Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Nass

#25876 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Corto Maltese wrote:
Nass wrote:
Corto Maltese wrote:Ko tebe argumentom, ti njega biografijom!
"Argument" je da Kasumovic kaze kako je on "cuo" da je Lagumdzija prodao zemlju za fotelju. Dakle, posto trazi da se vjeruje na njegovu rijec, moramo vidjeti o kakvom se covjeku radi.
Taj dio teksta mi je najmanje zanimljiv, jer i bez Kasumovića vidim kako se stvari odvijaju, i da je Zlatousti prodao "Zemlju za fotelju" Mnogo su mi zanimljivije insajderske informacije koje Kasumović nudi, i koje se ne mogu demantovati guranjem biografije pod nos.
Osim toga, kada si već načela biografiju, hajmo malo i o tome. Jesi li ti pročitala ono što si postavila? Šta je problematično? Jedini nejasan moment je taj što je CIK prije četiri godine bio pokrenuo postupak protiv Kasumovića. Ne kaže ništa o daljnjoj sudbini tog postupka. S obzirom da je Kasumović zamjenik državnog ministra, očito je da je ta priča završila povoljno za Kasumovića. Kao i ona iz 2003-će. U protivnom ne bi mogao biti postavljen na tu dužnost.
To kako ti vidis i tumacis dogadjaje je pitanje za diskusiju, jer ja stvari vidim drugacije i ne vidim nikakvu izdaju ili prodaju drzave od strane ljudi iz SDP-a. Jedino vidim da se SDA ponasa sve gore i gore.

A upravo te 'insajderske informacije' koje su tebi najzanimljivije su sve Kasumovicev "hear-say", pa onda ostaje na nama da doticnome vjerujemo ili ne vjerujemo. Dakle, ako se on postavlja kao nekakav svjedok i to iz druge ruke (negdje cuo da je, kako je, itd.), onda nije nevazno pitanje njegove vjerodostojnosti. Ti i neki drugi ocito bespogovorno vjerujete, a ja mislim da sticanje tolike imovine od strane jednog politicara dovodi u pitanje njegovu vjerodostojnost, jer bih ja prvo postavila pitanje da se provjeri porijeklo tih nekoliko miliona KM. A postoje o njemu jos puno prica na netu (u vezi postenja i lopovluka), samo ne mogu provjeriti pa nisam stavljala.

Zato bi za takve tvrdnje o prodaji drzave za fotelju morali postojati mnogo jaci dokazi od izjava nekog SDA doministra da je negdje nesto nacuo. A obzirom da mnogi drugi tvrde da je SDA prethodno pristala na ovakav okvir budzeta na razgovorima sestorke i cak potpisala neki dokument o tome (mahali su s njime, samo nisam imala prilike to i vidjeti svojim ocima), onda meni samo izjava Kasumovica nije dovoljna da vjerujem u kojesta.
Banksy

#25877 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Nass wrote:
Corto Maltese wrote: Ko tebe argumentom, ti njega biografijom!
"Argument" je da Kasumovic kaze kako je on "cuo" da je Lagumdzija prodao zemlju za fotelju. Dakle, posto trazi da se vjeruje na njegovu rijec, moramo vidjeti o kakvom se covjeku radi.
Evo, listam ovaj tvoj CIN ... i gledam tu imovinu ...
Kad smo kod zemlje ... i čovjeka ...

Mene recimo interesuje kako se vikendica u Hotonju vrijedna 40 000 za par godina pretvori u svoje brdo na Poljinama, a na njemu u milionsku vilu ... nikako ne razumijem. Mislim, juče 40 000, sutra par miliona ...

Vidim da barataš informacijama, pa ako bi mogla da nam to pojasniš, fala, to mi ono baš bode oči ...
Canton

#25878 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Ne mogu da vjerujem da se ljudi tako lako hvataju za kost koju im je bacio Dodik u vezi budzeta....
pa ljudi moji...
Canton

#25879 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Canton »

Corto Maltese wrote:
VjecitiStudent wrote: Dobro da ih jos nisi uporedio i sa KPJ iz 1941.
Ni u kakvoj vezi nije ova skupina poltrona i sad vec mozemo reci, lopova, sa casnim ljudima sa pocetka devedesetih.
Neka veza ipak postoji. Recimo, veže ih ona zgrada u Alipašinoj. Otud, valjda i ta situacija da mnogi nisu u stanju da prepoznaju Lažnog Valtera. Kao u narodnoj poslovici- od zgrade ne vide drveće, to jest, lopove, lažove, poltrone, jadove, smradove...
a pravi Valter je Bojan Bajic?
Nass

#25880 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Banksy wrote:Evo, listam ovaj tvoj CIN ... i gledam tu imovinu ...
Kad smo kod zemlje ... i čovjeka ...

Mene recimo interesuje kako se vikendica u Hotonju vrijedna 40 000 za par godina pretvori u svoje brdo na Poljinama, a na njemu u milionsku vilu ... nikako ne razumijem. Mislim, juče 40 000, sutra par miliona ...

Vidim da barataš informacijama, pa ako bi mogla da nam to pojasniš, fala, to mi ono baš bode oči ...
Ne znam kako si "vidjela" da ja "baratam" informacijama (i onda kazes da ne podmeces), kad ja samo prenosim podatke s CIN-a kao bilo tko drugi i postavljam pitanje otkud toliki milioni. Tebe ne zanima otkud Kasumovicu ovoliki milioni? I naravno, kad ti se ne svidja ono sto procitas, onda okrenes na staru diverziju: A kako Lagumdzija ovo ili ono? Jeftino. Kao da se jedno negativno moze opravdati drugim (govorim opcenito). Ja sam apsolutno za to da se porijeklo imovine za svakoga provjeri, bez iznimke.

Nadalje, nisam sigurna sta si me uopce pitala u ovom gore postu, jer sad kad sam pronasla CIN clanak o Lagumdziji, ne vidim onakve visemilionske iznose kao kod Kasumovica, iako Lagumdzija ima dosta veca primanja od njega. Evo CIN pa nek svako cijeni za sebe:
Biografija za Zlatko Lagumdžija
Database: CIN.ba

Zlatko (Salko) Lagumdžija, rođen je 26. decembra 1955. godine u Sarajevu gdje i danas živi. Osnovnu školu "Hasan Kikić" završio je 1970. godine u Sarajevu. Maturirao je 1973. godine u gimnaziji u Detroitu, SAD.

Diplomirao (1977), magistrirao (1981) i doktorirao (1988) je na temama iz oblasti informatike i elektrotehnike na Univerzitetu u Sarajevu. Kao dobitnik Fulbright stipendije obavljao je postdoktorsko istraživanje na Univerzitetu Arizona, Tucson, 1988/89. godine.

Karijera

Profesionalnu karijeru počinje 1989. godine kao profesor na Ekonomskom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na Ekonomskom fakultetu 1994. godine postaje šef Katedre za poslovnu informatiku, a godinu kasnije i direktor Centra za menadžment i informacione tehnologije.

Od 1998. godine član je "Global Liders for Tomorrow" Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Od 2004. godine je član Međunarodnog savjetodavnog komiteta Kongresa demokrata iz islamskih zemalja, a od 2005. godine obavlja funkciju potpredsjednika Senata Bošnjačkog instituta. Član Svjetske akademije nauka i umjetnosti postao je 2006. godine, a član Kluba Madrid (Asocijacije bivših šefova država i vlada) od 2005. godine.

Od 1997. godine do danas je predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, čiji je član od samog osnivanja.

U periodu od 1992. do 1993. godine Lagumdžija je vršio dužnost potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine (BiH), a 1993. godine bio je i predsjednik Vlade.

Poslanik je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH od 1996. godine do danas, sa jedinim prekidom u mandatu - od 2001. do 2002. godine, kada bio ministar Vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prema podacima Centralne izbore komisije (CIK), Lagumžija je 2000. godine osvojio 34.212 glasova. Dvije godine kasnije izabran je sa 12.071 glasom, dok je u 2006. godini dobio 16.151 glas.

Oženjen je suprugom Aminom i imaju kćerke Dinu i Asju Zaru i sina Zlatka Salku.

Imovina

U imovinskom kartonu iz 2002. godine Lagumdžija je prijavio primanja za 2001. godinu u iznosu 52.874 KM od plaće, honorara, konsultantskih projekata na Univerzitetu i paušala u Parlamentu BiH, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

U imovinskom kartonu iz 2006. godine prijavio je godišnji prihod za 2005. godinu u iznosu od 52.482 KM u koji spadaju: prihodi na Ekonomskom fakultetu, autorska prava, konsultantske usluge, projekti i gostovanja u inozemstvu, poslanički paušal i prihodi od imovine.

U imovinskom kartonu iz 2010. godine Lagumdžija je prijavio ukupna primanja iz Parlamentarne skupštine BiH u 2009. godini, u iznosu od 26.000 KM ili u prosjeku 2.166 KM mjesečno.

Prema podacima Parlamentarne skupštine BiH, on je u 2009. godini imao primanja u ukupnom iznosu od 25.735 KM ili u prosjeku 2.145 KM mjesečno. Tako je njegov prosječni mjesečni paušal iznosio 766 KM, a razlika plaće u iznosu od 1.370 KM mjesečno. Radeći u komisiji ukupno je te godine zaradio 100 KM.

U prva četiri mjeseca 2010. godine njegov mjesečni paušal je iznosio 747 KM. Drugih primanja u Palamentarnoj skupštini BiH nije imao.

Novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je rekao da je bio protiv povećanja poslaničkih primanja u 2009. godini, ali pošto se to desilo, nije želio da taj novac vraća budžetu, već je odlučio da uzima razliku između poslaničke plaće i one koju prima na fakultetu, kako bi taj iznos davao kao stipendije studentima i u druge humanitarne svrhe.

U svojim izvještajima CCI navode da je Lagumdžija za vrijeme posljednjeg mandata bio jedan od poslanika koji su najrjeđe prisustvovali sjednicama – bio je na 63 od 97 zasjedanja, zaključno sa augustom 2010. To znači da nije prisustvovao gotovo svakoj trećoj sjednici.

Tokom prve dvije godine mandata nije se pretjerano isticao po aktivnosti, ali je u 2009. godini bio jedan od najaktivnijih poslanika. Predložio je jedan zakon i 17 amandmana, postavio je jedno zasupničko pitanje i pokrenuo jednu inicijativu.

U imovinskom kartonu iz 2002. godine Lagumdžija je prijavio da posjeduje stan u Sarajevu u ulici Ćemaluša, vrijedan 280.000 KM te stan u Dubrovniku, koji dijeli sa sestrom, vrijedan 100.000 KM. Također, sa sestrom je posjedovao i dulum zemlje sa vikendicom na Hotonju, vrijednosti 10.000 KM i staru deviznu štednju od 10.000 KM.

Osim toga posjedovao je ušteđevinu i vrijednosne papire zajedno sa sestrom i suprugom u vrijednosti od 30.000 funti. Uz to je imao i oročene depozite za školovanje djece: u Univerzal banci - 70.000 KM i 50.000 KM u Raiffeisen banci.

U istom imovinskom kartonu prijavio je da je njegova supruga vlasnik firme "Ars Creativa" d.o.o. Sarajevo u kojoj je imala godišnju plaću od 5.000 KM.

Četiri godine kasnije njegovo imovinsko stanje je poboljšano. Prijavio je dva stana u Sarajevu, vrijednosti 280.000 KM i 180.000 KM (u suvlasništvu), stan u Dubrovniku u suvlasništvu sa sestrom u vrijednosti 200.000 KM, porodično imanje sa vikendicom na Poljinama, također u suvlasništvu sa sestrom, vrijednosti 180.000 KM te staru deviznu štednju od 10.000 KM.

Sa suprugom i sestrom je dijelio ušteđevinu i vrijednosne papire, procijenjene na 30.000 funti. Oročeni depozit za školovanje djece je uvećan na 115.000 eura. Njegova supruga je i dalje posjedovala firmu "Ars Creativa", ali je njena godišnja plaća uvećana na 10.000 KM.

U Raiffeisen banci je imao dug od 140.134 KM, sa rokom otplate do aprila 2013. godine, kao i 94.723 KM duga u Univerzal banci koji treba izmiriti do maja 2013. godine, te 45.573 KM koje je istoj banci trebao vratiti do oktobra 2008. godine. Osim toga, prijavio je i pozajmicu za depozit u visini od 30.000 eura, ali nije naveo izvor.

U imovinskom kartonu iz 2010. godine naveo je godišnju plaću na fakultetu od 28.000 KM, primanja na ime autorskih plaća i konsultantskih usluga, u visni od 56.000 KM i primanja od izdavanja imovine, u visini od 36.000 KM. Nekretnine je naveo isto kao u prethodnom imovinskom kartonu, ali je vrijednost ušteđevine i vrijednosnih papira porasla na 90.000 eura. Također, oročeni depozit za školovanje djece uvećan je na 185.000 eura.

Ostalo mu je jos 78.000 KM stambenog kredita u Raiffeisen banci, 72.000 KM u UniCredit banci i pozajmica od 80.000 KM za depozit.

U 2009. godini njegova supruga Amina je imala godišnju plaću od 10.000 KM.

Prema podacima Zemljišnoknjižnog ureda u Osnovnom sudu u Trebinju, on je suvlasnik kuće i zemljišta u Trebinju ukupne površine 1.811 metara kvadratnih sa 1/12 udjela u vlasništvu.

Zlatko Lagumdžija je na Općim izborima 2010. godine obnovio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sa 28.451 osvojenim glasom.
osrbih_do_groba

#25881 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by osrbih_do_groba »

Nass wrote:
Corto Maltese wrote:Ko tebe argumentom, ti njega biografijom!
Pa jel to ne prodaje?

Ne vjerujem Futketu ni slova, ali vjerujem sebi i svojim ocima.
osrbih_do_groba

#25882 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by osrbih_do_groba »

Dodik, dana 26.04.2012. godine dodje na sastanak sa drugom Z, prije toga izjavi:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-za ... /120426151

Nakon toga, Dodik i drug Z sjednu, popiju kafu i kahvu i kažu:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-i- ... /120426184

I onda po forumu neki tsanu u odbanu ZL. Tihić je veliko zlo, ali ga ZL stiže. Jako jako brzo.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25883 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by -LIBERO- »

Prihvaćen Nacrt zakona o oduzimanju nelegalne imovine

Nacrt federalnog zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem prihvaćen je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dogovoreno je da se tekst uputi u dvomjesečnu javnu raspravu, prioritetno stručnoj javnosti, te da Vlada, kao predlagač, ima u vidu primjedbe i sugestije iz te rasprave u daljnoj fazi usvajanja.

Zakon je najavljen kao mehanizam pravosuđu za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno u segmentu oduzimanja protivzakonito stečene imovine.

- Niko ne može zadržati nezakonito stečenu korist, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić, objašnjavajući osnovni smisao teksta poslanicima i pozivajući ih da prihvate ovaj zakon.

Niko od poslaničkih klubova stranaka koje participiraju u Federalnom parlamentu nije se usprotivio osnovnoj ideji, ali su neki iz opozicionih redova imali primjedbe da se tekst u nekim segmentima kosi s postojećim federalnim krivičnim zakonodavstvom pa i sa stručnim pravnim odrednicama.

Premijer je, pak, zamolio da oni koji zamjeraju ne baziraju primjedbe na činjenici da su u izradi teksta učestvovali mladi ljudi, eksperti, kako je dodao.

Zakon je baziran na načelu "nulte tolerancije" i primjenjivat će se za sva krivična djela propisana krivičnim zakonodavstvom, s akcentom na organizirani, privredni kriminal, korupciju i trgovinu narkoticima, naveo je predlagač. Predviđa osnivanje federalne agencije koja bi trebalo da upravlja nelegalno stečenom imovinom, oduzetom na osnovu sudske presude.

(Fena)
Bodkin

#25884 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

-LIBERO- wrote:
Prihvaćen Nacrt zakona o oduzimanju nelegalne imovine

Nacrt federalnog zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem prihvaćen je većinom glasova na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Dogovoreno je da se tekst uputi u dvomjesečnu javnu raspravu, prioritetno stručnoj javnosti, te da Vlada, kao predlagač, ima u vidu primjedbe i sugestije iz te rasprave u daljnoj fazi usvajanja.

Zakon je najavljen kao mehanizam pravosuđu za efikasniju borbu protiv organiziranog kriminala, posebno u segmentu oduzimanja protivzakonito stečene imovine.

- Niko ne može zadržati nezakonito stečenu korist, rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić, objašnjavajući osnovni smisao teksta poslanicima i pozivajući ih da prihvate ovaj zakon.

Niko od poslaničkih klubova stranaka koje participiraju u Federalnom parlamentu nije se usprotivio osnovnoj ideji, ali su neki iz opozicionih redova imali primjedbe da se tekst u nekim segmentima kosi s postojećim federalnim krivičnim zakonodavstvom pa i sa stručnim pravnim odrednicama.

Premijer je, pak, zamolio da oni koji zamjeraju ne baziraju primjedbe na činjenici da su u izradi teksta učestvovali mladi ljudi, eksperti, kako je dodao.

Zakon je baziran na načelu "nulte tolerancije" i primjenjivat će se za sva krivična djela propisana krivičnim zakonodavstvom, s akcentom na organizirani, privredni kriminal, korupciju i trgovinu narkoticima, naveo je predlagač. Predviđa osnivanje federalne agencije koja bi trebalo da upravlja nelegalno stečenom imovinom, oduzetom na osnovu sudske presude.

(Fena)
je li ovo moguce? stvarno su donijeli taj zakon??
Banksy

#25885 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Nass wrote:
Ne znam kako si "vidjela" da ja "baratam" informacijama (i onda kazes da ne podmeces), kad ja samo prenosim podatke s CIN-a kao bilo tko drugi i postavljam pitanje otkud toliki milioni. Tebe ne zanima otkud Kasumovicu ovoliki milioni? I naravno, kad ti se ne svidja ono sto procitas, onda okrenes na staru diverziju: A kako Lagumdzija ovo ili ono? Jeftino. Kao da se jedno negativno moze opravdati drugim (govorim opcenito). Ja sam apsolutno za to da se porijeklo imovine za svakoga provjeri, bez iznimke.
I ja.
Razgovaralo se o Kasumovićevim prigovorima vezano za usvajanje budžeta. Odjednom, uvodiš u razgovor njegovu imovinu.
Ako si nas skrenula na taj pravac, očekuj da u tom pravcu pišemo, o bilo kome.
Nass wrote:
Obzirom da je Fuad Kasumovic postao najveci jastreb SDA ... odlucih u google ukucati Kasumovic + imovina
Skijaš

#25886 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-naredn ... /120426193

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija usaglasili su se večeras u Sarajevu da će u narednih 15 dana nastojati da bude postignut kompromis o pitanju provođenja presude "Sejdić i Finci", jer je većina stavova približena.

Dakle, kao što rekoh, imaćemo kozmetičke promjene ustava jer Lagumdžija odbija ući u konfrontaciju s četnicima, a to će (kao i Siladžićeva kapitulacija vezano za policiju) biti protumačeno kao još jedna pobjeda Milorada Dodika. Dugoročno, to ne znači ništa jer ostajemo u pat poziciji iz koje se velikosrbi ne mogu izvući i (zbog nepostojanja potencijala za secesiju) na kraju sigurno gube, ali se i reformu policije i reformu ustava moglo iskoristiti za slabljenje velikosrpskog faktora. Određenim krugovima u Sarajevu to očigledno ne odgovara.
Nass

#25887 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nass »

Banksy,

Opet podvaljujes, evo vec drugi put u dva posta. Nemoj da ti pocnem pisati i brojati.

Dakle, ja sam rekla sljedece:
Obzirom da je Fuad Kasumovic postao najveci jastreb SDA koji stalno mantra o Lagumdzijinoj "prodaji" drzave Dodiku za jednu ministarsku fotelju, i vrlo agresivno i uvredljivo nasrce na SDP predstavljajuci se kao veliki zastitnik drzave i naroda, nakon sto sam na netu vidjela slucajno postove nekih Zenicana, odlucih u google ukucati Kasumovic + imovina, i evo sto dobih. Nije zgoreg procitati, cisto radi boljeg uvida u siri konktekst:
Od svega ovoga ti izdvojis pocetak recenice gdje sam rekla da je on postao jastreb SDA bez nastavka recenice koji cini sustinu posta i razlog cijele ove price, i podmetnes da sam samo zbog cinjenice da je glasan clan SDA pogledala u njegovu imovinu. Spinujes neprestalno. Ako nemas argumenata, ne podvaljuj, vec bolje ne pisi nista.

Dzaba pokusavas uvesti u raspravu Lagumdziju, jer on nije tema. L. se ne pojavljuje kao svjedok koji prica da je nacuo nesto od nekoga o izdaji drzave od strane neke druge stranke, trazeci da mu se vjeruje na rijec. Obzirom da K. pokusava biti 'svjedokom' nekih prica proturajuci ovakve teze u javnosti, postavilo se prirodno pitanje da li mu se na tu njegovu rijec smije potpuno vjerovati. Ja sam postavila taj CIN clanak prvenstveno zato sam slucajno vidjela komentare nekih Zenicana, i kad sam ukucala u google bila sam i sama sokirana tim iznosima, stvarno nisam znala. Ja mu sada licno ne vjerujem samo na njegovu rijec, a nek svako odlucuje za sebe.

Medjutim, nije ni K. vise toliko bitan. Osnovno pitanje je da li je SDA bila i sama pristala na ovakav okvir budzeta u originalnim dogovorima, kako tvrde ostali sudionici? Voljela bih vidjeti taj neki papir pa da provjerimo.
kiky

#25888 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

kao što uvijek govorim, sda je največe političko smeče u ovoj zemlji i samo zahvaljujući njima milorad, ali i čović, su uspjeli da opstanu do danas ...
uz to, idu izbori i sda pribjegava onom što jedino zna, starim, prljavim muljanjima, laganjima, ujutrojedno-navačerdrugo baljezganjima, izdajama i podmetanjima ...
jedini i največi sdp-ov promašaj je ulazak u koaliciju sa sda ...
ušli su u koaliciju sa sdp-om samo da bi preživjeli i ostali u igri i na vlasti ...
sad, pred izbore, zabadaju sdp-u noževe u leđa, baš kad je sdp najjranjiviji ...
sabotiraju sve što sdp uradi jer nesnose nikakvu odgovornost za rezultate koalicije, a sutra će svu krivicu za neuspijeh svaljivati na sdp ...
Corto Maltese

#25889 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

kiky wrote:kao što uvijek govorim, sda je največe političko smeče u ovoj zemlji i samo zahvaljujući njima milorad, ali i čović, su uspjeli da opstanu do danas ...
Koliko vidim, Milorad, u ovom mandatu, opstaje zahvaljujući Zlatoustom koji trenutno objedininjuje funkciju ministra vanjskih poslova BiH i referenta za ispunjavanje želja Druga Miće.
kiky

#25890 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kiky »

Corto Maltese wrote:
kiky wrote:kao što uvijek govorim, sda je največe političko smeče u ovoj zemlji i samo zahvaljujući njima milorad, ali i čović, su uspjeli da opstanu do danas ...
Koliko vidim, Milorad, u ovom mandatu, opstaje zahvaljujući Zlatoustom koji trenutno objedininjuje funkciju ministra vanjskih poslova BiH i referenta za ispunjavanje želja Druga Miće.
zlatko trenutno radi sve što je moguče, uz sva podmetanja iz sda ...
usvojen je buđet, što je pozitivna stvar ...
a o tome ko ispunjava ili ko je ispunjavao želje druga mička možemo do u nedogled ...
trenutno, mičko i nije toliko opasan ...
jadnije i prljavije je šurovanje tihića i čovića i njihovo zajedničko generisanje krize oko mostara ...
Skijaš

#25891 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Corto Maltese wrote:
Koliko vidim, Milorad opstaje zahvaljujući Zlatoustom koji trenutno objedininjuje funkciju ministra vanjskih poslova BiH i referenta za ispunjavanje želja Druga Miće.
Pa možda se boji onih koji bi ga kritikovali jer ignoriše volju birača koji su glasali za Dodika, ili kako se već objašnjavalo harangu na Lagumdžiju kada isti nije htio ispuniti želje Dragana Čovića.

Ili to, ili je tal u pitanju. Ali šta je da je, griješi. Naše se narode, naše se ljude i društvo može spasiti samo konfrontacijom s neprijateljima suživota, što hitnije i na što širem planu, a kako bi bar sljedeće generacije poštedili ovog mrcvarenja. Mora se prestati širiti tu laž da je dogovor s neprijateljima zemlje moguć jer je svaki korak naprijed napravljen uz pritiske i prijetnje.

A tu laž širi i Tihić, čak i više od Lagumdžije.
Skijaš

#25892 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

kiky wrote:
Corto Maltese wrote:
zlatko trenutno radi sve što je moguče
Tj. ono što Dodik odredi da je moguće. Nemoj zezati prijatelju, otkako je formirana državna vlast Tihić i Lagumdžija se natječu u tom ko će po više pitanja popustiti Dodiku.
harač

#25893 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by harač »

Da li je Željko Komšić postao najveća ubleha u BH politici: jedan da podnosi ostavku, drugi dan ne; jedan dan najavljuje veto na budžet (do izmjena ustava), drugi dan ne... iako su ublehe na sve strane, jedinstvenost ovoga jeste što je najglasniji, najjasniji i najnedvosmisleniji u svojim stavovima - naravno, dok ih ne promijeni nakon par dana
detroit-mercy

#25894 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by detroit-mercy »

kiky wrote:kao što uvijek govorim, sda je največe političko smeče u ovoj zemlji i samo zahvaljujući njima milorad, ali i čović, su uspjeli da opstanu do danas ...uz to, idu izbori i sda pribjegava onom što jedino zna, starim, prljavim muljanjima, laganjima, ujutrojedno-navačerdrugo baljezganjima, izdajama i podmetanjima ...
jedini i največi sdp-ov promašaj je ulazak u koaliciju sa sda ...
ušli su u koaliciju sa sdp-om samo da bi preživjeli i ostali u igri i na vlasti ...
sad, pred izbore, zabadaju sdp-u noževe u leđa, baš kad je sdp najjranjiviji ...
sabotiraju sve što sdp uradi jer nesnose nikakvu odgovornost za rezultate koalicije, a sutra će svu krivicu za neuspijeh svaljivati na sdp ...
Mozes li elaborirati ovo podebljano. Da li to znaci da nije bilo SDA, Srbi i Hrvati bi u ogromnim procentima glasali za SDP ili Nasu Stranku :lol: .
Banksy

#25895 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Nass wrote:
Medjutim, nije ni K. vise toliko bitan. Osnovno pitanje je da li je SDA bila i sama pristala na ovakav okvir budzeta u originalnim dogovorima, kako tvrde ostali sudionici?
Voljela bih vidjeti taj neki papir pa da provjerimo.
E, da, to je tema ... to je pitanje.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#25896 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by -LIBERO- »

Upravo cuh, na Dnevniku HTV-a, da je pokrovitelj ove obljetnice zrtvama Blajburga i kriznjeg puta, Zapadnohercegovacki kanton/zupanija.
Hrvatska vlada i hrvatske institucije, ove godine nisu sponzorirali tu manifestaciju, pa je tu duznost objerucke prihvatio jedan BH kanton. Jako interesantno :run:
Bodkin

#25897 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

-LIBERO- wrote:Upravo cuh, na Dnevniku HTV-a, da je pokrovitelj ove obljetnice zrtvama Blajburga i kriznjeg puta, Zapadnohercegovacki kanton/zupanija.
Hrvatska vlada i hrvatske institucije, ove godine nisu sponzorirali tu manifestaciju, pa je tu duznost objerucke prihvatio jedan BH kanton. Jako interesantno :run:
:-) :-) :-) dodje covjeku da place a nista ne moze napraviti
Better Man

#25898 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Better Man »

Na Blajburgu su stradali oni koji su pocinili najvece zlocine u Jasenovcu i obiljezavati Blajburg moze samo onaj koje te zlocine podrzavao i ko i danas te zlocine opravdava.
heckler

#25899 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Mislim da je vakat da porezna uprava blokira sve racune ZHK, jer ako imaju para za pokroviteljstva fasistickog bala vampira imaju znaci para i da dugove poravnaju.... ili nek idu u stecaj ako nemaju. :wink:
Nebitan32

#25900 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Nebitan32 »

Bošnjaci oborili sve amandmane
SINIŠA VUJANOVIĆ - 26.04.2012 18:13

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS oborio je danas svih 29 amandmana na Ustav RS, koje je prije tri godine usvojila Narodna skupština RS.
Momir Malić, predsjedavajući Vijeća naroda, kazao je da su protiv svih amandmana na Ustav bili delegati SDA, dok je za delegate SDP-a bilo sporno njih nekoliko.

"Do početka sjednice imali smo zvaničan stav Kluba Bošnjaka da je sporno sedam amandmana, među kojima i određivanje Banjaluke kao glavnog grada RS. Međutim, delegati SDA promijenili su svoj stav na samom zasjedanju. Svoje mišljenje nisu obrazložili, a glasali su protiv svih amandmana", rekao je Malić.
On je dodao da je jedan od ozbiljnih problema "razilaženje SDA i SDP-a u vezi sa ukupnom političkom situacijom u BiH, a posebno u vezi sa usvajanjem budžeta BiH i drugih pitanja".
Prema njegovim riječima, Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS i drugi legitimni subjekti mogu u roku od tri mjeseca ponovo pokrenuti pitanje promjene Ustava RS.
Malić je ocijenio da zakazivanje ove sjednice nije bilo preuranjeno imajući u vidu da se na odluke Vijeća naroda o amandmanima na Ustav RS čekalo tri godine, ali da bi se scenario sličan jučerašnjem desio bilo kada.
Mirsad Đapo, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda bošnjačkog naroda (SDP), smatra da procedura ustavnih promjena traje neobično dugo.
"Tu proceduru započele su stranke koje su tada bile na vlasti. Istina njih je parlament RS usvojio u paketu i tada smo bili protiv tog paketa. To ne znači da pojedinačni amandmani nisu mogli biti razmatrani i usvajani", kazao je Đapo.
On je istakao da je SDP BiH na jučerašnjoj sjednici odlučio da prihvati većinu amandmana jer se njima popravlja kvalitet života na prostoru RS i što bi se na evropskom putu BiH uspostavili standardi.
Za tu stranku su bili prihvatljivi amandmani kojima se uređuje oblast lokalne samouprave, odnosno da Prijedor, Trebinje, Doboj i Bijeljina dobiju status grada.
"Set amandmana u vezi sa lokalnom samoupravom smo podržali, a sigurno bi omogućili predstavnicima Bošnjaka i Hrvata veću zastupljenost u lokalnoj vlasti", ocijenio je on.
Đapo je kazao da je za delegate SDP BiH bio neprihvatljiv amandman koji se odnosi na glavni grad RS.
"SDA je učestvovala u izradi amandmana na Ustav RS, a njihovo odbijanje je način gledanja te stranke na sadašnju političku situaciju", kazao je Đapo.
Zoran Lipovac, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda hrvatskog naroda, naglasio je da je Klub Hrvata podržao sve amandmane.
"Sve ono što je rađeno šest godina otišlo je niz vodu. Najveća šteta je što nije usvojen amandman koji se odnosi na Banjaluku kao glavni grad RS. Time bi profitirali građani i bošnjačke i hrvatske nacionalnosti jer bi obavezno bili zastupljeni u Skupštini Banjaluke. Ovako, bojim se da će i dalje nacionalne manjine imati svoje predstavnike, ali ne i konstitutivni narodi", kazao je Lipovac.
Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, naglasio je da ponuđeni amandmani na Ustav RS nisu bili prihvatljivi i da je potrebna ozbiljna rasprava o izmjenama Ustava na nivou BiH i u Republici Srpskoj.
"Potrebno je voditi računa da ne doće do asimetričnih rješenja u ustavima Srpske i Federacije BiH u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Hadžiomerović.
Podsjećanja radi, Narodna skupština RS početkom marta 2009. godine usvojila je paket amandmana na Ustav RS, međutim, oni još nisu stupili na snagu jer ne mogu da prođu proceduru kroz Vijeće naroda.
Dnevni red
Na dnevnom redu sjednice Vijeća naroda RS bili su amandmani kojima se, između ostalog, ukida smrtna kazna, Banjaluka ustavno proglašava u glavni grad RS, dio amandmana odnosio se na ljudska prava i slobode, usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, te Konvencijom o pravima djeteta. Neki amandmani trebalo je da regulišu oblast lokale samouprave i prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH
Locked