Republika Turska
-
breuer
#25876 Re: Republika Turska
to je samo izrečeno naglas, mislim da je svima jasno da bi Turska pregazila Grčku ko plitak potok...kao što je to i uradila u više navrata u prošlosti...
- HarTar
#25877 Re: Republika Turska
Grčka je u ovoj priči ponajmanje kriva da tako kažem. Grčku ponajprije Fr i Izrael isturaju u prve borbene redove i sokole radi svojih interesa, ali na kraju bi ostala sama....
-
breuer
#25878 Re: Republika Turska
- Challenger_
- Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije
#25879 Re: Republika Turska
Eh da je znati da li bi bilo tako. Eh, da je znati.
-
breuer
#25880 Re: Republika Turska
govorim čisto posmatrajući historijski, a ne djeluje mi ni da je Grk uljuljkan u skute EU radiji da lije krv zarad kakvih interesa koje i ne poznaje...
- HarTar
#25881 Re: Republika Turska
Čeli 100%, jedino sankcije Turskoj su sigurne u tom slučaju.
- Challenger_
#25882 Re: Republika Turska
Historijski je tako, bez dileme. Nisu naivni, taman posla. Ali niko ne zna kako bi se dovijala stvar, odnosno da li postoji nepoznanica u situaciji da sukob bude krvav i Ankara počini masovne ratne zločine.
Da li bi baš svi stajali po strani?
Tiipujem da ne bi.
- Challenger_
#25883 Re: Republika Turska
Da, ako bi vojna akcija bila limitirana i izazvala raspad NATO. Tad ni Rusi ne bi prstom mrdnuli. Dapače. Ukoliko bi Ankara otišla predaleko i bude ratnih zločina po grčkim otocima, niko živ na planeti ne zna pouzdano kakva bi bila reakcija Kremlja.
Tipujem da bi.
-
breuer
#25884 Re: Republika Turska
pa, sve je moguće, ako govorimo čisto o sukobu Turska Grčka, mislim da dileme nema, e sad, direktno uplitanje drugih igrača već usložnjava priču, ali to onda i nije samo sukob te dvije države...
- HarTar
#25885 Re: Republika Turska
Mnogi potcjenjuju Tursku, ali vjeruj mi oni imaju planove za sve scenarije. Imam prijatelja bivšeg turskog vojnika u sastavu EUFOR-a u BiH i on kaže šta sve Turska ima, a da se javno ne zna, tj. vojna su tajna i da se Turska odavno sprema za rat sa SAD. Nemam razloga da mu ne vjerujem.Challenger_ wrote: ↑07/09/2020 14:07Da, ako bi vojna akcija bila limitirana i izazvala raspad NATO. Tad ni Rusi ne bi prstom mrdnuli. Dapače. Ukoliko bi Ankara otišla predaleko i bude ratnih zločina po grčkim otocima, niko živ na planeti ne zna pouzdano kakva bi bila reakcija Kremlja.
Tipujem da bi.
- Challenger_
#25886 Re: Republika Turska
O tome je i počela priča. Da li bi ostali sami. Da to 100% zna Ankara dali bi milijardu USD za to saznanje.
Last edited by Challenger_ on 07/09/2020 14:31, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#25887 Re: Republika Turska
HarTar wrote: ↑07/09/2020 14:12
Mnogi potcjenjuju Tursku, ali vjeruj mi oni imaju planove za sve scenarije. Imam prijatelja bivšeg turskog vojnika u sastavu EUFOR-a u BiH i on kaže šta sve Turska ima, a da se javno ne zna, tj. vojna su tajna i da se Turska odavno sprema za rat sa SAD. Nemam razloga da mu ne vjerujem.
- Challenger_
#25888 Re: Republika Turska
Ne da ih ne potcjenjujem već ih respektujem i radujem se njihovom napretku. Iskreno sa velikim simpatijama. SAD im ne mogu ništa dok imaju Ruse iza leđa. Ali, napad na Grčku mijenja matematiku i to u odnosu na RF.HarTar wrote: ↑07/09/2020 14:12Mnogi potcjenjuju Tursku, ali vjeruj mi oni imaju planove za sve scenarije. Imam prijatelja bivšeg turskog vojnika u sastavu EUFOR-a u BiH i on kaže šta sve Turska ima, a da se javno ne zna, tj. vojna su tajna i da se Turska odavno sprema za rat sa SAD. Nemam razloga da mu ne vjerujem.
O tome pišem.
Mislim da im taj rizik ne treba. Ostvarili su svoje u Siriji i Iraku, prisutni su u pola Libije, sasvim legitimno jačaju svoje prisustvo u Mediteranu.
Znači, sve 5.
Iz perspektive mojih najdobronamjernijih promišljanja mislim da bi neka veća konfrontacija sa Grčkom bila greška koja bi dovela u pitanje sve dosadašnje uspjehe.
-
The 51st State
#25889 Re: Republika Turska
samo bi ostrva okupirali i to je to, niko ne bi iso da se lomata po stjencugama pirineja.Challenger_ wrote: ↑07/09/2020 14:05Historijski je tako, bez dileme. Nisu naivni, taman posla. Ali niko ne zna kako bi se dovijala stvar, odnosno da li postoji nepoznanica u situaciji da sukob bude krvav i Ankara počini masovne ratne zločine.
Da li bi baš svi stajali po strani?
Tiipujem da ne bi.
- Challenger_
#25890 Re: Republika Turska
Tim prije jer nisam taoc provincijalnih zabluda u odnosu na velike sile. EU danas je ekonomski rival GB i USA a ta arena (Grčka, Egej, istočni Mediteran) je IDEALNA ARENA za stvaranje haosa u EU i Evropi u cjelini.
Nije njihov interes zaštita međunarodnog prava niti zaštita Grčke već zadržavanje supremacije nad evropskim kontinentom i EU a tu su turske ambicije njihova produžena ruka.
Submisija u narednih hiljadu godina a ne grčko-turski mir.
Nije njihov interes zaštita međunarodnog prava niti zaštita Grčke već zadržavanje supremacije nad evropskim kontinentom i EU a tu su turske ambicije njihova produžena ruka.
Submisija u narednih hiljadu godina a ne grčko-turski mir.
- Challenger_
#25891 Re: Republika Turska
Ova tik uz obalu bi uzeli dok trepneš. Šutanje USA i NATO (cinični izrazi zabrinutosti i diplomatske misije dok pada grčka teritorija) bi izazvala krizu u asocijaciji i moguće dovela do djelimičnog raspada NATO.The 51st State wrote: ↑07/09/2020 14:22samo bi ostrva okupirali i to je to, niko ne bi iso da se lomata po stjencugama pirineja.
Grci ne bi sjedili skrštenih ruku, izglasali bi napuštanje NATO i, možeš biti siguran, pozvali Ruse da im pomognu.
Da li bi u toj situaciji oni reagovali?
Da sam šef MIT-a, ne bih dao ruku da ne bi.
-
The 51st State
#25892 Re: Republika Turska
ja mislim da bi rusi pitali turke trebali im jos gebire iz svojih sopstvenih interesa.Challenger_ wrote: ↑07/09/2020 14:28Ova tik uz obalu bi uzeli dok trepneš. Šutanje USA i NATO (cinični izrazi zabrinutosti i diplomatske misije dok pada grčka teritorija) bi izazvala krizu u asocijaciji i moguće dovela do djelimičnog raspada NATO.The 51st State wrote: ↑07/09/2020 14:22samo bi ostrva okupirali i to je to, niko ne bi iso da se lomata po stjencugama pirineja.
Grci ne bi sjedili skrštenih ruku, izglasali bi napuštanje NATO i, možeš biti siguran, pozvali Ruse da im pomognu.
Da li bi u toj situaciji oni reagovali?
Da sam šef MIT-a, ne bih da ruku da ne bi.
- Challenger_
#25893 Re: Republika Turska
Samo u onom obimu koji je dovoljan za raspad Saveza. Sve preko toga otvara Pandorinu kutiju.ja mislim da bi rusi pitali turke trebali im jos gebire iz svojih sopstvenih interesa.
- Challenger_
#25894 Re: Republika Turska
Situacija oko Aja Sofije je na tom tragu. Dok se Crkva u Rusiji buni, diplomatija šuti. Zašto? Jer su USA, preko onog nesretnog patrijarha u Istanbulu poveli rat sa interesima ruske crkve i države (tomos za Ukrajinu). Sada kada Tajip od nekadašnjih crkava/džamija/muzeja opet pravi džamije, pokazuje se zaludnost te proameričke crkvvene linije.
Oni su, zbog toga, sada političke i crkvene lešine a RF, se pozicionira kao "Treći Rim".
Tako se ne bi počešali zbog par ostrva ali neka nepredvidiva eskalacija i masovni zločini bi direktno ugrozili Putinovu vlast i morao bi reagovati.
Ili bi bio pučiran s *ičke.
Oni su, zbog toga, sada političke i crkvene lešine a RF, se pozicionira kao "Treći Rim".
Tako se ne bi počešali zbog par ostrva ali neka nepredvidiva eskalacija i masovni zločini bi direktno ugrozili Putinovu vlast i morao bi reagovati.
Ili bi bio pučiran s *ičke.
- HarTar
#25895 Re: Republika Turska
Nećeš vjerovati, ali Turska mnogo većom prijetnjom smatra SAD od Rusije.sumirprimus wrote: ↑07/09/2020 14:17HarTar wrote: ↑07/09/2020 14:12
Mnogi potcjenjuju Tursku, ali vjeruj mi oni imaju planove za sve scenarije. Imam prijatelja bivšeg turskog vojnika u sastavu EUFOR-a u BiH i on kaže šta sve Turska ima, a da se javno ne zna, tj. vojna su tajna i da se Turska odavno sprema za rat sa SAD. Nemam razloga da mu ne vjerujem.![]()
![]()
-
Incerum Canabea
#25896 Re: Republika Turska
Je li ono Grčka prva ili među prvim koja je dobila lovu iz Maršalovog plana?
Toliko o nebitnosti Grčke za USA.
Toliko o nebitnosti Grčke za USA.
- Challenger_
#25897 Re: Republika Turska
Digresija.
Dešavanja u CG nastala donošenjem spronog Zakona su nastavak te proksi borbe između USA cionista i pravoslavne crkve i Rusije.
Dešavanja u CG nastala donošenjem spronog Zakona su nastavak te proksi borbe između USA cionista i pravoslavne crkve i Rusije.
- Challenger_
#25898 Re: Republika Turska
Patrijarh u Istanbulu, na zahtjev USA daje tomos Ukrajini, a ovamo Tajip od vizantijskih crkava opet pravi džamije. Onda se Grci pitaju, "a gdje su te USA"?
Nigdje, zaboli ih *urac.
Submisija Evrope i EU rukom raznih posrednika, a ne pravda i pravo.
Nigdje, zaboli ih *urac.
Last edited by Challenger_ on 07/09/2020 14:45, edited 1 time in total.
- animus
#25899 Re: Republika Turska
Tesko se Rusija moze odluciti na konflikt sa Turskom jer su povezani medjusobno vise od bilo kojih zemalja. U slucaju konflikta bi Rusi izgubili prolaz kroz Bosfor na duzi period, energetski izvoz bi im stao totalno, finansijski bi potonuli na dno. vojno bi im bilo tesko voditi sukobe dole jer im je to daleko od kuce za razliku od Turske. A osim toga taj sukob bi trajao prekratko da bi iko imao vremena da prevuce snage na to podrucje. Turke bi interesovala ovi mali otoci koji su nikakvom logikom pripali Grckoj. Ove vece nebi ni pogledeali osim ako bi im bili prijetnja. To bi bilo gotovo u dan ili dva. Onda ide diplomatija i razvlacenje problema na narednih 100 godina.
- Challenger_
#25900 Re: Republika Turska
Da dodam. Kremlju itekako odgovara ovo ogoljavanje britanskog i američkog licemjerja. Ali, jedno je to, a nešto sasvim drugo što bi bilo preko svih granica podnošljivog, tipa razvaljivanja Grčke na faktore dok Evropa i USA posmatraju šaljući apele "objema stranama".Challenger_ wrote: ↑07/09/2020 14:45 Patrijarh u Istanbulu, na zahtjev USA daje tomos Ukrajini, a ovamo Tajip od vizantijskih crkava opet pravi džamije. Onda se Grci pitaju, "a gdje su te USA"?
Nigdje, zaboli ih *urac.
Tada niko, ali NIKO ŽIV, ne može garantovati rusko nemješanje.
Niko.