Dešavanja u Srbiji

Kal El

#25851 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Kal El »

Upravu si @Hodidid

Ali sad više ne mogu optuživati Albance za ovo :)

Sent from my LT26i using Tapatalk
Hodidid

#25852 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hodidid »

Nadati se da ce doci do otrijeznjenja. Jos kad bi rijesili slucaj sa Topciderom bilo bi super. Samo u tom slucaju armija im pada na jako niske grane. Ne znam hoce to dozvoliti. Kako god u procesu ozdravljenja drustva nuzni su bolni rezovi.

Ako misle sebi dobro ice do kraja sa otkrivanjima jer u protivnom padace samo u vecu agoniju.
Great Cornholio

#25853 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Great Cornholio »

radostan dan wrote::mrgreen:

danas si baš u formi, i treći put fulaš...ni ja sam još nisam izmjerio u kojoj mjeri su u meni zbućkani bokelj/hercegovac/crnogorac/srbin (može i obrnutim redom)...

ovo što ti je hlapoje napisao, ako te interesuje ta tematika, nisi ni svjestan koliko obični puk u srbiji prezire sveštena lica.
na žalost, moram napisati - ako ne većinu, onda bar polovinu crkvenog kora.

ps

samo nemoj gađati po 4. put, ubićeš nekog do mene :mrgreen:
Šuti ba, ti si dobro proš'o, mene je veća nesreća snašla, otac hercegovac, a mati bosanka, ne postoji gora kombinacija :D

Nego, jesi l' čuo, žale se ovi iz Srbije na naše Srbe, pa šta misliš da se mi i oni udružimo protiv zajedničkih nam neprijatelja :D :lol:

Većina Srba su istovremeno i pravoslavci ( barem formalno, ono kad treba pojest' i popit' za neku slavu), to smo zaključili, ali ima i Srba koji nisu pravoslavci, i bilo bi dobro da Srbi takve " ne odbacuju" a to čine poistovjećivajući termine Srbin i pravoslavac.
radostan dan

#25854 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

pa...skoro i da nema srba a da nisu pravoslavci. ja u stvari znam igrom slučaja samo par njih, i to površno.
oni su subotari, tako da ću ih, uz dužno poštovanje spram onoga u što vjeruju, svrstati u modni trend, a ne u nešto što ima svoj istorijat, genezu, tradiciju..

pisao sam o tome već, mislim na temi -pravoslavna slava-, zašto je to tako i koji su uzroci...kao što kaže stara-svi putevi vode u rim-, e tako u konkretnom slučaju svi razlozi/uzroci zašto je to tako vode u spc.
u jednom istorijskom trenutku po srbe, to je bilo nužno/neophodno, a u drugom - pogubno.
Great Cornholio

#25855 Re: Dešavanja u Srbiji

radostan dan wrote:pa...skoro i da nema srba a da nisu pravoslavci. ja u stvari znam igrom slučaja samo par njih, i to površno.
oni su subotari, tako da ću ih, uz dužno poštovanje spram onoga u što vjeruju, svrstati u modni trend, a ne u nešto što ima svoj istorijat, genezu, tradiciju..
.
Ti "subotari" su iskreni vjernici, i trude se da nikoga ne veličaju više od Isusa, za razliku od većine Srba čije ponašanje slabo da ima ikakve veze sa onim što je Isus propovjedao.

Uglavnom, puno je nelegalno izgrađenih obEkata u BEljini, i zato valjda oni kulturni Srbi iz Srbije ne gotive plaho ove naše Srbe.
area51

#25856 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by area51 »

Image
Yug

#25857 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Yug »

Great Cornholio wrote:
radostan dan wrote:pa...skoro i da nema srba a da nisu pravoslavci. ja u stvari znam igrom slučaja samo par njih, i to površno.
.
Ti "subotari" su iskreni vjernici, i trude se da nikoga ne veličaju više od Isusa, za razliku od većine Srba čije ponašanje slabo da ima ikakve veze sa onim što je Isus propovjedao.

Uglavnom, puno je nelegalno izgrađenih obEkata u BEljini, i zato valjda oni kulturni Srbi iz Srbije ne gotive plaho ove naše Srbe.
Pa druze,mozda mislis na one u Kragujevcu ili Nisu npr. ali oni vjeruj bas gotive,ne samo Srbe vec bosance u cijelini sa ove strane Drine,naravno ako nije politika tema :lol: .A ovi u Beogradu i Vojvodini su ionako svi bosanci,crnogorci,hercegovci porijeklom sto prvo,sto drugo pa dalje koljeno i skor svako zna svoje dalje porijeklo i vole da kazu u zargonu da su bosanci,crnogorci,hercegovci.Uzmi samo primjer poznatih licnosti koji uvjek isticu svoje porijeklo dalje,Nikola Kojo,Dragan Bjelogrlic,Dejan Bodiroga,Aleksandar Vucic,Paspalj,Vujosevic,Voja Brajovic,Dusan Ivkovic,LJiljana Blagojevic itd itd,mnogo je teze naci nekog da nije porijeklom od nas :)
Great Cornholio

#25858 Re: Dešavanja u Srbiji

Yug wrote: Pa druze,mozda mislis na one u Kragujevcu ili Nisu npr. ali oni vjeruj bas gotive,ne samo Srbe vec bosance u cijelini sa ove strane Drine,naravno ako nije politika tema :lol: .A ovi u Beogradu i Vojvodini su ionako svi bosanci,crnogorci,hercegovci porijeklom sto prvo,sto drugo pa dalje koljeno i skor svako zna svoje dalje porijeklo i vole da kazu u zargonu da su bosanci,crnogorci,hercegovci.Uzmi samo primjer poznatih licnosti koji uvjek isticu svoje porijeklo dalje,Nikola Kojo,Dragan Bjelogrlic,Dejan Bodiroga,Aleksandar Vucic,Paspalj,Vujosevic,Voja Brajovic,Dusan Ivkovic,LJiljana Blagojevic itd itd,mnogo je teze naci nekog da nije porijeklom od nas :)

Za Bodirogu znam sigurno da mu je djed iz sela Bodiroge kod Trebinja, prič'o meni moj djed da mu je znao djeda, jer i moji su iz okolice Trebinja, i otac se tamo rodio, al' vala da sam ja umjesto pravih Beograđana sve bih ja ze pobrojane vratio u sela iz kojih su došli u Beograd pare da namlate :D

Moj djed se izjašnjavao kao Srbin, a išao je u mejtef, i njegov otac isto, i valjda zato što su njegovog oca zaklali četnici, koje danas najviše brani i veliča Srpska pravoslavna crkva, a i drugom SV ratu su bili blisko povezani, on je znao nekad reći " Kad je mir, bolje ti je sa Srbima živjeti, ali kad je rat ne vjeruj im previše".

kao što reče @radosni, srpska pravoslavna crkva je nekad bila faktor koji je pomagao srbima, ali često je znala činiti stvari koje su i Srbima a i drugima mnoga zla nanijela.
Yug

#25859 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Yug »

Great Cornholio wrote:
Yug wrote: Pa druze,mozda mislis na one u Kragujevcu ili Nisu npr. ali oni vjeruj bas gotive,ne samo Srbe vec bosance u cijelini sa ove strane Drine,naravno ako nije politika tema :lol: .A ovi u Beogradu i Vojvodini su ionako svi bosanci,crnogorci,hercegovci porijeklom sto prvo,sto drugo pa dalje koljeno i skor svako zna svoje dalje porijeklo i vole da kazu u zargonu da su bosanci,crnogorci,hercegovci.Uzmi samo primjer poznatih licnosti koji uvjek isticu svoje porijeklo dalje,Nikola Kojo,Dragan Bjelogrlic,Dejan Bodiroga,Aleksandar Vucic,Paspalj,Vujosevic,Voja Brajovic,Dusan Ivkovic,LJiljana Blagojevic itd itd,mnogo je teze naci nekog da nije porijeklom od nas :)

Za Bodirogu znam sigurno da mu je djed iz sela Bodiroge kod Trebinja, prič'o meni moj djed da mu je znao djeda, jer i moji su iz okolice Trebinja, i otac se tamo rodio, al' vala da sam ja umjesto pravih Beograđana sve bih ja ze pobrojane vratio u sela iz kojih su došli u Beograd pare da namlate :D

Moj djed se izjašnjavao kao Srbin, a išao je u mejtef, i njegov otac isto, i valjda zato što su njegovog oca zaklali četnici, koje danas najviše brani i veliča Srpska pravoslavna crkva, a i drugom SV ratu su bili blisko povezani, on je znao nekad reći " Kad je mir, bolje ti je sa Srbima živjeti, ali kad je rat ne vjeruj im previše".

kao što reče @radosni, srpska pravoslavna crkva je nekad bila faktor koji je pomagao srbima, ali često je znala činiti stvari koje su i Srbima a i drugima mnoga zla nanijela.
SPC, je jedan od najvecih izvora nesuglasica na balkanu medju juznim Slovenima.Nevjerovatno je koliko je imala uticaja na srpske nacionaliste u politici zadnjih 150 godina .

I da imas i Borisa Tadica,Cedu Jovanovica,Djindjica itd...Znas da su Kojo i Bjelogrlic po ocu ili djedu mislim hercegovci.
Pa vidi Beograd je veliki grad i ne bi bio veliki da nema doseljenika kao i sve svjetske metropole,danas u Beogradu imas vec generacije i Hrvata,Bosnjaka,Albanaca koji zive tamo.
radostan dan

#25860 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Great Cornholio wrote:
ko će voditi srbiju ako mi svi(crnogorci/bosanci) odemo? od predsjednika preko parlamenta do studentskih domova?
ostaće obezglavljeni...a to, jeL, ne želimo...mislim, nije nama do nas, nego se mi žrtvujemo zarad njene dobrobiti, jeL...
pa oni nisu imali predsjednika još od krcuna, a i on kao ercov pripada po vokaciji nama a ne njima. :mrgreen:

ovo drugo ćemo drugom prilikom, nemam vremena trenutno, malo ti je nezgrapna i generalizirajuća formulacija...
Great Cornholio

#25861 Re: Dešavanja u Srbiji

Yug wrote: SPC, je jedan od najvecih izvora nesuglasica na balkanu medju juznim Slovenima.Nevjerovatno je koliko je imala uticaja na srpske nacionaliste u politici zadnjih 150 godina .

I da imas i Borisa Tadica,Cedu Jovanovica,Djindjica itd...Znas da su Kojo i Bjelogrlic po ocu ili djedu mislim hercegovci.
Pa vidi Beograd je veliki grad i ne bi bio veliki da nema doseljenika kao i sve svjetske metropole,danas u Beogradu imas vec generacije i Hrvata,Bosnjaka,Albanaca koji zive tamo.
Ma vama komunjarama je jedino bitno da ne bude Boga :twisted: :D

Druže, istinu zboriš, a Isusove su riječi " Istina će vas osloboditi".
radostan dan

#25862 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Yug wrote: Pa vidi Beograd je veliki grad i ne bi bio veliki da nema doseljenika kao i sve svjetske metropole,danas u Beogradu imas vec generacije i Hrvata,Bosnjaka,Albanaca koji zive tamo.

pa jel ti na voždovcu rasim ljajić imao više glasova od čedinog ldp-a? :mrgreen:
Yug

#25863 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Yug »

radostan dan wrote:
Yug wrote: Pa vidi Beograd je veliki grad i ne bi bio veliki da nema doseljenika kao i sve svjetske metropole,danas u Beogradu imas vec generacije i Hrvata,Bosnjaka,Albanaca koji zive tamo.

pa jel ti na voždovcu rasim ljajić imao više glasova od čedinog ldp-a? :mrgreen:
Zvali su i mene u SDP na Vozdovcu,posto sam iz toga kraja.Mozda odem,svidja mi se Ljajic,mozda se i keshiram :-D
Great Cornholio

#25864 Re: Dešavanja u Srbiji

@radosni, tebi samo fali da ti u venama ima krvi Mišić Živojina :D :lol:

Dosta vala i mene za danas.
radostan dan

#25865 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Great Cornholio wrote:@radosni, tebi samo fali da ti u venama ima krvi Mišić Živojina :D :lol:

Dosta vala i mene za danas.
konkretno žileta nema, ali ima jednog solunca i dva narodna heroja. :)
CSKA

#25866 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by CSKA »

Zezajte se vi,eno dobijamo umjesto zeljeznicke stanice operu.Sada cemo kulturno da se uzdizemo,nema vise Ceca,Aca,Saban... :(
radostan dan

#25867 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

opera, jel to ono DŽe se vrišti i naopako okrenutim dlanom se drže za vugla/čelo?
Last edited by radostan dan on 19/01/2014 23:27, edited 1 time in total.
Yug

#25868 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Yug »

CSKA wrote:Zezajte se vi,eno dobijamo umjesto zeljeznicke stanice operu.Sada cemo kulturno da se uzdizemo,nema vise Ceca,Aca,Saban... :(
Normaaalno,dosta je vise balkanskog primitivizma.Eto neka pjevaju u Osijeku,Zagrebu i Splitu,tamo grmi od njih,gdje god udjes Aca,Ceca,Jeca,Maki ... :lol:
Yug

#25869 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Yug »

radostan dan wrote:opera, jel to ono DŽe se vrišti i naopako okrenutim dlanom se drže za vugla/čelo?
Da je nekako snimiti Tomu Nikolica dva sata u operi sa onom prefinjenom facom. :lol:
Hlapoje

#25870 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

Yug wrote: SPC, je jedan od najvecih izvora nesuglasica na balkanu medju juznim Slovenima.Nevjerovatno je koliko je imala uticaja na srpske nacionaliste u politici zadnjih 150 godina .
SPC je u stvari izvor najvećih nesuglasica medju samim Srbima.
Koliko god je kroz vekove pomogla u očuvanju srpskog identiteta, toliko je i odmogla u homogenizaciji srpskog etničkog korpusa.
Pri tom mislim baš na to izjednačavanje srpstva sa pravoslavljem i time otudjivanje nekih delova srpskog etnosa, uglavnom muslimanske vere.
Ali to je priča za neku drugu temu.
LBVIEW

#25871 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by LBVIEW »

Hlapoje wrote:
SPC je u stvari izvor najvećih nesuglasica medju samim Srbima.
Koliko god je kroz vekove pomogla u očuvanju srpskog identiteta, toliko je i odmogla u homogenizaciji srpskog etničkog korpusa.
Pri tom mislim baš na to izjednačavanje srpstva sa pravoslavljem i time otudjivanje nekih delova srpskog etnosa, uglavnom muslimanske vere.
Ali to je priča za neku drugu temu.
To je prica za trenutke pored kotla gdje se pece brlja, a nakon sto oslijepi od iste pocinje "grand-finale" tamicenja Filip Visnjic. :D Evo, ja cu ti konkretno za B Krajinu reci da vam je bolje o porijeklu "jezik za zube", jer bi se mogla otkriti neugodna cinjenica o pretcima u akindzijskim martoloskim cetama-saveznicim Osmanlija :D , o cemu svjedoci sadasnjost u vidu raznoraznih Curguza,Munjiza, Balabana-prezimena koja kod Bosnjaka neces naci . ;-)
Hlapoje

#25872 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

LBVIEW wrote:
To je prica za trenutke pored kotla gdje se pece brlja, a nakon sto oslijepi od iste pocinje "grand-finale" tamicenja Filip Visnjic. :D Evo, ja cu ti konkretno za B Krajinu reci da vam je bolje o porijeklu "jezik za zube", jer bi se mogla otkriti neugodna cinjenica o pretcima u akindzijskim martoloskim cetama-saveznicim Osmanlija :D , o cemu svjedoci sadasnjost u vidu raznoraznih Curguza,Munjiza, Balabana-prezimena koja kod Bosnjaka neces naci . ;-)
Šta pesnik želi reći?
Uopšte se nisam doticao "porekla", već samo činjenice da se politikom SPC-a odsrbio deo muslimanskog življa srpskog etničkog porekla.
Ili ti misliš da takvi ne postoje?
LBVIEW

#25873 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by LBVIEW »

Hlapoje wrote:
LBVIEW wrote:
Šta pesnik želi reći?
Uopšte se nisam doticao "porekla", već samo činjenice da se politikom SPC-a odsrbio deo muslimanskog življa srpskog etničkog porekla.
Ili ti misliš da takvi ne postoje?
Pa postoje u djelima slijepog pjesnika uz rakijski kazan i gusle. :D
Btw., kad "takvi postoje" zasto ih komsije nisu prepoznali, pa umjesto pred strijeljacki vod i logor,kuci na mezu i pice?
A ona napomena o porijeklu je u ovom kontekstu itekako bitna, upravo zbog toga sto ovdje ne radi o zajednickom porijeklu.
Dakle, Srbi i Bosnjaci u B Krajini npr. ne dijele zajednicko porieklo, s tim da su i danasnji Srbi u toj regiji to postali puno kasnije zaslugom SPC-a i nacionalnih djelatnika poput Vase Pelagica zvani "krajcar", tad su biili Martolozi sluzeci u pomocnim cetama Osmanlija s kojima su i stigli na zapad Bosne. Dakle, otkud porsbljenim Marolozima pravo spocitavati Bosnjacima srpsko porijeklo kad ni oni, a jos manje Bosnjaci s istim veze nemaju?
Hlapoje

#25874 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

LBVIEW wrote: Pa postoje u djelima slijepog pjesnika uz rakijski kazan i gusle. :D
Btw., kad "takvi postoje" zasto ih komsije nisu prepoznali, pa umjesto pred strijeljacki vod i logor,kuci na mezu i pice?
Pa prepoznali su ih.
Ali ne kao Srbe, već kao izdajnike koji su "prodali veru za večeru". Kao poturice.
Takav kontekst je negovala SPC 500 godina.
Hlapoje

#25875 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

LBVIEW wrote: Pa postoje u djelima slijepog pjesnika uz rakijski kazan i gusle. :D
Pa prepoznali su ih. Prepoznaju ih vekovima.
Ali ne kao Srbe, već kao izdajnike koji su "prodali veru za večeru". Kao poturice.
Takav kontekst je negovala SPC 500 godina.
Post Reply