Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Messier
#25851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bato zna. jutros na pesci dva tri djointa, i onda me jebi.
Po kafanama lokalnim dajem tip, sladolede za sve klince, nemoj snjeguljicu, uzmi macho.
I onda krivulje sa bojsima.
To je gomila likova koji imaju zabranu ulaska na domace tekme.
Tetovaze od vrata do clanaka.
I sad kao odmaram, pred svirku.
Zadovoljan cu biti ako ne padnem na lobanju s balkona
Po kafanama lokalnim dajem tip, sladolede za sve klince, nemoj snjeguljicu, uzmi macho.
I onda krivulje sa bojsima.
To je gomila likova koji imaju zabranu ulaska na domace tekme.
Tetovaze od vrata do clanaka.
I sad kao odmaram, pred svirku.
Zadovoljan cu biti ako ne padnem na lobanju s balkona
- geralt
- jeza u ledja
-
moimoi
#25854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kaze dva? Prije sedam 
-
vernes81
-
snijeg_led
#25856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
HvalaMessier wrote: ↑11/06/2025 17:05Nemam pojma, mozda sad da ima neki toi toi, uzeo nam lik za parking pored njegove kuce cenera, prije 20.snijeg_led wrote: ↑11/06/2025 16:42ima li WC ?Messier wrote: ↑11/06/2025 16:36 Bio sam ja na Cevljanovicima, ima 10tak godina.
Ringispil iz 60te, i gomila cipela na hrpi po 2 marke.
Senada i Satelliti u jednom satoru
Kakofonija iz drugih satora.
Neka riba u ronilackom odijelu na stolu.
Glavusa 2 marke, cevapi 3.
Blato. Stikle lokalnih curica ga gaze.
Borba bikova, kome je to interesantno moze da pogleda korida.ba
Kune neka zena u bijelom, nije ono daj mi marku, puzi na ulazu/ izlazu i govori..proklet bio ako ne das.
28 minuta koje nikad necu zaboraviti
Jos meni dosli neki iz Bga, svuda bili, pa hajmo i to.
Uzas jebeni, predvorje pakla.
Ispalili se kod Kule na rucak, 7 dana nisam sebi dosao
Ne bas dobar izbor da povedes gostr, ali razumijem da nisi znao sta se moze ocekivati.
Vis je prava opcija, ako si svjez sa zenskom - Zasto? Da li mislis ako joj se ne svidis, na moze bas tako pobjeci ?
-
Messier
#25857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prespavao slagiran sve, 27 poziva na telefonu.
Fatam neki taxi
Fatam neki taxi
-
detroit-mercy
#25858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tis sto su u teretani u 4:30 ili 5 sigurno nisu debelidr_Evil wrote: ↑11/06/2025 16:03Ima nekako i pravo. Kad pricam sa USA ili Australijom svi kazu u 4:30 ustali, u 5 su vec bili u teretani, pa tusiranje, dorucak, ovo ono. Pa kontam od cega ste svi ko krmci debeli :S
- Edin H.
#25859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To su dizači mase i utega napucana steroidimadetroit-mercy wrote: ↑11/06/2025 20:59Tis sto su u teretani u 4:30 ili 5 sigurno nisu debeli![]()
- jeza u ledja
#25860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Puno japija su takvi, pogotovo po vecim gradovima. Ne znam bas da ustaju svi u 4:30, ali tako generalno. Idu u 6 ujutro trcati ili u gym. Do 7 su na poslu, rade do 6. Jedu salate i meso. I to. Do 9 su buji-paji. Vikendom dernece ko ludi.
Ima i nasih godina takvih.
Nisu na steroidima i nisu nabildani.
Glupo je rec al tacno ko na kakvom filmu ili seriji. To je nama strano. I neka je.
Ne bih rekao da je i u Z. Evropi toliko takvih.
Ima i nasih godina takvih.
Nisu na steroidima i nisu nabildani.
Glupo je rec al tacno ko na kakvom filmu ili seriji. To je nama strano. I neka je.
-
Dead Man Walking
#25861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je individualno i kako neko sebi organizuje zivot i ono sa cim je (ne)zadovoljan gdje god da zivi. Meni licno je socijalni zivot u USA truba, u godinama sam gdje se sve manje-vise podredilo djeci, ali znam hejbet nasih ljudi oko sebe kojima nije, nasli su se sa sebi slicnim ili se se natjerali da se nadju i njima je super a djeca su im uglavnom na tabletu. Doduse, dosta njih nije ni osjetilo socijalni zivot kod nas u BiH pa nemaju sa cim da uporede. Dok sam bio u studentskim godinama i meni je bilo prilicno ok, krug ljudi sa kojima sam izlazio je bio tu, ali su sad svi u slicnoj poziciji i te ljude sa kojima sam visio svaki dan sada vidjam par puta godisnje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I to je jedna od novih furki koje su donijele Gen Z osobe.izvrsni direktor wrote: ↑11/06/2025 12:47
ono sto je sad popularno su chill verzije, jutarnju live DJ set u coffee shopu, druzenja vikendom uz dorucke urestoranima, pizzerije, restorani sa ovim/onim pogledom itd. ja iz studentskih dana bi ismijao nekog da mi kaze hajmo u nedjelju ujutro u 10 na dorucak, mislim mogao bi doci, ali da ne spavam nikako..
Meni je to iskreno nespojivo, narocito eventi sa mjuzom, zna se da je to za predvecer i navecer. Narocito ljeti kad se ne smrkne do 21:00, vani toplo, ulice krcate....
Nedjeljom u 10 sam ili spavao ili povracao ili se popravljao pivama, cuj dorucak....haha
- jeza u ledja
#25863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slazem se. Drustveni zivot u Evropi je mnogo bolji. Ne znam, mozda nije u Svedskoj ili tako nesto, ali kod nas i na jugu Evrope mislim da je bolji.
Sami gradovi u Americi su napravljeni tako da se sve radi kolima, nema puno ljudi na ulici, i individualnost je mnogo izrazenija. Tacno imam osjecaj da se neki drustveni kontakti moraju namjerno, ili vjestacki kultivirati, jer ne dolaze sami po sebi. (Isto vazi i za ove gymove u 6 ujutro, tacno ko neka nadoknada za nedostatak prirodne vjezbe jednostavno hodanjem kroz grad.) Stvarno mislim da je veliki problem Amerike bukvalno fizicka struktura i arhitektura gradova, napravljenih nakon automobilske revolucije i na jeftinom gorivu.
No isto ovako mogu reci da sam u 20-im i ranim 30-im imao odlican drustveni zivot u Americi, bas ono stvorio dobar krug prijatelja, ali to se polako rasplinilo s dolaskom djece itd. Tako da ne znam, moguce da je cisto do godina.
Sami gradovi u Americi su napravljeni tako da se sve radi kolima, nema puno ljudi na ulici, i individualnost je mnogo izrazenija. Tacno imam osjecaj da se neki drustveni kontakti moraju namjerno, ili vjestacki kultivirati, jer ne dolaze sami po sebi. (Isto vazi i za ove gymove u 6 ujutro, tacno ko neka nadoknada za nedostatak prirodne vjezbe jednostavno hodanjem kroz grad.) Stvarno mislim da je veliki problem Amerike bukvalno fizicka struktura i arhitektura gradova, napravljenih nakon automobilske revolucije i na jeftinom gorivu.
No isto ovako mogu reci da sam u 20-im i ranim 30-im imao odlican drustveni zivot u Americi, bas ono stvorio dobar krug prijatelja, ali to se polako rasplinilo s dolaskom djece itd. Tako da ne znam, moguce da je cisto do godina.
- Ozimician
#25864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To valjda i govori dovoljno o nocnom zivotu, cim je ono sposobno da nedjeljom u 10h ide na dorucak i to tip-top napucano.
Socijalna interakcija na tim desavanjima nepostojeca, nemas ti tu sta ni sprciti u po bijela dana u nedjelju...
Socijalna interakcija na tim desavanjima nepostojeca, nemas ti tu sta ni sprciti u po bijela dana u nedjelju...
-
melac
#25865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li i tebi Behdzo predavao?dr_Evil wrote: ↑11/06/2025 11:26Sve je to super, i naravno super vid druzenja, razvijanja, i cega vec ne, ali dernek je nesto sasvim drugo. Imali smo i mi hobije, treninge, i sta vec ne, ali znalo se sta je petak i subota vecer. Proveo sam i ja vikenda igracu D&D, brzopoteznog saha, igrajuci kosarke, putovanjima, planinarenju, volonterizmu, i cime vec ne, ali klubovi su bili ipak ono sta je obiljezilo taj neki period mladosti. Ti mlad i lud, a ona u onim uskim bijelim pantalama sta su se nosile u taj vakat, doduse bilo je noci ides ulicom pjan i sa kolegama ponavljas tablicu integrala ili diferencijala![]()
-
melac
#25866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne moze mi ni biti. Valjda se otvore dizne...sta liizvrsni direktor wrote: ↑11/06/2025 11:51 7 obicnih dana u bosni me kosta kao 7 dana u egiptu..uvijek
- jeza u ledja
#25867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi smo redovno isli nedjeljom na dorucak. (10, 11 ujutro). Nismo bili napucani vec mamurni.
Nesto tipa palacinke (americke) sa slaninom, kobasicom i jajima, ili tacosi.
Tu se vec naziru "obline" americke dijete.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#25868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa da.
Da bi bio negdje u 10.
Moras ustati najkasnije u 8.
A fakat nema socijalne interakcije, svi samo bulje u telefone, snimaju storije, pale live, skroz cudna atmosfera.
- Ozimician
#25869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zanimljive vijesti iz Njemacke danas - uglavnom je tema iseljavanje iz Njemacke (dakle nevezano za BiH).
Uglavnom paradoks situacije je da o napustanju Njemacke najvise razmisljaju dobro integrisani, ekonomski uspjesni i visokoobrazovani imigranti. Poljska i Rumunija prednjace.
https://www.welt.de/vermischtes/article ... assen.html
S druge strane vladajuca stranka trazi da se onemoguci jeftino studiranje (u clanku navode da je "skoro besplatno") strancima i da nakon studija (medicine) moraju najmanje 5 god. da rade u Njemackoj. Cilj je zaustavljanje "odljeva mozaka", tj. zadrzavanje visokokvalifikovane radne snage u zemlji. Na studijima u Njemackoj od stranaca prednjace Indijci i Kinezi.
Ovo su malo ocajne metode.
https://www.bild.de/politik/inland/sach ... 4b10294f6e
Uglavnom paradoks situacije je da o napustanju Njemacke najvise razmisljaju dobro integrisani, ekonomski uspjesni i visokoobrazovani imigranti. Poljska i Rumunija prednjace.
https://www.welt.de/vermischtes/article ... assen.html
Kao razlozi se navode: politicko nezadovoljstvo, licni razlozi, porezno opterecenje i birokratija.Die Hauptgründe für Auswanderungspläne – politische Unzufriedenheit, persönliche Gründe, steuerliche Belastungen und Bürokratie – nennen als Motive sowohl Arbeitsmigranten als auch sogenannte Bildungs- und Familienzuwandernde. „Geflüchtete nennen zusätzlich Diskriminierungserfahrungen als wichtigen Grund.
S druge strane vladajuca stranka trazi da se onemoguci jeftino studiranje (u clanku navode da je "skoro besplatno") strancima i da nakon studija (medicine) moraju najmanje 5 god. da rade u Njemackoj. Cilj je zaustavljanje "odljeva mozaka", tj. zadrzavanje visokokvalifikovane radne snage u zemlji. Na studijima u Njemackoj od stranaca prednjace Indijci i Kinezi.
Ovo su malo ocajne metode.
https://www.bild.de/politik/inland/sach ... 4b10294f6e
- Digla_da_kreci
#25870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nekada se za vrijeme collega islo u dinerse u 4 ujutro pijani poslije derneka.jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 22:45Mi smo redovno isli nedjeljom na dorucak. (10, 11 ujutro). Nismo bili napucani vec mamurni.
Nesto tipa palacinke (americke) sa slaninom, kobasicom i jajima, ili tacosi.![]()
Tu se vec naziru "obline" americke dijete.![]()
Sada se u iste ide nedjeljom u 10 na dorucak, kafa, novine, pancakes..
I jedno i drugo ima svoje cari
- jeza u ledja
#25871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Haha , jest, posto se kod nas zatvaralo sve u 2 ujutro, tacno se sjecam mjesta u koja smo isli u 2, 3, ujutru. Mislim da su mi se neki od najvaznijih momenata zivota desili u tim situacijama.Digla_da_kreci wrote: ↑11/06/2025 23:06Nekada se za vrijeme collega islo u dinerse u 4 ujutro pijani poslije derneka.jeza u ledja wrote: ↑11/06/2025 22:45Mi smo redovno isli nedjeljom na dorucak. (10, 11 ujutro). Nismo bili napucani vec mamurni.
Nesto tipa palacinke (americke) sa slaninom, kobasicom i jajima, ili tacosi.![]()
Tu se vec naziru "obline" americke dijete.![]()
Sada se u iste ide nedjeljom u 10 na dorucak, kafa, novine, pancakes..
I jedno i drugo ima svoje cari![]()
Mi smo znali ici i po bazenima u ta gluha doba noci. Ili preskocimo ogradu, ili u necije apartmansko naselje.
Sto ti je American lifestyle
Ovo sa pancacekesima u 10 je vec neka napredna verzija, kasne 20-e.
Sljedeca faza su bila brunch places, gdje smo uzimali pitchere ili all-you-can-drink mimose i jeli bretonske palacinke.
A danas...skacem oko djece da se ne polome.
Ne sjecam se kad sam zadnji put bio vani na "brunchu".
-
Messier
#25872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ej, al stvarno strasna svirka.
Mada su ono, 90 minuta sviramo strasno i poslije se razidjite.
Ubise likovi, zemlja se raspada.
Mada su ono, 90 minuta sviramo strasno i poslije se razidjite.
Ubise likovi, zemlja se raspada.
-
Messier
#25873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nas 12 u hajncelovoj, na pumpi jedemo hotdogove.
Ne zna se ko koga vodi kuci.
Ja se ispalio
Ne zna se ko koga vodi kuci.
Ja se ispalio
-
Messier
#25874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fil lajk ajm monster!
Sta ima u Cikagu?
Sta ima u Cikagu?
-
Messier
#25875 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad je zasvirala survaving the game, sve sam posutao