Dešavanja u Srbiji

Hlapoje

#25801 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

Great Cornholio wrote: Tesla jeste bio Srbin, ali nije bio pravoslavac, a ovaj pop ne bi trebao lagati ako vjeruje u Boga.
Kako misliš "nije bio pravoslavac"?
Šta je bio?
radostan dan

#25802 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

jehovin svjedok, amiš, selafija...
Great Cornholio

#25803 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Great Cornholio »

Hlapoje wrote:
Great Cornholio wrote: Tesla jeste bio Srbin, ali nije bio pravoslavac, a ovaj pop ne bi trebao lagati ako vjeruje u Boga.
Šta je bio?
Pa ako je neko Srbin ne mora da znači da je istovremeno i pravoslavac, ima Srba koji nisu pravoslavci, a Srbi su.

Po svemu sudeći Tesla nije bio "bezbožnik" ali nije bio ni religiozan, on je najvjerovatnije bio deista, deisti vjeruju da je Bog stvorio i prirodu i prirodne zakone ali se ne "miješa" u funkcionisanje niti jednog, a niti drugog.

E sad, to što pravoslavni patrijarh misli da ima monopol nad srpstvom i istinom to je posljedica toga što se on više brine za svjetovno nego za duhovno, moglo bi se reći da on Boga doživljavava kao svog slugu, a ne obrnuto, kako bi trebalo, da sebe doživljava kao Božijeg "slugu".

Ali to nije "profesionalna deformacija" samo pravoslavnih sveštenika, i islamski i katolički sveštenici se više bave politikom, svjetovnim, nego dušama vjernika, duhovnim.
radostan dan

#25804 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

daj i meni tih boba, gleda mi se duel ninković - mesi na nou kampu, finale LŠ, iz keca u dvojku, gol iz ofsajda u 93. minutu, nezasluženo a tako jebitačno i slatko... :mrgreen:
Hlapoje

#25805 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

Great Cornholio wrote:
Hlapoje wrote:
Šta je bio?
Pa ako je neko Srbin ne mora da znači da je istovremeno i pravoslavac, ima Srba koji nisu pravoslavci, a Srbi su.

Po svemu sudeći Tesla nije bio "bezbožnik" ali nije bio ni religiozan, on je najvjerovatnije bio deista, deisti vjeruju da je Bog stvorio i prirodu i prirodne zakone ali se ne "miješa" u funkcionisanje niti jednog, a niti drugog.
To je samo puko nagadjanje.
Jedino što se sigurno zna, to je da je Tesla bio iz pravoslavne svešteničke porodice.
Logično je da je i on bio "neki" pravoslavac.
Bio je kršten i slavio je slavu.

Ni svi muslimani u BiH, nisu bog zna kakvi vernici, niti klanjaju svih pet namaza...pa opet se izjasne kao muslimani.

Ni ja sam nisam neki vernik, pa opet se izjašnjavam kao pravoslavac.

To je više stvar neke tradicije, nego inteziteta vere.
Great Cornholio

#25806 Re: Dešavanja u Srbiji

Ma u Srbiji će biti kako patrijarh kaže, jer eto i Srbi nevjernici ga priznaju kao vrhovni autoritet kad je u pitanju bilo šta što ima veze sa Srbima.

Nije to dobro, nije dobro ni za Srbiju a ni za njene susjede/komšije, nije dobro kad pop umisli da je i car i Bog istovremeno.

A što se tiče pravoslavlja, slabo to religijsko učenje ima veze sa onim što je Isus propovjedao i bio, pravolavlje je puno više paganska vjera, prepuna idolatrije i raznoraznih "bogova" u vidu "svetaca".

"Bogu božije, caru carevo"- slabo pravoslavci uvažavaju savjet Onoga u kojeg navodno vjeruju.
radostan dan

#25807 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Ma u Srbiji će biti kako patrijarh kaže, jer eto i Srbi nevjernici ga priznaju kao vrhovni autoritet kad je u pitanju bilo šta što ima veze sa Srbima.
:zoka:
otkud ti ova ideja?
nije bilo po pavlovom, koji je doživljavan hodajućim svecom čak i od strane nevjerujućih, a kamoli po irinejevom...
Great Cornholio

#25808 Re: Dešavanja u Srbiji

radostan dan wrote:
:zoka:
otkud ti ova ideja?
nije bilo po pavlovom, koji je doživljavan hodajućim svecom čak i od strane nevjerujućih, a kamoli po irinejevom...
Može čovjek jedno govoriti javno, a drugo "tajno", pa ispadne svetac u očima onih koji mu vjeruju.

Pogotovo sveštenik kojeg više zanima politika od vjere :wink:
Martinez_

#25809 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Martinez_ »

Nema većeg gušta od propasti ove splačine zvane Ravna Gora. Čak je i novočetnike sramota šta su gledali hihihi.
Great Cornholio

#25810 Re: Dešavanja u Srbiji

Al ne bi ja ovako govorio u javnosti, pogotovo ne tamo gdje su Srbi ( koji su većinom pravoslavci) u većini, jer i oni su slični k'o i ovi naši "muslimani", i kod njih je " Ne diraj "muslimanu" u "džamiju" i kad je najpjaniji :twisted: :D
Martinez_

#25811 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Martinez_ »

Crkva se ponaša kao priprosti fudbalski navijač reprezentacije. Da Tesla nije Srbin u njegovo vreme bi ga pljuvali kao đavola i sotonu. Ali svetsko a naše, valja se ogrebati
Great Cornholio

#25812 Re: Dešavanja u Srbiji

Martinez_ wrote:Crkva se ponaša kao priprosti fudbalski navijač reprezentacije. Da Tesla nije Srbin u njegovo vreme bi ga pljuvali kao đavola i sotonu. Ali svetsko a naše, valja se ogrebati
Upravo tako, vode se logikom ako nije pravoslavac onda nije Srbin, barem ne "pravi" Srbin.
Hlapoje

#25813 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

Great Cornholio wrote:Ma u Srbiji će biti kako patrijarh kaže, jer eto i Srbi nevjernici ga priznaju kao vrhovni autoritet kad je u pitanju bilo šta što ima veze sa Srbima.

Nije to dobro, nije dobro ni za Srbiju a ni za njene susjede/komšije, nije dobro kad pop umisli da je i car i Bog istovremeno.

A što se tiče pravoslavlja, slabo to religijsko učenje ima veze sa onim što je Isus propovjedao i bio, pravolavlje je puno više paganska vjera, prepuna idolatrije i raznoraznih "bogova" u vidu "svetaca".

"Bogu božije, caru carevo"- slabo pravoslavci uvažavaju savjet Onoga u kojeg navodno vjeruju.
Ha ha ha...al si se nalupetao...

Niko se ne može meriti sa muslimanima, kad je u pitanju autoritet verskih lidera. Čak ni katolici sa bezgrešnim papom...jer muslimani najviše praktikuju da verske lidere proglašavaju i za političke vodje.
Eno muftija u Srbiji se kandidovao i za predsednika. :) ...Da osnuje stranku, potukao bi do nogu i Rasima Ljajića i Sulju Ugljanina.

Što se tiče paganstva...celo hrišćanstvo je prožeto paganstvom, što je i razumljivo jer se nijedna religija nije razvila iz vakuuma.
Ali šta ti znaš o tome?
Martinez_

#25814 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Martinez_ »

Great Cornholio wrote:
Martinez_ wrote:Crkva se ponaša kao priprosti fudbalski navijač reprezentacije. Da Tesla nije Srbin u njegovo vreme bi ga pljuvali kao đavola i sotonu. Ali svetsko a naše, valja se ogrebati
Upravo tako, vode se logikom ako nije pravoslavac onda nije Srbin, barem ne "pravi" Srbin.
Ma bio je Tesla pravoslavac, makar nominalno. Bio je čak i monarhista, u ratu se viđao sa Petrom II Karađorđevićem. Ali nije bio nešto preveliki patriota, srbenda niti se puno interesovao za Balkan niti viđao sa (srpskom) dijasporom tamo po Amerikama, kao drugi. Čovek je naprosto imao druga posla i ništa sem struke ga nije previše zanimalo. Npr Mihajlo Pupin je puno više isticao patriotizam, zauzimao se za srpsku stvar svako malo, ali je svejedno Tesla daleko popularniji i voljeniji kod Srba jer je - Tesla.
Great Cornholio

#25815 Re: Dešavanja u Srbiji

Martinez_ wrote:
Ma bio je Tesla pravoslavac, makar nominalno. Bio je čak i monarhista, u ratu se viđao sa Petrom II Karađorđevićem. Ali nije bio nešto preveliki patriota, srbenda niti se puno interesovao za Balkan niti viđao sa (srpskom) dijasporom tamo po Amerikama, kao drugi. Čovek je naprosto imao druga posla i ništa sem struke ga nije previše zanimalo. Npr Mihajlo Pupin je puno više isticao patriotizam, zauzimao se za srpsku stvar svako malo, ali je svejedno Tesla daleko popularniji i voljeniji kod Srba jer je - Tesla.
Ma nije Tesla samo vaš, Tesla je "zadužio" cijelo čovječanstvo, ali eto malo vam zavidim, ali, opet, ma Tesla je govorio jezikom kojim i ja govorim, nije on samo vaš :twisted: :)
Great Cornholio

#25816 Re: Dešavanja u Srbiji

A i bio je oštar kritičar kapitalističkog društvenog sistema, znači da je bio svestran, nadprosječnu inteligenciju koristio nesebično, gdje god je trebalo, da nam olakša život i objasni ono što mnogima nije ni dan danas jasno.
Martinez_

#25817 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Martinez_ »

Great Cornholio wrote:
Martinez_ wrote:
Ma nije Tesla samo vaš, Tesla je "zadužio" cijelo čovječanstvo, ali eto malo vam zavidim, ali, opet, ma Tesla je govorio jezikom kojim i ja govorim, nije on samo vaš :twisted: :)
Ma naravno, o toj dimenziji je besmisleno i raspravljati. Delom i Betovena osetim svojim ne samo nemačkim a Džonija Štulića koji govori ''mojim'' jezikom prisvajam još više
Great Cornholio

#25818 Re: Dešavanja u Srbiji

Ja smatram da je Teslu i Bog "pogurao" da nam olakša život, ali ne ovaj "pravoslavni bog", već pravi Bog kojem sigurno nije drago da Njegove "sluge" nose zlatne krune dok im narod brine brigu kako da se prehrani.
Great Cornholio

#25819 Re: Dešavanja u Srbiji

Martinez_ wrote:
Ma naravno, o toj dimenziji je besmisleno i raspravljati. Delom i Betovena osetim svojim ne samo nemačkim a Džonija Štulića koji govori ''mojim'' jezikom prisvajam još više
Ali opet, Tesla je s ponosom isticao da je Srbin, pa eto nek se Srbi time ponose. A vala raznoraznim vladikama i vojvodama se ne bi trebali toliko ponositi, jer više su im oni zla prouzrokovali nego što su im dobra donijeli.
radostan dan

#25820 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Great Cornholio wrote:Al ne bi ja ovako govorio u javnosti, pogotovo ne tamo gdje su Srbi ( koji su većinom pravoslavci) u većini, jer i oni su slični k'o i ovi naši "muslimani", i kod njih je " Ne diraj "muslimanu" u "džamiju" i kad je najpjaniji :twisted: :D
odavno te -čitam-, vrlo su nam bliski stavovi, ali mi se čini da si zalutao u teritoriju za koju vjeruješ da je donekle znaš, a sve bez mape i kompasa...
-jebem ti džamiju- nisam čuo u svom vijeku da musliman kaže...a crkva u pomenutom kod srba zauzima visoko treće mjesto, odmah iz sestre i djeteta (pomoravlje).

slobodno pitaj, istraživO ja naučno, ozbiljno...
Martinez_

#25821 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Martinez_ »

Pa Srbi nisu religiozan narod, tolike crkve su sablasno prazne bilo kojim danom, čak i u ovo vreme sveprisutnog pravoslavlja. Da ne pričamo šta je bilo pre 25 ili 50 godina
Great Cornholio

#25822 Re: Dešavanja u Srbiji

radostan dan wrote:
Great Cornholio wrote:Al ne bi ja ovako govorio u javnosti, pogotovo ne tamo gdje su Srbi ( koji su većinom pravoslavci) u većini, jer i oni su slični k'o i ovi naši "muslimani", i kod njih je " Ne diraj "muslimanu" u "džamiju" i kad je najpjaniji :twisted: :D
odavno te -čitam-, vrlo su nam bliski stavovi, ali mi se čini da si zalutao u teritoriju za koju vjeruješ da je donekle znaš, a sve bez mape i kompasa...
-jebem ti džamiju- nisam čuo u svom vijeku da musliman kaže...a crkva u pomenutom kod srba zauzima visoko treće mjesto, odmah iz sestre i djeteta (pomoravlje).

slobodno pitaj, istraživO ja naučno, ozbiljno...
Ti živiš u Sarajevu, da živiš u Tuzli vrlo često bi čuo tu psovku :oops: To je nekultura, ali eto moraju se ljudi na nekog "istrest", a istresaju se na one kojih se ne boje, i koje smtraju krivcima za lošu situaciju u koju su se doveli, ili su ih drugi zaveli.

Moguće da si u pravu, moguće da meni treba još "istraživanja" kad je odnos Srba prema pravoslavnoj Crkvi u pitanju.

Moj komšija Srbin zna opsovat i Crkvu i Džamiju zajedno, ali eto slabo mu ko to zamjeri, jer valja prehranit ženu i dijete sa samo jednom platom, a još kad ti umre majka popovi te oderu do "gole kože".

Znači, Srbi u Srbiji ne psuju Crkvu, to može značiti da je tamo Crkva poštenija, moralnija, ili su tamo Srbi pošteniji, kulturniji i moralniji. Ili to, ili se plaše da je psuju, radi Božije ili neke druge kazne.
Great Cornholio

#25823 Re: Dešavanja u Srbiji

Martinez_ wrote:Pa Srbi nisu religiozan narod, tolike crkve su sablasno prazne bilo kojim danom, čak i u ovo vreme sveprisutnog pravoslavlja. Da ne pričamo šta je bilo pre 25 ili 50 godina
Ti kaza :)
Hlapoje

#25824 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Hlapoje »

Great Cornholio wrote: Znači, Srbi u Srbiji ne psuju Crkvu, to može značiti da je tamo Crkva poštenija, moralnija, ili su tamo Srbi pošteniji, kulturniji i moralniji. Ili to, ili se plaše da je psuju, radi Božije ili neke druge kazne.
Jel to pitanje, pretpostavka ili utvrdjena činjenica?
radostan dan

#25825 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

Great Cornholio wrote:
Znači, Srbi u Srbiji ne psuju Crkvu, to može značiti da je tamo Crkva poštenija, moralnija, ili su tamo Srbi pošteniji, kulturniji i moralniji. Ili to, ili se plaše da je psuju, radi Božije ili neke druge kazne.
ne živim u - zlatnoj dolini-... :mrgreen:

nema pojma, upravo obratno - srbi iz bosne rijetko psuju crkvu, a u srbiji - na svakom koraku, bar ovaj dio koji ja poznajem kao svoj džep,od čačka do niša.
i to mahom sve stariji ljudi, od 55-80 godina, ovi ispod 50 imaju konkretnije mete - redaju po familiji...
Post Reply