Demokratska fronta Željko Komšić

madner

#25801 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

dustaban wrote:
madner wrote:Klasika, odgovor koji laprda bez da odgovori na sustinu.
Jos jednom, tvoja vizija je samo tvoja, DF nije nastupio sa tom vizijom na izborima. Jedno je traziti od DF da ispuni obecanja, drugo je traziti da ispuni neku viziju koju nikad nisu zastupali. Isto da od zelenih trazis da naprave pokoju nuklearnu elektranu, jer to je zapravo ono sto ti mislis da bi bilo ispravno. :roll:
Eto ja laprdam a ti si Sekspir!

Covjece bozji koji ti je racku, sjasi. Stagod ja napisem ti moras poklopit. Je li to nesto personalno, nesto iz nasih proslih zivota ?!
Kakva su vremena dosla, ne moze covjek napisati da je nesto glupost, bez da se autor ne uvrijedi.

Pisi manje gluposti, pokazi znakove inteligencije tako sto shvatis sto je napisano u odgovoru i bice ti lakse.
Mister Yes

#25802 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

Realno, postoje dvije podvrste Bošnjaka:
1. Bošnjaci kod kojih je otac babo
2. Bošnjaci kod kojih je otac tata

Tu su dva različita "tržišta" i naše stranke su se tako i podjelile. Naivno je misliti da DF ili SDP ikada mogu dobiti puno glasova ovih kod kojih je otac babo. Niti SDA može dobiti puno glasova ovih kod kojih je otac tata. To je tako i samo je pitanje koja podvrsta je u datom momentu više raspoložena da izađe na izbore. A to je gotovo uvijek "babo" podvrsta. Problem je i što ovi kod kojih je otac tata puno više napuštaju zemlju tako da je procentualno sve više ovih kod kojih je otac babo. Drugim riječima SDA je ne samo naša prošlost i sadašnjost već vrlo vjerovatno i naša budućnost. I to je tako.
palermo

#25803 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

IcedMFEarth wrote:Pa SDA parola, ali je i istinita što se njih tiče. Oni imaju svoju vjernu bazu 250-300 hiljada glasača. Ostali bošnjački glasove se razvodnjavaju na uglavnom 3 stranke. Po meni ključni problem, a o njemu se jako malo priča, je poražavajuća izlaznost na izbore. SDA, HDZ i slični glasači neće sigurno propustiti izaći na izbore, a vjerujem da onih 50% sto ne izlaze na izbore da su to ljudi koji bi dali pametnije glasove.
Ma ja i dalje mislim da su to forumski mitovi. Nema SDA toliko vjernu bazu glasača kao što joj se ovdje pripisuje. Ima nešto, i to prevashodno zahvaljujući islamskoj zajednici, ali puno je plutajućih glasača. To što se ove stranke tzv.ljevice fokusiraju samo na nekakav, ne znam ni kako bi ih nazvao, valjda glasni-agresivni dio birača, je zapravo njihvo problem, njihova nesposobnost i slično. Jednom je Lagumdžija shvatio kako stvari idu (na izborima 2010) i dobio izbore (sasvim je druga stvar što je to poslije uprskao.

Znaš ona izraz šutljiva većina, moram ti otkriti tajnu :D , ona zaista postoji....nije glasna, nije sklona dramatičnim promjenama, ona hoće naprijed ali neće revoluciju i tako to......ali ovi iz ovih tzv.stranaka ljevice očito su skloniji onom dijelu, kako ih ja većnazvah glasno-agresivnom sloju birača....

O tome da bi 50 % ovih špto ne izlaze na izbore drugačije glasali sam već jednom pisao. Ne bi....vrlo sličan bi bio omjer...
madner

#25804 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Mislim da je ipak 2010 bio problem sto je ekonomija krahirala, a SDA podpisala da ce smanjiti broj budzetskih/socijalnih korisnika. Zlaja je sigurno uradio dobru kampanju, to stoji.
skupljac_zeljeza

#25805 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

IcedMFEarth wrote:.... a vjerujem da onih 50% sto ne izlaze na izbore da su to ljudi koji bi dali pametnije glasove.
Moguće je da su najpametniji jer vide da se trenutna ponuda svodi na vrlo slično. Zašto dangubiti u redovima?
pemanapemani

#25806 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

Istjerati ih na čistac ovaj izborni ciklus.

Jasno pokazati da su HDZ i SDA neviđene ublehe.

Na izbore 2018., izaći sa širokom koalicijom, od NS do HSS i pokušati nešto napraviti. Staviti po strani lične sujete.

Šta sa manjim entitetom? I zadnjoj budali je jasno da je FBiH motor promjena, po američkom modelu, New York vs. New Orleans.
dustaban

#25807 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Mister Yes wrote:Realno, postoje dvije podvrste Bošnjaka:
Tu su dva različita "tržišta" i naše stranke su se tako i podjelile. Naivno je misliti da DF ili SDP ikada mogu dobiti puno glasova ovih kod kojih je otac babo. Niti SDA može dobiti puno glasova ovih kod kojih je otac tata. To je tako i samo je pitanje koja podvrsta je u datom momentu više raspoložena da izađe na izbore. A to je gotovo uvijek "babo" podvrsta. Problem je i što ovi kod kojih je otac tata puno više napuštaju zemlju tako da je procentualno sve više ovih kod kojih je otac babo. Drugim riječima SDA je ne samo naša prošlost i sadašnjost već vrlo vjerovatno i naša budućnost. I to je tako.
Haj dobro, svidja mi se ova simplifikacija :)

Ali vidi sad nesto... moja je teza da ce bosnjackih tata biti onoliko... koliko to ne ugrozava babe! Drugim rijecima, bosnjaci ce razvijati tu gradjansku varijantu samo dok time nije ugrozena nacionalna pozicija.
Kod hrvata je sasvim drugacije, i oni se dijele na neki slican nacin (one koji se ne stide Tita i one koji se ne stide Pavelica) ali ih je premalo da bi sebi dopustili taj nekakav diverzitet. A to nacionalno stiskanje pogotovo postaje snazno kad dobiju dokaze da su fakat ugrozeni. Boljeg dokaza u tom smislu nisu mogli dobiti od Komsica u predsjednistvu (na temelju nehrvatskih glasova).
Prema tome, vracam se na staru tezu, izbijte si iz glave ideju o porazu nacionalnih pokreta u obliku stranke. SDA moze isgubiti poziciju ali jedino od neke druge SDA, koja se moze zvati ASDA, SBiH, SBB ili cak SDP (!) kako god to ce biti stranka koja ce nastaviti politiku na modelu halke.
dustaban

#25808 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

skupljac_zeljeza wrote:
IcedMFEarth wrote:.... a vjerujem da onih 50% sto ne izlaze na izbore da su to ljudi koji bi dali pametnije glasove.
Moguće je da su najpametniji jer vide da se trenutna ponuda svodi na vrlo slično. Zašto dangubiti u redovima?
Covjece bozji, kako sidjosmo sa religije postadosmo istomisljenici!
:mrgreen:
pemanapemani

#25809 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pemanapemani »

dustaban wrote:
Haj dobro, svidja mi se ova simplifikacija :)

Ali vidi sad nesto... moja je teza da ce bosnjackih tata biti onoliko... koliko to ne ugrozava babe! Drugim rijecima, bosnjaci ce razvijati tu gradjansku varijantu samo dok time nije ugrozena nacionalna pozicija.
Kod hrvata je sasvim drugacije, i oni se dijele na neki slican nacin (one koji se ne stide Tita i one koji se ne stide Pavelica) ali ih je premalo da bi sebi dopustili taj nekakav diverzitet. A to nacionalno stiskanje pogotovo postaje snazno kad dobiju dokaze da su fakat ugrozeni. Boljeg dokaza u tom smislu nisu mogli dobiti od Komsica u predsjednistvu (na temelju nehrvatskih glasova).
Prema tome, vracam se na staru tezu, izbijte si iz glave ideju o porazu nacionalnih pokreta u obliku stranke. SDA moze isgubiti poziciju ali jedino od neke druge SDA, koja se moze zvati ASDA, SBiH, SBB ili cak SDP (!) kako god to ce biti stranka koja ce nastaviti politiku na modelu halke.
Ti si u taj svoj "nacionalni pokret" utrpao sve i svašta.

Za tebe ne postoji nešto (bilo šta) što može naći zajednički jezik sa tri tate i jednim babom.
Umislio si tu matricu i nema boga i Boga koji te može uvjeriti u suprotno. Za razliku od tebe, mislim da je upravo problem u takvima koji su ukalupljeni kao ti.
Tu jednostavno nema pomaka, jer si u nakaradnom BiH sistemu našao mjesto gdje sve možeš okretati kako ti odgovara.

Zašto je to tako? Zato što smo pogodno tlo gdje se različitim hipotezama može dokazivati neka polustvarnost koju uvijek, na neki način, možeš argumentirati kao realnost. To je zatvoreni krug iz kojeg je nemoguće izaći, jer će uvijek neki poluargument dokazati hipotezu i obratno, te ćeš ti uvijek biti u pravu sebi i određenom broju drugih.

Jedino u čemu se donekle možemo složiti, tvoja tema "preko metka do novog poretka", ostalo, niđe veze.
Mister Yes

#25810 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

dustaban wrote: Ali vidi sad nesto... moja je teza da ce bosnjackih tata biti onoliko... koliko to ne ugrozava babe! Drugim rijecima, bosnjaci ce razvijati tu gradjansku varijantu samo dok time nije ugrozena nacionalna pozicija.

Kod hrvata je sasvim drugacije, i oni se dijele na neki slican nacin (one koji se ne stide Tita i one koji se ne stide Pavelica) ali ih je premalo da bi sebi dopustili taj nekakav diverzitet.
Kod Hrvata naravno postoji podjela na lijeve i desne (posebno u Hrvatskoj) ali takva podjela postoji u svim narodima. Ona se nikako ne može porediti sa podjelom tate-babe jer za budućnost Hrvata gotovo da je svejedno da li preovladavaju lijevi ili desni. Za budućnost Bošnjaka pak od ključne je važnosti da tate nadvladaju ili barem drže pod kontrolom babe.

Islam je naravno religija mira i ljubavi ali je u islam iz vana ubačen virus radikalizma i ne vidim načina kako će se islam odbraniti od tog virusa. Samim tim, bez obzira što to nije pravedno, svi koji se vežu za islam na ovoj planeti, dugoročno nemaju dobru budućnost. Zato je za Bošnjake od životne važnosti da tate nadvladaju ili barem drže pod kontrolom babe. Ali nisam optimista.
The BEN10

#25811 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The BEN10 »

palermo wrote:
IcedMFEarth wrote:Pa SDA parola, ali je i istinita što se njih tiče. Oni imaju svoju vjernu bazu 250-300 hiljada glasača. Ostali bošnjački glasove se razvodnjavaju na uglavnom 3 stranke. Po meni ključni problem, a o njemu se jako malo priča, je poražavajuća izlaznost na izbore. SDA, HDZ i slični glasači neće sigurno propustiti izaći na izbore, a vjerujem da onih 50% sto ne izlaze na izbore da su to ljudi koji bi dali pametnije glasove.
Ma ja i dalje mislim da su to forumski mitovi. Nema SDA toliko vjernu bazu glasača kao što joj se ovdje pripisuje. Ima nešto, i to prevashodno zahvaljujući islamskoj zajednici, ali puno je plutajućih glasača. To što se ove stranke tzv.ljevice fokusiraju samo na nekakav, ne znam ni kako bi ih nazvao, valjda glasni-agresivni dio birača, je zapravo njihvo problem, njihova nesposobnost i slično. Jednom je Lagumdžija shvatio kako stvari idu (na izborima 2010) i dobio izbore (sasvim je druga stvar što je to poslije uprskao.

Znaš ona izraz šutljiva većina, moram ti otkriti tajnu :D , ona zaista postoji....nije glasna, nije sklona dramatičnim promjenama, ona hoće naprijed ali neće revoluciju i tako to......ali ovi iz ovih tzv.stranaka ljevice očito su skloniji onom dijelu, kako ih ja većnazvah glasno-agresivnom sloju birača....

O tome da bi 50 % ovih špto ne izlaze na izbore drugačije glasali sam već jednom pisao. Ne bi....vrlo sličan bi bio omjer...
Aferim!
mirzadelibasic

#25812 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

dustaban wrote:
Nikako to da shvate. SDA i HDZ nisu stranke vec NACIONALNI POKRETI. Pomirite se vec jednom s tim. Njih moze zamjeniti samo neka druga opcija koja ce biti NJIHOVA KOPIJA i ta zamjena ce doci iznutra, nema tog gradjanskog boga koji ce bosnjacima nametnuti bolju bosnjacku stranku i hrvatima bolju hrvatsku stranku
Nacionalni pokreti protiv čega, koga ?? Ako su te stranke nacionalni pokreti, onda šta je svojevremeno bila SBiH, ili sad SBB i HDZ90 ?

Također što se tiče njihove zamjene, pa imali smo je 2006. godine i dobili smo agoniju četiri godine u režiji SDA i SBiH, a ista zamjena je došla iznutra. Da ne pričam o Aprilkom paketu i Mili Dodiku. Sve ovo navedeno nije uradila građanska stranka i ono najbitnije, građanska stranka nije na vlasti od 1996. a bogme danas se živi loše...
mirzadelibasic

#25813 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

palermo wrote:

Forumski mit ili nee, rezultati govore da nemaju ispod 200 hiljada glasova. Sada, može to biti dobro uigrana taktika krađe glasova (što smo na Kongresu vidjeli) ili ipak budžetlije vjerno glasaju za svoje.

Izbori 2014: SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 274057
Izbori 2010: SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 206926
Izbori 2006: SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 218.365
Last edited by mirzadelibasic on 30/06/2015 17:31, edited 1 time in total.
Android Knego

#25814 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Android Knego »

:lol: :thumbup:
skupljac_zeljeza

#25817 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

dustaban wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Covjece bozji, kako sidjosmo sa religije postadosmo istomisljenici!
:mrgreen:
Ovo je toliko postalo sve providno i prozirno da se i djeca mogu složiti. :mrgreen:

Mister Yes wrote: Kod Hrvata naravno postoji podjela na lijeve i desne (posebno u Hrvatskoj) ...
Izvuče te ovo u zagradi. :D Ne vidim ja nikakve ljevice još ni kod bosanskih Srba niti bosanskih Hrvata. HDZ ovaj ili onaj, kakva razlika? Lijanovići i HSP se bore da pređu cenzus. Mislili smo i za Ivanića da je racionalniji i kooperativniji pa ispade da može biti opasniji za BiH od Dodika. Više nego uočljivo je da ni kod bosanskih Srba nema jasne ljevice. Oni nemaju čak ni ozbiljnog centra.
ultima_palabra

#25818 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Jel Fahraon cilja na babe ili na tate? :mrgreen:
Innovation

#25819 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Innovation »

ultima_palabra wrote:Jel Fahraon cilja na babe ili na tate? :mrgreen:
Bit ce prije na "babe". :oops:
mirzadelibasic

#25821 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by mirzadelibasic »

Vlada Federacije je u petak, 26. 6. 2015, uradila strahovito pogubnu, nedobronamjernu i lažnu radnju, koja je jako štetna po građane u FBiH. Vlada je, naime, na "hitnoj i telefonski održanoj sjednici zadužila premijera FBiH da Registru vrijednosnih papira (RVP) u FBiH uputi zahtjev za uknjižbu Federacije BiH kao vlasnika neprivatiziranog državnog kapitala u svim privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala". Molimo i tražimo da hitno, kao članovi Parlamenta FBiH iz DF-a, uputite pismo u RVP da se ne vrši nikakva radnja po tom dopisu iz Vlade dok se Parlament FBiH ne očituje po toj nakani Vlade.

Razlozi su potpuno jasni, nadamo se, i vama i nama koji moramo reagovati kako bismo zaštitili interese "malih dioničara-udjeličara" i automatski zaštitili interese građana u FBiH. Ipak vam želimo argumentovati zašto ovu radnju Vlade smatramo "pogubnom, nedobronamjernom i lažnom".

1. Hitna i telefonska sjednica koja bi zadužila premijera FBiH da RVP-u uputi zahtjev za uknjižbu Federacije BiH kao vlasnika neprivatiziranog državnog kapitala u svim privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala jeste upravo dokaz da se bespotrebno/nedobronamjerno Vlada žuri, jer se zaštita imovine ne provodi upisom u RVP Vlade, nego korištenjem Zakonskih prava na Skupštinama koju provodi regularni punomoćnik.

2. U Poslovniku o radu Vlade FBiH (prečišćeni tekst – uradio direktor ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo g. Željko Silađi) u članu 35. stav 1. napisano je: (1.) Premijer saziva sjednicu Vlade pismenim putem; a u članu 36. stav 1. istog Poslovnika stoji: (1.) Poziv za sjednicu Vlade sa odgovarajućim materijalom dostavlja se članovima Vlade, direktoru ureda za zakonodavstvo i direktoru ureda Vlade FBiH za odnose sa javnošću, najkasnije tri dana prije sjednice.

3. Skupštini Bosnalijeka u srijedu, 18. 6, predstavnik Vlade nije nazočio, pa Skupština nije imala kvoruma, a punomoć je mogao da dobije neko iz FMERI jer 19,2558%, koliko ima FMERI u Bosnalijeku, nije mali procent, a u JP EPHZHB u RVP je upisan FMERI, ali jer Vlada (Novalić) imenovala savjetnika premijera Amru Đendušić za punomoćnika,

4. Skupština Feroelektra koja je bila zakazana za 20. 6. i Vlada (čitaj punomoćnik/savjetnica premijera Amra Đendušić) nije se na vrijeme prijavila, pa Skupština nije održana, a 60,6779% nije mali kapital,

5. Skupština FDS-a je zakazana za 15. 7, a dopune za dnevni red od Vlade nije bilo, mada 39,9058% nije mali kapital...

6. Na skupštini Elektroprivrede BiH, koja je bila 24. 6, bila je Dijana Smajlagić po (nezakonitoj) punomoći jer nije potpisana od ovlaštenog FMERI-ja. Ali, bez obzira i na to, zar je moguće da tu i takvu punomoć dobije "pomoćnik sekretara Vlade FBiH (g. Edite Kalajdžić) u Sektoru za koordinaciju poslova detaširanih ureda Generalnog sekretarijata"?

7. U RVP-u je kao vlasnik u mnogim društvima, kao npr. Bosnalijeku, JP EPHZHB... upisan FMERI, a u zagradi stoji "državno vlasništvo", što znači da se treba Parlament očitovati o toj nakani Vlade, jer ne može Vlada preko telefona hitno da se odnosi toliko neodgovorno, jer se radi o državnoj imovini,

8. U donesenom izhitrenom zaključku je napisano: "Cilj usvojenog zaključka je zaštita imovine FBiH i obezbjeđivanje adekvatne primjene zakona u FBiH, posebno Zakona o privatizaciji preduzeća i Zakona o Vladi FBiH" ...

9. Ako se uzme u obzir navedeno, vidi se koliko je to lažno od Vlade. Zato je potrebno da reagujete i da Parlament zauzme svoj stav o toj nakani Vlade jer zaštita imovine Federacije se stvarno brani i dokazuje samo na skupštinama dioničara. I najvažniji i najjači razlog za vašu reakciju jeste u činjenici da ovakva Vlada bez 4 ministra nije Vlada FBiH koja je uređena u skladu sa članom 6. Zakona o Vladi FBiH. Reagujte, gospodo, dok nije kasno i spriječite "crne namjere" Vlade koja telefonski hitno donese ovakav krucijalni zaključak. U ime malih dioničara kojih nije malo, već oko oko 110.000,
Rizah SOFTIĆ,
UGDAU DIF U BiH
Zanimljivo :wink:
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... e-novalica
GoldenSpoon

#25822 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by GoldenSpoon »

Tesko ce biti zaustaviti mesetarenje Cosa nostre/SDA, vode nas u grcki scenario
Haman

#25823 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Haman »

Najvece razocarenje je Demokratski front. Na buducim izborima lose ce proci. Da li on radi u interesu BiH ili perfidno na njenom nestanku. :izet:
nemampojma0

#25824 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by nemampojma0 »

Haman wrote:Najvece razocarenje je Demokratski front. Na buducim izborima lose ce proci. Da li on radi u interesu BiH ili perfidno na njenom nestanku. :izet:
Sto babi milo, to joj se snilo. :lol: :lol:
biske

#25825 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by biske »

znači še'set miliona kaemova dobiti elektoprivrede hazehabe treba ravnomjerno rasporediti po hadezeovim džepovima, znači krivi su reuf i deef što nisu pristali na to da žmireći sjede u foteljama dok se to dešava. :D

edit: ovo na konto ovog rada na nestanku države, da ne kvotam...
Post Reply