Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#25776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

AliceInChains wrote:Kad Hrvatska ude u EU, onda ces tek viditi kako ce se Hrvati iseljavati. Valja Bosanskim Hrvatima popunjavati onu prazninu u Hrvatskoj koju ce ostaviti oni Hrvati, napustajuci Hrvatsku za bolju buducnost. Amin :mrgreen:
Ne razumijem. To tebe demografsko slabljenje hrvatskog naroda u BiH ispunjava srećom ?
volta dzontra

#25777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

AliceInChains wrote:
volta dzontra wrote:Aha. I po citavoj Zapadnoj Hercegovini ce iznicati dzamije i rahatluk. Sve rjeseno. Meni je granica pola sata voznje. Nemam nikakve potrebe odseliti. Naprotiv mogu samo koristiti poziciju pogranicnog EU drzavljanina.
Otici cu iz Mostara u podrucja posebne drzavne skrbi kao sto je Otocac ili Benkovac jer ce tamo cvjetati EU tulipani....
Smijesno....
Interesantno ce biti, koliko ce EU drzavljanin cuciti pored EU, gledajuci, koliko mu siroka EU moze pruziti mogucnosti.......jod kad sazna, da ima boljih lokacija za zivot od matice :mrgreen:
Jest. Mozda se zaposli u Briselskoj administarciji npr. Mozda postane i europarlamentarac. Mozda proda kucu u Hercegovini i naseli se u Slovacku.
Mozda svi kolektivno prenesu grobove ko Srbi iz Sarajeva nako integracije 95.
Ne bih da te razocaram ali najvjerojatnije cemo se trpiti jos dugo-dugo
palermo

#25778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

volta dzontra wrote: Neum-Hit-Livno
Na sreću ili nažalost, sasvim nebitno, Hit i Neum su ovdje tačle prijepora. Inače, bi možda sve bilo lakše. Teško je vejrovati da će Bošnjaci odustati od nekih tačaka za koje je objektivno vezana i samodrživost te eventualne buduće neke nove Bosne i Hercegovine. Dakle, kad bi se išlo tim putem mislim da je očigkedno da HIT i Neum postaju istinske neuralgične tačke. Bez obzira na svu bljutavost bošnjačke politike kada je u pitanju Hercegovina. Od nekih se stvari ne može pobjeći.

Ak ne mora to biti put kojim se mora ići. Poenta je zapravo u onom što Skijaš stalno ponavlja, ako se odličiš da boriš za partikularne interese svoga naroda bez obzira na želje i interese drugih, onda nemaš prava da se žališ zašto se drugi ponašaju po istoj matrici.
cindrlimindrli

#25779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by cindrlimindrli »

volta dzontra wrote:Ne bih da te razocaram ali najvjerojatnije cemo se trpiti jos dugo-dugo
A da za razliku jednog dana pocnete postovati jedan drugog. Sto se morate vazda trpiti?
AliceInChains

#25780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

Skijaš wrote:
AliceInChains wrote:Kad Hrvatska ude u EU, onda ces tek viditi kako ce se Hrvati iseljavati. Valja Bosanskim Hrvatima popunjavati onu prazninu u Hrvatskoj koju ce ostaviti oni Hrvati, napustajuci Hrvatsku za bolju buducnost. Amin :mrgreen:
Ne razumijem. To tebe demografsko slabljenje hrvatskog naroda u BiH ispunjava srećom ?
Naravno, da me ne ispunjava. Jesam provokantan, ali u sustini ukazujem, sta ce postati realnost Hrvata u buducnosti, ako ne promjene razmisljanje prema ovoj drzavi. Voltra misli, da mi je vazno, koliko ko ima procenata i gdje stoji koja crkva/dzamija. Vjera i vjerska pripadnost mi realno ide na qrac. U realnosti sam vas sit. Moj cilj i moja zelja je jacanje ove drzave u korist vas/nas svih. Zao mi je viditi nase ljude u inostranstvu, kako ekonomski jacaju tude drzave, dok se medusobno dobro druze i razumiju, ali samo ne, kad se vrate u Jugoslaviju/Bosnu.
Last edited by AliceInChains on 22/04/2012 23:24, edited 2 times in total.
volta dzontra

#25781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote: Neum-Hit-Livno
Na sreću ili nažalost, sasvim nebitno, Hit i Neum su ovdje tačle prijepora. Inače, bi možda sve bilo lakše. Teško je vejrovati da će Bošnjaci odustati od nekih tačaka za koje je objektivno vezana i samodrživost te eventualne buduće neke nove Bosne i Hercegovine. Dakle, kad bi se išlo tim putem mislim da je očigkedno da HIT i Neum postaju istinske neuralgične tačke. Bez obzira na svu bljutavost bošnjačke politike kada je u pitanju Hercegovina. Od nekih se stvari ne može pobjeći.

Ak ne mora to biti put kojim se mora ići. Poenta je zapravo u onom što Skijaš stalno ponavlja, ako se odličiš da boriš za partikularne interese svoga naroda bez obzira na želje i interese drugih, onda nemaš prava da se žališ zašto se drugi ponašaju po istoj matrici.
Nadam se da shvacas da ja nisam za Neum-Hit-Livno. To je neka opcija ako se netko odluci oslobadjati Bosnu u Hercrgovinu od secesionista :)
Ovo sam naveo za slucaj da se definira rahat patnja kao idealan smjer razvoja BIH
volta dzontra

#25782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

AliceInChains wrote:
Skijaš wrote:
Naravno, da me ne ispunjava. Jesam provokantan, ali u sustini ukazujem, sta ce postati realnost Hrvata u buducnosti, ako ne promjene razmisljanje prema ovoj drzavi. Voltra misli, da mi je vazno, koliko ko ima procenata i gdje stoji koja crkva/dzamija. Vjera i vjerska pripadnost mi realno ide na qrac. U realnosti sam vas sit. Moj cilj i moja zelja je jacanje ove drzave u korist vas/nas svih. Zao mi je viditi nase ljude u inostranstvu, kako ekonomski jacaju tude drzave, dok se medusobno dobro druze i razumiju, ali samo ne, kad se vrate u Jugoslaviju.

Tipicna nacionalisticka vadiona. Normalno da te ispunjava. Drzava sama po sebi ne donosi korist. Donosi ako je pravna, stabilna, bez kriza, demokratska, komotna itd
Skijaš

#25783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

AliceInChains wrote:
Skijaš wrote:
Naravno, da me ne ispunjava.
OK
AliceInChains

#25784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by AliceInChains »

volta dzontra wrote:
AliceInChains wrote:
Skijaš wrote:
Naravno, da me ne ispunjava. Jesam provokantan, ali u sustini ukazujem, sta ce postati realnost Hrvata u buducnosti, ako ne promjene razmisljanje prema ovoj drzavi. Voltra misli, da mi je vazno, koliko ko ima procenata i gdje stoji koja crkva/dzamija. Vjera i vjerska pripadnost mi realno ide na qrac. U realnosti sam vas sit. Moj cilj i moja zelja je jacanje ove drzave u korist vas/nas svih. Zao mi je viditi nase ljude u inostranstvu, kako ekonomski jacaju tude drzave, dok se medusobno dobro druze i razumiju, ali samo ne, kad se vrate u Jugoslaviju.

Tipicna nacionalisticka vadiona. Normalno da te ispunjava. Drzava sama po sebi ne donosi korist. Donosi ako je pravna, stabilna, bez kriza, demokratska, komotna itd
Pa u sustini ova zemlja i nije demokratska, nego konstitutivna. Konstitutivnost nije bas najkorisnija po Bosnjake. Koji bi tek nacionalista bio u tvojim ocima, kad bi s zalagao za ukidanje konstitutivnosti u korist pune demokratije? Znam, to je za tebe demagoga prepuno demokratije. Samo hoces punu demokraiju u onom djelu,Bosne, gdje su Hrvati vecina :mrgreen:
webby-x

#25785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by webby-x »

AliceInChains wrote:Samo hoces punu demokraiju u onom djelu,Bosne, gdje su Hrvati vecina
Pa to žele sva tri konstitutivna naroda.
Što je to čudno? Sasvim prirodna pojava.
volta dzontra

#25786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Ne bi bilo lose malo ucenja. BIH nije uredjena prema idealno liberalno-demokratskom modelu Moram te razalostiti jer vecina drzava u svijetu nije uredjena po cistom librealno-demokratskom modelu. To sto na FPN u Sarajevu ne poducavaju nicemu drugom sto bi moglo mlade nacionalisticke umove zbuniti to je druga stvar.
Stavljati jednakost izmedju demokracije i skolskog liberalno-demokratskog modela uredjenja drzave je prilicno teoretski neotesano a prakticno stetno.
vee-jay

#25787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
vee-jay wrote:
volta dzontra wrote:Mantranje o teritorijalnoj jedinici je krenulo nakon promjena ustava i izbornog zakona koji je nametnuo OHR koji su prividno kao ucinili sve konstitutivnim a ustvari jedini rezultat je bio neravnoteza u FBIH bez ikakve koristi. Hrvati kao politicki nepismen narod su trebali dosta vremena da to primjete i da jasno iskomuniciraju. Elitama poput HDZ-a to nije bio prioritet jer se SDA pri formiranju vlasti suzdrzavala da se nahebe majke Hrvatima koliko je mogla.
Izmedju 1995 i 2000 treci entitet nije postojao kao politicki pojam....nemoj muljat mladju raju...
Treci entitet ce napraviti bosnjacke politicke elite ako budu inzistirale na statusu quo u FBIH. Hrvata Srednje Bosne ce politicki nestati Nece ostati nijedana mjesovita opcina. Etnoteritorijalizacija ce biti dovrsena. Samo ce netko to amenovat i gotovo
Cime je to treci entitet? I zasto bi neko amenovao komad zemlje nekome koga je sve manje tj. nakon tvog scenarija nekome ko je procentualno pao ispod brojke manjine.
Teorijski futurizam. Sta bi bilo kad bi bilo. Sto se tice amenovanja pa sve je nazad 20 godina netko amenovao.
Postoji i mogucnost da netko iz dijaspore donese neku hightech tehnologiju koja ce uciniti da Hrvati nestanu s prilicnog dijela BIH gdje su dominatna vitalna etnicka vecina, koji granici s RH i da se tu nasele Sandzaklije
Ne znam, meni je ipak puno puno vise tvoja teza o "aminovanju treceg entiteta" u sferama teoretskog futurizma. Niko iole realan u svijetu nece predloziti niti ce samim time iko automatski morati aminovati rjesenje koje ce ici ka stavljanju Bosnjaka u ogradu. Hrvati BiH se mogu jedino jos boriti za institucionalnu konstitutivnost na razini citave BiH. To bi naravno pretpostavljalo da se okrenu od vlaznih snova stvaranja treceg entiteta (koji bi trebao da bude prvi korak ka federalizaciji), jer oni tako maleni i sve manji sto su, nemaju nikakve mogucnosti da traze nesto sto ni u ratu nisu uspjeli.

Vise Turaka je u Berlinu, koji maltane posjeduju svoj dio grada, nego Hrvata u Hercegovini, pa ni njima niko ne aminuje neki entitet.
vee-jay

#25788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote: Ne bih da te razocaram ali najvjerojatnije cemo se trpiti jos dugo-dugo
Mozda je za njega to razocarenje: a mozda ce i pored toga za nekoga razocarenje biti cinjenica, da ce se sve manje pricati o "trpljenju" a sve vise o "suzivotu".
vee-jay

#25789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
AliceInChains wrote:[quote="Skijaš"
[quote="AliceInChains"
Kad Hrvatska ude u EU, onda ces tek viditi kako ce se Hrvati iseljavati. Valja Bosanskim Hrvatima popunjavati onu prazninu u Hrvatskoj koju ce ostaviti oni Hrvati, napustajuci Hrvatsku za bolju buducnost. Amin :mrgreen:
/quote

Tipicna nacionalisticka vadiona. Normalno da te ispunjava. Drzava sama po sebi ne donosi korist. Donosi ako je pravna, stabilna, bez kriza, demokratska, komotna itd[/quote]

Jel' ti ne znas citati ili ne zelis znati citati? :?
volta dzontra

#25790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

vee-jay wrote:
Vise Turaka je u Berlinu, koji maltane posjeduju svoj dio grada, nego Hrvata u Hercegovini, pa ni njima niko ne aminuje neki entitet.

Pa gdje uvijek Turci u usporedbama :) :)
vee-jay

#25791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:
vee-jay wrote:

Dobro eto, vise je Kineza u New Yorku.

Nadam se da je ovim novim primjerom poruka dosla do mozga. Ako ti vec smetaju Turci.
volta dzontra

#25792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Nadam se da je ovim novim primjerom poruka dosla do mozga. Ako ti vec smetaju Turci.
Nadam se da će i tebi doći do mozga da razlikuješ "useljeničke zajednice" u useljeničkim državama i europske višenacionalne države
vee-jay

#25793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vee-jay »

volta dzontra wrote:

Nadam se da će i tebi doći do mozga da razlikuješ "useljeničke zajednice" u useljeničkim državama i europske višenacionalne države
ah, sad bi, po potrebi, da budemo konstitutivni na podruciju citave BiH a ne da trazimo ekskluzivitet na jednom parcetu manjem od vatikana. :D

make up your mind.
Banksy

#25794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

palermo wrote:

Poenta je zapravo u onom što Skijaš stalno ponavlja,
ako se odličiš da boriš za partikularne interese svoga naroda bez obzira na želje i interese drugih, onda nemaš prava da se žališ zašto se drugi ponašaju po istoj matrici.

palermo

#25795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Banksy wrote:
palermo wrote:

ako se odličiš da boriš za partikularne interese svoga naroda bez obzira na želje i interese drugih, onda nemaš prava da se žališ zašto se drugi ponašaju po istoj matrici.

Jel ovo znak da smo se složili :D
Banksy

#25796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

palermo wrote:
Banksy wrote:
palermo wrote:

Jel ovo znak da smo se složili :D
Naravno, to je poenta.
Samo treba je poštovati i primjenjivati i dvosmjerno i trosmjerno.
duh_sa_sjekirom

#25797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by duh_sa_sjekirom »

Banksy wrote:
palermo wrote:

Iliti, u slobodnom prijevodu: "Hoćeš da se j***š a da ti ne udje..." :D
Skijaš

#25798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

Banksy wrote:
palermo wrote: Poenta je zapravo u onom što Skijaš stalno ponavlja,
Naravno, to je poenta.
Jedini razlog zbog kojeg nije došlo do nuklearnog rata između Rusije i SAD jeste činjenica da bi u tom sukobu obe strane bile dovedene na ivicu nestanka. Sličnu poruku se mora poslati HDZ-u i velikosrbima, mora se pokazati da današnje Sarajevo nije ono Sarajevo od prije 20 godina kada su se prema istom odnosili kao prema gubavcu. Mislim da će tek kad to shvate, u HDZ-u postati konstruktivni i pristati na iskren dijalog sa Sarajevom.
heckler

#25799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by heckler »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Naravno, to je poenta.
Jedini razlog zbog kojeg nije došlo do nuklearnog rata između Rusije i SAD jeste činjenica da bi u tom sukobu obe strane bile dovedene na ivicu nestanka. Sličnu poruku se mora poslati HDZ-u i velikosrbima, mora se pokazati da današnje Sarajevo nije ono Sarajevo od prije 20 godina kada su se prema istom odnosili kao prema gubavcu. Mislim da će tek kad to shvate, u HDZ-u postati konstruktivni i pristati na iskren dijalog sa Sarajevom.
MAD princip. Mutually Asssured Destruction.

Samo taj princip vise ne vazi za nase prostore. Ekvilibrium je nadjen jos 1994 a iste godine se skala i promjenila i prevaga je dosla na stranu pro-Bosanskih snaga. U sljedecih 18 godina se ta distanca samo povecala svjetlosnu godinu.

Nisu tu vise problem ni radikalni srpski separatisti a jos manje radilani hrvatski separatisti. Problem je bezidejna, kokosarska, nezainteresovana i korumpirana politika nazovi "pro-bosanskih" stranaka.
Banksy

#25800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

Skijaš wrote:
Banksy wrote:
Naravno, to je poenta.
Jedini razlog zbog kojeg nije došlo do nuklearnog rata između Rusije i SAD jeste činjenica da bi u tom sukobu obe strane bile dovedene na ivicu nestanka. Sličnu poruku se mora poslati HDZ-u i velikosrbima, mora se pokazati da današnje Sarajevo nije ono Sarajevo od prije 20 godina kada su se prema istom odnosili kao prema gubavcu.
Mislim da će tek kad to shvate, u HDZ-u postati konstruktivni i pristati na iskren dijalog sa Sarajevom.
Agresija Srbije, a zatim i Hrvatske na BiH prije 20 godina je jedno, današnji dogovor tri naroda bez kojeg nema mirne Bosne, a koji je neminovan i neizbježan, je drugo. Sarajevo - ne glavni grad, ne administrativni centar, već u smislu u kojem ga ti predstavljaš, je tek jedna od tri strane. Ravnopravne, baš kako je palermo ispravno primjetio.
Locked