Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

belfy

#25776 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

palermo wrote: 09/04/2025 21:42
belfy wrote: 09/04/2025 21:38
palermo wrote: 09/04/2025 21:34

OK, ne.mrzis ga....samo ga ne volis ili ne podnosis ili..sam.odaberi termin. Al na isto se svodi.
drug palermo, termin(e) sam vec odabrao. ne znam koliko puta treba ponoviti isti da ti ne prestanes nuditi ove alternativne...
Razocaran si u Komsu. Ovo je ispravan termin, jel de. Men se cini da jeste.
Al, kao sto rekoh, opet se svodi na isto.
na mrznju? samo ako sam razocaran ucinkom istog? da opet pobrojim i zasto ili to samo tako preskocis? ajde, evo, posto pricamo posteno osvrni se na argumente i koje sam pobrojao i reci mi da li sam gdje u krivu. to bi bio dobar kontra argument da promijenim misljenje o istom...

isto tako i pitanje za tebe. zasto ti ne mislis o istom kao i ja? (necu pitati da li si glasao za njega, jer je nebitno u ovoj raspravi)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25777 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 09/04/2025 21:41
Chmoljo wrote: 09/04/2025 21:40
sehohari wrote: 09/04/2025 21:36

Ja sam građanin BiH, dragi Chmoljo.

Također, argumenti ad hominem ti ne stoje.
I ja sam gradjanin svijeta. Pa me boli dupe za unutrasnjim uredjenjem Butana.

Ovo nije bio ad hominem nego iskreno pitanje s ciljem utvrdjivanja cinjenicnog stanja obzirom na tvoju recenicu kojoj si upotrijebio prvo lice mnozine.
Tebi i meni za dobar dio svijeta treba viza, dragi Chmoljo.

Jašta je nego ad hominem. "Mi" je osjećaj pripadnosti narodu u nacionalnom i etničkom smislu, formalnom na kraju krajeva također.
Viza je formalnost koja zavisi od trenutnog drzavnog uredjenja i drzavnih granica. Bitno je kako se osjecas.

Dzingisovi unuci su vidjeli Bagdad i rekli, kul je, uzecemo ga. Nisu ih interesove granice, zidovi i utvrdjenja.

Sve je relativno.

Osjecaji su super, ja ih stvarno imam puno. Al oni ne drze pusku. Probo, nisam uspio. Ipak ruke trebaju.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#25778 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 21:50
Chmoljo wrote: 09/04/2025 21:40

I ja sam gradjanin svijeta. Pa me boli dupe za unutrasnjim uredjenjem Butana.

Ovo nije bio ad hominem nego iskreno pitanje s ciljem utvrdjivanja cinjenicnog stanja obzirom na tvoju recenicu kojoj si upotrijebio prvo lice mnozine.

Jašta je nego ad hominem. "Mi" je osjećaj pripadnosti narodu u nacionalnom i etničkom smislu, formalnom na kraju krajeva također.
Viza je formalnost koja zavisi od trenutnog drzavnog uredjenja i drzavnih granica. Bitno je kako se osjecas.

Dzingisovi unuci su vidjeli Bagdad i rekli, kul je, uzecemo ga. Nisu ih interesove granice, zidovi i utvrdjenja.

Sve je relativno.

Osjecaji su super, ja ih stvarno imam puno.
Al oni ne drze pusku. Probo, nisam uspio. Ipak ruke trebaju.
A da se prvo sa sobom dogovoriš?

Ne treba mi viza Chmoljo, 90% svijeta ne može negdje doći i živjeti negdje tek tako. Kamoli glasati i kandidovati se za pozicije.

Džingisovi unuci su Bagdad samo opljačkali i pošli dalje. Ne pamtim da su znali govoriti arapski.

Bilo je dovoljno onih koji su i 90-ih bili fizički prisutni u BiH pa pobjegli, ništa to ne znači.
Last edited by PreWiBa on 09/04/2025 21:55, edited 1 time in total.
belfy

#25779 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 21:40 ...
drug @Chmoljo izgleda da je @sehohari u pravu. mozes li ti provjeriti zasto kada kliknem na svoje PP mi izbacuje ovo:
"
Information

You are not authorised to read private messages.
"

kako ne mogu da vidim ni svoje privatne i zasto? znam da nije tema ovdje, pa mozes ovo i pobrisati odmah poslije, ali bih volio da se ovo ispravi, pa da se dogovorim i sa sehoharijem... nadam se da imas vremena...
Chmoljo

#25780 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 09/04/2025 21:52

Sve je relativno.

Ne treba mi viza Chmoljo, 90% svijeta ne može negdje doći i živjeti tek tako. Kamoli glasati i kandidovati se za pozicije.

Bilo je dovoljno onih koji su i 90-ih bili fizički prisutni u BiH pa pobjegli, ništa to ne znači.
Ja sam dogovoren ko izborni zakon.

Jer ti je ocigledno tesko shvatiti da velim da mogu trancendirati dusom na svaki meridijan, i to je zaista lijepo, al jos ne smislise efikasne trancedentne puske.

Pa mi je tu malo oko toga problem oko konzistencije tvojih postova.
Arachnoidea

#25781 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Arachnoidea »

Prpa.ba wrote: 09/04/2025 21:44
Arachnoidea wrote: 09/04/2025 21:43 Da je to bar tako da das Hr izborni zakon i da znas da si miran narednih dvadeset godina i da te nece zafrkavati sa RS komponentom. U praksi nije, za koju godinu ce vec poceti s drugim zahtjevima jer im se moze. Ovim tempom bice ih sve manje a zauzimati ce sve vise uticajnih pozicija, na kraju ce doci kao nekakva vrhovna hinduisticka kasta.
Ne za godinu, vec odmah
Da barem traze nesto zauzvrat kad daju sakom i kapom. Evo moze izborni i juzna ali daj da se reducira uloga doma naroda, relaksirajte i vi nasu poziciju kad vec toliko govore o tome povjerenju i nedostatku istog.
PreWiBa

#25782 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 21:56

Sve je relativno.

Ne treba mi viza Chmoljo, 90% svijeta ne može negdje doći i živjeti tek tako. Kamoli glasati i kandidovati se za pozicije.

Ja sam dogovoren ko izborni zakon.

Jer ti je ocigledno tesko shvatiti da velim da mogu trancendirati dusom na svaki meridijan, i to je zaista lijepo, al jos ne smislise efikasne trancedentne puske.

Pa mi je tu malo oko toga problem oko konzistencije tvojih postova.
Možeš ti mene optuživati da sam dijaspora do sutra. Danas nije rat, niko ne znao ne bi li ti "transcendirao" Prosićem prvi negdje u inostranstvo da pukne.

Do tada, ostaje ti isto ko i meni - životno djelo i imovina zabetonirana u mojoj i tvojoj državi.
palermo

#25783 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

belfy wrote: 09/04/2025 21:46
isto tako i pitanje za tebe. zasto ti ne mislis o istom kao i ja? (necu pitati da li si glasao za njega, jer je nebitno u ovoj raspravi)
Ne moras ti mijenjati misljenje zbog mene. Ono je sasvim legitimno. Ja zapravo I nisam nista tebi uputio, nego sam iznio konstataciju ( za mene I vrlo vidljivu cinjenicu) da oni koji na forumu se izjasnjavaju kao bosanci ( ja ih nazvah forumskim bosancima) u pravilu ne vole Komsica ( ili kako ti kazes , razocarani su sa njim ).

A sto se tice mene, ja jesam na zadnjim izborima glasao za Komsu, glasati za njega ima svoju simbolicku vrijednost, glasas za nekoga ko dijeli sa tobom.osnovne vrijednosti...prevashodno osjecaj pripadnosti Bos I I Hercegovini.
PreWiBa

#25784 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Arachnoidea wrote: 09/04/2025 21:57
Arachnoidea wrote: 09/04/2025 21:43 Da je to bar tako da das Hr izborni zakon i da znas da si miran narednih dvadeset godina i da te nece zafrkavati sa RS komponentom. U praksi nije, za koju godinu ce vec poceti s drugim zahtjevima jer im se moze. Ovim tempom bice ih sve manje a zauzimati ce sve vise uticajnih pozicija, na kraju ce doci kao nekakva vrhovna hinduisticka kasta.
Ne za godinu, vec odmah
Da barem traze nesto zauzvrat kad daju sakom i kapom. Evo moze izborni i juzna ali daj da se reducira uloga doma naroda, relaksirajte i vi nasu poziciju kad vec toliko govore o tome povjerenju i nedostatku istog.
Pa eto, zauzvrat će dobiti SDS u Vijeću ministara...
belfy

#25785 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

palermo wrote: 09/04/2025 22:00
Ne moras ti mijenjati misljenje zbog mene. Ono je sasvim legitimno. Ja zapravo I nisam nista tebi uputio, nego sam iznio konstataciju ( za mene I vrlo vidljivu cinjenicu) da oni koji na forumu se izjasnjavaju kao bosanci ( ja ih nazvah forumskim bosancima) u pravilu ne vole Komsica ( ili kako ti kazes , razocarani su sa njim ).

A sto se tice mene, ja jesam na zadnjim izborima glasao za Komsu, glasati za njega ima svoju simbolicku vrijednost, glasas za nekoga ko dijeli sa tobom.osnovne vrijednosti...prevashodno osjecaj pripadnosti Bos I I Hercegovini.
znaci ti nisi razocaran njegovim (ne)djelovanjem?

ovo podvuceno je problem. posto svi pricaju da dijele te vrijednosti (politika i politikanstvo, jel), ali onda po tom pitanju ne cine nista. i onda, zapravo, samo ispadas neko ko se prima na lazi. prvi put je razumljivo, jer te svako moze prevariti jednom. drugi put je (ona stara poslovica) vec do tebe.
Last edited by belfy on 09/04/2025 22:08, edited 2 times in total.
Arachnoidea

#25786 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Arachnoidea »

sehohari wrote: 09/04/2025 22:00
Arachnoidea wrote: 09/04/2025 21:57

Ne za godinu, vec odmah
Pa eto, zauzvrat će dobiti SDS u Vijeću ministara...
Jel to onaj sds sto vizionar Alija nije dao da se zabrani
palermo

#25787 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

sehohari wrote: 09/04/2025 21:59

Možeš ti mene optuživati da sam dijaspora do sutra. Danas nije rat, niko ne znao ne bi li ti "transcendirao" Prosićem prvi negdje u inostranstvo da pukne.
Ti bas ne shvatas ( vjerovatno zbog mladosti I neiskustva) niko tebe ne napada zato sto si dijaspora.....nego zato sto nisi postena dijaspora.
Haris.ba

#25788 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

sajber87 wrote: 09/04/2025 20:37
Haris.ba wrote: 09/04/2025 20:28
nauticamid wrote: 09/04/2025 20:24 Koliki moron trebas biti pa da ovo dopustis?
Eh, sad....

Image
A sta ako pod tim niksicem(trojkom) do izbora dodje do reforme ustava bosne izbornog zakona sa implementiranim presudama esljp sta onda. Pod ekstremnim desnicarima iz sdfa i njihovom snsd hdz politickom bracom imao si samo vjecni status quo raseljavanje raje uz bratsko razaranje bosanskih budzeta na nacin kako to samo znaju braca iz sdfa snsd hdz :mrgreen:
Lijepo se je nadati. Nadam se i ja tome sto pises.

Znaci, Neka sa figama izjavljuje izvini Dragane?

Navlaci ga na tanak led? Ti stvarno mislis da je Dragan naivan?

Napisao sam sta Neku zanima oko izgradnje. Samo pratiti ko ce dobiti posao. Ta usluga mora imati protuuslugu.
Chmoljo

#25789 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Džingisovi unuci su Bagdad samo opljačkali i pošli dalje. Ne pamtim da su znali govoriti arapski.
Having also appointed a Khwarazmian daruyachi ('overseer official') named Ali Ba'atar for the region and stationed 3,000 soldiers in the city, Hulegu gave instructions to rebuild Baghdad and to open its bazaars.
i da, općepoznato je da su jezične barijere bile velike i često nepremostive prepreke za prisvajanje teritorije.
PreWiBa

#25790 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

palermo wrote: 09/04/2025 22:04

Ti bas ne shvatas ( vjerovatno zbog mladosti I neiskustva) niko tebe ne napada zato sto si dijaspora.....nego zato sto nisi postena dijaspora.
Ma znam ja to, ali eto, mogu se i ja ponekad praviti naivan.
Chmoljo

#25791 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 09/04/2025 21:53
drug @Chmoljo izgleda da je @sehohari u pravu. mozes li ti provjeriti zasto kada kliknem na svoje PP mi izbacuje ovo:
"
Information

"

kako ne mogu da vidim ni svoje privatne i zasto? znam da nije tema ovdje, pa mozes ovo i pobrisati odmah poslije, ali bih volio da se ovo ispravi, pa da se dogovorim i sa sehoharijem... nadam se da imas vremena...
ma to zato što je miš pa je blokiro PP.

nemam pojma :D
palermo

#25792 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by palermo »

belfy wrote: 09/04/2025 22:02

Nisam. Sta si ti ocekivao da on uradi ?
PreWiBa

#25793 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 22:04

Having also appointed a Khwarazmian daruyachi ('overseer official') named Ali Ba'atar for the region and stationed 3,000 soldiers in the city, Hulegu gave instructions to rebuild Baghdad and to open its bazaars.
i da, općepoznato je da su jezične barijere bile velike i često nepremostive prepreke za prisvajanje teritorije.
Benjamin Kallay, stari Bošnjak Bosanac.
Romanija

#25794 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Romanija »

belfy wrote: 09/04/2025 22:02

On je clan troclanog predsjednistva, kako i sta je tacno trebao djelovati? Koje su njegove izvrsne duznosti? Kad god je trebao u svojoj funkciji raditi najbolje po BiH to je radio. Ili nije po tebi, i ako nije sta je trebao raditi?
Chmoljo

#25795 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

sehohari wrote: 09/04/2025 21:59 Možeš ti mene optuživati da sam dijaspora do sutra. Danas nije rat, niko ne znao ne bi li ti "transcendirao" Prosićem prvi negdje u inostranstvo da pukne.

Do tada, ostaje ti isto ko i meni - životno djelo i imovina zabetonirana u mojoj i tvojoj državi.
o ja tebe ne optužujem da si dijaspora. kakva ti je to glupa opaska da te optužujem za nešto što jesi?

ja te optužujem da sereš bez pokrića i dramiš ko da je tebi četnički enitet preko brda. ti zabrinut, ovdje nije niko. da vapiš zbog nestanka, mi zaslijepljeni ne vidimo šta se sprema. i k tomu, daješ sud o najzrelijim političkim opcijama.

sa svojih koliko? dvadeset i kusur? od čega 95% vremena uglavnom daleko od najzrelije političke opcije.

a da, apsoluno bih se ispalio. ako bih imao priliku. ali moja prilika je jako upitna ako do toga. dođe.

al svakako bih i ja onda kao i ti dramio prvom prilikom.

i svakako u slučaju rata objašnjavao kako je najbolje u akcije ići, kako tranšej iskopati i kako se boriti za državu, prosto jer bih bolje znao.
Chmoljo

#25796 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

palermo wrote: 09/04/2025 22:04

a evo nam i palerma, da nam objasni "razvidne" činjenice, koje su vidljive samo njemu. na lijevom rukom brani dijasporu, desnom rukom objašnjava drugima da pripadaju grupi ljudi odrođenih od etnije i baždarenim da mrze zlatnog ljiljana iz hrasnog.

mislim, znam, kažeš ti, odnosno ne kažeš da mrze, nego eto, ne vole i malo su razočarani, pa onda to znači da mrze.
kakabanja213

#25797 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by kakabanja213 »

Prpa.ba wrote: 09/04/2025 21:42 Mozemo svasta reci za SDA, ali su makar imali granice u isporucivanju pozicija HDZ-u. :mrgreen:
Nisu im sporucili nego su im dali da probaju posto Bosnjake nije islo. Bar u cestogradnji.
PreWiBa

#25798 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 22:08
sehohari wrote: 09/04/2025 21:59 Možeš ti mene optuživati da sam dijaspora do sutra. Danas nije rat, niko ne znao ne bi li ti "transcendirao" Prosićem prvi negdje u inostranstvo da pukne.

o ja tebe ne optužujem da si dijaspora. kakva ti je to glupa opaska da te optužujem za nešto što jesi?

ja te optužujem da sereš bez pokrića i dramiš ko da je tebi četnički enitet preko brda. ti zabrinut, ovdje nije niko. da vapiš zbog nestanka, mi zaslijepljeni ne vidimo šta se sprema. i k tomu, daješ sud o najzrelijim političkim opcijama.

sa svojih koliko? dvadeset i kusur? od čega 95% vremena uglavnom daleko od najzrelije političke opcije.
U četničkom entitetu mi imamo imovinu.

Šta tebe briga, pokažeš pasoš i haj vozdra.
Nebi bio prvi Sarajlija koji je to tako rekao.
belfy

#25799 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 09/04/2025 22:05
belfy wrote: 09/04/2025 21:53
"
Information

"

ma to zato što je miš pa je blokiro PP.

nemam pojma :D
ne, nije do njega. ja kada kliknem na "Private messages" dobijem samo prozor gdje pise:

"
Information

"

nema ni liste poruka (kojih je bilo), niti bilo sta drugo, a provjerio sam i postavke (koje nikada od registracije nisam mijenjao) i sve stoje na default.

no, to onda necemo veceras rijesiti, ali do vikenda ima jos vremena da se ja i sehohari dogovorimo. kome da se obratim drug @Chmoljo?
Last edited by belfy on 09/04/2025 22:13, edited 1 time in total.
Prpa.ba

#25800 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Arachnoidea wrote: 09/04/2025 21:57 Da barem traze nesto zauzvrat kad daju sakom i kapom
Traze da ne bude rata :mrgreen:
Post Reply