Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
I dalje će imati moj glas i lobirati cu kod drugih za NS rado.
Nastavljate raditi dobar posao
Najsretniji sam sto ljudi vise ne mogu s opravdanjem reci nema se za koga glasati i svi su isti.
Nisu, NS nije ista kao ostali.
I ima se za koga glasati.
NS bi trebao raditi na tome, ako kao opozicija ne mogu direktno onda barem prijedlozima zakona itd (da se ne ponavljam) i time prikupljati pristalice za 2018, da Bosna i Hercegovina postane zemlja koja je na drop down listi internet siteova za prodaju, na primjer Amazon.
Koliko god to izgledalo glupo, svrstavanje BiH na listu zemalja u koju Amazon šalje proizvode znači da ima dovoljno ljudi koji mogu kupovati (ekonomski standard), kartice se prihvataju (povjerenje u banke, ekonomski sitem, kreditni rejting itd), vjeruje se da će sporovi biti riješeni pošteno (povjerenje u pravosuđe)...
Nismo mi slučajno zemlja u koju se ne šalju proizvodi od mnogih prodavnica. Nepovjerenje u ekonomski sistem, pravosuđe, mišljenje da smo siromašni pa nismo interesantno tržište itd su razlozi za to.
Tako da dolazak na listu Amazona i sličnih nije samo simbol potrošačkog društva, ne govorim ja ovo arogantno kao neko ko može kupovati jer nemam problema pa se bavim banalnostima dok ogroman broj ljudi neće moći plaćati grijanje u sezoni po novom obračunu toplana, nego da su temeljne stvari u državi takve da se u državu i njene institucije, pa i građane, vjeruje.
I ako je postojala, bolje sto su ovako odlucili, nego koalirati sa ostalom ljevicom koja nije dostojna nikom osim sebi, ono sto se mora priznati NS je da imaju dostojanstva i jos uvijek su imuni na ove konvertite iz stranke u stranku.
basicm wrote:I ako je postojala, bolje sto su ovako odlucili, nego koalirati sa ostalom ljevicom koja nije dostojna nikom osim sebi, ono sto se mora priznati NS je da imaju dostojanstva i jos uvijek su imuni na ove konvertite iz stranke u stranku.
Najjače mi je ovo o uspjehu Građanskog saveza u Bihaću gdje imaju novo lice - načelnika samo četiri mjeseca nakon osnivanja.
Prvo, to nije uspjeh GS pošto u Bihaću ljudi veze nemaju šta je GS i ko je Reuf Bajrović nego je to lični uspjeh Šuhreta Fazlića i ekipe na toj listi za koju sam više puta ponovio kako je riječ o dobroj listi sa nekoliko mana, uključujući to što se finansirala iz čudnovatih izvora o čemu ću malo kasnije.
Drugo, Šuhret Fazlić nije nikakvo novo lice nego stari politički lisac i jedan od onih Rasimovih liberala - to vam je otprilike kao da GS osnuje odbor u Visokom i Rasim Kadić uzme načelničko mjesto: niti si GS-ov, niti si nova faca, niti GS može dugoročno računati na tebe. Šukijev izbor je rezultat dva revolta: njegovog revolta i povrijeđenog ega zato što ga GO SDP Bihać nije istakao kao kandidata i revolta građana kontra SDA jer sve reakcije koje čujem idu u tom "samo nek nije SDA" pravcu.
E, tu imamo mali problem. U Bihaću klanovi SDA i SDP godinama imaju dobre relacije koje datiraju od one platformaške vlade. Ti odnosi su bili narušeni kad su SDA i njen najbolji ministar Galijašević izbačeni iz vlade ali su popravljeni izborom tog istog Galijaševića za gradonačelnika Bihaća godinu-dvije kasnije. Tu imaš zakulisnih igara koliko hoćeš ali ključno je da SDP i SDA u Bihaću imaju složen splet međusobnih dilova i da tu nema nikakve stranačke politike nego samo politika privatnih interesa koje samo Bog dragi može upratiti i tu i tamo neko u tim dilovima ostane kratkih rukava.
Sad dolazimo do onog finansiranja o kojem sam rekao koju reći. U izbornoj noći se ispostavilo da su priče o podršci jednog dijela SDA i SDP Šuhretu Fazliću tačne. Njega su, logično, podržali dio SDP-a koji ga je želio kao kandidata ali i dio SDA koji je u njegovu kampanju uložio pare. O tome je grad brujao ali se to pokazalo istinitim kad je poduzetnik Zijo Tahrić u izbornoj noći napao Galijaševića i razbio mu nos i vilicu koliko sam čuo. Razlog tome je direktna novčana podrška ljudi bliskih Galijaševiću i bivšem premijeru Lipovači Fazlićevoj kampanji.
O ovome ni sama GS veze nema i garant su prezauzeti slavljem da bi skontali da Fazlić i Bihać nisu njihovi nego svoji. GS koji je nastao prije samo četiri mjeseca nema stranačku infrastrukturu da drži Bihać pod kontrolom i pitanje je mjeseca li godine u kojem će se ta priča raspasti, koliko se ja u Krajinu i Sarajevo razumijem. A posebna priča je to što će i Šuhret imati kad lupati glavom u zid sa onakvim stanjem budžeta i naslijeđenim kadrovima, plus što će onako posvađan sa SDP-om podršku morati tražiti... pogodite gdje? Tačno, u SDA kojima je dužan usluge.
Dakle, više NS ima razloga da slavi veći broj vijećnika u bogatim općinama SA u kojima će moći koliko-toliko uhvatiti kojeg načelnika za cajones nego GS načelnika Bihaća koji nije njihov, nema vijeće, ima grad u dubiozi iz koje ga realno niko ne može izvaditi, i koji čezne za SDP-om a duguje SDA. Ja prognoziram da Šuhret Fazlić neće završiti mandat kao član GS i da će se ovaj uspjeh Bajroviću obiti o glavu brže nego što mislimo.
Ridjobrki wrote:Najjače mi je ovo o uspjehu Građanskog saveza u Bihaću gdje imaju novo lice - načelnika samo četiri mjeseca nakon osnivanja.
Prvo, to nije uspjeh GS pošto u Bihaću ljudi veze nemaju šta je GS i ko je Reuf Bajrović nego je to lični uspjeh Šuhreta Fazlića i ekipe na toj listi za koju sam više puta ponovio kako je riječ o dobroj listi sa nekoliko mana, uključujući to što se finansirala iz čudnovatih izvora o čemu ću malo kasnije.
Drugo, Šuhret Fazlić nije nikakvo novo lice nego stari politički lisac i jedan od onih Rasimovih liberala - to vam je otprilike kao da GS osnuje odbor u Visokom i Rasim Kadić uzme načelničko mjesto: niti si GS-ov, niti si nova faca, niti GS može dugoročno računati na tebe. Šukijev izbor je rezultat dva revolta: njegovog revolta i povrijeđenog ega zato što ga GO SDP Bihać nije istakao kao kandidata i revolta građana kontra SDA jer sve reakcije koje čujem idu u tom "samo nek nije SDA" pravcu.
E, tu imamo mali problem. U Bihaću klanovi SDA i SDP godinama imaju dobre relacije koje datiraju od one platformaške vlade. Ti odnosi su bili narušeni kad su SDA i njen najbolji ministar Galijašević izbačeni iz vlade ali su popravljeni izborom tog istog Galijaševića za gradonačelnika Bihaća godinu-dvije kasnije. Tu imaš zakulisnih igara koliko hoćeš ali ključno je da SDP i SDA u Bihaću imaju složen splet međusobnih dilova i da tu nema nikakve stranačke politike nego samo politika privatnih interesa koje samo Bog dragi može upratiti i tu i tamo neko u tim dilovima ostane kratkih rukava.
Sad dolazimo do onog finansiranja o kojem sam rekao koju reći. U izbornoj noći se ispostavilo da su priče o podršci jednog dijela SDA i SDP Šuhretu Fazliću tačne. Njega su, logično, podržali dio SDP-a koji ga je želio kao kandidata ali i dio SDA koji je u njegovu kampanju uložio pare. O tome je grad brujao ali se to pokazalo istinitim kad je poduzetnik Zijo Tahrić u izbornoj noći napao Galijaševića i razbio mu nos i vilicu koliko sam čuo. Razlog tome je direktna novčana podrška ljudi bliskih Galijaševiću i bivšem premijeru Lipovači Fazlićevoj kampanji.
O ovome ni sama GS veze nema i garant su prezauzeti slavljem da bi skontali da Fazlić i Bihać nisu njihovi nego svoji. GS koji je nastao prije samo četiri mjeseca nema stranačku infrastrukturu da drži Bihać pod kontrolom i pitanje je mjeseca li godine u kojem će se ta priča raspasti, koliko se ja u Krajinu i Sarajevo razumijem. A posebna priča je to što će i Šuhret imati kad lupati glavom u zid sa onakvim stanjem budžeta i naslijeđenim kadrovima, plus što će onako posvađan sa SDP-om podršku morati tražiti... pogodite gdje? Tačno, u SDA kojima je dužan usluge.
Dakle, više NS ima razloga da slavi veći broj vijećnika u bogatim općinama SA u kojima će moći koliko-toliko uhvatiti kojeg načelnika za cajones nego GS načelnika Bihaća koji nije njihov, nema vijeće, ima grad u dubiozi iz koje ga realno niko ne može izvaditi, i koji čezne za SDP-om a duguje SDA. Ja prognoziram da Šuhret Fazlić neće završiti mandat kao član GS i da će se ovaj uspjeh Bajroviću obiti o glavu brže nego što mislimo.
A kakvu je on to imao zabranu od CIK-a, nikako da to skontam?
Hvala na informacijama.
S obzirom da veliki dio izloženih problema vrijedi i za bilo kog drugog kandidata koji bi osvojio načelničko mjesto, a bez vlastite jake stranke u vijeću, zašto onda NS ima kandidata za načelnika u Bihaću?
I milion sličnih primjera širom BiH
Racjepkanost našeg političkog tkiva je uzrok mnogih problema, gdje bi pravi lijek bio povećanje izbornog praga na 5% ili više.
No želje pouste.
ultima_palabra wrote:
Ne bih ti to znao reći, pričam ono što znam i najčešće budem u pravu, a već sad nudim opkladu kome god hoće da će ovo u Bihaću ispasti ovako kako prognoziram. I stojim iza svojih riječi kad kažem da u finansiranju Fazlićeve kampanje imaju učešća ljudi ne samo bliski SDA nego i iz same SDA i zato je Emdžo fasov'o degenek u izbornoj noći - jer je sabotirao kampanju Hadisa Jusića i pomrsio konce Tahrićevom klanu.
Da ti ne ostanem dužan odgovor, mislim da CIK-ova zabrana ima veze sa Fazlićevim radom kao državnog službenika. Imao sam sličan slučaj sa kandidaturom jednog prijatelja kojem je oduzet mandat u vijeću zbog toga. Uglavnom, ispostavilo se da ili nema nikakve smetnje za kandidaturu ili da se može kandidirati ali da prije preuzimanja eventualnog mandata mora otkloniti mogući sukob interesa. U svakom slučaju, to je GO SDP iskoristio da ga prekriži kao kandidata i time su samima sebi pucali u koljeno.
NS je u Centru uspjela izvesti strahovitu majstoriju, drugi po broju glasova a kandidat za nacelnika nije u top 3. I ne treba biti previse politicki pismeni pa znati da se ovi rezultati nece ponoviti 2018 za NS, upravo zbog manjka povjerenja u domete.
ultima_palabra wrote:
Ne bih ti to znao reći, pričam ono što znam i najčešće budem u pravu, a već sad nudim opkladu kome god hoće da će ovo u Bihaću ispasti ovako kako prognoziram. I stojim iza svojih riječi kad kažem da u finansiranju Fazlićeve kampanje imaju učešća ljudi ne samo bliski SDA nego i iz same SDA i zato je Emdžo fasov'o degenek u izbornoj noći - jer je sabotirao kampanju Hadisa Jusića i pomrsio konce Tahrićevom klanu.
Da ti ne ostanem dužan odgovor, mislim da CIK-ova zabrana ima veze sa Fazlićevim radom kao državnog službenika. Imao sam sličan slučaj sa kandidaturom jednog prijatelja kojem je oduzet mandat u vijeću zbog toga. Uglavnom, ispostavilo se da ili nema nikakve smetnje za kandidaturu ili da se može kandidirati ali da prije preuzimanja eventualnog mandata mora otkloniti mogući sukob interesa. U svakom slučaju, to je GO SDP iskoristio da ga prekriži kao kandidata i time su samima sebi pucali u koljeno.
Hvala na odgovoru.
Ok, znalo je se da SDA ima bar dvije frakcije u Bihaću, najbolje se vidjelo u slučaju Emdžinog hapšenja.
Da li bi Fazlić bio izabran kao kandidat SDP-a, obzirom da ovi u Krajini nose teret omraženog Lipovače?
VjecitiStudent wrote:Hvala na informacijama.
S obzirom da veliki dio izloženih problema vrijedi i za bilo kog drugog kandidata koji bi osvojio načelničko mjesto, a bez vlastite jake stranke u vijeću, zašto onda NS ima kandidata za načelnika u Bihaću?
I milion sličnih primjera širom BiH
Racjepkanost našeg političkog tkiva je uzrok mnogih problema, gdje bi pravi lijek bio povećanje izbornog praga na 5% ili više.
No želje pouste.
A zašto... zašto se bilo ko kandidira bilo gdje? NS realno nije imala šanse u Bihaću ali je izišla sa poštenim kandidatom o kome niko nema ružnu riječ i iza kojeg ne stoje nikakve špekulacije. Za razliku od Fazlića, Edin Mašić fakat JESTE novo lice i nema dealove sa SDA i SDP ali u bihaćkoj političkoj bari to ti je crveno svjetlo, nažalost. Ne vidim problem u njegovoj kandidaturi, u nedostatku adekvatne koalicije svaka stranka koja drži do sebe treba istaći kandidata pa ko pobijedi - pobijedi.
Moj post je o tome da oko Fazlićeve pobjede puno stvari nije onako kako se čine i da je ta kandidatura od samog početka vođena upitnim motivima, što sam od početka i govorio.
NS je u Centru uspjela izvesti strahovitu majstoriju, drugi po broju glasova a kandidat za nacelnika nije u top 3. I ne treba biti previse politicki pismeni pa znati da se ovi rezultati nece ponoviti 2018 za NS, upravo zbog manjka povjerenja u domete.
Ukoliko NS bude radila kako treba i nakon toga ponudila dobre kadrove na listama rezultat će se sigurno popraviti. Ni ove izbore niko nije mogao imati neka grandiozna očekivanja na osnovu povjerenja u domete ali povjerenje u neki ozbiljan rad je donijelo taman toliko koliko je trebalo. Ako se to opravda rezultat će biti bolji.
Je li iko očekivao načelnika u Novom Gradu i na osnovu povjerenja u domete glasao za listu NS? Nije, nego su ljudi prepoznali rad vijećnika i rad njih dvoje nagradili sad sa četiri mandata, koliko mi se čini. Ako se tako nastavi raditi... biće dobro i lokalnim zajednicama i NS.
ultima_palabra wrote:
Da li bi Fazlić bio izabran kao kandidat SDP-a, obzirom da ovi u Krajini nose teret omraženog Lipovače?
Heh.. teret...
Kod nas pamćenje birača seže svega mjesec dana unazad, ako i toliko. Da mi imamo neko normalno javno mnijenje po toj logici SDA ne bi ni gubila vrijeme na Bihać i ne bi imala šta tražiti tamo nakon što im je gradonačelnik uhapšen u vrijeme predaje kandidatura.
Vjerujem da bi.
I zato vjerujem da će se u idućem krugu pospremanja "ljevice" Šuhret Fazlić ili trijumfalno vratiti u SDP ili biti među žešćim zagovornicima nekog ujedinjavanja i utapanja GS-a u taj neki novi oblik SDP-a u koji bi se vratio i DF ili ono što od DF-a do tad ostane.
Ne bih se složio sa tvojim promišljanjem. NS trenutno djeluje monolitno, optimistično i za sve veći broj ljudi, mladih naročito, perspektivno i prepoznatljivo. Nadam se da će širenjem članske baze mimo Sarajeva i nalaženjem odgovora za aktiviranje barem dijela pasivnog biračkog tijela, 2018 ostvariti troduplo bolji rezultat nego u 2014.
Ako se vase pitanje odnosi na razgovore koje smo imali na sastanku par dana prije izbora odgovor je ne.
Iako su na socijalnim medijima od strane ljudi bliskih jednom od ucesnika sastanka iznosene netacne infomacije ja necu iznositi detalje niti pripisivati izjave.
Na samom pocetku sastanka je konstatovano da je prekasno za dogovor o Centru.
Pricalo se skoro iskljucivo o postizbornom periodu.