To ce biti usput 400KM, a opet ce lupati. Ako ti ne lupa vise od 4sec ostavi.... Reparacija je bezze bacen novac. Ako vec radis variator pazi da na PN istog._BataZiv_0809 wrote:Hocemali_milojica wrote: Ti vozis Lanciu sa 1.8 motorom?
Zar kod njih hoce otici varijator?![]()
Stavio sam novi, originalni (ricambi originali) prije 5 godina i nekih 65 000 km.
Sad vec pocinje da se cuje kao dizel pri paljenju, a ponekad hoce i obrtaji zaplesati kad se stisne kvacilo. Jos se nije desilo da se ugasi, ali ovo su sigurni simptomi da je varijator poceo kasljucati.![]()
Na proljece mi sljeduje veliki servis, pa sam mislio i to odraditi usput. Cuo sam da se mogu raditi i reparacije varijatora, pa bi svaka info dobro dosla.
Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Walther
#2576 Re: Alfa Romeo
-
direstraits0078
#2577 Re: Alfa Romeo
Hoce za neko vrijeme, ali makar nece ostati bez bregaste...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2578 Re: Alfa Romeo
Ako ne misli zadrzavati jos neko vrijeme kod sebe,ja bih mu preporucio reparaciju koja ce sigurno izdrzati godinu-dvije. Svakako,jer kako je i sam rekao,pocetkom proljeca ce raditi veliki servis,pa neka ujedno uradi i to.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2579 Re: Alfa Romeo
@walter sta znaci pn?
Ovako ljudstvo, sljeduje mi svakako veliki servis, i mislim svakako varijator rijesiti u kompletu. Bilo reparacijom bilo kupovinom novog. Ne znam koliko ce auto jos biti kod mene. Ne vjerujem da ce biti vise od 3 godine, ali nisam siguran.
Uglavnom sta savjetujete.
Ps ne xamjetite na tipfelerima ako ih ima pisem iz kafane
Ovako ljudstvo, sljeduje mi svakako veliki servis, i mislim svakako varijator rijesiti u kompletu. Bilo reparacijom bilo kupovinom novog. Ne znam koliko ce auto jos biti kod mene. Ne vjerujem da ce biti vise od 3 godine, ali nisam siguran.
-
NediM17
#2580 Re: Alfa Romeo
_BataZiv_0809 wrote:@walter sta znaci pn?
-
Walther
#2582 Re: Alfa Romeo
Part number... Variator su na kraju uradili kako treba ali moras paziti koji variator ti naruce. Reparacija je bzv i kosta oko 100KM (od toga je velika vecina rad). Sanse da ti bude isto kao prije u roku mjesec dana, bar 90%. Ako mislis zadrzati auto i smeta ti taj zvuk naruci original variator (cca 400KM). Nemoj se sokirati ako ti se zvuk ponovo pojavi_BataZiv_0809 wrote:@walter sta znaci pn?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2583 Re: Alfa Romeo
Da, cuo sam da je uradjen varijator koji nema ovu boljku, samo ne znam kad. Ovaj postojeci sam ugradio 2010 godine, nekad u aprilu i orginalni je. Sad ako je i on ta nova generacija, onda ili nisu bas skroz rijesili problem, ili sam ga ja strajboWalther wrote:
Part number... Variator su na kraju uradili kako treba ali moras paziti koji variator ti naruce. Reparacija je bzv i kosta oko 100KM (od toga je velika vecina rad). Sanse da ti bude isto kao prije u roku mjesec dana, bar 90%. Ako mislis zadrzati auto i smeta ti taj zvuk naruci original variator (cca 400KM). Nemoj se sokirati ako ti se zvuk ponovo pojaviU medjuvremenu pazi na nivo ulja i bice sve ok...
-
Walther
#2584 Re: Alfa Romeo
Nije bitno, svakako ti lupa. Izmjeri koliko ti sekundi lupa nakon paljenja motora... Reparacija ima smisla samo kao preventive jer ona nova opruga nece popraviti zupcanik. Trebala bi samo usporiti odlazak plasticnog zupcanika. Kod nove verzije variatora zupcanik je metalan._BataZiv_0809 wrote:Da, cuo sam da je uradjen varijator koji nema ovu boljku, samo ne znam kad. Ovaj postojeci sam ugradio 2010 godine, nekad u aprilu i orginalni je. Sad ako je i on ta nova generacija, onda ili nisu bas skroz rijesili problem, ili sam ga ja strajboWalther wrote:
Part number... Variator su na kraju uradili kako treba ali moras paziti koji variator ti naruce. Reparacija je bzv i kosta oko 100KM (od toga je velika vecina rad). Sanse da ti bude isto kao prije u roku mjesec dana, bar 90%. Ako mislis zadrzati auto i smeta ti taj zvuk naruci original variator (cca 400KM). Nemoj se sokirati ako ti se zvuk ponovo pojaviU medjuvremenu pazi na nivo ulja i bice sve ok...
Duze lupetanje znaci da je zupcanik papa...
Ovo je repair kit koji se koristi za "reparaciju":

a problem je tu:

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2585 Re: Alfa Romeo
Alfa giulia tek u jesen dolazi u salone u EU, a mozda i poslije?! Pa oni su zglajzali opasno. 
- mali_milojica
#2586 Re: Alfa Romeo
http://www.tg24.info/p-s-germano-riapre ... mento-fca/
Ukratko,nakon 3 sedmice praznika u FCA fabrici ponovo krece proizvodnja. Giulietta i novi model Giulia QV. Krajem godine prvi Alfin SUV,a 2017 nasljednik 166 i Coupe na bazi Giulije.
Vidjet cemo.
Ukratko,nakon 3 sedmice praznika u FCA fabrici ponovo krece proizvodnja. Giulietta i novi model Giulia QV. Krajem godine prvi Alfin SUV,a 2017 nasljednik 166 i Coupe na bazi Giulije.
Vidjet cemo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2587 Re: Alfa Romeo
Sinoc, pri prvom paljenju poslije 3-4 dana nije se uopce culo. Motor radio na visem leru-stangasu, ni obrtaji nisu plesali.Walther wrote:
Nije bitno, svakako ti lupa. Izmjeri koliko ti sekundi lupa nakon paljenja motora... Reparacija ima smisla samo kao preventive jer ona nova opruga nece popraviti zupcanik. Trebala bi samo usporiti odlazak plasticnog zupcanika. Kod nove verzije variatora zupcanik je metalan.
Kasnije paljenje je bilo sa dizel zvukom- mozda 2 sekunde, obrtaji uglavnom mirni u voznji.
-
Walther
#2588 Re: Alfa Romeo
To je normalno... Ne diraj... Kvalitetno ulje i kontroliraj nivo redovno sto svakako moras raditi..._BataZiv_0809 wrote:Sinoc, pri prvom paljenju poslije 3-4 dana nije se uopce culo. Motor radio na visem leru-stangasu, ni obrtaji nisu plesali.Walther wrote:
Nije bitno, svakako ti lupa. Izmjeri koliko ti sekundi lupa nakon paljenja motora... Reparacija ima smisla samo kao preventive jer ona nova opruga nece popraviti zupcanik. Trebala bi samo usporiti odlazak plasticnog zupcanika. Kod nove verzije variatora zupcanik je metalan.
Kasnije paljenje je bilo sa dizel zvukom- mozda 2 sekunde, obrtaji uglavnom mirni u voznji.
Ili pljuni 400KM pa se cudi zasto ti opet lupa
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2589 Re: Alfa Romeo
Plesanje obrtaja mi se desilo prije dvije godine i ispostavilo se da se zaprljao usis zraka i motor nije mogao "disati".Walther wrote:
To je normalno... Ne diraj... Kvalitetno ulje i kontroliraj nivo redovno sto svakako moras raditi...
Eh sad, ponovo se to desavalo kad su bile ove guste magle/smog u Sarajevu (bice da je opet bilo tesko disati). Znam da je mozda glupo pitanje, ali sta mislis ima li to veze
-
Walther
#2590 Re: Alfa Romeo
Da.... to se cesto desava. Mozes sam ocistiti sto sljaka u 90%, imas uputstva na netu. A mozes i nekome platiti da ti ocisti..._BataZiv_0809 wrote:Plesanje obrtaja mi se desilo prije dvije godine i ispostavilo se da se zaprljao usis zraka i motor nije mogao "disati".Walther wrote:
To je normalno... Ne diraj... Kvalitetno ulje i kontroliraj nivo redovno sto svakako moras raditi...
Eh sad, ponovo se to desavalo kad su bile ove guste magle/smog u Sarajevu (bice da je opet bilo tesko disati). Znam da je mozda glupo pitanje, ali sta mislis ima li to veze
http://www.alfa156.net/fr_index.html?/tech/MAFguide/
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2591 Re: Alfa Romeo
Hvala na linku, mada je kod mene Lanča, ali ona nema svoju temu, pa uzurpiram sestrinsku AlfinuWalther wrote: Da.... to se cesto desava. Mozes sam ocistiti sto sljaka u 90%, imas uputstva na netu. A mozes i nekome platiti da ti ocisti...
http://www.alfa156.net/fr_index.html?/tech/MAFguide/
Meni je lakše platiti da to neko uradi za mene.
-
Walther
#2592 Re: Alfa Romeo
isto je:_BataZiv_0809 wrote:Hvala na linku, mada je kod mene Lanča, ali ona nema svoju temu, pa uzurpiram sestrinsku AlfinuWalther wrote: Da.... to se cesto desava. Mozes sam ocistiti sto sljaka u 90%, imas uputstva na netu. A mozes i nekome platiti da ti ocisti...
http://www.alfa156.net/fr_index.html?/tech/MAFguide/![]()
Meni je lakše platiti da to neko uradi za mene.
http://www.ebay.com/itm/Alfa-Romeo-156- ... 0956583492
- mali_milojica
#2593 Re: Alfa Romeo
Ne diraj MAF senzor. Vjerovatno su ti cistili klapnu gasa. Najgore sto se moze desiti jeste da platis da ga neko spoji na computer da se to nastima fabricki,ako i poslije ciscenja bude veceg variranja obrtaja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2594 Re: Alfa Romeo
Polako momci, nisam vam ja bas toliko strucan. Ja znam kako funkcionise motor, najvaznije dijelove nabrojati i prepoznati i to je to
Uglavnom poenta vase price je da je moguce da je motor kasljao zbog smoga i opcenito lose kvalitete zraka kojeg je usisavao?
Kad se smog povukao, plesanje obrtaja se smanjilo.
Uglavnom poenta vase price je da je moguce da je motor kasljao zbog smoga i opcenito lose kvalitete zraka kojeg je usisavao?
- mali_milojica
#2595 Re: Alfa Romeo
_BataZiv_0809 wrote:Polako momci, nisam vam ja bas toliko strucan. Ja znam kako funkcionise motor, najvaznije dijelove nabrojati i prepoznati i to je to![]()
Zaprlja se klapna gasa. Nakon ciscenja,moguce je da sve bude u redu,ali vjerovatno ce trebati kompjuterski nastimati na fabricke postavke,jer ce doci do variranja obrtaja. 100x puta sam to gledao.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2596 Re: Alfa Romeo
to ako je zica umjesto sajle gasa,ako je sajla ne treba nista Ćipovat 
- Ramzess Veliki
#2597 Re: Alfa Romeo
Ja bi Lanciu chipov'o ...mali_milojica wrote:_BataZiv_0809 wrote:Polako momci, nisam vam ja bas toliko strucan. Ja znam kako funkcionise motor, najvaznije dijelove nabrojati i prepoznati i to je to![]()
Kad se smog povukao, plesanje obrtaja se smanjilo.![]()
Zaprlja se klapna gasa. Nakon ciscenja,moguce je da sve bude u redu,ali vjerovatno ce trebati kompjuterski nastimati na fabricke postavke,jer ce doci do variranja obrtaja. 100x puta sam to gledao.
- mali_milojica
#2598 Re: Alfa Romeo
Alfa Romeo SUV u D segmentu bi se po svemu sudeci trebao zvati Matta
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2600 Re: Alfa Romeo
mali_milojica wrote:Alfa Romeo SUV u D segmentu bi se po svemu sudeci trebao zvati Matta
Mislim da ce i ostati samo na tome,....