nije njegovo poimanje ekonomije ocajno nego je za tebe visa matematikadustaban wrote:@inse,ins wrote: Upravo to!
A pored toga, bilo kakvim subvencijama narusavas trziste:
Ako das subvencije Kaknju za cestarinu, automatski dizes cijene nekretnina u Kaknju i time ugrozavas stanovnistvu koje ne radi u Sarajevu.
Ako povecas cijenu cestarine cinis rad u Sarajevu neatraktivnim za Kakanjce, time poskupljujes cijenu rad medju Sarajlijama i cinis proizvod nekonkurentnim.
Trziste, trziste, samo trziste...
vidim ja sta ti pises ali te moram ignoristai jer je tvoje poimanje ekonomije ocajno !
Izvini!
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
neki
#2576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
VjecitiStudent
#2577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ins wrote:Za proizvod: kakva ti je to kategorija "moze" i "ne moze"?![]()
Pitanje je da li bi Sirbegovic izvozio vise betonskih prefabrikata kada bi bio autoput, da li bi Borac Travnik sasio vise odijela, itd a ne glupo pitanje "sta to ne moze?"
Bice zbilja da je jedina prepreka dramaticnom povecanju izvoza to sto kamioni do granice trenutno putuju sat vremena duze.
Koliko ih taj dodatni sat kosta u cijeni konacnog proizvoda, 0,000001%?
-
fixer
#2578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Neka autoputa. Neka infrastrukturnih projekata.
-
neki
#2579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koja glupa logika, ne mogu da vjerujem da neko moze postaviti ovakvo pitanje i smatrati se kompetentnim za diskusiju o ovim stvarima..VjecitiStudent wrote:Za razliku od tebe, ja primjer imam, jedino sto je proizvod u primjeru - hrvatski:ins wrote: Na 1:![]()
![]()
![]()
![]()
Na 2.,3.,4.: aha, po tebi bi mi trebali na nebesima izgraditi cijeli autoput, i onda ga spustiti na njegovo mjesto, pa da otvorimo recimo Sarajevo - Svilaj u jednom danu? Get real...![]()
![]()
![]()
5. Tacno, ali ove dvije stvari se medjusobno ne iskljucuju
Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
Ista riba npr. do Tuzle nikako ne stize, tri dodatna sata preko Karaule ocito jesu problem.
Ukoliko se Tuzla bolje poveze putevima sa morem, eto morske ribe svako jutro i u Tuzlu.
Stoga ponavljam pitanje: Znas li za neki domaci proizvod koji ne moze ici u izvoz, jer je glavna prepreka izvozu losa putna infrastruktura?
2.3.4. - ti je nigdje veze.
Povoljan efekat po ekonomicnost obavljanja trgovine bi bio daleko veci da su stotine miliona potrosene, umjesto na POTPUNO NEPOTREBNI PUNI PROFIL autoputa od Butila do Tarcina, u izgradnju obilaznica oko Tuzle, Viteza, Bihaca, Travnika ...
Da zakljucim kuknjavu o poginulim:
Ukupan broj poginulih na svim magistralnim cestama u FBiH u 2012. godini je 79.
http://www.fup.gov.ba/wp-content/upload ... a-2012.pdf
Ukupan broj umrlih od raka pluca u FBiH u 2010. godini je 1024.
http://www.zzjzfbih.ba/wp-content/uploa ... H-2011.doc
Ne znam treba li nabrajati silne firme u ovoj drzavi koje su izgubile poslove za inostrane partnere jer im je kasnila isporuka proizvoda...npr lancani sudar na m17 kod aleksinog hana..cesta totalno zatvorena 4 sata..Sirbegovicevi kamioni sa rasponskim konstrukcijama za Libiju ostanu blokirani u Jablanici..brod u Plocama ne moze cekati i isplovljava bez njihovog tereta...gradiliste u Libiji mora cekati 7 dana na sljedeci transport...rezultat, Sirbegovic gubi posao u Libiji.
To je samo jedan od silnih primjera negativnog uticaja lose infrastrukture na ekonomiju
Jos jedno pitanje... Kakva zaobilaznica u Tuzli? Odakle ka gdje treba da je zaobidjes? Vitez je imao zaobilaznicu dok stoka nije pocela graditi kuce i soping centre oko nje, sad im treba napraviti jos jednu pa da i oko nje naprave isti cirkus?
-
tec
#2580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Što trošiš vrijeme sa ovom prepirkom, samo povlastice daj sve će se riješiti. Po argumentima vidiš nivo znanja.ins wrote:Za proizvod: kakva ti je to kategorija "moze" i "ne moze"?![]()
Pitanje je da li bi Sirbegovic izvozio vise betonskih prefabrikata kada bi bio autoput, da li bi Borac Travnik sasio vise odijela, itd a ne glupo pitanje "sta to ne moze?"
-
tec
#2581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
VjecitiStudent wrote:http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocumentins wrote:Izvor podataka?VjecitiStudent wrote: umjesto na POTPUNO NEPOTREBNI PUNI PROFIL autoputa od Butila do Tarcina,
JICA selected and dispatched a study team headed by Dr. Katsuhide Nagayama of Pacific
Consultants International Co., Ltd. between November 1999 and February 2001
Last edited by tec on 05/07/2013 13:40, edited 1 time in total.
-
ins
#2582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Znao sam da ti je ovo referenca.VjecitiStudent wrote:
http://lnweb90.worldbank.org/ECA/Transp ... endocument
Pazi sad, tamo pise ovo (strane 40-41)
Dakle, odmah (2002!) 2 trake, a cim poraste promet 4 trake, jel tako?It is therefore recommended that Corridor Vc new bypass
for Vlakovo - Tarcin be developed as soon as possible.
However, it is further recommended to consist of 2 lanes at
the initial stage within a 4-lane right-of-way. Widening to
full 4-lane motorway may occur at a later time, as
warranted by traffic demand.
E stvar je u tome, sto je promet vec porastao preko ocekivanja studije, jer je studija za format predvidjala svega 9900 vozila dnevno u 2010, a zapravo ih je bilo skoro 50% vise vec 2005. Tako da je inace vrlo dobra JICA studija u ovome prevazidjena.
Feasibility studija koja je novijeg datuma za Vc kaze puni profil 2+2...
-
VjecitiStudent
#2583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja sam mislio da je glavni krivac za prestanak rada Sirbegovica u Libiji bio tamosnji rat, no vidim da ima i alternativnih tumacenjaneki wrote: ...
Ne znam treba li nabrajati silne firme u ovoj drzavi koje su izgubile poslove za inostrane partnere jer im je kasnila isporuka proizvoda...npr lancani sudar na m17 kod aleksinog hana..cesta totalno zatvorena 4 sata..Sirbegovicevi kamioni sa rasponskim konstrukcijama za Libiju ostanu blokirani u Jablanici..brod u Plocama ne moze cekati i isplovljava bez njihovog tereta...gradiliste u Libiji mora cekati 7 dana na sljedeci transport...rezultat, Sirbegovic gubi posao u Libiji.
To je samo jedan od silnih primjera negativnog uticaja lose infrastrukture na ekonomiju
Jos jedno pitanje... Kakva zaobilaznica u Tuzli? Odakle ka gdje treba da je zaobidjes? Vitez je imao zaobilaznicu dok stoka nije pocela graditi kuce i soping centre oko nje, sad im treba napraviti jos jednu pa da i oko nje naprave isti cirkus?
...
O zaobilaznicama i njihovom znacaju, no comment.
- Comrad
#2584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa dio tih turista (i to poveci dio) bi upravio koristio kraci put, a to je preko nase drzave. Iste te zemlje bi mogle preci na luku ploce, rijeka. Madjarskoj bi se svakako isplatilo, dok to sada nije slucaj. Da ne govorim o kamionskom transportu zimi, kojeg prakticno i nema jer padne 10cm snijega sve stoji. Popricaj malo sa ljudima koji voze kamione pa ce ti sami reci, kakve probleme imaju u nasoj zemlji zbog puteva.VjecitiStudent wrote:Logika izgradnje auto-cesta u slučaju Hrvatske mi je potpuno jasna, imali su odličan proizvod - turizam, kojeg je trebalo što bolje prodati i auto-putevi tu definitivno malčice pomažu.Comrad wrote:@dustaban, ti izgleda samo volis da seres po svemu. Pa ajde da cujemo tvoje konstruktivno rjesenje?
Je li shvatas da se mi moramo povezati sa Evropom. Pogledaj mrezu autoputeva, pa vidi kakva smo mi crna rupa. Ja ne zelim da ti objasnjavam sta autoput sve donosi, ti si se uhvatio turista isto ko da ga samo oni koriste, ali skontaj da ce nam ljudi za 50-70 godina biti zahvalni sto smo im nesto ostavili, isto ko sto si ti sad zahvalan sto ti je Tito ostavio puteve, magistrale, pruge.
...
Koja je konkretno ekonomska logika u našem slučaju, osim "Evropa to radi".
Statistike koje ovdje postas meni nista ne govore, na osnovu nje mozes samo izvesti neke projekcije za buduce stanje, ali to opet nista dokazuje i predstavlja samo to projekcije koje se u buducnosti mogu pokazati totalno pogresnim, ali naravno i tacnim.
Vec sada se na komadicu kojeg imamo vidi da je put itekako isplativ, a to ce se pogotovo vidjeti kad se napravi ovaj dio do Tarcina + zaobilaznica.
I ne radi se o sarajevskom egocentrizmu, ali ljudi dragi ne moze drzava sad stati sa izgradnjom autoputa jer 100-ak ljudi iz kaknja mora na posao. I koliko znam imaju alternativni pravci, ako se negdje nesto radi i trenutno su zatvoreni, bice opet otvoreni. Isto i za Zenicu ima alternativni pravac preko Busovace, Kiseljaka. E sad kome se isplati voziti onim krivudavim putem 50km/h, nekoliko puta staviti glavu u torbu zbog kamikaza umjesto 4,5 KM bujrum.
I jbg mogli su i nasi roditelji tako razmisljati, koji qrac pravimo ovolike puteve za mjesta gdje zivi po 10-20 porodica. Ne moze se tako razmisljati, drzava ce se sigurno razvijati jer gore ne moze, a autoput ce sigurno olaksati taj razvoj, nikako ga otezati.
-
VjecitiStudent
#2585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ins wrote:Znao sam da ti je ovo referenca.VjecitiStudent wrote:
Pazi sad, tamo pise ovo (strane 40-41)
Dakle, odmah (2002!) 2 trake, a cim poraste promet 4 trake, jel tako?It is therefore recommended that Corridor Vc new bypass
for Vlakovo - Tarcin be developed as soon as possible.
However, it is further recommended to consist of 2 lanes at
the initial stage within a 4-lane right-of-way. Widening to
full 4-lane motorway may occur at a later time, as
warranted by traffic demand.
E stvar je u tome, sto je promet vec porastao preko ocekivanja studije, jer je studija za format predvidjala svega 9900 vozila dnevno u 2010, a zapravo ih je bilo skoro 50% vise vec 2005. Tako da je inace vrlo dobra JICA studija u ovome prevazidjena.
Feasibility studija koja je novijeg datuma za Vc kaze puni profil 2+2...
Kojih crnih 50% vise vec 2005.????
Pa kroz Rastelicu (buduci izlaz sa Butile - Tarcin) trenutno prolazi tek nesto ispod 6000 vozila dnevno, skoro isto kao i 2005.
Ta "'feasibility studija' novijeg datuma" koju je radila domaca IPSA, koja ce biti, gle slucaja, debelo ugradjena u sve buduce poslove oko koridora 5c, je sve moguce prognoze gustoce prometa za 2013. dramaticno promasila, tj. slagala, tako sto je dramaticno povecala procjene buduceg prometa na koridoru Vc.
Po toj studiji je cijeli koridor Vc itekako isplativ
-
VjecitiStudent
#2586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da ponovim:Comrad wrote:Pa dio tih turista (i to poveci dio) bi upravio koristio kraci put, a to je preko nase drzave. Iste te zemlje bi mogle preci na luku ploce, rijeka. Madjarskoj bi se svakako isplatilo, dok to sada nije slucaj. Da ne govorim o kamionskom transportu zimi, kojeg prakticno i nema jer padne 10cm snijega sve stoji. Popricaj malo sa ljudima koji voze kamione pa ce ti sami reci, kakve probleme imaju u nasoj zemlji zbog puteva.VjecitiStudent wrote:Logika izgradnje auto-cesta u slučaju Hrvatske mi je potpuno jasna, imali su odličan proizvod - turizam, kojeg je trebalo što bolje prodati i auto-putevi tu definitivno malčice pomažu.Comrad wrote:@dustaban, ti izgleda samo volis da seres po svemu. Pa ajde da cujemo tvoje konstruktivno rjesenje?
Je li shvatas da se mi moramo povezati sa Evropom. Pogledaj mrezu autoputeva, pa vidi kakva smo mi crna rupa. Ja ne zelim da ti objasnjavam sta autoput sve donosi, ti si se uhvatio turista isto ko da ga samo oni koriste, ali skontaj da ce nam ljudi za 50-70 godina biti zahvalni sto smo im nesto ostavili, isto ko sto si ti sad zahvalan sto ti je Tito ostavio puteve, magistrale, pruge.
...
Koja je konkretno ekonomska logika u našem slučaju, osim "Evropa to radi".
Statistike koje ovdje postas meni nista ne govore, na osnovu nje mozes samo izvesti neke projekcije za buduce stanje, ali to opet nista dokazuje i predstavlja samo to projekcije koje se u buducnosti mogu pokazati totalno pogresnim, ali naravno i tacnim.
Vec sada se na komadicu kojeg imamo vidi da je put itekako isplativ, a to ce se pogotovo vidjeti kad se napravi ovaj dio do Tarcina + zaobilaznica.
...
Statistike kazu da Hrvatsku godisnje posjeti oko 12 miliona turista.
Ako bi cak i citava petina od tog broja koristila koridor 5c za dolazak (i naravno povratak) na Jadran (tj. da je pet od sest turista koji dolaze na podrucje od Splita do Dubrovnika stiglo tamo preko koridora 5C) , to bi povecalo koristenje našeg autoputa tek za jednu trecinu, u odnosu na trenutne cifre, (uz pretpostavku da su u prosjeku 3 putnika po 1 vozilu), što je još uvijek jako daleko od procjena koje su nalagane u studiji izvodljivosti, tj. 15000 vs. 25000.
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf strana 75, tabela 4-8.
Razvijene drzave rade stvari na osnovu statistika, analiza, procjena, uzori prosperiteta poput nas to rade 'nako, ili i kad naprave analizu, stimaju njene rezultate za racun pojedinih lobija.
Isplativost dionice Butila(Vlakovo)-Zenica, niko ne spori.
Isplativost dionice Vlakovo - Mostar je itekako pod upitnikom.
Last edited by VjecitiStudent on 05/07/2013 14:05, edited 1 time in total.
-
neki
#2587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ah..radio je Sirbegovic u Libiji 10 godina prije rata, i imao uspona i padova na tamosnjem trzistu..VjecitiStudent wrote:Ja sam mislio da je glavni krivac za prestanak rada Sirbegovica u Libiji bio tamosnji rat, no vidim da ima i alternativnih tumacenjaneki wrote: ...
...![]()
naravno...nema argumenata pa filozofski odgovorVjecitiStudent wrote: O zaobilaznicama i njihovom znacaju, no comment.
- kurty
#2588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
samo na ovo da napisem nesto...VjecitiStudent wrote:
Za razliku od tebe, ja primjer imam, jedino sto je proizvod u primjeru - hrvatski:
Svako jutro se u Sarajevu moze nabaviti svjeza morska riba, sto znaci da nepostojanje autoputa od mora do Sarajeva ocito nije prepreka, za ovaj proizvod.
Ista riba npr. do Tuzle nikako ne stize, tri dodatna sata preko Karaule ocito jesu problem.
Ukoliko se Tuzla bolje poveze putevima sa morem, eto morske ribe svako jutro i u Tuzlu.
Breza ima bazen... ljeti kupanje, zimi ribogojiliste... Elem, zima, stojim ja na troturu i cekam prevoz do faxa... prolazi pored mene kamion na kojem pise "svjeza unska riba"... Kroz 40tak minuta... ja na ciglanama pod mostom, kad taj isti kamion, istovara ribu u onu ribarnicu pod mostom... danima poslije ista scena
-
ins
#2589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Imamo novi "argument": teorija zavjere!VjecitiStudent wrote:
Ta "'feasibility studija' novijeg datuma" koju je radila domaca IPSA, koja ce biti, gle slucaja, debelo ugradjena u sve buduce poslove oko koridora 5c, je sve moguce prognoze gustoce prometa za 2013. dramaticno promasila, tj. slagala, tako sto je dramaticno povecala procjene buduceg prometa na koridoru Vc.
-
VjecitiStudent
#2590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Argumenti itekako postoje i vec duze od deceniju su svi ispisani ovdjeneki wrote:naravno...nema argumenata pa filozofski odgovorVjecitiStudent wrote: O zaobilaznicama i njihovom znacaju, no comment.
-
ins
#2591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Taj dokument radi upravo suprotno, demantuje tvoje teorije
-
neki
#2592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ti se uhvatio te studije ko svetog pisma, a nije puno ni novija. Covjece prije deceniju u Sarajevu je bilo regostrovano nekih 50 000 vozila a danas 140 000, prognoze studije su totalno prevazidjene jos i prije isteka, a zaobilaznice se pominju uglavnom na juznoj magistrali, oko Jablanice i Konjica sto i ima smislaVjecitiStudent wrote:Argumenti itekako postoje i vec duze od deceniju su svi ispisani ovdjeneki wrote:naravno...nema argumenata pa filozofski odgovorVjecitiStudent wrote: O zaobilaznicama i njihovom znacaju, no comment.
-
VjecitiStudent
#2593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vrlo jednostavno provjerljiva i dokaziva teorija zavjere:ins wrote:Imamo novi "argument": teorija zavjere!VjecitiStudent wrote:
Uporediti zadnje dostupne podatke o gustoci saobracaja:
http://www.jpcfbih.ba/ba/aktivnosti/pub ... H_2011.pdf
i potpuno pogresne prognoze IPSA-e iz studije za koridor 5c
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
-
VjecitiStudent
#2594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako ih demantuje, tako sto preporucuje izgradnju punog profila autoputa samo od Vlakova do Zenice?ins wrote:Taj dokument radi upravo suprotno, demantuje tvoje teorije
I sto preporucuje paralelno rjesavanje gomile drugih saobracajnih problema u BiH?
I cije je rjesavanje skoro potpuno zanemareno, jer je zbog spina politicara paznja i novac preusmjeren iskljucivo na ublehozne autoputeve?
-
veleno
#2595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kod nas, čak i od izgradnje autoputa lokalne zajednice imaju više štete nego koristi...ali tako je to kad se izgradnja dionice povjeri west hercegovcima i lokalnim pajdašima.
Sa službene stranice općine Kakanj....
Izgradnja autoceste u Kakanj je donijela veliko razočarenje
Nakon što su iz JP "Autoceste F BiH" obavijestili javnost da se od 7.7.2013. godine u zatvoreni sistem naplate cestarine uvodi dionica autoceste od Bilješeva do Kaknja, još jednom ističemo podršku Općine Kakanj opravdanim zahtjevima mještana mjesnih zajednica koje se nalaze uz autocestu koji nisu zadovoljni odnosom JP "Autoceste F BiH" prema njima.
Naši stavovi su jasni.
Svuda u svijetu izgradnja autoceste smatra se simbolom progresa i nagovještajem novog, boljeg vremena. Tako je i kod nas. Izgradnja autoceste na području Kaknja je dočekana velikodušno i bila je podržavana jer se radilo o veoma važnom projektu za BiH. Niko nije mogao tada ni naslutiti da će izgradnja autoceste donijeti veliko razočarenje u Kakanj.
Smatralo se da je bit autoceste, tog novog, modernijeg i funkcionalnijeg, saobraćajnog rješenja donijeti dobrobit za sve, a nikako probleme. Međutim, kako se trasa autoceste gradila povećavali su i problemi za stanovništvo koje žive u naseljima koja se nalaze uz autocestu.
Tokom gradnje građani Kaknja su pokazali veliko stpljenje, premda su postojali brojni problemi, poput blatnjavih puteva, problema prilikom odlaska djece u školu i sl.
Trasa autoceste je izgrađena, a gigantski betonski zidovi, ograde i trase su prouzrokovali brojne problemi mještanima nekoliko mjesnih zajednica. Ovi problemi su ostavljeni na rješavanje lokalnoj zajednici premda je to obaveza graditelja autoceste.
Mještanima nekoliko naselja, poput Papratnice, Doboja, Donjeg Kaknja, Karaulskog Polja i drugih naselja, autocesta je donijela veliko razočarenje.
Niko nije mogao ni zamisliti da će saobraćajna rješenja koja su postojala prije izgradnje autoceste biti bolja od sadašnje situacije u pogledu saobraćajne povezanosti mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini autoceste.
-
ins
#2596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Aha.VjecitiStudent wrote:
Vrlo jednostavno provjerljiva i dokaziva teorija zavjere:
i potpuno pogresne prognoze IPSA-e iz studije za koridor 5c
http://www.mkt.gov.ba/doc/integralna_PRFZ-update-1.pdf
A Svjetska ekonomska kriza? Sta mislis da provjeris malo te podatke? Od 2008 na ovamo
Ili smatras da to nikakve veze nema? Onako argumentovano, kao i do sada
Na dva brojaca koji se ticu dionice Vlakovo - Tarcin (Binjezevo i Samin gaj), u 2008. godini PGDP je bio dobro preko potrebnih "japanskih": 19.826.
Uporan si u svom ne znanju, a mogao si svasta nauciti do sada
-
ins
#2597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Tako sto svoj prijedlog o 1+1 formatu zasniva na PGDP od 9900, i kaze da nakon sto promet naraste da treba graditi 2+2.VjecitiStudent wrote:Kako ih demantuje, tako sto preporucuje izgradnju punog profila autoputa samo od Vlakova do Zenice?ins wrote:Taj dokument radi upravo suprotno, demantuje tvoje teorije
I
A PGDP jeste narastao vise nego su Japanci previdjeli
-
ins
#2598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
U 2011.:VjecitiStudent wrote:
Gladno polje: 12093
Tarcin: 6874
Ukupno: 18967
-
susc_ovjek
#2599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Joj na ovo moram odgovorit...veleno wrote:Kod nas, čak i od izgradnje autoputa lokalne zajednice imaju više štete nego koristi...ali tako je to kad se izgradnja dionice povjeri west hercegovcima i lokalnim pajdašima.
Izgradnja autoceste u Kakanj je donijela veliko razočarenje
Nakon što su iz JP "Autoceste F BiH" obavijestili javnost da se od 7.7.2013. godine u zatvoreni sistem naplate cestarine uvodi dionica autoceste od Bilješeva do Kaknja, još jednom ističemo podršku Općine Kakanj opravdanim zahtjevima mještana mjesnih zajednica koje se nalaze uz autocestu koji nisu zadovoljni odnosom JP "Autoceste F BiH" prema njima.
Naši stavovi su jasni.
Svuda u svijetu izgradnja autoceste smatra se simbolom progresa i nagovještajem novog, boljeg vremena. Tako je i kod nas. Izgradnja autoceste na području Kaknja je dočekana velikodušno i bila je podržavana jer se radilo o veoma važnom projektu za BiH. Niko nije mogao tada ni naslutiti da će izgradnja autoceste donijeti veliko razočarenje u Kakanj.
Smatralo se da je bit autoceste, tog novog, modernijeg i funkcionalnijeg, saobraćajnog rješenja donijeti dobrobit za sve, a nikako probleme. Međutim, kako se trasa autoceste gradila povećavali su i problemi za stanovništvo koje žive u naseljima koja se nalaze uz autocestu.
Tokom gradnje građani Kaknja su pokazali veliko stpljenje, premda su postojali brojni problemi, poput blatnjavih puteva, problema prilikom odlaska djece u školu i sl.
Trasa autoceste je izgrađena, a gigantski betonski zidovi, ograde i trase su prouzrokovali brojne problemi mještanima nekoliko mjesnih zajednica. Ovi problemi su ostavljeni na rješavanje lokalnoj zajednici premda je to obaveza graditelja autoceste.
Mještanima nekoliko naselja, poput Papratnice, Doboja, Donjeg Kaknja, Karaulskog Polja i drugih naselja, autocesta je donijela veliko razočarenje.
Niko nije mogao ni zamisliti da će saobraćajna rješenja koja su postojala prije izgradnje autoceste biti bolja od sadašnje situacije u pogledu saobraćajne povezanosti mjesnih zajednica koje se nalaze u blizini autoceste.
Ja sam jedva cekao autocesutu i iz ovog razloga. Da se ona naselja uz put polako uklone... tj. da nestanu. Tu su naime, potpuno neprirodno. Bespravno izgradjena, kao.. .vidi blizu puta sam. Pa nigdje, nigdje na svijetu se ne gradi kao kod nas. Bespravno se ne rusi, nego legalizuje, a narod gradi kako hoce. Da nije bilo autoceste izmedju sa i ze jos 10 godina, ova 2 grada bi se bukvalno spojila...
-
veleno
#2600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Održan protest i najavljen novi
Danas u 12,00 sati pedesetak mještana iz područja Bičera, Dumanca i Karaulskog polja, okupilo se na bočnom naplatnom mjestu Kakanj, kod Hotela Premium, upozoravajući na saobraćajnu odsječenost ovog područja u odnosu na grad, najavljujući novi protest sa blokadom saobraćaja za srijedu 10. jula/srpnja. Zvaničnici mjesnih zajednica nisu zadovoljni brojem prisutnih građana i pozivaju ih na masovniji odziv u narednoj sedmici
Od nedjelje, prema najavami iz Autocesta FBiH, počinje rad bočnih naplatnih kućica na naplatnom mjestu Kakanj. Na ovaj način će prestati naplata putarine na čeonom naplatnom mjestu Kakanj. Najavu puštanja u rad bočnih naplatnih kućica u Kaknju, danas su iskoristili stanovnici mjesnih zajednica Bičer, Dumanac i Donji Kakanj, da skrenu pažnju na probleme koje je u njihovom području izazvala izgradnja i puštanje u rad dionice autobuta Kakanj -Bilješevo- Kakanj . Danas su održali protest upozorenja, a za srijedu 10. jula/srpnja najavili su blokadau saobraćaja
U 12,00 sati pedesetak mještana iz područja Bičera, Dumanca i Karaulskog polja, okupilo se na bočnom naplatnom mjestu Kakanj, kod Hotela Premium, zahtjevajući da se odgovarajućom putnom komunikacijom riješi pristup svim naseljima koja se nalaza, kako oni kažu „iza autoputa“ u odnosu na Kakanj. To su naselja Bičer, Slijevnice i Dumanac. Prema tvrdnjama zvaničnika iz ovih mjesnih zajednica u tom području živi oko 8500 stanovnika, koji su sada blokirani i nemaju odgovarajuću putnu komunikaciju prema izlazu, odnosno ulazu u Kakanj.
Mještani Karaulskog polja iz Mjesne zajednice Donji Kakanj, traže da se kroz njohovo naselje završi dionica regionalnog puta, jer postojećim lokalnim putem, prema saobraćajnim propisima, ne mogu prolaziti motorna vozila većeg kapaciteta, niti značajano veći broj motornih vozila, čiji vozači će izbjegavati plaćanje putarine.
Prebacivanje odgovornosti između Općine i Autocesta
Tokom današnjih mirnih protesta koji su trajali nešto duže od 30 minuta, okupljenim građanima zvanično su se obratili predsjednik MZ Bičer Šaćir Haračić i predsjednik MZ Donji Kakanj Idriz Alajbegović. Oni su okupljene informisali o razgovorima koji su vođeni u Općini Kakanj i u direkciji Atocesta FBiH. Ovom prilikom je naglašeno da se obaveze između Autocesta i Općine, prema njihovom utisku, prebacuju sa jednih na druge, pri čemu ispaštaju stanovnici podrčja kroz koje je već izgrađen autoput. Uglavnom, poslije, izlaganja Haračića i Alajbegovića, problem je eksproprijacija i plaćanje naknade za zemljište i objekate na trasi puta za Bićer i regionalne ceste kroz Karaulsko Polje. Mještani su upoznati sa stavom Autocesta da je to problem kojeg treba riješiti lokalna zajednica, a finansiranje i izgradnja puteva, nije upitna, jer za te potrebe Autoceste imaja novac, rekli su okupljenim građanima zvaničnici mjesnih zajednica Bičer i Donji Kakanj. Na kraju je dogovoreno da se za srijedu 10. jula/srpnja 2013. godine, službenim putem i u skladu sa propisima najavi i održi blokada saobraćaja na bočnom naplatnom mjestu Kakanj, a da se do tada proba postići dogovor između mjesnih zajednica, Općine Kakanj i JP „ Autoceset FBiH“.
Nije ispoštovan sarajevski dogovor
Na sastanku, koji je prije dvadesetak dana, prema riječima Idriza Alajbegovića, predsjednika MZ Donji Kakanj, održan u sarajevskoj direkciji Autocesta, trebalo je forimrati zajedničku komisiju sa predstavnicima: Autocesta, Općine Kakanj i mjesnih zajednica koje gravitiraju području autoputa sa zadatkom obilaska terena i evidentiranja svih zahtjeva čijim rješavanjem bi se postiglo zadovoljstvo mještana. Alajbegović kaže da komisija nije formirana i da ovaj dogovor nije ispoštovan.
Neki od zahtjeva mještana
I mještani i zvaničnici mjesnih zajednica, danas su govorili o zahtjevima za izgradnjom pasarele kojom bi naselje Slijevnica, bilo povezano preko autoputa sa Kaknjem, zatim završetku izgradnje puta prema velikom potputnjaku za Dumanac i Bičer kod Hotela Premium. Na ovoj trasi navodno je izvršen otkup objekata u vrijednosti od 140 hiljada maraka, ali nije u potpunosti završena eksporprijacija pa Autoceste nisu mogle završiti taj dio puta. Iz Karaulskog polja zahtjevaju na završetku izgradnje dijela regionalne ceste, kako motorna vozila, koja saobraćaju prema Zenici i iz Zenice ne bi koristila lokalni put.
kakanjlive.com