kojeime wrote:
Alternativa postoji, niko nikog ne tjera da se vozi GRAS-ovim vozilima. Imas taksi, mozes kupiti automobil, bicikl ili ici pjeske. Da te neko zakonom ili silom tjera da koristis GRAS slozio bih se sa tobom, ali GRAS koristis jer zelis, ne jer te neko natjerao. Ako trebas na posao ili u skolu doci u 8 sati, nemoj krenuti u 7.30 GRAS-om, kreni u 7 biciklom ili u 6.30 nogotransom. Ili kupi automobil, a mozes i taksijem pa kreni u 7.50. Dakle, ipak mozes uzeti drugu opciju. Stvar je sto koliko god mi mrzili GRAS, alternative su ili skupe ili neprakticne.
Ne mogu kupiti ni automobil, niti imam bicikl (valjda uskoro nabavim i ići ću onda biciklom

), za taksi nemam dovoljno novca, a radi obaveza, previše bih gubio vremena da hodam (iako jako često hodam radi njih).
Eh, nije meni problem plaćanja karte, da ovo spominješ u tom kontekstu, nego mi je problem što su oni dobili novac od opštine, znači plaćeno im je, a oni svoje neispoštuju. Da se na dovežem na nastavak tvog teksta, do bi bilo kao da ti platiš piće u kafiću, a konobar ti ga nikada ne donese.
Slazem se, GRAS je uzasan. Vozila stara, bucna, u losem stanju (a losem stanju i mi doprinosimo), revizori bezobrazni, vozaci lose voze, nikada nisi siguran u red voznje, sve je to istina. Medjutim, stvar je jednostavna. AKo koristis trebas platiti, ako ne zelis platiti nemoj koristiti. Svercati se u vozilima GRASA me podjeca na ljude koji popiju kafu u kafani i ispale se ne plativsi. I misle da su face. Ne, faca je onaj ko popije pice u kafani, plati i jos ostavi dobru napojnicu. Onaj koji popije pice i ispali se ne plativsi nije faca vec jad.
Šta ako sam platio unaprijed? Znači li to da ih mogu tužiti, jer sam propustio nešto, a oni nisu ispoštovali svoj dio dogovora?