GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zahvalan

#2576 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zahvalan »

Xarfaxuss wrote:Jucer me levat od revizora izbaci na Malti iz tramvaja jer sam imao bicikl sa sobom i nisam kupio kartu za isti. Ja imam studensku ali kaze morao sam i za bicikl uzeti kartu. Koji kreten. Ovaj gras treba likvidirati i rasprodati imovinu pod hitno! P.S. Pukao mi je lanac pa sam morao do kuce doci nekako :)
:lol: :lol:

a za onog sto mu smeta privatizacija,jaro teglim kod privatnika pa me boli cundara za vas na budzetu da bog da se sutra raspali
kokuz_sa

#2577 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

Vozač GRAS-a pretukao mentalno zaostalog mladića

Danas je na terminalu sarajevskog naselja Ilidža oko 18 sati vozač GRAS-a napao i pretukao mentalno zaostalog mladića!

FOTO: Ilustracija Veličina slova:AAA
Incident se dogodio ispred Sara centra na Ilidži kada je vozač GRAS-a udario i oborio mladića! Nastavio ga je udarati i vikao "Ustani, ustani brže!" dok je bespomoćni mladić ležao!

Nakon što je pretukao mentalno zaostalog mladića, vozač ga je podigao te odvukao prema tramvajskom stajalištu vičući "Meni ćeš psovati i odmahivati glavom!" Nekoliko svjedoka je pozvalo policiju te prišlo stajalištu kako bi vidjeli šta će uraditi nesretnom mladiću!

Mentalno zaostalog mladića su opkolili vozači i revizori te sačekali dolazak policije. Vozač koji je pretukao mladića je nešto prije dolaska policije napustio mjesto dešavanja. Jedan od revizora je napad pokušao opravdati komenterišući: "Dva-tri dana napada cure i dobacuje. Napada vozače, a evo danas odvali retrovizor. Mi smo ga hranili neko vrijeme i pazili ali eto šta sad?!"

Uviđaj su izvršili pripadnici MUP-a Ilidža. Mladić je ispitan na licu mjesta i pušten! Treba napomenuti da policajci nisu uzimali iskaze prisutnih svjedoka, dok službenici GRASA nisu željeli dalje komentaristi.

Code: Select all

http://www.sutra.ba/novost/60922/Vozac-GRAS-a-pretukao-mentalno-zaostalog-mladica
kusur

#2578 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kusur »

kokuz_sa wrote:Vozač GRAS-a pretukao mentalno zaostalog mladića

Danas je na terminalu sarajevskog naselja Ilidža oko 18 sati vozač GRAS-a napao i pretukao mentalno zaostalog mladića!

FOTO: Ilustracija Veličina slova:AAA
Incident se dogodio ispred Sara centra na Ilidži kada je vozač GRAS-a udario i oborio mladića! Nastavio ga je udarati i vikao "Ustani, ustani brže!" dok je bespomoćni mladić ležao!

Nakon što je pretukao mentalno zaostalog mladića, vozač ga je podigao te odvukao prema tramvajskom stajalištu vičući "Meni ćeš psovati i odmahivati glavom!" Nekoliko svjedoka je pozvalo policiju te prišlo stajalištu kako bi vidjeli šta će uraditi nesretnom mladiću!

Mentalno zaostalog mladića su opkolili vozači i revizori te sačekali dolazak policije. Vozač koji je pretukao mladića je nešto prije dolaska policije napustio mjesto dešavanja. Jedan od revizora je napad pokušao opravdati komenterišući: "Dva-tri dana napada cure i dobacuje. Napada vozače, a evo danas odvali retrovizor. Mi smo ga hranili neko vrijeme i pazili ali eto šta sad?!"

Uviđaj su izvršili pripadnici MUP-a Ilidža. Mladić je ispitan na licu mjesta i pušten! Treba napomenuti da policajci nisu uzimali iskaze prisutnih svjedoka, dok službenici GRASA nisu željeli dalje komentaristi.

Code: Select all

http://www.sutra.ba/novost/60922/Vozac-GRAS-a-pretukao-mentalno-zaostalog-mladica
ako je ovaj mentalno zaostali mladic onaj koji mislim da jest, davno je zasluzio batine. kad sam s djevojkom bio u tramvaju, taj je isti ludjak s nozem stajao kraj vrata i prijetio vozacici i zena je zvala policiju. zamisli da ta budala udje u tramvaj, prvi bih ga ja prebio. nije da odobravam izviljavanje revizora, al pitanje batina je bilo vremena. lik treba da je u ludnici a ne da terorise ljude po tramvaju. to je onaj sto mase glavom, spava u tramvaju, pisa kraj bilborda itd :-)
Troll_Happens

#2579 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Troll_Happens »

Xarfaxuss wrote:Jucer me levat od revizora izbaci na Malti iz tramvaja jer sam imao bicikl sa sobom i nisam kupio kartu za isti. Ja imam studensku ali kaze morao sam i za bicikl uzeti kartu. Koji kreten. Ovaj gras treba likvidirati i rasprodati imovinu pod hitno! P.S. Pukao mi je lanac pa sam morao do kuce doci nekako :)
vani se svugdje naplacuje karta za bicikl tako da ne znam sto bi kod nas bio drugi slucaj ili besplatno, doduse naplata je pola redovne karte a ako ti je htio punu cijenu naplatiti onda je naravno neprimjereno. :oops:
neo7

#2580 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neo7 »

A ako da naplati pola karte ? Pa samo imaju one od 1.80KM, cak nemaju ni vremenske,,,stoka!
Xarfaxuss

#2581 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Xarfaxuss »

Jedan001 wrote:
vani se svugdje naplacuje karta za bicikl tako da ne znam sto bi kod nas bio drugi slucaj ili besplatno, doduse naplata je pola redovne karte a ako ti je htio punu cijenu naplatiti onda je naravno neprimjereno. :oops:
Ma salis se jel tako? Cuj
vani se svugdje naplacuje
. Pa bolan u Zagrebu (prvom susjedu) tramvaji su svemirski brodovi a u Njemackoj postoje tramvaji na magnetni pogon i ti uporedjujes vani i ovdje. Kod nas najnovije vozilo je iz 1975. godine i to svo istruhlo. Samo gledam kad ce neko propasti kroz pod pravo na sine. 125 000 000,00 KM su u dugu i ja jos da im placam. Nek budu sretni sto imam studensku ali ni ona nece jos dugo biti kod mene.
lajkujMe

#2582 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by lajkujMe »

Xarfaxuss wrote:
Jedan001 wrote:
. Pa bolan u Zagrebu (prvom susjedu) tramvaji su svemirski brodovi a u Njemackoj postoje tramvaji na magnetni pogon i ti uporedjujes vani i ovdje. Kod nas najnovije vozilo je iz 1975. godine i to svo istruhlo. Samo gledam kad ce neko propasti kroz pod pravo na sine. 125 000 000,00 KM su u dugu i ja jos da im placam. Nek budu sretni sto imam studensku ali ni ona nece jos dugo biti kod mene.
NEVAZNO ako udjes u tramvaj i taj tramvaj te odnese sa A na B i pritom potrosi elektricnu energiju da tebe preveze TI SI DUZAN da platis tu kartu, ako ti se ne svidja stanje tog vozila ili nije ti lijepo niko te ne tjera da udjes u taj tramvaj imas druge opcije.

citajuci ovu temu u zadnje vrijeme skontao sam nesto veoma zanimljivo imaju tri sorte korisnika Grasa

1. Nekulturni, neplatise, unistivaci vozila, "frajeri koji misle da su nesto" i slicno kojiima je opravdanje da ne placaju zato sto je to cool, ili zato sho je gras sosonski, zato sto kazu da im niko ni pisnuti smije itd....

2. kulturni koji su odgajani kako treba koji placaju Gras a kojima se ne svidza stanje vozila, ponasanje vozaca i revizora

3. oni koji stvarno nemaju para da plate prijevoz

Najbolje rjesenje bi bilo jednostavno postaviti RAMPE na svakom stajalistu koji te primorava da imas kartu
neo7

#2583 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by neo7 »

A ja sam primjetio da samo dijaspora brani GRAS.... :run:
Xarfaxuss

#2584 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Xarfaxuss »

lajkujMe wrote:
Xarfaxuss wrote:
Jedan001 wrote:
NEVAZNO ako udjes u tramvaj i taj tramvaj te odnese sa A na B i pritom potrosi elektricnu energiju da tebe preveze TI SI DUZAN da platis tu kartu, ako ti se ne svidja stanje tog vozila ili nije ti lijepo niko te ne tjera da udjes u taj tramvaj imas druge opcije.

citajuci ovu temu u zadnje vrijeme skontao sam nesto veoma zanimljivo imaju tri sorte korisnika Grasa

1. Nekulturni, neplatise, unistivaci vozila, "frajeri koji misle da su nesto" i slicno kojiima je opravdanje da ne placaju zato sto je to cool, ili zato sho je gras sosonski, zato sto kazu da im niko ni pisnuti smije itd....

2. kulturni koji su odgajani kako treba koji placaju Gras a kojima se ne svidza stanje vozila, ponasanje vozaca i revizora

3. oni koji stvarno nemaju para da plate prijevoz

Najbolje rjesenje bi bilo jednostavno postaviti RAMPE na svakom stajalistu koji te primorava da imas kartu
Halo grasovac zbog tebe sam upravo odlucio i studensku da ne kupujem. Kako te bolan nije stid. Trazis da ti platim kartu a toliko ste u dugovima. Vozila prljava, vozaci nekulturni. ZA STA DA TI PLATIM? ZIVOT MI JE UGORZEN KAD GOD UDJEM U VOZILO A PRIMORAN SAM SE VOZITI U TOME. TO NISU VOZILA TO SU KRNTIJE KOJE JE TVOJA UPRAVA TAKVIM NAPRAVILA. Autobusu pukne guma oni ga izrezu u dijelove. Preko 400 autobusa od rata pa na ovamo ste unistili i sad imate obraza traziti nesta. Toliko ste dobili donacija da ste komotno mogli nabaviti pristojnu flotu Boeinga 747.

Studenti su vam najredovnije platise bile a najnekulturnije se ponasate prema njima. Zaista ne znam kako neko moze imati obraza da se, nakon ovih cinjenica,javi na forum i pise nebuloze.

A kartu cu poceti kupovati kad vidim min 200 CROtram tramvaja na BESUMNOJ pruzi od Hrasnice do Bascarsije, bar 400 najnovijih niskopondih Mercedes autobusa kao sto su u Zagrebu i kad vam dugovanje bude 0 KM. Do tada ni pijan kartu kupiti necu!
goran16v

#2585 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Proslo ljeto sam bio u Madridu gdje je jedini nadzemnji gradski prevoz bus. Osim toga sto vlada apsolutna kultura da u bus onali onaj ko je prvi dosao na stanicu, a ne najblizi vratima i da nema teorije da neko sjedne na stolicu za invalide/trudnice/starije bez obzira sto bus moze biti dupke pun, nema cekanja, nema guzvi, svaki bus je niskopodni i bukvalno kao nov (nalazio sam god. pr. 2005), vozaci uvijek koriste opciju nagiba prilikom ulaska, nijednog potpisa, klimatizirani, nema miomirisa suseljana, dima iz auspuha, nema pocjepanih sledala, dok se vozis isto kao u automobilu,a karta je prosle godine i kod vozaca i na trafici bila tek 1,00 EUR tj 1,955830 KM, danas je kod vozaca nesto skuplja ali na trafici je jos uvijek 1 EUR.
vade_mecum

#2586 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vade_mecum »

Istina, vani se naplacuje prevoz bicikla ALI ne u vidu kupovine dodatne karte (jer biciklo nije putnik), nego tako sto se kupi karta za bicikliste. GRAS-ova vozila em sto nisu prilagođena za bicikla, nego sto ni ne postoji takva tarifa. moze se jedino zakljuciti da momak koji je kupio kartu je bio PREVAREN od strane revizora.
Xarfaxuss

#2587 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Xarfaxuss »

goran16v wrote:Proslo ljeto sam bio u Madridu gdje je jedini nadzemnji gradski prevoz bus. Osim toga sto vlada apsolutna kultura da u bus onali onaj ko je prvi dosao na stanicu, a ne najblizi vratima i da nema teorije da neko sjedne na stolicu za invalide/trudnice/starije bez obzira sto bus moze biti dupke pun, nema cekanja, nema guzvi, svaki bus je niskopodni i bukvalno kao nov (nalazio sam god. pr. 2005), vozaci uvijek koriste opciju nagiba prilikom ulaska, nijednog potpisa, klimatizirani, nema miomirisa suseljana, dima iz auspuha, nema pocjepanih sledala, dok se vozis isto kao u automobilu,a karta je prosle godine i kod vozaca i na trafici bila tek 1,00 EUR tj 1,955830 KM, danas je kod vozaca nesto skuplja ali na trafici je jos uvijek 1 EUR.
To se zove organizovano preduzece. Medjutim ovdje vidim nekima je i gras dobar. Sigurno ni oni nisu civilizacijski napredovali kao sto ni gras nije.

Gras je drzavna firma, imaju prihoda koliko i BH Telecom, plata cistacice je 800 km + regres + topli i sve izadje na oko 1000 KM a firma grca u dugovima, autobusi rashodovani a tramvaji smece. Trolu i ne spominjem jer ih imaju svega 10 ispravnih.
ultima_palabra

#2588 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

vade_mecum wrote:Istina, vani se naplacuje prevoz bicikla ALI ne u vidu kupovine dodatne karte (jer biciklo nije putnik), nego tako sto se kupi karta za bicikliste. GRAS-ova vozila em sto nisu prilagođena za bicikla, nego sto ni ne postoji takva tarifa. moze se jedino zakljuciti da momak koji je kupio kartu je bio PREVAREN od strane revizora.
Naravno da ne postoji... mislim da se biciklo može slobodno voziti prevoznim sredstvom ako ne smeta i ne prlja tramvaj i ostale putnike. Znači, ako imaš plaćenu kartu i nije gužva u tramvaju i biciklo nije blatnjavo, revizor ti ne može naplatiti ništa.
goran16v

#2589 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

Xarfaxuss wrote:
Gras je drzavna firma, imaju prihoda koliko i BH Telecom, plata cistacice je 800 km + regres + topli i sve izadje na oko 1000 KM a firma grca u dugovima, autobusi rashodovani a tramvaji smece. Trolu i ne spominjem jer ih imaju svega 10 ispravnih.
GRAS je firma mimo svake logike, drzavna tj kantonalna firma, isti taj kanton joj omogucava nedodirljivi monopol, kroz mjesecen i godisnje karte (ako takvo nesto jos postoji) naplacuju svoje uluge unaprijed i uprkos svemu vozni park se raspada i dave se u dugovima. Kad "ugrozeni" strajukuju svako onaj ko je kupio kupon za taj mjesec bukvalno ima pravo da ih tuzi na sudu jer im uskracuje uslugu koju su unaprijed platili. Naljepsi primjer sta je GRAS, koliko su bahati i da kantonalni budezt smatraju kasom uzajamne pomoci je veliki snijeg kad im je turki EUFOR lopatao prugu, dok preko radija bukvalno mole zaposlene (u GRAS-u je 1800 zaposlenih!!!) da se jave na posao jer je radni dan, a gradjanima placali ciscenje pruge! 1800 zaposlenih je moglo ocistiti cestu do Konjica a ne 20 km pruge.
Prosle godine sam baratao ponudama za najam autobusa, ismedju ostalih i od turisticke agencije GRAS i cijena GRAS-a je bila daleko najnepovoljnija, a bus daleko najlosiji - i onda ocekuju da budu uspjesni? Malo sutra! Komicno je bilo kad je vozac rekao da dok je gradski bus bio u najmu nemaju drugog busa da ga zamjeni na liniji, da u slucaju kvara na linije salju turisticke autobuse i ostale insajderske pikanterije... A direktor bezbrizno uziva u prvomajskim praznicima po makarskoj plazi!
Falbala

#2590 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Falbala »

Pošto ne znam gdje drugdje da pitam može li mi ovdje neko reći kojom rutom ide pofalićki bus prema Drveniji, sada kada je na snazi ovo skraćenje rute....znam da polazi sa Suadinog mosta prema Pofalićima...da li se tu i zaustavlja kada kreće iz drugog smjera?
lajkujMe

#2591 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by lajkujMe »

Nisam ja grasovac, niti branim gras niti kazem da gras valja i ja nevolim gras,ja kazem da VI nemate pravo da se vozate besplatno zato sto vam je cejf ili zbog razloga koji gras cini losim preduzecem, ponavljam gras iako je ovakav kakav je nije besplatno sredstvo za prijevoz, a nemoj mi tu nema alternative, ljeti imas ili svoje noge ili biciklo, auto ili taksi ma imas i auto stop.... Zimi manje ali ima alternativa :skoljka:
Mr. Brightside

#2592 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Mr. Brightside »

u grasova vozila možeš besplatno unijeti teret(biciklo, sanke, skije, merdevine i sl.) ukoliko isti ne zauzima prostor predviđen za jednog putnika :D
pa skontaj jel' to tvoje biciklo zauzelo malo veći prostor :D
Rijeka_snova

#2593 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Rijeka_snova »

Falbala wrote:Pošto ne znam gdje drugdje da pitam može li mi ovdje neko reći kojom rutom ide pofalićki bus prema Drveniji, sada kada je na snazi ovo skraćenje rute....znam da polazi sa Suadinog mosta prema Pofalićima...da li se tu i zaustavlja kada kreće iz drugog smjera?
Autobus ide sa Drvenije, staje na onoj stanici poslije i na Skenderiji, zatim na Vrbanja mostu skrece prema glavnoj cesti i ide glavnom cestom i ne staje nigdje do stanice ondje na POfalicima. A kad ides sa Gornjih Pofalica, onda opet ide glavnom cestom i stane kod muzeja na stanici i dalje je isto.

Ova linija je jedna od najgorih. Prije dvije godine je bilo ovako: dva autobusa za POfalice, na svakih pola sata; minibus za Bakarevac, Obad i Hum - jedan minibus ali se mijenjao za ta tri mjesta tako da nije bilo lose. Sada je katastrofa, jedan autobus vozi svaki sat vremena, minibusa nema nikako, ja ga ne vidjam a svaki dan se vozam, bukvalno. Guzva nesnosna, ljudi redovno ostane na stanici. :S
The Realist

#2594 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

lajkujMe wrote:Nisam ja grasovac, niti branim gras niti kazem da gras valja i ja nevolim gras,ja kazem da VI nemate pravo da se vozate besplatno zato sto vam je cejf ili zbog razloga koji gras cini losim preduzecem, ponavljam gras iako je ovakav kakav je nije besplatno sredstvo za prijevoz, a nemoj mi tu nema alternative, ljeti imas ili svoje noge ili biciklo, auto ili taksi ma imas i auto stop.... Zimi manje ali ima alternativa :skoljka:
Nisi ovdje baš upravu, jer GRAS jako puno novca dobija iz budžeta, a ko puni budžet, ako ne građani ovog grada/kantona?

To znači da imam pravo da mi se pruži adekvatna usluga, da mogu planirati neke stvari, da kada kupim mjesečnu, da ju mogu i iskoristiti....

Slažem se sa dobrim dijelom tvog posta, jer razumijem šta želiš reći, ali ne mogu se složiti oko alternative, jer ne radi se o trgovini, ili mlijeku, soku,...., pa da mogu tek tako drugu opciju uzeti.
kojeime

#2595 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kojeime »

"Nisi ovdje baš upravu, jer GRAS jako puno novca dobija iz budžeta, a ko puni budžet, ako ne građani ovog grada/kantona?

To znači da imam pravo da mi se pruži adekvatna usluga, da mogu planirati neke stvari, da kada kupim mjesečnu, da ju mogu i iskoristiti....

Slažem se sa dobrim dijelom tvog posta, jer razumijem šta želiš reći, ali ne mogu se složiti oko alternative, jer ne radi se o trgovini, ili mlijeku, soku,...., pa da mogu tek tako drugu opciju uzeti."

I opstine dobijaju novac iz budzeta pa opet placas razne ovjere, potvrde i slicno.

Mozes pokrenuti inicijativu ako ti se ne svidja kako je sada da GRAS ne dobije ni marke iz budzeta ali da placas komercijalnu cijenu karte u punom iznosu. Ali mislim da ti se to ne bi svidjelo.

Alternativa postoji, niko nikog ne tjera da se vozi GRAS-ovim vozilima. Imas taksi, mozes kupiti automobil, bicikl ili ici pjeske. Da te neko zakonom ili silom tjera da koristis GRAS slozio bih se sa tobom, ali GRAS koristis jer zelis, ne jer te neko natjerao. Ako trebas na posao ili u skolu doci u 8 sati, nemoj krenuti u 7.30 GRAS-om, kreni u 7 biciklom ili u 6.30 nogotransom. Ili kupi automobil, a mozes i taksijem pa kreni u 7.50. Dakle, ipak mozes uzeti drugu opciju. Stvar je sto koliko god mi mrzili GRAS, alternative su ili skupe ili neprakticne.

Slazem se, GRAS je uzasan. Vozila stara, bucna, u losem stanju (a losem stanju i mi doprinosimo), revizori bezobrazni, vozaci lose voze, nikada nisi siguran u red voznje, sve je to istina. Medjutim, stvar je jednostavna. AKo koristis trebas platiti, ako ne zelis platiti nemoj koristiti. Svercati se u vozilima GRASA me podjeca na ljude koji popiju kafu u kafani i ispale se ne plativsi. I misle da su face. Ne, faca je onaj ko popije pice u kafani, plati i jos ostavi dobru napojnicu. Onaj koji popije pice i ispali se ne plativsi nije faca vec jad.
zahvalan

#2596 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zahvalan »

da bog da se raspali ...
The Realist

#2597 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by The Realist »

kojeime wrote:
Alternativa postoji, niko nikog ne tjera da se vozi GRAS-ovim vozilima. Imas taksi, mozes kupiti automobil, bicikl ili ici pjeske. Da te neko zakonom ili silom tjera da koristis GRAS slozio bih se sa tobom, ali GRAS koristis jer zelis, ne jer te neko natjerao. Ako trebas na posao ili u skolu doci u 8 sati, nemoj krenuti u 7.30 GRAS-om, kreni u 7 biciklom ili u 6.30 nogotransom. Ili kupi automobil, a mozes i taksijem pa kreni u 7.50. Dakle, ipak mozes uzeti drugu opciju. Stvar je sto koliko god mi mrzili GRAS, alternative su ili skupe ili neprakticne.
Ne mogu kupiti ni automobil, niti imam bicikl (valjda uskoro nabavim i ići ću onda biciklom ;)), za taksi nemam dovoljno novca, a radi obaveza, previše bih gubio vremena da hodam (iako jako često hodam radi njih).

Eh, nije meni problem plaćanja karte, da ovo spominješ u tom kontekstu, nego mi je problem što su oni dobili novac od opštine, znači plaćeno im je, a oni svoje neispoštuju. Da se na dovežem na nastavak tvog teksta, do bi bilo kao da ti platiš piće u kafiću, a konobar ti ga nikada ne donese.
Slazem se, GRAS je uzasan. Vozila stara, bucna, u losem stanju (a losem stanju i mi doprinosimo), revizori bezobrazni, vozaci lose voze, nikada nisi siguran u red voznje, sve je to istina. Medjutim, stvar je jednostavna. AKo koristis trebas platiti, ako ne zelis platiti nemoj koristiti. Svercati se u vozilima GRASA me podjeca na ljude koji popiju kafu u kafani i ispale se ne plativsi. I misle da su face. Ne, faca je onaj ko popije pice u kafani, plati i jos ostavi dobru napojnicu. Onaj koji popije pice i ispali se ne plativsi nije faca vec jad.
Šta ako sam platio unaprijed? Znači li to da ih mogu tužiti, jer sam propustio nešto, a oni nisu ispoštovali svoj dio dogovora?
goran16v

#2598 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

kojeime wrote: Slazem se, GRAS je uzasan. Vozila stara, bucna, u losem stanju (a losem stanju i mi doprinosimo), revizori bezobrazni, vozaci lose voze, nikada nisi siguran u red voznje, sve je to istina. Medjutim, stvar je jednostavna. AKo koristis trebas platiti, ako ne zelis platiti nemoj koristiti. Svercati se u vozilima GRASA me podjeca na ljude koji popiju kafu u kafani i ispale se ne plativsi. I misle da su face. Ne, faca je onaj ko popije pice u kafani, plati i jos ostavi dobru napojnicu. Onaj koji popije pice i ispali se ne plativsi nije faca vec jad.
Sveranje nije stvar koja je usla u praksu nekad poslije rata ili za vrijeme Bime da je to jedini i iskljucivi razlog zasto se sve raspada. Sveralo se uvijek i to puno vise, kad je u Sarajevu bilo puno vise stanovnika koji su koristili prevoz, kad je na posao i u skolu dolazilo i Trnovo, i Pale,i Sokolac, i Rogatica, kad je u Sarajevu bilo puno manje automobila, kad nikome nije padalo napamet da se glupira i biciklom ide na posao, a voznja taksijem bila hadzijanje. Takodjer, ne voze minibusi za Sirokacu zadnjih 15 god da se tako rapidno raspadaju i slicne stvari...
Raspada se sve zato sto GRAS broji 1800 zaposlenih (jedan novinar mi rece, a djeluje vrlo moguce, da GRAS ima vise zaposlenih nego MUP KS), sto se zaposljavalo po plemenskoj "over the Drina" liniji kako se stiglo, sto se kralo i lijevom i desnom, sto su se namjestali tenderi, sto se bavilo ne osnovom djelatnoscu (kupovina turistickih autobusa), sto su se donacija raspisale u rekodrnom roku, sto se racunalo da ce sve manjkove pokriti KS.
GRAS bi sa tolikim brojem zaposlenih i poslije toliko kriminala mogao biti rentabilan jedino kad bi cijenu pojedinacne karte digli na jedno 4 KM! Jos bih i vjerovao u GRAS-ove bajke da se 10 dana nisam po Madridu vozio autobusima kakve bi kod nas korisli ne za medjugradski, nego za medjunarodni saobracaj i to sve za 1 EUR. Kad rastjeraju nepotrebne zaposlene u sela iz kojih su ih dovukli bice itekako rentabilni.
Troll_Happens

#2599 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Troll_Happens »

Xarfaxuss wrote:
Jedan001 wrote:

problem je u tome sto mi ne mozemo nista ni s nicim porediti... ali mislim da imamo tramvaje kao sto su u zagrebu za 3 mjeseca bi bili kao ovi trenutno koji voze. Mi smo uzasno destruktivan narod zasto zato sto nam je pun k... svega i sto nas svi gu.. kako stignu i onda ajmo se izivljavati na necemu sto niko ne placa....
Nismo bolje ni zasluzili ovi koji idu su i previse za stoku koja se vozi u njemu... da je kako konjske zaprege i rala upregnuti pa da se ljudi vrate na svoje u realnost odakle su potekli a dodju sr.. gras vakav nakav... :x
Falbala

#2600 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Falbala »

Rijeka_snova wrote:
Falbala wrote:Pošto ne znam gdje drugdje da pitam može li mi ovdje neko reći kojom rutom ide pofalićki bus prema Drveniji, sada kada je na snazi ovo skraćenje rute....znam da polazi sa Suadinog mosta prema Pofalićima...da li se tu i zaustavlja kada kreće iz drugog smjera?
Autobus ide sa Drvenije, staje na onoj stanici poslije i na Skenderiji, zatim na Vrbanja mostu skrece prema glavnoj cesti i ide glavnom cestom i ne staje nigdje do stanice ondje na POfalicima. A kad ides sa Gornjih Pofalica, onda opet ide glavnom cestom i stane kod muzeja na stanici i dalje je isto.

Ova linija je jedna od najgorih. Prije dvije godine je bilo ovako: dva autobusa za POfalice, na svakih pola sata; minibus za Bakarevac, Obad i Hum - jedan minibus ali se mijenjao za ta tri mjesta tako da nije bilo lose. Sada je katastrofa, jedan autobus vozi svaki sat vremena, minibusa nema nikako, ja ga ne vidjam a svaki dan se vozam, bukvalno. Guzva nesnosna, ljudi redovno ostane na stanici. :S
Znam za rutu ali do 7.juna taj bus kreće sa Vrbanje, kao početne stanice...tako stoji u njihovom obaviještenju, pa sam se pitala da li do Vrbanje i vozi natrag. To je zbog radova u ulici Hamdije Čemerlića.

A ovih malih minibusa za Bakarevac i Hum odavno nema, meni baš reče neki dan jedna stalna putnica. I bus svakih sat vremena i onda im zbilja imamo razloga kupiti tu mjesečnu kartu... :x
Post Reply