Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#2576 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

mousstapha wrote:
Vitezanin wrote: Interesantno je da, iako je odmetnut dio, nekada nacionalni tim (Moldavije) igra utakmice u Tiraspolju, a ne u Kišinjevu. Upravo zbog tog Šerifa koji ima vrhunski stadion. Zamisli da reprezentacije Srbije igra u Prištini. :D :D Ili Cipar na turskom dijelu. Znači, odnosi u Moldaviji nisu tako loši, i jedni i drugi su prihvatili status quo i nema pucačine kao npr. između Karabaha i Azerbejdžana (gdje sam bio prošlo ljeto :lol: ).
Kakav je etnicki odnos u toj regiji u odnosu na ostatak Moldavije? Religija, jezik...na koju foru se odvajaju :)
Odvajaju se na foru "Mi smo sovjeti". :D To je neki drugi svijet i još su u SSSR-u. Transnjistrija je sva izmiješana, valjda je po 20-30% svih, i Moldavaca i Rusa i Ukrajinaca. Ruski govore svi, a moldavski/rumunjski pišu ćirilicom. Ukratko, sukob je imao samo blage elemente etničkog, jednostavno pod ruskim utjecajem ti ljudi tu (uključujući i dio Moldavaca) nije htio moldavsku nezavisnost. A zašto i bi kad im Rusija daje veće penzije od Moldavije. :lol: Također, Transnjistrija je Rusima važna uglavnom jer je to još jedna zona koja drži Ukrajinu na oku. J... se Rusima za Moldaviju, Ukrajina je ovdje bitna. Također, u Tranjsitriji su mirovne misije ...Rusije. :D :D Baš kao i u Karabahu.
Vitezanin

#2577 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

shake69 wrote:
Vitezanin wrote:Pa ne žrtvujem ništa, uživam u tim "no go" zonama jer me zanima geopolitika i istok. A i financijski jeftinije prođem, a bude mi jednako uzbudljivo kao da sam u nekom top gradu. A i ne sudaram se s hordama turista.

Taj dio Moldavije ima tu tešku industriju pa je po nekim aspektima ispred ostatka države mada je to sve daleko ispod bilo čega u BiH, te bivše zemlje SSSR-a su fakat loše (vidio sam 4).

Interesantno je da, iako je odmetnut dio, nekada nacionalni tim (Moldavije) igra utakmice u Tiraspolju, a ne u Kišinjevu. Upravo zbog tog Šerifa koji ima vrhunski stadion. Zamisli da reprezentacije Srbije igra u Prištini. :D :D Ili Cipar na turskom dijelu. Znači, odnosi u Moldaviji nisu tako loši, i jedni i drugi su prihvatili status quo i nema pucačine kao npr. između Karabaha i Azerbejdžana (gdje sam bio prošlo ljeto :lol: ).

Uglavnom, jedva čekam da nabacim novi putopis. :D

A paralela RS i ove odmetnute državice na istoku ipak nisu u istoj kategoriji ni po čemu, teško je to porediti.
Drug mi bio u istoku Rumunije i cini mi se puno privlacnije od Transistrije. To ne bi bila zrtva, hem bar formalno EU a i nudi vise sigurnosti. Zamisli da ti neko slupa auto u toj Transistriji? Ne vjerujem da bi i jedan rent a car tamo dao da odes, ali to je druga tema.
A salio sam se bezbeli za Laktashenkovu guberniju (premda je tvoje poredjenje Kisinjeva i Pristine jos gore :mrgreen: )jer ovi lafo bivsi Moldavci su se fino opredijelili, polaq Moldova, pola s ruskim pasosem a rado bi i svoj, iako ''drzavne simbole'' imaju, ali ih jebe sto ih priznaje samo iste takve fantomske drzavice Abhazija, Osetija i jos jedna posve nepoznata i niko ozbiljan drugi u svijetu.
Licno ne bih dosao ni do granice gdje pocinje vlast Sheriffa. :mrgreen: Ali opet, dobro je nekad vidjeti i vecu sirotinju od nase. Radi utjehe. :wink:
Slažem se za Prištinu :D :D , samo sam htio time reći koliko su zapravo odnosi između te odmenute moldavske republike i ostatka Moldavije zapravo ok da čak mogu imati tekmu tu.

Ako zaglaviš u Transnjistriji ne može te baš puno stvari spasiti jer si na teritoriju koji se nezakonito odvojio. Ali zato par eura u džepu "granične" policije rješava sve. ;)

Kad si već spomenuo Rumuniju, ja moram još jednom reći koliko mi se sviđa ta zemlja i drago mi je da brzinom svjetlosti napreduju. A sirotinje je više čim zakoračiš iza Mađarske i Rumunije, totalno druga atmosfera nego Balkan i ove centralno europske zemlje. Mi smo mila majka i bliže smo nekoj Mađarskoj i Slovačkoj nego Ukrajini, Moldaviji i dalje.
sumirprimus

#2578 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

Vitezanin wrote:
sumirprimus wrote:bas je sarajevo interesantnije od trokuta bratislava bec prag , mislim svoji smo, al da smanjimo ribicu? :D
Ja sam rekao samo Bratislava, Prag i Beč su sasvim druga liga.
naravno mnogo ljepsi barem meni subjektivno, ali ima i bratislava svojih prednosti.
reci da je sarajevo interesantnije je po meni netacno.licno misljenje bez ljutnje :thumbup:
Vitezanin

#2579 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

sumirprimus wrote:
Vitezanin wrote:
sumirprimus wrote:bas je sarajevo interesantnije od trokuta bratislava bec prag , mislim svoji smo, al da smanjimo ribicu? :D
Ja sam rekao samo Bratislava, Prag i Beč su sasvim druga liga.
naravno mnogo ljepsi barem meni subjektivno, ali ima i bratislava svojih prednosti.
reci da je sarajevo interesantnije je po meni netacno.licno misljenje bez ljutnje :thumbup:
Mene je Bratislava dosta podsjetila na Zagreb s tim da mi je Zagreb nekako ljepši. Ali upada u tu matricu centralnoeuropskih gradova s uzdahom komunizma. :lol:
sumirprimus

#2580 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

moja poenta je, lijepo je putovati bilo gdje, sve je do oka posmatraca, a tvoja putovanja su zbilja egzoticna, mada sam iskreno vise za neke zapadne varijante :thumbup:
super_bayern

#2581 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by super_bayern »

Nimalo dosadan video.
Hakiz

#2582 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

bumboo wrote:Hvala svima na odgovorima o Istanbulu. Čini mi se da ćemo ipak čekati april ili maj pa ići. Ne isplati se dati preko 600 Eura za 4 karte pa se smrzavati tamo s djecom.
Ako i kada odete, otiđite u Ara kafe.
exliberal-ex

#2583 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Konacno sam nasao vremena da izdvojim par slika sa zadnjeg putovanja
Ovaj put je Madrid, zadnji grad koji smo posjetili u Spaniji
Sam grad nije ostavio neki veliki utisak na nas, da li je to sto smo jos bili pod utiscima od prethodnih gradova, sto je ogroman...ili je bio umor u pitanju neznam ali je nekako .....meh.
Dosta se radi u centralnom djelu, jedna od najpoznatijih ulica je kompletno raskopana pa je onda rusvaj u cijelom cetru.
Nas hotel je bio reko puta Prado muzeja, i posto svi pricaju kako se to treba obic rekoh i ja ajmo i mi...najavili su vrucinu pa rekoh da se nepatimo po gradu....
Muzej ko muzej pun religioznih slika sto mene bas i nezanima...al da su brutalne jesu.
Poslije muzeja smo odlucili da odemo svrljat po centralnom parku sto je bilo pametno.

Pogled na San Jeronimo kloster koji se nalazi odmah pored muzeja

Image

Poznato drvece na ulazu u park

Image

Ovo je glavno jezero, popularno kod zaljubljenih...iznajme barke pa se onda lagano vozaju

Image

Jedna od gradjevina u parku, izlozbeni paviljon ( Crystal Palace)

Image

I drugo jezero ispred ulaza u paviljon

Image

Drugi dan smo otisli u obilazak kraljevske palace.
Najveca evropska palaca koja se i dan danas koristi u ceremonijalne posjete inace u samoj palaci ima skoro 3500 soba.
Nazalost nedaju da se slika unutra osim centralnog ulaza, par slika sam uhvatio krijuci

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Pogled iz sobe na Neptunovu fontanu, u pozadini city hall

Image

Kontao sam uzet ove cipele iz zajebancije ali kad sam vidio da su 200 eura...zajebi :D

Image

Radije bih uzeo ovo da sam mogao, orginal Ducati :)

Image

Natjerat cu se da postavim Gilbraltar i Marrakesh ove sedmice....i to bi to bilo za ovu godinu
Hakiz

#2584 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Madrid, Plaza de la Cruz Verde. :evil:

Pun je Madrid svega i svačega. Super grad.
exliberal-ex

#2585 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Hakiz wrote:Madrid, Plaza de la Cruz Verde. :evil:

Pun je Madrid svega i svačega. Super grad.
Ma vjerujem da jest ali samo bili samo 2 puna dana tako da nismo mogli bas zavlacit se svuda.
Sa druge strane kad dodjes iz Granade ili Sevile onda primjetis razliku izmedju milijunskog grada i ovih manjih mjesta....mada najposjecenija lokacija u Spanij je Alhambra :thumbup:
Hakiz

#2586 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

Da...
moonca

#2587 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

exliberal-ex wrote:Konacno sam nasao vremena da izdvojim par slika sa zadnjeg putovanja

Natjerat cu se da postavim Gilbraltar i Marrakesh ove sedmice....i to bi to bilo za ovu godinu
:thumbup:

Divno.

Turisti- izgledaju :thumbup: - ocito nema Amerikanaca. :lol:
Hakiz

#2588 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

moonca wrote:
exliberal-ex wrote:Konacno sam nasao vremena da izdvojim par slika sa zadnjeg putovanja

Divno.

Turisti- izgledaju :thumbup: - ocito nema Amerikanaca. :lol:
Ima. Amerikanci se jako trude da kada su turisti ne izgledaju kao Amerikanci. Čak tur-operatori iz Amerike daju savjete svojim klijentima kako da ne izgledaju kao Amerikanci kada su na putu. Stil oblačenja, način ponašanja itd. Zadnjih godina to je jako izraženo. Ima više razloga, neki su iracionalni, a neki su ozbiljni. Načešći ozbiljni razlog je taj što su Amerikanci najčešća meta lopovima, češća nego turisti iz bilo koje druge države. Ako su jedan pored drugog dva turista, Amerikanac i recimo Šveđanin, lopovi će prije krenuti da pljačkaju Amerikanca. To je statistički dokazano.
moonca

#2589 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Hakiz wrote:
Ima. Amerikanci se jako trude da kada su turisti ne izgledaju kao Amerikanci. Čak tur-operatori iz Amerike daju savjete svojim klijentima kako da ne izgledaju kao Amerikanci kada su na putu. Stil oblačenja, način ponašanja itd. Zadnjih godina to je jako izraženo. Ima više razloga, neki su iracionalni, a neki su ozbiljni. Načešći ozbiljni razlog je taj što su Amerikanci najčešća meta lopovima, češća nego turisti iz bilo koje druge države. Ako su jedan pored drugog dva turista, Amerikanac i recimo Šveđanin, lopovi će prije krenuti da pljačkaju Amerikanca. To je statistički dokazano.
Hm, ma Ameri su cudni. I bogatasi u svakodnevnom zivotu/ kretanju izgledaju kao dripci .. :lol: jedino ih -sta voze -odaju, mada nije ni to vise pravilo.

To radi i nasa dijaspora- oblace se kao domaci. :lol: :wink:
pirmin

#2590 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pirmin »

3 dana Krakowa i Auschwitza, definitivno premalo.
Ako idete da upoznate i pravo osjetite duh neke sredine dajte si najmanje 7 dana fore. Sve ispod je na vrat - na nos. Samo da se odrade selfiji za Insta & Co.

Image

Image

Image

Image

Image

Par utisaka iz fabrike Oskara Schindlera:

Image

Image

Image

Jedna od mnogih iz Koncentracionog logora Auschwitz - Birkenau:

Image
Hakiz

#2591 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

moonca wrote:
Hakiz wrote:
Hm, ma Ameri su cudni. I bogatasi u svakodnevnom zivotu/ kretanju izgledaju kao dripci .. :lol: jedino ih -sta voze -odaju, mada nije ni to vise pravilo.

To radi i nasa dijaspora- oblace se kao domaci. :lol: :wink:
Amerikanci imaju jasno vidljiv stil, možeš ih s kilometra prepoznati. Vrsta odjeće i obuće koju nose ih odaje i način na koji nose to šta nose.

Ukucaš na google nešto kao "how not to look like american tourist" i bićeš iznenađena ne samo količinm stranica koje o tome govore, nego i kako to ozbiljno shvataju. Ja sam prvi put na tu temu naišao slučajno surfajući po nekim stranicama tour-operatora iz Amerike. Prvo me je iznenadilo da o tome uopššte govore, a onda me je i više iznenadilo da im je to ozbiljna tema.
sumirprimus

#2592 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sumirprimus »

generalizacija ne valja,al ih fakat prepoznas na kilometar, ko da istom zubaru il frizeru idu il u istoj teretani bildaju :D
Hakiz

#2593 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Hakiz »

sumirprimus wrote:generalizacija ne valja,al ih fakat prepoznas na kilometar, ko da istom zubaru il frizeru idu il u istoj teretani bildaju :D
Majice, pogotovo sa logom nekog koledža, šorcevi, sandale uglavnom sa čarapama, bejzbol kape, kod žena kosa vezana u konjski rep provučena kroz onaj otvor sa kaiševima za zatezanje na zadnjem dijelu kape, kao što ti reče zubi kao po šablonu, govor tijela, način govora, ne akcenat nego ta neka bezbrižna glasoća "svijet je naš". AKo šta ne može samo ponudi više, itd.

Sve na njima vrišti "praktičnost ispred stila!" I kada se nađu recimo u Italiji tu se jasno ističu u gomili.

A kako im nije jeftino doći, a kada već toliki plate put hoće udobnost i da uživaju, to su punijih novčanika nego drugi turisti, zbog konzumerističkog sistema vrijednosti kao i zbog nespremnosti da se odreknu proizvoda iz USA za koje se plaše da u Evropi i drugim mjestima neće naći adekvatnu zamjenu često imaju skuplju i kvalitetniju elektroniku (fotoaparate, laptope razne gadgete) kao i ostale stvari od turista iz ostatka svijeta (recimo američki turisti imaju u principu skuplje torbe i ruksake od drugih) i time su preferirana meta lopovima.

Koja hrpa stereotipa, zar ne :)

Jedino se još Japanci mogu sa njima mjeriti po tome koliko su bogati kao turisti, a još su vidljiviji od Amerikanaca. Amerikanac se barem moža "preobući" u lokalca dok ne progovori, Japanac, jadan, ne može. Možda da se proda kao siromšni turist sa Filipina i slično :)
moonca

#2594 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

I ja prepoznajem Evropljane. :lol:
Ameri mi bolje izgledaju, ipak. :wink:

Rijetko cujem od njih da ih je netko opljackao. Inace, nece se nikada zaliti da im je lose bilo. Uglavnom hvale ..ali ako se udje u detalje - biti ce pokoji komentar da su 'iznenadjeni'.

Jednog muskarca da u Francuskoj mislim , uzeo mu iz djepa futrolu i naocare naravno.
moonca

#2595 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

pirmin wrote:3 dana Krakowa i Auschwitza, definitivno premalo.
Ako idete da upoznate i pravo osjetite duh neke sredine dajte si najmanje 7 dana fore. Sve ispod je na vrat - na nos. Samo da se odrade selfiji za Insta & Co.
Interesantno, nakon Spanije, pogledati tvoja zapazanja.
Tvoj selfie ?
Image
pirmin

#2596 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pirmin »

moonca wrote:Interesantno, nakon Spanije, pogledati tvoja zapazanja.
Tvoj selfie ?
Jeste. :thumbup:
pirmin

#2597 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pirmin »

exliberal-ex wrote: Natjerat cu se da postavim Gilbraltar sedmice
Meni je Gibraltar na listi zelja.
Pored Cernobila, Farskih Ostrva i ostalih. :)
moonca

#2598 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

pirmin wrote:
moonca wrote: Tvoj selfie ?
Jeste. :thumbup:
:thumbup: ..5+
moonca

#2599 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Image
exliberal-ex

#2600 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

pirmin wrote:
exliberal-ex wrote: Natjerat cu se da postavim Gilbraltar sedmice
Meni je Gibraltar na listi zelja.
Pored Cernobila, Farskih Ostrva i ostalih. :)
Gilbraltar je.....rupa
Ja sam mislio da ce biti nesto posebno...ajde da predjem preko aerodromske piste prije nego sto otvore tunel ispod...medjutim ostao sam razocaran.
Sam gilbraltar kao mjesto nije nista posebno pogotovo kad dolazis iz spanije, druga stvar sto me neprijatno iznenadila je hrana, otisao sam u tradiocionalni pub rekoh daj da se odmorim od sunke...ostavio sam vise od pola narudjbe je je bilo ogavno...da nekazem da je usluga karna.
Sto se tice stijene...ako mislis da uzmes zicaru moras otic zorom jer je red nevjerovatan...mi smo dosli popodne i jos je vrijeme bilo oblacno i opet smo trebali cekat vise od 2 sata....uzmi onaj mali kombi ....tura od 2-3 sata 100 eura za nas dvoje pa uzbrdo....
Majmuni ko majmuni....pecina ...nisam bio u postojini ali mislim da je duplo bolje otic i to obic nego ovo...da mi nije bila ukljucena u kartu nebi otisao.
postavit cu slike pa ces vidjet....i da nedjeljom je sve zatvoreno iako je gilbraltar turisticka destinacija

Ovo sto sam ti napisao sam cuo od mnogih ljudi koji su obisli Gilbraltar...i uvijek je ista prica "bilo je usput inace :run: "...
Post Reply