Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U zadnje vrijeme ni na autoputu ne idem preko 150 tako da ni to nije problem
Auto i ja skupa težimo oko 1300 kg tako da sam i tu ispod sigurnosnog faktora
Pogajretiću ovu dimenziju na čeličnim felgama koje imam za zimu a na proljeće onda gledati nešto malo šire na aluminiju. Ovo me zanima zbog još jedne stvari - ako ti je auto na lošem glasu kad su u pitanju trap i te stvari koje drže točkove, šta metnuti a da ne napraviš zijan autu? Znam da te šire gume handre osovine ili šta li već... U svakom slučaju, 195/60/16 ne bi škodilo koliko i ja kontam.
koje je auto?
vidi koje su dimenzije za njega fabricke i te stavljaj
a ako je vec hatch onda ne bi trebao biti problem od 14 do 17 cak i 18 mada je to vec kockanje i zavisi od auta do auta od jacine motora itd
uglavnom 14-16 moze na svaki hatch otprilike i tako inace i ide
Alfa 147, hatch sa troja vrata. Kupio sam je fantastično očuvanu i neću sad ja da nekim izmjenama šta pokvarim jer je ne kontam kasnije prodavati nego prepustiti starom.
supercali wrote:kao sto sam rekao u prvom postu zimi 185/65/15 celik ljeti 195/60/16 alu i to je to
Nece ovo bas ici tako. Razlika u precniku je tu preko 2 cm. Nek prvo provjeri fabricke preporuke.
Da je na istom precniku felge, to ne bi bilo bitne razlike, ali povecava se felga za inch, a smanjuje visina za manje jer se ovamo radi o 65% od 185 a u drugom slucaju 60% od 195.
Obim (obrtaj) gume cak 6 cm duzi.
Došlo vrijeme da se kupuju zimske gume. ljetos promijenio auto, fabrička dimenzija 195-55-15, bivši vlasnik kupio totalno neadekvatne gume 195-65-15-zimske, pa sam to skinuo kupio ljetne i alu-felge. Sada računam da uzmem 185-60-15 i montiram na ove čelične felge, odstupanje nije veliko(nešto preko 1%) , a odstupanje u cijeni je i do 60 KM po gumi . Ove u dimenziji 195-55-15 su inače nestvarno skupe. A ionako sam pristalica nešto užih zimskih guma. Tako da pratim temu...
Od kako sam polozio racunajuci auta od starog, i kasnije moja, samo jedno je imalo celicne felge zimi, i to jer sam ih dobio, pa nisam kupovao alu. I sad imam 17'' ljetne i 16'' zimske alu felge, nikakvih problema.
Drugo, i ja sam kupio ts850 ali pošto je zima bila slaba, i nemem neko mišljenje, ono malo snijega nije dovoljno da ih mogu ocijeniti...
supercali wrote:kao sto sam rekao u prvom postu zimi 185/65/15 celik ljeti 195/60/16 alu i to je to
De molim te reci na koje auto idu tako razlicite dimenzije?
de malo pogledaj iznad
Alfa 147?
Evo ja sad provjeravao na GY web stranici i 195/60/16 nema uopste u ponudi za to vozilo, ali zato ima 205/55/16. Od 195 sirine ima 195/60 ALI 15 ne 16 cola felga.
Ili de malo pojasni sta hoces da kazes ili mojne ljude zbunjivati.
Jos da vidim na autu 2cm razlike u obimu gume.
Nece ovo bas ici tako. Razlika u precniku je tu preko 2 cm. Nek prvo provjeri fabricke preporuke.
Da je na istom precniku felge, to ne bi bilo bitne razlike, ali povecava se felga za inch, a smanjuje visina za manje jer se ovamo radi o 65% od 185 a u drugom slucaju 60% od 195.
Obim (obrtaj) gume cak 6 cm duzi.
jefferson wrote:
De molim te reci na koje auto idu tako razlicite dimenzije?
de malo pogledaj iznad
Alfa 147?
Evo ja sad provjeravao na GY web stranici i 195/60/16 nema uopste u ponudi za to vozilo, ali zato ima 205/55/16. Od 195 sirine ima 195/60 ALI 15 ne 16 cola felga.
Covjek se ispravio,níje 195/ 60 ,vec je 195/ 55 R16,al' nije napisao koje auto vozi.
Alfa 147?
jebem te corava pogledaj malo iznad da sam se ispravio i da je 195/55 a ne 195/60
jefferson wrote:AKo govorimo o originalnim dimenzijama, onda bi trebala ici 205/55 R16.
Bar tako ide prema prospektu.
covjek vozi 147-icu na 185/65 15
e ekvivalent toj gumi u dimenziji 16 je 195/55
Nista onda evo mog savjeta.
Kontaktiraj Alfu, kao i GY i reci im da ne pisu gluposti nego da poslusaju bosanske inzinjeri koji valjda bolje znaju od onih koji su projektovali auto.
Ja ne vozim Alfu, ali nije mi bilo mrsko potraziti na www.goodyear.it koja guma ide na Alfu 147.
Alfa 147?
jebem te corava pogledaj malo iznad da sam se ispravio i da je 195/55 a ne 195/60
Jbg, ja odgovaramono sto sam vidio.
Inace opet 195/55 R16 nema u katalogu.
jefferson wrote:AKo govorimo o originalnim dimenzijama, onda bi trebala ici 205/55 R16.
Bar tako ide prema prospektu.
covjek vozi 147-icu na 185/65 15
e ekvivalent toj gumi u dimenziji 16 je 195/55
Nista onda evo mog savjeta.
Kontaktiraj Alfu, kao i GY i reci im da ne pisu gluposti nego da poslusaju bosanske inzinjeri koji valjda bolje znaju od onih koji su projektovali auto.
Ja ne vozim Alfu, ali nije mi bilo mrsko potraziti na http://www.goodyear.it koja guma ide na Alfu 147.
pa kontaktiraj alfu ako ti se kontaktira
ajde ponovo se vrati i procitaj tok pisanja
covjek rekao da su mu na autu sada 185/65-15
ja mu samo rekao ekvivalent toj gumi a ne koja ide orginalna dimenzija i u 15 i u 16 niti me zanima koja ide
ako tebe zanima pisi citavu specifikaciju alfe 147
Pa tako reci.
Reci fino covjeku da moze staviti tu dimenziju AKO HOCE.
Ja ti samo odgovaram na ancin na koji si ti meni odgovorio, onako "s visoka."
Moze one i betonske tockove staviti ako hoce, sto nije isto sto i sta je tvornica preporucila.
supercali wrote:pa sta ja znam sta je tvornica preporucila nisam vulkanizer da znam svako mogucu dimenziju za svako auto
to ne znaju cak ni vulkanizeri
a da si citao fino skonto bi to odmah a ne bi ti morao objasnjavati kao djetetu od 5 godina
ps. ne odgovaram ja s visoka
nego mrzim kad neki kauboj uletu u pricu a procitao samo predzadnji post i pocne pametovati
Ja samo kazem da 195/55 R16 ne odgovara tom autu.
To sto si ti izracunao da je obim isti nije kraj price kada je u pitanju odgovarajuca dimenzija.
Postoji valjda razlog zbog kojeg je tvornica rekla da ide 205/55 R16.
Al eto nasa posla, jos rece ja nasao da pametujem