Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#2576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Ja bih očistio pumpu ulja, 1.6 dizel PSA ima problema sa nakupljanjem nečistoća u uljnim kanalima, zna turbina crknuti zbog toga.
nightvision

#2577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

530i wrote:
nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
Jesi li se to naljutio što sam kritikovao tvoju marku filtera? Ne budi dijete. Filter ulja je ozbiljna stvar i nije se zezati sa tim. Filtron je proizvođač jeftinijih filtera...nisam siguran da bih za 5 ili 10 ili 20 maraka pravio kompromis na filteru za ulje. Potpuno nov filter ulja može stvarati probleme ako nije odgovarajući jer je slabog kvaliteta, ima grešku u proizvodnji, kopija je i slično. Čemu rizikovati sa jeftinijim filterom za ulje? To nikako ne shvatam...
Moze praviti probleme ako ga ugradis u ferarija ili lamburdjinija mjesto orginalnog filtera koji kosta mozda i koju hiljadu ali nasa auta, ili bar ogromna vecina nece osjetiti razliku, sve drugo je subjektivno. Koliko ja znam i sto sam do sad vidio svrha filtera je da filtrira ulje, i da to radi u nekom razumnom roku koji je predvidjen servisnim intervalom, nema nikakvih zubcanika na njemu da nesto okrece pa da se pokvari.
nightvision

#2578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

direstraits0078 wrote:
Nije bas tako. Zavisi koja je konstrukcija samog filtera, da li je u njemu nepovratni ventil, itd. Mislim da se ovdje radi o umetku, tj. filteru koji dolazi bez kucista, on ne bi trebalo da pravi probleme.

Ali s obzirom da je auto stahalo moze biti i do drugih stvari.
Dobro, tu se apsolutno slazem, ali ja sam konkretno mislio na te "dumy" filtere koji nemaju nikakvu funkciju osim najobicnijeg precistaca.
dgL_

#2579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

direstraits0078 wrote:Ja bih očistio pumpu ulja, 1.6 dizel PSA ima problema sa nakupljanjem nečistoća u uljnim kanalima, zna turbina crknuti zbog toga.

u pitanju je benzinac... 1.3, nema turbinu... vrlo je moguce da ima necistoca, savjetovali su mi da kad ispustim ulje naspem mjesavinu ulja i nafte i da pustim da odradi nekih pola minute na nafti i da je nakon gasenja odmah ispustim i naspem normalno ulje... navodno se tako ocisti motor... ali interni osjecaj mi govori da to nebi pomoglo...

par majstora mi je reklo da to nije "normalno" odnosno da je to nesto sto se zove "suhi start motora" i da se ne zabrinjavam previse... auto ne trosi ulje, sve je sasvim oke sto se tice motora...
direstraits0078

#2580 Re: Pitamo Mehanicare ?

nightvision wrote:
direstraits0078 wrote:
Nije bas tako. Zavisi koja je konstrukcija samog filtera, da li je u njemu nepovratni ventil, itd. Mislim da se ovdje radi o umetku, tj. filteru koji dolazi bez kucista, on ne bi trebalo da pravi probleme.

Ali s obzirom da je auto stahalo moze biti i do drugih stvari.
Dobro, tu se apsolutno slazem, ali ja sam konkretno mislio na te "dumy" filtere koji nemaju nikakvu funkciju osim najobicnijeg precistaca.
I tu može biti razlike, konkretno u količini filtrirajućeg materijala. Što može dovesti do sporijeg ili bržeg nabijanja pritiska, zavisno od toga koliko ulja filter propušta.
direstraits0078

#2581 Re: Pitamo Mehanicare ?

dgL_ wrote:
direstraits0078 wrote:Ja bih očistio pumpu ulja, 1.6 dizel PSA ima problema sa nakupljanjem nečistoća u uljnim kanalima, zna turbina crknuti zbog toga.

u pitanju je benzinac... 1.3, nema turbinu... vrlo je moguce da ima necistoca, savjetovali su mi da kad ispustim ulje naspem mjesavinu ulja i nafte i da pustim da odradi nekih pola minute na nafti i da je nakon gasenja odmah ispustim i naspem normalno ulje... navodno se tako ocisti motor... ali interni osjecaj mi govori da to nebi pomoglo...

par majstora mi je reklo da to nije "normalno" odnosno da je to nesto sto se zove "suhi start motora" i da se ne zabrinjavam previse... auto ne trosi ulje, sve je sasvim oke sto se tice motora...
Tebi je auto dugo stajalo s istim uljem, vjerovatno je sito pumpe začepljeno. Isto se dešava kad se ulje ne mijenja dovoljno često, ili se koristi niža specifikacija ulja, npr. 10w40 umjesto 5w40.
dgL_

#2582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

direstraits0078 wrote:
dgL_ wrote:

Tebi je auto dugo stajalo s istim uljem, vjerovatno je sito pumpe začepljeno. Isto se dešava kad se ulje ne mijenja dovoljno često, ili se koristi niža specifikacija ulja, npr. 10w40 umjesto 5w40.

istina je da je auto stajalo dugo... i to praaavo dugooooo dugooo... istina jeda je to stariji automobil i istina je da je presao 45.000 km... ali je isto tako istina da se ovo nijedesavalo na onoliko koliiko sam ga uzeo 23.900 km... i istina je da je od tad ulje mjenjano na svaki 5000 i istina je da sipam INA Delta 5... eto nezz stavise da iznesem kao cinjenicu...
NediM17

#2583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

:thumbup:

Posto je ovaj motor poznat po tom problemu i ja bih uradio isto, a otisao bih i nekom mehanicaru da mi manometrom izmjeri pritisak ulja prije ciscenja pumpe, ako je los novi filter, ako je i nakon novog filtera los onda ciscenje pumpe...

A ako crkne turbina to jasno govori da trpi i sve ostalo, radilica, stubline, leteci, lezeci, samo je turbo najosjetljiviji pa on prvi mandrkne. Veliko je pitanje je li slab pritisak ulja na tom motoru izazove recimo habanje stublina, karika, kakva je kompresija nakon toga, da li je puse na iberlauf...

Inace, nisam nesto obracao paznju previse, ali kada provrtim film cini mi se da se i moj 1.6 CRDi ponasa slicno, ako je stajao u garazi koji dan treba mu malo da ugasi lampicu pritiska ulja, nije cim sastavi da je gasi. Tako je od prvog dana, evo ga zgazio 60.000km naravno bez ikakvih problema.
zli_hordas

#2584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zli_hordas »

NediM17 wrote:
:thumbup:

Posto je ovaj motor poznat po tom problemu i ja bih uradio isto, a otisao bih i nekom mehanicaru da mi manometrom izmjeri pritisak ulja prije ciscenja pumpe, ako je los novi filter, ako je i nakon novog filtera los onda ciscenje pumpe...

A ako crkne turbina to jasno govori da trpi i sve ostalo, radilica, stubline, leteci, lezeci, samo je turbo najosjetljiviji pa on prvi mandrkne. Veliko je pitanje je li slab pritisak ulja na tom motoru izazove recimo habanje stublina, karika, kakva je kompresija nakon toga, da li je puse na iberlauf...

Inace, nisam nesto obracao paznju previse, ali kada provrtim film cini mi se da se i moj 1.6 CRDi ponasa slicno, ako je stajao u garazi koji dan treba mu malo da ugasi lampicu pritiska ulja, nije cim sastavi da je gasi. Tako je od prvog dana, evo ga zgazio 60.000km naravno bez ikakvih problema.
Mozda je meteropata.
530i

#2585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

nightvision wrote:
530i wrote:
nightvision wrote:do filtera moze biti samo ako nije mijenjan pet godina unazad pa je zacepio, nebitno jel filtron ili neki drugi. kakve ima veze sto je filtron? cuj ukrajinski pa zato nije dobar? A nije ni ukrajinski nego poljski, u ukrajini su fabriku otvorili. evo ja sam zadnju zamjenu uradio sa filtronom i nista mu ne fali. dobar je citavoj evropi ali bosnji ne valja. klasika...
Jesi li se to naljutio što sam kritikovao tvoju marku filtera? Ne budi dijete. Filter ulja je ozbiljna stvar i nije se zezati sa tim. Filtron je proizvođač jeftinijih filtera...nisam siguran da bih za 5 ili 10 ili 20 maraka pravio kompromis na filteru za ulje. Potpuno nov filter ulja može stvarati probleme ako nije odgovarajući jer je slabog kvaliteta, ima grešku u proizvodnji, kopija je i slično. Čemu rizikovati sa jeftinijim filterom za ulje? To nikako ne shvatam...
Moze praviti probleme ako ga ugradis u ferarija ili lamburdjinija mjesto orginalnog filtera koji kosta mozda i koju hiljadu ali nasa auta, ili bar ogromna vecina nece osjetiti razliku, sve drugo je subjektivno. Koliko ja znam i sto sam do sad vidio svrha filtera je da filtrira ulje, i da to radi u nekom razumnom roku koji je predvidjen servisnim intervalom, nema nikakvih zubcanika na njemu da nesto okrece pa da se pokvari.
Da je svaki filter isti ne bismo imali različite proizvođače i različite cijene...
nightvision

#2586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

530i wrote: Da je svaki filter isti ne bismo imali različite proizvođače i različite cijene...
Sve to stoji ali iole ozbiljniji proizvodjac nastojace da zadovolji postavljene standarde ili ih cak prevazidje a filtron ipak nije kinez pravio, krovna kompanija im je iz cemerike. njima se moze stosta zamjeriti ali se s poslom nece zayebavati. to sto je jeftniji ne znaci i da nije podjednako kvalitetan za normalnu svakodnevnu voznju kao i neki drugi zamjenski filter. uostalom sta ako su jeftiniji jer spustaju cijene kako bi osvojili mjesto na trzistu? hoce li onda valjati, kada budu kostali neku cifru? eto ja ti kazem da sam zadnji mali servis uradio sa komplet njihovim filterima, nije se auto ni nakasljalo do sad.
direstraits0078 wrote: I tu može biti razlike, konkretno u količini filtrirajućeg materijala. Što može dovesti do sporijeg ili bržeg nabijanja pritiska, zavisno od toga koliko ulja filter propušta.
I to stoji, ali motor iliti sklop koji je toliko osjetljiv ili nema zamjenskog filtera ili i zamjenski kosta jednako kao i orginalni dio jer treba ispostovati nekakve visoke performanse. Ili je kinez stavio dnevni avaz u filter a to je vec vidljivo golim okom.
quarterback

#2587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

zli_hordas wrote:Mozda je meteropata.
:thumbup: :lol:
skylineGTR

#2588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skylineGTR »

Image :roll:
dgL_

#2589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

skylineGTR wrote:Image :roll:

kada gasi tako KASNO onda i treba posumnjati na filter jer 5 sekundi jeste zabrinjavajuce kako god covjek okrene... medjutim ovo kod mene evo bas sam pratio jutros... nisu ekstremne hladnoce, mada ni to nema neke veze) nije gorila ni sekundu duze i odmah se gasi... i to 100% nije do filtera... jer sam mjenjao filter skoro...
nightvision

#2590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

skylineGTR wrote: :roll:
Na osnovu jednog izolovanog slucaja tesko da se moze napraviti mjerodavni sud. Sta vise, mjerodavno bi bilo samo da je doticni lik uradio zamjenu filtera drugim filtronom pa da su simptomi ostali isti. I opet uvijek moze biti da se potrefila serija sa fabrickom greskom. Moguce je svakako i da su u proslosti bili znatno losiji od konkurencije ali moje iskustvo je pozitivo, nista bolji ni losiji od drugih, a auto je relativno novo 1.9tdi 77kw. Da su filteri tako losi valjda bi se pokazalo. Eto toliko, necu vise o ovome da ne zabusavam temu.
quarterback

#2591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

kada skrecem, pri malim brzinama, recimo 10/20 na sat, ponekad se cuje skripuckanje iz pravca nekog od tockova

isto se ne cuje pri vecim brzinama

provjeravao sam nakon 20 tak kilometara voznje ni jedan tocak nije vruc niti odstupa temperatura felgi od drugog tocka

kod kocenja nema nikakvog skripanja

da li je osnovana pretpostavka da neka od pakni malo dira disk i da to nije razlog za brigu ili bi se potencijalno moglo raditi i o necemo sto zahtjeva hitan odlazak majstoru

hvala
Ned071

#2592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Meni se to desilo sa onim zastitnim malim limovima... Bili krivi...
direstraits0078

#2593 Re: Pitamo Mehanicare ?

quarterback wrote:kada skrecem, pri malim brzinama, recimo 10/20 na sat, ponekad se cuje skripuckanje iz pravca nekog od tockova

isto se ne cuje pri vecim brzinama

provjeravao sam nakon 20 tak kilometara voznje ni jedan tocak nije vruc niti odstupa temperatura felgi od drugog tocka

kod kocenja nema nikakvog skripanja

da li je osnovana pretpostavka da neka od pakni malo dira disk i da to nije razlog za brigu ili bi se potencijalno moglo raditi i o necemo sto zahtjeva hitan odlazak majstoru

hvala

Koje vozilo je u pitanju?
quarterback

#2594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

direstraits0078 wrote:
Koje vozilo je u pitanju?
focus 2007 1.6b
85.000 na satu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2595 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

moguce da je zastitni lim ili plocica,ne vjerujem da je ista opasno....
quarterback

#2596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

hvala gospodo !
snake c3

#2597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by snake c3 »

Koje ulje ide u diferencijal bmw 330 xd?

Manuelni je mjenjac, 5 brzina.
junior3

#2598 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by junior3 »

http://oilselector.castrol.com/c/uk/eng/search

Eto pogledaj gore, opet zavisi i koliko je prešao.

Najbolje u nekom ovlaštenom pitaj, ne moraš tamo mijenjati.
amar1994

#2599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

da li se skracuje radni vijek CR Turbo dizel motora ako se salta svaka brzina izmedju 2500-3000rpm? ,potrosnja me ne interesuje jer mogu ustedit najvise pola litra ako ga peglam :mrgreen:
salle_eh1986

#2600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by salle_eh1986 »

Jedno pitanjce od mene.
Reno Clio 1.2 godište 99-o, benzinac
Kontam naletio negdje na ivičnjak i sj**o ausput, grana kontam ili katalizator
Uglavnom odem do majstora i čovjek podigne, kaže legendo nije ti to što ti misliš, haj ti odi do Edvina da ti pogleda nešto ti preskače.
Tako i uradim, ostavio auto sreća reko na terenu sam nisam kući za 5-6 dana kad se vratim gotovo, kad ja nazad čovjek ga nije pogledao, kaže pretrpan poslom pa će eto za dans, eventualno sutra.
Ne znam sad jel bilo pametno ali meni pukne film da toliko još čekam i kontam negdje drugo. Jedva upalih :D i na pola puta do kuće stade, moradoh ga šlepati. Sad stoji garažiran, kontam čim imadnem vremena tražiti kakvog drugog majstora (pa ako ko ima kakvog dobrog a da je na relaciji Ilidža-Otoka ili malo dalje) a usput da priupitam šta bi moglo biti.
Ne razumijem se nešto oko auta iskreno, samo natoči gorivo, promjeni ulje i tako to (nekad me fakat stid što je tako), gledao sam svjećice i nevjerujem da su one.
Kontam jel moguće kablovi da su negdje popustili (ilitiga presječeni), mada opet mi nekako najcrnje ide na neki kvar oko motora jer je trzao ko traktor...
Post Reply