ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#2576 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dozer wrote:U slucaju dvojnog drzavljanstva mozes imati samo jedno stalno prebivaliste - u jednoj/svakoj zemlji u kojoj imas drzavljanstvo.

Npr. Ako imas DE drzavljanstvo, onda tamo imas i stalno prebivaliste. Ako imas i BH drzavljanstvo, onda imas stalno prebivaliste i u BIH.
Stvar je u tome sto ne mozes u jednoj zemlji prijaviti stalno prebivaliste u toj zemlji, a s dokumentima druge zemlje.

Da bi prijavio stalno prebivaliste u nekoj zemlji, moras imati i dokumente te zemlje. Ako ih nemas, onda ti je u toj zemlji samo boraviste, dok ti je prebivaliste u zemlji cije drzavljanstvo i dokumente imas.

Takodjer, cak i s dokumentima u svojoj zemlji, ipak mozes imati i prebivaliste i boraviste.
Prebivaliste je tamo gdje si u sistemu registrovan da ti je stalna adresa, sto dokazujes kupoprodajnim ugovorom, dugorocnim ugovorom o najmu, vjencanim listom (ukoliko stan/kuca nije na tvoje ime), a boraviste moze biti i hotel, rentirani stan, garaza, tj. sve ono gdje nisi prijavljen kao na stalnu adresu i sa licnim dokumentima, nego mozes tu biti privremeno na osnovu ugovora o zakupu.
Pogresno, ja imam dvojno drzavljanstvo, ali da bih prijavio stalno prebivaliste u drugoj zemlji ciji sam drzavljanin moram donijeti dokumente da sam odjavio trenutno prebivaliste u BiH ili da lazno prijavljujem gubitke LK itd. Osim toga zakoni BiH me obavezuju da odjavim prebivaliste ukoliko se iseljavam iz zemlje (prijavlujem prebivaliste u drugoj zemlji).
Ono sto ja mogu je ostavariti na osnovu dvojnog drzavljanstva je mogucnost prijave stalnog prebivalista u svim zemjlama cije drzavljanstvo imam, Znaci mogu ga prijaviti kad hocu, ali ne kako hocu, tj moram donijeti "odjavnicu" iz BiH.
Prebivaliste je mjesto gdje se osoba namjerava trajno nastaniti, a boraviste je mjesto gdje se osoba namjerava privremeno nastaviti.
Dozer

#2577 Re: ZOBS

Post by Dozer »

tempuser wrote: Pogresno, ja imam dvojno drzavljanstvo, ali da bih prijavio stalno prebivaliste u drugoj zemlji ciji sam drzavljanin moram donijeti dokumente da sam odjavio trenutno prebivaliste u BiH ili da lazno prijavljujem gubitke LK itd. Osim toga zakoni BiH me obavezuju da odjavim prebivaliste ukoliko se iseljavam iz zemlje (prijavlujem prebivaliste u drugoj zemlji).
Ono sto ja mogu je ostavariti na osnovu dvojnog drzavljanstva je mogucnost prijave stalnog prebivalista u svim zemjlama cije drzavljanstvo imam, Znaci mogu ga prijaviti kad hocu, ali ne kako hocu, tj moram donijeti "odjavnicu" iz BiH.
Prebivaliste je mjesto gdje se osoba namjerava trajno nastaniti, a boraviste je mjesto gdje se osoba namjerava privremeno nastaviti.
to sam i rekao za prebivaliste i boraviste.
Ali, ti ovdje pricas o necemu sto spada u bilateralne odnose i ugovore izmedju dvije drzave, a sto nije generalno pravilo.
530i

#2578 Re: ZOBS

Post by 530i »

Danas u novinama piše da su usvojene izmjene ZOBS-a, ali bez detaljnog pregleda šta je sve usvojeno...
tempuser

#2579 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dozer wrote:
tempuser wrote: Pogresno, ja imam dvojno drzavljanstvo, ali da bih prijavio stalno prebivaliste u drugoj zemlji ciji sam drzavljanin moram donijeti dokumente da sam odjavio trenutno prebivaliste u BiH ili da lazno prijavljujem gubitke LK itd. Osim toga zakoni BiH me obavezuju da odjavim prebivaliste ukoliko se iseljavam iz zemlje (prijavlujem prebivaliste u drugoj zemlji).
to sam i rekao za prebivaliste i boraviste.
Ali, ti ovdje pricas o necemu sto spada u bilateralne odnose i ugovore izmedju dvije drzave, a sto nije generalno pravilo.
Kao sto napisah, sve se to bazira na principu reciprociteta, no da se vratimo na poentu. Drzava u kojoj imas prebivaliste ili boraviste ti nalaze da u odredjenom roku od prijave prebivalista i boravista promjenis v. dozvolu i sve dok imas prijavljeno prebivaliste ili boraviste jedina vozacka koja vazi na teritoriji te zemlje je ona koju je ta zemlja izdala.
Tkanton

#2580 Re: ZOBS

Post by Tkanton »

Jestel vas dvojica culi za CIPS
Dozer

#2581 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Ja esam. A jesi li ti cuo da sada moras donijeti neki dokaz o svom stalnom prebivalistu ili boravistu, inace ne mozes dobiti ni lk ni vd?
A dokazti je izvod o vlasnistvu iz grunta, ili i to i vjencani list ako nekretnina nijena tebi, ili ugovor o zakupu ukoliko si podstanar. Dakle, moras donijeti neki dokaz o svom prebivalistu ili boravistu, cak i kada obnavljas neki dokument.
Tkanton

#2582 Re: ZOBS

Post by Tkanton »

Dozer wrote:Ja esam. A jesi li ti cuo da sada moras donijeti neki dokaz o svom stalnom prebivalistu ili boravistu, inace ne mozes dobiti ni lk ni vd?
A dokazti je izvod o vlasnistvu iz grunta, ili i to i vjencani list ako nekretnina nijena tebi, ili ugovor o zakupu ukoliko si podstanar. Dakle, moras donijeti neki dokaz o svom prebivalistu ili boravistu, cak i kada obnavljas neki dokument.
Jesam, neki dan rodjak iz amerike vadio lk, zove mene mozel izvadit posjedovni list od moje kuce, on otiso u opstinu i izvadio, nista nisu trazili osim 10 km.
tempuser

#2583 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Tkanton wrote:
Dozer wrote:Ja esam. A jesi li ti cuo da sada moras donijeti neki dokaz o svom stalnom prebivalistu ili boravistu, inace ne mozes dobiti ni lk ni vd?
Jesam, neki dan rodjak iz amerike vadio lk, zove mene mozel izvadit posjedovni list od moje kuce, on otiso u opstinu i izvadio, nista nisu trazili osim 10 km.
I jel izvadio LK na adresu tvoje kuce?
Dozer

#2584 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Cool... :D
Gdje ti zivis pa ti tako svako moze otici i izvaditi gruntovnicu za tvoju kucu :)
Dzontra_Volta

#2585 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Nije tema, ali zk izvadak je javni dokument i svako ga može izvaditi za bilo čiju nekretninu.
Sarajevski sud čak sve to ima na internetu.
tempuser

#2586 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dzontra_Volta wrote:Nije tema, ali zk izvadak je javni dokument i svako ga može izvaditi za bilo čiju nekretninu.
Sarajevski sud čak sve to ima na internetu.
Ne mogu da se sjetim da li traze neki dokument kad ga vadis, ako ga notari vade mislim da ne, ali moras platiti 10 KM takse i to prosetati do ZOI-a po marke, pa kome se isplati bujrum.
Elektronska verzija je informativnog karaktera, nema pravnu snagu.
Elem ZK po sebi nije osnova za prijavu stalnog prebivalista, osim dokaza vlasnistva mora se dokazati veza onoga ko se prijavljuje sa vlasnikom nekretnine, rodni/vjencani list, ugovor o najmu, ne znam moze li kakva izjava vlasnika o koristenju bez naknade ili o stanovanju rodbine, na to je @dozer mislio.
Dozer

#2587 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Sinoc nisam mogao vjerovati da je Hayat prikazao ono sto su snimili vozajuci se s patrolom murije...
Ali, bas su lijepo prikazali kako stvari funkcionisu na cesti i kako su arsini murije razliciti prema onima s bijesnim autima i prema onima s manje bijesnim autima.

Ide prilog o zaustavljanju, kaznjavanju, oduzimanju vozila povratnicima u cinjenju prekrsaja, a onda uprate novog crvenog A4 (ili je A6...nebitno), i krenu za njim sve do Ilidze. Lik se prestrojava, svera, slalom pravi, a na kraju vozi preko 100 km/h. Sljedeca scena - zaustavili su ga, ali lik ne izlazi iz auta, nego ronda drotovima iz auta, sakriven iz totalno tamnih stakala, i lijepo se cuje kako i kamermana naziva "papkom" koji ga snima.
Onda odbija da prihvati krivicu i hoce na sud, a zatim zatvara prozor i odlazi pod punim gasom.

Evo i snimka (od 15:30):

Hajde, da vidimo sta je sve prekrsio, kao i sta je murija ovdje mogla, i trebala da uradi:
1. Slalom izmedju drugih vozila, sto predstavlja ugrozavanje drugih ucesnika u saobracaju - prekrsaj.
2. Voznja 21 km/h preko ogranicenja (vjerovatno je bilo i vise, ali to se ne vidi na radaru) - prekrsaj.
3. Zatamnjenje prednjih stakala na vozilu (100% nije fabricko) u procentu vecem od dozvoljenog - prekrsaj.
4. Nije prikazano da li je bio vezan, ali glavu dajem da nije - prekrsaj.
5. Narocito drsko ponasanje prema OSL - prekrsaj.

Dakle, lik je hladno napravio 5 prekrsaja u nizu, a samo radi zadnjeg murija je imala puno pravo da ga izvuce iz auta i privede. Da ne pricamo o tome da za 5 prekrsaja u nizu ide i krivicna prijava (ako se dobro sjecam to ide vec na 3).
A sta je uradjeno? Nista. Lik ih je bezobrazno odjeb'o i opleo po gasu.
Sta e biti dalje? Nista. Ako mu murija ne napise svih 5 prekrsaja, sud ce ga pozvati za nekih par mjeseci, mozda i godinu, i izreci kaznu za prekoracenje brzine. I to je to.
Ako u medjuvremenu neko ne bude zvao da se to "zaturi".
O'zone
Globalni moderator

#2588 Re: ZOBS

Post by O'zone »

Eto kamera snimila ima sad i video dokaz kako funkcionišu stvari na terenu i umjesto da se zbog ovog snimka dignu na noge i Sindikat MUP-a i Ministar i ono čudo od Komesara pa i normalan svijet....ništa.

Nije ba do njih nego je do nas
Dozer

#2589 Re: ZOBS

Post by Dozer »

To je stvar generalnog mentaliteta, jbg...
Velika vecina kada vidi bijesno auto odmah konta "nakav glavonja/kabadahija/siledzija/krimos/narkos", pa tako i drotovi. U sustini, to i nije daleko od istine kod nas.

Da ne pricamo o tome da je Audi kod nas danas postao simbol papanluka, krkanluka i kabadahijstva, ali i nekakve "moci", kao sto je to nekada bio BMW, Mecka u Hercegovini, itd.
530i

#2590 Re: ZOBS

Post by 530i »

Sramota!
preludezalude

#2591 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Audi A4 bijesno auto.
:lol: :lol: :lol: :lol: :run:
mayab

#2592 Re: ZOBS

Post by mayab »

Dozer wrote:Sinoc nisam mogao vjerovati da je Hayat prikazao ono sto su snimili vozajuci se s patrolom murije...
Ali, bas su lijepo prikazali kako stvari funkcionisu na cesti i kako su arsini murije razliciti prema onima s bijesnim autima i prema onima s manje bijesnim autima.

Ide prilog o zaustavljanju, kaznjavanju, oduzimanju vozila povratnicima u cinjenju prekrsaja, a onda uprate novog crvenog A4 (ili je A6...nebitno), i krenu za njim sve do Ilidze. Lik se prestrojava, svera, slalom pravi, a na kraju vozi preko 100 km/h. Sljedeca scena - zaustavili su ga, ali lik ne izlazi iz auta, nego ronda drotovima iz auta, sakriven iz totalno tamnih stakala, i lijepo se cuje kako i kamermana naziva "papkom" koji ga snima.
Onda odbija da prihvati krivicu i hoce na sud, a zatim zatvara prozor i odlazi pod punim gasom.

Evo i snimka (od 15:30):

Hajde, da vidimo sta je sve prekrsio, kao i sta je murija ovdje mogla, i trebala da uradi:
1. Slalom izmedju drugih vozila, sto predstavlja ugrozavanje drugih ucesnika u saobracaju - prekrsaj.
2. Voznja 21 km/h preko ogranicenja (vjerovatno je bilo i vise, ali to se ne vidi na radaru) - prekrsaj.
3. Zatamnjenje prednjih stakala na vozilu (100% nije fabricko) u procentu vecem od dozvoljenog - prekrsaj.
4. Nije prikazano da li je bio vezan, ali glavu dajem da nije - prekrsaj.
5. Narocito drsko ponasanje prema OSL - prekrsaj.

Dakle, lik je hladno napravio 5 prekrsaja u nizu, a samo radi zadnjeg murija je imala puno pravo da ga izvuce iz auta i privede. Da ne pricamo o tome da za 5 prekrsaja u nizu ide i krivicna prijava (ako se dobro sjecam to ide vec na 3).
A sta je uradjeno? Nista. Lik ih je bezobrazno odjeb'o i opleo po gasu.
Sta e biti dalje? Nista. Ako mu murija ne napise svih 5 prekrsaja, sud ce ga pozvati za nekih par mjeseci, mozda i godinu, i izreci kaznu za prekoracenje brzine. I to je to.
Ako u medjuvremenu neko ne bude zvao da se to "zaturi".
Eto, neka neko ovo prijavi unutrasnjoj kontroli, drugo mi ne pada na pamet
Dozer

#2593 Re: ZOBS

Post by Dozer »

preludezalude wrote:Audi A4 bijesno auto.
Za nase uslove A4 jeste bijesan auto. Pod "bijesan" se ne misli na to da je nekakva sportska trkalica, nego je cjenovno "bijesan" s obzirom da je cijena najjeftinijeg TDI 2.0 modela 53.000+.
Posto slabo ko ovdje kupi taj osnovni, cijena je znaci bliza 60.000, a vjerovatno i preko toga. Inace, limuzinske varijante idu i do 84.000 KM.
tempuser

#2594 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dozer wrote:
preludezalude wrote:Audi A4 bijesno auto.
Za nase uslove A4 jeste bijesan auto. Pod "bijesan" se ne misli na to da je nekakva sportska trkalica, nego je cjenovno "bijesan" s obzirom da je cijena najjeftinijeg TDI 2.0 modela 53.000+.
Posto slabo ko ovdje kupi taj osnovni, cijena je znaci bliza 60.000, a vjerovatno i preko toga. Inace, limuzinske varijante idu i do 84.000 KM.
Zaboravio si bitan detalj, u drzavi gdje je prosjecna plata 840 KM! ;-)
Dozer

#2595 Re: ZOBS

Post by Dozer »

Pa, to sam i rekao - za nase uslove... Zna se na sta se pod tim misli :)

I, onda kad na cesti vidim nekoga od 20-25 ko vozi jedan takav, i to nov auto, a koji kosta 60, 100 ili 200+ prosjecnih plata, moze se zakljuciti samo jedna od 2 mogucnosti:
1. Ili je "guzonjin" sin/kcerka (a svi znamo ko su "guzonje" u ovoj zemlji krcatoj idiotima)
2. Ili je neki krimos (narkodiler, automafija, "radi" vani i sl.)

Doduse, ima i masa pacijenata koji se u zivotu pokusavaju dokazati autom, pa ce se uvaliti u lizing cim nabodu bilo kakav posao. Parkinzi banaka svjedoce tome...
tempuser

#2596 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Dozer wrote:Pa, to sam i rekao - za nase uslove... Zna se na sta se pod tim misli :)
Pa nekima ocigledno moras sve do u detalje razraditi da shvate proporcije! ;-)
preludezalude

#2597 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

Dozer wrote:Pa, to sam i rekao - za nase uslove... Zna se na sta se pod tim misli :)

I, onda kad na cesti vidim nekoga od 20-25 ko vozi jedan takav, i to nov auto, a koji kosta 60, 100 ili 200+ prosjecnih plata, moze se zakljuciti samo jedna od 2 mogucnosti:
1. Ili je "guzonjin" sin/kcerka (a svi znamo ko su "guzonje" u ovoj zemlji krcatoj idiotima)
2. Ili je neki krimos (narkodiler, automafija, "radi" vani i sl.)

Doduse, ima i masa pacijenata koji se u zivotu pokusavaju dokazati autom, pa ce se uvaliti u lizing cim nabodu bilo kakav posao. Parkinzi banaka svjedoce tome...
Ovo sto si naveo ima smisla. Medjutim, smatrati audi a4 bijesnim autom vise govori o mentalnom sklopu vlasnika istog. A to koiko kosta... sto skuplji to vise nesto nije u redu s vlasnikom.
tempuser

#2598 Re: ZOBS

Post by tempuser »

@dozer je upravu, za nase uslove novi A4 jeste bijesan auto bez obzira na performanse i predrasude kako onih koji ga kupuju tako onih koji ima zavide i koji ih kritikuju.
nookey

#2599 Re: ZOBS

Post by nookey »

Je li stupio na snagu novi ZOBS?
Dzontra_Volta

#2600 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

nookey wrote:Je li stupio na snagu novi ZOBS?
Nije taj zakon još ni izglasan na parlamentu.
Post Reply