BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Klavikula

#2576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Klavikula »

155_mm wrote:nikad nisam cuo za ratne gace PRETIS. vjerovatno imaju mali "dzepic" da se cojek more usrat rahat kad zagusti. :D
ovdje se doslovno govori da "kada govorite o BiH koja ne moze da proizvodi za svoje OS". a ne kaze se danas imamo veoma male OS tako da one malo kupuju od nas. iako vec dugo vremena pratim desavanje u namjenskoj industriji nikad nisam cuo da je na primjer PRETIS ili IGMAN bilo sta isporucili za OS BiH. znaci nije iskljuceno da namjenska ne moze da radi za OS BiH nekim ogranicenjem. znam da se je jos u dejtonu predlagalo od strane srba da se "zabrani aliji" da uspostavi ponovo namjensku industriju.

ako postoji neko ogranicenje onda ne postoji ni teoretska sansa da se te samohodne haubice nadju u naoruzanju OS BiH. a ako se uzme u obzir da HR nabavlja 12 haubica Pz2000 i da ce SRB vjerovatno morati na to odgovoriti sa minimalno 36 haubica NORA- B52 onda se postavlja pitanje kako udovoljiti ugovoru o izbalansiranosti vatrene moci u regionu ako BiH ne bude mogla nabaviti ni haubice vlastite proizvodnje.
moguce.

ovdje imas tendere za nabavku i opremanje OS. nigdje se ne traze recimo granate, municija i sl. vjerovatno toga ima dovoljno, i viska. (doduse, nisam bas sve prelistao :-D)
http://mod.gov.ba/aktuelnosti/Tenderi/A ... ageIndex=1

sumnjam da iko razmislja o kupovini samohodnih haubica. budzet je suvise mali, a na plate otpada vise od 80%. ovo je dovoljno da se jedva pokriju osnovne potrebe.
jao_situacije

#2577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

Ne mogu firme ni prodati municiju od debila u VM.. :-)
155_mm

#2578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:Ne mogu firme ni prodati municiju od debila u VM.. :-)
rat u ukrajini izmedju zapada i rusije sve je vise prisutan u bosni. samo da se ne da na zlo sto bi narod rek'o.
a municiju bi trebalo prodavati samo preko posrednika. najbolje preko amerikanaca. kad se vec moze prodavati nekoliko stotina minobacaca preko srbije sto da se ne prodaje i preko amerikanaca.
jao_situacije

#2579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:
rat u ukrajini izmedju zapada i rusije sve je vise prisutan u bosni. samo da se ne da na zlo sto bi narod rek'o.
a municiju bi trebalo prodavati samo preko posrednika. najbolje preko amerikanaca. kad se vec moze prodavati nekoliko stotina minobacaca preko srbije sto da se ne prodaje i preko amerikanaca.
Ma nek oni prodaju kako god, pare su potrebne a i avans je uplaćen. Eto sad Ukrajina čeka našu municiju da ratuje nemaju oni hiljade tona svoje sovjetske municije. Koji su debili ovi iz Šumske to je nevjerovatno. :-)
155_mm

#2580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:
155_mm wrote:
Ma nek oni prodaju kako god, pare su potrebne a i avans je uplaćen. Eto sad Ukrajina čeka našu municiju da ratuje nemaju oni hiljade tona svoje sovjetske municije. Koji su debili ovi iz Šumske to je nevjerovatno. :-)
ni meni nije jasno da ukrajina kupuje municiju od bosne kao da nemaju na skladistima municije vise negoo ce bosna ikad imati. ali ugovor je ugovor i mora se postivati. a ukrajina nije pod embaegom kao sto je bosna bila. mada nije ni lose da se i putinov glas cuje u europi pa makar to i bosna bila :D
jao_situacije

#2581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:
jao_situacije wrote:
155_mm wrote: rat u ukrajini izmedju zapada i rusije sve je vise prisutan u bosni. samo da se ne da na zlo sto bi narod rek'o.
ni meni nije jasno da ukrajina kupuje municiju od bosne kao da nemaju na skladistima municije vise negoo ce bosna ikad imati. ali ugovor je ugovor i mora se postivati. a ukrajina nije pod embaegom kao sto je bosna bila. mada nije ni lose da se i putinov glas cuje u europi pa makar to i bosna bila :D
Ma nek se čuje ali ne preko naših leđa. Taman namjenska industrija krenula raditi kako treba i sad da je uništi ovaj levat.
Ko će sutra dogovarati poslove kad vidi kako se poštuju ugovori. Ovo je šamarčina i treba sankcionirati ovog Tučka, ali k'o da gledam oni će drugi obraz okrenuti da još jednu šamarčinu dobiju. Odmah treba ovu novu ambasadoricu zvati i objasniti joj šta ovakvi Šumski debili rade. :twisted:
muzicar_iz_parka

#2582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by muzicar_iz_parka »

155_mm wrote:
ako postoji neko ogranicenje onda ne postoji ni teoretska sansa da se te samohodne haubice nadju u naoruzanju OS BiH. a ako se uzme u obzir da HR nabavlja 12 haubica Pz2000 i da ce SRB vjerovatno morati na to odgovoriti sa minimalno 36 haubica NORA- B52 onda se postavlja pitanje kako udovoljiti ugovoru o izbalansiranosti vatrene moci u regionu ako BiH ne bude mogla nabaviti ni haubice vlastite proizvodnje.
Ograničenja se mogu vidjeti na stranici 8: http://www.oscebih.org/documents/osce_b ... 616bos.pdf

Daleko je BiH ispod ukupnog broja dozvoljenog naoružanja, ne vidim po čemu bi posjedovanje "samohotki" bilo zabranjeno, jedina razlika u dozvoljenom između BiH i komšiluka je ukupna cifa, a mi sa ovim budžetom nikad nećemo postići, dok je sa druge strane dosta naslijeđenog iz prethodnih vojski uništeno, propalo, itd.

Nemaju ni Srbija ni Hrvatska približno velike cifre naoružanja prema tom sporazumu, daleko su ispod.
Streptokok

#2583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

ko je zamjenik ministra, neka on potpiše.
155_mm

#2584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

muzicar_iz_parka wrote:
155_mm wrote:
Ograničenja se mogu vidjeti na stranici 8: http://www.oscebih.org/documents/osce_b ... 616bos.pdf

Daleko je BiH ispod ukupnog broja dozvoljenog naoružanja, ne vidim po čemu bi posjedovanje "samohotki" bilo zabranjeno, jedina razlika u dozvoljenom između BiH i komšiluka je ukupna cifa, a mi sa ovim budžetom nikad nećemo postići, dok je sa druge strane dosta naslijeđenog iz prethodnih vojski uništeno, propalo, itd.

Nemaju ni Srbija ni Hrvatska približno velike cifre naoružanja prema tom sporazumu, daleko su ispod.
nisam mislio da bi neko presao maksimalnu cifru u naoruzanju. vidjevsi ove cifre rekao bi da ova danasnja sirotinja od titinih republika nikad u svom zivotu to nece dostici.
mislio sam vise na to da se cesto pominje da namjenska industrija u BiH nista ne radi za vlastite OS. pa predpostavljam da se radi o nekom ogranicenju iz jos dejtona. znam da je namjenska bila takodje tema u dejtonskim pregovorima samo neznam sta su "dogovorili". u tom kontekstu sam mislio da se ne ce moci nabaviti ni haubice vlastite proizvodnje sto bi sigurno bila najjeftinija i teoretski jedina moguca opcija.
155_mm

#2585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Traže municiju vrijednu pet miliona evra
Subota 24. Jan 2015 09:12
Bosna i Hercegovina, odnosno firme "Igman" i "Unis", od Ukrajine je dobila narudžbu vrijednu oko pet miliona evra, koja se odnosi na nabavku protivpancirnih metaka i municije za puške i pištolje.Ova narudžba zbog koje je Boris Tučić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, podnio ostavku, ne želeći da da saglasnost na izvoz, uzburkala je političku scenu u BiH.
http://www.rtvbn.com/331325/Traze-munic ... liona-evra

ovo za protivpancirnu municiju mogu neko i da shvatim da kupuju ali za normalnu municiju da moraju da kupuju to mi nikako nije jasno. ali ko zna sta je novinar skonto i sta je htio da kaze. u BiH izgleda ne postoji ni jedan novinar koji se razumije u proizvode namjenske industrije.
muzicar_iz_parka

#2586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:
nisam mislio da bi neko presao maksimalnu cifru u naoruzanju. vidjevsi ove cifre rekao bi da ova danasnja sirotinja od titinih republika nikad u svom zivotu to nece dostici.
mislio sam vise na to da se cesto pominje da namjenska industrija u BiH nista ne radi za vlastite OS. pa predpostavljam da se radi o nekom ogranicenju iz jos dejtona. znam da je namjenska bila takodje tema u dejtonskim pregovorima samo neznam sta su "dogovorili". u tom kontekstu sam mislio da se ne ce moci nabaviti ni haubice vlastite proizvodnje sto bi sigurno bila najjeftinija i teoretski jedina moguca opcija.
Ja ipak mislim da je problem nabavke bilo čega ozbiljnog prije svega nedostatak para a ne neka "tajna orgraničenja".
Ne bih baš bio siguran da je domaće uvijek jeftinije od uvoznog, npr. Hrvatska je dobila njemačke samohotke za nekih 3,5 miliona € po komadu uključujući sve prateće troškove, o domaćoj samohotci samo znamo da navodno postoji a ništa konkretno niti cjenu niti osobine, itd.
Kinaski

#2587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kinaski »

Kad ce kod nas pocet nuklearni program :? :izet:
prog321

#2588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

muzicar_iz_parka wrote: Ne bih baš bio siguran da je domaće uvijek jeftinije od uvoznog, npr. Hrvatska je dobila njemačke samohotke za nekih 3,5 miliona € po komadu uključujući sve prateće troškove, o domaćoj samohotci samo znamo da navodno postoji a ništa konkretno niti cjenu niti osobine, itd.
Koje njemačke samohotke?
Ako su one o kojima ja mislim, onda one puno više koštaju.
Da to nije patka?
muzicar_iz_parka

#2589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

prog321 wrote:
Koje njemačke samohotke?
Da to nije patka?
PzH 2000
http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... tza-950463

Jesu "polovne" al opet nije loš deal.
prog321

#2590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

muzicar_iz_parka wrote:
prog321 wrote:
Koje njemačke samohotke?
Da to nije patka?
PzH 2000
http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... tza-950463

Jesu "polovne" al opet nije loš deal.

Koliko znam to za Hrvatsku je propalo.
Mada je odlicno oruzje. Ispaljuje 5-6 granata na isti cilj koje istovremeno padaju. Mocno oruzje. Realna cijena je preko 10 miliona eura po komadu. A nije da Hrvatska pliva u novcu.
muzicar_iz_parka

#2591 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

prog321 wrote:
Koliko znam to za Hrvatsku je propalo.
Mada je odlicno oruzje. Ispaljuje 5-6 granata na isti cilj koje istovremeno padaju. Mocno oruzje. Realna cijena je preko 10 miliona eura po komadu. A nije da Hrvatska pliva u novcu.
Nije: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/no ... sku-vojsku

(Vijest od prije mjesec dana)
TheMule

#2592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by TheMule »

Mislim da nama nije potrebno da 6 granata padne na jedan cilj. Ne postoje takvi bunkeri ovdje, a vjerovatno nemamo ni strateske rezerve goriva u slucaju rata. Dobro, u redu je imati nekoliko samohotki za brzo napredovanje, ali nama su "obicne" plus minobacaci 120mm mnogo vazniji. Jeftinije samohotke se vjerovatno mogu nabaviti od Kine
155_mm

#2593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

muzicar_iz_parka wrote:
155_mm wrote:
Ja ipak mislim da je problem nabavke bilo čega ozbiljnog prije svega nedostatak para a ne neka "tajna orgraničenja".
Ne bih baš bio siguran da je domaće uvijek jeftinije od uvoznog, npr. Hrvatska je dobila njemačke samohotke za nekih 3,5 miliona € po komadu uključujući sve prateće troškove, o domaćoj samohotci samo znamo da navodno postoji a ništa konkretno niti cjenu niti osobine, itd.
ma nisu nikakva tajna ogranicenje samo treba citati dejton. u bosni niko ne cita dejton ali ga zato svak tumaci. :D

bosni kad bi dali te haubice za dzaba bosna to ne bi mogla primiti jer bi joj odrzavanje tih haubica dokrajcilo budzet vojske. i njemci se ih rijesavaju jer su skupe za odrzavanje. mislim da i holandjani smanjuju broj tih haubica.

hrvatska je planirala da nabavi takodje haubice na tockovima (mislim od svedske) ali evo ispalo im ovo sa njemcima povoljno pa se predomislili.
haubice na tockovima su haubice za sirotinju a pretpostaljam da je ova jos ne vidjena BNT-ova samohodna haubica biti na tockovima pa zato bi trebala biti jeftina. cak jeftijina i od ovih hrvatskin polovnih.
ali na kraju ce ipak glavna prepreka biti nedostatak novca.
stranacc

#2594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by stranacc »

Gdje je onaj Fahrin iz pretisa sto je znao sve i jos malo vise.
Onaj sto je vidio kako se pretis raspada ...

Btw sta se desava sa pretisom jel krenulo insalah
155_mm

#2595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

stranacc wrote:Gdje je onaj Fahrin iz pretisa sto je znao sve i jos malo vise.

mislis na mirzeta? otiso je mirza i izgleda da se nece vracati do sljedeci izbora.
stranacc

#2596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by stranacc »

155_mm wrote:

mislis na mirzeta? otiso je mirza i izgleda da se nece vracati do sljedeci izbora.
Zanimljivo,
Bio je zapjenio kao da mu je bitan pretis a ne fahro radoncic

Sto ja ne volim pite od govana .... :mrgreen:

Kakvo je stanje s pretisom , idel sta nabolje
155_mm

#2597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

stranacc wrote:
155_mm wrote:

Zanimljivo,
Bio je zapjenio kao da mu je bitan pretis a ne fahro radoncic

Sto ja ne volim pite od govana .... :mrgreen:

Kakvo je stanje s pretisom , idel sta nabolje
ne cuje se da strajkuju. znaci nesto rade. u onom ugovoru od 150 -200 mio. $ sa nekom americkom firmom pominjao se i PRETIS pored BINAS-a i IGMAN-a. mozda rade na tom ugovoru. al ko ce ga znati kad nema mirze naseg.
heckler

#2598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

Zemljo otvori se. Niko ne može od gotovine zijan napraviti kao balija. Ima taj jedan prokleti gen neki, baliluk gen, koji jednostavno ne dozvoljava da se ide naprijed. I zato smo tu gdje jesmo, i zato zaslužujemo sve što nam se dešava.

Dakle, sve su nam se kocke posložile da riješimo problem oko izvoza i ne dopustimo da se presedan napravi, da nam četnici odlučuju kada i kome možemo prodavati oružje kako je njima kurcu ćejf, a ne kako zakon kaže, ali jok. Balija nebi bio balija kad nebi usro nešto.

Znači:

http://www.mvteo.gov.ba/vijesti/posljed ... gTag=bs-BA
Sarajevo, 30.01.2015.god. - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je završilo uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovinu u Ukrajinu te je izvršilo interne konsultacije u svjetlu aktuelnih dešavanja vezanih za vanjsku politiku naše zemlje.

U skladu s navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine po predmetnom pitanju.
I to nakon sto je Ivanić izjavio kako mu je i bio plan da na taj način mimo zakona blokira izvoz:

http://www.rtvbn.com/332004/Ostavka-Tuc ... avicki-cin
Zahtjev je došao od ministra kome sam rekao da zatraži mišljenje od Predsjedništva, koje nema nadležnosti da odlučuje i da ima moju podršku da ne da potpis za izvoz naoružanja. Međutim, Tučić podnosi ostavku i prenosi ovlaštenje na druge, a time i odgovornosti", rekao je Ivanić.

I na kraju zavrsava sa ovim
http://www.klix.ba/vijesti/bih/unis-pod ... /150130126

A znajući efikasnost naših sudova, suma sumarum pišaj ga.

Dakle ova ridjokosa SDPova kučka, ERMINA SALKIČEVIĆ - DIZDAREVIĆ:
http://www.mvteo.gov.ba/o_nama/Zamjenik ... gTag=bs-BA

odigra po diktatu četnika već četvrti dan kako je preuzela ministarstvo.

Troimenom govnetu su puna usta Bosne https://www.facebook.com/ermina.salkicevicdizdarevic i pun album slika reprezentacije https://www.facebook.com/ermina.salkice ... 152&type=3

Te "zmajevi", te ovo te ono i prvi put kad je dobila šansu da uradi nešto za tu Bosnu u koju se kune sasula se ko kula od karata.

Ali nebi ova klimoglava kurva to sama uradila da nije dobila komandu od Lagumdžije. A SDP do samo prije par dana govorio da ako BiH ne izveze oružje posljedice biti nesagledive.

http://www.sdp.ba/novost/23734/ako-bih- ... esagledive

I hoće. Nije to samo izoliranih 10 miliona maraka. Tu su jos uvezani budući ugovori kao i reputacija. Koštaće ovo nas ovo stotine miliona!

I to sve zbog jedne troimene ridjokose kučke i njenog mega-narcisoida šefa Lagumdžije koji se do daske vodi onom "a poslije mene potop".

Aferim balijetine. Krv vam onu kvarnu jebem.
155_mm

#2599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

i meni nije jasno koji kurac u ovo sve uvlace onu troglavu azdahu. kad se oni o tome pitaju koliko i ja.
prog321

#2600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by prog321 »

heckler wrote:Zemljo otvori se. Niko ne može od gotovine zijan napraviti kao balija. Ima taj jedan prokleti gen neki, baliluk gen, koji jednostavno ne dozvoljava da se ide naprijed. I zato smo tu gdje jesmo, i zato zaslužujemo sve što nam se dešava.

Dakle, sve su nam se kocke posložile da riješimo problem oko izvoza i ne dopustimo da se presedan napravi, da nam četnici odlučuju kada i kome možemo prodavati oružje kako je njima kurcu ćejf, a ne kako zakon kaže, ali jok. Balija nebi bio balija kad nebi usro nešto.

Znači:

http://www.mvteo.gov.ba/vijesti/posljed ... gTag=bs-BA
Sarajevo, 30.01.2015.god. - Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je završilo uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovinu u Ukrajinu te je izvršilo interne konsultacije u svjetlu aktuelnih dešavanja vezanih za vanjsku politiku naše zemlje.

U skladu s navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine po predmetnom pitanju.
I to nakon sto je Ivanić izjavio kako mu je i bio plan da na taj način mimo zakona blokira izvoz:

http://www.rtvbn.com/332004/Ostavka-Tuc ... avicki-cin
Zahtjev je došao od ministra kome sam rekao da zatraži mišljenje od Predsjedništva, koje nema nadležnosti da odlučuje i da ima moju podršku da ne da potpis za izvoz naoružanja. Međutim, Tučić podnosi ostavku i prenosi ovlaštenje na druge, a time i odgovornosti", rekao je Ivanić.

I na kraju zavrsava sa ovim
http://www.klix.ba/vijesti/bih/unis-pod ... /150130126

A znajući efikasnost naših sudova, suma sumarum pišaj ga.

Dakle ova ridjokosa SDPova kučka, ERMINA SALKIČEVIĆ - DIZDAREVIĆ:
http://www.mvteo.gov.ba/o_nama/Zamjenik ... gTag=bs-BA

odigra po diktatu četnika već četvrti dan kako je preuzela ministarstvo.

Troimenom govnetu su puna usta Bosne https://www.facebook.com/ermina.salkicevicdizdarevic i pun album slika reprezentacije https://www.facebook.com/ermina.salkice ... 152&type=3

Te "zmajevi", te ovo te ono i prvi put kad je dobila šansu da uradi nešto za tu Bosnu u koju se kune sasula se ko kula od karata.

Ali nebi ova klimoglava kurva to sama uradila da nije dobila komandu od Lagumdžije. A SDP do samo prije par dana govorio da ako BiH ne izveze oružje posljedice biti nesagledive.

http://www.sdp.ba/novost/23734/ako-bih- ... esagledive

I hoće. Nije to samo izoliranih 10 miliona maraka. Tu su jos uvezani budući ugovori kao i reputacija. Koštaće ovo nas ovo stotine miliona!

I to sve zbog jedne troimene ridjokose kučke i njenog mega-narcisoida šefa Lagumdžije koji se do daske vodi onom "a poslije mene potop".

Aferim balijetine. Krv vam onu kvarnu jebem.

Pravo pitanje treba da glasi kako je neko ovako obrazovno ogranicen mogao dogurati do pozicije tako važnog ministarstva u državi ?
Ne bavim se politikom, ali moje obrazovanje je mnogo bolje od njenog, a da o radnom iskustvu i ne pričam !
Ova Ermina skoro nema nikakvog radnog iskustva prije ove pozicije. Kako je moguće da ovakva osoba bude ministar ?? :-)
Skočila sa pozicije " relationship manager" ( besmisleno zvanje) do ministra u vanjskoj trgovini jedne države. Wtf ?
Post Reply