Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#2576 Re: Bášča

Post by safran »

Mene stisla išijalgija :sad: ni za šta nisam. Ali sam sinoć napravila kolač od butternut tikve. Puko je ko sijalica - još se raja ibreti da se od tikve može nešto tako dobro napraviti.

Evo jedan info za baštovane

http://www.realseeds.co.uk/aubergines.html

i lijepo ljudi kažu da sačuvate sjeme. Čiste sorte, nema hibrida.
bizet

#2577 Re: Bášča

Post by bizet »

ma nije me nista drugo stislo do trka za zivotom...ali tako je vecini danas, pa valja izdrzati...klik je u dobroj organizaciji

kolac od tikve...ajde bre safran...nabaci recept ako nije tesko...cisto da vidim kako ide...i zelim ti brz oporavak

edit: eno sad upala pluca...moja kerima pa muz bi trazio reklamaciju kod matere mi...rekao bi nisi mi je ovakvu poslala, evo je tebi nazad pa ti s njom deveraj :lol: (salim se, sali se i on ovako :lol: )
hrastov žižak

#2578 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Sije li kod od vas ove krastavice za kiseljenja?
Da hoće potrojati ovakvo vrijeme barem do kraja mjeseca, bilo bi špinata kojeg sam posijao prije 20 dana :)
vrtlar

#2579 Re: Bášča

Post by vrtlar »

hrastov žižak wrote:Sije li kod od vas ove krastavice za kiseljenja?
Da hoće potrojati ovakvo vrijeme barem do kraja mjeseca, bilo bi špinata kojeg sam posijao prije 20 dana :)

Spinat pokri najlonom a kad mislis sijati krastavice
safran

#2580 Re: Bášča

Post by safran »

Evo ga nabrzaka:

1. Tikvu uzduž prepoloviti, očistiti sjemenke pa ispeći u rerni. NE GULITI i peći okrenutu naopačke - korom prema vani. Kad se ohladi, oguliti koru i ispasirati. Pire staviti u kutiju pa u frižideri može tako stajati 5-7 dana (možda i duže, nisam probala).

2. Namlatiti 4 jaja, 1,5 cup šećera (nemoj smanjivati - u originalu je 2 ali je baš puno), 1,5 cup ulja.
U drugu zdjelu pomješati 2 cup brašna, prašak za pecivo, 2-3 kašike cimeta (može i smrvljenog klinčića i đumbira - sve dobro ide), 1 kašičica soli - ja u ovo dodam i još 2 kašike griza da se malo bolje razabere. Odmjeriti još 1,5 cup pirea od tikve i u tečnu smjesu dodavati naizmjenično malo pirea malo smjese sa brašnom, dobro miješati.
Rernu ugrijati na 150 C, tijesto istresti u kalup (ili tepsiju), staviti u rernu i pojačati na 170-180 C - već kakva vam je rerna. Kad porumeni smanjiti temperaturu - peći 50 min do sat vremena.

Eh, sad, kad se dobro ohladi možete ga jesti tako, možete ga razrezati po horizontali pa donju koru namazati nekim kiselkastim džemom (višnja, malina, drenjak .....), možete napraviti i onu kremu od sira i tučenog vrhnja. Moj sin reže kriške i maže džemom i zaljeva mlijekom. Super je u svakom slučaju.

EDIT: evo sad izmjerih ove cups - 1 cup vam je oko 220 ml - znači vrhom puna čaša za jogurt.
Last edited by safran on 16/10/2012 21:48, edited 1 time in total.
Mu'min

#2581 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo kako je CvjetnaOaza sebi posadila paradajz.
Šta velite na ideju?

Image
hrastov žižak

#2582 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

vrtlar wrote:

ma neću ga pokrivat, on će se svakako obnovit na proljeće
krastavice, u čašice u martu, a u plastenik presadit u aprilu.
vrtlar

#2583 Re: Bášča

Post by vrtlar »

hrastov žižak wrote:
vrtlar wrote:

ma neću ga pokrivat, on će se svakako obnovit na proljeće
krastavice, u čašice u martu, a u plastenik presadit u aprilu.

Krastavice za kiseliti ja stavljam u junu kornison i nadodju za kiseliti.Mislio sam da pokrijes spinat da rodi brze da ga mraz ne uhvati.A znam da ce se obnoviti samo ja svake godine ponovo sadim.
bizet

#2584 Re: Bášča

Post by bizet »

kerima, ja poslah postom papricice...trebalo bi da imas 3 vrste ljutih plus neke koje bas i nisu ljute, kako mi se cini, a koje kupih na pijaci da malo zacinim muzu hranu...poslala sam obicno...javi ako ti nista ne stigne za dan-dva

safran, recept za kolac od tikve zvuci sjajno...procitah ga ranije pa sori ako pitam suvisno, ali 1 solja tikve ide na 1 solju smjese za tijesto ili?...cini mi se da mi je ovo ostalo nejasno dok sam citala recept...i hvala ti :)

dobro ljudi gdje nam je oticon?
kerima1

#2585 Re: Bášča

Post by kerima1 »

dobro Bizet javim ako stigne.
sta sam ono htjela "rijet :razz: ,aha dobro nam dosla fina clanica CvijetnaOaza citala sam tvoj blog i svidja mi se puno. :)
hrastov zizak-ja sa ovom blitvom imam stalno zelenila pa ko ga voli preporucujem u sljedecoj sezoni da ga sijete ,jer spinat kratko traje.
Bizet i ja sam primijetila nema Oti mozda se naljutila zena,a i ja sam jer Mu"min javno poceo prodavti sjeme,a nama obecao dzaba :lol:

da se pohvalim jos Bizet kasasti sok od dunja j ispao super :thumbup:
dnas sam dobila recept od dunja za djem pa da podijelim sa vama:
2 L.vode
2 kg.secrer malo agdirati
dodati 2 kg narennih dunja i pola sat da se ukuha.kazu fino "ko med bude.
safran

#2586 Re: Bášča

Post by safran »

Kada pomješaš jaja, šećer i ulje a u drugoj posudi izmješaš suhe sastojke (brašno, so, prašak za pecivo ....) onda dodaješ ukupno 1,5 cup pirea od tikve ali ne sve odjednom već dio brašna pa dio tikve pa miješaš pa opet dio brašna dio tikve pa miješaš i tako dok sve ne umješaš.
hrastov žižak

#2587 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

vrtlar wrote:

Krastavice za kiseliti ja stavljam u junu kornison i nadodju za kiseliti.Mislio sam da pokrijes spinat da rodi brze da ga mraz ne uhvati.A znam da ce se obnoviti samo ja svake godine ponovo sadim.
jao, ja napisao za ove obične krastavice koje se konzumiraju svježe. u pravu si, juni je najbolji za sadnju ovih za kiseljenje. ma sadim i ja svake godine špinat, a ovaj jesenji ako ostane, pustim da se na proljeće obnovi to sto ga je ostalo.
Ratarka

#2588 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kao nova sto ovdje, sto u "sferi" basce, citam redom sve sta ko od vas napise - dobro vece :)
kerima, citam o toj tvojoj blitvi, mozes li mi reci o kojoj je rijec i kad i kako je sijes, kakvi su joj "prohtjevi"? hvala!
kerima1

#2589 Re: Bášča

Post by kerima1 »

dobro dosla Ratarka.sijem u rano proljece obicno sjeme blitve ne zam ni kako se zove niklo sve i raste kao luda sve do mrazeva.sto je vise beres brze rastu novi listovi.ja je cak nisam ni zaljevala vodom u najgorim epizodama sushe i izdrzala je.
CvjetnaOaza

#2590 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Kerima1 (nekad davno sam imala cimerku Kerimu),
hvala na dobrodošlici. Drago mi je da ti se moj blog sviđa. Mogla bi puno više pisati, ali vrijeme provodim rađe s biljkama nego pred PC-om.
hrastov žižak

#2591 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

lijep ti je blog. zanima me ono kinesko voće. da je nama u bosni doći do onog :-D
flag

#2592 Re: Bášča

Post by flag »

Žižak, vidi ovdje!
Ratarka

#2593 Re: Bášča

Post by Ratarka »

hvala kerima :)
flag

#2594 Re: Bášča

Post by flag »

Vrtlar, dobio si konkurenciju :D :lol: :lol: :lol:
(vidi pod cvijeće :D )
kerima1

#2595 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Kerima1 (nekad davno sam imala cimerku Kerimu),
sada imas virtualnu Kerimu ;-)
hrastov žižak

#2596 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

flag wrote:Žižak, vidi ovdje!
e, hvala ti puno. nisam ni pomislio da bi se ovdje neko mogao baviti time. vidim još nekih zanimljivih vrsta. valja mi do mostara :) još jednom hvala.
CvjetnaOaza

#2597 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

hrastov žižak wrote:lijep ti je blog. zanima me ono kinesko voće. da je nama u bosni doći do onog :-D
Nije problem za to. Pošalji mi adresu na pp i poslat ću ti sjeme. Imam mladih biljaka, ali kad idem u Bosnu pretrpana sam svim i svačim, pa ih ne mogu ponijeti.
Jako ga hvale, ali ja još nisam našla neki recept kako da ga pripremim (doduše nisam ni tražila :-)

Drago mi je da ti se sviđa blog.

Tek sad sam vidjela ovaj link za prodaju sadnica goji bobica. Neke moje poznanice su od Dade kupovale ruže i neko drugo ukrasno grmlje i jako su zadovoljne.
Last edited by CvjetnaOaza on 18/10/2012 01:00, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#2598 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

CvjetnaOaza wrote:
hrastov žižak wrote:lijep ti je blog. zanima me ono kinesko voće. da je nama u bosni doći do onog :-D
Nije problem za to. Pošalji mi adresu na pp i poslat ću ti sjeme. Imam mladih biljaka, ali kad idem u Bosnu pretrpana sam svim i svačim, pa ih ne mogu ponijeti.
Jako ga hvale, ali ja još nisam našla neki recept kako da ga pripremim (doduše nisam ni tražila :-)

Drago mi je da ti se sviđa blog.
A jesu li slatki plodovi? Meni nije bitno ako se ne može efektivno pretvoriti u džem ili takvo što, nego da se može jesti svježe :-D Što se tiče slanja, ne bih da te teretim, ipak ti trebaš izdvojiti neki novac za to, a ja ne koristim ove razne opcije za slanje novca da bih ti mogao nadoknaditi to. Hvala u svakom slučaju :)
CvjetnaOaza

#2599 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Da ti pravo kažem ja ih nisam ni probala. Prije nekoliko godina sam pila kupljeni sok.
Moj sin kaže da su kisele i da nisu Bog zna šta.
Bobice nisu sigurno za "zasladit".
A što se tiče slanja: kad ponudim pomoć onda je to naravno bez ikakve novčane naknade.
hrastov žižak

#2600 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Hvala. Odgovorio sam vam preko pp :)
Post Reply