Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
DaysleepeR

#2576 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

felsh wrote:sve se nema a nov se metar ima :D
Ma drug realno je sto da ne,pa sta ako je covjek napravio maksuz stok za tu potrebu!?
jedino da je imao štelu 1960-ih kad su se gradile zgrade

inače da ima širine, rupa u siporexu se može za koji sat i čakijom napraviti a šut samo usisaš
General_Jackson

#2577 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by General_Jackson »

Dozer wrote:A joj...
Plavi neboderi ispod bolnice, kraj marta ili sami pocetak aprila (ne idu mi datumi najbolje, jebi ga), liku se u roku 2-3 dana 2 puta ulazi u pretres radi prijave komsija, cini mi se u drugom neboderu gledano s pijace (slika) i na 13 spratu. Ne znam ime i prezime, niti me kad zanimalo. Iskreno.
Ulaze rahmetli Dzilda i ekipa 2 puta i ne nalaze nista. Na treci poziv se sve ponavlja i opet ne nalaze nista sve do izlaska iz stana, kada otvoreni kundak AP, koja je bila na ramenu Dzildinog mladjeg rahmetli brata, kaci stok sobnih vrata koji se otvorio. Ispod njega je u zidu bio PASP sa skinutom optikom i okvirom. Prijave komsija su bile radi pucnjeva koje su odatle culi, a mislim da je na pijaci tada dvoje bilo ranjeno u tih par dana. Taj je odletio.
Image
E sad, to sto ste vi cijeli zivot bili u tim neboderima, a tada imali 10-12-13 godina i starci vas sklanjali od svega toga pa dosta niste ni culi ni vidjeli, ipak ne znaci da se nesto nije desilo.
@Dozer previše gledaš akcione filmove, vrati se u realnost i ne pričaj o ratnim dešavanjima, ukoliko ih nisi lično doživio.
Rodio sam se gore u tom okruženju i proveo skoro cijeli život do rata, koji sam tu i dočekao. Bio sam u TO baš tu u to vrijeme, znam mnogo ljudi lično iz tih nebodera i neposrednog okruženja, tako nešto se nikada nije dogodilo i da, da napomenem, meni nije bilo ni 10, 12 ili 13 godina i nisu me roditelji krili od užasa rata, kako rekoh bile su mi 23 i bio sam u TO, kasnije ARBiH. Znam za mnogo poslijeratnih srpskih priča o ubijanjima po Sarajevu, nagaznim minama i sličnim glupostima, ono što ti mogu reći da se danas pitam jeli ono Sarajevo u ratu bilo opasnije od ovog današnjeg!?
i da ne bi bilo zabune, ja nosim itekako nebošnjačko ime i prezime, što je za ovu priču jako važno i u ratu me niko nije ni pogledao krivo zbog toga.
Edin H.

#2578 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Edin H. »

Da je bilo stekova, naravno da je bilo, SDS je svojim clanovima djelio oruzje prije rata.
Ali je samo lud covjek mogao u onim okolnostima i djelovati i nadati se da nece biti uhvacen. Sjecam se kada uletise frajeru u stan i dokaz neprijateljskoj djelovanja je bila znacka SDS-a koju su nasli.
Sto se tice snajperista i njihovog unutrasnjeg djelovanja to je samo urbana legenda koja se provukla s ciljem zastrasivanja naroda, izgovora za pljacku i pretres stanova i slicno. Uostalom kao i cuveno davanje signala paljenjem i gasenjem svijetla (a telefoni jos radili i sa drugom stranom, radio stanice :-) , pa me zamalo ne roknuse sa nase strane, 7.9 mi proletio tik iznad glave u mojoj sobi i zabio se u zid, samo sto sam upalio svjetlo da pogledam dugi broj telefona da bih nazvao djevojku koja je bila u inostranstvu. Sreca sto sam lijen, pa sam bio u polulezecem polozaju.
DaysleepeR

#2579 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

U mom kraju, već se zna dobro koji je to, nije bilo snajperskih dejstava skoro ništa. Bio je taj incident sa bolnicom Koševo i kranom, ali ne sjećam se da li je pucao u mom pravcu.

Jedino što je bilo dodira sa mojim krajem je ona famozna kuća na Kromolju (desna kuća) i što bi svako malo nekog pogodilo na ulazu u pijacu Ciglane kod Caspera. Samo što to nije početak 92 već tamo 93, 94, i 95 godina. Eh sad, je li to bio zalutali metak, čista sreća ili šta već to ne znam, jer ne znam ni koliko je daleko. Danas sam stao tamo da vidim vidi li se ta kuća i vidi se s tim da sada ima drveća a u ratu je komplet aleja prema stadionu posječena.

Image
Repetitor

#2580 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Repetitor »

Evo ovako.Iz današnje perspektive kada nekome nešto pričaš,teško je dokazivo.Pogotovo kad uzmemo u obzir a je tokom vremena(92-pa do danas) nastalo mnogo tih ''lovačkih'' priča.Medjutim...
Bilo je i dešavale su se mnoge ''nerealne'' stvari za nekoga ko to danas sluša ili nije doživio nikad ništa slično.Pošto je priča o snajperistima i petoj koloni,ima tu dosta toga napuhanog,ali Boga mi ima i podosta istine.
Ovo vezano za štok od vrata i skriveni štek,mi je privuklo pažnju pa jednostavno želim da još nešto podjelim sa vama.
Znači tokom rata(početak),koristili smo jednu srpsku kuću kao spavaonicu.Još nije bilo potrebe za drvima,tako da je unutrašnjost kuće bila u lamperiji onako kako je vlasnik i ostavio kad je odlazio.Prvih dana boravka u njoj iza jednog kauča sasvim slučajno nađem obilježavajući metak 7,62mm. Bilo mi je jasno odmah gdje ima vatre ima i dima.
Sa još jednim likom dao sam se u potragu po kući,lupkajući po lamperiji ono u fazonu šta se krije iza.I nismo uspjeli da dobijemo zvuk koji bi nam ukazao da je iza u zidu neki štek ili nešto.I nakon par sati sigurno traženja,ovaj moj govori ''a da nije iznad štokova od vrata zaštekano'',pošto su bila vrata a iznad napravljeno od lamperije kao kako da nazovem ''nadvrata'' neka.
I iznad vrata od spavaće sobe,te kuće,ovaj poče da lupka kad osjetismo da ima šupljina.Malo pomalo skontamo lik napravio štek,samo takav,znači možeš 100 godina da gledaš u to nikad ne bi skontao ništa.I uglavnom tu nadjemo što smo našli.Sad da nabrajam šta je sve nadjeno i kakav spisak,ne bih iz nekih meni poznatih razloga.

Uglavnom hoću da vam kažem da je bilo toga gdje se čovjek najmanje nada.
95-te godine sam u jednom stanu u Dobrinji,nakon toliko godina boravka tu,ispod kade našao AP M-70. 3 godine nikome nije na um palo da tu zaviri.
Imao bih još nekih scena pričati,ali kad nafatam malo više vremena.
DaysleepeR

#2581 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

Vidi, ja sekunde ne dovodim u pitanje štekove, čak i u mojoj zgradi. 7 sprat, rezervni oficir K....., član SDS-a, našli arsenal oružja. Nije nikog bilo u stanu, noć pred rat se ispalili.
General_Jackson

#2582 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by General_Jackson »

DaysleepeR wrote:Vidi, ja sekunde ne dovodim u pitanje štekove, čak i u mojoj zgradi. 7 sprat, rezervni oficir K....., član SDS-a, našli arsenal oružja. Nije nikog bilo u stanu, noć pred rat se ispalili.
Naravno, to niko nije ni osporavao, koliko je toga nađeno, počevši od raznoraznih pamfleta, znački i sl. gluposti do onog konkretnog, kao što su municija, bombe i razno oružje.
DaysleepeR

#2583 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

Opet s druge strane, kada su se držale straže u haustoru, dakle haustorsko samoorganiziranje, čini mi se a možda i griješim po nalogu mjesne zajednice, ili čak TO-a, onda su komšije same od sebe dale oružje koje su imale u stanovima da stoji u prizemlju i da koristi onaj koji je tada na straži i svega je tu bilo, lovački Remington sa optikom, malokalibarski snajper, lovačkih puški, pištolja i sve većinom donirano od strane komšija nebošnjaka. Kasnije je došao TO i izuzeo to sve za potrebe odbrane, i koliko znam to je sve nakon rata (osim ako nije izgubljeno u borbama) vraćeno sa zahvalnicom, čak su neki koji su dosta toga dali dobili i trofejno oružje u znak zahvalnosti...
Dozer

#2584 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@Daysleeper
Hvala na slikama. Odmah cu ti reci da je i te kako moguce iza tog stoka tih dimenzija izdubiti stek za PASP, pogotovo u siporexu. Usput, imam osjecaj da vi to pakovanje PASPa u tom stoku zamisljate na samo jedan nacin - stavljanjem postrance i kada puska zauzima oko 15 cm, a zaboravljate da se ta puska moze staviti i drugacije, tj. po dubini, i tada sirinski zauzima samo 5 cm, a dubinski 15, sto u siporexu nije problem izdubiti i kuhinjskim nozem za 20min :roll: .

Ali, da skratimo - nisam bio prisutan i sve sam pokupio iz nekog akcionog filma, tako da se to, u stvari, nije ni desilo i sve je plod prenapuhanih prica.
DaysleepeR

#2585 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

nije da nema smisla, i ja govorim samo logički, meni izgleda nevjerovatno, ima u ovim stanovima i boljih loga...

opet ostaje nejasno kako bi on to otvorio s obzirom kako stoji ta greda i iza čega. i ako staviš baglame s unutrašnje strane, onda je itekako primjetno da se to otvara je vidiš da je kod mene na štoku sve prelakirano, nema proreza i šupljina kojih bi da su to vratanca moralo biti i odmah bi primijetio
smurf

#2586 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

rokan wrote:ma suplja, cuj prikljucen na magnet i baglame. :lol: inace te price o snajperistima duboko u neprijateljskoj pozadini su vise nego bajke brace grim. ostao lola da silji po ljudima ko da je sam u zgradi pa ga niko nece provaliti. da je kamikaza pa hajde a ne neki prosjecni srbin kojem je sve prece od ideologije.

oni koji su bili ekstremni su se isparili prije nego je i puklo a oni koji su ostali su bili manji od makovog zrna jer se gubila glava za pogresnu rijec ili ime, i sam primjer tog nesretnog svjetlana govori u prilog tome.
A ti inace ovako uletis kao neki padobranac i citajuci izmedju redova donosis zakljucke te bi to nama sada trebalo biti sega? Trebalo bi nesto kao tebi dokazivati, mozda nekim video materijalom visoke rezolucije?
Ako imas nesto konkretno napisati napisi, ako nemas ne kvari temu ziv bio.
TheMule

#2587 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Skrivanje po stokovima je klasika, to se gleda odma nakon provjere duseka i tepiha.
rokan

#2588 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by rokan »

smurf wrote:
A ti inace ovako uletis kao neki padobranac i citajuci izmedju redova donosis zakljucke te bi to nama sada trebalo biti sega? Trebalo bi nesto kao tebi dokazivati, mozda nekim video materijalom visoke rezolucije?
Ako imas nesto konkretno napisati napisi, ako nemas ne kvari temu ziv bio.
napisao sam konkretno da konkretnije ne moze. sumnjam u ovo sto dozer pise, samo zdravorazumski jer drugih dokaza nemam ali i to je dovoljno jer je i daysleeper koji zivi u takvom stanu skeptican.

potpuno sam saglasan sa misljenjem daysleepera i edina h, bilo je itekako ljudi koji su imali oruzje ali su takvi uglavnom pobjegli pa se oruzje otkrivalo u napustenim stanovima.
a da je neki srbin ostao maksuz da iz svog stana ubija po sarajevu i tako cijeli rat... izvini, ali to je prica koje se ni braca grim ne bi postidjela.
trocadero

#2589 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by trocadero »

Ако желиш нешто сакрити а да то нико "не пронађе", сакриј испод каде :D
Мјесто толико изофирано да су дјеца ту крила кликере а камоли муницију и оружије.

А било је глупана којима је то мјесто прво било за сакривање, с тим што је било и глупана којима на памет не би стало да баш прво ту нешто потраже :-D
DaysleepeR

#2590 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

inače moram i to reći, kad su pretresali moje nebodere, pretresali su sve stanove bez izuzetka pa tako i moj i to temeljno a mi smo uredno čekali u haustoru

nego ima li ko šta konkretno da napiše za ovaj snajper sa Kromolja?
DooWhy

#2591 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DooWhy »

Ova tema zlata vrijedi. U dahu sam je pročitao.
DaysleepeR

#2592 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by DaysleepeR »

frkenzi wrote:
DaysleepeR wrote:
. Sasvim druga priča je kad pijana budala hoda ulicom i psuje sve živo od bogova, preko mrtvih i živih..
Ma alergicni Jukini na nekulturu pa to ti je,fina neka djeca.
eto nije nijedan pijanac tako glavu izgubio na Grbavici, Ilidži, itd.

nemojmo šupljirati
exliberal-ex

#2593 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

Da dodam malo iako nije u direktnoj vezi sa snajperima...na pocetku rata dodju kod mene da vrse pretres...kuca, dvoriste, supe...ma mozes sakrit haubicu medjutim lole sto su dosle samo gledaju po stanu, jel imas oruzje ..nemam, jesi li clan sds-a ...nisam...ako ti nadjemo oruzje ubit cemo te ko psa...slobodno trazite. Sa njima dosao I moj skolski drug...I dok ovi pretresaju on mene pita tiho imas li sta....reci meni da ti ove budale nenadju....nemam fakat ( I fakat nisam imao nista) I mi sjedimo kad ovaj jedan dolazi I kaze vidi sta sam nasao I vadi pistolj...odmah frka galama...sta je ovo sad ides u zatvor..kad ovaj moj jaran stane ispred njih I kaze napolje , to ovdje necete radit...I bogami istjerao ih.
Kasnije su ti isti dolazili jos 3 puta da nas hapse I provode, zadnji put su dosli u 3 ujutro pijani...kazu da su nas vidjeli da smo davali signale . Zaustavila ih straza iz TO, cuvali strazu ispred nase kuce I kazu da su oni ispred kuce cijelo vrijeme I da bi oni to bolje vidjeli da je istina...I tu ih vrate...kasnije smo saznali da smo bili na listi da nestanemo I nikad necu zaboravit ljude koji su nam sacuvali glavu te noci...od te grupe jedan je zijanio ( ubio ga kolega znog pljacke...proglasen sehidom ) druga dvojca jos uvijek zive u sarajevu mada su odselili iz naselja...jednog sam sreo prije par godina ,klosar zadnji pravio se da me nevidi.
A sto se tice ovih prica o snajperima I babama koje su pucale I pogadjale ( !) ...lovacke price ...isto ko kad su javili da se karadjicev sin prijavio u TO.... :lol:
insomnia78

#2594 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by insomnia78 »

Jes' vidio ti podlih muslimana

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
exliberal-ex

#2595 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

insomnia78 wrote:Jes' vidio ti podlih muslimana

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk

sta to hoces da kazes....da lazem?
Max Bunker

#2596 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

DaysleepeR wrote:U mom kraju, već se zna dobro koji je to, nije bilo snajperskih dejstava skoro ništa. Bio je taj incident sa bolnicom Koševo i kranom, ali ne sjećam se da li je pucao u mom pravcu.

Jedino što je bilo dodira sa mojim krajem je ona famozna kuća na Kromolju (desna kuća) i što bi svako malo nekog pogodilo na ulazu u pijacu Ciglane kod Caspera. Samo što to nije početak 92 već tamo 93, 94, i 95 godina. Eh sad, je li to bio zalutali metak, čista sreća ili šta već to ne znam, jer ne znam ni koliko je daleko. Danas sam stao tamo da vidim vidi li se ta kuća i vidi se s tim da sada ima drveća a u ratu je komplet aleja prema stadionu posječena.

Image

Bio je i onaj snajper sto je "tukao" po onim sivim zgradama kod trolejbuske okretaljke, kod Pionirske doline kada smo isli po vodu ( mislim da je to bilo negdje u zimu ).

P.S.
Kada smo kod vode, sjecas se da se islo i kod Austrijske kuce po vodu, gdje su one barake i da je u jednom trenutku bilo vode i u onim starim zgradama u naselju, do nebodera ? :D
Max Bunker

#2597 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

DaysleepeR wrote:inače moram i to reći, kad su pretresali moje nebodere, pretresali su sve stanove bez izuzetka pa tako i moj i to temeljno a mi smo uredno čekali u haustoru

P.S.

Ja sve ove tvoje postove ovako, na "tenane" citiram, jbg.

Sjecas se kada je "Grande Comadante", Jusuf Pusina-Juka "postrojio" pred garazama one mladice u autima, da idu u neku akciju. Taktika je bila da jedan vozi a drugi iz auta ispali zolju. Mislim da se niko od njih ili svega par momaka, vratilo :(
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2598 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Evo, procitah ime Svjetlan, pa da mladim pokoljenjima damo neke podatke iz Crnog Rokovnika:

Svjetlan Hadziomerspahic, po zanimanju asistent matematike na Gradjevinskom fakultetu, ubijen je metkom u glavu (datum se dobro ne vidi) oktobra 1992-e. Tijelo je pronadjeno u kontejneru za smece u tadasnjoj ulici Nemanjina kod tadasnje skole "Miljenko Cvitkovic". Ubijeni je imao duzu kosu i bradu, "neuredno" odjeven (sto bi rek'o moj komandant: "Cetnik - 100 na 100 :-) , vidi mu samo prezimena picka mu materina... isti Vuk Draskovic...")

Eto, drugovi, ja toliko, samo da se javim. Pozdrav domovini :thumbup:
Max Bunker

#2599 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Max Bunker »

Woody wrote:Evo, procitah ime Svjetlan, pa da mladim pokoljenjima damo neke podatke iz Crnog Rokovnika:

Svjetlan Hadziomerspahic, po zanimanju asistent matematike na Gradjevinskom fakultetu, ubijen je metkom u glavu (datum se dobro ne vidi) oktobra 1992-e. Tijelo je pronadjeno u kontejneru za smece u tadasnjoj ulici Nemanjina kod tadasnje skole "Miljenko Cvitkovic". Ubijeni je imao duzu kosu i bradu, "neuredno" odjeven (sto bi rek'o moj komandant: "Cetnik - 100 na 100 :-) , vidi mu samo prezimena picka mu materina... isti Vuk Draskovic...")

Eto, drugovi, ja toliko, samo da se javim. Pozdrav domovini :thumbup:
A o kome govoris ?
Edin H.

#2600 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Edin H. »

Max Bunker wrote:
DaysleepeR wrote:inače moram i to reći, kad su pretresali moje nebodere, pretresali su sve stanove bez izuzetka pa tako i moj i to temeljno a mi smo uredno čekali u haustoru

P.S.

Ja sve ove tvoje postove ovako, na "tenane" citiram, jbg.

Sjecas se kada je "Grande Comadante", Jusuf Pusina-Juka "postrojio" pred garazama one mladice u autima, da idu u neku akciju. Taktika je bila da jedan vozi a drugi iz auta ispali zolju. Mislim da se niko od njih ili svega par momaka, vratilo :(
Jusuf Pusina ili Juka Prazina? :-)

Kojim garazama?
Post Reply