Pipi, odrzavanje dimnjaka se finansira iz sredstava za tekuce odrzavanje, a ta odluka o nacinu ciscenja je prebacena u nadleznost opstine. Koliko znam, izradjuju se pravilnici, da li ce sta biti odgodjeno zbog Izbora ne znam, ali znam zasigurno da smo ni konkretno u Novom Sarajevu imali raspravu u junu, do kraja juna smo davali prijedloge na taj nacrt odluke i sada izradjuju pravilnike. Inace, konkretno Zakon o odrzavanju zajednickih dijelova zgrada nema nista s dimnjacima, osim da dogovore s dimnjacarom poslove odrzavanja istih. Ovo pise u odluci na nivou opstine o dimnjacarskoj djelatnosti.PipiDugaDevetka wrote:Ima li negdje u Zakonu objašnjeno kako se vrši održavanje dimnjaka?Član 24.
(Tekuće održavanje)
(1) Tekuće održavanje je aktivnost koja se obavlja da bi se
održalo osnovno funkcionalno stanje zgrade.
(2) Tekuće održavanje obuhvata aktivnosti na:
a) elektroinstalaciji,
b) vodovodnoj instalaciji,
c) kanalizaciji,
d) uređaju za povećanje pritiska vode,
e) prepumpnom uređaju,
f) krovu,
g) instalaciji centralnog grijanja,
h) liftu,
i) limariji,
j) dimnjaku,
Da li je, kao u prethodnom Zakonu, zadužena upraviteljska firma da sa podizviđačem organizuje pregled dimnjaka i generalno čišćenje u ljetnjem periodu ili pred sezonu grijanja?
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
Bellica
#2576 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
-
levjd
#2577 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Da li je neki PEV izašao na test danas? prvi je dan polaganja za PEV-a. Kakva su iskustva, koja su pitanja i sl.?
-
Bellica
#2578 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bila sam ja, atmosfera je bila ok, imali smo svjez zrak, 21 pitanje, 2 gospodje koje su bile u komisiji, mogu reci da je moje iskustvo pozitivno. Svi su bili jako ljubazni, prvo sam predala dokumente, a onda sam otisla u salu gdje sam se upisala i malo sam sacekala, oko 12h su mi dali test, imala sam 1h da ga uradim, ja sam bila govoto oko 12:30h. Rekli su da ce potvrdu poslati na adresu gdje stanujem s rezultatom. Usput sam pitala za prinudne PEV, pa su mi rekli da ce raspisati konkurs pa cemo se opet prijavljivati i opet ce biti neki test pa ce na osnovu tog testiranja praviti Listu prinudnih PEV. Inace, pitanja su solidna i ko je procitao Zakon, znat ce i odogovore, ima malih i petljavina, u smislu da ako ne procitas dobro, dva odgovora ti se cine kao ispravna. Eto toliko, ja sam kao pokretac ove teme ispunila svoju obavezu, prva sam otisla na polaganje testalevjd wrote:Da li je neki PEV izašao na test danas? prvi je dan polaganja za PEV-a. Kakva su iskustva, koja su pitanja i sl.?
-
Innovation
#2579 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bravo Bellice. 
-
levjd
#2580 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Da li je bio samo Zakon ili i podzakonski akti?Bellica wrote:Bila sam ja, atmosfera je bila ok, imali smo svjez zrak, 21 pitanje, 2 gospodje koje su bile u komisiji, mogu reci da je moje iskustvo pozitivno. Svi su bili jako ljubazni, prvo sam predala dokumente, a onda sam otisla u salu gdje sam se upisala i malo sam sacekala, oko 12h su mi dali test, imala sam 1h da ga uradim, ja sam bila govoto oko 12:30h. Rekli su da ce potvrdu poslati na adresu gdje stanujem s rezultatom. Usput sam pitala za prinudne PEV, pa su mi rekli da ce raspisati konkurs pa cemo se opet prijavljivati i opet ce biti neki test pa ce na osnovu tog testiranja praviti Listu prinudnih PEV. Inace, pitanja su solidna i ko je procitao Zakon, znat ce i odogovore, ima malih i petljavina, u smislu da ako ne procitas dobro, dva odgovora ti se cine kao ispravna. Eto toliko, ja sam kao pokretac ove teme ispunila svoju obavezu, prva sam otisla na polaganje testalevjd wrote:Da li je neki PEV izašao na test danas? prvi je dan polaganja za PEV-a. Kakva su iskustva, koja su pitanja i sl.?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2581 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Bellice,
Kakve su šanse da se promijeni PRAVILNIK o izboru PEV, pa da se ne mogu firme upravitelji birati kao PEV-ovi?
Kakve su šanse da se promijeni PRAVILNIK o izboru PEV, pa da se ne mogu firme upravitelji birati kao PEV-ovi?
-
Bellica
#2582 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HvalaInnovation wrote:Bravo Bellice.
-
Bellica
#2583 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Svi odgovori su bili bukvalno prepisani iz Zakona, dakle, ako si procitao Zakon i znas sta u njemu precizno pise, ne mozes pogrijesiti. Samo, opet skrecem paznju na pitanja za koja se cini da je odgovor i pod a. i pod c. tacan. Samo jedna rijec je presudna da se tacno odgovori. Ako si dugo PEV nema sanse da ne znas, pitanja su onako solidna, dakle, nije ni pretesko, a nije sada ni prejednostavno da pita koliko se puta PP aparati moraju servisirati u toku godine, ali u principu, sva pitanja se odnose na rad PEV, sta je duzan PEV, koje su mu obaveze, zadaci, na sta treba obratiti paznju, pa testiranje je za PEV, nije za upravitelje ili ministre. Sve procitaj sto pise u Zakonu, nema nista o clanovima o cemu sam ja ranije pisala, nema pitanja npr. u clanu 19. stoji to i to, ne, precizni su odgovori, prepisani iz Zakona, oni netacni uglavnom imaju zamijenjen red rijeci ili ako u Zakonu pise da nesto moze da se uradi, u pogresnom odgovoru pise da ne moze i sl. Eto, kad odes, javi kako je proslo. Procitaj nekoliko puta Zakon, ali ono bukvalno, sjedi i procitaj kao da citas "Anu Karenjinu", i znat ces 100%.levjd wrote:Da li je bio samo Zakon ili i podzakonski akti?Bellica wrote:Bila sam ja, atmosfera je bila ok, imali smo svjez zrak, 21 pitanje, 2 gospodje koje su bile u komisiji, mogu reci da je moje iskustvo pozitivno. Svi su bili jako ljubazni, prvo sam predala dokumente, a onda sam otisla u salu gdje sam se upisala i malo sam sacekala, oko 12h su mi dali test, imala sam 1h da ga uradim, ja sam bila govoto oko 12:30h. Rekli su da ce potvrdu poslati na adresu gdje stanujem s rezultatom. Usput sam pitala za prinudne PEV, pa su mi rekli da ce raspisati konkurs pa cemo se opet prijavljivati i opet ce biti neki test pa ce na osnovu tog testiranja praviti Listu prinudnih PEV. Inace, pitanja su solidna i ko je procitao Zakon, znat ce i odogovore, ima malih i petljavina, u smislu da ako ne procitas dobro, dva odgovora ti se cine kao ispravna. Eto toliko, ja sam kao pokretac ove teme ispunila svoju obavezu, prva sam otisla na polaganje testalevjd wrote:Da li je neki PEV izašao na test danas? prvi je dan polaganja za PEV-a. Kakva su iskustva, koja su pitanja i sl.?
-
Bellica
#2584 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pa to ti reci meni, ja cekam da ti javis je li Ministrica odgovorila na tvoj e-mail. Ja sam se malo raspitivala i oni koji su neupuceni, slagali su mi da su neke firme vec PEV u nekim zgradama i da je to oduvijek tako moglo biti ja sam se naravno iznenadila, jer jos nisam cula da u KS ima ovakva zgrada. Ja ne znam koja je procedura, ali trebalo bi se pobuniti protiv toga, meni nije jasno zaista kako to moze da funkcionise, da PEV u jednoj zgradi bude upraviteljska firma, a da druga firma bude upravitelj. Razloge sam navela negdje ranije i stojim kod toga. Svako od njih ce htjeti svoj dio torte. Uostalom, trebaju EV da biraju sami PEV-a i onda MSP nece dodjeljivati prinudne. A oni koji su toliko odvazni pa nece da izaberu, neka im onda PEV bude upravitelj neke druge zgrade. Ja inace, jedva cekam prvi ovakav slucaj, da vidim kako ce to sve funkcionisati. Nego, mene u ovom momentu brine nesto drugo, samo necu jos javno da govorim, iako, opce je poznata cinjenica, to svi znaju, samo sto se o tome slabo govori. Neka jos neko izadje na ovo testiranje da vidimo utiske pa cu onda da javno napisem ovo sto imam. Vjeruj mi da je problem oko ovih upravitelja PEV nebitan prema ovome sto sam ja napokon shvatila u potpunosti u subotu.PipiDugaDevetka wrote:@Bellice,
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#2585 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Sve zgrade sa dobrim PEV-om/PEV-icom liče jedna na drugu, a svaka zgrada koja im qrvinjskog slizanog PEV-a/PEV-icu nesretna i grozna je na svoj način. Neko ima narkomanku za PEV-a, neko ''đuturuma gurbetskog'' što krade struju od države sa nulovodom uzemljenjem, neko za PEV-a ima upravitelja (Bosmal).
Q-q-le-le onoj zgradi kojoj bude PEV-ovala FAMOS-G(K)RADNJA.
Volio bih @Bellicu za prinudnu PEV-icu!
-
Bellica
#2586 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala Pipi, moram sad opet da ucim za to testiranjePipiDugaDevetka wrote:Sve zgrade sa dobrim PEV-om/PEV-icom liče jedna na drugu, a svaka zgrada koja im qrvinjskog slizanog PEV-a/PEV-icu nesretna i grozna je na svoj način. Neko ima narkomanku za PEV-a, neko ''đuturuma gurbetskog'' što krade struju od države sa nulovodom uzemljenjem, neko za PEV-a ima upravitelja (Bosmal).
- PipiDugaDevetka
#2587 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A ništa da me pohvališ to što sam kopirao Tolstojevskog o sretnim i nesretnim obiteljskim porodicama iz ''Ane Karenjine''?Bellica wrote:Hvala Pipi, moram sad opet da ucim za to testiranjePipiDugaDevetka wrote:Sve zgrade sa dobrim PEV-om/PEV-icom liče jedna na drugu, a svaka zgrada koja im qrvinjskog slizanog PEV-a/PEV-icu nesretna i grozna je na svoj način. Neko ima narkomanku za PEV-a, neko ''đuturuma gurbetskog'' što krade struju od države sa nulovodom uzemljenjem, neko za PEV-a ima upravitelja (Bosmal).
Volio bih @Bellicu za prinudnu PEV-icu!kazu da ce nas testirati, da vide jesmo li dovoljno dobri da budemo PEV u nekim drugim zgradama. Eto, mogao bi i ti da se prijavis
![]()
-
Bellica
#2588 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi evo odmah jedan veliki
za "Anu karenjinu" 
- PipiDugaDevetka
#2589 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pruga mi je blizu zgrade, odoh se baciti pod TALGO!

-
levjd
#2590 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Kakvu informaciju imaš o testiranju za prinudnog PEV-a?Bellica wrote:Hvala Pipi, moram sad opet da ucim za to testiranjePipiDugaDevetka wrote:Sve zgrade sa dobrim PEV-om/PEV-icom liče jedna na drugu, a svaka zgrada koja im qrvinjskog slizanog PEV-a/PEV-icu nesretna i grozna je na svoj način. Neko ima narkomanku za PEV-a, neko ''đuturuma gurbetskog'' što krade struju od države sa nulovodom uzemljenjem, neko za PEV-a ima upravitelja (Bosmal).
Volio bih @Bellicu za prinudnu PEV-icu!kazu da ce nas testirati, da vide jesmo li dovoljno dobri da budemo PEV u nekim drugim zgradama. Eto, mogao bi i ti da se prijavis
-
Bellica
#2591 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nikakvu osim da ce biti nekad raspisan konkurs (nadam se da ce nas Pipi na vrijeme obavijestiti jer ja rijetko skoro nikada ne kupujem novinelevjd wrote:Kakvu informaciju imaš o testiranju za prinudnog PEV-a?Bellica wrote:Hvala Pipi, moram sad opet da ucim za to testiranjePipiDugaDevetka wrote:Sve zgrade sa dobrim PEV-om/PEV-icom liče jedna na drugu, a svaka zgrada koja im qrvinjskog slizanog PEV-a/PEV-icu nesretna i grozna je na svoj način. Neko ima narkomanku za PEV-a, neko ''đuturuma gurbetskog'' što krade struju od države sa nulovodom uzemljenjem, neko za PEV-a ima upravitelja (Bosmal).
-
Bellica
#2592 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ti to mene nesto zezas je li? Pa dobro, smijesno ti sto sam "Anu Karenjinu" uzela za primjer, vjeruj mi da sam je s takvom paznjom procitala, kao i ovaj Zakon. Samo sam vise paznje posvetila knjizi "Dervis i smrt" zato jer mi je omiljena, ali od onih koje nisu iz BiH, "Ana Karenjina" zauzima prvo mjesto, pa se ti jos smiji i bacaj pod TalgoPipiDugaDevetka wrote:Pruga mi je blizu zgrade, odoh se baciti pod TALGO!
![]()
- PipiDugaDevetka
#2593 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:Ti to mene nesto zezas je li? Pa dobro, smijesno ti sto sam "Anu Karenjinu" uzela za primjer, vjeruj mi da sam je s takvom paznjom procitala, kao i ovaj Zakon. Samo sam vise paznje posvetila knjizi "Dervis i smrt" zato jer mi je omiljena, ali od onih koje nisu iz BiH, "Ana Karenjina" zauzima prvo mjesto, pa se ti jos smiji i bacaj pod TalgoPipiDugaDevetka wrote:Pruga mi je blizu zgrade, odoh se baciti pod TALGO!
![]()
A ništa da me pohvališ to što sam kopirao Tolstojevskog o sretnim i nesretnim obiteljskim porodicama iz ''Ane Karenjine''?
![]()
- bogumila
#2594 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mislila sam da sam zavrsila s ovom temom, ali avaj. Nekidan sretoh cistacicu, pere haustor ODOZDO prema gore?!?!?! Pa i ako je NKV, neka doza inteligencije (ili uputstva od firme) bi bila dobrodosla. Nevjerovatno.
-
Bellica
#2595 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
bogumila wrote:Mislila sam da sam zavrsila s ovom temom, ali avaj. Nekidan sretoh cistacicu, pere haustor ODOZDO prema gore?!?!?! Pa i ako je NKV, neka doza inteligencije (ili uputstva od firme) bi bila dobrodosla. Nevjerovatno.
Ovo jos u zivotu nisam cula, a pogotovo vidjela, stvarno ima svakakvih radnika i upraviteljskih firmi, a Boga mi i predstavnika etaznih vlasnika.
- PipiDugaDevetka
#2596 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ma hajd' to što čistačica čisti haustor odozdo prema gore, ali što su bili onomad prosjaci navalili, pa svi prvo na moja vrata (prvi kat, prva vrata desno).
Kažem ja onom jednom što tave prodaje da ide prvo na gornje spratove, pa ako se neko naljuti što ga budi oko podneva da mu je čist put prema izlazu,....Drugi put sam ''zaplijenio'' teglu meda i dojavio ''prodavcu'' da ću zvati policiju....Ohanuli su malo kako je upravitelj ''naštelio'' onaj hepek na automatskom elektro zatvaraču vrata. Sam od sebe, valjda direktor čitao šta sam ovdje na temi pisao o hepeku i odradio upravitelj sve kako treba.

Kažem ja onom jednom što tave prodaje da ide prvo na gornje spratove, pa ako se neko naljuti što ga budi oko podneva da mu je čist put prema izlazu,....Drugi put sam ''zaplijenio'' teglu meda i dojavio ''prodavcu'' da ću zvati policiju....Ohanuli su malo kako je upravitelj ''naštelio'' onaj hepek na automatskom elektro zatvaraču vrata. Sam od sebe, valjda direktor čitao šta sam ovdje na temi pisao o hepeku i odradio upravitelj sve kako treba.
-
levjd
#2597 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
A koliko postoji stanova u ta dva ulaza koja održavaš?Bellica wrote:bogumila wrote:Mislila sam da sam zavrsila s ovom temom, ali avaj. Nekidan sretoh cistacicu, pere haustor ODOZDO prema gore?!?!?! Pa i ako je NKV, neka doza inteligencije (ili uputstva od firme) bi bila dobrodosla. Nevjerovatno.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ovo jos u zivotu nisam cula, a pogotovo vidjela, stvarno ima svakakvih radnika i upraviteljskih firmi, a Boga mi i predstavnika etaznih vlasnika.
-
Bellica
#2598 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Oko 40 gdje imam "umijesane" prste i hiljade onih gdje nemam, ali pomazem im savjetima, nekad odem i licno pa se upoznam s EV ili PEV, dam im savjete i sl.levjd wrote:A koliko postoji stanova u ta dva ulaza koja održavaš?Bellica wrote:bogumila wrote:Mislila sam da sam zavrsila s ovom temom, ali avaj. Nekidan sretoh cistacicu, pere haustor ODOZDO prema gore?!?!?! Pa i ako je NKV, neka doza inteligencije (ili uputstva od firme) bi bila dobrodosla. Nevjerovatno.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nego, jesi li isao na polaganje?
-
Bellica
#2599 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Znaci tema ima visenamjenski ucinak?PipiDugaDevetka wrote:Ma hajd' to što čistačica čisti haustor odozdo prema gore, ali što su bili onomad prosjaci navalili, pa svi prvo na moja vrata (prvi kat, prva vrata desno).
-
Bellica
#2600 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Mislim da ce tema biti neaktivna dok nase kolege PEV ne zavrse s testiranjem, sve ih jemanje na forumu, mislim da spremaju ispit