Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#2576 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by prljavi Hare »

Never underestimate the heart of a champion!! :D

SVJETSKI PRVAK U IZVINJAVANJU I ISPRIKAMA UČVRSTIO PRVO MJESTO!! :oops:
Josipović se izvinio za zločine nad Jevrejima

Image

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović tokom današnjeg govora u izraelskom parlamentu izvinio se za zločine nad Jevrejima počinjene tokom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj.

Top lista najboljih svjetskih izvinjivača poslije ovog turnira!
1.Josipović Ivo,Hrvatska 8786 points
2.Tadić Boris,Srbija 3452 points
3.Izetbegović Bakir,Bosna i Hercegovina 3398 points

NAPOMENA:Lista nije konačna jer takmičar Izetbegović sudjeluje na veoma jakom turniru u izvinjavanju
u Turskoj,prvi je nositelj,te se do kraja dana mogu desiti promjene na ovoj listi.
:D
xDenisx

#2577 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by xDenisx »

:lol:
etovidis

#2578 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by etovidis »

Svako Josipovicevo izvinjenje je visoko moralni cin.
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#2579 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by prljavi Hare »

etovidis wrote:Svako Josipovicevo izvinjenje je visoko moralni cin.

Ma slažem se,ali čovjek se satra izvinjavajući za tuđa sranja a on jadan ni luk jeo,ni luk miriso'! :D

P.S.Eto izvinjavam se i ja američkim Indijancima za zločine koje bijela đubrad nad njima počiniše. :roll:
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#2580 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by 1pajdo »

Vidim večeras na vijestima Tadića i Josipovića i kaže drug "šta je reć jel 'vo se ponovno ispričava" i kad pogodi... :mrgreen:
Banksy

#2581 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Onima koji ga pamte,
Umro je veliki prijatelj Sarajeva i brojnih Sarajlija,
Milorad Bibić Mosor,
veliki čovjek, dobar i drag,
Koliko se sjećam nekada davno i član ovog foruma,
čudi me da ga se niko nije sjetio ... edit, sad vidim da jeste ... dobro je ...

Pokoj mu duši.

ANTE TOMIĆ: S Mosorom se čitav život činio kao jedna krasna zajebancija

Autor: Ante Tomić

Takvog nekoga nikad prije nisam vidio i vjerojatno neću. Milorad Bibić Mosor bio je potpuno jedinstvena osoba. Gotovo zastrašujuće pojave, ćelava ljudeskara od preko dva metra, a u duši dječak. Bio je plah i ranjiv, naivan i iskren, smijao se slatko kao dijete gromkim baritonom od kojega su stakla pucala. Raskošni zvonki kikot nježnog gorostasa, potaknut nekom često potpuno infantilnom, budalastom šalom, ispunjavao je naša srca radošću. Ako bismo čuli vic, ili ako nam je na pamet pala kakva ludorija, on je bio prvi s kojim bismo je podijelili, tek da gledamo njegov neobuzdani prasak veselja, kako mu se tresu ramena i dlanovima otire suze od smijeha.

S Mosorom u društvu osjećali smo kako je lijepo biti živ.

“Mi smo ovdje na Zemlji da se zajebavamo naokolo. Ne dajte da vam itko tvrdi drugačije”, napisao je američki književnik Kurt Vonnegut i ta blasfemična misao možda će najbolje poslužiti da opiše našeg pokojnog prijatelja i njegov blagotvorni utjecaj na nas. Nezrele šale i psine rastjerivale su kišne oblake iznad naših glava, kraj Milorada Bibića čitav se život činio kao jedna zdrava, neodoljiva, prekrasna zajebancija.

Mislim, nemojte me krivo shvatiti, on je u isto vrijeme bio vrlo ozbiljna, odrasla osoba, odgovoran i brižan suprug, otac, sin i brat, odan i nesebičan prijatelj, nesvakidašnje marljiv i pouzdan suradnik. Riječ ako vam je dao, ona je bila uklesana u kamenu. Dvadeset obaveza je u svakom trenutku imao i krupnim koracima pognut grabio pločnikom istodobno telefonirajući na dva mobitela, a problemi koje je rješavao često su bili i teški i mučni, ali eto, veselje ga nije napuštalo. Ništa ga nije moglo obeshrabriti i pokolebati. Činio se neuništiv. Besmrtan.

I njegova energija bila je nekako dječja. Katkad bi nam se činilo kao da gledamo četverogodišnjaka koji se ne može umiriti. Hiperaktivnost, čuli ste vjerojatno za taj poremećaj. Riječ je o relativno novijoj medicinskoj pojavi. Prvi je put zabilježena prije šezdeset godina, kad je Milorad Bibić Mosor došao na svijet. U gluhu noćnu uru, kad bi svi u konobi već izginuli i padali s glavama po stolovima, on je još pričao viceve, pjevao ruske ili vojvođanske ili tek tako, za zajebanciju, nekome do zore poslao sto pedeset SMS poruka.

“Čoviče, di se ti gasiš?”, upitali bi ga koji put zapanjeno.

I, evo, ugasio se.

“Mile je umro”, napisala mi je Slavica danas, a ja sam se na trenutak zaustavio ne znajući o čemu se radi jer nitko ga od nas nikada nije zvao Mile. To je intiman, obiteljski nadimak, nešto što čuvaš za mamu i ženu. Ipak, bilo je to, shvatio sam kasnije, zapravo prikladno. Pustoš u mome srcu, tuga koja je stegla utrobu, bili su kao da mi je umro brat.

Užasno će mi nedostajati taj Regoč. Otišao je, a da se nismo čestito ni pozdravili. Nije za to bilo vremena. Bolest koja je došla iznenadno i silovito kao mećava otpuhala ga je u samo nekoliko tjedana.

“Je li ovde možda pokojni Bibić?”, upitao sam tobože nedužnim tonom ulazeći u njegovu bolesničku sobu na Križinama, očekujući kako će se on početi smijati. No, nije se nasmijao, nije mu bilo do zajebancije. Shvatio sam kako je stanje ozbiljno kada sam ga vidio kako tih i prepadnut leži na postelji. Ništa potresnije vjerojatno nikada prije nisam vidio. Bio je tako krhak i nemoćan, strava u njegovim očima bila je gotovo dječja.

Umro je Milorad Bibić, matične knjige tvrde da je to bilo u dobi od šezdeset godina, ali ja se ne bih pretjerano pouzdavao u taj podatak.

Sjećanje na ljudinu: Oj Mosore, Mosore...

Autor: Predrag Lucić

Ma daj, sad ćemo plakat, a mogu mislit šta van se sve motalo po glavi kad san poša u Zagreb. Znan ja svoj svit...

– Pa dobro, Mosore, jesi li ti poludija?

– Baš se naša pravi koji će me to poć pitat.

– Pa di si požurija umrit?

– A u Zagreb, di me poslalo.

– Čoviče, niko te nije posla da umreš...

– A šta me je poslalo u Zagreb? Za živit?

– Za izličit se.

– Pivaj ti, pivaj... A ko bi osta živ od vaše zajebancije da san priživija?! Već vas čujen: »Eno ga živi u Zagreb. I još je živ.« Lipi bi mi to bija in memoriam. Sto posto bi neko od vas ludaša napisa: »Rodio se u Splitu 1952. kao vrlo mlad, gdje je živio i djelovao sve do odlaska u Zagreb 2012.«

– Zašto bi ti iko pisa in memoriam da si priživija?

– A zato da ga ja pročitan i da se vi smijete.

– A i ti bi s nama...

– Kad san ja bija protiv smija?

– Nikad.

– Pa ni sad.

– Je, samo šta sad nikome nije smišno.

– Da mi to neš počet plakat?

– Evo, neću... Ako mi uspije.

– Ma daj, sad ćemo plakat, a mogu mislit šta van se sve motalo po glavi kad san poša u Zagreb. Znan ja svoj svit... Kladija bi se da bi me za početak, onako nježno ka šta vi znate, barenko prikrstili, pa bi u novine pisalo: »In memoriam: Milorad Bibić Sljeme (1952.–2012.)«

– A da si poša stopama druga Tita, pa umisto u Zagreb dospija u Ljubljanu, pisalo bi ti: »Milorad Bibić Triglav«.

– Eto vidiš da mi zajebancija ne gine.

– Pari da ti imaš išta protiv...

– A zašto bi ima? Ako san ozbiljno umra, nisan se smrtno uozbiljija.

– Ali šta je tribalo ozbiljno umrit?! Šta nisi lipo priživija i ovu zajebanciju ka šta si priživija ono kad si iša na operaciju?

– Tija san vidit oćete li smislit bolju bazu nego poslat pogrebnika da me izmiri za kapsil i trubača da mi svira »Tišinu«. To san već vidija. I čuja. I ako vas zanima, ta »Tišina« van nije pisma po mome guštu.

– Šta bi ti: neku borbenu?

– A neću valjda kapitulantsku. Ako san otiša u Zagreb, nisan otiša na kvasinu.

– A baš si nan lipo smistija šta si otiša, puno lipo... Ka prijatelj prijateljima.

– I sad se vi prijateljski ljutite šta san ja umra, umisto da se ja ofendin šta ste vi, drugovi prijatelji, zakazali i šta niste smislili bolju bazu.

– Ma ko se ljuti, čoviče... Niko živ ne može virovat.

– A je li? A mene niko ne pita mogu li ja virovat.

– A kako ću te to pitat?

– Lipo, ka šta si me pita jesan li poludija i šta san iša umrit.

– Ajde, evo: moš li ti virovat?

– Molimo biti oprošteni od pitanja iz vjeronauka. Kako u ovoj, tako i u ostalim prigodama.

– A šta ću te onda pitat?

– Nešto normalno. Pitaj ko će mi bit gost u sljedećoj »Mosorijadi«.

– Ko?

– Pari da ne znaš: Mirza Delibašić i Davorin Popović rečeni Pimpek.

– A ja san mislija Fažol.

– Kako Fažol? Pa nije valjda...

– Je. Evo danas, kad i ti. Baš su stavili na Fejs onaj tvoj tekst o njemu, onaj di priča kako je i Bajdo Vukas šverca kinokarte.

– Ma nemoj mi reć da je i Fažol...

– A kako ću ti primučat? I jesi li sam reka da nema plakanja...

– Jesan, reka san, ali...

– Nemoj, Mosore... Možda tamo di ste sad još nisu pozatvarali kina ka ovdi u nas. Možda ga sritneš isprid kina »Tesla«, pa u njega kupiš karte za matineju, pa posli bacite pismu...

– Kako ću pivat kad mi je Fažol umra?

– A kako će on kad si ti njemu?

– S vama ajmo reć živima je bolje ne komunicirat. Kako otvorite usta, tako rečete da je kogod umra. Znaš li mi reć išta lipo, išta živo?

– Znan: Živila Jugoplastika!

– Živila! Aj da čujen, jesi li naučija...

– Peterka, Grašo, Manović, Škarić, Dražen Tvrdić...

– Guvo! Nauči više: Martin Guvo. Ti uvik misliš da je Macura.

– Rato Tvrdić, Lovre Tvrdić, Šolman... Nije Duje Krstulović nego...

– Radulović, Momčilo Radulović...

– Prug i Skansi.

– I trener Branko Radović, i mi smo šampioni.

– Mosore...

– Ma nemoj mi sad više ništa govorit. Samo moš pokvarit. Ajde, zdravi i veseli bili!
ljubav_aha

#2582 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ljubav_aha »

ne znam ko je Mosor,ali je tuzno :|
andromeda101

#2583 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by andromeda101 »

Banksy wrote:Onima koji ga pamte,
Milorad Bibić Mosor,

Pokoj mu duši.
Zar se i poznate ličnosti bakću na sa-x forumu?
ljubav_aha

#2584 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ljubav_aha »

andromeda101 wrote:
Banksy wrote:Onima koji ga pamte,
Milorad Bibić Mosor,

Pokoj mu duši.
Zar se i poznate ličnosti bakću na sa-x forumu?
ovo je izjava godine :D :lol:
Bosnolog

#2585 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bosnolog »

Mandić: Hrvati i Srbi Trebaju Napravit Jugoslaviju
Posted by erolavdoARCHIVE, HomeSaturday, February 18th, 2012
Image
Igor Mandić i Dobrica Čosić: Ljubav na zadnji pogled (Cortesy photo)
Hrvatska se danas trese kao alkoholičar u apstinencijskoj groznici. Zna da ne smije piti i da ga to vodi u propast, a u toj groznici razdiru ga bolovi i muči se da bi za neko izvjesno vrijeme ponovno pao u svoju staru zamku, izjavio je hrvatski književni kritičar i kolumnist Igor Mandić u intervjuu riječkom Novom listu, prenosi bh.portal doznajemo.com. I nakon toga dodao: “Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekt, nažalost. Kao što je bio promašen projekt kvislinške Endehazije tako je promašen i projekt neoustaške tuđmanovske Hrvatske.” Mandić je Hrvatsku nazvao konstruktom koji se na silu održava te ustvrdio: “Dokazano je taj projekt propao jer su na vlasti ili nesposobnjakovići ili lopovi, ili mediokriteti ili kriminalci.”
“To je dokazano, samo treba napraviti još jedan korak pa se zapitati čemu nastaviti taj nemogući uzaludni trud. Jer ako je Hrvatska stvorena u nacionalističkoj euforiji 90-ih godina kao jedan biznis projekt šovinističkih elita, onda moramo biti svjesni da su temelji truli i da se na tim trulim temeljima uzaludno pokušava graditi, nadograđivati, stavljati nove skele, žbukati iznova fasadu dok se netko ne sjeti da bi trebalo cijeli taj projekt zaključati i srušiti”, rekao je Mandić.
Mandić je rekao da Hrvatska u Europsku uniju ulazi kao podstanar, da će biti tretirana “kao rezervna postaja za konobare i prostitutke”.
“Ne vjerujem da ćemo tu nešto posebno profitirati. (…) Ja tvrdim da je jedina mogućnost ponovnog ujedinjenja južnoslavenskih naroda. Nikako na stari način, i nikako jednopartijski kao stara Jugoslavija, ali ja nisam institucija da to mogu razraditi. Rat koji nismo objavili neslavno je završen, bez pobjednika – jer u građanskom ratu pobjednika nema. Taj rat je možda dokrajčio iluziju da možemo sa susjedima, ali možda postoji šansa da zajedno s braćom po plemenu, krvi i naciji stvorimo temelje neke nove čvrstije zajednice. I tu ćemo jedino ostvariti nacionalni identitet i neku novu solidniju državu. A ovo s Hrvatskom u Europi je rastapanje maslaca na ploči vrućeg špahera”, izjavio je Mandić http://webpublicapress.net/?p=8664
Srboslavnski cetofili bi ponovo da krece preko leda BiH i stotina hiljada njenih nevino ubijenih gradana do novog Karadordeva,.sikter zauvijek,. :evil:
ljubav_aha

#2586 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ljubav_aha »

kakavdanakneiskustvu wrote:
ljubav_aha wrote:ne znam ko je Mosor,ali je tuzno :|
pogledaj danas u 14 sati na hrt-u nedeljom u 2,vjerovatno će biti nešto o mosoru
nemam doticni kanal,hvala,ali sam surfala google :-D izgelda da je bio humana dusa :thumbup:
ultima_palabra

#2587 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ultima_palabra »

I Dežulović je napisao sjajan članak o Mosoru:
http://www.jutarnji.hr/posljednja-mosor ... e/1007713/
Novi_Nick

#2588 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Novi_Nick »

Dalmatinci na zimovanje u BiH donose sarmu u loncu i čaj u termosici

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 29168.html

Image

SLOBODNA DALMACIJA - 21.02.2012 11:27
SPLIT, KUPRES - Svakog ljeta vode se u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, žestoke rasprave o “neželjenim gostima” Jadrana, zapravo siromašnom svijetu koji ljetuje o svom trošku. Dolaze autobusima, noseći sa sobom hranu i piće iz zavičaja, zauzmu mjesta na plažama... I ništa ili veoma malo novca ostavljaju domaćinima. Prijašnjih su godina sinonim za takve goste bili Česi, a u posljednje vrijeme to su Bosanci i Hercegovci koji dolaze vikendom.

“Ko se ruga, snaći će ga ruglo”, kaže stara poslovica. Bosanskohercegovačka zimovališta poput Kupresa, Vlašića, Blidinja, Jahorine i Bjelašnice prepuna su turista iz Hrvatske, posebno Dalmacije. Većina njih dolazi u aranžmanima putničkih agencija, ali je i nemali broj onih što dolaze u privatnom aranžmanu. Na ovdašnjim su cestama najbrojniji automobili ST, MA i DU registracija, na gornjem prtljažniku skije, a u donjem pancerice, demižoni vina, komadi pancete, sarma u loncu, vrući čaj u termosici, gasni rešo s bocom... Opremljeni ljudi poput planinara. Iz Dalmacije dolaze i privatni učitelji skijanja. Od Splita ili Makarske do Kupresa tek 150 km, pa se jutrom dođe, danju skija, naveče vraća kući; baš kao što ljeti čine gosti Jadrana iz Bosne i Hercegovine.

Istina, takvi gosti manje troše, ali su veoma važni - kaže vlasnik Zimskog centra “Adria-ski” Zvonko Bagarić.
- Važni su zbog djece koju dovode. Ta djeca su naši budući gosti. Važno je, dakle, odgojiti i dobiti gosta, a to se najbolje čini razvijanjem ljubavi prema planini, snijegu, čistom zraku i zimskim aktivnostima. A to što bogatiji troše više, siromašni manje, sasvim je razumljivo.

Za Kuprešane je veći problem zimovanje na crno. Ovdje je, naime, posljednjih godina sagrađeno više od 500 vikendica čiji su vlasnici mahom iz Dalmacije.
-Sve su te vikendice legalno sagrađene i tu nema nikakvih problema - kaže Stjepan Herceg, gradonačelnik Kupresa. Slijedi izgradnja još toliko vikendica za koje su već prodati placevi. No problem je u tome što vlasnici na crno izdaju ili ustupaju vikendice u vrijeme sezone svojim rođacima ili poznanicima, tako da Opština nema od toga praktično ništa. Tu se treba ugledati na Hrvatsku i njeno zakonodavstvo, ali to nije u ingerenciji opština.

Sjetih se prigovora iz Dalmacije da vikend-gosti mokre u more. Da se našalim na budalaštine, slično se događa i na kupreškim skijalištima gdje neki zapišavaju iza borovih stabala.
- Bolje i to nego da dođu na WC - kaže jedan vlasnik restorana.
- Jer u našim WC-ima tresu noge od snijega udarajući potkovanim pancericama po pločicama, pa keramika puca. Tu su Dalmatinci u prednosti jer se pločice ne mogu oštetiti bosim nogama.

Svi se ljudi, dakle, slično ponašaju u sličnim prilikama bez obzira na to odakle su. I nije junaštvo s punim džepom novca odvesti djecu na skijanje ili kupanje, nego im praznih džepova omogućiti radost na snijegu ili moru, naučiti ih plivanju u Brelima ili skijaškim vještinama na obroncima Čajuše.
ljubav_aha

#2589 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by ljubav_aha »

Novi_Nick wrote:Dalmatinci na zimovanje u BiH donose sarmu u loncu i čaj u termosici

http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 29168.html

Image

SLOBODNA DALMACIJA - 21.02.2012 11:27
SPLIT, KUPRES - Svakog ljeta vode se u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, žestoke rasprave o “neželjenim gostima” Jadrana, zapravo siromašnom svijetu koji ljetuje o svom trošku. Dolaze autobusima, noseći sa sobom hranu i piće iz zavičaja, zauzmu mjesta na plažama... I ništa ili veoma malo novca ostavljaju domaćinima. Prijašnjih su godina sinonim za takve goste bili Česi, a u posljednje vrijeme to su Bosanci i Hercegovci koji dolaze vikendom.

“Ko se ruga, snaći će ga ruglo”, kaže stara poslovica. Bosanskohercegovačka zimovališta poput Kupresa, Vlašića, Blidinja, Jahorine i Bjelašnice prepuna su turista iz Hrvatske, posebno Dalmacije. Većina njih dolazi u aranžmanima putničkih agencija, ali je i nemali broj onih što dolaze u privatnom aranžmanu. Na ovdašnjim su cestama najbrojniji automobili ST, MA i DU registracija, na gornjem prtljažniku skije, a u donjem pancerice, demižoni vina, komadi pancete, sarma u loncu, vrući čaj u termosici, gasni rešo s bocom... Opremljeni ljudi poput planinara. Iz Dalmacije dolaze i privatni učitelji skijanja. Od Splita ili Makarske do Kupresa tek 150 km, pa se jutrom dođe, danju skija, naveče vraća kući; baš kao što ljeti čine gosti Jadrana iz Bosne i Hercegovine.

Istina, takvi gosti manje troše, ali su veoma važni - kaže vlasnik Zimskog centra “Adria-ski” Zvonko Bagarić.
- Važni su zbog djece koju dovode. Ta djeca su naši budući gosti. Važno je, dakle, odgojiti i dobiti gosta, a to se najbolje čini razvijanjem ljubavi prema planini, snijegu, čistom zraku i zimskim aktivnostima. A to što bogatiji troše više, siromašni manje, sasvim je razumljivo.

Za Kuprešane je veći problem zimovanje na crno. Ovdje je, naime, posljednjih godina sagrađeno više od 500 vikendica čiji su vlasnici mahom iz Dalmacije.
-Sve su te vikendice legalno sagrađene i tu nema nikakvih problema - kaže Stjepan Herceg, gradonačelnik Kupresa. Slijedi izgradnja još toliko vikendica za koje su već prodati placevi. No problem je u tome što vlasnici na crno izdaju ili ustupaju vikendice u vrijeme sezone svojim rođacima ili poznanicima, tako da Opština nema od toga praktično ništa. Tu se treba ugledati na Hrvatsku i njeno zakonodavstvo, ali to nije u ingerenciji opština.

Sjetih se prigovora iz Dalmacije da vikend-gosti mokre u more. Da se našalim na budalaštine, slično se događa i na kupreškim skijalištima gdje neki zapišavaju iza borovih stabala.
- Bolje i to nego da dođu na WC - kaže jedan vlasnik restorana.
- Jer u našim WC-ima tresu noge od snijega udarajući potkovanim pancericama po pločicama, pa keramika puca. Tu su Dalmatinci u prednosti jer se pločice ne mogu oštetiti bosim nogama.

Svi se ljudi, dakle, slično ponašaju u sličnim prilikama bez obzira na to odakle su. I nije junaštvo s punim džepom novca odvesti djecu na skijanje ili kupanje, nego im praznih džepova omogućiti radost na snijegu ili moru, naučiti ih plivanju u Brelima ili skijaškim vještinama na obroncima Čajuše.

:D :lol:
Novi_Nick

#2590 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Novi_Nick »

Bosnolog wrote:
Mandić: Hrvati i Srbi Trebaju Napravit Jugoslaviju
Posted by erolavdoARCHIVE, HomeSaturday, February 18th, 2012
Image
Igor Mandić i Dobrica Čosić: Ljubav na zadnji pogled (Cortesy photo)
Hrvatska se danas trese kao alkoholičar u apstinencijskoj groznici. Zna da ne smije piti i da ga to vodi u propast, a u toj groznici razdiru ga bolovi i muči se da bi za neko izvjesno vrijeme ponovno pao u svoju staru zamku, izjavio je hrvatski književni kritičar i kolumnist Igor Mandić u intervjuu riječkom Novom listu, prenosi bh.portal doznajemo.com. I nakon toga dodao: “Reći ću nešto što je možda uvredljivo i za vlast i za opoziciju, ali Hrvatska je promašen projekt, nažalost. Kao što je bio promašen projekt kvislinške Endehazije tako je promašen i projekt neoustaške tuđmanovske Hrvatske.” Mandić je Hrvatsku nazvao konstruktom koji se na silu održava te ustvrdio: “Dokazano je taj projekt propao jer su na vlasti ili nesposobnjakovići ili lopovi, ili mediokriteti ili kriminalci.”
“To je dokazano, samo treba napraviti još jedan korak pa se zapitati čemu nastaviti taj nemogući uzaludni trud. Jer ako je Hrvatska stvorena u nacionalističkoj euforiji 90-ih godina kao jedan biznis projekt šovinističkih elita, onda moramo biti svjesni da su temelji truli i da se na tim trulim temeljima uzaludno pokušava graditi, nadograđivati, stavljati nove skele, žbukati iznova fasadu dok se netko ne sjeti da bi trebalo cijeli taj projekt zaključati i srušiti”, rekao je Mandić.
Mandić je rekao da Hrvatska u Europsku uniju ulazi kao podstanar, da će biti tretirana “kao rezervna postaja za konobare i prostitutke”.
“Ne vjerujem da ćemo tu nešto posebno profitirati. (…) Ja tvrdim da je jedina mogućnost ponovnog ujedinjenja južnoslavenskih naroda. Nikako na stari način, i nikako jednopartijski kao stara Jugoslavija, ali ja nisam institucija da to mogu razraditi. Rat koji nismo objavili neslavno je završen, bez pobjednika – jer u građanskom ratu pobjednika nema. Taj rat je možda dokrajčio iluziju da možemo sa susjedima, ali možda postoji šansa da zajedno s braćom po plemenu, krvi i naciji stvorimo temelje neke nove čvrstije zajednice. I tu ćemo jedino ostvariti nacionalni identitet i neku novu solidniju državu. A ovo s Hrvatskom u Europi je rastapanje maslaca na ploči vrućeg špahera”, izjavio je Mandić http://webpublicapress.net/?p=8664

Srboslavnski cetofili bi ponovo da krece preko leda BiH i stotina hiljada njenih nevino ubijenih gradana do novog Karadordeva,.sikter zauvijek,. :evil:
Ovaj cetofil Igor Mandic je s ovom svojim izjavom popljuvao sav posteni hrvatski narod i sve poginule koji su se borili i na kraju izborili za slobodu i nezavisnost drzave Hrvatske. Hrvati i Hrvatska bi ga trebali pod hitno protjerati za sva vremena iz Hrvatske u Srbiju pa nek tamo filozofira i drzi predavanja o nekoj novoj srpsko-hrvatskoj Jugoslaviji :evil:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#2591 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Toto »

ovaj put nije krivorijek vengo krivolov
Image
Toto

#2592 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Toto »

Ulaskom Cro u EU troskovi privredjivanja su visestruko porasli i vecine hrvatskih privrednika najavljuju da ce iseljavati firme u region (Srbija, CG, BiH).

je li ovo moguce ili se radi o pritisku privrednika na vladu da im se skone sa grbace? kakve su sanse da ovi privrednici presele u BiH??
Banksy

#2593 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

...
heckler

#2594 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by heckler »

Ima li kakav delegat iz Slobodne (herceg)Bosne da nam malo spinuje ovu vijest o nepogresivom svecu Josipovicu. Nije red o njegovoj visosti ovako da se prica. Bice da je ovo Zlogumdzija namjestio najsvetijem od svih svetih predsjednika nama jako prijateljske NDH.

Sve predsjedničke laži

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sve- ... 02142.aspx

POSLJEDNJIH nekoliko dana, nakon serije tekstova na Indexu o Hrvatskom društvu skladatelja, ZAMP-u, Emporionu i odnosima između predsjednika Ive Josipovića u sumnjivim poslovima u vezi naplate autorskih prava, a koji su ponovljeni u emisiji Nedjeljom u dva HTV-a u kojoj je gostovao pokretač Indexa Matija Babić, vidjeli smo nekoliko nemuštih odgovora kako od samog predsjednika, tako i od tvrtke Emporion pa do samog ZAMP-a.

Zajedničko svim komentarima je činjenica da su se izbjegavali odgovori na bitna pitanja. Tekstovi objavljeni na Indexu proglašavali se ili neistinitim ili se nisu komentirali. No, u govorima predsjednika Josipovića razvidno je da se nije libio koristiti neistinama kako bi se pokušale izbjeći posljedice afere ZAMP. Pa krenimo redom.

Josipović ne govori istinu kada kaže da nema ništa s HDS-om nakon 2000. godine

Predsjednik Josipović pred novinarima je rekao da nema ništa s isplatama tvrtki Emporion jer je "prestao biti glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja 2000. godine".

To ne može biti istina jer je Josipović nakon tog perioda bio član predsjedništva Hrvatskog društva skladatelja. Josipovića odaju službeni financijski izvještaji ZAMP-a i HDS-a iz 2005, 2006., 2007 i 2008. godine gdje se navodi kao član predsjedništva HDS-a. Zanimljivo, taj podatak izuzet je iz službene biografije predsjednika na službenim stranicama HDS-a, kao i na stranicama www.predsjednik.hr gdje stoji samo da je bio glavni tajnik.

Kao član predsjedništva morao je biti detaljno upoznat s poslovanjem kako HDS-a, a tako i ZAMP-a s Emporionom jer se radi o desecima isplaćenih milijuna kuna godišnje.

Josipović ne govori istinu kada kaže da nije forsirao zakon

Kao odgovore na optužbe, Josipović je javno rekao da nije istina da je kao zastupnik "isforsirao zakon". To ne može biti istina.

"Autor je i koautor brojnih zakonskih projekata, uključivši Zakon o samostalnim umjetnicima, Zakon o autorskom pravu i Zakon o kulturnim vijećima. Josipović se posebno bavi zaštitom autorskih prava i njenom organizacijom u Republici Hrvatskoj", stoji u službenoj biografiji Josipovića na stranici HDS-a. Ako netko napiše prijedlog zakona koji na kraju bude usvojen, može li se to zvati - forsiranjem? Po nama da.

Bitno je naglasiti kako su Izmjene i dopune Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima donesene 18. srpnja 2007. godine u vrijeme dok je Josipović bio saborski zastupnik. Tim izmjenama dodatno se osnažila uloga ZAMP-a, a tako i HDS-a.

Josipović prejudicira nalaz službene istrage

"Tamo se mahalo jednim rutinskim upitom iz Porezne uprave, a gospodin Babić ima i odgovor na to u kojem je jasno nadležno državno tijelo reklo da je riječ o urednom poslovnom aranžmanu i da u nadzoru nije nađen nikakav nezakonit čin", rekao je Josipović pred novinarima. To ne može biti istina i to iz više razloga.

Naime, "mahalo" se papirom Porezne uprave, a Josipović kada kaže nadležno tijelo, misli na Državni zavod za intelektualno vlasništvo koje nikako ne može biti nadležno tijelo. Podsjetimo, taj je Zavod ustvrdio da je sve u granicama zakona.

Prvo treba naglasiti da Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo nije neko nadležno tijelo nego tijelo koje nadzire rad građanske udruge ZAMP. Drugo, treba naglasiti da je odgovor Zavoda za intelektualno vlasništvo u javnost dao ZAMP. Postavlje se pitanje, odakle ZAMP-u taj dokument koji bi za njih, kao građansku udrugu, trebao biti tajan!?

Treća stvar je da je Državnom odvjetništvu predana dokumentacija o ZAMP-u kao i mišljenja Porezne uprave te bi glavni državni odvjetnik tek trebao donijeti pravorijek je li sve legalno. Kako Josipović već sada zna da će "nadležno tijelo" odnosno DORH utvrditi da je riječ o zakonskim poslovima?

Josipovićeve, a ne naše krive brojke

Josipović je rekao da su brojke koje je iznio Index netočne, ali da on ne zna prave brojke jer je "2000. napustio taj posao". Brojke su se nakon priznanja Marka Vojkovića u Poslovnom dnevniku pokazale točnim za 2004. godinu. Štoviše, Vojković kaže da je zarađivao kasnijih godina i više.

Iz Josipovićeve intonacije da brojke nisu točne, dalo bi se naslutiti kako je mislio da su brojke i manje. No radilo se običnoj obmani - spinu. Isto tako ranije smo utvrdili da je bio član predsjedništva HDS-a te nije istina da ne zna za brojke. Morao ih je znati.

Josipovićev zakon nije napravljen na temelju prakse zemalja Europske unije

Zakon o Autorskim i srodnim pravima datira iz 2003. godine, i to u predvečerje mandata Vlade Ivice Račana. Gotovo svi sugovornici od Josipovića pa do HDS-a i ZAMP-a pravdaju se kako je riječ o dobrom zakonu temeljenom na praksi europskih zemalja. To nije istina!

Uvidom u saborsku arhivu došli smo do saznanja da je Vlada Ivice Račana odbila čitav niz amandmana na zakon o Autorskim pravima. Naime prema dostupnoj arhivskoj građi Sabora, zastupnik Tonći Tadić zahtijevao je uspostavu njemačkog modela zaštite autorskih prava kojeg su usvojile gotovo sve tranzicijske zemlje uključujući i susjednu Sloveniju.

Kao što nam je poznato, Zakon o autorskim pravima, koji je na snazi i danas, omogućio je jednoj građanskoj udruzi da potpuno samostalno i proizvoljno utvrđuje, ubire i troši autorske naknade. Taj zakon napisao je Josipović.

U zemljama Europske unije postupak utvrđivanja cijene temelji se na pregovorima autora i udruga korisnika autorskih djela. Po njemačkom modelu kojeg su preuzele gotovo sve tranzicijske zemlje, ukoliko ne uspiju pregovori o cijeni, primjenjuje se arbitraža. U nijednoj od tih zemalja EU nije moguće da jedna udruga jednostrano i samovoljno donosi odluke o visini naknade. Moguće je to u Hrvatskoj - po Josipovićevom zakonu.

Zakon iz 2003. nije donesen u normalnoj proceduri

Gotovo svi koji brane ZAMP kažu da je Zakon iz 2003. godine donesen u normalnoj proceduri. To nije točno! Kao prvo Zakon je donesen u hitnom postupku. Vlada Ivice Račana odmah je u Sabor poslala prijedlog Zakona s konačnim prijedlogom Zakona čime se zapravo preskočila procedura drugog čitanja u Saboru.

"Sjećam se da sam tada komentirao kako je vrlo hrabro od Vlade da je odbacila tumačenja Hrvatske obrtničke komore i HGK-a koji su zahtijevali drugačiji obračun naplate naknade za autorska prava", kaže nam bivši saborski zastupnik Tonći Tadić prisjećajući se rasprave od prije deset godina.

Isto tako naglasio nam je kako se sjeća velikog pritiska na zastupnike da Zakon prođe te lobiranja čelnika ZAMP-a da prođe upravo njihov model naplate. Tadić kaže da se lobiralo i kod zastupnika, ali i novinara da rasprava prođe sa što manje pompe.
Nass

#2595 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nass »

@ heckler

Toliko o ljigavoj lignji zvanoj Josipovic i 'novoj pravednosti'. Kad vidis sta je sve radio i kako se pravi mucak, nikakvo cudo nisu i ove mahinacije koje je provodio sa Tadicem spam BiH. Sve se lijepo slaze u kontekst, a lignja nepovratno gubi svoj fiktivni ugled koji je eventualno kod nekih ljudi dosad imao...

Novi podatak: u tri godine prebaceno 111,5 milijuna kuna :oops:
ZAMP potvrdio: Josipovic je kao clan predsjednistva odlucivao o ugovorima s Emporionom

TJEDNIK Novosti u današnjem je izdanju, naslanjajući se na priču koju je pokrenuo Index.hr, negirao tvrdnje predsjednika Josipovića da već 12 godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a i da samim time, nema pojma o vrijednostima ugovora s Emporion. Bolje rečeno, predsjednika je negirao sam ZAMP.

Podsjetimo, iako Josipović od 2001. više nije bio glavni tajnik, on je ostao član predsjedništva HDS-a sve do ulaska u izbornu kampanju za predsjednika republike koncem 2009. Valja napomenuti da je u mandatu 2004. – 2008. godine zajedno s njime članica predsjedništva HDS-a bila i Sanda Vojković Smiljanić, također njegova bliska prijateljica, ali i sestra Marka Vojkovića, koji je u to vrijeme s HDS-om sklopio najunosniji od niza uzastopnih ugovora.

Josipović tvrdi kako ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a

"Novosti" su predsjedniku Josipoviću poslale upit tražeći odgovor na pitanje je li kao glavni tajnik sklapao ugovore s Emporionom te je li i kasnije kao član predsjedništva HDS-a utjecao na poslovanje s Emporionom. Isto tako, pitali su ga i od kada potječe njegovo poznanstvo s bratom i sestrom Vojković, te smatra li da postoji sukob interesa u tome što su Sanda Vojković i on osobno bili članovi predsjedništva HDS-a u vrijeme kada je HDS sklopio s Vojkovićem niz ugovora bez natječaja.

Šturi odgovor redakciji Novosti iz Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti:

"Poznanstvo predsjednika s gđom. Sandom Vojković i g. Vojkovićem nije ni u kakvoj vezi s poslovanjem ZAMP-a i tvrtke Emporion. Predsjednik Josipović već dvanaest godina ne sudjeluje u operativnom vođenju ZAMP-a. Molimo vas da za sve poslovne detalje pitate odgovorne osobe u ZAMP-u"

ZAMP: Predsjedništvo je odlučivalo o svakom ugovoru s Emporionom

To su Novosti i učinile, jer su za HDS i njegovu službu ZAMP imali još neka pitanja, a onda im je od njih stigao odgovor u kojem, između ostalog, izrijekom stoji da je predsjedništvo HDS-a – u kojem su bili Josipović i Vojkovićeva sestra - odlučivalo o svakom ugovoru s Emporionom.

"Odnos HDS-a i Emporiona kroz ovu dugogodišnju suradnju u nekoliko navrata se redefinirao, a o svakoj promjeni ugovornog odnosa odlučivalo je predsjedništvo HDS-a vodeći računa o interesima članstva", navodi se u odgovoru HDS-a / ZAMP-a.

Josipović redovito prisustvovao skupštinama HDS-a

Osim toga, i izvještaji o skupštinama HDS-a, dostupni na njegovim web stranicama, pokazuju da im je Josipović redovito prisustvovao, a da su na njima usvajani financijski, programski i drugi dokumenti. Kako je još u ponedjeljak pisao Index, Josipović je dokazano bio i na skupštini iz 2008. godine, za koju je tadašnji predsjednik Nadzornog odbora HDS-a Zrinko Tutić podnio izvještaj u kojem je ukazao na visoke troškove prostora koji HDS iznajmljuje od Emporiona.

To pokazuje da je Josipović ipak bio dobro upućen u poslove HDS ZAMP-a s tvrtkom Emporion njegovog prijatelja Marka Vojkovića, te je kao član predsjedništva HDS-a o njima i direktno odlučivao.

Podsjetimo, prema podacima iz njihovih financijskih izvještaja, Vojkovićeve tvrtke samo su u trogodišnjem periodu od 2008. - 2010. godine od HDS-a uprihodile 111,5 milijuna kuna, a neto dobit koju su pritom ostvarile iznosila je čak 29 milijuna kuna.
Johnny_x

#2596 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Johnny_x »

Banksy

#2597 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

VESNA PUSIĆ: Hrvatska će podržati Litvu, a ne Jeremića
Srijeda | 21.03.2012.

Hrvatska je obećala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i svoje se riječi drži, izjavila je u utorak u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i neizravno potvrdila da službeni Zagreb neće podržati kandidaturu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za tu vodeću funkciju u Svjetskoj organizaciji

Pusić je na upit novinara o hrvatskom stavu oko Jeremićeve kandidature rekla da je ona istaknuta kasno, da je Litva to učinila još 2004. i prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a. "Hrvatska joj je dala potporu i svoje se riječi drži", naglasila je šefica hrvatske diplomacije i dodala da je to prenijela srbijanskom ministru Jeremiću.

Pusić boravi u dvodnevnom radnom posjetu SAD-u i u srijedu će se sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

(FENA/em)

kiky

#2598 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kiky »

iz bosanske perspektive, događanja u hrvatskoj izgledaju dosadno ...
Banksy

#2599 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

kiky wrote:iz bosanske perspektive, događanja u hrvatskoj izgledaju dosadno ...
Iz bosanske perspektive, ovo je vrlo značajno. Pusićki duboki naklon.
Da bi te drugi poštovali, moraš prije svega poštovati sebe.
Banksy wrote:

VESNA PUSIĆ: Hrvatska će podržati Litvu, a ne Jeremića
Srijeda | 21.03.2012.

Hrvatska je obećala poduprijeti Litvu za dužnost predsjednika Opće skupštine UN-a i svoje se riječi drži, izjavila je u utorak u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i neizravno potvrdila da službeni Zagreb neće podržati kandidaturu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića za tu vodeću funkciju u Svjetskoj organizaciji

Pusić je na upit novinara o hrvatskom stavu oko Jeremićeve kandidature rekla da je ona istaknuta kasno, da je Litva to učinila još 2004. i prije godinu dana počela lobirati među članicama UN-a. "Hrvatska joj je dala potporu i svoje se riječi drži", naglasila je šefica hrvatske diplomacije i dodala da je to prenijela srbijanskom ministru Jeremiću.

Pusić boravi u dvodnevnom radnom posjetu SAD-u i u srijedu će se sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.

(FENA/em)

"Ako je zaista razlog za ostavku na funkcije u stranci Lagumdžijina podrška kandidaturi Vuka Jeremića, onda ja podržavam takvu Komšićevu odluku. Smatram da je Jeremić oličenje one nacionalističke politike koju Srbija provodi protiv BiH i koja potkopava njen suverenitet. Nije uredu da ministar vanjskih poslova na takav način potkopava vjerodostojnost prethodnih izjava člana Predsjedništva”, kaže prof. dr. Asim Mujkić, sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, podsjećajući na izjavu koju je Komšić dao za Sarajevo-x.com, kada je kazao: “Što se mene tiče, BiH neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića”.

Profesor Mujkić podsjeća i na to da je Vuk Jeremić zagovarao da BiH ne može postati nestalna članica Vijeća sigurnosti.

“Ono što je elementarno u međunarodnim odnosima i diplomatiji je to da se uzvrati bar približnom mjerom, što bi u ovom slučaju značilo barem našu šutnju vezanu za Jeremićevu kandidaturu.

Toto

#2600 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Toto »

Vidi Pusicke jes namazana diplomatijom. Iz Klintonkionog kabineta javlja Tadicu da mu je lider medju diplomatama izvisio..
Sad ce Josipovic da se skruseno izvine, a Vuk ce da tuguje na Sar planini.
Post Reply