Latina wrote:arzuhal wrote:
Zašto me niko nije ranije upozorio da o ovoj temi ne smijem razmišljati kao musliman?
Razmisljaj kako hoces. Ali nije mi jasno kako to da kako to da kao muslimani ne razmisljaju oni koji se nalaze u okruzenju ljudi zatocenih i masakriranih u Gazi, a deklarisu se kao muslimani ? Egipcani ne propustaju cak ni ranjenike i djecu. Molim te odgovori mi zbog cega je to ?

Uvijek sam razdvajao islam i muslimane, baš kao i kršćanstvo i kršćane, judeizam i Jevreje, pa i svjetonazore: ateizam i ateiste, demokratiju i demokrate, itd. jer se toliko puta u povijesti pokazalo da ljudi ne moraju biti najbolji reprezenti nekog učenja ili bilo čega na što se pozivaju. Tako me je više glava zaboljela od muslimana (koji bi trebalo da su mi bliski) nego od nakih ateista (koji bi mi tebali biti daleki, jel).
Tako je uvijek i bilo. Takva je sad i situacija u islamskom svijetu. To sam prvo morao da navedem.
Ono što ja znam (a ne znam šta je u glavi Husni Mubaraka i njegove svite) je slijedeće:
-partija kojoj pripada Mubarak je na vlasti u Egiptu haman od oslobođenja od engleskih kolonijalista.
-nekako u to vrijeme Hasan el-Benna stvara organizaciju "Ihvanul-muslimin" ili "Muslimanska braća", kao pokušaj ponovnog okupljanja muslimana oko zajedničkih stvari nakon sloma hilafeta i cijepanja arapskog svijeta na razne kraljevine i države;
-Gamal Naser (Titin jaran), kao socijalista i folklorni musliman, u početku svog dolaska na vlast biva podržan od "Muslimanske braće" ali uskoro se okreće protiv njih i, smatrajući ih islamističkom opasnošću po socijalizam, počinje progon, zatvaranja i mučenja, te egzekucije članova "Muslimanske braće". Oni su ekvivalent "Mladim muslimanima" kod nas, pa zaključi koliko su bili opasni po društvo. Samo u knjizi "Kada je sunce zalazilo" su stravični opisi mučenja po egipatskim zatvorima. Ti mene pitaš KAKO? Pa kako mogu neki muslimani u tim zatvorima silovat jednu lažno optuženu muslimanku a onda hladno uzet abdest i klanjat jaciju!?? S tim KAKO živim stoljećima, čini mi se;
-poslije Nasera je došao Enver Sadat koji je nastavio progon, zatvaranja čitavih porodica samo ako su imale ikakave veze sa "Muslimanskom braćom". Sadat je ubijen u atentatu;
-poslije dolazi ovaj fini drug Husni Mubarak na vlast. U isto vrijeme kad on dolazi na vlast, u Gazi dolazi do osnivanja političke organizacije "Hamas" koja NASTAJE UPRAVO IZ JEZGRA "MUSLIMANSKE BARAĆE!"
-i danas kad mnogi pozivaju Egipat, a pogotovo "Muslimanska braća", da pomogne Gazi, i kad se obični narod, moj narod, jad i čemer, muslimani-smrtnici, egipćani buni i traži da se pomogne Palestincima - to vlast, faraon, Husni Mubarak ne dozvoljava i neče da čuje jer mu je u interesu da Hamas totalno nestane i da ga IDF satare
-eto zašto! i Husni Mubarak neće ni da čuje za ajete koje ja postiram.
-a đubretu Mubaraku će se sve to obit o glavu, kad-tad