Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
Vodenjak

#2576 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Vodenjak »

ljubav_aha wrote:
jeza u ledja wrote:Moja djevojka mi neki dan rece, eto ja sam glasala za Obamu izmedju ostalog zato sto bi voljela da imamo crnca za predsjednika. :roll:

Ja reko haj dobro... :-)
uf,sto ce se crnci ufurati,ako obama pobjedi :lol:
Bojim se ja da ce u utorak u Americi biti ko kod nas 18. novembra 1990.
Tada svi Bosanci na sav glas navijashe za reformiste i SDP-ovce a na listicima zaokruzise... ove sad...
Ova silna ljubav i podrska Obami mi lici na pobjedu McCaina.
Dabooogda se ja za jezik ugrizo... :zoka:
Edin H.

#2577 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Edin H. »

Vodenjak wrote:
ljubav_aha wrote:
jeza u ledja wrote:Moja djevojka mi neki dan rece, eto ja sam glasala za Obamu izmedju ostalog zato sto bi voljela da imamo crnca za predsjednika. :roll:

Ja reko haj dobro... :-)
uf,sto ce se crnci ufurati,ako obama pobjedi :lol:
Bojim se ja da ce u utorak u Americi biti ko kod nas 18. novembra 1990.
Tada svi Bosanci na sav glas navijashe za reformiste i SDP-ovce a na listicima zaokruzise... ove sad...
Ova silna ljubav i podrska Obami mi lici na pobjedu McCaina.
Dabooogda se ja za jezik ugrizo... :zoka:
I meni nesto slicno pade na pamet.

Nadajmo se da si u krivu :zoka:
kustah

#2578 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by kustah »

Paul Armentano

Albert Einstein definisao je umobolstvo nesto kao, kada radite stvari ponovo i ponovo i ocekujete dugaciji
rezultat. Ista stvar bi se mogla reci i za ucestvovanje u predsjednickim izborima.

Svake cetvrte godine otprilike polovina glasaca (druga polovica ima dobar osjecaj i ostaje kuci) odlazi na
izbore i angazira se u necemu sto je politicka verzija "Test ukusa". Njihov izbor: Coca-Cola ili Pepsi, i kao
iza ova ubitacna pica, Republikancima i Demokaratama primarni zadatak je zadobiti sto je moguce vise
potrosaca. Mnogi glasaci su mjenjali svoj brend svake decenije, ostali su mozda upravo poceli to da rade,
a neki su to radili kako je vrijeme prolazilo.

Naravno, kao i sa svakim dobro utemeljenim proizvodom, vremenom - oh, otprilike svake cetiri i tako nesto
- javnost pocinje da biva nezadovoljna. Oni otkriju da Nova Coca -Cola vise nije ukusna kao stara verzija i
da Pepsi nije onakva kakvom je reklamiraju. Srecom, postoji uvijek malkice reverzirana verzija - Pepsi Jazz
ili Coca-Cola Zero - svjeza tek sa korporativnih linija, napravljena za uzbudi i zavede mase ponovo, i jos
jedan put. Pa dobro, jos naredne cetri godine - ili dok publika shvati da usprkos bljestavilu, sloganima koja
okruzuju pica, oni konzumiraju nista vise nego karboniziranu vodu i kukuruzni sirup.

Postoji li bolja analogija za ono sto je nas federalni izborni sistem postao?

Mi nemamo nezavisne kandidate koji predstavljaju pogled glasaca, nego, mi imamo korporativne brendove
koji se bore za dio trzista - jedina opipljiva razlika izmedju ova dva je reklama (kampanja obecanja). Obama
(Pepsi) obecavada "ce biti izbor nove generacije" dok McCain (Coca-Cola Classic) objavljuje on je "prava stvar".
Dok dva proizvoda mogu imati imati nesto drugaciji okus,oba se sastoje od istih osnovnih sastojaka.

Imamo Kongres koji po anketama javnosti, ima najnizi rejting u istoriji. Oba predsjednicka kandidata (i jedan
potpredsjednicki kandidat) su, ustvari, clanovi Kongresa. (Ocito glasaci su daleko zaboravniji za predstavnike
Kongresa individualno, negoli za Kongres kao cijelinu, ako to ima ikakvog logicnog smisla). Cak i vise
obesharbrujuce je da mnoge od "promjena" ponudjene od dvojice vodecih kandidata nista vise nego cinicna
obecanja popravke haosa kojega su oni i njihove kolege kreirale.

Na primjer, obojica Senatori Obama i McCain potrosili su televizijsko vrijemeu debatama sa obecanjima da ce
stati u kraj "korporacijskom bogacenju" onakvog kakvog ga znamo. Zvuci divno, ali samo onda ako glasaci
ignorisu da oba kandidata (kao i potpredsjednik Joe Biden) su upravo glasali za potrosnju stotina biliona dolara
poreskih obveznika za iskupljenje gigantskih korporacija kao sto su AIG, General Motors, i Chrysler.

Obojica Repulikanski i Demokratski predsjednicki kandidati takodjer favoriziraju Americke ratove i
imperijalisticke ciljeve. McCain misli da ce visedecenijska okupacija suverene zemlje perfektno prihvatljva
za naciju koja se smatra "svetionikom slobode", dok Obama misli da je prijetnja vojnim akcija protiv Pakistana
i Irana u skladu sa angazmanom u domacim aktivnostima koji nece biti u konfliktu sa americkim globalnim
interesima.

Naravno, nije kao da su Senatori McCain i Obama problemi po sebi, tacnije oni su proizvod sistema koji je pukao,
sistema koji nije popravljiv - koruptivni federalni Leviatan koji pretendira da je politicki dvojac rijesenje i da je
oligarhija, reprezentativna Vlada. I onda, svakih nekoliko godina, milioni amerikanca nastavljaju da daju privid
legitimnosti ovom orvelijanskom standardu demokratije sa ucestvovanjem u glasanju i ovekovjecivanjem svoga
postojanja. Oni biraju da stave svjez sloj boje i nove zaluzine na kucu ciji temelji se ruse, i nakon toga cude se
kako to da njihova kuca postaje nenastanjiva.

I tako, ovoga Novembra moj izbor za Predsjednika biti ce, "NE u moje ime". Naravno, to ne znaci da me nije briga
za mnoge probleme o kojima kandidati govore. Nego je, ja jos nisam dovoljno cinican da vjerujem da odabirom
Pepsija a ne Coca-Cole je odrziva opcija, za mnostvo problema i izazova s kojima se nasa nacija suocava.
ld

#2579 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

Najveći živi američki intelektualac, kako ga je nazvao "Njujork tajms", smatra da će ne predsjedničkim izborima u SAD sljedeće nedelje pobijediti kandidat republikanaca Džon Mekejn. Izbori u Americi neozbiljni. Ishod glasanja proizvod ...

... manipulacije javnim mjenjem marketinških agencija.

Srbija bila posljednja prepreka Klintonovim neoliberalima

"Najveći živi američki intelektualac", takođe, rekao da Amerikanci oštro kritikuju Bušovu politiku "preventivnog rata", ne razmišljajući o činjenici da je takvo postupanje ozvaničeno tokom administracije Bila Klintona, ali na još ekstremniji način nego što je to slučaj sada.

"Zbog čega su bombardovali Srbiju... O tome se u Americi ne raspravlja, jer bi se u pitanje doveo imidž plementih SAD i zlih Srba. Znamo o tome iz svedočenja najviših zvaničnika Klintonove administracije, ali o tome nema rasprave... Bombardovanje nije imalo nikakve veze sa kosovskim Albancima, već jer Srbija nije sprovela tražene reforme. Drugim riječima, jer je bila posljednja evropska prepreka Klintonovim neoliberalima", rekao je Čomski.
"Mekejn je rekao da glavna tema izbora nisu problemi, već karakter i ličnosti. To, suštinski, znači da ti izbori nisu ozbiljni. To je način na koji se u Americi i održavaju izbori.

Stvarne teme su marginalizovane i medijska pažnja je usmijerena na izjave (sveštenika crkve kojoj pripada Barak Obama) Džeremaje Rajta ili trudnoći ćerke (republikanskog kandidata za podpredsjednika) Sare Pejlin", rekao je Čomski američkom Internet portalu "Tek".

"Ukoliko bude izabran Obama, želim da se izbijegnu bilo kakve iluzije. On predstavlja neku središnju opciju, koja će se najvjerovatnije izmaći iz ektremnih, poludelih elemenata Bušovog programa, ali će ostati negde u centru", rekao je Čomski.

Čomski je, istovremeno, oštro kritikovao način na koji se Mekejn predstavlja kao ekspert za pitanja bezbjednosti, naglašavajući da se njegova stručnost objašnjava činjenicom da je svojevremeno, kao pilot borbenog aviona, oboren iznad Vijetnama, zarobljen i mučen.

"Zamislite da je neki ruski pilot bio oboren tokom bombardovanja gusto naseljenih oblasti u Kabulu i mučen od Reganovih boraca za slobodu tokom 80-tih godina prošlog vijeka. Bilo bi nam ga žao, ali to ga ne bi učinilo stručnjakom za nacionalnu bezbjednost", rekao je Čomski.

"Ali, Mekejn je stručnjak samo jer je oboren dok je bombardovao naselja u Hanoju, poslije čega su ga Vijetnamci mučili. E pa, nama ga je žao, ali ga to ne čini stručnjakom za nacionalnu bezbjednost. Ali to ne smijete da kažete. Ove izbore vodi marketinška industrija. Intelektualci prate taj model... Stvarne teme su marginalizovane", tvrdi Čomski.
:lol: :lol: :lol:

Prema njegovim riječima, u takvom odnosu snaga republikanci imaju ogromnu prednost, jer manipulišu latentnim rasizmom i klasnim razlikama, jer Mekejna, iako je jedan od najbogatijih senatora, predstavljaju kao sasvim običnog Amerikanca, dok se prema Obami odnose kao prema elitisti školovanom na Harvardu.

"Istu stvar su učinili i za (Džordža) Buša. Glasali ste za njega jer je on tip čoveka sa kojim bi voljeli da popijete pivo i jer želi da se vrati na svoj ranč u Teksasu i siječe šiblje. U stvarnosti, on je razmaženo derište, koje je pohađalo elitni univerzitet, gde se uključio u tajno društvo, koje oblikuje svjetske lidere i uspio je u politici jer njegova porodica ima bogate prijatelje", tvrdi Čomski. :lol: :lol: :lol: jak je ovaj chomsky

"Siguran sam da su Buša uviježbavali da pogrešno izgovara neke riječi, kako bi liberalni demokrati zbijali šale na njegov račun, nakon čega republikanska propagandna mašinerija ima odriješene ruke da kaže kako elitisti prave viceve na račun običnih ljudi koji nikada nisu videli Harvard, mada je Buš išao na Jejl. Ali taj dio zaboravite", smatra Čomski.

Čomski, istovremeno, tvrdi da su Amerikanci svesni manipulacija izbornih štabova obe strane i njihovih marketinških agencija, naglašavajući da istraživanja javnog mnenja pokazuju da 80 odsto stanovništva misli da se državna politika stvara na osnovu interesa velikih kompanija, a ne za dobrobit naroda.

Kad je u pitanju jedna od centralnih tema američke spoljne politike, rat u Iraku, Čomski smatra da je Buš u toj državi bio jednako uspiješan kao Vladimir Putin u Čečeniji. "Rusi su uništili taj region, dogodili su se masakri, ali je tamo sada mirno, i počela je obnova. 'Njujork tajms' piše da ima struje i da se gradi na svakom koraku. Da li mi odajemo priznanje Putinu zbog toga. Naprotiv, mi ga osuđujemo".

"Suština je da su uspijeli da pacifikuju tu zemlju. Istovremeno, da su SAD u stanju da postignu bilo šta nalik tome u Iraku, bili bi svjedoci orkestriranih hvalospeva. I Obama bi bio ućutkan. Jedine njegove kritike prema tom ratu su da je sukob besmislen, smiješan i predstavlja traćenje para", rekao je Čomski.

Kada je Obama najavio da će rat u Avganistanu biti prioritet njegove administracije, čak je i "Vašington post" ocijenio da čini strašnu grešku, jer se naftni resursi nalaze u Iraku...

Konačno, obznanili su prave razloge zbog kojih smo ušli u taj rat, o čemu se lagalo od 2003. godine. Dakle, nema oružja za masovno uništenje, nema promocije demokratije, nema oslobađanja. Mi želimo da održimo kontrolu nad resursima energije, rekao je Čomski.
ld

#2580 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

How was it allowed to happen? How did politics in the United States come to be dominated by people who make a virtue out of ignorance? Was it charity that has permitted mankind's closest living relative to spend two terms as president? How did Sarah Palin, Dan Quayle and other such gibbering numbskulls get to where they are? How could Republican rallies in 2008 be drowned out by screaming ignoramuses insisting that Barack Obama is a Muslim and a terrorist?

Like most people on this side of the Atlantic, I have spent my adult life mystified by American politics. The United States has the world's best universities and attracts the world's finest minds. It dominates discoveries in science and medicine. Its wealth and power depend on the application of knowledge. Yet, uniquely among the developed nations (with the possible exception of Australia), learning is a grave political disadvantage.

There have been exceptions over the past century: Franklin Roosevelt, Kennedy and Clinton tempered their intellectualism with the common touch and survived; but Adlai Stevenson, Al Gore and John Kerry were successfully tarred by their opponents as members of a cerebral elite (as if this were not a qualification for the presidency). Perhaps the defining moment in the collapse of intelligent politics was Ronald Reagan's response to Jimmy Carter during the 1980 presidential debate. Carter -- stumbling a little, using long words -- carefully enumerated the benefits of national health insurance. Reagan smiled and said, "There you go again." His own health program would have appalled most Americans, had he explained it as carefully as Carter had done, but he had found a formula for avoiding tough political issues and making his opponents look like wonks. :lol: :lol: :lol:

It wasn't always like this. The founding fathers of the republic -- men like Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, James Madison, John Adams and Alexander Hamilton -- were among the greatest thinkers of their age. They felt no need to make a secret of it. How did the project they launched degenerate into George W. Bush and Sarah Palin?

On one level, this is easy to answer: Ignorant politicians are elected by ignorant people. U.S. education, like the U.S. health system, is notorious for its failures. In the most powerful nation on Earth, 1 adult in 5 believes the sun revolves around the Earth; only 26 percent accept that evolution takes place by means of natural selection; two-thirds of young adults are unable to find Iraq on a map; two-thirds of U.S. voters cannot name the three branches of government; and the math skills of 15-year-olds in the United States are ranked 24th out of the 29 countries in the Organisation for Economic Co-operation and Development. jel ovo moguce???

But this merely extends the mystery: How did so many U.S. citizens become so dumb and so suspicious of intelligence? Susan Jacoby's book The Age of American Unreason provides the fullest explanation I have read so far. She shows that the degradation of U.S. politics results from a series of interlocking tragedies.
ahuseino

#2581 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

ld wrote:Najveći živi američki intelektualac, kako ga je nazvao "Njujork tajms", smatra da će ne predsjedničkim izborima u SAD sljedeće nedelje pobijediti kandidat republikanaca Džon Mekejn. Izbori u Americi neozbiljni. Ishod glasanja proizvod ...

... manipulacije javnim mjenjem marketinških agencija.

Srbija bila posljednja prepreka Klintonovim neoliberalima

"Najveći živi američki intelektualac", takođe, rekao da Amerikanci oštro kritikuju Bušovu politiku "preventivnog rata", ne razmišljajući o činjenici da je takvo postupanje ozvaničeno tokom administracije Bila Klintona, ali na još ekstremniji način nego što je to slučaj sada.

"Zbog čega su bombardovali Srbiju... O tome se u Americi ne raspravlja, jer bi se u pitanje doveo imidž plementih SAD i zlih Srba. Znamo o tome iz svedočenja najviših zvaničnika Klintonove administracije, ali o tome nema rasprave... Bombardovanje nije imalo nikakve veze sa kosovskim Albancima, već jer Srbija nije sprovela tražene reforme. Drugim riječima, jer je bila posljednja evropska prepreka Klintonovim neoliberalima", rekao je Čomski.
"Mekejn je rekao da glavna tema izbora nisu problemi, već karakter i ličnosti. To, suštinski, znači da ti izbori nisu ozbiljni. To je način na koji se u Americi i održavaju izbori.

Stvarne teme su marginalizovane i medijska pažnja je usmijerena na izjave (sveštenika crkve kojoj pripada Barak Obama) Džeremaje Rajta ili trudnoći ćerke (republikanskog kandidata za podpredsjednika) Sare Pejlin", rekao je Čomski američkom Internet portalu "Tek".

"Ukoliko bude izabran Obama, želim da se izbijegnu bilo kakve iluzije. On predstavlja neku središnju opciju, koja će se najvjerovatnije izmaći iz ektremnih, poludelih elemenata Bušovog programa, ali će ostati negde u centru", rekao je Čomski.

Čomski je, istovremeno, oštro kritikovao način na koji se Mekejn predstavlja kao ekspert za pitanja bezbjednosti, naglašavajući da se njegova stručnost objašnjava činjenicom da je svojevremeno, kao pilot borbenog aviona, oboren iznad Vijetnama, zarobljen i mučen.

"Zamislite da je neki ruski pilot bio oboren tokom bombardovanja gusto naseljenih oblasti u Kabulu i mučen od Reganovih boraca za slobodu tokom 80-tih godina prošlog vijeka. Bilo bi nam ga žao, ali to ga ne bi učinilo stručnjakom za nacionalnu bezbjednost", rekao je Čomski.

"Ali, Mekejn je stručnjak samo jer je oboren dok je bombardovao naselja u Hanoju, poslije čega su ga Vijetnamci mučili. E pa, nama ga je žao, ali ga to ne čini stručnjakom za nacionalnu bezbjednost. Ali to ne smijete da kažete. Ove izbore vodi marketinška industrija. Intelektualci prate taj model... Stvarne teme su marginalizovane", tvrdi Čomski.
:lol: :lol: :lol:

Prema njegovim riječima, u takvom odnosu snaga republikanci imaju ogromnu prednost, jer manipulišu latentnim rasizmom i klasnim razlikama, jer Mekejna, iako je jedan od najbogatijih senatora, predstavljaju kao sasvim običnog Amerikanca, dok se prema Obami odnose kao prema elitisti školovanom na Harvardu.

"Istu stvar su učinili i za (Džordža) Buša. Glasali ste za njega jer je on tip čoveka sa kojim bi voljeli da popijete pivo i jer želi da se vrati na svoj ranč u Teksasu i siječe šiblje. U stvarnosti, on je razmaženo derište, koje je pohađalo elitni univerzitet, gde se uključio u tajno društvo, koje oblikuje svjetske lidere i uspio je u politici jer njegova porodica ima bogate prijatelje", tvrdi Čomski. :lol: :lol: :lol: jak je ovaj chomsky

"Siguran sam da su Buša uviježbavali da pogrešno izgovara neke riječi, kako bi liberalni demokrati zbijali šale na njegov račun, nakon čega republikanska propagandna mašinerija ima odriješene ruke da kaže kako elitisti prave viceve na račun običnih ljudi koji nikada nisu videli Harvard, mada je Buš išao na Jejl. Ali taj dio zaboravite", smatra Čomski.

Čomski, istovremeno, tvrdi da su Amerikanci svesni manipulacija izbornih štabova obe strane i njihovih marketinških agencija, naglašavajući da istraživanja javnog mnenja pokazuju da 80 odsto stanovništva misli da se državna politika stvara na osnovu interesa velikih kompanija, a ne za dobrobit naroda.

Kad je u pitanju jedna od centralnih tema američke spoljne politike, rat u Iraku, Čomski smatra da je Buš u toj državi bio jednako uspiješan kao Vladimir Putin u Čečeniji. "Rusi su uništili taj region, dogodili su se masakri, ali je tamo sada mirno, i počela je obnova. 'Njujork tajms' piše da ima struje i da se gradi na svakom koraku. Da li mi odajemo priznanje Putinu zbog toga. Naprotiv, mi ga osuđujemo".

"Suština je da su uspijeli da pacifikuju tu zemlju. Istovremeno, da su SAD u stanju da postignu bilo šta nalik tome u Iraku, bili bi svjedoci orkestriranih hvalospeva. I Obama bi bio ućutkan. Jedine njegove kritike prema tom ratu su da je sukob besmislen, smiješan i predstavlja traćenje para", rekao je Čomski.

Kada je Obama najavio da će rat u Avganistanu biti prioritet njegove administracije, čak je i "Vašington post" ocijenio da čini strašnu grešku, jer se naftni resursi nalaze u Iraku...

Konačno, obznanili su prave razloge zbog kojih smo ušli u taj rat, o čemu se lagalo od 2003. godine. Dakle, nema oružja za masovno uništenje, nema promocije demokratije, nema oslobađanja. Mi želimo da održimo kontrolu nad resursima energije, rekao je Čomski.
@Ide,

Prije jedno 5 - 6 godina sam pocheo "pratiti" i "chitati" Chomskog, "najintelektualca" ovog vijeka, gledati njegova predavanja... imprasivno... na prvi pogled "otvara ochi" u vezi svega prljavog... ovdje... pametan brate :-) :-) ... sto jes, jes... :-D :-)

... sve dok nisam vidio njegove stavove o ratu u Bosni. Call me subjective, ali od kada sam to istrazio vidio sam koliki je smrad... poslije se izvlachio, chak i prijetio sudskom tuzbom, ja mislim Guardianu, ako objave taj intervju gdje se malo on compromize (izofiro) glede ovog dijela svijeta. Koliko se sjecham jedan je od onih sto ne vjeruju u genocid u Srebrenici, i fato se brojeva zrtvi... FUJ :!: :lol: ... Poslije se izvlachio nesto...

Intelektualac je i primljen u Srpsku Akademiju Nauka... :evil: :cry:

Dobro chita americku vanjsku politiku nema sta, ali covjek ipak nije sveznalica, a tome smo SVI MI na ovom forumu svjedoci.

Proguglaj "Chomsky on Bosnia"...

Clintoni su po mnogima "liberalci" ali po vechini su "sredina"...

Smrada Chomskog nechu ni da chujem vishe, pa da mu simfonija iz usta...
ld

#2582 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

znam ja to dobro u vezi chomskog
covjek ima jedan komplaks i to ti je to
on jednostavno ne moze da prihvati cinjenicu da americka politika ima i svoje pozitivnosti,i on je poprilicno,zapravo jako ,,bias,, po tom pitanju
tako i kad je bilo bombardovanje srbije,on je poletio i to odmah osudio kao americkom imperijalistickom politikom
mada na osnovu mojih nekih saznanja,tony blair je zagovarao te napade,dok je se klinton neckao
mozda su to spekulacije i glasine,ali to kruzi medju ,,rajom,,

citam ja njegove knjige i izjave,jako je interesantan lik,ali posto sam svjestan da ima tih predrasuda,moras da vazes kvalitetno
to ti je isto sa the economist-om
jako kvalitetne novine,odlicni tekstovi,analize,predvidjanja,ali to su konzervativne novine,i ja kad ih citam uvijek mi je to na pameti,tako da nikad ne letim grlom u jagode
pogotovo kad se oni dotaknu venecuela i huge chaveza,on im je inace neprijatelj broj 1
vjerovatno zbog nacionalizacije industrije,i to ne samo naftne,vec dobrog dijela
tako i za ruse i putina,i u zadnje vrijeme su se i na njih naostrili

sve to mi imamo u nasem nekom microprimjeru u bosni
zna se koga avaz gura,koga gura oslobodjenje,za koga je pecanin,a za koga avdic
i oni napisu nekad dobre tekstove,i objektivne
ali nekad ga useru samo tako,tako i sam chomsky
dosta stvari na koje on ukazuje u americi stoje,ne sve,ali podosta
ali je zato usro sa srbijom i jedno vrijeme je cak i nasjeo na lazi koje su servirane iz srpske kuhinje i jos par nekih evropskih intelektualaca i on je cak i negirao genocid u srebrenici,ali nedugo poslije se ispravio,priznao gresku i povukao se
jeza u ledja

#2583 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Ovo sto napisa ahuseino za Chomskog, oduze mi rijeci iz prstiju. Meni se taj lik gadi, al eto. Bas da vidimo da li ce 'najveci zivi americki intelektualac' biti u pravu sto se tice izbora. On ti je bas primjer americkog anti-intervencioniste.

A ovo, ld, sto spomenu za Economist, tacno si opisao sta i ja mislim. Meni su pravo dobri i bas mi ih merak citat, al ono, znam na koju stranu naginju.

A pazi, svi casopisi koji su hajd recimo biznis orjentirani, mada Economist bas i nije toliko, ali recimo Financial Times, Wall Street Journal, Forbes, svi su desno orjentirani. Neki dan citam u FT glupav clanak koji krivi skorasnji krah na burzama sa, pazi sad, povecanjem sansi Obami da postane predsjednik. Kao, sto su Obamine sanse bile vece to su dionice padale i padale. :roll:
WSJ isto ima slicne tekstove.

edit: evo sad nadjoh, Economist i FT su u vlasnistvu Rotschilda. :D
ld

#2584 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jeza u ledja wrote:Ovo sto napisa ahuseino za Chomskog, oduze mi rijeci iz prstiju. Meni se taj lik gadi, al eto. Bas da vidimo da li ce 'najveci zivi americki intelektualac' biti u pravu sto se tice izbora. On ti je bas primjer americkog anti-intervencioniste.

A ovo, ld, sto spomenu za Economist, tacno si opisao sta i ja mislim. Meni su pravo dobri i bas mi ih merak citat, al ono, znam na koju stranu naginju.

A pazi, svi casopisi koji su hajd recimo biznis orjentirani, mada Economist bas i nije toliko, ali recimo Financial Times, Wall Street Journal, Forbes, svi su desno orjentirani. Neki dan citam u FT glupav clanak koji krivi skorasnji krah na burzama sa, pazi sad, povecanjem sansi Obami da postane predsjednik. Kao, sto su Obamine sanse bile vece to su dionice padale i padale. :roll:
WSJ isto ima slicne tekstove.

edit: evo sad nadjoh, Economist i FT su u vlasnistvu Rotschilda. :D

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo je prejako
pa onaj lik iz forbesa,mislim da je jedan od vlasnika,iz familije je definitivno,on je MaCainov savjetnik,nisam mu zapamtio ime,ali prezime jesam,jer se preziva Forbes,pa me tako i ne cudi za njihovo pisanje,mada ne pratim njih

ja licno se drzim economista i guardiana i imam par dobrih web stranica koje redovno pratim
i nezaobilazni avaz i oslobodjenje :D
omar little

#2585 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by omar little »

Kad spomenuste WSJ, prvi tjedan krize kad je sve otislo u vrazju mater kupim ja WSJ da vidim sta oni imaju za reci. Ne lazem, majke mi, na prvoj strani i to na gornjoj polovici, znaci udarno mjesto, vijesti o kolapsu, reakcije I clanak "o bogatasima sa upper east side i kako njih pogadja ova kriza"?!?!?!?!? Ja nisam mogla vjerovati koja drksost, ironija i bezobrazluk. Uglavnom, u clanku radili intervjue sa bogatasima koji se zale kako su zbog nesigurnosti i krize morali otkazati plasticnu operaciju nosa za svoju kcerku od 16 godina, jedni su morali odustati od jahte koja kosta 25 miliona i zadovoljiti se sa onom koja kosta 11 miliona, a jedni, jadna li im majka, nisu mogli kupiti kucu u the hamptons. :-) :-) :-) Ja nisam znala da li da placem ili da se smijem. I jos, naravno, tipicno desnicarski su na kraju zeljeli reci kako mi svi trebamo suosjecati s njima :lol: jerbo oni guraju nasu ekonomiju i od njihovih kuca, operacija, jahti zaradjuju mali ljudi koji to sve moraju napraviti, dovesti potrebstine i take neke gluposti. MRSH!!!
Ali, eto, ja citam i FT, WSJ i Economist jer u dosta slucajeva oni iznose korisne i kvalitetne statisticke podatke. A i analize su im nekad dosta dobre. Propagandu odvadim i ostane mi ono sto mi treba.:D Informacija.
callmethebreeeze

#2586 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by callmethebreeeze »

omar little wrote:Kad spomenuste WSJ, prvi tjedan krize kad je sve otislo u vrazju mater kupim ja WSJ da vidim sta oni imaju za reci. Ne lazem, majke mi, na prvoj strani i to na gornjoj polovici, znaci udarno mjesto, vijesti o kolapsu, reakcije I clanak "o bogatasima sa upper east side i kako njih pogadja ova kriza"?!?!?!?!? Ja nisam mogla vjerovati koja drksost, ironija i bezobrazluk. Uglavnom, u clanku radili intervjue sa bogatasima koji se zale kako su zbog nesigurnosti i krize morali otkazati plasticnu operaciju nosa za svoju kcerku od 16 godina, jedni su morali odustati od jahte koja kosta 25 miliona i zadovoljiti se sa onom koja kosta 11 miliona, a jedni, jadna li im majka, nisu mogli kupiti kucu u the hamptons. :-) :-) :-) Ja nisam znala da li da placem ili da se smijem. I jos, naravno, tipicno desnicarski su na kraju zeljeli reci kako mi svi trebamo suosjecati s njima :lol: jerbo oni guraju nasu ekonomiju i od njihovih kuca, operacija, jahti zaradjuju mali ljudi koji to sve moraju napraviti, dovesti potrebstine i take neke gluposti. MRSH!!!
Ali, eto, ja citam i FT, WSJ i Economist jer u dosta slucajeva oni iznose korisne i kvalitetne statisticke podatke. A i analize su im nekad dosta dobre. Propagandu odvadim i ostane mi ono sto mi treba.:D Informacija.
i ja suosjecam s bogatasima. cuo sam da wsj ima i fine komentare o bliskoistocnoj krizi.
:D
ft i wsj ne citam redovno, ali sam pretplacen na economist i moram reci da su super.
nego, sta je ovo s obaminom ilegalnom tetkom. samo da ne padne na to...
omar little

#2587 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by omar little »

koja sad tetka? :shock: :? ja sam odlucila da vise nista ne pratim do utorka, mislim sto se izbora tice naravno. :D u utorak se nacalim ispred TV-a s klapom i cekamo rezultate. samo sto me uvijek jebe kalifornija sa vremenskom razlikom. :D dodjem na posao sutradan, k'o da me je tuk'o neko. :D dodushe, u slucaju zadnja dva izborna rezultata vala me i jesu republikanci mentalno namarisali. elem, u svakom slucaju, o kakvoj tetki je rijec?
jeza u ledja

#2588 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

omar little wrote:koja sad tetka? :shock: :? ja sam odlucila da vise nista ne pratim do utorka, mislim sto se izbora tice naravno. :D u utorak se nacalim ispred TV-a s klapom i cekamo rezultate. samo sto me uvijek jebe kalifornija sa vremenskom razlikom. :D dodjem na posao sutradan, k'o da me je tuk'o neko. :D dodushe, u slucaju zadnja dva izborna rezultata vala me i jesu republikanci mentalno namarisali. elem, u svakom slucaju, o kakvoj tetki je rijec?
Obama says he didn't know aunt's illegal status

CHICAGO – Democratic presidential nominee Barack Obama said Saturday he didn't know his aunt was living in the United States illegally and believes that laws covering the situation should be followed.

The Associated Press found that Obama's aunt had been instructed to leave the country four years ago by an immigration judge who rejected her request for asylum from her native Kenya. The woman, Zeituni Onyango (zay-TUHN on-YANG-oh), is living in public housing in Boston and is the half-sister of Obama's late father.

A statement given to the AP by Obama's campaign said, "Senator Obama has no knowledge of her status but obviously believes that any and all appropriate laws be followed." Traveling with Obama in Nevada, campaign strategist David Axelrod declined to elaborate on the statement, but said: "I think people are suspicious about stories that surface in the last 72 hours of a national campaign."

An adviser to Republican John McCain's campaign, Mark Salter, said he had no comment on the reports about Obama's relative. "It's a family matter," Salter said.

The campaign said it was returning $260 that Onyango had contributed in small increments to Obama's presidential bid over several months. Federal election law prohibits foreigners from making political donations. Onyango listed her employer as the Boston Housing Authority and last gave $5 on Sept. 19.

Onyango, 56, is part of Obama's large paternal family, with many related to him by blood whom he never knew growing up.

Obama's father, Barack Obama Sr., left the future presidential nominee when the boy was 2, and they reunited only once — for a monthlong visit when Obama was 10. The elder Obama lived most of his life in Kenya, where he fathered seven other children with three other wives. He died in a car crash in 1982.

Obama was raised for the most part by his mother and her parents in Hawaii. He first met his father's side of the family when he traveled to Africa 20 years ago. He referred to Onyango as "Auntie Zeituni" when describing the trip in his memoir, saying she was "a proud woman."

Obama's campaign said he had seen her a few times since that meeting, beginning with a return trip to Kenya with his future wife, Michelle, in 1992. Onyango visited the family in Chicago on a tourist visa at Obama's invitation about nine years ago, the campaign said, stopping to visit friends on the East Coast before returning to Kenya.

She attended Obama's swearing-in to the U.S. Senate in 2004, but campaign officials said Obama provided no assistance in getting her a tourist visa and doesn't know the details of her stay. The campaign said he last heard from her about two years ago when she called saying she was in Boston, but he did not see her there.

Onyango's refusal to leave the country would represent an administrative, noncriminal violation of immigration law, meaning such cases are handled outside the criminal court system. Estimates vary, but many experts believe there are more than 10 million such immigrants in the U.S.

The AP could not immediately reach Onyango for comment. When a reporter went to her home Friday night, no one answered the door. A neighbor said she was often not home on weekends. Onyango did not immediately return telephone and written messages left at her home.

Onyango was instructed to leave the country by a U.S. immigration judge who denied her asylum request, a person familiar with the matter told the AP. This person spoke on condition of anonymity because no one was authorized to discuss Onyango's case.

It was unclear why her request was rejected in 2004. A spokeswoman for U.S. Immigration and Customs Enforcement, Kelly Nantel, said the government does not comment on an individual's citizenship status or immigration case.

Information about the deportation case was disclosed and confirmed by two separate sources, one a federal law enforcement official. The information they made available is known to officials in the federal government, but the AP could not establish whether anyone at a political level in the Bush administration or in the McCain campaign had been involved in its release.

Onyango's case — coming to light just days before the presidential election — led to an unusual nationwide directive within Immigrations and Customs Enforcement requiring that any deportations before Tuesday's election be approved at least at the level of the agency's regional directors, the U.S. law enforcement official told the AP.

The directive suggests that the administration is sensitive to the political implications of Onyango's case coming to light so close to the election.

The East African nation has been fractured by violence in recent years, including a period of two months of bloodshed after December 2007 that killed 1,500 people.

In Boston, Lydia Agro, communications director for the Housing Authority, said Onyango had been screened and approved for public housing as an "eligible non-citizen" when she moved in in 2003. She said the authority is not notified of deportation orders and did not know Onyango was related to Obama until two days ago.
jeza u ledja

#2589 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Inace, i moja raja planira get-together u utorak da pratimo rezultate. Pripremicemo kokice i velike kolicine pica, ili da proslavimo ili da utopimo tugu. :D

http://www.msnbc.msn.com/id/22425001/vp ... 9#27485189
Last edited by jeza u ledja on 01/11/2008 20:33, edited 1 time in total.
ahuseino

#2590 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ahuseino »

omar little wrote:Kad spomenuste WSJ, prvi tjedan krize kad je sve otislo u vrazju mater kupim ja WSJ da vidim sta oni imaju za reci. Ne lazem, majke mi, na prvoj strani i to na gornjoj polovici, znaci udarno mjesto, vijesti o kolapsu, reakcije I clanak "o bogatasima sa upper east side i kako njih pogadja ova kriza"?!?!?!?!? Ja nisam mogla vjerovati koja drksost, ironija i bezobrazluk. Uglavnom, u clanku radili intervjue sa bogatasima koji se zale kako su zbog nesigurnosti i krize morali otkazati plasticnu operaciju nosa za svoju kcerku od 16 godina, jedni su morali odustati od jahte koja kosta 25 miliona i zadovoljiti se sa onom koja kosta 11 miliona, a jedni, jadna li im majka, nisu mogli kupiti kucu u the hamptons. :-) :-) :-) Ja nisam znala da li da placem ili da se smijem. I jos, naravno, tipicno desnicarski su na kraju zeljeli reci kako mi svi trebamo suosjecati s njima :lol: jerbo oni guraju nasu ekonomiju i od njihovih kuca, operacija, jahti zaradjuju mali ljudi koji to sve moraju napraviti, dovesti potrebstine i take neke gluposti. MRSH!!!

Mogu ti rechi, bash me nasekira ovaj post i te informacije... ali ozbiljno... sto li oni avioni ne padoshe na Upper X-side (taman po jedan na svaku stranu parka)? (ne da nisam znao, al' me podsjeti)... da bil' majku Him... dushevni jadovi... :x :evil: :evil:

Isto ko ovo sada sto se deshava sa zlatnim padobranima... valja meni i mojoj djeci, pa njihovoj otplachivati ovaj bailout, a oni vech stavljaju pare na stranu za ovogodishnje bonuse (svaka kompanija u range-u od 4 - 7 milijardi dolara), a u medjuvremenu banke ne daju pare ispod kljucha... :twisted:

Pa ti nemoj go postal... :twisted:

Sache @veleposlanik: "Ja ti fino kazem..." :-)
jeza u ledja

#2591 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Btw, Gallup poll je danas dosao na cak +10% za Obamu.

National poll of polls je na +6.5%.
ld

#2592 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by ld »

jel istina ovo za terminatora

Bilder koji postao glumac, pa potom postao političar, pozvao je Baracka Obamu da nabilda svoju politiku i svoje tijelo, na užarenom mitingu podrške republikancu Johnu McCainu.

Arnold Schwarzenegger, holivudski akcijski heroj, koji je sada republikanski guverner Kalifornije, oduševio je nekoliko hiljada posjetilaca na McCainovom mitingu u Ohiou ismijavajući Obaminu politiku i fizičku konstituciju, javio je AFP.

Ovaj bivši Mister Universe, rođen u Austriji, niz godina održava bodybuilding turnir u Columbusu, i pozvao je Obamu da učestvuje u slijedećem natjecanju.

- Svake godine u martu dolazim ovdje da organizujem Arnold Classic, koji je posvećen bildanju i razvoju tijela, kazao je Schwarzenegger.

"Zato pozivam senatora Obamu, jer mora učiniti nešto s onim mršavim nogama. Natjeraću ga da radi čučnjeve. I mi ćemo ga natjerati da vježba bicepse, kako bi razvio one nejake, male, ruke ", dodao je on.

- Senator McCain građen je kao stijena. Njegov karakter i pogledi su čvrsti, kazao je Schwarzenegger.

:lol: :lol: :lol: :lol:
jeza u ledja

#2593 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

unfakinbilivibl!!!! :lol: :lol: :lol: :lol:
callmethebreeeze

#2594 Re: Americki predsjednicki izbori

ja sam veceras gledao arnolda kako proziva obamu....
sto je najgore ljudi vriste od dragosti, a ne kontaju jadni kako su nisko pali kad su im to argumenti pred kraj kampanje.
:-) :-) :-) :D
evo, bicu skroman i uzecu sebe za primjer :D ; ja sam slab na milfs, ali nikada ne bih glasao za palin samo zato sto podsjeca na tete iz mojih fantazija.
:D :D :D
jeza u ledja

#2595 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

ahahaha sad trazim po youtubeu ovaj govor i izmedju ostalog nadjoh i ovo:

Arnie kaze Obami:

"Don't be economic girly man."

BWAHAHAHHAHAHA :lol: :lol: :lol:

(nema slike samo ton)
Last edited by jeza u ledja on 01/11/2008 21:39, edited 1 time in total.
omar little

#2596 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by omar little »

callmethebreeeze wrote: evo, bicu skroman i uzecu sebe za primjer :D ; ja sam slab na milfs, ali nikada ne bih glasao za palin samo zato sto podsjeca na tete iz mojih fantazija.
e, da mi je sad iskopat' kakvu sliku Palinke u latexu...:D :D :D trajfekta za tebe, sto bi rek'o Djordje djunior :D :D :D
callmethebreeeze

#2597 Re: Americki predsjednicki izbori

omar little wrote:
callmethebreeeze wrote: evo, bicu skroman i uzecu sebe za primjer :D ; ja sam slab na milfs, ali nikada ne bih glasao za palin samo zato sto podsjeca na tete iz mojih fantazija.
e, da mi je sad iskopat' kakvu sliku Palinke u latexu...:D :D :D trajfekta za tebe, sto bi rek'o Djordje djunior :D :D :D
ja sam neshvacen, ne lozim se na latex.

p.s samo se ti zajebavaj, ako ti palin bude VP moraces emigrirati u kanadu. ja sam postao opsjednut NJOJZOM i citam i gledam sve sto mi dodje pod ruku. pa za nju su semiha borovac i mirnes ajanovic genijalci.
:-)
jeza u ledja

#2598 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

VAUUUU!!

Nevjerovatno. Danas je izletio snimak neke dvojice komicara sa radija iz Montreala koji su nazvali Sarah Palin pozirajuci kao Nicholas Sarkozy. :shock: :shock:

Sest minuta razgovaraju o raznoraznim glupostima, ovaj lupa gluposti, a ona se smijulji. Nevjerovatno.
Pa ovo je stvarno kriticno.

:lol: :lol: :lol: :lol:

Ovdje imate cijeli transkript razgovora:

http://voices.washingtonpost.com/sleuth ... rkozy.html
Zah

#2599 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by Zah »

Jeza u ledja. Citirao si samo dio mog komentara a ono najvazni si izostavio. Poenta je bila u sledecoj tverdnji uglednoh jevrejskog politicara, koja potvrdjuje ono sto sam govorio. Iz tog razloga ponavljam izrecenu Saronovu tvrdnju .

" Svaki put kada mi uradimo nešto vi mi kažete Amerika će uraditi ovo ili ono...Želim nešto otvoreno da vam kažem: ne brinite o američkom pritisku na Izrael. Mi, jevrejski narod, kontrolišemo Ameriku,i Amerikanci to znaju.“ (riječi izraelskog premijera Ariela Sharona, kako je objavio Kol Yisrael radio 2. oktobra 2001. godine").

Sto se tice sadasnjih zibora, mislim da ce pobijediti Barak Husein Obama jer sve vise srednja klasa i siromasni izlaze na izbore.Za SAD bila bi katastrofa da pobijedi republikanac. Ali, ovdje narod ne zna razmisljati. Dovoljno ga je zaplasiti nekom prijetnjom i on odmah promijeni misljenje. Ja se nadam da tako ovaj put nece biti. U utorak glasam za Obamu.
jeza u ledja

#2600 Re: Americki predsjednicki izbori

Post by jeza u ledja »

Zah wrote:Jeza u ledja. Citirao si samo dio mog komentara a ono najvazni si izostavio. Poenta je bila u sledecoj tverdnji uglednoh jevrejskog politicara, koja potvrdjuje ono sto sam govorio. Iz tog razloga ponavljam izrecenu Saronovu tvrdnju .

" Svaki put kada mi uradimo nešto vi mi kažete Amerika će uraditi ovo ili ono...Želim nešto otvoreno da vam kažem: ne brinite o američkom pritisku na Izrael. Mi, jevrejski narod, kontrolišemo Ameriku,i Amerikanci to znaju.“ (riječi izraelskog premijera Ariela Sharona, kako je objavio Kol Yisrael radio 2. oktobra 2001. godine").
Citirao sam napisani post. Ovo gore kvotano si dodao naknadno kao odgovor na moj post - koji dolazi nakon tvoga. :-) Pa nismo djeca.

Ako vec trazis odgovor na ovo gore, ja ne vidim kako ova izjava, ako je stvarno postojala, potvrdjuje tvoju tvrdnju? Znaci li isto to da ako Hamas izjavi da bi oni voljeli da Obama pobjedi da je to stvarno tacno? Sta je Ariel Sharon mislio, a sta je stvarnost, su dvije sasvim razlicite stvari. Ne brini se ti, jevrejski narod ne kontrolise Ameriku.

Ali ti meni nisi odgovorio na pitanje zbog kojeg smo uopste zapoceli pricu o ovome - a to je zasto je 75% Jevreja u Americi glasalo protiv Busha?
Post Reply