Dešavanja u Srbiji

Post Reply
simi5

#2576 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Umjetnik a wrote:ima li te vlade više :D
Prošli put je trebalo 3 meseca, gde žuriš sad. :D

Sve zavisi od Fijata. Ako je istina da će ući iz sve snage onda se SPS nesumnjivo priključuje DS-u, ako odustanu biće novi izbori jer se vlada DSS-SRS neće formirati.
pesak

#2577 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Događaji

Saopštenja

Iz medija

Govori

Drugi o nama

Audio / Video
01.06.2008 .

Intervju, Vesna Pešić, Blic
Srbija će potonuti sa Koštunicom

Moja očekivanja su da će Srbija ipak dobiti proevropsku vladu. Pretpostavljam da će se nakon verifikovanja mandata u Skupštini pokazati ko ima parlamentarnu većinu da sastavi vladu i da će to biti proevropske stranke, uz neke pozajmice iz nacionalističkog bloka. Tako bi i trebalo da bude s obzirom na to da su se građani izjasnili da hoće normalno da žive, pokazalo se i da više ne pomaže pritiskanje nacionalističkog zvona. To je veoma značajna promena - kaže u razgovoru za "Blic nedelje" Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta Liberalno-demokratske partije.

Jesu li novi izbori jedno od mogućih rešenja i mislite li da to može biti dobar izlaz iz ove situacije?

Izbori mogu biti ponovljeni samo ako nijedan blok - nacionalistički i proevropski - ne uspe da skupi većinu. A to je malo verovatno. Pored toga, novi izbori bi značili bacanje još jedne godine, potvrdili nemogućnost Srbije da se stabilizuje. Građani i sredstva bi se i dalje iscrpljivali, deficit raste a i drugi ekonomski pokazatelji odražavaju nestabilnost zemlje. Srbija će se kretati i dalje sporije nego što treba, ali je važno da se kreće napred, ka Evropskoj uniji, kako bismo mogli biti podržani i na sledećim izborima dobili "čistu" evropsku vladu.

Ukoliko vladu formiraju koalicije okupljene oko DS, SPS i manjine, hoće li LDP podržati takvu vladu?

LDP je zauzeo ispravnu poziciju. Odmah nakon izbora i na sastanku kod predsednika Republike, LDP je rekao da ćemo podržati Demokratsku stranku da napravi vladu zbog velike podrške građana evropskom putu Srbije. Podržaćemo vladu sa SPS koalicijom, posebno u aktivnostima oko približavanja Srbije EU. Podržaćemo sve dobre zakonodavne inicijative, što smo radili i do sada. No, to ne znači da ćemo se odreći parlamentarne i političke kritike u svim onim slučajevima koji nanose štetu javnom interesu i građanima. I to smo otvoreno rekli. Nećemo opraštati sabotažu glavnih ciljeva našeg društva i države, bez kojih se Srbija ne može normalizovati.

Šta LDP traži za uzvrat? Hoće li uslov biti i neko mesto u vlasti ili diplomatiji?

Mi smo rekli da bismo podržali takvu vladu zato što bi rikverc sa radikalima i Koštunicom bio mnogo veće zlo za Srbiju. Mi ne bismo bili deo vlade sa socijalistima. Nismo ništa tražili za podršku koja odgovara programu i ciljevima LDP. U kampanji smo kritikovali partijske trgovine koje zaturaju interese građana, rasturaju državu i njene institucije. Tražićemo odgovornu, štedljivu i efikasnu vladu. Ministri danas odgovaraju svom partijskom šefu, a ne građanima, pa neki i po četvrti put hoće da preuzmu isto ministarstvo a da nikada nisu podneli račun šta su uradili.

Kako vidite perspektivu Srbije sa vladom okupljenom oko DS, a kakvu sa vladom SRS-DSS-SPS?

Vlada oko DS bi bila korak napred ka normalnom životu, razvoju i hvatanju koraka sa susedima i EU, mada bi i oni morali da se menjaju da bi se Srbija stabilizovala i izašla iz kandži večnih nacionalnih pitanja, megalomanije i autoritarizma. Sa radikalima i Koštunicom bi bilo sve suprotno, Srbija bi bar privremeno potonula, a šta će nam to, zar nismo dovoljno vremena izgubili, zar nam nije bilo dovoljno patnji i nesreće?

Kako gledate na ponašanje socijalista u ovim pregovorima i mislite li da je moguće da dođe do podele te koalicije?

Mnogo se preteruje kako se SPS promenio, gotovo do komičnosti. A nije se bitnije promenio. Možda im najviše zameram što nisu uspeli da preuzmu odgovornost Miloševića i njegovog režima kada su u pitanju ubistva Ivana Stambolića, Slavka Ćuruvije, funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali i još neka teška zlodela, koji se baš nikako ne mogu prikriti nacionalističkim pričama, bombardovanjem i "nezasluženim sankcijama". Mislim da je moguće da dođe do podele u toj koaliciji, na to se računa, jer se očito ne slažu s poništavanjem SSP i odbacivanjem EU.

Koliko će se dogovor SRS-DSS-SPS o vlasti u Beogradu odraziti na formiranje vlade?

Ne bi moralo da se odrazi na formiranje vlade, sem ako koalicija oko SPS-a ne reši da pravi "crnu koaliciju" i na državnom nivou. To su još uvek nejasna pitanja i nije jasno kako će se razrešiti. Ne može mnogo da ni da se "teoretiše", jer najveću ulogu imaju trgovine, računice, ucene i pritisci, o čemu ne znamo mnogo.

Kakav je stav LDP u pogledu formiranja beogradske vlasti?

Nema sumnje da bismo mi više voleli da se napravi koalicija DS i LDP, ali to ne izgleda mnogo verovatno. Neke mogućnosti mogu biti kasnije otvorene ako se napravi proevropska vlada i ako padne već napravljen koalicioni sporazum SPS-a sa radikalima i Koštunicom.

Koga vidite kao premijera proevropske vlade okupljene oko DS?

Neću da umanjujem šanse ljudi koje smatram sposobnim da preuzmu premijersku ulogu. Ne zaboravite da premijer ne bi trebalo da bude "potrčko", već samostalan u svom poslu.

Pismo Vladete Jankovića

U javnosti se puno priča o podelama unutar DSS nastalim pre svega zbog saradnje sa radikalima. Mislite li da je za Vladetu Jankovića, koga dobro poznajete, i još neke funkcionere ove stranke prihvatljiva saradnja sa radikalima?

Takve priče kolaju Beogradom, pa i nekakvo pismo Vladete Jankovića koji se u javnosti više puta usprotivio da DSS ide u koaliciju sa radikalima. To pismo još nije stiglo adresatu, koliko je meni poznato.

Nije izgubljena godina

Mislite li da je ovo za građane Srbije, nakon prošle izborne godine i mučnog formiranja vlade, još jedna izgubljena godina?

Nije izgubljena jer se jasno pokazalo da je Srbija prelomila za Evropu i da je na dobrom putu da prevaziđe nacionalističku eksploataciju naše zemlje i građana koju je uveo Milošević. Građani će imati prilike da još energičnije podrže stranke koje vode napred kako bi stranke naše tužne prošlosti bile nepobitno poražene. Narod je došao do daha i neće više vlast onih koji su ga temeljno uništavali, a teške posledice oseća i danas.
pesak

#2578 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

strasno mi je zaao cede :(
vee-jay

#2579 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

pesak wrote:strasno mi je zaao cede :(
pa pesak, odluci se vec jednom... malo ga napadas, malo ti ga zao :-)
pesak

#2580 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

pa napadam ga sto mi je on jedina opcija. drugi me ne interesuju. sve go kreten.
mnogo mi ga je zao . pogledaj mu izraze lica na sajtu. koliko se decko trudio i koliko se vec dugo bori sa idiotima. i ko zna koliko ce se jos boriti.
to moze samo idealista . ne volim rec patriota, a sta je on nego patriota, a toliko je oblacen, kao izdajnik je... mos misliti.
kakav tragican lik. :cry:
Last edited by pesak on 05/06/2008 02:57, edited 1 time in total.
simi5

#2581 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

I tako dok čekamo vladu možemo da se zabavimo po nekom pričicom iz života.
Završena istraga protiv Svetlane Ražnatović
Autor: Tanjug | 04.06.2008 - 17:35

Istraga protiv folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović je završena i predmet je danas upućen u tužilaštvo na dalje postupanje, izjavila je Tanjugu portparol Okružnog suda Ivana Ramić.

Okružni sud u Beogradu sproveo je istragu protiv Ražnatovićeve zbog sumnje da je, kao nekadašnja predsednica Fudbalskog kluba Obilić protivpravno prisvojila novac od transfera 15 fudbalera tog kluba u strane klubove.
Istragom je bila obuhvaćena i njena sestra Lidija Veličković, zbog sumnje da joj je u tome pomagala. Tužilaštvo bi trebalo da odluči da li će podići optužnicu, zatražiti dopunu istrage ili eventualno odustati od krivičnog gonjenja.

Bankarska dokumentacija iz Rusije, koja se čekala da stigne u Okružni sud od septebmra prošle godine do kraja maja, i kočila kraj istrage protiv Ražnatovićeve, prevedena je na srpski i pripojena predmetu. Dokumentacija iz Moskve tiče se transfera fudbalera Obilića Milana Obradovića u moskovsku Lokomotivu. Okružno tužilaštvo tereti Ražnatovićevu da je zloupotrebila službeni položaj i prekoračila ovlašćenja tako što je od 1998. do 2003. godine prodavala igrače stranim klubovima, a u poslovnim knjigama prikazivala da su fudbaleri prodavani bez obeštećenja.
Udovica Željka Ražnatovića Arkana tereti se da je na taj način protivpravno pribavila 22.529.000 maraka i 480.000 američkih dolara, za koliko je i oštetila klub sa Vračara. Ona je uhapšena u toku akcije "Sablja" i preko dva meseca je provela u pritovru
Lidija Veličković je osumnjičena da je, u nameri da pomogne svojoj sestri, otvorila devizne račune u kiparskoj "Popular banci" i "Rajfajzen banci" u Segedinu.

Na ove račune "slivao se" novac od prodaje igrača, a Veličkovićeva ga je podizala i odnosila ga sestri. Po nalogu Ražnatovićeve, Veličkovićeva je novac prebacivala i na druge račune. Ražnatovićeva se sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj u slučaju prodaje 15 fudbalera, među kojima su pored Milana Obradovića, Dragan Šarac, Vladica Đurović, Zoran Ranković, Milorad Korać, Nikola Lazetić i drugi.

Blic
pesak

#2582 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Danas je Spasovdan. :shock: slava Beograda. Bice blokirane ulice u Beogradu, nece biti prevoza u glavnim beogradskim ulicama...ici ce litija...puno hriscana... :roll:
a nigde coveka.
nigde postovanja bozijih zapovesti...

grad ce biti blokiran, kao sto je bio blokiran kad je bio Medvedev u poseti.

mislim, s kojim pravom mi bilo ko ukida pravo da se prevezem gde ja hocu ? Pa nisu svi pravoslavci, niti iko ima pravo da namece bilo sta nekom drugom, osim postovanja osnovnih ljudskih prava, a tu spada i pravo na slobodno i neometano kretanje u sopstvenom gradu. Ili mozda gresim ??? :(

Gradska televizija ce prenositi celu litiju. Malopre je bio snimak iz crkve- zabradjene zene, glave pokrivene maramom. :shock:
Boze, boze, koji su to likovi. :run:

11-14 zaustavljen saobracaj. :shock:
i sad, ako nekom treba lekar, moze komotno da umre, da ne bi prekidao litiju., :shock:
Last edited by pesak on 05/06/2008 09:30, edited 1 time in total.
zastoqsviram

#2583 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zastoqsviram »

pesak wrote:Danas je Spasovdan. :shock: slava Beograda. Bice blokirane ulice u Beogradu, nece biti prevoza u glavnim beogradskim ulicama...ici ce litija...puno hriscana... :roll:
a nigde coveka.

mislim, s kojim pravom mi bilo ko ukida pravo da se prevezem gde ja hocu ? Pa nisu svi pravoslavci, niti iko ima pravo da namece bilo sta nekom drugom, osim postovanja osnovnih ljudskih prava, a tu spada i pravo na slobodno i neometano kretanje u sopstvenom gradu. Ili mozda gresim ??? :(

Gradska televizija ce prenositi celu litiju. Malopre je bio snimak iz crkve- zabradjene zene, glave pokrivene maramom. :shock:
a da je gej parada, pesak bi bila na celu...
pesak

#2584 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

zastoqsviram wrote:
pesak wrote:Danas je Spasovdan. :shock: slava Beograda. Bice blokirane ulice u Beogradu, nece biti prevoza u glavnim beogradskim ulicama...ici ce litija...puno hriscana... :roll:
a nigde coveka.

a da je gej parada, pesak bi bila na celu...
lep ti nick.
zastoqsviram

#2585 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zastoqsviram »

lep ti nick.[/quote]

nick mi takav, da bi cedina djeca mogla zaigrat...
laku noć

#2586 Re: Desavanja u Srbiji

Post by laku noć »

a nigde coveka.

11-14 zaustavljen saobracaj. :shock:
i sad, ako nekom treba lekar, moze komotno da umre, da ne bi prekidao litiju., :shock:
Pesak,sretan ti dan grada :lol:
zastoqsviram

#2587 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zastoqsviram »

aman pesak nemam nista ni protiv tebe ni protiv takvih kao sto si ti, nit se mislim nadje...ati s tobom i slicnima... al imam protiv licemjera koja propagirate.
a sta propagirate? evropske principe koji nisu nista drugo do maocetungovsko uniformisanje svih segmenata zivota pod firmom standardizacije, a ljudska prava (ja vise volim reci sloboda koja mi je, kao i svima, od Boga data) dozivljavate kao orvelovu zivotinjsku farmu, gdje se zna ko je gornji a ko donji...
laku noć

#2588 Re: Desavanja u Srbiji

Post by laku noć »

Pesak,jesi li na primjer ikad bio/la u Dubrovniku kada proslavljaju dan sv,Vlaha zaštitnika grada Dubrovnika?
simi5

#2589 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Saobraćaj će biti blokiran u Kneza Miloša i Kralja Milana (nekadašnja Titova) od Londona prema Terazijama. Ostali saobraćaj funkcioniše normalno. Istina Miloševa je važna ulica.

Više pometnje naprave svakosubotnje sportske manifestacije kao biciklizam, maraton, pešačka subota. A kad se setim kako smo se šetali 97. pa svaki dan zatvorimo saobraćaj na po 3 sata. I tako 105 dana uzastopno.
vee-jay

#2590 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

Koštunica potvrdio spremnost za izolaciju
...Demokratska stranka /DS/ ocijenila je da su "Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije /DSS/ definitivno potvrdili svoje antievropsko opredjeljenje i spremnost da po svaku cijenu, pa i cijenu izolacije i ekonomskog propadanja Srbije, ponište Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.....
*** SPAM ***/index.php?opti ... Itemid=194
Pa jel se Kostunica ovo stvarno boli vlasti, kad ovakve izjave daje a zna da je SPS protiv ukidanja ovog sporazuma i da je sve vise ljudi u Srbiji za Evropu?
Dačić: Danas nema sastanka
...Lider Jedinstvene Srbije najavio je da će već danas od SPS-a i PUPS-a tražiti prekid pregovora o formiranju vlade sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije i otpočinjanje pregovora sa Demokratskom strankom. U izjavi za "Večernje novosti", Marković je, pak, naveo da će u petak znati više detalja o budućoj Vladi Srbije....
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=302074
Ne kontam, gdje ostade logika? Izgleda da se radikali stvarno boje preuzeti vlast, jer a) nemogu ispuniti obecanja b) nemaju kapacitet za rjesavanje problema u Srbiji a da je pritom na svoju korist izmuzu c) nisu na djelovanju ni priblizno toliko jaki kao na blebetanju i d) se boje Evrope.

Izgleda na kraju krajeva da su i pobijedili izbore, oni bi predali vodstvo nekom drugom. Pa kakva je to stranka?!?! Dovoljam im prst, sta ce im ruka. Stvarno ne kontam, pa ko je rado u opoziciji? Ma nece na narednim izborima dobiti ni 10%.
:-) :-) :-)
simi5

#2591 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

vee-jay wrote:
Koštunica potvrdio spremnost za izolaciju
...Demokratska stranka /DS/ ocijenila je da su "Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije /DSS/ definitivno potvrdili svoje antievropsko opredjeljenje i spremnost da po svaku cijenu, pa i cijenu izolacije i ekonomskog propadanja Srbije, ponište Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.....
Pa jel se Kostunica ovo stvarno boli vlasti, kad ovakve izjave daje a zna da je SPS protiv ukidanja ovog sporazuma i da je sve vise ljudi u Srbiji za Evropu?
Dačić: Danas nema sastanka
...Lider Jedinstvene Srbije najavio je da će već danas od SPS-a i PUPS-a tražiti prekid pregovora o formiranju vlade sa Srpskom radikalnom strankom i Demokratskom strankom Srbije i otpočinjanje pregovora sa Demokratskom strankom. U izjavi za "Večernje novosti", Marković je, pak, naveo da će u petak znati više detalja o budućoj Vladi Srbije....
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=302074
Ne kontam, gdje ostade logika? Izgleda da se radikali stvarno boje preuzeti vlast, jer a) nemogu ispuniti obecanja b) nemaju kapacitet za rjesavanje problema u Srbiji a da je pritom na svoju korist izmuzu c) nisu na djelovanju ni priblizno toliko jaki kao na blebetanju i d) se boje Evrope.

Izgleda na kraju krajeva da su i pobijedili izbore, oni bi predali vodstvo nekom drugom. Pa kakva je to stranka?!?! Dovoljam im prst, sta ce im ruka. Stvarno ne kontam, pa ko je rado u opoziciji? Ma nece na narednim izborima dobiti ni 10%.
:-) :-) :-)
Sve si dobro shvatio. Koštunica i nekoliko njegovih ministara ( Bubalo, Lončar, Velimir Ilić,...) su duboko zaglibili u privatizacione malverzacije sa Miškovićem, Dankom Đunićem i drugioma. Sve to se pokriva držanjem šape na MUP-u i BIA. Zato Koštunica i njegovi politički puleni po svaku cenu žele da Srbija provede još nekoliko godina u poluizolaciji dok se ne završi privatizacija javnih preduzeća. Većina glasača DSS je protiv ovakve politike tako da je trenutno unutar te stranke ogromno previranje čije će se razmere videti kad budu verifikovani mandati u Skupštini.

SRS nema apsolutno ni jednu stručnu i sposobnu osobu u svom rukovodstvu. Pola njih živi od velikih plata sedeći kao opozicija u skupštini i državnim upravama. Njima nikako ne odgovara da preuzmu odgovornost za bilo šta jer bi se pokazalo koliko je sve što pričaju populizam bez i najmanjeg pokrića. Uostalom kako objasniti da kao ozbiljnu privrednu perspektivu Srbije Tomislav Nikolić predlaže prodaju jabuka u Rusiju, davanje Pasuljanskih livada za vojnu bazu Rusima (koji odmah objave kako oni tu bazu nisu ni tražili ni razmatrali) i nebulozu kako će EU "crnu rupu u svom tepihu koja se zove Srbija zakrpiti zlatnim nitima". Samo veoma naivni primitivni ljudi kojima gode obećanja o tome da će hleb biti 3 dinara i da se neće plaćati prevoz u autobusima glasaju za radikale.
zavrzlama

#2592 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

lako za skontati...glavni problem Srbiji je Kosovo i nastavak Garasaninove ideje.a to Kosovo kao dijelom Srbije smatraju svi u Srbiji osim LDP-a....sere se u istu tikvu..

Pa je vijece staraca odlucilo da se velikosrpska ideologija pregrupise i djeluje(za sada) politicki ne vojno..SRS je militantna stranka i koristi se samo kad treba silom i zlocinom ostvarivat velikosrpski plan,oni nisu sposobni da se bave ekonomnijom,od njih se to i ne trazi..oni su rezervna opcija kad politika zakaze,njih pustaju sa lanca.. tako da SRS danas samo steti Srbiji jer vojna opcija je zaledjena do daljnjeg,ali se njihove ideje moraju njegovati, jer velikosrpski stratezi kontaju da ce doci kad tad do sanse za Srbiju da ostvari ono gdje su zajebali 90-tih....danas je Srbiji potrebna jedna lazna demokratska opcija (lijepa za usi i oci) DS da preko nje se ostvaruje i sprovodi poitika DSS/SRS...Kad MZ pritisne Tadica da uhvati ratne zlocince i normalizuje odnose sa drzavom Kosovo..tad ce Tadic postati kao nas Dodik :)
pesak

#2593 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

zavrzlama wrote:

lako za skontati...glavni problem Srbiji je Kosovo i nastavak Garasaninove ideje.a to Kosovo kao dijelom Srbije smatraju svi u Srbiji osim LDP-a....sere se u istu tikvu..

Pa je vijece staraca odlucilo da se velikosrpska ideologija pregrupise i djeluje(za sada) politicki ne vojno..SRS je militantna stranka i koristi se samo kad treba silom i zlocinom ostvarivat velikosrpski plan,oni nisu sposobni da se bave ekonomnijom,od njih se to i ne trazi..oni su rezervna opcija kad politika zakaze,njih pustaju sa lanca.. tako da SRS danas samo steti Srbiji jer vojna opcija je zaledjena do daljnjeg,ali se njihove ideje moraju njegovati, jer velikosrpski stratezi kontaju da ce doci kad tad do sanse za Srbiju da ostvari ono gdje su zajebali 90-tih....danas je Srbiji potrebna jedna lazna demokratska opcija (lijepa za usi i oci) DS da preko nje se ostvaruje i sprovodi poitika DSS/SRS...Kad MZ pritisne Tadica da uhvati ratne zlocince i normalizuje odnose sa drzavom Kosovo..tad ce Tadic postati kao nas Dodik :)
Naravno, zavrzlama. Bravo. Bas ti hvala na postovima. Steta sto ne pises na srpskim forumima...doduse, mislim da mozda ne bi ni mogao..
Kad se nacisto zbunim sa ovim bacacima magle, ja procitam tvoje postove i skapiram siru sliku.
krivorijek

Post by krivorijek »

Izgleda da je Palma i zvanicno ispao iz kombinacije, odnosno da se nece prikloniti eventualnoj koaliciji DSS-SRS.

Moze li bez njegovih mandata DSS-SRS-SPS i PUPS svejedno formirati parlamentarnu vecinu?
zavrzlama

#2595 Re:

Post by zavrzlama »

krivorijek wrote:Izgleda da je Palma i zvanicno ispao iz kombinacije, odnosno da se nece prikloniti eventualnoj koaliciji DSS-SRS.

Moze li bez njegovih mandata DSS-SRS-SPS i PUPS svejedno formirati parlamentarnu vecinu?
Vladu prizeljkuje DSS i kostunjavi..ali ne i SRS i Nikoilic..Nikolic zna da ce Tadic za svoje vladavine imati problem sa Hagom i odustajanjem od Kosova...pa ce SRS tako profitirati bolje nego da vruc krompir uzmu od Tadica..a Tadic naivno vjeruje da ce srbi zaboraviti Kosovo i "eroje" i zaboravlja da ce ga i nakon cetiri godine vladavine opet cekati isti problemi...Hag i Kosovo....parola "lazi-mazi i odlazi" se nastavlja..moguce je da se dodje u situaciju da se budu morali organizovati novi izbori...sve zavisi sta MZ smjera sa Kosovom u bliskoj buducnosti..jer Srbija se ponasa onako kako se MZ postavlja prema Kosovu..
pesak

#2596 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Image

radikali-vucic i toma grobar peru ruke krvave, sta li.
vee-jay

#2597 Re: Desavanja u Srbiji

Post by vee-jay »

Srbiji status kandidata za članstvo u EU 2009.godine?

Buduće francusko predsjedavanje EU pokazuje spremnost da "pogura" Srbiju kao kandidata za članstvo, ako prvi koraci nove vlade budu jasno proevropski i u pravcu dostizanja pune saradnje sa Haškim tribunalom, piše novosadski "Dnevnik".

"Imajući u vidu pripremljenost Kancelarije za evropske integracije Srbije da vrlo brzo odgovori na nekoliko hiljada pitanja koja će postaviti Brisel, status kandidata Srbije za EU mogao bi da postane realnost u junu 2009. godine", rekli su listu izvori u EU.

Isti izvor dodao je da bi nova vlada Srbije morala već u prvim mjesecima da ostvari pozitivne rezultate u saradnji s Haškim tribunalom.

"To ne znači ultimativno hapšenje Ratka Mladića, ali podrazumijeva hapšenje Stojana Župljanina ili Gorana Hadžića, pristup arhivama, zaštitu svjedoka, dostavljanje traženih dokumenta", navodi izvor iz EU.

Sagovornik "Dnevnika" smatra da će od zahtjeva Srbije zavisiti i sudbina crnogorskog i albanskog zahtjeva za dobijanje statusa kandidata u EU.

"Samo u slučaju da Srbija ispuni sve uslove i preda zahtjev za kandidaturu do kraja ove godine postoji mogućnost da francusko predsjedništvo EU uzme u razmatranje zahtjev Tirane i Podgorice i, eventualno BiH, da bi se napravio paket zapadnobalkanskih zemalja. Ali, i, u tom slučaju, Srbija bi odmah bila odvojena od ostalih, jer su njeni administrativni i ljudski kapaciteti daleko bolji i samo bi ona mogla da dobije status kandidata do 2009. godine, dok bi ostali morali da sačekaju bar do 2010. godine", navodi izvor iz Brisela.

Samo radi ove ovakve licemjerne Evrope bi volio da Nikolic napravi vladu. Pa sta ce im jos pokloniti?!?!?!? Svjetsko prvenstvo u nogometu, mozda olimpijadu, ma mozda preseli citav Brisel u Beograd.
:x :x :x

Ma ne morate ni Zupljanina uhapsiti, dovoljno je da kazete da ga trazite. Ma ne morate ni njega ni Mladica (Karadjic -> koji je taj?) ni traziti, dovoljno je da se otvorite Fiatu, a mozda dodju i VW i Unilever i Deutsche Telekom i Orange i i i....
:x :x :x
klixober

#2598 Re: Desavanja u Srbiji

Post by klixober »

Pa Srbiji vec odavno nije uslov hapsenje ratnih zlocinaca,nego saradnja sa Hagom,a to je nesto totalno drugo.EU ce sa Srbijom pregovarati oko prijema i pustice da Karadzic,Mladic i ostali umru prirodnom srmcu,tek tada ce ih primiti u EU.Tako ce Srbija i EU oprati ruke sa sebe.Srbija jer je navodno trazila ratne zlocince,ali ih nije pronasla,a EU jer je Srbiji postavila uslov za prijem u EU saradnju sa Hagom.
simi5

#2599 Re:

Post by simi5 »

krivorijek wrote:Izgleda da je Palma i zvanicno ispao iz kombinacije, odnosno da se nece prikloniti eventualnoj koaliciji DSS-SRS.

Ne ako im se ne priključe Sandžaklije. Pat pozicija, s tim da omladina PUPS-a ( :-) ) insistira da uđu u vladu sa DS.
Timotije

#2600 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Timotije »

Kao sto obecah prosle sedmice, drugi dio:
Tadić više ne sluša Dobricu Ćosića

Svojedobno je bio advokat gotovo svima koji su ostavili traga na politiku zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Briljantni intelektualac i vrsni poznavalac prilika u regionu našoj suradnici je prvo rekao da Dane smatra najboljim nedjeljnikom na prostoru bivše Jugoslavije, a onda je analizirao Srbiju nakon izbora, govorio o razlozima stanja u kome se našla, utjecaju tajkuna na formiranje nove vlade, svojim klijentima, poruci Vojislava Šešelja iz Haaga, Slobodanu Miloševiću, Zoranu Đinđiću, Borisu Tadiću, Vojislavu Koštunici, Dobrici Ćosiću, Čedomiru Jovanoviću, Josipu Brozu Titu... Intervju s Popovićem objavljujemo još u ovom broju

Srđa Popović: "Desimir Tošić je to jednom lepo rekao: 'Ideja Jugoslavije je bila velika, ali smo mi, nažalost, bili mali'"
DANI: Ti ljudi žele da čuju da nisu poraženi, iako znaju da je to laž?

POPOVIĆ: Naravno! Mislim da je isti slučaj sa zločinima: da nisu bili tako masovni, tako strašni, možda bismo nešto i priznali. Ali, bili su suviše gadni, suviše odvratni da bi neko mogao da kaže - evo, jeste, radili smo te grozne stvari, stidimo se…

DANI: Ne mislite da je i za to potrebno vrijeme? Nijemcima je trebalo…

POPOVIĆ: Tačno, slažem se. Slučajno pamtim statistiku: u Bavarskoj je 1963. godine bilo 35% državnih funkcionera bivših članova nacističke stranke… Znate, Milošević je imao plebiscitarnu podršku. Ovde je malo nevinih, malo čistih biografija. I onda, kada se kaže lustracija - ko će koga da lustrira?! Nekada zaboravimo dubinu devastacije koju je Milošević izazvao u Srbiji. Osim privrede, kulture, mislim da je najveću štetu pretrpeo ljudski potencijal… Sećam se da me je 2001, kada sam se, nakon deset godina, vratio iz Amerike u Beograd, Stojan Cerović pitao: "Šta ti je najjači utisak?" Odgovorio sam: glupost! Ljudi su užasno zaglupili. Pa, ne idete nigde, ništa ne slušate, ništa ne čitate, nemate nikakav kontakt, dnevno vas bombarduju tim gadostima… Ljudi su osetljiva bića i normalno je da stradaš. Potrebno je vreme, slažem se, ali neko u tom smislu nešto mora da radi. Takve stvari uvek dolaze "odozgo". Ovde vlada autoritarni duh u kome samo poruke koje dolaze s vrha imaju neku težinu.

DANI: Kao u Hrvatskoj. Predsjednik Mesić ne pravi kompromis s tim stvarima. Na to mislite?

POPOVIĆ: Na to. Uvek sam verovao da su Hrvati s Mesićem imali veliku sreću. Nedavno sam ga slušao u Jasenovcu. Ako je u poziciji, čovek mora tako da govori. Dokle god ne budemo imali vlast koja će građane suočiti s onim šta se u njihovo ime radilo na prostoru bivše Jugoslavije, brčkaćemo se u svojoj neodgovornosti. Međutim, imam utisak da je ovde sklopljen savez ćutanja. To više nije ni poricanje. Sada se ćuti. I tu nema spasa.

DANI: Kažete da je Milošević imao ogromnu podršku. Šta se to desilo pa je i mnoge pametne ljude poklopio taj nacionalistički talas?

POPOVIĆ: To se, verujte, pitam svih ovih godina. Izgubio sam stotine prijatelja i otišao u Ameriku. Video sam da me sredina odbacuje, da nemam nikoga. Tri čoveka! Šta se dogodi? Pa, ne znam. Razmišljao sam često o tome. Retki su se spasli, retki tome odoleli. Izgleda da pamet nije bila presudna.

DANI: Nego?

POPOVIĆ: Karakter. Neka individualnost, neko osećanje da čovek brani sebe, otpor pritisku da se prihvati nešto samo zbog toga što su to svi drugi prihvatili… Mnogi pametni su stradali. Tu "bolest" delim na dva perioda. Jedan je do ratova, gde je bilo mnogo lakše progutati tu "fascinantnu" priču, a drugi - tokom rata. Kada su na televiziji počeli da se pojavljuju leševi, koji su, naravno, uvek bili "naši" leševi…

DANI: Pretpostavljam da ste imali problem s tom vrstom identifikacije? Šta su za Vas bili "naši" leševi? Bili ste Jugosloven. "Vaši" su bili svi, je li tako? POPOVIĆ: U pravu ste. Za mene su svi bili "naši". Imao sam zaista problem s tom vrstom identifikacije… Evo, u vreme Drugog svetskog rata roditelji su me poslali u jedno selo kraj Mladenovca kod nekih prijatelja. U Beogradu nije bilo struje, hrane, pucalo se… Jedne noći sedeli smo kraj šporeta, kad - upadoše četnici! Jedan od njih, koji je valjda imao decu, sedne me u krilo i pita: "Jesi ti Srbin?" Kažem: "Ne, ja sam Jugosloven!" Ovi ljudi prestravljeni. Kažu: "Idi da spavaš! Dete priča gluposti!" Oduvek sam bio Jugosloven. Prvo što sam u životu naučio bilo je kako se zovem, u kojoj ulici stanujem i to da sam Jugosloven. Druga stvar je bio režim prema kome sam bio vrlo kritičan. Najveći problem Jugoslavije bio je u tome što ona nije mogla da postane demokratska država. Desimir Tošić je to jednom lepo rekao: "Ideja Jugoslavije je bila velika, ali smo mi, nažalost, bili mali."

DANI: Vesna Pešić u svojoj knjizi kaže da je čovjek uvijek mogao da dovede u pitanje sve Vaše emocionalne odnose, osim jednog - onog prema Jugoslaviji. Jedino je, kaže, taj emocionalni odnos konstanta.

POPOVIĆ: Eh, Vesna! Ima istine u tome! Kada sam bio u Americi, gledajući šta se u Jugoslaviji događa, gostovao sam po televizijama i zagovarao intervenciju. Shvatao sam da je Milošević ovde najjači i znao da s njim ne možete pregovarati sve dok on sebe doživljava na taj način. Mogao se zaustaviti samo silom. Sećam se da me je novinar tada pitao: "Vi ste Srbin?" "Jesam" - odgovorio sam. Ali, kao što je 1941. svaki nemački patriota morao želeti što brži poraz Nemačke kako bi sprečio još veći užas, tako sam i ja želeo poraz Miloševića.

DANI: U svom čuvenom predavanju Nemačka i Nemci, održanom u maju 1945. godine u Washingtonu, Thomas Mann govori gotovo istu stvar.

POPOVIĆ: Pa, to i jesu iste stvari! Kada danas o tome razmišljam, mislim da sam bio u pravu. Zar nam svima ne bi bilo lakše da se nije dogodila Srebrenica?! Ne identifikujem državu i narod. Mislim da je ovo odvratna država, ali ne mislim to o narodu. Narod je kao i svaki drugi, samo što je iz svog iskustva uvek izvlačio nakaradne pouke.

DANI: Kada govorimo o usponu Miloševića, recite mi da li su Vas iznenadili neki ljudi, neki Vaši prijatelji?

POPOVIĆ: Jesu. Sećam se da sam na kraju išao samo od kuće do kancelarije i molio se u sebi da nekoga ne sretnem. Primećivao sam da, kada počnete da razgovarate s pametnim ljudima, prijateljima i pomenete rat, razaranja, stotine hiljada mrtvih i sl., kao odgovor dobijete neki neprobojni, staklasti pogled. Čovek bi se isključio. Uopšte vas ne sluša. Zatvorio je mozak. To je bilo veliko razočarenje. Imao sam 55 godina, mislio da o ljudima mnogo znam.

DANI: A na drugim, zaraćenim stranama? Da li su opstajala prijateljstva, "neherojskom vremenu uprkos", kako bi rekao Milovan Đilas?

POPOVIĆ: Opstajala su prijateljstva, ali tu sam imao drugi problem. Ako bih, recimo, otišao u Zagreb, moji prijatelji su tražili da javno kritikujem Tuđmana. Međutim, mislio sam da je moja obaveza da govorim protiv Miloševića, a da je Tuđman njihov problem. Zamerili su mi.

DANI: Zašto niste kritikovali Tuđmana?

POPOVIĆ: Mislio sam da u tim okolnostima, šta god da o Tuđmanu kažem, biće protumačeno u njegovu korist. Takve su okolnosti. Bilo je kontraproduktivno da u Zagrebu Hrvatima čitam lekcije.

DANI: Kada govorite o Slobodanu Miloševiću, vidite da se njegova stranka, od koje zavisi budućnost Srbije, danas ne odriče politike svog osnivača?

POPOVIĆ: U pravu ste, ali treba govoriti politički. Nije trenutak da s njima polemišete. Nema sumnje da prema SPS-u čovek ne može da ima neki drugačiji stav, ali ograničite saradnju na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, jer on Srbiju stavlja na evropske šine s kojih nema povratka. Ako je cena toga SPS, mislim da je treba prihvatiti. Mnogima se to gadi. Gadi se i meni, ali šta ćete?! Ne treba kriti da je u pitanju jedan duboko uvredljiv, duboko amoralan postupak za normalan svet, ali - to je politika! Kada ste na ivici provalije, ma koliko se trudili, ne možete se držati nekog principijelnog stava. Uz to, niko od vas ne traži da suspendujete svoj moralni sud. Ne! O tome ko su i šta su radili socijalisti, pričaćemo sutra. Sada je SSP na dnevnom redu. I kakvo nacionalno pomirenje?! To zameram Borisu Tadiću.

DANI: Zamjerate mu što je pozvao SPS na nacionalno pomirenje?

POPOVIĆ: Da. Kada je donošena Rezolucija o Kosovu, za nju su u Skupštini glasale sve stranke, pa i Boris Tadić. U jednom momentu Ivica Dačić je rekao: "Ovo je politika Slobodana Miloševića. Došli ste na naše." I to je apsolutno tačno. Time je zapravo Milošević suštinski rehabilitovan. Dačić je bio samo nespretan jer je javno rekao ono što svi znaju. A to smeta Koštunici.

DANI: Zašto?

POPOVIĆ: Ne više. Smetalo mu je dok je bio Trojanski konj u okviru DOS-a. Danas Dačiću više ne treba nikakva rehabilitacija Miloševića. Sve je završio. On nije išao u Moskvu da bi se video s Putinom. To su gluposti.

DANI: S kim se vidio?

POPOVIĆ: Pretpostavljam s bivšim ambasadorom u Moskvi Borom Miloševićem. On je užasno važan čovek. Tokom oružane pobune Crvenih beretki, generali Pavković i Aca Tomić otputovali su u Moskvu da traže od Rusa obećanje da se neće mešati ako ovi krenu u puč.

DANI: Isto je radio Veljko Kadijević početkom devedesetih.

POPOVIĆ: Naravno. Pavković i Tomić su u Moskvu otišli tajno. Kasnije sam gledao novine - niko taj put nije registrovao! S obzirom na to da od Rusa nisu dobili podršku za puč, pobuna je zaustavljena, tako da su morali da se zadovolje smenom nekih ljudi iz Službe. Kada je, u noći između 5. i 6. oktobra, Milošević trebao da preda vlast, novoizabrani predsjednik Jugoslavije je tajno, mimo znanja DOS-a, otišao s Pavkovićem kod Miloševića, gde je napravljen dogovor. Koštunica nikada nije rekao šta su se te noći dogovorili, iako se pretpostavlja.

DANI: Šta se pretpostavlja?

POPOVIĆ: Koštunica je Miloševiću obećao da će sve biti u redu, da neće biti izručen Haagu, garantovao mu bezbednost… Tadašnji ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov, koji je prisustvovao tajnom sastanku, je bio nadgarancija svega. Rusija je u tome direktno učestvovala.

DANI: To radi stotinama godina.

POPOVIĆ: Tako je. Rusija se nije odrekla niti jedne svoje bivše zone uticaja. Mislite da su se Rusi ikada odrekli Poljske, Češke, Bugarske…? Mogu da se smenjuju ideologije, režimi, ali imperijalna politika ostaje ono što je bila. To nema veze s režimima.

DANI: Kada govorite o Borisu Tadiću i kada posmatrate šta je sve uradio, a šta nije, otkako je predsjednik Republike, kom "krugu" on pripada - Vašem ili onom Dobrice Ćosića?

POPOVIĆ: Tadića su okolnosti dovele u poziciju u kojoj se danas nalazi i sada ga treba podržati. U tome je LDP imao veliku ulogu. Oni su počeli da ga prozivaju i, ako je hteo njihovu podršku, morao je nešto da pokaže. Usred kampanje za predsednika Tadić se zato setio da udari šakom o sto i uđe u otvoreni sukob s Koštunicom. U žaru borbe s Nikolićem zakucao se u poziciji koju sada mora da drži. Ona mu je pokazala šta uspeva, iako iza nje ne stoji nikakvo duboko, promišljeno uverenje. U pitanju je sujeta.

DANI: Kako to - sujeta?

POPOVIĆ: U Srbiji je veliki problem to što ljudi ne smeju da ostanu sami sa sobom, što uvek moraju da imaju nekoga oko sebe - klapu, društvo, raju… Moraju da pripadaju nečemu, a tako se ne ulazi u proces individualizacije. Ljudi su zreli kada su sami sa sobom. Prosečan Srbin ima 12 godina mentalnog uzrasta i zato, kada mu date pušku, on se tome raduje, puca… Kada je reč o Tadiću, mislim da je on sada prvi put izašao iz senke svog tate Ljubomira Tadića, iz senke Dobrice Ćosića, iz orbite u kojoj je bio zarobljen. Njegova sujeta, koja se odrazila na pravi način, je bila naša najveća sreća. Videli ste kako se raspalio kada je shvatio da mu je krenulo, da pobeđuje, da je dobio podršku. Pomislio sam - ovaj više ne sluša Dobricu Ćosića! Videli ste da je dobro reagovao kada su LDP-ovci pre nekidan bili kod njega na konsultacijama. Rekli su mu da ne mogu sa SPS-om, ali da će ga podržati i pomoći mu u svemu. Ti odnosi konačno moraju da se regulišu.

DANI: Na koji način?

POPOVIĆ: LDP je pritiskao Tadića, ali, u trenutku kada im je on oteo zastavu borbe protiv Koštunice, odnosi su počeli da se otopljavaju. Međutim, Čedomir Jovanović tu ne sme da stane. Čim se potpiše Sporazum, LDP će morati Tadića da pritisne za Haag.

DANI: Mislite da će socijalisti, ako ih predsjednik Tadić dobije kao koalicionog partnera, moći da "progutaju" Haag?

POPOVIĆ: Dačić je rekao da se protivi Haagu, ali da nema ništa protiv dobrovoljnih predaja. A mi znamo šta su "dobrovoljne predaje". Imali smo priliku to da vidimo. Dakle, pola je posla već obavljeno. Osim toga, ako ste potpisali Sporazum u kome je uslov izručenje Mladića, šta ćete onda?! I vi ste na šinama! Pazite: ko god da formira vladu, imaće užasne probleme. Ovo je "ili - ili" situacija, pa zato Božidar Đelić, Dragoljub Mićunović i Čedomir Jovanović pominju demonstracije. Ovo je užasno važan trenutak i to se shvata.

DANI: Hoćete da kažete da je situacija slična onoj od 5. oktobra?

POPOVIĆ: Nije slična! Ista je! Isti problemi, isti akteri, o istom se radi. Ti dilovi koji su sklopljeni 5. oktobra su konzervirali stanje koje je trajalo do 2008. Međutim, proevropska strana danas bolje stoji nego što je stajala 5. oktobra.

DANI: Bez obzira što nema Zorana Đinđića? Zvuči paradoksalno!

POPOVIĆ: Đinđićevo ubistvo nije bio incident, nego užasno važan događaj u jednom procesu. Deo Srbije je prepoznao ko je Đinđića ubio i to je donelo neku naknadnu podršku i njemu, i DS-u, i LDP-u. U prvom trenutku atentat je doneo korist "patriotskom bloku", ali, dugoročno, koštao ih je na isti način na koji i ovo ludačko insistiranje na - Kosovo je Srbija.

DANI: Da li će se, po Vašem mišljenju, ikada utvrditi politička pozadina ubistva Zorana Đinđića?

POPOVIĆ: Uslov je da Koštuničini ljudi odu s vlasti. Osim toga, buduća vlada, ako hoće da uđe u taj teški obračun, mora da bude stabilna.

DANI: Ali, sudska vlast je, navodno, nezavisna, a Koštunica je, navodno, legalista. Zašto je onda nova vlast uslov za otkrivanje političke pozadine ubistva? Znam da ste svojevremeno kritikovali jugoslovenske sudove. Kakvo je to sudstvo bilo u odnosu na ovo danas?

POPOVIĆ: Bilo je, verujte, fantastično! Nisam mogao da pomislim da ću nešto ovako ikada reći, ali - tako je! Sigurno je da su ti sudovi bili užasni četrdesetih, pedesetih, šezdesetih, pa i sedamdesetih godina. Ipak, stvari su evoluirale. Došli su neki mladi ljudi sa željom da postanu dobre sudije. Naravno, u političkim suđenjima su im ruke bile vezane. Iako su se trudili da te presude uviju u neku formu, vlast je uticala na njihov rad. Na toj činjenici sam napravio karijeru.

DANI: Na čemu?

POPOVIĆ: Koristio sam se njihovom željom da stvarima daju pristojnu, prihvatljivu formu. Video sam kako se muče... Osamdesetih godina sam već počeo da dobijam i oslobađajuće presude, gubio se strah. Osećalo se da komunisti nisu više tako moćni. Sve je to imalo veze i s Titovom smrću.

DANI: A u vrijeme Miloševića?

POPOVIĆ: Milošević je do te mere sudije pretvorio u sluge da je sve što je valjalo - pobeglo! Isponižavao ih je, omalovažavao… Ostali su najgori. Događale su se strašne stvari na koje su tužilastvo i sudovi ćutali. Pa, Milošević je sudije upotrebio i za izbornu krađu 1996! Sudstvo je izgubilo samopouzdanje i samopoštovanje, a to se jako teško leči.

DANI: Da li je i to dio opšte devastacije o kojoj ste govorili?

POPOVIĆ: Jeste. Ovo je bila zemlja bezakonja. Milošević je, sećate se, to izneo kao svoj politički program. Rekao je: "Institucionalno - neinstitucionalno, zakonito - nezakonito, ustavno - neustavno… Svejedno!" Znate šta znači kada tako nešto kažete sudovima?! Evo, vidite, slušali smo jedno vreme kako će suđenje za ubistvo Zorana Đinđića biti fer, dobro organizovano… Dovedene su najbolje sudije, napravljen je Specijalni sud…Ne možete da verujete šta se tamo dešavalo! Ne govorim o pritiscima, nego o neznanju koje je stravično. To su komunisti mnogo bolje radili. Zatekli su "klasno nepodobne" sudije, od kojih su neke najurili i na njihova mesta doveli decu pravo s fakulteta, ali i neke bez njega. Ako ste "naš", onda nema problema. Međutim, svaki od tih novih sudija je imao nekog od "klasno nepodobnih" mentora, koji je te mlade ljude učio, kontrolisao, pisao im presude, preneo znanje i standarde. A ovde je odavno najureno sve što je valjalo.

DANI: Zašto ste prihvatili da budete advokat u procesu suđenja ubicama Zorana Đinđića?

POPOVIĆ: U advokaturi postoji pravilo obaveze prema klijentima. Zoran Đinđić je bio moj klijent još od 1971. godine. Kada se, početkom devedesetih, vratio iz Nemačke, pozvao me je da uđem u Demokratsku stranku. Međutim, nisam želeo da se bavim politikom.

DANI: Kako niste?! Uvijek ste se bavili politikom!

POPOVIĆ: Pa, ne znam baš… Možda ste u pravu… Rekao bih da mi se politika uvek nekako mešala u posao… Voleo sam Zorana Đinđića. Poslednji put smo se videli u vreme protesta 96/97… O ovome prvi put govorim… Video sam se sa Zoranom nakratko. Kažem: "Znaš šta, Zorane, znam da te sada svi savetuju, ali hteo bih nešto da ti kažem. Ne moraš ništa da mi odgovaraš. Razmisli! Mislim da je ovo prilika da otvoriš priču o zločinima, o odgovornosti… Ljudi će i na to pristati. Ljuti su, besni na Miloševića. Sada je momenat da i to počneš polako da provlačiš."

"Znaš da mi prebacuju to što sam išao na Pale" - kaže. "Niko te neće pitati. I ako pitaju, reci: bio sam zaveden, nisam razumeo. Živim u SAD i shvatam da je identitet Srbije zapravo vezan za zločin. Ako prema tome ne budete imali stav, i sami ćete biti tretirani u odnosu na Miloševićeve zločine. A onda i sav taj svet koji je na ulici zna da se jednom mora s tim stvarima suočiti. Mislim da je vrlo važno da pobediš Miloševića pod tom zastavom. Zločini moraju biti dokazani, mora biti jasno zašto on pada. To će svi razumeti. Imaćete podršku" - ubeđivao sam ga.

DANI: Nije Vas poslušao?

POPOVIĆ: Mislim da niko od njih troje (Zoran Đinđić, Vuk Drašković i Vesna Pešić - lideri koalicije "Zajedno"; op.T.N.) nije razumeo raspoloženje građana. Mislim da su, iz nekog svog straha, potcenili svet koji ih je sledio… Znate, ne volim da, kao što to danas mnogi čine, ističem da sam sa Zoranom bio blizak. Nismo bili bliski, ali sam ga voleo. Bio je simpatičan, znatiželjan, pametan, mangup. Imao je te šaljive oči, znao da bude vrlo drag… Bio sam deset godina stariji i prema njemu imao odnos starijeg brata… Bio sam očajan kada se to desilo.

DANI: Ako se ipak formira ta vlada s DS-om na čelu, da li je to uslov otkrivanja političke pozadine atentata?

POPOVIĆ: Ne. Stvari neće ići u tom smeru. Najava mogućnosti otvaranja priče o političkoj pozadini ubistva na neki način objašnjava zašto se ovi tako grčevito drže vlasti.

DANI: Osim premijerskog mjesta, vidite da Koštunica u svim kombinacijama traži policiju i BIA-u?

POPOVIĆ: To je logično. Traži potpuni imunitet i zato želi vlast po svaku cenu. Amerikanci bi rekli: jaše tigra. Tigar može da se jaše, ali postaje opasno ako se skinete s njega. Može da vas pojede. Otkrivanje političke pozadine atentata na Zorana Đinđića bi bio pravi katarzični trenutak, trenutak velikog preokreta.

DANI: I kada će on konačno doći?

POPOVIĆ: Ne vjerujem da će se to dogoditi za mog života.

Beograd

I Đinđić je tako govorio

Sudeći po brojnim reakcijama posjetilaca Bloga televizije B92, intervju s jednim od najpoznatijih jugoslovenskih advokata Srđom Popovićem, čiji smo prvi dio objavili u prethodnom broju, izazvao je u Beogradu burne reakcije. Popoviću se zamjera sve - od apela da se bombardovanjem zaustavi zločinački poduhvat Slobodana Miloševića, do ocjene o stanju pismenosti prosječnog srpskog birača. Međutim, upozorenjem da su pojedini postovi direktan poziv na linč, reagovala je i Popovićeva anonimna "odbrana". Prenosimo reakcije pojedinih blogera.

1. Eto ideje, ispljuj malo javno srpsku raju u BiH ili Hrvatskoj, i onda si ekstra šarmantan i telegentan.

2. To nije pljuvanje kako vi mislite - to je istina, a ako vam ona smeta, onda imate problem s realnošću.

3. Pročitao sam do pola intervjua valjda i nisam mogao dalje. Gluposti. Teške gluposti. Ovakvi intervjui ekspresno sahranjuju integritet svakom normalnom časopisu. What were they thinking?!

4. Odličan intervju! Uvek dobrodošao. Hvala.

5. Popović podržava bombardovanje 1999. a i dalje se slobodno šeta po ovoj zemlji. Što uopšte nije ni čudno jer znamo svi da je i onaj koga on brani tražio pojačavanje bombardovanja Srbije, ali je za to i platio nekoliko godina kasnije.

6. Ne terajte me da navodim šta to sve u tekstu vredi jer time vređate svoju pismenost i inteligenciju. Bolje je da se ne zalećete i polako pročitate sve ponovo.

Ključno pitanje: Da li je Srđa Popović nešto lagao?

Verzija za printanje

Pošalji prijatelju

Ocjenite tekst - 1 2 3 4 5

Prosječna ocjena: 5
Broj glasova: 2

Sadržaj . Arhiva . Pretplata . Biblioteka . Marketing . Galerija . Impresum na vrh
Post Reply