super je stvarno ovo ne treba davati u školi da se čita na silu
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2576 Re: Šta trenutno čitate?
pročitao sam Madam Bovari na moru
- jedna
#2577 Re: Šta trenutno čitate?
a što? pa super jekomi wrote:pročitao sam Madam Bovari na moru
- Truba
#2578 Re: Šta trenutno čitate?
pa recimo u drugom srednje sam je čitao i ničeg se ne sjećam
jer sam čitao na preskok samo da što prije završim... a volio sam i u srednjoj čitati knjige
kako li su "pročitali" oni koji ne vole lektire
ja sam karamazove knjiga 2 pročitao za 1 sat
valja to ponovo
jer sam čitao na preskok samo da što prije završim... a volio sam i u srednjoj čitati knjige
ja sam karamazove knjiga 2 pročitao za 1 sat
- jedna
#2579 Re: Šta trenutno čitate?
uh, ja sam tako "proces" progutala, a nikom nije bio dragkomi wrote:pa recimo u drugom srednje sam je čitao i ničeg se ne sjećam
ja sam karamazove knjiga 2 pročitao za 1 sat![]()
valja to ponovo
- Irm@
#2580 Re: Šta trenutno čitate?
na moru sam procitala Cipele za dodjelu Oskara...vala onako srednja zalost
-
kotromanić.
#2581 Re: Šta trenutno čitate?
moja preporuka viva sexico od veličkovića.(:
- vox-populi
#2582 Re: Šta trenutno čitate?
komi wrote:
svaka čast![]()
božanski car dine mi je najbolji SF
imaš li sve knjige?
Nemam sve knjige, kupujem dvije po dvije. Trenutno citam:

Kada budem negdje na pola knjige, narucujem slijedece dvije.
Inace, toplo bih preporucio Dune svima koji su, na bilo koji nacin, zainteresovani za SF, ekologiju, politiku, religiju.
- tranquil
#2583 Re: Šta trenutno čitate?
Složio bih se da je "God Emperor" jedna od najboljih knjiga u žanru. Uz minimalno akcije (ako se dobro sjećam ima tek 3 neke situacije sa "bitkom", a i to vrlo organičeno), skoro lirski napisana, priča o čovjeku koji je dostigao status Boga koji se žrtvuje za ljude, i koji razmišlja da se odrekne božanske uloge, zbog ljudske ljubavi. U sjećanju su mi ostali upečatlji dijalozi likova: Leto II, Duncan Idaho, Hwi, Siona i Moneo Atreides, Nayla...komi wrote:svaka častvox-populi wrote:Frank Herbert's Dune Chronicles:
Book 1: Dune (1965)
Book 2: Dune Messiah (1969)
Book 3: Children of Dune (1976)
Book 4: God Emperor of Dune (1981)
Book 5: Heretics of Dune (1984)
Book 6: Chapterhouse Dune (1985)
Brian Herbert and Kevin J. Anderson:
Prelude to Dune Series
Book 7: Dune: House Atreides (1999)
Book 8: Dune: House Harkonnen (2000)
Book 9: Dune: House Corrino (2001)
Legends of Dune Series
Book 10: Dune: The Butlerian Jihad (2002)
Book 11: Dune: The Machine Crusade (2003)
Book 12: Dune: The Battle of Corrin (2004)
Completion of Original Series A.K.A. Dune 7
Book 13: Hunters of Dune (2006)
Book 14: Sandworms of Dune (2007)
Heroes of Dune Series
Book 15: Paul of Dune (2008)
Book 16: The Winds of Dune (2009 - Avgust)
Book 17: Throne of Dune (??2010)
Book 18: Leto of Dune (??2011)![]()
božanski car dine mi je najbolji SF
imaš li sve knjige?
Leto je lutao hodnicima, uznemiren.
"Bog je uznemiren?" pitala je jedna stražarka drugu
"Grijesi ovog svijeta mogu uznemiriti bilo koga"
Leto ih je čuo i jecao u tišini.
Nažalost, moram primjetiti da su knjige koje su potpisali Brian Herbert i Kevin Anderson jedno obično pulp smeće - pokušao čitati, nisam uspio - u pitanju je monumentalno loše napisano skrnavljenje originalne serije, skroz drugačiji stoytelling, bez razvoja ličnosti, obični akcioni romani, i do bola ponavljanje nekih efektnih fraza iz originalnih knjiga F. Herberta ali tako da to postaje iritantno.
Sve što je na listi poslije broja 6 ne može se nikako mjeriti sa originalnim djelima Franka Herberta. Iskreno, ne preporučujem trošenje vremena na to. Opet, svi imaju svoje ukuse...
- vox-populi
#2584 Re: Šta trenutno čitate?
@traquil
hmmm, zanimljivo razmisljanje. Vec sam ranije cuo da sin ni u kom slucaju nije ni blizu oceve genijalnosti i dosta ljudi ne preporucuje citanje nicega poslije knjige 6. Ipak, mislim da cu nastaviti sa citanjem, ako nista, a ono radi novih informacija, Tesko da ce nesto pokvariti osjecaj nakon citanja Franka Herberta. To otprilike poredim sa Star Wars serijalom, epizode I-III su u poredjenju sa IV-VI cisto sranje ali sam ih ipak odgledao zbog upotpunjavanja price.
hmmm, zanimljivo razmisljanje. Vec sam ranije cuo da sin ni u kom slucaju nije ni blizu oceve genijalnosti i dosta ljudi ne preporucuje citanje nicega poslije knjige 6. Ipak, mislim da cu nastaviti sa citanjem, ako nista, a ono radi novih informacija, Tesko da ce nesto pokvariti osjecaj nakon citanja Franka Herberta. To otprilike poredim sa Star Wars serijalom, epizode I-III su u poredjenju sa IV-VI cisto sranje ali sam ih ipak odgledao zbog upotpunjavanja price.
- tranquil
#2585 Re: Šta trenutno čitate?
Recimo da je ovdje razlika u kvalitetu mnogo veća i odmah uočljiva nego između stare i nove SW trilogije, ali svakako tebi ostavljam da dadneš finalni sud.vox-populi wrote:@traquil
- Dust
#2586 Re: Šta trenutno čitate?
A ja sam danas procitala knjigu ''Deseti dar'' od od Džejn Džonson i mogu reći da je super knjiga koja Vas vodi kroz avanture i doživljaje jedne piratske zatočenice.
- _tulumba_
#2587 Re: Šta trenutno čitate?
Hvala na preporucivjesticanametli wrote:tulumbo procitaj lovac na zmajeve od istog autora ...............
Stvarno je knjiga zanimljiva, ma kazem, sreca pa sam naletio na nju i procitao je.Knjiga vrijedna citanja u svakom slucaju.
Tople preporuke svima...

- anais_nin
- Adson
#2589 Re: Šta trenutno čitate?
Po treći put Ime ruže, Umberto Eco
-
Van Music
#2591 Re: Šta trenutno čitate?
ne znam da li je pravo mjesto ali...
Ima li neko Mracnu kulu 6 i 7 od Stivena Kinga ili da bar zna gdje se moze nabaviti u Sarajevu???
Ima li neko Mracnu kulu 6 i 7 od Stivena Kinga ili da bar zna gdje se moze nabaviti u Sarajevu???
-
andrija2007
#2592 Re: Šta trenutno čitate?
Uputstvo za upotrebu vibrirajuceg durex prstena.
-
sigicalo
#2593 Re: Šta trenutno čitate?
Van Music wrote:ne znam da li je pravo mjesto ali...
Ja ih nisam mogla nabaviti nigdje u sarajevu ali sam ih narucila preko weba..knjiga.ba
-
kotromanić.
#2594 Re: Šta trenutno čitate?
ja sam pretrazila citav grad i baš nigdje nije bilo. kupila sam je u Zagrebu, trenutno nije kod mene, ali kad je dobijem nazad mogu ti dat da procitas.sigicalo wrote:Van Music wrote:ne znam da li je pravo mjesto ali...
Ja ih nisam mogla nabaviti nigdje u sarajevu ali sam ih narucila preko weba..knjiga.ba
- Truba
#2595 Re: Šta trenutno čitate?
ja imam originalnih 6 knjiga DUNE koje bih mogao čitati svakih pola godine da je vremena
a od nstavaka imam neku od onih kuća... bilo bi lijepo pročitati The Butlerian Jihad (2002) nadam se
a od nstavaka imam neku od onih kuća... bilo bi lijepo pročitati The Butlerian Jihad (2002) nadam se
- LooLoo
#2596 Re: Šta trenutno čitate?
slazem se, knjiga je odlicna. nabavila sam i "lovca" , mislim da ne moze da omane_tulumba_ wrote:Hvala na preporucivjesticanametli wrote:tulumbo procitaj lovac na zmajeve od istog autora ...............Probacu nabaviti i tu knjigu, jer sam stvarno ostao bez texta dok sam citao ovu "Hiljadu cudesnih sunaca".
Stvarno je knjiga zanimljiva, ma kazem, sreca pa sam naletio na nju i procitao je.Knjiga vrijedna citanja u svakom slucaju.
Tople preporuke svima...
-
Pepelina
#2597 Re: Šta trenutno čitate?
Sta mislite o knjizi "Kod kuce je najgore" Ephraim Kishon.Svidja mi se njegov smisao za humor i ova knjiga je odlicna.Prava razbibriga,jako smijesna
- vjesticanametli
#2598 Re: Šta trenutno čitate?
neces se pokajati_tulumba_ wrote:Hvala na preporucivjesticanametli wrote:tulumbo procitaj lovac na zmajeve od istog autora ...............Probacu nabaviti i tu knjigu, jer sam stvarno ostao bez texta dok sam citao ovu "Hiljadu cudesnih sunaca".
Tople preporuke svima...
- anais_nin
- anais_nin
#2600 Re: Šta trenutno čitate?
sinoc sam pricu THE CONDUCTOR/Dirigent procitala dva putaanais_nin wrote: