Capljina74 wrote: ↑17/02/2020 21:26
Banksy wrote: ↑17/02/2020 21:24
Capljina74 wrote: ↑17/02/2020 21:04
A on je bio Bosnjak, je li? U srednjem vijeku pricati o nacijama....
I ko ovdije koga zove mitomanima...
Ko je spomenuo Bošnjaka, kakve nacije, šta lupetaš?
U cemu je onda problem sa Herceg Novim?
Dvije trecine Crne Gore je Hercegovina.
Nije me bilo sedmicu napisete 15 stranica nikako vas stici. Hajd dobro. Historijski gledano za mene su crnogorci i hercegovci isti narod, koji se podijelio na dvije drzave jos u ranom srednjem vijeku. Govoriti o nacijama u to vrijeme nema smisla, biti bosnjanin ili servin ili sta vec u to doba nema isto znacenje kao danas.
Veliki broj danasnjih muslimanskih i pravoslavnih porodica sirom BiH vrlo lako moze utvrditi takodjer da dolaze sa podrucja crne gore.
Tu cemo se sloziti svi, i sada ide dio koji se nikako ne slazemo, to je da ce capljina reci: "pa svi ste vi bre srbi, vidite kako smo mi pravoslavci u hercegovini odlucili da smo srbi od stoljeca sedmog iako hercegovina nikad nije bila dio Srbije". I sva daljnja rasprava oko ovoga nema smisla, jer nijedan nepravoslavac u hercegovini nece ni pomisliti da je srbin, a isto vrijedi i za svakog crnogorca. Imat cemo mi 3-4 historije do sudnjeg dana ovde. Neka se svako izjasnjava kao hoce, ako cemo do ameba svaki put ici nista necemo postici.
I neko ko pise da se u tite nisi smio pisati kao bosnjak, kao komunisti krivi nek okaci macku o rep, ta borba je davno prije bila izgubljena jos za vrijeme Benjamina Kalaja kada su bosnjacki prvaci pristali da budu muslimani, a ne bosnjaci kao sto je covjek govorio da treba. Komunisti su vratili, naravno ne dobrovljno nego uz diplomatsku borbu bosnjake u politicki zivot.
Toliko o tome.
Druga iritantna ovde je kada pocnu nabrajati samostane koji su kao stariji od Crne Gore, i jos ih hercegovci pravili, sta jesul to hercegovci srbi opet po automatizmu?
Treca iritantna je ti isti stari samotani stariji od crne gore, kaze moraju biti srpski, a citava srbija pravo na krunu vuce od dukljana starih, znaci ako cemo opet do ameba...?