Identitet Bosnjaka
-
The 51st State
#2576 Re: Identitet Bosnjaka
Tesko boje, cuj real life rasprave.
- Dozer
-
The 51st State
#2578 Re: Identitet Bosnjaka
Prosto ne mogu da vjerujem cime se opterecujes u stvarnom zivotu, mada malo lici I da je anegdota izmisljena kao I cijeli post.
- CPT
#2579 Re: Identitet Bosnjaka
i to to hladno na temi "Identitet Bosnjaka"Dozer wrote:Pogledas ovu i slicne teme, i sagledas koliko oni koji su se pisali kao Bosnjaci na njima pjene na one koji se upisase kao Bosanci...i sve ti se samo kaze...
Njie nista drugacije ni u RL ovdje...
I sve radi samo dvije stvari:
1. Radi neobrazovanosti i neznanja.
2. Radi SDA/HDZ/SNSD+ medijske politke "zamucivanja vode" radi lakse manipulacije i ubiranja glasova.
Ja i u RL imam ceste "rasprave" na ovu temu sta je sta (ne ko je ko, nego bas - sta je sta), a vrlo cesto se oko toga raspravljam i s ljudima koji cak nisu ni rodjeni ovdje, tipa raznih mladjih dijasporaca, sandzaklija i sl.
Prije neki dan sam se lijepo ismijao liku na jednom sastanku... Covjek od nekih 30-33 godine, i ide neobavezno caskanje, standardno i oko fudbala, i covjek kao da je citao ovu temu (a mozda i jeste), kaze - "Ne kontam ja sto se ova takmicenja zovu "Liga nacija", a na njima ucestvuju drzavne reprezentacije."
Lijepo me suze zalile od smijeha
da su Bosnjaci otvorili temu "Identitet nacionalnih Bosanaca" mozda bi to i imalo nekog smisla, ovako....
"ni rodjeni ovdje, tipa raznih mladjih dijasporaca, sandzaklija i sl."
tako opisujes cca 97% populacije BiH?
- madner
#2580 Re: Identitet Bosnjaka
Oko 7 minute, CPT Srbija i Hrvatska.
- Dozer
#2581 Re: Identitet Bosnjaka
Uopste se ne opterecujem. Ali, kad neko pocne pricati, i pri tome vidim da valja gluposti, logicno je da cu se ukljuciti.The 51st State wrote:Prosto ne mogu da vjerujem cime se opterecujes u stvarnom zivotu, mada malo lici I da je anegdota izmisljena kao I cijeli post.
Ne vidim ni 1 razlog zbog kojeg bih nesto izmisljao...
- Dozer
#2582 Re: Identitet Bosnjaka
Ti nisi citao ovu temu, nemas pojma o cemu se pricalo, a jos bolje - o emu si i na koji nacin ti pricao i pricas?CPT wrote: i to to hladno na temi "Identitet Bosnjaka"
da su Bosnjaci otvorili temu "Identitet nacionalnih Bosanaca" mozda bi to i imalo nekog smisla, ovako....
I opet se siljis kojekakvim procentima, i opet, po obicaju, lupis... 97% populacije BiH nisu ni dijasporci, ni sandzaklije. BH populacija su oni koji zive ovdje, a ne van BiH
- CPT
#2583 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci da ponovim, tema je "Identitet Bosnjaka". Ovdje niko od Bosnjaka nije zapeo za Bosance. A jesu neki nacionalni Bosanci za Bosnjake. Kako nisu skontali, kako su zavedeni, ovo ono... Neki bi rekli da negiraju Bosnjake. Da je tema o "nacionalnim Bosancima" pa da Bosnjaci upadaju sa vi ste zavedeni, vi niste skontali ovo ono mozda bi ono gore imalo smisla. Ili da flomasterom?Dozer wrote:Ti nisi citao ovu temu, nemas pojma o cemu se pricalo, a jos bolje - o emu si i na koji nacin ti pricao i pricas?CPT wrote: i to to hladno na temi "Identitet Bosnjaka"
I opet se siljis kojekakvim procentima, i opet, po obicaju, lupis... 97% populacije BiH nisu ni dijasporci, ni sandzaklije. BH populacija su oni koji zive ovdje, a ne van BiH
97,3% je onaj dio populacije koji shvaca stvari na jedan nacin, a 2,7% na neki drugi. Ti su tom manjem dijelu, btw.
- славянин
#2584 Re: Identitet Bosnjaka
A u kojem dijelu slovenije si ti 
- Dozer
#2585 Re: Identitet Bosnjaka
U onom u kojem slovenacki Ustav nema ni slova o "priznatim nacionalnim Bosnjacima" 
- CPT
#2586 Re: Identitet Bosnjaka
Pa pametni ljudi, znaju samo za Bosnjake. Ostalo vode pod "Ostali"Dozer wrote:U onom u kojem slovenacki Ustav nema ni slova o "priznatim nacionalnim Bosnjacima"
- славянин
#2587 Re: Identitet Bosnjaka
Samo Tito i pendrek bi njemu pomogao-malo u vojsku potjerat da nauci se ponasati i napravi nesto od niegaDozer wrote:U onom u kojem slovenacki Ustav nema ni slova o "priznatim nacionalnim Bosnjacima"
- Dozer
#2588 Re: Identitet Bosnjaka
Ti si meni ziva komedija, matere miCPT wrote:Pa pametni ljudi, znaju samo za Bosnjake. Ostalo vode pod "Ostali"Dozer wrote:U onom u kojem slovenacki Ustav nema ni slova o "priznatim nacionalnim Bosnjacima"Kao i svaka druga drzava, btw.
Ja kazem da slovenacki Ustav uopste ne prepoznaje Bosnjake na bilo koji nacin, a ti na to odgovaras - pametni ljudi, znaju samo za Bosnjake
Leta li tebi sta oko glave...vrane i sl.?
Na cemu si ba...daj malo i raji
- CPT
#2589 Re: Identitet Bosnjaka
Da ti bar priblizno pratis pricu... Slovenaci Ustav prepoznaje Bosnjake, ne prepoznaje nacionalne Bosance. Isto mozes naci u kolumni "Narodno neopredeljeni".Dozer wrote:Ti si meni ziva komedija, matere miCPT wrote:Pa pametni ljudi, znaju samo za Bosnjake. Ostalo vode pod "Ostali"Dozer wrote:U onom u kojem slovenacki Ustav nema ni slova o "priznatim nacionalnim Bosnjacima"Kao i svaka druga drzava, btw.
Ja kazem da slovenacki Ustav uopste ne prepoznaje Bosnjake na bilo koji nacin, a ti na to odgovaras - pametni ljudi, znaju samo za Bosnjake![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Leta li tebi sta oko glave...vrane i sl.?
Na cemu si ba...daj malo i raji
- Dozer
#2590 Re: Identitet Bosnjaka
Da ti barem pratis ono sto ti se postavi. U slovenackom Ustavu nema ni rijeci o Bosnjacima. Ni etnickim, ni nacionalnim. Ono sto si ti postavljao je nekakva deklaracija, a ne Ustav. Ustav sam ja postavio tebi, pa si sutio 2 dana nakon toga
- CPT
#2591 Re: Identitet Bosnjaka
Koliko ti frajeru lupas gluposti.. U ustanovu nema ni Slovenaca, drzava zna samo drzavljanstvo (3. clan).Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Da ti barem pratis ono sto ti se postavi. U slovenackom Ustavu nema ni rijeci o Bosnjacima. Ni etnickim, ni nacionlanim. Ono sto si ti postavljao je nekakva deklaracija, a ne Ustav. Ustav sam ja postavio tebi, pa si sutio 2 dana nakon toga![]()
Drzavni parlament je na bazi preporuke EU, UN, OSCE, prihvatio dekleraciju tj. odluku o pravima naroda iz ex-YU republika. Znaci za
Albance, Bošnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce in Srbe. Sigurno si opazio da nema nacionalnih Bosanaca.
Ili ako citiram:
DRŽAVNI ZBOR REPUBLIKE SLOVENIJE SPREJEMA NASLEDNJA STALIŠČA:
1. S to deklaracijo izraža Državni zbor Republike Slovenije svoja stališča do vprašanj narodnih skupnosti nekdanje SFRJ, katerih pripadniki so državljani Republike Slovenije in v njej tudi stalno prebivajo, njihove kolektivne pravice pa niso posebej urejene v Ustavi.
2. Pripadniki narodnih skupnosti, na katere se nanaša ta deklaracija, so Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi (poimensko našteti po abecednem redu).
- MarshalDodik
#2592 Re: Identitet Bosnjaka
Bosnjacki interesi bi trebali biti probosanski, ali nisu jer Bosnjacke interese u politickom smislu provodi SDA ( "demokratski izabrana" iz naroda)hAZNADAR wrote:A bosnjacki interesi nisu probosanski? Ono, Bosjacima nije stalo da BiH opstane i da je bolje mjesto za zivot za sve?jeza u ledja wrote:Nominalno - sve koje nisu stranke koje predstavljaju samo jednu od BHS.hAZNADAR wrote:
Pa koje su onda probosanske stranke u BiH?
Nisu valjda samo Niksa i Kojo?
Dakle apsolutno i Niksa i Kojo. SDA nikako.
S tim sto je SDP bosanska nacionalna stranka (promovira bosanski nadnacionalizam naustrb etnonacionalnog), a NS anacionalna stranka.
Kazem nominalno, jer i SDA je nominalno stranka koja se bori za bosnjacke interese. A u stvarnosti, moze se raspravljati koliko se bilo koja od ovih stranaka bori za interese glasaca. No to je druga prica.
Sta je sa SzaBiH, SBB,... isto antibosanci?
SDA je populisticka stranka a jedina ideologija koju imaju je mladomuslimanska. A SDA populizam je samo i jedino usmjeren na Bosnjake koji su bili i ostali probosanski orjentisani.
I ako vec cjelokupnu probosansku politiku svodis samo na par jugoljevicara - moras prvo dokazati da Bosnjaci nisu probosanski.
A sad ti nepostojeci dokazi:
SDA, odnosno njen lider, par sati nakon sto su izgubili Srebrenicu ( koja ce izazvati najblaze receno nelagodu kod svakog Bosnjaka do postojanja zemljske kugle odnosno do postojanja Bosnjaka/Bosanaca) mrtav-hladan izjavi, odnosno vise veselijim tonom, da je opstina Centar ( gdje su pobijedili) vaznija od desetak nekih drugih opcina.
Srebrenica je pripala Rs-u i kao takva jedina je opstina iz Rs-a koja je bila u rukama Bosnjaka u smislu vlasti do 2016-te godine. Takodjer, mozemo provjeriti tendenciju kvaliteta zivota Bosnjaka odnosno barem onog politickog kvaliteta,i zastupljenosti istih u drugim gradovima Rs-a od 95-te do danas.
Krivulja opasno i konstatno opada.
Kad ovo govorimo trebamo napomenuti i dvije cinjenice. Tamosnji bosnjacki narod iskljucivo svoje vecinsko povjerenje daje SDA-u, a SDA je svih 30 godina na vlasti i manje vise- uvijek po vertikali i uvijek sa svojim prirodnim partnerima.
Znaci dio vezan za RS koji cini 49 % drzave Bosne i Hercegovine smo elaborirali.
SDA je, nakon posljednjih izbora i nakon sto su odmah izjavili kako su njeni prirodni partneri HDZ i Dodik, mogla napraviti komotnu vecinu na drzavnom nivou, na Federalnom nivou takodjer uz prisustvo svojih satelitskih stranaka i kupovinom/preletom koji se najbolje ocituje u ZDK-u i tako biti sama (kao bosnjacka komponenta) ali i posve komotna i na prvom i drugom najvisem nivou vlasti na drzavi.
Medjutim, oni ne zele sami i u vlast pozivaju jos tri partije da im prave drustvo i da dijele svoje ministarske fotelje s drugima. Nije li to malo cudno i nelogicno. Vjeruj da sam ja nekakav obican pripadnik ili pobornik takve partije ne bi klicao na takve pozive drugima upucne sa vrha stranke niti bilo gdje u svijetu politike ne postoje takvi dobrocinitelji koji ce od svoje tri fotelje tek tako dvije dobrovoljno- jaranski predati.
Druga stvar, koja je kud i kamo cudnija i nelogicija je da ta da su pozvali jos- tri cetiri partije nakon sto su prethodno predali sve kljuceve i poluge vlasti Covicu i Dodiku bez ikakve mogucnosti za dalje manevrsanje odnosno reforme i progrese ( mimo volje Dodika i Covica).
Jest sve je to cudno ili barem trebalo bi biti cudno
Stvar je jasna. SDA sa svojim prirodnim partenirama, preletacima i satelitima iako bi bila komforni i komotni vladar Federacije i nivoa BiH, nikad ne bi bila vlast u nekoliko kantona Federacije sa Bosnjackom vecinom, a od toga pogotovo ne u kantonu cija jedna opstina vrijedi 10 puta vise od drugih. Potez Sarajevo- Zenica- Tuzla popularno nazvan fildzan ili Bosnjakistan, koji je procuntalno 25% teritorije BiH je ciljna ravnina i meta SDA politike. Zenica i mozda Tuzla su se uspjeli pridobiti koalicijama sa SBB-om i DF-om ali Sarajevo jos ne. Eto zasto je bilo potrebno da SDA pridobije koalicino partnere iz jos cak tri stranke!
Da li su ovo bosnajcki interesi koji su i probosanski?
Da li SDA vodi probosansku politku?
Da li je SDA i dalje ubjedljivo najjaca partija kod Bosnjaka?
- MarlboroGold
#2593 Re: Identitet Bosnjaka
Ono što si po državljanstvu ta si i nacija/narod i to je jasno svakoj budali iz toga što je napisano. To ti je krov. Sve ostalo je ispod krova.CPT wrote:Koliko ti frajeru lupas gluposti.. U ustanovu nema ni Slovenaca, drzava zna samo drzavljanstvo (3. clan).Dozer wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
Da ti barem pratis ono sto ti se postavi. U slovenackom Ustavu nema ni rijeci o Bosnjacima. Ni etnickim, ni nacionlanim. Ono sto si ti postavljao je nekakva deklaracija, a ne Ustav. Ustav sam ja postavio tebi, pa si sutio 2 dana nakon toga![]()
Drzavni parlament je na bazi preporuke EU, UN, OSCE, prihvatio dekleraciju tj. odluku o pravima naroda iz ex-YU republika. Znaci za
Albance, Bošnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce in Srbe. Sigurno si opazio da nema nacionalnih Bosanaca.
Ili ako citiram:
DRŽAVNI ZBOR REPUBLIKE SLOVENIJE SPREJEMA NASLEDNJA STALIŠČA:
1. S to deklaracijo izraža Državni zbor Republike Slovenije svoja stališča do vprašanj narodnih skupnosti nekdanje SFRJ, katerih pripadniki so državljani Republike Slovenije in v njej tudi stalno prebivajo, njihove kolektivne pravice pa niso posebej urejene v Ustavi.
2. Pripadniki narodnih skupnosti, na katere se nanaša ta deklaracija, so Albanci, Bošnjaki, Črnogorci, Hrvati, Makedonci in Srbi (poimensko našteti po abecednem redu).
-
The 51st State
#2594 Re: Identitet Bosnjaka
Znaci sad smo bhnanci, a ne bosanci
- Hajvan
#2595 Re: Identitet Bosnjaka
The 51st State wrote:Znaci sad smo bhnanci, a ne bosanci
upravo.
ergo, bosanac == bosnjak
bosanac i hercegovac =/= bosnjak/bosnac
- Dozer
#2596 Re: Identitet Bosnjaka
Na Kordunu grob do groba...
U Bosni budala do budale...
Matere mi, ovo je nenadjebivo
- MarlboroGold
#2597 Re: Identitet Bosnjaka
Greška u koracima.Hajvan wrote:The 51st State wrote:Znaci sad smo bhnanci, a ne bosanci
upravo.
ergo, bosanac == bosnjak
Bošnjak/Bošnjan = današnji Bosanac (ako se gleda historija značenja "Bošnjak") samo do 93.
Od 93. Musliman = Bošnjak, što nema veze sa današnjim Bosancem. Bosanac/Hercegovac = Bošnjak, Hrvat ili Srbin.
Bosanac i Hercegovac = Bosanac/Hercegovac, a ne i = Bošnjak. Bosanac i Hercegovac može biti i Srbin ili Hrvat. Bosanci se ne moraju izjašnjavati kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali imaju to pravo.
Last edited by MarlboroGold on 27/05/2019 16:48, edited 1 time in total.
- Hajvan
#2598 Re: Identitet Bosnjaka
a da malo pordite na afirmacije stvarnog naziva nam domovine, da se za to borite?
da se izbaci ovaj kolonijalni naziv "trinidad i kordun, i lika, i hrvataka i tobago" iz naziva nam drzave, ko sto to uradise hrvati davno nekad…
ah, da
tzv bosna i hercegovina je ‘posebna'…
...al u qurcu...
posebna je samo zbog sh/hs borbe oko iste i njihovih sranja….
posranci i hercegovanci!
al problem su bosanci/bosnjaci
i da, vasa misljnenja ne mjenjaju moju stvarnost
da se izbaci ovaj kolonijalni naziv "trinidad i kordun, i lika, i hrvataka i tobago" iz naziva nam drzave, ko sto to uradise hrvati davno nekad…
ah, da
tzv bosna i hercegovina je ‘posebna'…
...al u qurcu...
posebna je samo zbog sh/hs borbe oko iste i njihovih sranja….
posranci i hercegovanci!
al problem su bosanci/bosnjaci
i da, vasa misljnenja ne mjenjaju moju stvarnost
-
hAZNADAR
#2599 Re: Identitet Bosnjaka
Kaze ćumur koji je sa ekipom i doveo do ove besmislene rasprave.Dozer wrote:Na Kordunu grob do groba...
Haj da cujem da su za "jedine probosanske stranke (SDP, NS)",. glasali samo Ostali sa popisa.MarshalDodik wrote:
Bosnjacki interesi bi trebali biti probosanski, ali nisu jer Bosnjacke interese u politickom smislu provodi SDA ( "demokratski izabrana" iz naroda)
A sad ti nepostojeci dokazi: ........
-
The 51st State
#2600 Re: Identitet Bosnjaka
Bosnjak jeste jednako bosanac jer se jedino bosnjaci u njavecoj mjeri ne bune kad ih se povezuje sa bosnom, dobro vam hajvan kaze. Samo sto se ludi pravite.MarlboroGold wrote:Greška u koracima.Hajvan wrote:The 51st State wrote:Znaci sad smo bhnanci, a ne bosanci
upravo.
ergo, bosanac == bosnjak
Bošnjak/Bošnjan = današnji Bosanac (ako se gleda historija značenja "Bošnjak") samo do 93.
Od 93. Musliman = Bošnjak, što nema veze sa današnjim Bosancem. Bosanac/Hercegovac = Bošnjak, Hrvat ili Srbin.
Bosanac i Hercegovac = Bosanac/Hercegovac, a ne i = Bošnjak. Bosanac i Hercegovac može biti i Srbin ili Hrvat. Bosanci se ne moraju izjašnjavati kao Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, ali imaju to pravo.
Bas vam smeta sto se bosnjastvo sacuvalo kroz muslimane pa onda kontra logike I razuma nekakve konstukcije pravite.
Last edited by The 51st State on 27/05/2019 17:35, edited 1 time in total.