Zanimljivo je ovih 6% gore jer ti niko ne traži knjižicu i ništa ti ne upisuje u PIO. Makar su moja dugogodišnja iskustva takva
Freelancing....all about
Moderator: anex
- Steph
#2576 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno da nije jeftino, samo mojne šuplje da svi privatnici rade po zakonu jer ih ne radi ni 1%. Zapravo, tehnički rade po zakonu, ali se uveliko izmišljaju fiktivne pozicije (npr. u ugovoru piše da ću ja popravljati slavine šest mjeseci
).
Zanimljivo je ovih 6% gore jer ti niko ne traži knjižicu i ništa ti ne upisuje u PIO. Makar su moja dugogodišnja iskustva takva
-
she+
#2577 Re: Porez na dohodak na freelancing?
i da svi gledaju svoju platnu listu, ne vide ovaj dio poreza na platu sto ide na teret poslodavca
nisam ni ja da se razumijemo
i tu ide na bruto platu jos 10,5% poreza na teret poslodavca
https://www.posao.ba/#!salarycalculator ... Gross=true
http://chronos.ba/alati/obracun-najnize-plate/
http://www.bih-pravo.org/doprinosi-plate-bih-t1966.html
znaci poslodavac placa 4% na zdravstvo + 6% na penziono + 0,5 % na nezaposlene.. onda ide bruto, iz kojeg se izdvajaju doprinosi, ovi isti, samo ovaj put 12,5% - 17% - 1,5% pa na ono sto ostane ide bar 300KM odbitka, na tu razliku 10% poreza na dohodak, pa sto ostane + onih 300 ti je na ruke
i sad sve to
vs
14%

nisam ni ja da se razumijemo
i tu ide na bruto platu jos 10,5% poreza na teret poslodavca
https://www.posao.ba/#!salarycalculator ... Gross=true
http://chronos.ba/alati/obracun-najnize-plate/
http://www.bih-pravo.org/doprinosi-plate-bih-t1966.html
znaci poslodavac placa 4% na zdravstvo + 6% na penziono + 0,5 % na nezaposlene.. onda ide bruto, iz kojeg se izdvajaju doprinosi, ovi isti, samo ovaj put 12,5% - 17% - 1,5% pa na ono sto ostane ide bar 300KM odbitka, na tu razliku 10% poreza na dohodak, pa sto ostane + onih 300 ti je na ruke
i sad sve to
vs
14%
- cadburry
#2578 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Osjecaj poslije okruglog stola: onako. Super mi je bio onaj momak na pocetku sto je fino objansio problem i Damir Masic koji je vrlo energicno predlozio rjesenja - koliko je u moci jednog opozicionara. Kad je pricao onaj iz Porezne, htio sam izaci.
-
she+
#2579 Re: Porez na dohodak na freelancing?
jer je to, kao i ovih 4% na teret poslodavca, ti ostvarujes pravo na zdravstvo/penziju na osnovu ovih 12,5% / 17%Steph wrote:Zanimljivo je ovih 6% gore jer ti niko ne traži knjižicu i ništa ti ne upisuje u PIO. Makar su moja dugogodišnja iskustva takva
da su samo lupili porez sveukupno toliko, umjesto ovako, bilo bi vam lakse
a sa druge strane pricate da zelite da znate gdje vam pare idu
-
she+
#2580 Re: Porez na dohodak na freelancing?
zapravo sad me zanima kojom logikom vam ne traze i ovih 6 % za PIO 
- hekaton
#2581 Re: Porez na dohodak na freelancing?
SDP ce sada pokusati da izvuce sto vecu korist iz ovoga...ako to znaci da ce pomoci onda neka i izvuku...cadburry wrote:Osjecaj poslije okruglog stola: onako. Super mi je bio onaj momak na pocetku sto je fino objansio problem i Damir Masic koji je vrlo energicno predlozio rjesenja - koliko je u moci jednog opozicionara. Kad je pricao onaj iz Porezne, htio sam izaci.
jedini koji se do sada nisu oglasili povodom ovog problema su isti oni koji su do problema i doveli
- cadburry
#2582 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da Bog da svaka stranka glasove skupljala tako sto ce pomagati nekoj skupini da rijesi svoje zivotne probleme!hekaton wrote:SDP ce sada pokusati da izvuce sto vecu korist iz ovoga...ako to znaci da ce pomoci onda neka i izvuku...cadburry wrote:Osjecaj poslije okruglog stola: onako. Super mi je bio onaj momak na pocetku sto je fino objansio problem i Damir Masic koji je vrlo energicno predlozio rjesenja - koliko je u moci jednog opozicionara. Kad je pricao onaj iz Porezne, htio sam izaci.
jedini koji se do sada nisu oglasili povodom ovog problema su isti oni koji su do problema i doveli
-
Floyd_666
#2583 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jel ti drago? Nasladjujes se malo, a?she+ wrote:zapravo sad me zanima kojom logikom vam ne traze i ovih 6 % za PIO
Vjeruj da se nece desiti to sto ti prizeljkujes. Zakoni koje konstantno vrtimo ovdje su suplji na sve strane. Licno sam stupio u kontakt sa ljudima koji su itekako relevantni da tumace te zakon i pouzdano znam da ovaj javni poziv PUF-a krsi mnoge stavove. Zakon ce morati proci kroz izmjene i dopune, to ti garantujem.
Ne mogu nikom nista sa sigurnoscu potvrditi, ali budite spremni na natezanja sa advokatima kroz sudske procese ako ne platite harac do isteka javnog poziva jer ce vam vrlo vjerovatno doci koverta v2.0. SDP sopstenja i taj neki "politicki pritisak" tesko da ce uroditi plodom do 12. augusta. Na danasnjem skupu su nadrobili gomilu gluposti i svi oni koji budu samo sjedili i cekali da im neki politicki subjekti rijese krivicne prijave ce imati trostruko vece probleme kroz par mjeseci. Porez moramo svi platiti, ali ne na nacin na koji ga trenutnu iznudjuju od nas.
-
Rimes87
#2584 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako nesto znas, onda to i reci. 'Prijetis' s nekim potencijalnim situacijama u buducnosti, tako da me zivog pojede odakle ti osnove za takvo sto. Mislim, da li ti to ljudima govoris da idu platiti odmah sada da ne bi imali problema? Ako je tako, daj reci zasto pa da se ljudi mogu skuckati za pare i otici odmah uplatiti.Floyd_666 wrote:Jel ti drago? Nasladjujes se malo, a?she+ wrote:zapravo sad me zanima kojom logikom vam ne traze i ovih 6 % za PIO![]()
Vjeruj da se nece desiti to sto ti prizeljkujes. Zakoni koje konstantno vrtimo ovdje su suplji na sve strane. Licno sam stupio u kontakt sa ljudima koji su itekako relevantni da tumace te zakon i pouzdano znam da ovaj javni poziv PUF-a krsi mnoge stavove. Zakon ce morati proci kroz izmjene i dopune, to ti garantujem.
Ne mogu nikom nista sa sigurnoscu potvrditi, ali budite spremni na natezanja sa advokatima kroz sudske procese ako ne platite harac do isteka javnog poziva jer ce vam vrlo vjerovatno doci koverta v2.0. SDP sopstenja i taj neki "politicki pritisak" tesko da ce uroditi plodom do 12. augusta. Na danasnjem skupu su nadrobili gomilu gluposti i svi oni koji budu samo sjedili i cekali da im neki politicki subjekti rijese krivicne prijave ce imati trostruko vece probleme kroz par mjeseci. Porez moramo svi platiti, ali ne na nacin na koji ga trenutnu iznudjuju od nas.
-
Floyd_666
#2585 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne prijetim ja nikome. Samo kazem da sam se posavjetovao sa veoma strucnim ljudima i planirao sam objaviti sve relevantne informacije nakon sto budem 100% siguran da su tacne, ali nakon ove tvoje prozivke i jos par postova, mislim da cu to zadrzati za sebe. Svi ste digli nos u nebesa. Na onom skupu danas djevojka prica o radnom stazu koji joj drzava treba priznat na osnovu poreza, druga prica o ocjenama na faksu. Onaj klokan iz SDP-a govori kako ce trazit povlacenje javnog poziva i oprost duga. Frajer se podero objasnjavajuci nesto, a ne poznaje ni najosnovnije stavove u zakonu.Rimes87 wrote:Ako nesto znas, onda to i reci. 'Prijetis' s nekim potencijalnim situacijama u buducnosti, tako da me zivog pojede odakle ti osnove za takvo sto. Mislim, da li ti to ljudima govoris da idu platiti odmah sada da ne bi imali problema? Ako je tako, daj reci zasto pa da se ljudi mogu skuckati za pare i otici odmah uplatiti.Floyd_666 wrote:Jel ti drago? Nasladjujes se malo, a?she+ wrote:zapravo sad me zanima kojom logikom vam ne traze i ovih 6 % za PIO![]()
Ja samo kazem da ce se porez morati platiti, ali da ce svi morati dobro zapeti da se izbore za svoja prava. Ovo se prvenstveno odnosi na rashode i cijelu smijuriju sa zdravstvenim osiguranjem.
-
Rimes87
#2586 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jeste, da, ja sam kriv sto ti ne zelis da objavis relevantne informacije. Moje pitanje je bilo direktno i ti si eskivirao odgovor. Okej, to je tvoj izbor. Hvala ti na odgovoru.Floyd_666 wrote:
Ne prijetim ja nikome. Samo kazem da sam se posavjetovao sa veoma strucnim ljudima i planirao sam objaviti sve relevantne informacije nakon sto budem 100% siguran da su tacne, ali nakon ove tvoje prozivke i jos par postova, mislim da cu to zadrzati za sebe. Svi ste digli nos u nebesa. Na onom skupu danas djevojka prica o radnom stazu koji joj drzava treba priznat na osnovu poreza, druga prica o ocjenama na faksu. Onaj klokan iz SDP-a govori kako ce trazit povlacenje javnog poziva i oprost duga. Frajer se podero objasnjavajuci nesto, a ne poznaje ni najosnovnije stavove u zakonu.
Ja samo kazem da ce se porez morati platiti, ali da ce svi morati dobro zapeti da se izbore za svoja prava. Ovo se prvenstveno odnosi na rashode i cijelu smijuriju sa zdravstvenim osiguranjem.
-
Floyd_666
#2587 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vidi prijatelju, ja sam freelancer i mucim istu muku kao ti i mnogi drugi forumasi. Pokusao sam na fin nacin skrenuti paznju svima da urade nesto konkretnije od slanja mailova i idoloziranja SDP-ovaca jer kad dodje poziv iz poreske, tu ti je nedje i kraj. Svi smo duzni drzavi, ali ne onoliko koliko oni traze. To je sve od mene.Rimes87 wrote:Jeste, da, ja sam kriv sto ti ne zelis da objavis relevantne informacije. Moje pitanje je bilo direktno i ti si eskivirao odgovor. Okej, to je tvoj izbor. Hvala ti na odgovoru.Floyd_666 wrote:
Ne prijetim ja nikome. Samo kazem da sam se posavjetovao sa veoma strucnim ljudima i planirao sam objaviti sve relevantne informacije nakon sto budem 100% siguran da su tacne, ali nakon ove tvoje prozivke i jos par postova, mislim da cu to zadrzati za sebe. Svi ste digli nos u nebesa. Na onom skupu danas djevojka prica o radnom stazu koji joj drzava treba priznat na osnovu poreza, druga prica o ocjenama na faksu. Onaj klokan iz SDP-a govori kako ce trazit povlacenje javnog poziva i oprost duga. Frajer se podero objasnjavajuci nesto, a ne poznaje ni najosnovnije stavove u zakonu.
Edit: Informacije ne zelim da podijelim jos jer bi mogle biti suplja, a bilo je previse rekla-kazala price po forumu. Kada budem 100% siguran u ovo sto sam do sada saznao, podijelicu sa svima.
- Steph
#2588 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ovo sve i jeste nalupano i nebulozno.she+ wrote:jer je to, kao i ovih 4% na teret poslodavca, ti ostvarujes pravo na zdravstvo/penziju na osnovu ovih 12,5% / 17%Steph wrote:Zanimljivo je ovih 6% gore jer ti niko ne traži knjižicu i ništa ti ne upisuje u PIO. Makar su moja dugogodišnja iskustva takva
da su samo lupili porez sveukupno toliko, umjesto ovako, bilo bi vam lakse
a sa druge strane pricate da zelite da znate gdje vam pare idu
-
nekome
#2589 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Govorile su one knjigovođe da se odbije paušalno priznati rashod u visini od 20% za inicijalnu sumu AMS-a.Floyd_666 wrote: ...
...
Ovo se prvenstveno odnosi na rashode i cijelu smijuriju sa zdravstvenim osiguranjem.
Ovi što su dobili koverte i kojima ne žele priznati 20%, da li iko zna, da li mogu povratiti taj porez kroz godišnju prijavu GIP? (Jeste da to ne bi mogli retroaktivno naravno za prethodne godine)
-
bedakb
#2590 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja sam od pocetka ove godine pa do kraja sestog mjeseca bio uposlen u firmi, regularno prijavljen na punu platu i sve je regularno uplacivano.Imao sam i to zdravstveno koje hvala bogu nisam morao koristiti.Medjutim ja vise nisam u radnom odnosu, nisam ni na birou, haj sad da ja malo retroaktivno koristim to zdravstveno, je l moze tako ? Ne moze, a ? A moze se 4% za zdravstveno traziti retroaktivno.
- madner
#2591 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakve to veze ima, pa ja 10 godina uplacujem pa nisam koristio vise od 2 puta usluge. 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2592 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne mozes to posmatrati samo kroz procente. Ti si ZAPOSLEN, ti mozes uzeti kredit, ti si zaštićen i kakva takva država stoji iza tebe, sa pravima koje poslodavac mora ispuniti.she+ wrote: znaci poslodavac placa 4% na zdravstvo + 6% na penziono + 0,5 % na nezaposlene.. onda ide bruto, iz kojeg se izdvajaju doprinosi, ovi isti, samo ovaj put 12,5% - 17% - 1,5% pa na ono sto ostane ide bar 300KM odbitka, na tu razliku 10% poreza na dohodak, pa sto ostane + onih 300 ti je na ruke
i sad sve to
vs
14%
Problem je što nije regulisano i ide se samo po PARE koje će završiti u državnom Haparatu. Najgore je što ovi kvazi legalisti to ne vide i ne žele da vide. Većini je u glavi $$$$$ koji zaradi freelancer, a njima treba par mjeseci za to.
Nedavno je napisano, da je neko izaštao i rekao plati 20% u humanitarne svrhe, ili 14% državi u roku od 7 dana, 95% dužnika bi novac uplatilo u dobrotvrne svrhe.
-
bedakb
#2593 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Promasio si ceo fudbal, nije to bilo ono sto sam htio reci.madner wrote:Kakve to veze ima, pa ja 10 godina uplacujem pa nisam koristio vise od 2 puta usluge.
BTW sad sam se sjetio jedne stvari.Dok sam bio clan jednog omladinskog udruzenja, isli smo svi kolektivno u SDA da postanemo clanovi, jer kao dobili bi neku pomoc od njih za to udruzenje
E sad kad platim fino porez, odo ih malo podjebavat da se ispisem iz stranke, iako nikad nisam imao nikakav dodir s njima
Last edited by bedakb on 31/07/2018 10:32, edited 1 time in total.
- dulekrele
#2594 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ako meni uzimaju pare a radim u firmi zasto i on koji zaraduje na bilo koji nacin ne bi to placao. to sto je on fizicko lice i zaraduje nema nikakve veze.victom wrote:drug, nije isto firma i fizičko lice.ExNihilo wrote:To bi bilo kao da kažeš kako ne moraš plaćati porez na dohodak zato što firma u kojoj radiš plaća porez na dobit.mk ultra wrote:od čega da strepi, radio - zaradio i porez platio, sve van BiH (a potpišeš ugovor, sa upworkom recimo koji uzima porez kroz takse na satnici - 20% ukupna taksa i dio toga ide za porez) ... pare mu legle na karticu koja je regustrirana u BIH (tek preko 10k KM ide na provjere)
samo u BIH ni to nije definisano... jer što se zakona i pravilnika tiče, živimo u 1984toj
i vjerujem da će se u narednih 4-5 godina naći neki idiot što bi i porez na trgovinu/usluge koje se dešavaju van BiH
To je isto ja pozovem komšiju da mi okreči stan i platim mu 300 KM.
On bi sad trebo otiđi u poresku i platiti 10% na 300 KM.
AL KO TO RADI ?
Razmumiješ poentu. Samo budala može to uraditi.
- victom
#2595 Re: Porez na dohodak na freelancing?
1) država ne uzima pare tebi, već firmi, jer te ima kao radnika.dulekrele wrote: ako meni uzimaju pare a radim u firmi zasto i on koji zaraduje na bilo koji nacin ne bi to placao. to sto je on fizicko lice i zaraduje nema nikakve veze.
2) samostalni zaposleni koji dobivaju uplate iz INO, ne izvlače pare iz zemlje, kao što to rade lokalni radnici ili firme. oni nemaju veze sa lokalnim tržištem.
3)samostalni zaposleni koji rade poslove U ZEMLJI, regularno plaćaju 10% porez na ugvor o dijelu.
4) a ovi što rade na crno (moleri, drvosječe, itd) oni ne plaćaju nikakav porez, A UTIČU na tržište. Oni su veći teret na ekonomiju, nego bilo ko drugi, samo što ih vlast ne dira jer je to uglavnom sirotinja , a teško je to i upratiti.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
- dulekrele
#2596 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Drzava uzima pare meni. jer te pare bi ja dobio kao dio plate.victom wrote:1) država ne uzima pare tebi, već firmi, jer te ima kao radnika.dulekrele wrote: ako meni uzimaju pare a radim u firmi zasto i on koji zaraduje na bilo koji nacin ne bi to placao. to sto je on fizicko lice i zaraduje nema nikakve veze.
2) samostalni zaposleni koji dobivaju uplate iz INO, ne izvlače pare iz zemlje, kao što to rade lokalni radnici ili firme. oni nemaju veze sa lokalnim tržištem.
3)samostalni zaposleni koji rade poslove U ZEMLJI, regularno plaćaju 10% porez na ugvor o dijelu.
4) a ovi što rade na crno (moleri, drvosječe, itd) oni ne plaćaju nikakav porez, A UTIČU na tržište. Oni su veći teret na ekonomiju, nego bilo ko drugi, samo što ih vlast ne dira jer je to uglavnom sirotinja , a teško je to i upratiti.
Na ove sto rade na crno moleri i sl. nisam ni mislio jer ko ce njih uganjati. ali zato ima i ovih sto rade na crno a nisu moleri vec nekakvi dizajneri, programeri i sl. svi oni moraju da plate isto kao sto meni uzimaju od plate a ne od firme.
Kolko ima ovih sto placaju 10% na ugovor o dijelu. veoma malo. svi rade ilegalno.
a da ne govorim sto uzimaju od nas a ne od firme za doprinose za zaposljavanje federalni pa im ni to nije dovoljno vec uzima i kanton. plus izmisljotina koja se zove doprinos za zdravstvo- solidarnost.
jel to mozda placaju ovi frilenseri.
Last edited by dulekrele on 31/07/2018 10:47, edited 2 times in total.
-
howdy
#2597 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
na teritoriji Federacije neprekidno ili sa prekidima boravi 183 ili više dana u bilo kojem poreznom periodu,
Interesuje me da li je ova odredba u Zakonu o porezu na dohodak jos uvijek vazeca?
Postavio sam samo ovu odredbu da ne kopiram citav clan Zakona.
na teritoriji Federacije neprekidno ili sa prekidima boravi 183 ili više dana u bilo kojem poreznom periodu,
Interesuje me da li je ova odredba u Zakonu o porezu na dohodak jos uvijek vazeca?
- victom
#2599 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pa nije baš tako. Dopusti da ti pojasnim:dulekrele wrote:Drzava uzima pare meni. jer te pare bi ja dobio kao dio plate.victom wrote:1) država ne uzima pare tebi, već firmi, jer te ima kao radnika.dulekrele wrote: ako meni uzimaju pare a radim u firmi zasto i on koji zaraduje na bilo koji nacin ne bi to placao. to sto je on fizicko lice i zaraduje nema nikakve veze.
Na ove sto rade na crno moleri i sl. nisam ni mislio jer ko ce njih uganjati. ali zato ima i ovih sto rade na crno a nisu moleri vec nekakvi dizajneri, programeri i sl. svi oni moraju da plate isto kao sto meni uzimaju od plate a ne od firme.
Ti ako radiš u firmi, firma je zakonom vezana za državu, i dužna je platiti doprinose i porez na dohodak od 10%.
Ti nemaš opciju da kažeš, ja neću da platim 10%. Niko te i ne pita, jer firma automatski uplati za tebe tih 10% i dobiješ neto plato.
Ti nemaš izbora. Ako nema firme, nema ni tebe kao radnika. Ako firma ne plaća obaveze, država blokira račun i zatvori firmu.
Kod doznaka iz inostrastva. Programer (dizajner) ima opcije.
On može reći, hoću pare na paypal, hoću na bankovni račun, hoću keš, hoću doći po njih itd.
Do sada su programeri dobijali pare na bankovne račune, jer ih niko nije dirao.
A nije ih dirao, jer zakon nije jasno definisan.
Sada kada je država napala sve doznake iz inostranstva, programeri će se preorijentisati, pa će evt. naći druge puteve isplate.
Zato ti moraš plaćati porez , a freelancer može a i ne mora.
Jer ti si vezan za lokalnu firmu i nemaš nikakve opcije.
Freelanceru je poslodavac u inozemstvu, i ima kakve takve opcije.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:13, edited 2 times in total.
- LeonardoAC
#2600 Re: Porez na dohodak na freelancing?
howdy wrote:Obveznik poreza na dohodak je rezident Federacije i nerezident koji ostvaruje dohodak, i to:
Da, važeća je i dalje... ali i dalje imaš obavezu podnošenja porezne prijave ukoliko imaš prebivalište u FBiH.
(3) Rezidentom Federacije, u smislu ovog
Zakona, smatra se fizičko lice koje:
1) ima prebivalište na teritoriji Federacije,