Kakve veze ima širina između šipova za stubove mosta, ako:General War wrote:Objasnjeno je na onom linku sto sam postavio...bez Kleka BiH ima slano jezero, sa klekom pravo na izlaz u medjunarodne vode bez da hrvati salju patrolu. a sa onim malim ostrvcima vecu povrsinu mora...ovdje je bitna sirina a ne visina i tamo gdje hrvatska planira postavljati sipove za most.cyprus wrote:Ja i dalje tvrdim da su Školjevi i vrh Kleka nebitni, u suprotnom bi Hrvatska više zatezala na njima... Ne može Bosna i Hercegovina zbog tako smješno malih komadića teritorije izgubiti status pomorske zemlje...General War wrote:Zato sam i postavio ovo jer si u predhodnom postu rekao da su klek i poluostrvo "sustinski nebitini" zbog radi...vidis da jesu...pusti visinu, visina nije tu problem u ovoj prici, vec supaluk HR da preko satelita u BiH iskoriste situaciju...
Ostalo sam postavio link...zasto treba preko "mosta" handriti hrvatsku, pa pogledaj...gledas problem jednodimenzionalno...ne zavrsava problem sa hrbvatskom samo sa tim mostom, a sokoli srbiju da isto sebe proba namiriti...
Pa upravo to što ovo sa mostom nije jedini problem između dvije zemlje, tvrdim ovo što tvrdim... Puno je pitanja oko kojih se mi i Hrvati možemo handriti, s tim što su oni u situaciji da puno više handre nas, nego mi njih... Dakle, "handriti" Hrvate sa neutemeljenim argumentima oko realno nebitne stvari nije baš pametna strategija...
1. su ti stubovi locirani u teritorijalnim morskim vodama (štaviše u unutarnjim morskim vodama, ako se prihvati bazna linija, kako su je zamislili u RH) RH, a jesu čak i ako se kao linija razgraničenja na moru prihvati ona granična linija koja je dogovorena 1999-e, a nikada nije ratifikovana, po kojoj BIH ima površinu od 14,3 km2 teritorijalnog mora i najbolja je moguća po BIH:

i
2. je projektom mosta, visinom iznad morske površine i rasponom između stubova, zadovoljen zahtjev bosanskohercegovačke strane za mjerama koje osiguravaju nesmetan prolaz brodovima od bosanskohercegovačkog teritorijalnog mora do međunarodnih morskih voda.