cyprus wrote:
Grčki građanski rat odnio više žrtava nego svi balkanski ratovi 90-tih zajedno...
Što se tiče Mađarske, nije 2500, nego preko 3000... U svakom slučaju više nego u Moldaviji, Gruziji, Dagestanu, Sloveniji, Makedoniji, tu negdje kao u Sjevernoj Irskoj - sve tvoji primjeri... Dakle, ne možeš navodit iste, a vamo za ovo reći - sitno
Mislim možeš, ti si hrle

Cca. 140.000 poginulo u svim tako reci Jugoslovenskim ratovima tokom 90ih
Cca. 100.000 poginulo u oba Cecenska rata.
Grcka gradjanski rat cca. 160.000 poginulih.
Ali eto ti znas...
Nego da ja tebi nesto pojasnim. Uzmi sto je htjeo, pokusavao i pravio Julius Cesar i povuci paralele sa zadnjih nekoliko decenija EU politike, sta hoce, pokusavaju i prave. I Tupan iz bilo kojeg razreda ce vidjeti da je EU obicna kopija propalog Rimskog vladarstva. Zato u Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Finskoj, Poljskoj, Ceskoj, Madjarskoj i Austriji imas masovan pokret euroskeptika. Zasto, jer tako reci danasnji senatori navijaju u tim drzavama za ljude, dok ono sto EU pruza je individualizam, brisanje tradicionalne kulture, politicki fundamentalizam patriotizma sa kojim se gotovo niko ne moze identificirati pa cak i oni koji ga propagiraju na celu EU, sto je mozda i najveci zabrinjavajuci faktor, i na kraju krajeva dobro zapakovan kriminal u svemu ovom. Sam odraz Katalonije je rezultat danasnjeg miksa kosmopolitizma, samosumnje, materializma, koji su se probudili kod ljudi a vecina njih potice kao kontra efektra slobodnog kretanja i otvorenih granica.
Zajednicku ujedinjenu Europu niko ne zeli. Jer jednostavno nema niko volju da bude upravljan od strane drugog ili u suradnji sa drugim. Znaci sam lojalitet prema EU je kod politicara na ravnoj nuli. Nece Francuz predsjednik se maketi sa stolice i da upravlja njegovom Njemacki kancler ili obrnuto. Neku vrstu zajednicke suradnje mozes ostvariti na sitrnim stvarima ali par gresaka na vecim i imas raspad sistema. Primjerice Euro, izbjeglice, unutrasnja migracija i svi ovi propusti vagaju jako puno. Hitler, Napoleon... pa cak i Njemacka danas koja javise kormila EU pali na jednom ispitu, prosirenje prema istoku.
Rimsko carstvo je nastalo u smislu demokratije da se stiti od vanjskog velikog neprijatelja. Zapravo sama ideologija ujedinjenog stita protiv necega vanjskog je uzeta od Grka koji su prije Rimskog castrva nesto jako srodno imali. Cak ni sama demokratija nije bila u svom smislu glas naroda. Jer nisu brojni mogli glasati od sluznji, zena, ne drzavljana, ne vlasnika zemlje itd. Rimskim cartvom su upravljali samo bogati kao sto to EU danas ima tj. neku elitu. Prva drzava koja je napustila Rimsko carstvo je bila Britanija i ubrzo je isto cartsvo nestalo. Kao i danas sto je EU napustila Britanija.