_BataZiv_0809 wrote:cyprus wrote:
Zašto?
Gimme a fuckin' break
Osvrni se oko sebe i reci mi gdje vidis moral i pravdu? Trump ili Hilari, nema tu neke velike razlike. Globalni sistem je uspostavljen i melje, sve ostalo su samo statisti.
Uspostavljeni globalni sistem je do sada garantovao kakvu takvu stabilnost... Ne svugdje naravno, ali u 90% država svijeta jeste... I nije to savršen sistem, ima mnogo manjkavosti i problema... Ali to je sistem koji je rezultat duge evolucije ljudskog društva, i to je najviši stadij na kome je ono ikada do sada bilo... Osvrni se na historiju čovječanstva, i ukaži mi na neki period koji je bio bolji od ovog sadašnjeg, između ostalog i sa aspekta morala... I molim te nemoj mi govoriti da je u vrijeme robovlasništva, feudalizma, kolonijalizma, institucionalnog rasizma, selektivnog glasačkog prava, opšte neobrazovanosti, svjetskih ratova, hladnog rata itd. bilo isto kao i sada. NIJE, NIJE i NIJE!!!
Eh sad, ovim trendovima sa Trumpom, Brexitom i sličnim pizdarijama, događa se korak nazad u toj evoluciji... I bit će dobro ako ostane samo na koraku unazad, da to ne bude pad niz provaliiju unazad... Trenutno je na sceni dominantno razmišljanje "samo daj promjene, pa makar i na gore"...