Rat u BiH zbog referenduma?

Locked
Novak20

#2576 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Novak20 »

almir90 wrote:
Novak20 wrote: Bosnia 66,1 % + dijaspora 33,9 % = 100 %.

Može i 100 % - Bosnia 66,1 % = dijaspora 33,9 %.
Ima tu i drugih država, samo su ove top 5, ostale se ne vide. Ne plaća mi se da bi detaljno imao uvid u statistiku. I ovo je samo u svrhu da vidimo da ima ogroman procenat onih koji pišu, a nemaju veze BiH. Ali, to se smatra trolanjem, il' šta ja znam sve već ne.
:lol: :thumbup:

Znam i nisam to postavio radi tebe nego radi matematiĆara. :D Bruka i sramota.
almir90

#2577 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by almir90 »

Danguba wrote:
Svako ima koristi od tih para samo neko direktno a neko indirektno.

Ja se sjecam vremena negdje tamo 2002-2008 god. kada je bila prava ekspanzija gradnje novopecenih dijasporaca koji su sredili papire pa mogu poceti ulagati i u BiH. Para je bilo na sve strane. Gradila se citava naselja. Majstora je tesko bilo naci...da ne tusim...gdje ima para ima i posla pa i pekari povecavaju proizvodnju, mesari kolju vise, da ne pricamo o proizvodnji gradj. materijala. Svima bilo dobro. Sada je malo manje sto ne znaci da opet nece. Vecina koju znam a i sam sam takav cekam neko bolje vrijeme da se u nesto konkretno ulozi. Mukom stecen novac se ne moze uloziti da ti dodje neki partijski golub i pocne ucjenjivati sa ovim ili onim...Dobro, zaobisao bi Eseda kao strucnjaka za nekretnine. :D

p.s. jednu kucu iz temelja napravio i dvije renovirao a centa nisam poslao pa ti vidi koje pare ulaze ''na crno''.
Tada su svi radili/obnavljali kuće. Kako domaće stanovništvo, tako i dijaspora. I moji su u tom periodu kuću radili, i u komšiluku isto tako. Elem, nebitno, istina je da građevina povuče manje-više ogroman broj poslova za sobom.

Nisam ni osporavao da dijaspora donosi novac, napisao sam gore nisu sve te pare od dijaspore, već da ima i dobrih para koje mlađa raja unese u ovu državu. Mene nervira ono kad se krene priča, eto dijaspora šalje 'sadaku', da nema te 'sadake' ovdje bi većina hodala gladna i žedna.
TheMule

#2578 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by TheMule »

Mozel mi neko reci, ko je pratio ovu temu, Koji supak je pomenuo "dijasporu" prvi na ovom topiku i kakve veze ima sa referendumom? Da vidim tog bolesnika. Forum pun zavidnih supaka.

I ako ces stavljati neku statistiku, stavi ispravnu. Posjeta foruma izgleda ovako:

Image

66% is BiH, 20% mogucih provokatora i salonaca, i 14% iz raznih zemalja.
crazy_diamond

#2579 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:
A za ove 'zbogom oružje' generaciju, potpuno razumljivo, nema brige - sasvim dovoljno ljudstva ima.
:thumbup: :bih:

jedino je problem ako isključe internet...
Jel ovo ovdje vidimo ratnog veterana kako mladje generacije izokola podhebava

Ajmo ozbiljno druze pm, iako mislim da su sanse za rat jedno 1 : 200 000, dakle nikakve, iako je i meni samom tesko zamislivo da bi mladje generacije ostavile svoje pametne telefone, kafice i kafice, i da bi htjele i znale ratovati u slucaju belaja, sjetimo se tih generacija koje su imale od 17 do recimo 25 godina pocetkom devedesetih, vjerovatno ste i ti i dozer tu negdje, i vjerovatno su stariji ljudi tada vas gledali slicno ovaki,tipa sta ce ove sline ako zarati,ne znaju se hljeba najesti i sl, al pokaza se da su te vase generacije mladje itekako se ukljucile i iznijele najveci teret rata, zasto b sad bili sigurni da u slucaju novog belaja danasnja balavurdija ne bi nesto slicno napravila, jer u zahebanim vremenima mnogi iznenade i pozitivno i negativno

I zasto prica o nekim bjezanijama, odlascima, nemanju volje za ratovati za ovakvu drzavu i da se neko na tome bogati, znamo kako to ide sve jbg, ako zarati, ako cemo i. dalje o toj mogucnosti, i ako se snage rasporede tamo gdje se stalo, sto bi bilo logicno,i ako ponovo budemo u sendvichu izmedju cetalja i za dom spremnih, vrlo logicno i moguce je da mnogi nece imati kuda ni pobjeci kao i 92., kad je sve zatvoreno, a nema se para da se plati tranzit preko neprihateljske teritorije, pa onda ne bi ratovali,al kad cetalji krenu da te ubiju i porodicu ti, bez obzira sto znas kakvih supaka ima u tvom taboru valja se prikljuciti otporu pa sta bude, jbg, u nekim stvarima se moze porediti sa devedesetim, i kad bi slicno bilo mnogi bi se rokalu, iako su samo par dana prije mislili da nece, zar nije tako
Gojeni H

#2580 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

hAZNADAR wrote:
Gojeni H wrote:
Mogu li ja?

- Proglasi Dejtonski sporazum nevazecim i vracanje na stanje prije istog, sto znaci da joj Brcko pripada. Ukoliko dekadencija i defetizam vladaju u bosnjackom i hrvatskom narodu, "vracanje" Brckog uopste nije nikakav problem.
- Zasto obezbjedijivati granicu? Oni nisu u ratu, samo se odvajaju. Osim toga, vodnik i Dozer tvrde (a i ja im se pridruzujem) da na patriotskoj strani nema apetita za napad na PiSi.
- Na isti nacin kako smo i mi u po rata promijenili monetu, odnosno presli na njemacku marku.
- Prijenos i dostava elektricne energije? Govorimo o postojeca 3 razlicita sistema.
- S obzirom da tesko mozemo govoriti o ratu intenziteta 92-95, para ima vise nego dovoljno, a sto nema pokrice Srbija.

Ja mislim da se secesija moze izvrsiti, pitanje je samo koliko je ljudi na drugoj strani spremno na rizik u sprovodjenju iste.
- Brcko 95-te i danas nije vise isto, Srbi nisu vise vecina i bilo kakvo pripojenje RS bi mogli ici samo silom a to bi cak i sarajevske minderase natjeralo da reaguju. Proglasenje Dejtona nevazecim, podrazumijeva i nevazeci 49% teritorije. Koja usput receno nije samo u par gradova vec je velikim dijelom nenaseljena. Lako je zadrzati BL sa 99% Srba, kako bi tehnicki, pravno, legalno, fizicki zadrzali sve te gudure na granici entiteta da su samo njihove? Sto naravno povlaci drugu stavku.

- kako bi RS uredila dejtonsku granicu koju niko ne nadzire a nema dejtona? samo silom. A nije dovoljno samo postaviti punkt na cesti, cak i u EU mimo cesta nije lako prijeci granicu. Granica kroz sume izmedju Slovenije i Austrije i Ozren - nije isto.

- Koliko se sjecam bosanski dinar je bio valuta od 92-ge do 97-me. A strana valuta kao i danas - samo iz ruke na ruku na pijaci.

- proizvodi li RS sama za sebe dovoljno energije? Za bilo kakav izvoz, uvoz, prijenos moras imati sporazume o prijenosu sa stranim drzavama. U ratu je bila blokada i znas sam koliko struje je bilo. A Federacija danas proizvodi dovoljno za sebe, RS ne.

- ja ne govorim o novcu za rat vec o novcu za nezavisnost. A u novoj nezavisnoj drzavi gdje je mir - ljudi ne ocekuju da pale svijece navecer, jedu Ikar, hodaju u maskirnoj svaki dan, spavaju u podrumima,.... rat je sila prilika. Govorimo o miru i nezavisnosti. RS je u puno goroj situaciji nego bivse YU republike da bi takvo sto mogla izvesti. Nije to Slovenija 91-ge ili Katalonija danas gdje postoji dobra podloga za to. RS je zaduzena do guse, privreda propala, dobar dio kapitala u stranim rukama(ne samo Srbijanskim i Ruskim),... za nezavisnost mirnim putem nemaju novca. Izmedju ostalog gore navedeno.
- Ukoliko nema otpora, odnosno ukoliko medju Bosnjacima i Hrvatima preovladava svijest da je to sukob koji se ne tice njih vec Bakira i Zlatka, 150 naoruzanih pocetnika moze bez problema uzeti Brcko. Vidjeti primjer Ukrajine. Oni bi ionako uzimali dio teritorije koji im je pripadao prije mirovnog sporazuma, zar ne?
- Tvoja pocetna teza je da se izvrsi manje-vise mirna secesija. Ko ce napasti Mrkonjic? Pojedinci na forumu kazu da nisu spremni da se bore protiv toga da im granica Srbije bude 10 minuta voznje od stana (Dobrinja). Ukoliko ovakva atmosfera preovladava, PiSi se sutra moze odvojiti.
- PiSi prihvata srpski dinar, Srbija "nevoljko" pristaje pred medjunarodnom zajednicom, prodju mjeseci u pregovorima i smirivanju tenzija, EU samo bitno da nema navale izbjeglica ... i zavrsen posao.
- PiSi ce energiju dobiti od Srbije. PiSi, osim cuvenog skandala na Palama za vrijeme rata (izmedju Milosevica i Karadzica), apsolutno nista nisu pdlucili a da se nisu posavjetovali kod gospodara u Beogradu. Ideja PiSija zivi samo dokle zivi ideja o Velikoj Srbiji.

PiSiju ne treba novac za nezavisnot. Valjda smo vidjeli na primjerima Nagorno-Karabaha i Abhazije kako to funkcionise.
Srbiji treba povoljan trenutak na politickoj sceni Evrope.
Brexit se nazire kao, za njih, divan pocetak.
Gojeni H

#2581 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

crazy_diamond wrote:
Ajmo ozbiljno druze pm, iako mislim da su sanse za rat jedno 1 : 200 000, dakle nikakve, iako je i meni samom tesko zamislivo da bi mladje generacije ostavile svoje pametne telefone, kafice i kafice, i da bi htjele i znale ratovati u slucaju belaja, sjetimo se tih generacija koje su imale od 17 do recimo 25 godina pocetkom devedesetih, vjerovatno ste i ti i dozer tu negdje, i vjerovatno su stariji ljudi tada vas gledali slicno ovaki,tipa sta ce ove sline ako zarati,ne znaju se hljeba najesti i sl, al pokaza se da su te vase generacije mladje itekako se ukljucile i iznijele najveci teret rata, zasto b sad bili sigurni da u slucaju novog belaja danasnja balavurdija ne bi nesto slicno napravila, jer u zahebanim vremenima mnogi iznenade i pozitivno i negativno
:thumbup:
Gojeni H

#2582 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:
Ja mislim da se secesija moze izvrsiti, pitanje je samo koliko je ljudi na drugoj strani spremno na rizik u sprovodjenju iste.
Tacno onoliko koliko je ljudi u federaciji spremno da se zrtvuje za povratak na rbih, koji procenat gore-dole.

Dakle, u odnosu na raspolozivu masu - jako malo. I to verbalno...A u praksi - jos manje od jako-jako-jako malo.
I jednih i drugih (srb i boš)...

Da je pitanje bilo - koliko ih je spremno da brani domove, imovinu ili status er esa ili svoj licni u okviru bih, ili npr. - koliko ih je spremno da se pokupi bez otpora i svoje zamjeni sabirnim centrima i izbjeglickim statusom, odgovor bi bio drugaciji.
NImalo ne sumnjam u tvoju procjenu. Ali, tih "koji procenat gore-dole" mogu biti odlucujuci posebno ukoliko govorimo o "kvalitetu materijala".
Prilicno je ocigledno da se ukrajinskom narodu, ili barem vecini, nije ratovalo. Ali, rat se desio. Zasto? - Zato sto je bilo dovoljno novca, podrske, profesionalnog vojnog kadra, te dovoljan broj onih koji su zeljeli ucestvovati u istom. Brojevi ne lazu. Prosto k'o grah.
PM72

#2583 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by PM72 »

Gojeni H wrote:
crazy_diamond wrote:
Ma nema šanse.
Evo i zašto.U mojoj "raji" bilo nas je 20-tak.Svi služili onu vojsku.Imali smo jednog padobranca - specijalca,dvojcu sa završenom školom rezervnih oficira u Bileći (pješadijska- najteža),nekoliko artiljeraca (od minobacačlije do haubice),par kuhara i nekoliko mornara.Znači,svi su bar prošli osnovnu pješadijsku obuku,znali su šta je metak,puška i svaki je iskopao bar jedan rov,zalijegao i imao vojne vježbe.

ovi sad ne znaju rasklopiti TT-jac.Nema to ni kuveta ni volje za život.Omladina nam je retardirana kroz razne igrice,telefone i gluposti.Prvi moj sin pa svi drugi.Moja generacija je morala raditi i zarađivati za more i ekskurziju.ovi sad drinjaju do 12 pa smišljaju kako će izmamiti što skuplji mobitel i igricu.To nije u stanju iscjepati metar drva bez da se posječe ili slomi nogu.
Alfons Kauders

#2584 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

PM72 wrote:
Gojeni H wrote:
crazy_diamond wrote:
Ma nema šanse.
Evo i zašto.U mojoj "raji" bilo nas je 20-tak.Svi služili onu vojsku.Imali smo jednog padobranca - specijalca,dvojcu sa završenom školom rezervnih oficira u Bileći (pješadijska- najteža),nekoliko artiljeraca (od minobacačlije do haubice),par kuhara i nekoliko mornara.Znači,svi su bar prošli osnovnu pješadijsku obuku,znali su šta je metak,puška i svaki je iskopao bar jedan rov,zalijegao i imao vojne vježbe.

ovi sad ne znaju rasklopiti TT-jac.Nema to ni kuveta ni volje za život.Omladina nam je retardirana kroz razne igrice,telefone i gluposti.Prvi moj sin pa svi drugi.Moja generacija je morala raditi i zarađivati za more i ekskurziju.ovi sad drinjaju do 12 pa smišljaju kako će izmamiti što skuplji mobitel i igricu.To nije u stanju iscjepati metar drva bez da se posječe ili slomi nogu.
Brez starca nema udarca!
mO k3

#2585 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by mO k3 »

almir90 wrote:
Maharadza wrote:
Smetaju im onih 3 milijarde markica koje dijaspora baci godišnje u ovu rupu bez dna! :oops:
Znaš li ti zemljače koliko nas ima u BiH koji zarađujemo preko interneta? Ne znaš! A, sve te pare uđu u tu statistiku uplate iz inostranstva, istu onu gdje i dijaspora kad pošalje pare na račune. A većina nas što radi nema nikakav ugovor. Al' ajd, možemo i tako sve vi to samo pošaljete. Ne kažem da ne šaljete, ali nisu sve te milijarde samo sadaka s kojom se volite kititi. ;)
Ha ha ha ha ha zarada preko interneta :lol:

Najmanje 6 miljardi zarade
Gojeni H

#2586 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
PM72 wrote:
Ma nema šanse.

Brez starca nema udarca!
To su godine druge mladosti ... moras sebi dokazivati da si jos uvijek jak, sposoban, pametan ...
Al' cim moras dokazivati, nije to to.

Iliti, realan odgovor na "dobro se drzis", mora biti "bolji sam bio dok se nisam drzao", ... ha, ja. ;-)
daddy-kool

#2587 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:
PiSiju ne treba novac za nezavisnot. Valjda smo vidjeli na primjerima Nagorno-Karabaha i Abhazije kako to funkcionise.

Skoro najavi Vasković kod Senada da bi bila moguća varijanta otcjepljenja istočnog dijela RS, a zapadni da ostane u nekoj BiH bez entiteta. Srbija je svjesna strateške neodrživosti z. RS van BiH, pa daj da bar išta ušićare.

Što se tiče nekakvih sumnji u spremnost, moral ili slično kod Bošnjaka za napadački rat, to je po meni gubljenje vremena. U slučaju secesije RS računica jednostavno ne ostavlja nikakav drugi izbor.
daddy-kool

#2588 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

radostan dan wrote:

Tacno onoliko koliko je ljudi u federaciji spremno da se zrtvuje za povratak na rbih, koji procenat gore-dole.
Nije to ta računica, i ne odlučuju mase o takvim pitanjima.
radostan dan

#2589 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by radostan dan »

Gojeni H wrote:
radostan dan wrote:
Gojeni H wrote:

Dakle, u odnosu na raspolozivu masu - jako malo. I to verbalno...A u praksi - jos manje od jako-jako-jako malo.
I jednih i drugih (srb i boš)...

Da je pitanje bilo - koliko ih je spremno da brani domove, imovinu ili status er esa ili svoj licni u okviru bih, ili npr. - koliko ih je spremno da se pokupi bez otpora i svoje zamjeni sabirnim centrima i izbjeglickim statusom, odgovor bi bio drugaciji.
NImalo ne sumnjam u tvoju procjenu. Ali, tih "koji procenat gore-dole" mogu biti odlucujuci posebno ukoliko govorimo o "kvalitetu materijala".
Prilicno je ocigledno da se ukrajinskom narodu, ili barem vecini, nije ratovalo. Ali, rat se desio. Zasto? - Zato sto je bilo dovoljno novca, podrske, profesionalnog vojnog kadra, te dovoljan broj onih koji su zeljeli ucestvovati u istom. Brojevi ne lazu. Prosto k'o grah.
da...
usput, da ne bude zabune...ja nisam od onih koji tvrde da sukoba neće biti.
samo seciram raspoloženje i situaciju u društvu. odnosno narodima...a narod se rijetko kad ili nikad ne pita. ilii mu se servira - da je pitan.
to je drugi par opanaka...

glede mogućnosti da bude sukoba, sad/nekad, moj stav sa jedne druge teme -

a)

Nije meni problem narod, ni jedan ni drugi...znam ja odlicno sta narod misli i hoce. Kakav crni narod, jebe se narodima dal je srpska više ili manje samostalna il je bih više ili manje republika ili samo bih...
Supljatori sa foruma nisu narod.
Meni su problem kapiteni domacih momcadi, pa treneri - merkel, orban, kamerun...pa na kraju direktori klubova, obama, putin. Tacnije, obrnut redosljed...

b)

previse bijede i nezaposlenih. Drugi faktor - strah.
Dovoljno...po trista budala sa obje strane da zavrte ringispil i eto zurke. A ringispil nema ni kocnice ni rikverca...
radostan dan

#2590 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by radostan dan »

daddy-kool wrote:
radostan dan wrote:

Nije to ta računica, i ne odlučuju mase o takvim pitanjima.
tačno, nije to ta računica kojom se prognozira sukob, ovdje ili u svijetu...upravo sam objaasnio u postu upućen gojeniju.
da li se razumijemo o čemu ja pričam/pišem?
daddy-kool

#2591 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Naravno.
Alfons Kauders

#2592 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
Gojeni H wrote:

Skoro najavi Vasković kod Senada da bi bila moguća varijanta otcjepljenja istočnog dijela RS, a zapadni da ostane u nekoj BiH bez entiteta. Srbija je svjesna strateške neodrživosti z. RS van BiH, pa daj da bar išta ušićare.

Što se tiče nekakvih sumnji u spremnost, moral ili slično kod Bošnjaka za napadački rat, to je po meni gubljenje vremena. U slučaju secesije RS računica jednostavno ne ostavlja nikakav drugi izbor.
Zasto bi bio "napadacki" rat? Niko ovdje nije pomenuo nesto slicno, niti bi takav rat bio potreban, niti bi nam bio od koristi.

Kada bi RS sutra proglasila nezavisnost, to bi nam sjelo ko kec na desetku - bez da bi iko morao ispucati jedan jedini metak. RS bi fakticki bila podijeljena na tri cjeline, zapadno od Brckog, istocno od Brckog do Gorazda, i od Gorazda prema jugu.

RS bi ostala bez (kovertibilne) valute, banke i firme ne bi mogle poslovati na ino trzistu, kamioni ne bi mogli prevoziti robu preko granica, cak ni registracije auta i zeleni kartoni ne bi vazili. Ne bi se mogli zaduzivati van zemlje (a kod domacih banaka su vec presli limit), ne bi mogli cak ni povezati svoj teritorij bez nase dozvole.

RS bi se u takvoj situaciji urusila sama od sebe, jer nije Krim naslonjen na Rusiju, vec vukojebina naslonjena na jos vecu vukojebinu. I zasto bi ih onda iko napadao? Ucinili bi nam uslugu.

I oni su svjesni toga, sto znaci da bi u slucaju pokusaja otcjepljenja morali prvi posegnuti za nasiljem, da povezu teritorij - odnosno morali bi ovladati distriktom Brcko, i najvjerovatnije presjeci koridor do Gorazda, kako bi dobili adut za ucjene. I jedno i drugo podrazumijevaju upotrebu oruzane sile s njihove strane, a bez tih koraka ne mogu krenuti u secesiju. Ti koraci bi neminovno vodili ka ratu u BiH, ratu koji ne mogu dobiti bez pomoci, cega su takodjer svjesni.

Drugim rijecima, RS moze krenuti u secesiju tek onda kada Srbija i Hrvatska budu spremne krenuti u rat protiv BiH, a to bas i nije realno u ovom trenutku. U toj situaciji bas i nemamo izbora.
perfekcionista1

#2593 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by perfekcionista1 »

Nego ako ce vec biti rata nebi bilo lose da se ubrzo desi dok imamo jos zivis obucenih generala i oficira iz perioda JNA. Ovi danasnji levati iz oruzanih snaga nebi ni kokosinjac odbranili kamo li drzavu.
Gojeni H

#2594 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote: Skoro najavi Vasković kod Senada da bi bila moguća varijanta otcjepljenja istočnog dijela RS, a zapadni da ostane u nekoj BiH bez entiteta. Srbija je svjesna strateške neodrživosti z. RS van BiH, pa daj da bar išta ušićare.

Mozda ne ostavlja kod tebe, cak kod ogromne vecine stanovnistva kada govorimo o Brckom odnosno fizickoj vezi sa Bosanskom Krajinom.
Mozda, i to veliko mozda, jos teritorija oko Sarajeva.

Moje skromno misljenje je da za bilo sta vece jednostavno nema apetita.
Dekadencija je uzela strasne razmjere ... nije samo kod nas, vec mozda u cijeloj istocnoj Evropi osim Rusije.
Za istocnom Evropom me zaboli kufer, ali za Bosnom mi srce izgori.
Gojeni H

#2595 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Gojeni H »

Alfons Kauders wrote:
daddy-kool wrote:

Zasto bi bio "napadacki" rat? Niko ovdje nije pomenuo nesto slicno, niti bi takav rat bio potreban, niti bi nam bio od koristi.

Kada bi RS sutra proglasila nezavisnost, to bi nam sjelo ko kec na desetku - bez da bi iko morao ispucati jedan jedini metak. RS bi fakticki bila podijeljena na tri cjeline, zapadno od Brckog, istocno od Brckog do Gorazda, i od Gorazda prema jugu.

RS bi ostala bez (kovertibilne) valute, banke i firme ne bi mogle poslovati na ino trzistu, kamioni ne bi mogli prevoziti robu preko granica, cak ni registracije auta i zeleni kartoni ne bi vazili. Ne bi se mogli zaduzivati van zemlje (a kod domacih banaka su vec presli limit), ne bi mogli cak ni povezati svoj teritorij bez nase dozvole.

RS bi se u takvoj situaciji urusila sama od sebe, jer nije Krim naslonjen na Rusiju, vec vukojebina naslonjena na jos vecu vukojebinu. I zasto bi ih onda iko napadao? Ucinili bi nam uslugu.

I oni su svjesni toga, sto znaci da bi u slucaju pokusaja otcjepljenja morali prvi posegnuti za nasiljem, da povezu teritorij - odnosno morali bi ovladati distriktom Brcko, i najvjerovatnije presjeci koridor do Gorazda, kako bi dobili adut za ucjene. I jedno i drugo podrazumijevaju upotrebu oruzane sile s njihove strane, a bez tih koraka ne mogu krenuti u secesiju. Ti koraci bi neminovno vodili ka ratu u BiH, ratu koji ne mogu dobiti bez pomoci, cega su takodjer svjesni.

Drugim rijecima, RS moze krenuti u secesiju tek onda kada Srbija i Hrvatska budu spremne krenuti u rat protiv BiH, a to bas i nije realno u ovom trenutku. U toj situaciji bas i nemamo izbora.
Ja bih volio da idjelim vas optimizam u vezi Brckog.
Srpska opcija 1: Dejton je nevazeci, povratak na situaciju prije sporazuma i uzimanje Brckog
Srpska opcija 2: Zauzimanje Brckog "da bi se osigurala veza izmedju 2 dijela PiSi-ja ali se ne sprjecava komunikacija za ostale". Ko bi tu bio napadac, moglo bi se pricati.
Alfons Kauders

#2596 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Alfons Kauders »

Gojeni H wrote:
Alfons Kauders wrote:
daddy-kool wrote:

Srpska opcija 1: Dejton je nevazeci, povratak na situaciju prije sporazuma i uzimanje Brckog
Srpska opcija 2: Zauzimanje Brckog "da bi se osigurala veza izmedju 2 dijela PiSi-ja ali se ne sprjecava komunikacija za ostale". Ko bi tu bio napadac, moglo bi se pricati.
Opcija 1 mi i nije plaho realisticna, jer bi imala implikacije sire od Brckog (koridor za Gorazde, okolina Sarajeva itd).

Brcko ovisi o Hrvatima. Ukoliko se usprotive, Srbi nemaju sta traziti u Brckom, jer su manjina. Ukoliko Hrvati odluce da im je bolje u RS, onda imamo problem. To bi bio odlican nacin da se sukob prosiri unutar FBiH - jer ako se Hrvati otvoreno priklone RS, to nece proci bez reakcije.
radostan dan

#2597 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by radostan dan »

PM72 wrote:
Ma nema šanse.

nije to baš tako...ima snage i želje u omladini.
zamisli kad predveće, oko 18, 19 časova,poskaču iz rovova, jedni prema drugima...
i jure pokemone na ničijoj zemlji.
daddy-kool

#2598 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:

Nakon tog blokiranja, što bi vjerovatno bio prvi korak, sigurno bi uslijedilo neko odmjeravanje snaga i postavljanje linija. Političko previranje. A ako pokušaju opet proboje koridora, nećemo valjda samo sjediti i čeakti. Od statične odbrane nema ništa.

Bili bi ili mi ili oni u blokadi, a vjerovatno i jedni i drugi.

Ovdje je uvijek jednačina sa bar 4-5 nepoznatih (Sr,Hr, HZHB,RS,MZ,...). Problem sa bilo kakvom nestabilnosti ili produženom krizom je da se počinju stvarati samo dodatni problemi. Ono što bi se ubrzo desilo je zatvaranje slobodnog protoka ljudi i roba preko Hercegovine. Zato je u ovakvom slučaju najbolje što prije riješiti situaciju, i ne dovoditi se u poziciju ratovanja na dva fronta. To je jedna varijanta.

Ima i druga varijanta, puzajuće otcjepljenje - to je naduravanje i dovođenje do ivice pa povlačenje nazad, za koje mislim da Srbi nemaju ni vremena ni snage da izguraju.
daddy-kool

#2599 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:

Zato treba preventivno uzeti Brčko ako bude naznake za otcjepljenje.
Ovo napadački rat samo je u smislu da ne bi bio statičan kao prošli.
Može se sve ovo nazvati i oslobodilačkim ratom.
Dozer

#2600 Re: Rat u BiH zbog referenduma?

Post by Dozer »

PM72 wrote:
Gojeni H wrote: Mogu li ja?

- Proglasi Dejtonski sporazum nevazecim i vracanje na stanje prije istog, sto znaci da joj Brcko pripada. Ukoliko dekadencija i defetizam vladaju u bosnjackom i hrvatskom narodu, "vracanje" Brckog uopste nije nikakav problem.
- Zasto obezbjedijivati granicu? Oni nisu u ratu, samo se odvajaju. Osim toga, vodnik i Dozer tvrde (a i ja im se pridruzujem) da na patriotskoj strani nema apetita za napad na PiSi.
- Na isti nacin kako smo i mi u po rata promijenili monetu, odnosno presli na njemacku marku.
- Prijenos i dostava elektricne energije? Govorimo o postojeca 3 razlicita sistema.
- S obzirom da tesko mozemo govoriti o ratu intenziteta 92-95, para ima vise nego dovoljno, a sto nema pokrice Srbija.

Fali nam još jedan za poker asova.Prekrižio sam Novi Zeland - bio nekidan zemljotres a i daleko je brate...Ima i bližih destinacija.

P.S.Samo blećci i neznalice koje kupe pamet googlanjem mogu tvrditi kako je recimo Srbija u dubiozi većoj nego mi.Srbija je ,za razliku od nas,sređena i organizovana država-koliko god nam to teško palo.Imaju razrađen sistem i svijest kod ljudi,imaju bolju industriju,bolju poljoprivredu,auto industriju,vojnu industriju a imaju skoro tri puta veći BDP i dosta veći prihod po glavi stanovnika.
@Gojeni
U sustini si u pravu. Sve su to stvari koje se bez nekih prevelikih problema rijese u hodu, sto smo i sami vidjeli prije 20+ godina.

@PM
Znas koliko ovaca ima na NZ ba? :D Janjetine u izobilju, cuvas ih par stotina hiljada po 5-6 mjeseci na nekoj nepreglednoj ledini, u isto tako nepreglednoj vukojebini (al' s vukojebinama smo vec stela, pa jbt ga...), nikoga ne vidis ocima osim ovcica, a plata oko 6.000$ i nemas je gdje potrositi ;)

A za ovo drugo, zaboravio si samo jedan mali detalj - ljudi u Srbiji danas i ljudi u Srbiji '90-ih imaju poprilicno promijenjene stavove i razmisljanja. Onda je sve bilo kako je bilo, medijska blokada i ispiranje mozga do besvijesti (pa svi smo sve to mogli i onda gledati i slusati), tako da ljudi nisu imali ni 5% pravih informacija sta se ovamo desava. Danas, i nakon svih onih presuda, nakon isplivavanja istine o svemu i svacemu, a ponajvise o onome sta se radilo po BiH, puno obicnih ljudi je promijenilo stav o svemu. Tako da bi danas Srbija imala i te kakvih problema da mobilise i 10% ljudstva koje su mogli mobilisati '90-ih (a i onda su koristili regularni sastav JNA koliko god su mogli, na prevaru i lazi, a toga danas nema). Taj nacionalizam kod njih tamo je i te kako splasnuo. I ovo vjerovatno zna svako ko je imao priliku u Srbiji provesti vise od par sati, koliko je potrebno da se autom predje njena teritorija na putu negdje dalje.
Locked