Connaisseur Karlin wrote:Novak20 wrote:Nema nikakvog razloga za zabranu burkinija. U par postova sam i napisao zašto. U demokratskoj Evropi religija (bilo koja) je prihvatila diktat sekularne demokratije i građanskog prava. Građanski zakon je iznad religioznog (ako ga ima) ali se isto tako tim zakonom/zakonima poštuju i garantuju prava građanina vjernika. Burkini će ostati na nivou probnog balona za toleranciju evropskog društva jer se zbog njega neće mijenjati ustanovljeni principi.
Nekada su se vodile rasprave o tome da li je svećenik dužan prijaviti policiji čovjeka koji se ispovijedi da je ubio nekoga. Religiozno pravilo kaže ne jer je ispovijed tajna između vjernika i Boga. Preko posrednika doduše. E sad je do posrednika koji je službenik religije da preispita svoja vjerska i moralna uvjerenja. Država ga gleda kao građanina i obavezuje da slučaj prijavi. Davno su riješene i druge slične dileme.
Hoću da kažem da fokus rasprave ne treba da bude na preispitivanju Islama i muslimana ili bilo koje druge religije nego preispitivanje evropske demokratije i uređenja odnosa institucionalnog sekularizma prema novoj religiji koja zaživljava na tlu Evrope. Evropa je to već (zbog svojih potreba) na neki način pokušala razvojem multikulturalnosti nadajući se integraciji (ne sve zemlje). Zašto da ne. Iz BiH su dobili na tacni lijepe, pametne i zdrave ljude, radnike, potrošače i njihovu djecu. Dobro miksan i kvalitetan genetski materijal. Skoro da nije bilo problema sa integracijom jer su naši ljudi vijekovima živjeli na granici dodira tri velike svjetske religije. Život ih je naučio kako da opstanu uprkos redovnim sranj.ma i opet će ostati vjernici ako to oni sami žele. Sitnice poput modnih trendova i načina odijevanja nisu suština vjere pojedinca u Boga jer ljudi griješe i više od nepropisnog odijevanja pa se nadaju oprostu Boga u kojega vjeruju.
Razmišljam sa aspekta agnostika pa ne tvrdim da sam u pravu za ovu ili neku drugu konstataciju koja se tiče odnosa vjernika prema Bogu.
Projekat multikulturalnosti i integracije očito propada. O razlozima se može pričati da bi se spriječile posljedice. U Mađarskoj, Poljskoj i drugim, uglavnom istočnoevropskim zemljama neće biti prihvačena politika kakvu vode velike evropske zemlje.
Njihovo pravo kao i pravo Saudijske Arabije ili Irana da uređuje svoju državu i društvo kako hoće. Ne treba se ibretiti i ukazivati na islamofobiju. To je tako i vozdra.
Priče tipa, razmišlja Bosić ovako, razmišlja debeli neonacista onako, sutra će ovi uraditi to, oni će uraditi ono, idu na ruku baš onima koji jedva čekaju izazivanje sukoba u društvu i raspetljavanje problema prisilom ili silom.
U evropskoj demokratiji bitno je djelo a ne namjera ili lajanje. Po djelima se sudi. Pravni sistem je uređen, država funkcioniše, Ustav i sve proisteklo iz njega se štiti. Mirno spavajte građani Evrope.
podvuceni dio : nisi u pravu

nije u redu iskljucivo kritikovati Evropu,ali treba kritikovati i korigirati obe strane i pronaci kompromis
ja sam takodjer agnostik

Ja nisam agnostik, ateista sam.
Novak20 da te pitam. Zašto bi Evropa trebala da uradi to podebljano?
Naime, Evropa je, naravno, prošla proces odvajanja države od religije, sređivanje odnosa svjetovnog i vjerskog, postavila pravila i nadležnosti, utvrdila čija je zadnja, da li prednost imaju državni ili vjerski zakoni, i kao rezultat svega toga imamo sekularizam u kojem vjernici imaju prava na slobodno ispoljavanje svoje vjeroispovijesti, ali država sa svojim zakonima je jača od vjerskih prava. Jer time štiti i one koji nisu vjernici i one koji su vjernici manjinskih religija u svojim državama, a koji takođe imaju prava i koje kao državljane ta država mora zaštititi i omogućiti im slobodan život. I taj posao, ta borba je trajala vijekovima, a uglavnom otprilike od renesanse pa skoro do druge polovine 20. vijeka.
Logično bi bilo, i razumljivo, da svaki pojedinac, grupa, pa i nova religija (iako islam u Evropi nije nov, ali zbog diskusije neka sada bude tako) koji žele da se nastane u Evropi, da u Evropi egzistiraju, bi morali prihvatiti takvu Evropu. Ne bi bio "normalno" da se Evropa ponovo preispituje zbog bilo koje religije. Kao što rekoh, Evropa je svoj odnos sa religijom i religijama riješila i svako, pa i religija koja u Evropu želi mora se tome prilagoditi.
Oni koji to ne žele, ne dolaze sa dobrim namjerama. Onaj ko dolazi u nečiju kuću, državu sa namjerom da je mijenja, da nameće svoja pravila, zove se osvajač. A prirodno je da se domicilni bore protiv osvajača.
P. S. Italik: U evropskoj demokratiji i lajanje je itekako bitno. Propagiranje nacizma u nekim evropskim zemljama na primjer.