Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Invincible

#2576 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Priča o pobješnjelom Sulejmanu i pupavcu, u ovo ne sumnjaju samo razumom obdareni, oni koji pameti imaju.

Nakon nekog vremena zastali su i podigli logor. Tada Sulejman, alejhisselam, donese odluku da izvrši smotru svih prisutnih vojski. Vršeći smotru ptica uoči da je ptica pupavac (hudhud) odsutna bez da je od njega tražila dopuštenje za izostanak. Takvo neodgovorno ponašanje razljutilo ga je u prvi mah, ali ga je njegov urođeni osjećaj za pravdu naveo da sačeka i da vidi hoće li pupavac moći da opravda svoj izostanak prije nego se odluči da ga kazni.

I on izvrši smotru ptica, pa reče: "Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan? Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!" (27:20,21)

Nedugo nakon toga pupavac žurno doleti i donese izvještaj Allahovom vjerovjesniku o onome što je saznao i vidio. Naime, ptica je bila zakasnila na zborno mjesto jer je letila daleko iznad predjela Arabije, sve do Sabe. Tamo je vidjela kako ovo kraljevstvo obožava Sunce umjesto dragog Allaha, Gospodara svih svjetova. Vidjevši to pupavac odmah požuri da pronađe Sulejmana, alejhisselam, i izvijesti ga o tome.

I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: "Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest. Vidio sam da jedna žena njima vlada i da joj je svega i svačega dato, a ima i prijesto veličanstveni; vidio sam da se i ona i narod njezin Suncu klanjaju, a ne Allahu, šejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od Pravoga puta ih odvratio, te oni ne umiju pronaći Pravi put pa da se klanjaju Allahu, Koji izvodi ono što je skriveno na nebesima i u Zemlji i Koji zna ono što krijete i što na javu iznosite. Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!" (27:22-26)

To je, svakako, bilo više nego prihvatljivo opravdanje za Sulejmana, alejhisselam, koji, dosljedan svojoj, od dragoga Allaha postavljenoj, zadaći, nije nimalo oklijevao da se bori da Allahova Riječ nad svim gornja bude, tako da je odlučio da tom zlu odmah stane u kraj. Zadužio je pupavca da ponovo odleti u Sabu i njihovoj kraljici Belkisi dostavi njegovo pismo kojim ih poziva u islam, a time će se očevidno pokazati i to da li je ptica govorila istinu. Pupavac je odmah poletio sa Sulejmanovim, alejhisselam, pismom pričvršćenim za svoje tijelo.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#2577 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

[
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote: slabo kontas, arapi su mogli okom da vide daleke zvijezde isto kao sto mi mozemo danas daleke zvijezde da vidimo sto su daleko izvan naseg suncevog sistem, Kuran jasno kaze najblize nebo/univerzum je okicen zvijezdama, to znaci da nikako nemoze biti grcki model , jer te zvijezde sto vidis iznad sebe u cistoj noci bez oblaka je prvo nebo/univerzum

tako da ti pada u vodu ta tvoja glupa teorija sto veze svezom nema.
Pocinjes da trabunjas.

Pa to je tacno ono sto su Grci tvrdili. Da je najblize nebo okiceno zvijezdama.
Samo se dalje ukopavas.
ti sam sebe ukopavas a da i neznas, pricas stvarno gluposti, grcki model je ovo
Image

prvo nebo o grckom modelu je nebo kuda sunce ide, dok po islamu nije to, nego po islamu je gdje ima zvijezda u univerzumu to je prvo nebo , sto automatski znaci nas univerzum je prvo nebo, drugi univerzum je drugo nebo.

itd

dok po grckom modelu mjesec je u prvom nebu, merkur u drugom, Venera u trecem itd
sto apsolutno nikako nema dodirnih tacka sam islamskim opisom, i neznam odakle ti ova trabunjanja.

Pa to je tacno ono sto su Grci tvrdili. Da je najblize nebo okiceno zvijezdama.
nije tacno vidi da je Luna/mjesec u prvom nebu, ne petljaj.
zijancer

#2578 Re: Svijet bez religija

Post by zijancer »

ako se pogleda o cemu su u stvari govorili svi poslanici, ispada da su pozivali istome
da se napuste ruzne navike i cini dobro
i vazda bi se digla halabuka :cry:
zijancer

#2579 Re: Svijet bez religija

Post by zijancer »

a kod grka je fascinantna ljubav ka simetriji, krug i to
ko je prvi provalio elipsu?
Smrcak15

#2580 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:Priča o pobješnjelom Sulejmanu i pupavcu, u ovo ne sumnjaju samo razumom obdareni, oni koji pameti imaju.

Nakon nekog vremena zastali su i podigli logor. Tada Sulejman, alejhisselam, donese odluku da izvrši smotru svih prisutnih vojski. Vršeći smotru ptica uoči da je ptica pupavac (hudhud) odsutna bez da je od njega tražila dopuštenje za izostanak. Takvo neodgovorno ponašanje razljutilo ga je u prvi mah, ali ga je njegov urođeni osjećaj za pravdu naveo da sačeka i da vidi hoće li pupavac moći da opravda svoj izostanak prije nego se odluči da ga kazni.

I on izvrši smotru ptica, pa reče: "Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan? Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!" (27:20,21)

Nedugo nakon toga pupavac žurno doleti i donese izvještaj Allahovom vjerovjesniku o onome što je saznao i vidio. Naime, ptica je bila zakasnila na zborno mjesto jer je letila daleko iznad predjela Arabije, sve do Sabe. Tamo je vidjela kako ovo kraljevstvo obožava Sunce umjesto dragog Allaha, Gospodara svih svjetova. Vidjevši to pupavac odmah požuri da pronađe Sulejmana, alejhisselam, i izvijesti ga o tome.

I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: "Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest. Vidio sam da jedna žena njima vlada i da joj je svega i svačega dato, a ima i prijesto veličanstveni; vidio sam da se i ona i narod njezin Suncu klanjaju, a ne Allahu, šejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od Pravoga puta ih odvratio, te oni ne umiju pronaći Pravi put pa da se klanjaju Allahu, Koji izvodi ono što je skriveno na nebesima i u Zemlji i Koji zna ono što krijete i što na javu iznosite. Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!" (27:22-26)

To je, svakako, bilo više nego prihvatljivo opravdanje za Sulejmana, alejhisselam, koji, dosljedan svojoj, od dragoga Allaha postavljenoj, zadaći, nije nimalo oklijevao da se bori da Allahova Riječ nad svim gornja bude, tako da je odlučio da tom zlu odmah stane u kraj. Zadužio je pupavca da ponovo odleti u Sabu i njihovoj kraljici Belkisi dostavi njegovo pismo kojim ih poziva u islam, a time će se očevidno pokazati i to da li je ptica govorila istinu. Pupavac je odmah poletio sa Sulejmanovim, alejhisselam, pismom pričvršćenim za svoje tijelo.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tebe sam cekao i ovo me sam se nadao da izbacis

Kako to da Sulejman tvrdi da ptica moze da slaze, ima li potporu u stvarnosti za ovo ima

evo sam vidi, kako ptica laze druge zivotinje

Deceptive bird “lies” to steal food!
Image
http://whyfiles.org/2014/deceptive-bird ... teal-food/

pogledaj sam kako laze ptica druge zivotinje, David Attenborough program

To sto je Bog dao Sulejmanu sposobnost razumijevanja zivotinja sta je to cudno pa imamo i danas zivotinje koje razumuje ljude a i oni sami mogu da pricaju kao ljudi
Optimus Prime

#2581 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: nije tacno vidi da je Luna/mjesec u prvom nebu, ne petljaj.
Na slici nisu ucrtane zvijezde.
Vidis li da fale?

:D Ali se nalaze na najblizem nebu.

I djetetu koje nije indoktrinirano islamom, je sasvim jasno da se radi o istom opisu.
Svemir sa sedam nebesa ne potice iz kurana, nego predstavlja drevnu predstavu o kosmologiji, koji je Muhamed samo preuzeo.
Ti se mozes i dalje samozavaravati i izmisljati nekih nespostojecih 7 paralelnih svemira.

A sve je tako jednostavno, ako covjek ne zeli da se samozavarava. :D
Smrcak15

#2582 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Vidis li da fale?

I djetetu koje nije indoktrinirano islamom, je sasvim jasno da se radi o istom opisu.
Svemir sa sedam nebesa ne potice iz kurana, nego predstavlja drevnu predstavu o kosmologiji, koji je Muhamed samo preuzeo.
Ti se mozes i dalje samozavaravati i izmisljati nekih nespostojecih 7 paralelnih svemira.

nemoj dalje polozio si. :zzzz:
aurora313

#2583 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...ako ti poznajes nekoga barem dobrog matematicara dovedi ga ovdje na forum, da razmijenimo koju pametnu :D jer tesko da ces nacu naucnika iz prirodnih nauka ili astronomije.
Veliš, da razmjeniš sa njima koju pametnu? :D
Invincible

#2584 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

S kakvim ti matematičarima hoćeš da razmijeniš ,,koju pametnu'', tvrdiš da paran broj ima sredinu koja je cijeli broj, pa ja tako sredina od broja 10 broj 5..

Pojma nemaš o matematici, nema tu ja mislim i tako treba, ili ovako je najbolje. Matematika ima svoj sistem pravila, apstraktna nauka koja ima svoju logiku, koja je primjenjiva samo u okviru iste, jer izvan matematike nije logično da je 1+1=2, brojevi kao takvi i ne postoje izvan matematičkog sistema.
Osim ako ti nisi razvio neku svoju matematiku, a budući da posjeduješ zavidne intelektualne mogućnosti, sve je moguće, samo nam onda predstavi kako ista funkcioniše.

Da li možeš shvatiti da ova ptica ne razumije šta priča? Jednostavno izgovara naučene fraze, oponaša zvukove kojima je naučena, ne može razumjeti suštinu riječi, kao što to radi Suljin pupavac, koji priča o kraljici, carstvu, tronu i čemu sve ne, shvati da je to nemoguće, jbt Alija, ako to ne možeš dokučiti, onda si ozbiljno mentalno poremećen, i treba ti stručna pomoć.
Optimus Prime

#2585 Re: Svijet bez religija

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Vidis li da fale?

nemoj dalje polozio si. :zzzz:

Dje si jarane?

Evo ti malo literature. Nadam da razumijes engleski, ako ne.nek ti neko prevede:
Ptolemaic model
The basic elements of Ptolemaic astronomy, showing a planet on an epicycle with an eccentric deferent and an equant point. The Green shaded area is the celestial sphere which the planet occupies.

Although the basic tenets of Greek geocentrism were established by the time of Aristotle, the details of his system did not become standard. The Ptolemaic system, developed by the Hellenistic astronomer Claudius Ptolemaeus in the 2nd century AD finally standardised geocentrism. His main astronomical work, the Almagest, was the culmination of centuries of work by Hellenic, Hellenistic and Babylonian astronomers. For over a millennium European and Islamic astronomers assumed it was the correct cosmological model. Because of its influence, people sometimes wrongly think the Ptolemaic system is identical with the geocentric model.

Ptolemy argued that the Earth was a sphere in the center of the universe, from the simple observation that half the stars were above the horizon and half were below the horizon at any time (stars on rotating stellar sphere), and the assumption that the stars were all at some modest distance from the center of the universe. If the Earth was substantially displaced from the center, this division into visible and invisible stars would not be equal.
https://en.wikipedia.org/wiki/Geocentric_model

Dakle savrseno je jasno da su autori kurana opisali netacni ptolomjeski model svemira.
Smrcak15

#2586 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Dje si jarane?

Evo ti malo literature. Nadam da razumijes engleski, ako ne.nek ti neko prevede:
Ptolemaic model
The basic elements of Ptolemaic astronomy, showing a planet on an epicycle with an eccentric deferent and an equant point. The Green shaded area is the celestial sphere which the planet occupies.

Although the basic tenets of Greek geocentrism were established by the time of Aristotle, the details of his system did not become standard. The Ptolemaic system, developed by the Hellenistic astronomer Claudius Ptolemaeus in the 2nd century AD finally standardised geocentrism. His main astronomical work, the Almagest, was the culmination of centuries of work by Hellenic, Hellenistic and Babylonian astronomers. For over a millennium European and Islamic astronomers assumed it was the correct cosmological model. Because of its influence, people sometimes wrongly think the Ptolemaic system is identical with the geocentric model.

Ptolemy argued that the Earth was a sphere in the center of the universe, from the simple observation that half the stars were above the horizon and half were below the horizon at any time (stars on rotating stellar sphere), and the assumption that the stars were all at some modest distance from the center of the universe. If the Earth was substantially displaced from the center, this division into visible and invisible stars would not be equal.
https://en.wikipedia.org/wiki/Geocentric_model

Dakle savrseno je jasno da su autori kurana opisali netacni ptolomjeski model svemira.
teske gluposti valjas a evo i dokaz sa naucne strane zasto

kazes
For over a millennium European and Islamic astronomers assumed it was the correct cosmological model
nije tacno a evo i dokaz sa naucnce strane da ovo nije tacno

pogledaj ovo

iz BBC dokumentrarca Nauka i Islam

Kopernikus kopirao materijal od islamski ucenjaka Al Batanija, Al Tusija, i Ibn Shatira da napise svoje revolucionarno djelo Helocentricnom sistemu (planete koje kruze oko sunca)

evo ti cist dokaz kakve ti gluposti valjas, predugo sam u islamu i poznajem ga koliko toliko da mi nemozes podvaljivati muda za bubrege :thumbup:
Smrcak15

#2587 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:S kakvim ti matematičarima hoćeš da razmijeniš ,,koju pametnu'', tvrdiš da paran broj ima sredinu koja je cijeli broj, pa ja tako sredina od broja 10 broj 5..

Pojma nemaš o matematici, nema tu ja mislim i tako treba, ili ovako je najbolje. Matematika ima svoj sistem pravila, apstraktna nauka koja ima svoju logiku, koja je primjenjiva samo u okviru iste, jer izvan matematike nije logično da je 1+1=2, brojevi kao takvi i ne postoje izvan matematičkog sistema.
Osim ako ti nisi razvio neku svoju matematiku, a budući da posjeduješ zavidne intelektualne mogućnosti, sve je moguće, samo nam onda predstavi kako ista funkcioniše.

Da li možeš shvatiti da ova ptica ne razumije šta priča? Jednostavno izgovara naučene fraze, oponaša zvukove kojima je naučena, ne može razumjeti suštinu riječi, kao što to radi Suljin pupavac, koji priča o kraljici, carstvu, tronu i čemu sve ne, shvati da je to nemoguće, jbt Alija, ako to ne možeš dokučiti, onda si ozbiljno mentalno poremećen, i treba ti stručna pomoć.
S kakvim ti matematičarima hoćeš da razmijeniš ,,koju pametnu'', tvrdiš da paran broj ima sredinu koja je cijeli broj, pa ja tako sredina od broja 10 broj 5..
sa bilo kojim koji imalo bolje zna matematiku od mene. To je najblize sredini iako to nije potpuna sredina jer treba neparan broj da bude 11 pa da 6 bude sredina

1,2, 3,4,5, 6, 7,8,9,10,11

posto nemamo neparan broj onda uzmemo najblize sredini od onoga cime se raspolaze.

Da li možeš shvatiti da ova ptica ne razumije šta priča? Jednostavno izgovara naučene fraze, oponaša zvukove kojima je naučena, ne može razumjeti suštinu riječi, kao što to radi Suljin pupavac, koji priča o kraljici, carstvu, tronu i čemu sve ne, shvati da je to nemoguće, jbt Alija, ako to ne možeš dokučiti, onda si ozbiljno mentalno poremećen, i treba ti stručna pomoć
neznam sta moze i koliko moze razumjeti

ali mi ovdje pricamo o cudu koje dato od strane Boga Sulejmanu za vrijeme njegove vladavine da moze da komunicira sa zivotinjama (da razumije njihov govor)

tako da je suvisno pricati sa naucne strane kako to, ali barem mozemo neke stvari potvrditi

kao akusticna komunikacija izmedju mrava, da ptice mogu da lazu itd a nemozemo objasniti kako je razumio njihov govor, jer je to bilo kao neka vrsta cuda koje dato Sulejmanu.
mousstapha

#2588 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Mozda su ptice samo metafora za twitter. :?

Image
r_faruk

#2589 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

(da razumije njihov govor)
ptice nemaju svoj govor... one cvrkucu, a orjentisu se na drugi nacin u odnosu na nas. dakle i da znas cvrkutat ne bi mogao ptici reci uradi ovo ili ono..., pa da ptice mogu komunicirati na razuman nacin, ne bi jedna drugu gurala iz gnijezda...
Smrcak15

#2590 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
(da razumije njihov govor)
ptice nemaju svoj govor... one cvrkucu, a orjentisu se na drugi nacin u odnosu na nas. dakle i da znas cvrkutat ne bi mogao ptici reci uradi ovo ili ono..., pa da ptice mogu komunicirati na razuman nacin, ne bi jedna drugu gurala iz gnijezda...
jeli papagaj cvrkuce?
Towelie

#2591 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

mousstapha wrote:Mozda su ptice samo metafora za twitter. :?

Image
Sulejman je metafora za vladara i vlast uopste, ptica za Twitter koji je drustvena mreza, skoro smo saznali da nas vlast i obavestajne sluzbe spijuniraju dok smo online. E to je taj govor ptica koji je Sulejman razumeo. :-D
dustaban

#2592 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Drz'te se Boga, yeble vas religije!

:D
Invincible

#2593 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

1, 2, 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Ne znam koliko teško može biti shvatiti da ovo nije sredina.

Možeš li razumjeti, stvarno pokušavam da ti objasnim, parni brojevi nemaju sredinu koja je cijeli broj, i broj 6 je podjednako, kako ti kažeš blizu sredini, kao i broj 5 u slučaju broja 10, to zna dijete u 3. razredu osnovne škole, hoćeš da pričaš o matematici s nekim stručnjakom, a ne poznaješ najjednostavnije matematičke principe.

Imaš li ti uopšte završenu bilo kakvu školu, osim ovih kurseva instant neznanja a la Kuduz, Pezo i ostali mongoloidi, koji i sami veze nemaju o bilo čemu, pričaju gluposti čim otvore usta.

Ptice ne mogu da razumiju svijet oko sebe, stavi ptici ogledalo u kavez i ona će ga napasti, ne prepoznaje svoj vlastiti odraz, ne posjeduje samosvijest, papagaj može ponavljati riječi koje čuje, ali ih ne razumije, a jebeni pupavac, koji se ovdje spominnje, također ne može razumjeti svijet oko sebe na semantičkoj razini i shvatiti pojmove kao što su kraljica, Allah, tron, Sulejman.
Towelie

#2594 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Vehabije i ateisti imaju puno toga zajednickog u pristupu Tekstu.
broj dva

#2595 Re: Svijet bez religija

Post by broj dva »

Invincible wrote:1, 2, 3 , 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Ne znam koliko teško može biti shvatiti da ovo nije sredina.

Možeš li razumjeti, stvarno pokušavam da ti objasnim, parni brojevi nemaju sredinu koja je cijeli broj, i broj 6 je podjednako, kako ti kažeš blizu sredini, kao i broj 5 u slučaju broja 10, to zna dijete u 3. razredu osnovne škole, hoćeš da pričaš o matematici s nekim stručnjakom, a ne poznaješ najjednostavnije matematičke principe.

Imaš li ti uopšte završenu bilo kakvu školu, osim ovih kurseva instant neznanja a la Kuduz, Pezo i ostali mongoloidi, koji i sami veze nemaju o bilo čemu, pričaju gluposti čim otvore usta.

Ptice ne mogu da razumiju svijet oko sebe, stavi ptici ogledalo u kavez i ona će ga napasti, ne prepoznaje svoj vlastiti odraz, ne posjeduje samosvijest, papagaj može ponavljati riječi koje čuje, ali ih ne razumije, a jebeni pupavac, koji se ovdje spominnje, također ne može razumjeti svijet oko sebe na semantičkoj razini i shvatiti pojmove kao što su kraljica, Allah, tron, Sulejman.
---
Ne znamo mi sta je cudo.
Ali meni je cud(n)o da se ni jedno cudo nije desilo u zadnji 200 godina,izgleda da su ispucali sva cuda prije industrijske revolucije i sada se i bog drzi zakona fizike...
irac300

#2596 Re: Svijet bez religija

Post by irac300 »

Zašto vehabije imaju averziju prema stomatološkim ordinacijima? :D Ima li to veze sa religijskim uvjerenjima ili šta već? Pitam čisto iz znatiželje, jer na prste jedne ruke se mogu nabrojati neki sa zdravim osmijehom. :D
Invincible

#2597 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Nisam ni vehabija, ni ateista, nigdje nisam napisao da kategorički odbacujem svaku mogućnost postojanja Boga, ovdje se bavim onim što je napisano i provjerljivo, knjiga za koju se tvrdi da je put spoznaje, nudi priče koje su odraz tadašnjeg viđenja svijeta, evo ti prilika objasni mi priču o Sulejmanu i pupavcu, piše u Kur'anu, knjizi koja sama za sebe tvrdi da je istina, uputa, za razumom obdarene i one koji pameti imaju.

Čitava religija se izgradila na glupostima, u samom startu stoje nemoguće pojave, i onda još imaš drskosti da se uzdižeš, mi to ne razumijemo, šta ne razumijemo?

Da štap postaje zmija, da mravi i ptice pričaju s ljudima, da je čitav ljudski rod plod incesta, da je Muhamed letio na Pegazu jebenom, da se štapom može more razdvojiti, da su zvijezde šejtani, da Allah čuva nebo kako ne bi palo na nas, kako će Allah zgužvati nebo kao da je čvrsta materija, da planine čuvaju zemlju od zemljotresa, a dokazano je da bi bez planina bilo daleko manje istih, da je Isus rođen bez sexa, da je Junusa pojela riba i eto njega za par dana, živ i zdrav, primjera ima još desetine.

Budi pošten, reci vjerujem u gluposti, neću činjenice, zdrav razum, draži su mi mitovi bliskoistočnih pustinja i okončaj raspravu, ne mogu ti ja zabraniti da budeš u svijetu bajki, ali mogu to sve razložiti i dokazati da je gomila besmislica.

*Modern geology has discovered that large plates in the crust of the earth are responsible for the formation of mountains. Called Plate tectonic these massive plates meet and the pressure between them pushes up the crust forming mountains but also causing earthquakes and faults. The Qur'an propagates the idea that mountains are crucial in stabilizing the earth when, in fact, the earth would be much more stable and have less earthquakes if mountains did not exist.
Lopov-eliminator

#2598 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Towelie wrote:Vehabije i ateisti imaju puno toga zajednickog u pristupu Tekstu.
Nikako vremena da uhvatim, da te pitam, zasto si ti otisao od vehabizma?
Towelie

#2599 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Lopov-eliminator wrote:
Towelie wrote:Vehabije i ateisti imaju puno toga zajednickog u pristupu Tekstu.
Nikako vremena da uhvatim, da te pitam, zasto si ti otisao od vehabizma?
Jer u njemu nema duhovnosti. Ima formalizma, i puno, puno zabrana.
Avetinho

#2600 Re: Svijet bez religija

Post by Avetinho »

Kad smo vec kod matematike i fizike, moram jedan istinit dogadjaj o pravilu lijeve, a onda i desne ruke.

Nedavno sam boravio poslom u jednoj od zemalja Zaliva, gdje svi postuju Jasnu Knjigu i marljivo se trude da se dokopaju Dzenneta. Elem, jedno jutro na poslu crijeva mi saopste kako ih moram isprazniti, i tako ti se zaputim u halu.

U hali vise nema flasica, sada su tamo kao mali tusevi instalirani pored solje, i plus neka mala pipa iz koje curi voda nazad preko daske. Valjda sluzi da se lakse plakne pakas prsticima lijeve ruke.

Dok sam se trudio da olaksam dan, cujem da je i hala do moje okupirana, to stenje, to se napreze, sta ce, nije on kriv za tvrdu stolicu. Elem, po zavrsetku, ja ono pravilo lijeve ruke "zaboravim", i posluzim se obilno tariguzom, povucem vodu i uputim se ka lavabou da temeljito operem ruke, kako su me mama i tata ucili od djetinjstva. Uto je i onaj "komsija" zavrsio, izlazi iz hale, otresa mokre ruke i pravo za steku na izlazu. Gledam ja, covjek vjerovatno sve po Kuranu uradio, plakno pakas lijevom, ali nije ruke opro. Ne pise valjda tamo da treba i ruke oprat poslije. Gledam ja onu steku na vratima kako cu je se sad ja dohvatiti, pa brze bolje nafatam onog papira za susenje ruku, bar nesto da me zastiti od bakterija iz tudjuh crijeva.

Tako da se vise nisam ni s kim rukovao, samo po pravilu desne ruke mahnem prsticima u njihovom pravcu. Podsjetilo me kako su u pusaca uvijek dva prsta smedji od katrana, od upotrebe. Tako vjerovatno i u peraca guzice.
Locked