Connaisseur Karlin wrote:
Pogresno razmisljas,u Medjunarodnom migracijskom pravu,svaka osoba koja pobjegne iz drzave u kojoj sluzbeno posotji oruzan sukob, u analima i protokolima nije pobjegulja,jer takva ,kategorija,logicno ,ne postoji,zasto su sve tvoje tzv. pobjegulje,legalno izbjeglice.
Pojam pobjegulja u BiH je nastao kao rezultat licnih konflikata i frustracija.
Medjunarodno pravo?
Jesi upratila najnoviju vijest?
Spucase zabranu na ulazak sirijskih i irackih izbjeglica iz Damaska, Bagdada i mnogih drugih ratova gdje se ne vode toliko zestoke borbe...
Te ljude vide kao POBJEGULJE. Ako si iz Alepa - pustit ce te, ako si iz Damaska - razguli nazad, pobjegulja si, nije te prisililo da bjezis. A mi koji pratimo desavanja u Siriji znamo da se u Damasku zestoko roka.
Je li ova odluka u skladu sa 'medjunarodnim pravom' (kako odvratno zvuce ove dvije rijeci u kombinaciji)?
Ne znam sta kaze 'medjunarodno pravo' koje je obicno sranje i koje niko ziv ne postoju, ali po mom uvjerenju i nacinu razmisljanja, covjek koji je istjeran i cija je kuca srusena ne moze dobiti istu etiketu kao covjek koji je zakljucao vrata i pobjegao da slucajno ne bi osjetio posljedice rata.
Primjer 1.
Moj rodjak se uhvatio noge par mjeseci nakon sto je zapucalo. Zakljucao vrata i razgulio. Niko mu a nije rekao.
Primjer 2.
Mojoj tetki vojnik usao sa puskom u stan i rekao da ima 24h da nestane. Pretrpila verbalne napade i uvrede. Nanesena dusevna bol. Bila je prisiljena otici.
Dakle, rodjak je SVOJEVOLJNO otisao, tetka je PROTJERANA.
To je ogromna razlika.
To nekakvo 'medjunarodno pravo' stosta govori o 'etnickom ciscenju', 'progonu', 'nasilnoj i protupravnoj delozaciji' itd itd.... To se vodi kao zlocin. Za pobjegulje nema sankcija.
Moja porodica je mogla pobjeci, da je bila dovoljno pametna... Kamo srece da sam 'pobjegulja'.

Dakle, nemoj misliti da nesto prebacujem. Svako ko je pobjegao napravio je fantastican potez. Da se sutra zarati, prvi bih dezertirao i ispao izdajnik, picoka, ili sta vec...