Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
5 0 5
#2576 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:10, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#2577 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
@Dozer
Uvijek je bilo bolje studirati u Becu.
Neka je sinu sa srecom.
Neka je sinu sa srecom.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2578 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Rintanje neprijavljen za 400 (i manje) bez radnog vremena, slobodnih dana i zdravstva (osim ako nije na birou), ne bih bas nazvao zaposlenjem.prog321 wrote:piupiu wrote: Samo što je 50% naroda nezaposleno,
Projugici ponavljaju ovu floskulu stalno. Koja nije tacna.![]()
Kao da niste svjesni o radu na crno.
Cak i World Bank zvanicno pokazuje da nam je nezaposlenost 26%, a realna je mnogo niza.
50% nezaposlenosti bi bio pogrom u bilo kojoj drzavi.
- nosara
#2579 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ovi koji te nesretnike ubrajaju medju zaposlene nisu u njihovoj kozi... Merhamet u slici i rijeci..._BataZiv_0809 wrote:Rintanje neprijavljen za 400 (i manje) bez radnog vremena, slobodnih dana i zdravstva (osim ako nije na birou), ne bih bas nazvao zaposlenjem.prog321 wrote:piupiu wrote: Samo što je 50% naroda nezaposleno,
Projugici ponavljaju ovu floskulu stalno. Koja nije tacna.![]()
Kao da niste svjesni o radu na crno.
Cak i World Bank zvanicno pokazuje da nam je nezaposlenost 26%, a realna je mnogo niza.
50% nezaposlenosti bi bio pogrom u bilo kojoj drzavi.
-
prog321
#2580 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
_BataZiv_0809 wrote:[
Rintanje neprijavljen za 400 (i manje) bez radnog vremena, slobodnih dana i zdravstva (osim ako nije na birou), ne bih bas nazvao zaposlenjem.
Ma da, zidar, maler, vodoinstalater zaradjuje 400 KM ?
Toliko on uzme za 4 dana posla. Vjerovatno i vise. A svi se vode kao nezaposleni.
Last edited by prog321 on 02/09/2015 13:13, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2581 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jest ali na jednog zidara koji naplacuje masno, a vodi se na birou, dodje najmanje deset jadnika sto rintaju po skladistima, piljarama, pekarama, kaficima i na njivi.prog321 wrote:_BataZiv_0809 wrote:[
Rintanje neprijavljen za 400 (i manje) bez radnog vremena, slobodnih dana i zdravstva (osim ako nije na birou), ne bih bas nazvao zaposlenjem.
Ma da, zidar, maler, vodoinstalater zaradjuje 400 KM ?![]()
Toliko on uzme za 4 dana posla.
P.S. Mladici koji bi kasikom brdom odvalili, a sjede po cijeli dan u kafani, su produkt ove drzave
-
prog321
#2582 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jebiga, bez struke i bez muke, nigdje nije sjajno. Ni u Njemackoj.
Otidjite pa vidite.
Ko brani tim mladicima u kafani da budu zidari , vodoinstalateri ??
Ne kazem da je kod nas lako, sigurno nije. I nek svako ispali ko ima zelju. Eno onaj salje sina u Austriju. Bujrum svima tako.
Otidjite pa vidite.
Ne kazem da je kod nas lako, sigurno nije. I nek svako ispali ko ima zelju. Eno onaj salje sina u Austriju. Bujrum svima tako.
- animals
#2583 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prvo treba znati a BIH, nije drzava..
vec nesretna zajednica jos nesretniji naroda..
vec nesretna zajednica jos nesretniji naroda..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#2584 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
De bolan, vrlo cesto i ljudi sa fakultetom rade navedene poslove.prog321 wrote:Jebiga, bez struke i bez muke, nigdje nije sjajno. Ni u Njemackoj.
Otidjite pa vidite.
-
prog321
#2585 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Neka rade. Sta fali ?
Zavrsavanje faksa ne garantuje ti posao u svojoj struci. Ni u toj Austriji, niti Njemackoj.
Zavrsavanje faksa ne garantuje ti posao u svojoj struci. Ni u toj Austriji, niti Njemackoj.
-
5 0 5
#2586 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:10, edited 1 time in total.
-
prog321
#2587 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imaju zdrastveno jer se na birou vode kao nezaposleni.
-
5 0 5
#2588 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
haha. super za njih.prog321 wrote:Imaju zdrastveno jer se na birou vode kao nezaposleni.
- Dozer
#2589 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa sta ti vise treba od toga da su prosle godine u opstini Stari grad u pola osnovnih skola upisano samo po jedno odjeljenje prvacica... Viska uciteljica nemilice...5 0 5 wrote:sinoc pricam sa prijateljicom iz sane. i kaze mi ona da je iz tog malog mjesta u zadnje dvije godine iselilo 7000 ljudi. uglavnom mladih ljudi, i mladih parova, koji su tek zavrsili skolu. kao prvo, velika je stvar da se mlad covjek i vrati u tako malu sredinu, poslije zavrsenog fakulteta. a drugo, nemogucnost zaposljavanja ih ubrzo vrati u realnost. no, kako ona kaze, nije toliko demoralizirajuce ni to sto nema posla, nego sto dolaze u situacije da im se nudi, ako i iskopaju nesto, poslovi za 700tinjak maraka u firmama koje vode polupismeni stranacki stakori, koji ih ucjenjuju reketom i ko zna s cime. po njenoj prici, u sani se nekoliko godina poslije rata (a to je kraj koji je kompletno bio protjeran uz velike zlocine), moglo vidjeti po 3-4 odjeljenja prvacica svake godine. danas tvrdi ne mogu skupiti ni 30 djece u cijelom gradu.
mogao bih jos pisati i o tome sta mi je ispricala i o nacelniku, poslovima i reketu o kojemsvi znaju, ali mislim da nema potrebe. sve se to vec zna i ovdje.
Ali, slabo ko ovdje to gleda dugorocno, odnosno da ce za 8-9 godina takodjer opasti i broj odjeljenja u srednjim skolama, kada ti proslogodisnji prvacici dospiju dotle...
I, da li je iko igdje vidio informaciju o ovome prosle godine? Ja ne...
I ne cudi me, jer to je jedan od bitnih indikatora stanja u drustvu i ekonomiji drzave. A to onda direktno ide na adresu vlastodrzaca i njihovih (ne)sposobnosti
- Dozer
#2590 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hvala drug, ali Bec je dosta skuplji od Graca i Trsta. Jos vagam izmedju ovo dvojeGojeni H wrote:@Dozer
Neka je sinu sa srecom.
- Gojeni H
#2591 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dolazimo otprilike do kraja. Ili ce ostati onoliki broj ljudi koji moze da opsluzuje ovu ekonomiju, te ce broj stanovnika pasti na otprilike 2,2-2,5 miliona, ili ce se desiti cudo.Dozer wrote:Pa sta ti vise treba od toga da su prosle godine u opstini Stari grad u pola osnovnih skola upisano samo po jedno odjeljenje prvacica... Viska uciteljica nemilice...5 0 5 wrote:sinoc pricam sa prijateljicom iz sane. i kaze mi ona da je iz tog malog mjesta u zadnje dvije godine iselilo 7000 ljudi. uglavnom mladih ljudi, i mladih parova, koji su tek zavrsili skolu. kao prvo, velika je stvar da se mlad covjek i vrati u tako malu sredinu, poslije zavrsenog fakulteta. a drugo, nemogucnost zaposljavanja ih ubrzo vrati u realnost. no, kako ona kaze, nije toliko demoralizirajuce ni to sto nema posla, nego sto dolaze u situacije da im se nudi, ako i iskopaju nesto, poslovi za 700tinjak maraka u firmama koje vode polupismeni stranacki stakori, koji ih ucjenjuju reketom i ko zna s cime. po njenoj prici, u sani se nekoliko godina poslije rata (a to je kraj koji je kompletno bio protjeran uz velike zlocine), moglo vidjeti po 3-4 odjeljenja prvacica svake godine. danas tvrdi ne mogu skupiti ni 30 djece u cijelom gradu.
mogao bih jos pisati i o tome sta mi je ispricala i o nacelniku, poslovima i reketu o kojemsvi znaju, ali mislim da nema potrebe. sve se to vec zna i ovdje.
Ali, slabo ko ovdje to gleda dugorocno, odnosno da ce za 8-9 godina takodjer opasti i broj odjeljenja u srednjim skolama, kada ti proslogodisnji prvacici dospiju dotle...
I, da li je iko igdje vidio informaciju o ovome prosle godine? Ja ne...
I ne cudi me, jer to je jedan od bitnih indikatora stanja u drustvu i ekonomiji drzave. A to onda direktno ide na adresu vlastodrzaca i njihovih (ne)sposobnosti
Cuda se desavaju, ali ne znam ko bi ih mogao inicirati.
- supercali
#2592 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Rijec bosnjak nije ukinuta za vrijeme turaka ili bilo koga nego evoluirala u bosanac kao sto je i rijec bosnjak nastala od bosnjaninprog321 wrote:Mnogo gresis, mnogo fantazija u ovih par recenica. Nije rijec Bosnjak izmislio Alija. To je bilo ukinuto i ponistavano pocevsi od Turaka u 19vj do Srboslavaca u prvoj i drugoj Jugi.5 0 5 wrote: opet, ako ovo produbljujemo, udaljavamo se od teme. jedna je zajednicka stvar i za aliju i tita. a to je da ne moze nista nazor. tito je pokusao napraviti osjecaj jugoslovenske nacije, za sto naravno vec izgradjene nacije nisu imale potrebu. kao sto su srbi ili hrvati npr.
alija je zelio nazor da nametne, i to je na foru u sred rata nametnuo, ime nacije, s kojom je zbunio prvensteveno svoj narod. zelio je da se muslimanski narod koncentrise oko svoje vjere zapostavljajuci drzavnost. jer muslimani kao narod su vec imali svoj identitet. bio je veoma jasan na prvim izborima. jednako tako su se osjecali i kao bosanci. no, bosanci nisu obuhvatali muslimane iz ostalih republika + bosanci nisu bili dovoljno vjerski ispolarizirani. zato se dovlacio svjetski sljam da nas uci "pravom islamu". i rezultat takve politike se vidi danas. narod je zbunjen. ni tamo ni vamo. a sve je to rezultat bezidejne nakaradne "velikodrzavne" politike iz devedesetih proslog vijeka.
trebali smo ostati muslimani (sa velikim m) dok nacionalnost ne izraste iz nas samih. nazor ne moze nista, i pretpostavljam da ce i eksperiment bosnjastva jednako zavrsiti kao i eksperiment jugoslovenstva.
Mada si u pravu oko tog naziva za vrijeme rata. Da se vratilo u mirnodobskim uslovima, vjerovatno Bosnjak ne bi bio primaran naziv za muslimansko zivlje nego bi se puno veci broj katolika i pravoslavaca prikljucio. Ali to je sad nagadjanje.
Samo sto danas rijec bosnjak znaci bosanski musliman al i pored toga paradoks je da se tako nazivaju i oni van drzave pa cak i oni koji nemaju veze sa drzavom bih
- Dozer
#2593 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Poput Bosnjaka Sandzaka ili Bosnjaka Crne Gore, itd.
Cudi me samo da se i muslimani u Saudiji jos uvijek ovdje nisu prozvali Bosnjacima...
Cudi me samo da se i muslimani u Saudiji jos uvijek ovdje nisu prozvali Bosnjacima...
- Leons
#2594 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Evoluirala za vrijeme Turaka?supercali wrote: Rijec bosnjak nije ukinuta za vrijeme turaka ili bilo koga nego evoluirala u bosanac kao sto je i rijec bosnjak nastala od bosnjanin
Samo sto danas rijec bosnjak znaci bosanski musliman al i pored toga paradoks je da se tako nazivaju i oni van drzave pa cak i oni koji nemaju veze sa drzavom bih
Rijec Bosnjak nije nikakva enigma vise, oznacava pripadnika historijske slavenske nacije iz Bosne koja je historijskim okolnostima postala vecinski muslimanska. I to je to.
- supercali
#2595 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Znaci franc ferdinand i ovi njegovi bili komunistiLeons wrote:Evoluirala za vrijeme Turaka?supercali wrote: Rijec bosnjak nije ukinuta za vrijeme turaka ili bilo koga nego evoluirala u bosanac kao sto je i rijec bosnjak nastala od bosnjanin
Samo sto danas rijec bosnjak znaci bosanski musliman al i pored toga paradoks je da se tako nazivaju i oni van drzave pa cak i oni koji nemaju veze sa drzavom bihBosanac je komunisticka kovanica. Nemojte ljudi biti smijesni.
Rijec Bosnjak nije nikakva enigma vise, oznacava pripadnika historijske slavenske nacije iz Bosne koja je historijskim okolnostima postala vecinski muslimanska. I to je to.
Cestitam mislim da si ti prvi i jedini covjek na svijetu koji je to rekao tj napisao
- Gojeni H
#2596 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali kad naidjes na Saudijca ili Palestinca koji se preziva Al-Bosni?Dozer wrote:Poput Bosnjaka Sandzaka ili Bosnjaka Crne Gore, itd.
E, drug moj ... nekada je ratnicki narod svoju i tudju krv prosipao diljem Carstva, a onda su ih kmetovi pokusali ubijediti da su strani i bezmud element.
- Leons
#2597 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta Franz Ferdinand?supercali wrote:Znaci franc ferdinand i ovi njegovi bili komunistiLeons wrote:Evoluirala za vrijeme Turaka?supercali wrote: Rijec bosnjak nije ukinuta za vrijeme turaka ili bilo koga nego evoluirala u bosanac kao sto je i rijec bosnjak nastala od bosnjanin
Samo sto danas rijec bosnjak znaci bosanski musliman al i pored toga paradoks je da se tako nazivaju i oni van drzave pa cak i oni koji nemaju veze sa drzavom bihBosanac je komunisticka kovanica. Nemojte ljudi biti smijesni.
Cestitam mislim da si ti prvi i jedini covjek na svijetu koji je to rekao tj napisao
- Leons
#2598 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imas ih Boszniak, Boshnak, Bushnaq itd.Gojeni H wrote:Ali kad naidjes na Saudijca ili Palestinca koji se preziva Al-Bosni?Dozer wrote:Poput Bosnjaka Sandzaka ili Bosnjaka Crne Gore, itd.
E, drug moj ... nekada je ratnicki narod svoju i tudju krv prosipao diljem Carstva, a onda su ih kmetovi pokusali ubijediti da su strani i bezmud element.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2599 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Drug moj u sred Turske imaš mjesto koje se zove Srp Gazi. Ako si toliki poznavalac istorije reci šta to znači i što je dobilo takav naziv pa se javi.Gojeni H wrote:Ali kad naidjes na Saudijca ili Palestinca koji se preziva Al-Bosni?Dozer wrote:Poput Bosnjaka Sandzaka ili Bosnjaka Crne Gore, itd.
-
PeppermintSA
#2600 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ova rasprava je smiješna. Porediti Jugoslaviju sa današnjom BiH je kao porediti Španiju sa Burundijem. Doslovno.
Neću ulaziti u priče o socijalnoj državi, jer je ta tema prežvakana. I pticama na grani je jasno da su u rahmetli Jugoslaviji građani živjeli mnogo, mnogo bolje nego što žive u ovim banana republikama. To se naprosto može izmjeriti. Svaki pokušaj negiranja toga je ništa do klasične demagogije. Ljudi su bili zaposleni, stambena pitanja su bila riješena, penzije su bile relativno visoke i na vrijeme isplaćivane, školarine nisu postojale, svi radnici su ljetovali, postojale su zimnice, bonovi itd. itd. Moja rahmetli nana je bila nepismena čistaćica, a dobila je 70-i-neke godine novi stan u tada novom naselju Alipašino Polje. Iškolovala je tri sina, nikad nije bila gladna, a radila je, ponavljam, kao čistaćica u srednjoj umjetničkoj školi. To su naprosto notorne činjenice.
E sad, jačina i snaga jedne države se mjeri i u drugim poljima. Rahmetli Jugoslavija nikad nije, poput nas danas, bila suzdržana u UN-u kada je došlo do glasanja za prava nekih potlaćenih naroda. Nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da ne digne ruku za Palestinu u UN-u, nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da sarađuje sa Južnoafričkom Republikom, s kojom pri tom nismo imali diplomatske odnose 30+ godina, kako bi se uvukla u šupak Amerikancima i Englezima. Nikad se nije moglo desiti rahmetli Jugoslaviji da njeni građani koji rade u inostranstvo ne dobiju tretman građanina prvog svijeta.
Ja sam bio Jugosloven u inostranstvu, radeći za neke naše firme po tzv. zemljama trećeg svijeta. To je bila zemlja sa reputacijom i renomeom. Sa svojim ozbiljnim diplomatskim službama, ozbiljnom aviokompanijom, ozbiljnim predstavništvima širom svijeta, ozbiljnim ambasadama u najluksuznijim kvartovima velikih svjetskih metropola, ozbiljnom i čistom vanjskom politikom. Ti si, kao građanin Jugoslavije, svugdje bio uvažavan.
Nije se moglo desiti da neko sleti u Jugoslaviju iz Tunguzuje - bio jugoslovenski građanin ili stranac - a da zdravstvena služba odmah nereaguje kako bi vidjela ako je došao zaražen s nekom egzotičnom bolešćinom. Nije se moglo desiti da tebe kao stranca maltretiraju u, lupam, Kuvajtu a da se jugoslovenska ambasada, nalik američkoj, odmah ne sazove i stane u zaštitu svog građanina kojem se zatim domaćin počne uvlačiti u šupak. Nije se moglo desiti da jugoslovenski sportisti nemaju novca povesti svoje trenere na Olimpijske igre kao što je slučaj s nama danas.
To je bila jedna preozbiljna zemlja koju je svjetska zajednica upravo tako i posmatrala - preozbiljno. To je bila zemlja u kojoj si mogao da živiš od svog rada, u kojoj su ''najveći korupcioni skandali'' bili vezani za političare i nelegalno stečene vikendice od 65 kvadrata, u poređenju s današnjim Twist Towerima, Poljine Hillsima isl. To je bila zemlja u kojoj se nisu mogle desiti poplave nalik zadnjih jer je država obezbijeđivala to. To je bila zemlja u kojoj se jedno Skoplje uspijelo izdići iz strave i užasa nakon onakvog jednog zemljotresa. To je bila zemlja koja je bila u stanu organizovati Olimpijske igre u Sarajevu, svjetsko i evropsko prvenstvo u košarci, univerzijadu, finale tadašnjeg Kupa šampiona, finale Evropskog prvenstva u fudbalu, Svjetsko prvenstvo u ženskoj košarci i rukometu, Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu itd. itd.
To je bila zemlja u kojoj si imao 67 izdavačkih kuća, 26 filmskih produkcijskih kuća, 19 baleta, na hiljade funkcionalih kina i na stotine pozorišta. To je bila zemlja u koja je izgradila kompletan bliski istok, koja je poklanjala brodove raznoraznim Maltama i Sudanima, to je bila zemlja koja je bila zamoljena da pošalje kontigent mirovnih trupa na Sinaj, to je bila jedna ozbiljna zemlja kakvu mi više nikad, pa ni za 500 godina nećemo doživjeti.
Neću ulaziti u priče o socijalnoj državi, jer je ta tema prežvakana. I pticama na grani je jasno da su u rahmetli Jugoslaviji građani živjeli mnogo, mnogo bolje nego što žive u ovim banana republikama. To se naprosto može izmjeriti. Svaki pokušaj negiranja toga je ništa do klasične demagogije. Ljudi su bili zaposleni, stambena pitanja su bila riješena, penzije su bile relativno visoke i na vrijeme isplaćivane, školarine nisu postojale, svi radnici su ljetovali, postojale su zimnice, bonovi itd. itd. Moja rahmetli nana je bila nepismena čistaćica, a dobila je 70-i-neke godine novi stan u tada novom naselju Alipašino Polje. Iškolovala je tri sina, nikad nije bila gladna, a radila je, ponavljam, kao čistaćica u srednjoj umjetničkoj školi. To su naprosto notorne činjenice.
E sad, jačina i snaga jedne države se mjeri i u drugim poljima. Rahmetli Jugoslavija nikad nije, poput nas danas, bila suzdržana u UN-u kada je došlo do glasanja za prava nekih potlaćenih naroda. Nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da ne digne ruku za Palestinu u UN-u, nikad se rahmetli Jugoslaviji nije moglo desiti da sarađuje sa Južnoafričkom Republikom, s kojom pri tom nismo imali diplomatske odnose 30+ godina, kako bi se uvukla u šupak Amerikancima i Englezima. Nikad se nije moglo desiti rahmetli Jugoslaviji da njeni građani koji rade u inostranstvo ne dobiju tretman građanina prvog svijeta.
Ja sam bio Jugosloven u inostranstvu, radeći za neke naše firme po tzv. zemljama trećeg svijeta. To je bila zemlja sa reputacijom i renomeom. Sa svojim ozbiljnim diplomatskim službama, ozbiljnom aviokompanijom, ozbiljnim predstavništvima širom svijeta, ozbiljnim ambasadama u najluksuznijim kvartovima velikih svjetskih metropola, ozbiljnom i čistom vanjskom politikom. Ti si, kao građanin Jugoslavije, svugdje bio uvažavan.
Nije se moglo desiti da neko sleti u Jugoslaviju iz Tunguzuje - bio jugoslovenski građanin ili stranac - a da zdravstvena služba odmah nereaguje kako bi vidjela ako je došao zaražen s nekom egzotičnom bolešćinom. Nije se moglo desiti da tebe kao stranca maltretiraju u, lupam, Kuvajtu a da se jugoslovenska ambasada, nalik američkoj, odmah ne sazove i stane u zaštitu svog građanina kojem se zatim domaćin počne uvlačiti u šupak. Nije se moglo desiti da jugoslovenski sportisti nemaju novca povesti svoje trenere na Olimpijske igre kao što je slučaj s nama danas.
To je bila jedna preozbiljna zemlja koju je svjetska zajednica upravo tako i posmatrala - preozbiljno. To je bila zemlja u kojoj si mogao da živiš od svog rada, u kojoj su ''najveći korupcioni skandali'' bili vezani za političare i nelegalno stečene vikendice od 65 kvadrata, u poređenju s današnjim Twist Towerima, Poljine Hillsima isl. To je bila zemlja u kojoj se nisu mogle desiti poplave nalik zadnjih jer je država obezbijeđivala to. To je bila zemlja u kojoj se jedno Skoplje uspijelo izdići iz strave i užasa nakon onakvog jednog zemljotresa. To je bila zemlja koja je bila u stanu organizovati Olimpijske igre u Sarajevu, svjetsko i evropsko prvenstvo u košarci, univerzijadu, finale tadašnjeg Kupa šampiona, finale Evropskog prvenstva u fudbalu, Svjetsko prvenstvo u ženskoj košarci i rukometu, Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu itd. itd.
To je bila zemlja u kojoj si imao 67 izdavačkih kuća, 26 filmskih produkcijskih kuća, 19 baleta, na hiljade funkcionalih kina i na stotine pozorišta. To je bila zemlja u koja je izgradila kompletan bliski istok, koja je poklanjala brodove raznoraznim Maltama i Sudanima, to je bila zemlja koja je bila zamoljena da pošalje kontigent mirovnih trupa na Sinaj, to je bila jedna ozbiljna zemlja kakvu mi više nikad, pa ni za 500 godina nećemo doživjeti.