Koje sistemske reforme? Sta je do sada pokrenuo? Pokrenuo je reformu ZOR kako bi zaustavio dalji rast unutrašnjeg duga koji je nastao zbog tužbi uposlenih u javnom sektoru. I to su pokrenuli jer im je MMF to ultimativno trazio. Podržavam to.vivaldi wrote:sistemske reforme su bolne i sto je najgore spore. mjere se u godinama. kada se prica o reformama tesko je tu konkretno taksativno nabrajati stvari u vremenskom periodu kracem od minimum 1 mandata (4 godine), a zbog slozenosti naseg politickog sistema kod nas je mozda najmanja mjerna jedinica dva mandata (8 godina).General War wrote:Mozda sam propustio...Mozes li taxativno nabrojati dobre vs lose poene?
ali ako govorim o pozitivnim stranama fadila, dvije su najvaznije:
prva je da nije populista jer prica o minimlacu donosi negativan publicitet, a osim zukanove revizije invalidnina ne sjecam se nijednog konkretnog reformskog poteza nekoga iz vlasti boga pitaj od kad unazad.
druga stvar je sto zna o cemu prica. on na svako konkretno pitanje (bar sto sam ja vidio i cuo) daje vrlo smislen konkretan odgovor i ocigledno dosta zna evidnento je da prati i sve bitne ekonomske parametre), a i dosta je i naucio jer sada moram voditi racuna i o stvarima o kojima prije nije morao niti cak znao.
redoslijed njegovih najavljenih poteza djeluje vrlo razumno i pokazuje energju da to gura.
i kada to sve pisem njega jasno razgranicavam od stranke kojoj pripada i njenog "doprinosa" u protekle dvije decenije.
isto tako svjestan sam da on iako je premijer nema apsolutnu moc ko neki njegov kolega u bilo kojoj zemlji. on je to cak i veceras rekao u poredjenjeu sa vucicem koji je sam odlucio da smanji penzije i odmah to i proveo dok je to u bosni nemoguce. fadil nema apsolutnu moc pa se od njega ne moze traziti ni apsolutna odgovornost vec da da maximum iz datih okolnosti.
negativne su ove nespretne izjave koje nemaju nikakvu sustinsku manu ali nepotrebno ga dodatno omrazavaju ljudima. time sam sebi omcu steze oko vrata jer ako njegova nepopularnost medju ljudima bude previse brzo rasla, ne bi me cudilo da ga bake pusti niz vodu i postavi nekog ko se nece mijesati u svoj posao pa da nastavimo ko i do sada sto bi bilo pogubno.
Sta je urađeno, odnosno sta je najavljeno po pitanju povećanja broja zaposlenih u realnom sektoru, po pitanju izvoza domacih kompanija, subvencionisanju izvoza i smanjenju uvoza?
Koja je mjera najavljena za regulisanje bankarskog sektora i stavljanje u službu privrede? Agencija za bankarstvo FBiH radi u interesu stranih banaka stavljajući kompanije u katastrofalan položaj jer ne mogu obezbijediti ni bankarske garancije a da ne govorim o nedostatku kredita za obrtna sredstva ili reprogramiranja koja znace promjenu kategorije i veću rezervaciju kod banaka. Tako su propale desetine firmi.
Koja je mjera najavljena za popravljanje likvidnosti? Ko kontroliše novac i tokove novca. Ko omogućava Konzumu, Bingu i ostalima da placaju od 75 do 200 dana? Ko Konzumu dopušta da robu placa robom uz dodatnih 4-6% iako su oni dužni?
Najavljene su porezne olakšice i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta. Jos nije gotovo s tim. Cekamo. Dobra reforma u teoriji. Vidjecemo kako ce je provesti.
PDV se mora platiti do 10-og u mjesecu a nije vezan za naplatu fakture. Nista nije najavljeno po ovom pitanju.
Firmama se blokiraju racuni zbog kašnjenja plaćanja direktnih poreza. Znam slučajeve da firmama koje se bave poljoprivredom država duguje cak i po nekoliko miliona KM a blokira im racun zbog 100.000 KM duga po osnovu neizmirenih poreza. Nema mogućnosti kompenzacije.
Proizvođači sokova u Srbiji ne plaćaju akcize za sokove. Svi nasi proizvođači placaju i nisu konkurentni na vlastitom tržištu.
To su mjere koje mene zanimaju. To sto Fadil nije političar ne znaci da je glup. Ali bubati o potrosackoj korpi...
I da dodam, neka se ugleda na Vucica i njegov PR. U svom PR-u Vucic je rekao Srbiji da je doveo Jaguar koji je zaposlio 2.000 ljudi u Nisu. Smanjio penzije. Počeo da otpušta prekobrojne zaposlene iz javnog sektora. Mi pričamo a vrijeme prolazi. Mjere na cekanju.