Jemen

Post Reply
insomnia78

#2576 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

I ovaj celo sad nesto relevantan?
Saudija i Egipat opet kazu da je ovo sve maslo Irana
Svi svaljuju jedni na druge i naravno na Amere i Izrael

Mislio sam to i prije a sad sam siguran da ova citava bliskoistocna ekipa ne moze pera odbiti Izraelu
Oni su za njih, u svakom pogledu vanzemaljci
LonelyWolf

#2577 Re: Jemen

Post by LonelyWolf »

insomnia78 wrote:I ovaj celo sad nesto relevantan?

Mislio sam to i prije a sad sam siguran da ova citava bliskoistocna ekipa ne moze pera odbiti Izraelu
Naravno da ne mogu pera odbiti, sve dok su u stanju u kakvom jesu. Valjda su jasni interesi Izraela da u takvom stanju i ostanu.
insomnia78

#2578 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

LonelyWolf wrote:
insomnia78 wrote:I ovaj celo sad nesto relevantan?

Naravno da ne mogu pera odbiti, sve dok su u stanju u kakvom jesu. Valjda su jasni interesi Izraela da u takvom stanju i ostanu.
Nisu nikad ni mogli, ne mogu da se izbore sa nekim vojskicama i milicijama mogu zamisliti sta bi im organizovana vojna masina uradila
Avetinho

#2579 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Co0l wrote:
japin_mutapi wrote:
jao_situacije wrote:imaš gugl pa vidi :mrgreen:

pogledaj snimku testiranja takvih bombi u nevadi npr. i pogledaj snimku iz sanae i uporedi :mrgreen:
haj ti postavi snimke da uporedimo meni mrsko guglat
Evo je,ista ko u Sani:

Image
Ovo je gljiva turcin. Sad je jasno ko dan ko stoji iza napada na Jemen.
Challenger__

#2580 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- ako je vjerovati ovom izvoru Amerikanci pokušavaju da spasu saudijsko dupe.
The Houthis and Americans are having secret talks on Oman
Image

Da, vjerovati mu je :arrow: LINK
insomnia78

#2581 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Izgleda da Huti pocinju pustati americke zarobljenike
Navodno je jedan od trojice vec pusten i treba da stigne u Oman
Co0l

#2582 Re: Jemen

Post by Co0l »

I ima smisla da o zarobljenicima pregovaraju.
Avetinho

#2583 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Po celinom izvoru, oni pricaju "o Omanu", a ne o saudijskom dupetu.
insomnia78

#2584 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Inace danas je na YT objavljen video na kome se vidi Isabelle Prime, mlada francuska humanitarka oteta u Sani od strane Huta prije par mjeseci
Francuska vlada potrvrdila je autenticnost
Last edited by insomnia78 on 01/06/2015 22:26, edited 1 time in total.
Co0l

#2585 Re: Jemen

Post by Co0l »

Teroristi.
Gojeni H

#2586 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Kazu da se u Dzazanu cuju detonacije. Ja nisam cuo nista.

Par vojnih transportnih aviona na aerodromu, neaktivnih. Pojacana prisustvo policije na aerodromu.
Na putu povecan broj mobilnih kontrolnih punktova.
Neki strucnjak srusio zastitnu ogradu i svalio se u nekakav kanal pored puta. Vojni kamion, prevozio poveliku raketu, ali nisam mogao skontat sta je.

Aktivnosti Hutija do otprilike 20-ak km unutar saudijske granice uglavnom na ulaznim putevima u zemlju. Jednostavan razlog ... Modus operandi Hutija - ulazak sa pick-upom, djelovanje sa minobacacima i onda magla nazad preko granice.
U gradu se zivot odvija kao da se nista ne desava.

Pronadjeno 4 vozila spremnih za samoubilacke akcije u Rijadu.
U Rijadu u zadnje 2 sedmnice 7 napada na policajce, sistemom pucanja iz auta dok je vozilo u pokretu.

Dais prijeti daljim napadima, poziva omladinu "da povrate svetu zemlju" ... Napadi bi mogli biti uglavnom u Istocnoj provinciji.
Sanse nemaju na jugu. Siti i suniti, za razliku od istoka, su u ovom podrucju previse plemenski povezani da bi doslo do nekih vecih operacija poput Damama prosle sedmice.
Challenger__

#2587 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Da,da...

Reci mi ovo Gojinček:
U Rijadu u zadnje 2 sedmnice 7 napada na policajce, sistemom pucanja iz auta dok je vozilo u pokretu.
Kome se pripisuju ova 4 vozila za samoubilačke napade? ISIL-u ili Hutima?
Co0l

#2588 Re: Jemen

Post by Co0l »

Rijad pred padom...
insomnia78

#2589 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Challenger__ wrote:Da,da...

Reci mi ovo Gojinček:
Pa nisu nasli 4 magarca :lol:
Challenger__

#2590 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

KSA. Tokom Ramazana se očekuju temperature i do 65 °C :arrow: LINK
insomnia78

#2591 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Francuska industrija oruzja u 2014 dostigla dosada nazapamceni izvoz
Sa brojkom od preko 8 milijardi eura i povecanjem od skoro 18% u odnosu na 2013 pozicionirali su se na 4 mjesto u svijetu
Najveci kupac je KSA koja je u prosloj godini uvezla 44% svog oruzja i municije od toga 16% francuske proizvodnje
Rast izvoza od 2010-2014
U milijardama
Image
Najbolje musterije
U milionima
Image
Arteta

#2592 Re: Jemen

Post by Arteta »

Uglavnom islamske drzave.

p.s.da li ima neka zbirna tema o francuskoj?
insomnia78

#2593 Re: Jemen

Post by insomnia78 »

Arteta wrote:Uglavnom islamske drzave.

p.s.da li ima neka zbirna tema o francuskoj?
Kazu da ako je 2014 bila "dobra" 2015 ce biti odlicna
Prodati su "rafali" Egiptu, Indiji i Kataru
Katar je kupio 24 komada za sada, oko 6 milijardi a najvjerovatnije ce ici na 36 aviona, plus obuka za pilote i mehanicare u Francuskoj
Egipat je kupio 24 i Indija 36 aviona
Ide to vec preko 15 milijardi eura
Nema tema, kolko ja znam
Challenger__

#2594 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Nema je, otvori je, sa kratkim historijskim pregledom. Francuska je, uz USA i GB, najznačajnija zemlja političkog zapada.

_____

- Nekompetentna saudijska avijacija tukla snage koje podržava u Jemenu:
#Saudi strike convoy in AlYatamah in Aljawof NW #Yemen killin40 injurin dozens.the convoy was of Saudi backed militia Is this friendly fire?
Hussain Albukhaiti
Challenger__

#2595 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

Savjet bezbjednosti/Vijeće sigurnosti je izdalo saopštenje u vezi krize u Jemenu, izvod:
The members of the Security Council endorsed the UN Secretary General’s call for a further humanitarian pause in order to allow assistance to reach the Yemeni people urgently. The members of the Security Council urged all parties to facilitate the urgent delivery of humanitarian assistance, as well as rapid, safe, and unhindered access for humanitarian actors to reach people in need of humanitarian assistance, including medical assistance. The members of the Security Council called upon all sides to comply with international humanitarian law, including taking all feasible precautions to minimize harm to civilians and civilian objects, including water systems, schools, and hospitals, and to urgently work with the United Nations and humanitarian aid organizations to get assistance to those in need. The members of the Security Council stressed the urgent need for ongoing commercial supplies to enter Yemen because of the heavy dependence of Yemen and its people on imported food and fuel.

The members of the Security Council reaffirmed their strong commitment to the unity, sovereignty, independence, and territorial integrity of Yemen, and its commitment to stand by the people of Yemen.
:arrow: čitav tekst

- Ukratko, silom preporuke SB/VS UN, možemo očekivati petosedmični (?) prekid vatre, masovnu dostavu humanitarnih potreba građanima Jemena i političke pregovore u Ženevi u kome će se pitati oni koje su bahato ignorisali na samome početku priče. Htjeli-ne htjeli sada se nalaze na pozicijama koje je predlagala Moskva, kako u Kairu, tako u UN.

- Koji jad od "intervencije"... niti su uništili Hute, niti su vratili Hadija. Saudi nikad omraženiji u Jemenu, saopštenje SB UN sadžri žestoku implicitnu osudu (razaranja civilnih objekata i infrastrukture) KSA. Huti tresu pogranična područja, ISIL istok zemlje gdje rastu protesti šiitske populacije koja se osjeća nezaštićenom, a policajci su mete napada, usred Rijada. Epohalna mizerija.

- Uvjeren sam da će ovaj debakl generisati jačanje unutrašnje opozicije Selmanu i njegovom sinu Muhamedu koji je kao potpuni amater, notorni pacer i diletant uletio u ovu nepromišljenu avanturu.

_______

Pokazalo se da sam u pravu, višestruko: od učešća egipatskih trupa, naravno, nema ništa; ova "intervencija" nije donijela očekivane rezultate, naprotiv!

Ostaje vrijeme da potvrdi tezu da je napad na Jemen početak procesa koji će dovesti do političke eliminacije familije Saud.
Gojeni H

#2596 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote:Da,da...

Reci mi ovo Gojinček:
Prvim, naravno. Ne vjerujem da cemo ovo naci u novinama ali izgleda da su vozila bila bas spremna za napade.
Gojeni H

#2597 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Co0l wrote:Rijad pred padom...
Nije pred padom ali je previse dogadjanja u zadnje vrijeme.
Tvita se mnogo stosta u zadnje vrijeme, ali ljudi kojima je bezbijednost hljeb, isticu da se zadnje saopstenje od strane Daisa mora uzeti veoma ozbiljno.
Nama poziv "za vracanje svete zemlje u muslimanske ruke" moze nesto znaciti ili ne, ali istice se akcenat na to da se "sveta zemlja" ne zove saudijskom. Dakle, negira im se "vlasnistvo" nad istom.

Zemlja Sauda ima barem 2 problema:

- Dais, sa mogucim aktivnostima u Istocnoj provinciji prema sitima i strancima. Skoro je ubijen jedan Juznoafrikanac u Kobaru.
- Hutiji. Skoro su uletili u rejonu Sab-tah ili Sam-tah, 4 vojnika samo pobacali oruzje i uhvatili maglu. Ratnicki duh i motiviranost na djelu.
Skoro su poslali 40-u oklopnu brigadu (zovu je strajk fors) na granicu kao odgovor. Navodno da je sada na granici tenk do tenka.

U isto vrijeme, postoje indikacije da bi moglo doci do formalnog ujedinjenja Daisa i AK u Jemenu. S obzirom da je AK u jednom trenutku, prije hutijevske pobune, drzala skoro trecinu teritorije zemlje, ovo uujedinjenje se ne smatra samo formalnim.
Gojeni H

#2598 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Izvinjavam se na "prevodu" naziva mjesta i sl. na bosanski. Moram, barem do sutra ujutro ;-)
Gojeni H

#2599 Re: Jemen

Post by Gojeni H »

Egipat je juce rekao da bi poslali kopnene trupe, ukoliko bi bilo potrebno.
Nakon inicijative, ciji je posrednik Oman, o mirovnim pregovorima. :D

Sa strane Saudije, nema apsolutno nikakvog apetita da se kopneno intervenise u Jemenu.
Nadali su se Pakistancima. Pakistanske specijalne jedinice imale su vjezbe sjeverno od Dahrana neposredno prije pocetka operacije. Tokom ovih vjezbi, par pakistanskih vojnika je izgubilo zivot. Da li su smrtni slucajevi nastali tokom vjezbi ili na neki drugi nacin u ovom trenutku cemo tesko saznati.

Kakogod, odmah poslije toga pakistanski parlament je izglasao odluku o neintervenisanju i prica o pakistanskim kopnenim snagama na terenu je zavrsena.
Opetja033

#2600 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Predlazem da se otvori zajednicka tema o zaljevskim monarhijama - KSA, Bahrein, Katar, UAE, Kuvajt. Ima desavanja, pogotovo u Saudiji a i unutrasnja politika tih zemalja itekako utice i na ostatak BI i na ostatak svijeta.

Ne znam da li se ostali slazu? Komentari @Gojenog bi itekako dobili na tezini na zasebnoj temi.
Post Reply