Irak

Post Reply
Drinski

#2576 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Drinski »

Herr Flick wrote:Pa tako to oni rade.ovamo kofol zabranjuju sve od zapada,a oni to ustvari prakticiraju.Svjetsko prvenstvo isto gledaju a vamo zabranili :D :D
Mozda je kakva halal TV.
madner

#2577 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Dobra tema, taman da se vidi kome treba nadzor i posjeta od Sipe. :D
sumirprimus

#2578 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

mirsek wrote:
sarajevoxxxx wrote:Cuj islam ocrnjen? Pobiti 1000 ljudi na ulici kao Sisi je pravi islam. Baciti pola tone tnt-a na zgradu i danima ubijati na hiljade zena i djece je izvorni islam.

Ili traziti fetus po ciglama kojeg je iz majcine utrobe izbacila detonacija je onako bas lijepa slika islama.

Ili mozda onih desetine hiljada islamskih doktora nauka u muslimanskom svijetu znaju sta je islam, pa obijaju riznice princeva zaljeva svaki ramazan proseci i nadajuci se da su se dovoljno ponizili da bi dobili donaciju.

Stvarno sto se isil na njih ne ugleda, ta divna stvorenja koja su kupljena dobrim standardom, koji za ove tri godine sirijske katastrofe nisu jedne rijeci progovorili.
Ti se javi kad odgovoris sto ovih heroji ulice sa 2 zuba u glavi ne slijede upute iz Kur'an-a o jevrejima ili ne odu da prodrmaju izrahellske vojnike na nekom punktu sa 100 kg eksploziva, hrabro na Allahovom putu kao sto rade protiv brace muslimana, ma koliko se oni razlikovali u nekim tumacenjima vjere.
Toliko godina gledati sta rade jehudi po palestini a sad urlati i klati muslimane samo sto ne vjeruju na 100% isti nacin kao i oni.
Tolerancija i mozak na nivou.
Zao mi je, ja tu ne vidim prave muslimane.
Samo konje, fanatike, kriminalce, zavedene, zatucane i krvoloke.
Takvi nikad nece moci nekom pribliziti islam, osim na nacin na koji to i pokusavaju, terorom i strahom.
Vidjecemo dokle. 8-)
aha znaci tolerancija,je da ovi kalifovci umejsto arapa ubijaju izraelce i onda bi ibli prihvacniji,tako nekako jeli?izrahell,jehudi,anbofakinbilivbl,ko da smo na BI...

onda is ispada u pravu sto se tice serijata...mislim ako cemo realno, kako se ijedna religija sirila negoli silom?pokori se ili ces biti pokoren...drugi par opanaka sto je to staro ili srednjovjekovna taktika.. :D
harač

#2579 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by harač »

madner wrote:Jao geja, nosi sat na desnoj ruci :lol:
ljevica je šejtanli :evil:
madner

#2580 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Gay je meni manje vise okey, ali oni se furaju da nije.
Objektivni navijac

#2581 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Objektivni navijac »

harač wrote:
Objektivni navijac wrote:Kurdi se otimaju kontroli Zapada i US. Poslije vise od 20 godina pune saradnje sa Zapadom,Kurdi se suprostavljaju ideji iracke drzave,koju propagira Zapad/US. Porucili su US da je Irak stvar proslosti i da trebaju prihvatiti novu realnost.
Vidjecemo sta ce biti potez US. Ustrajavanje na zajednickoj drzavi ili prihvatanje realnosti. Ustrajavnje,bi znacilo da bi Kurdi prvi put poslije dugi vremena bili u problemima,kao sto bi donjelo teske dane za ISIL. A Ako se prihvati realnost.onda bi na ljestvici US saveznika i dalje na prvom mjestu bili Kurdi,na drugom Suniti ( sa ili bez ISIL-a) a Maliki koji je povezan sa iranskim hodzistickim rezimom,bi sigurno pao na zadnje mjesto.
stvaranje kurdistana bila bi vjerovatno jedina pozitivna stvar svega ovoga. značajan dio je umjeren u svojim gledištima, da ne kažem sekularan. SAD ih podržava, iako još nije trenutak da to čini sasvim javno. izrael je javno izrazio podršku
Ja sam veliki simpatizer stvaranja Kurdistana ,najvise zbog sekularizma :D No,na nedavnom sastanku Kerrija sa Barzanijem nisu postigli nikakav dogovor. US zagovara Irak,kao jedinstvenu drzavu. A par dana poslije sastanka ( juce ) Barzani je izjavio da su planovi US nerealni ,da je Irak proslost i da US treba prihvatiti realnost na terenu. Svoj uspjeh u zadnjih 20-ak godina,Kurdi mogu zahvaliti dijelom tome sto su bili americki igraci,ovo je prvo okretanje Kurda od US.
Neko ce morati odustati od svojih planova,US od Iraka ili Kurdi od Kurdistana. Vidjecemo ali ce i potrajati,ovo je trka na duge staze,maraton cak.
sumirprimus

#2582 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

arapi imaj usanse jedino ako vjeru ostave u bogomojlama i kucama,i pocnu zivit u 21 vijeku
ovako u startu pola populacije diskriminiraju,a na ostatku vrse prisilu...a da bi ovo uradili moraju se okanit serijata ko vrhovnog zakona...
slozili se vi ili ne tako je...
Objektivni navijac

#2583 Re: ISIS zauzeo Mosul

madner wrote:Dobra tema, taman da se vidi kome treba nadzor i posjeta od Sipe. :D
SIPA, nista SIPA,ovo bi ja sve na Goli otok :D
madner

#2584 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

To nakon oslobadanja vekovne Bosanske zemlje Dalmacije. :D
harač

#2585 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by harač »

Objektivni navijac wrote:
harač wrote:
Objektivni navijac wrote:Kurdi se otimaju kontroli Zapada i US. Poslije vise od 20 godina pune saradnje sa Zapadom,Kurdi se suprostavljaju ideji iracke drzave,koju propagira Zapad/US. Porucili su US da je Irak stvar proslosti i da trebaju prihvatiti novu realnost.
Vidjecemo sta ce biti potez US. Ustrajavanje na zajednickoj drzavi ili prihvatanje realnosti. Ustrajavnje,bi znacilo da bi Kurdi prvi put poslije dugi vremena bili u problemima,kao sto bi donjelo teske dane za ISIL. A Ako se prihvati realnost.onda bi na ljestvici US saveznika i dalje na prvom mjestu bili Kurdi,na drugom Suniti ( sa ili bez ISIL-a) a Maliki koji je povezan sa iranskim hodzistickim rezimom,bi sigurno pao na zadnje mjesto.
stvaranje kurdistana bila bi vjerovatno jedina pozitivna stvar svega ovoga. značajan dio je umjeren u svojim gledištima, da ne kažem sekularan. SAD ih podržava, iako još nije trenutak da to čini sasvim javno. izrael je javno izrazio podršku
Ja sam veliki simpatizer stvaranja Kurdistana ,najvise zbog sekularizma :D No,na nedavnom sastanku Kerrija sa Barzanijem nisu postigli nikakav dogovor. US zagovara Irak,kao jedinstvenu drzavu. A par dana poslije sastanka ( juce ) Barzani je izjavio da su planovi US nerealni ,da je Irak proslost i da US treba prihvatiti realnost na terenu. Svoj uspjeh u zadnjih 20-ak godina,Kurdi mogu zahvaliti dijelom tome sto su bili americki igraci,ovo je prvo okretanje Kurda od US.
Neko ce morati odustati od svojih planova,US od Iraka ili Kurdi od Kurdistana. Vidjecemo ali ce i potrajati,ovo je trka na duge staze,maraton cak.
moj je dojam da USA ne smije još uvijek javno priznati da im je irački projekat tako radikalno propao. kurdi su se za*ebvali sa šiitima i sunitima-arapima po bagdadu upravo zbog amerikanaca, kada su se od de facto nezavisnosti nazor vratili u iračku federaciju nakon američke okupacije. nisam pratio situaciju, te ne znam kakav je stav ISIS-a prema njima. da li napreduju i prema sjeveru, ili su se nakanili da (prvo) istrijebe ove dolje?
jahh

#2586 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jahh »

sumirprimus wrote:arapi imaj usanse jedino ako vjeru ostave u bogomojlama i kucama,i pocnu zivit u 21 vijeku
ovako u startu pola populacije diskriminiraju,a na ostatku vrse prisilu...a da bi ovo uradili moraju se okanit serijata ko vrhovnog zakona...
tj. da budu nemuslimani?
madner

#2587 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Pa nisu ni katolici vise katolici, pregazili ih protoateisti.
Objektivni navijac

#2588 Re: ISIS zauzeo Mosul

harač wrote:
Objektivni navijac wrote:
harač wrote:
moj je dojam da USA ne smije još uvijek javno priznati da im je irački projekat tako radikalno propao. kurdi su se za*ebvali sa šiitima i sunitima-arapima po bagdadu upravo zbog amerikanaca, kada su se od de facto nezavisnosti nazor vratili u iračku federaciju nakon američke okupacije. nisam pratio situaciju, te ne znam kakav je stav ISIS-a prema njima. da li napreduju i prema sjeveru, ili su se nakanili da (prvo) istrijebe ove dolje?
ISIS i Kurdi se ne sukobljavaju u Iraku,osim pojedinih carki. Imaju iste ciljeve,zasada i istoga neprijatelja. Kurdi su zauzeli Kirkuk i ne misle ga vracati,ni centralnoj vlasti,ni ISIL-u. Naveliko pricaju o referendumu i nezavisnosti,a u nezavisnom Kurdistanu hoce i Kirkuk. Referendum ce im proci ali ako ne dobiju podrsku Zapada/US upasce u stanje neizvjesnosti,takva drzava nece moci zazivjeti. A sa ISIL-om ce vremenom doci do sukoba oko razgranicenja,jer granica nije jasna. Ako ISIL bude postojao do tada.
Objektivni navijac

#2589 Re: ISIS zauzeo Mosul

jahh wrote:
sumirprimus wrote:arapi imaj usanse jedino ako vjeru ostave u bogomojlama i kucama,i pocnu zivit u 21 vijeku
tj. da budu nemuslimani?
Kao Bosnjaci,tobe jarabi :D
sumirprimus

#2590 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

nisam to rekao,nit mi pada na pamet solit nekom pamet,radi sto god hoces,dok druge ne ugrozavas...
samo kazem,reforma im ne bi skodila,za njihovo dobro,dok jos ima nafte...
a sto se tice doslovne interpretacije islama i zakona,bas me interesuje,kako su se ponasali rani muslimani?
jahh

#2591 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jahh »

sumirprimus wrote:nisam to rekao,nit mi pada na pamet solit nekom pamet,radi sto god hoces,dok druge ne ugrozavas...
a sto se tice doslovne interpretacije islama i zakona,bas me interesuje,kako su se ponasali rani muslimani?
Kako nisi rekao? Kazes da odbace jedno cetvrtinu onog u sta vjeruju, i da zamjene to sa nekim zakonom koji su pisali britanci.
Jos im kazes da im je bolji taj britanski zakon nego ono u sta oni vjeruju.
sumirprimus

#2592 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

jahh wrote:
sumirprimus wrote:nisam to rekao,nit mi pada na pamet solit nekom pamet,radi sto god hoces,dok druge ne ugrozavas...
Kako nisi rekao? Kazes da odbace jedno cetvrtinu onog u sta vjeruju, i da zamjene to sa nekim zakonom koji su pisali britanci.
ne,mislim da trebaju odbacit mnogo vise od cetvrtine...da bi napredovali...
jednostavno,ucis iz gresaka drugih,ili...
jahh

#2593 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by jahh »

Ili jednostavno napises da odbace vjeru i budu ateisti, da ne ides okolo kole.
madner

#2594 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by madner »

Pa ne moraju biti deklerativno ateisti.
No svakako je to na rubu.
asurbanipal

#2595 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by asurbanipal »

Što ga Bilal rastura. Nova ZMBT. A mogao bi i na Grand paradu... :lol: :lol: :lol:

Hajlac

#2596 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hajlac »

sumirprimus wrote:
jahh wrote:
ne,mislim da trebaju odbacit mnogo vise od cetvrtine...da bi napredovali...
jednostavno,ucis iz gresaka drugih,ili...
jahh wrote:Ili jednostavno napises da odbace vjeru i budu ateisti, da ne ides okolo kole.
Nisu ni nekadašnji krstaši - evropljani postali ateisti(i dalje jako furaju "hrišćansku tradiciju") ali odavno ne ubijaju oko sebe svakog imalo drugačijeg niti oživljavaju vladavinu Pape&inkvizicije - puna Evropa svakakvih kultura i religija iz Afrike, Azije...
sumirprimus

#2597 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by sumirprimus »

jahh wrote:Ili jednostavno napises da odbace vjeru i budu ateisti, da ne ides okolo kole.
e jebga druze..
kajem kako jeste,problemi i jesu oko doslovne interpretacije,sto pravila interpretira kako ko hoce i to ko sto vidimo nasilno..
popustis malo s pravilima,ljudima se lakse drzat istih, i mirna bosna... :D
ovako,ako krenes u doslovnu interpretaciju,dodjes na kraju do IS-a,ili neku blazu formu ko sto je u saudijskoj arabiji,gdje opet imas polovinu populacije/zene/ koje su ti neiskoristen resurs,htjeli vi to priznat ili ne tako je...
ne odbacujes vjeru,nego ublazavas formu,da ne bi odbacivo ljude...
Objektivni navijac

#2598 Re: ISIS zauzeo Mosul

Ne mogu vjerovati da se ljudi ozbiljno raspravljaju o tome : Da li je teokratija efikasno drustveno uredjenje u 21-om vijeku :-) :-)
Hajlac

#2599 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Hajlac »

Objektivni navijac wrote:Ne mogu vjerovati da se ljudi ozbiljno raspravljaju o tome : Da li je teokratija efikasno drustveno uredjenje u 21-om vijeku :-) :-)
Pa svakako se vraćamo u 19-i vijek - počevši od prava radnika pa do otvorenih ratova za resurse... :roll:
Breathless

#2600 Re: ISIS zauzeo Mosul

Post by Breathless »

jahh wrote:
tj. da budu nemuslimani?
A i jesu neki muslimani, u pizdu materinu. Mislim, mozda i jesu, ako je ono islam sto vidimo u danasnjem arapskom svijetu, zaostalost, primitivizam, mrznja, nasilje i svirepost kakvo se rijetko vidja, neznanje, jad i bijeda, izlozenost manipulaciji i pozicija kolonizovanih, kulturocid koji se odvija na dnevnom nivou, s druge strane, ekstremne klasne razlike, amercke vojne baze, oholost, razvrat i najgori hedonizam. Danas nema naroda na planeti koji se nalazi u bijednijem polozaju od Arapa. Ono sto su Arapi bili u Srednjem vijeku, jeste dostignuce o kojem danas ne mogu ni sanjati, sto dovoljno govori, a ako je to islam ili ako je islam ono sto im nude ovi monstrumi koje koncima pokrece Zapad, onda neka im i bude, samo sto dalje od nas.
Post Reply