Bitan je kvalitet isto, djaba ti imigracija kada nece da radi - zato i imas vise i manje cijenjene imigrante na zapadu...Bodkin wrote:
Tacno je to. Pola zemalja zapadne evrope bi stalo da nema imigranata. Pa imaju skoro 100% zaposlenost. A da ne kazemo da je masa tih imigranata sad u stvari domace jer svi imaju drzavljanstvo
Desničari osvajaju Evropu!
- славянин
#2576 Re: Desničari osvajaju Evropu!
- insomnia78
#2577 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ma imas kurac i to je suplja od jugosa
- славянин
#2578 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Jest, reci samo da gledaju Alzirca i tebe istoinsomnia78 wrote:Ma imas kurac i to je suplja od jugosa
- insomnia78
#2579 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa na prvu ne. Zato sto je Alzirac ofiran ali onima koji ne vole imigraciju je dovoljno da cuju naglasak, vide ime, prezime... jebe se njemu odakle si ti sljego
-
Bodkin
#2580 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Nije sve crno-bijelo. Nece da rade je vezano za integraciju. Evropske zemlje se uzasno lose u tome i vec sam pisao svoje misljenje na temi.славянин wrote:Bitan je kvalitet isto, djaba ti imigracija kada nece da radi - zato i imas vise i manje cijenjene imigrante na zapadu...Bodkin wrote:
Tacno je to. Pola zemalja zapadne evrope bi stalo da nema imigranata. Pa imaju skoro 100% zaposlenost. A da ne kazemo da je masa tih imigranata sad u stvari domace jer svi imaju drzavljanstvo
A imas i visokokvalifikovane imigrante koji dodju i vec su na pozicijama i takvi nisu predmet rasprave.
A imas i one rodjene tamo
- insomnia78
-
hAZNADAR
#2582 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ne svodi se sve samo na izgled. Bitno je sta ti pise u CV, preporukama, sta ne/pise u policijskom dosijeu, i kakav nastup opcenito medju ljudima.славянин wrote:Jest, reci samo da gledaju Alzirca i tebe istoinsomnia78 wrote:Ma imas kurac i to je suplja od jugosa
- славянин
#2583 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Naravno slazem se, ali uvijek imas "ljudski" faktor kod izbora/procjene - sa istim kvalifikacijama izmedju tebe i alzirca francuz ce u 90% slucajeva izabrati tebe za radno mjesto - cisto zbog predrasuda za koje su sami alzirci krivi (kao imigrantska grupa - vecina stvara sliku ili barem ako je dobar broj onih naopakih ali da su "glasni").hAZNADAR wrote:Ne svodi se sve samo na izgled. Bitno je sta ti pise u CV, preporukama, sta ne/pise u policijskom dosijeu, i kakav nastup opcenito medju ljudima.славянин wrote:Jest, reci samo da gledaju Alzirca i tebe istoinsomnia78 wrote:Ma imas kurac i to je suplja od jugosa
- insomnia78
#2584 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Samo sto je alzircu francuski “maternji”
- славянин
#2585 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Koji francuski... ulicni ili ? Pricaju Francuski i u Quebecu pa ajd ih razumiinsomnia78 wrote:Samo sto je alzircu francuski “maternji”
- Čitalac
#2586 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Interesantna ekonomska projekcija koju je načinio Institute for the Study of Labor (IZA) iz Bonna, a vezana je za Dansku. Bez nekakvog novog i boljeg modela integracije, ni za 30 godina emigranti koji ne potiču iz zapadnih zemalja neće doprinositi tamošnjem budžetu već će i dalje praviti minus u državnoj kasi. Problem sa "non-Western" migrantima u Danskoj je, prema analitičarima, to što se slabo pokazuju na tržištu rada i prerano idu u penziju. Od svih radno sposobnih "non-Western" migranata, za 30 godina posao će, po "optimističnoj proceni", imati njih 50 odsto.
Sa radnicima iz zapadnih zemalja situacija je sasvim drugačija.
Despite a clear improvement in integration over the past 15-20 years and a strong shift in the pattern of immigration towards immigration for work and study purposes, there is still no prospect of non-Western immigration generating a surplus for the public purse. Even in 35 years time, non-Western immigration will still not be making a positive net contribution to solving the problems of financing the Danish welfare state. On the contrary, immigration from non-Western countries will exacerbate the financial problems facing the welfare state by an additional EUR 0.8 billion, unless integration is further improved.
Sa radnicima iz zapadnih zemalja situacija je sasvim drugačija.
http://ftp.iza.org/dp8844.pdfIn the future, immigration from Western countries will be an even more important source of financing for the welfare state, with a net contribution reaching EUR 1.2 billion by 2050.
Western immigrants seem to have a positive impact on the economy, while non-Western immigrants have a negative fiscal impact.
- insomnia78
#2587 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Skolski jarane. Opet je bolje nego nikako.славянин wrote:Koji francuski... ulicni ili ? Pricaju Francuski i u Quebecu pa ajd ih razumiinsomnia78 wrote:Samo sto je alzircu francuski “maternji”
Evo danas gledam ovo u novinama sto uzgajivaci skoljki zaposljavaju izbjeglice. Jedini uslov minimalno znanje jezika. Jbg to je opet pravo zajeban pos’o po vazdan si i hladnoj vodi, prljavo, smrdi a plata je sigurno tanka al eto ljudi rade
- LBVIEW
#2588 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Cuj, znanje jezika, zar nam strucnjak upravo nije objasnio kako to nije neophodno.insomnia78 wrote:Skolski jarane. Opet je bolje nego nikako.славянин wrote:Koji francuski... ulicni ili ? Pricaju Francuski i u Quebecu pa ajd ih razumiinsomnia78 wrote:Samo sto je alzircu francuski “maternji”
Evo danas gledam ovo u novinama sto uzgajivaci skoljki zaposljavaju izbjeglice. Jedini uslov minimalno znanje jezika. Jbg to je opet pravo zajeban pos’o po vazdan si i hladnoj vodi, prljavo, smrdi a plata je sigurno tanka al eto ljudi rade
- славянин
#2589 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Inace neophodno je akademsko zvanje iz jezika domacinske zemlje da redas cigle 
- LBVIEW
#2590 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Iako nije bilo upuceno trolu, isti otkloni svaku summju kako spada u istu kategoriju.
Mislim, sad bi trebalo crtati kako i sta - ima, brate obrazovnih ustanova za maloljetnike s posebnim potrebama, ha ja.
A onaj drugi strucnjak opleo o promilu deficitarnog visokoobrazovanog kadra koji je dobio radne dozvole.
Mislim, sad bi trebalo crtati kako i sta - ima, brate obrazovnih ustanova za maloljetnike s posebnim potrebama, ha ja.
A onaj drugi strucnjak opleo o promilu deficitarnog visokoobrazovanog kadra koji je dobio radne dozvole.
- славянин
#2591 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Nisam ja baba gatara da znam kome to upucujes svoje konstatacije - mada i kada bi tebi se samo u kontru islo nebi bilo mozda 10% greske jer ostalo je “kvalitetan” materijalLBVIEW wrote:Iako nije bilo upuceno trolu, isti otkloni svaku summju kako spada u istu kategoriju.![]()
Mislim, sad bi trebalo crtati kako i sta - ima, brate obrazovnih ustanova za maloljetnike s posebnim potrebama, ha ja.![]()
- insomnia78
#2592 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa jezik je osnova osnova za integraciju.
- славянин
#2593 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Slazem se , i isti se i nauci. Ima specijalista i ovih “zajednica” sto samo deru po svome pa onda ne zna otici u market van svog “hood”-a.Ali eto garantujem ti da velika vecina normalnih ljudi lako savlada jezik ako zaista planira da radi i zivi u nekoj zemlji - kada je milojka iz donjih zvizdovica naucila njemacki onda valjda svako mozeinsomnia78 wrote:Pa jezik je osnova osnova za integraciju.
- insomnia78
#2594 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Pa eto ovi sto su poceli raditi sa skoljkama su otprilike 5 godina u Fr a imaju minimalno znanje jezika. To su jos ovi sto hoce raditi
- славянин
#2595 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Nece jer imaju zajednice svoje - kuci prica na svom,ide u market koji drze njegovi sunarodnici,komsije mu sunarodnici ili oni koji pricaju istim jezikom ... i tako - zatvorene zajednice i ode veti baca skoljke tu naglaba koliko mu treba da se provuce - primi platu i njemu dosta posla sa francuskim ..insomnia78 wrote:Pa eto ovi sto su poceli raditi sa skoljkama su otprilike 5 godina u Fr a imaju minimalno znanje jezika. To su jos ovi sto hoce raditi
- jeza u ledja
#2596 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Fino si ti izdvojio problematicnu grupu, a stakasa najbolje objasnio problem na temi.hAZNADAR wrote: Upravo o takvim poslovima i pricam. Negdje do 2008-me se moglo pausalno reci da domaci uglevnom nece neke poslove - ali od tada do danas itekako hoce. Ja koji sam znao satima sjediti navecer i citati sve CV trazilaca nekog posla valjda znam o cemu pricam. A i ovo sto neznam - vidim brate upravo u gradjevini - rijetko koji mrki. A i tu Poljaci zadnjih godina i dominiraju i stoje u redu - i to vrlo vrijedni i strucni radnici. Rumuni takodjer stoje u redu i nikakvih problema sa njima. Smecari su ti uglavnom white trash tetovirani celavci a ne mrki. U magacinima sve vise domacih aplicira da radi i zadnjih godina sve vise zena. Vozaci sve vise istocnoevropljani a najvise Bugari, Rumuni i cak i Makedonci koji su zbavili bugarski pasos. Ugostiteljstvo i servisni poslovi - takodjer siromasni dio EU stoji u redu i to polako sve vise popunjava.
Vec sada imas silu radnika iz Evrope najvise iz istocne Evrope i Balkana koji su usli u EU koji zive ko psi u kolektivnim smjestajima i rintaju od jutra do mraka. Domaci zidari, moleri, vodoinstaleteri, putari, stolari,.. se odavno bune sto im Poljaci i Rumuni uzimaju kruh jer su jeftiniji.
Kako god okrenes - nema posla ni perspektive za svu tu omladinu porijeklom iz Afrike, B.I. koja zivi lagodno od dzeparca i sitnog kriminala u svojim getima i kurci se gdje stigne. Prolaze vremena gdje su takvi dobijali posao ili praksu,.... preko reda jer ih nijedna firma nece. Cak i frisko pridosle izbjeglice, obicno uplaseni i zabrinuti jadnici manji od makovog zrna imaju bolju perspektivu jer hoce da rade i otrpe svasta.
A penzioni sistem vec sada trpi zbog ogromnog balasta na budzetu od strane neintegrisanih stranaca. I upravo penzioneri sve vise glasaju za desnicu i nerjetko se upravo i penzioneri na ulici ili u stambenim naseljima sikaniraju.
Da jarane, to je surova stvarnost. Sve ove poslove sto mi radimo - ima ko drugi popuniti. Ja domaci ja uvezena fukara iz EU. A da ne spominjem koliko kostaju neintegrisani sto ne rade. Ne samo da nebi pukao sistem - vec bi i hajrio.
Problem se preuvelicava, jer su problematicni najupecatljiviji, a i oni koji ga preuvelicavaju su u manjini, ali su najglasniji. Naravno to ne mijenja cinjenicu da problem ipak postoji.
Takodje, kao sto stakasa kaze, EU ne moze bez uvezene radne snage. Mogli su prije, sad ne mogu. Ne mogu jer im je ekonomija jos veca, a populacija stagnira ili opada.
Sto se tice ove najproblematicnije grupe, ono sto ti ne shvatas je da to nije samo do njih, vec i do drzave koja je njihove roditelje primila. I kao sto stakasa rece, a i ja ranije, svi bi da jebu, a da im ne udje i svi se ponasaju kao uvrijedjene mlade.
Mislim, vrtimo se u krug, a malo ko nudi rjesenja i odgovore.
I Bodkin je ja mislim dotakao se bitne stvari - to kako bi smanjenje socijale dotaklo i domicilne grupe, a to se vec desava i domicilni se bune. To je ono sto ja govorim da se ljudi moraju navici na drukciji svijet od kojeg su odrasli. Jednostavno NEMA NAZAD. Sad se mozes ili prilagodit ili slusat desnicare sa supljom kako ce make america great again.
===========
Cisto sto se tice politike, ja mislim da postoji jedan drugi problem. Odnosno naravno postojao je uvijek, ali mi se cini da je sa informatickom revolucijom znatno porastao. Ovo se tice i ljevice i desnice, ali generalno se tice populizma. Mislim da se odredjeni, stvarni, problemi u drustvu, ekonomiji, medjunarodnim odnosima ciljano napumpavaju do mnogo vecih razmjera nego sto jesu. Ovo rade i politicari, drustvene platforme, ali i veliki mediji koji se senzacionalizmom pokusavaju takmiciti sa internetom. Vijesti se ne kontrolisu, senzacionaliziraju, a njihova vrijednost se ne ogleda u tome koliko su tacne ili objektivno prenesene, nego koliko se na njima moze zaraditi. I ne samo ovo, uopste protok informacija, dostupnost, povecan broj medija, itd.
Ovo je pridonjelo rastu populizma, pa tako i rastu ekstremistickih partija. Kljukaju nas danima koktelom mrznje prema drukcijima, nebitno, bilo da su u pitanju imigranti, obojeni, fasisti, komunisti, muslimani, bilo da su u pitanju problemi iz vana. Nije da toga nije bilo prije, ali to je radjeno na nacin da nam se servira odredjena istina o odredjenom problemu, na nacin na koji to establisment zeli da nam servira. Sada se razne ciljane grupe traze i onda se njima servira koktel koji njihove stavove pojacava do daske. I ovo ne mora biti samo preko interneta, i TV kuce kao i pisani mediji su tako polarizovani.
Hocu reci - neki problemi su vjestacki napuhani. Oni su tu, postoje, ali su napuhani. I onda se mi za njih slijepo kacimo, a da toga nismo ni svjesni.
- insomnia78
#2597 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ali nazor imigracija ne rjesava problem ekonomije. Eto svabo je naprimons koca i konopca i koliko njih danas radi?
- jeza u ledja
#2598 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Zato sto ih je onoliko nahrlilo odjednom, od cega su mnogi bili stvarni azilanti. Ako o tome govoris. Van toga mescini da su oni imali mnogo bolju imigracionu politiku od vas.insomnia78 wrote:Ali nazor imigracija ne rjesava problem ekonomije. Eto svabo je naprimons koca i konopca i koliko njih danas radi?
Uostalom, vi bi trebali biti zahvalni Njemcima sto su im oni otvorili vrata.
- insomnia78
#2599 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Ma u Fr nece. Kad je bilo aktuelno ovi isli tamo jedva autobus nafatali. I ovi sto su tu su samo da bi se lakse dokopali Engleskejeza u ledja wrote:Zato sto ih je onoliko nahrlilo odjednom, od cega su mnogi bili stvarni azilanti. Ako o tome govoris. Van toga mescini da su oni imali mnogo bolju imigracionu politiku od vas.insomnia78 wrote:Ali nazor imigracija ne rjesava problem ekonomije. Eto svabo je naprimons koca i konopca i koliko njih danas radi?
Uostalom, vi bi trebali biti zahvalni Njemcima sto su im oni otvorili vrata.
- sinuhe
#2600 Re: Desničari osvajaju Evropu!
Bas cudno. Zasto bi neko izbjegavao Francusku? Kao da su se podijelili na one sa Bliskog istoka koji bi u Njemacku i Svedsku i Afrikance koji bi u Francusku