Imaju li gdje te sezone pogledat online naravno sa prijevodom?apsidejzi wrote:Ja sam budala odgledao dvije sezone pred let u Kinu od 8,5 sata. Kad smo bili iznad himalaja u sred nekog oblaka i kad je pocelo tresti od turbulencija pali su mi na pamet i AirFrance i svi DC10 i matarne koje su usle u oblak i onda im otkazao uredjaj sto mjeri visinu. Rekoh, pilot misli da je na 10 km a mozda je spao na 5-6 km. Himalaji su hvala Bogu do 8KM i tu je to. Ocekuj kad ces lupit u neku planinu.statixx wrote:Ma onaj NG serijal je kriv sto se strah uvukao narodu u gace. Sjecam se svog prvog leta prije 10-ak godina za USA. Jebote nikakve panike i treme nije bilo, malo filmovi, casa vina, malo dekica, smekas koke, turbulencije, furkica...![]()
Ovaj posljednji let bio samo 1 h. Nismo ni krenuli meni muka u zelucu. Sve one odgledane emisije se nagomilale negdje pa pocele da isplivavaju i unose nervozu.
Nakon pet minuta javlja se pilot i kaze: Uletili smo u nekakav nezgodan oblak ali sad se penjemo iznad njega pa ce ubrzo turbulencije proci. Meni odmah na um pade ovaj predzadnji u Indoneziji sto se poceo dizat iznad oluje pa upao u stall i pao s neba kao kamen...![]()
Proslo pet minuta kad izbi Sunce i oblaci ostase ispod nas. Al dzaba je... Od tad, kad god imam problema sa tvrdom stolicom, sjetim se one turbulencije i problemi nestanu![]()
Avionske nesrece
- red evil
#2576 Re: Avionske nesrece
- suncica24
#2577 Re: Avionske nesrece
Ljakan wrote:Sve je moguce samo treba prihvatit i drugo misljenje a ne glumit odma pametnjakovica i gledat kako ces kome suknut kako bi dokazo svoju (ne) inteligenciju.Najlkakse danas bit papak izgleda.Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
Lik je imao ranije psihickih problema, eto pravio je pauzu, sad i ta djevojka sto ga je ostavila.
Da li postoje neke kontrole s vremena na vrijeme pilota? Cisto da se vidi je li ok sve s njim.
Sve i da je bio kvar na avionu, ovaj je ostavio previse tragova iza sebe koji upucuju da je zakucao avion u planinu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2578 Re: Avionske nesrece
Meni ne smeta. Naravno, svako ima pravo na misljenje.Ljakan wrote:Sve je moguce samo treba prihvatit i drugo misljenje a ne glumit odma pametnjakovica i gledat kako ces kome suknut kako bi dokazo svoju (ne) inteligenciju.Najlkakse danas bit papak izgleda.Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
Lik je imao ranije psihickih problema, eto pravio je pauzu, sad i ta djevojka sto ga je ostavila.
Da li postoje neke kontrole s vremena na vrijeme pilota? Cisto da se vidi je li ok sve s njim.
Sve i da je bio kvar na avionu, ovaj je ostavio previse tragova iza sebe koji upucuju da je zakucao avion u planinu.
Ja svoje zasnivam na dostupnim cinjenicama. Moguce je da je sve laz, ne znam.
Opet, ako je avion bio na servisu, nekako mi je bas bezdusno da su se usutili i rizikovali, poslai 150 ljudi u mogucu smrt.
Kako je vec vise puta objasnjeno, nema logike da je mogao drzati blokiranim vrata cijelo vrijeme. Definitivno je to uradio pri svjesnom stanju. Onda proslost, psihicka nestabilnost i djevojka koja ga je ostavila. Sve se uklapa, kao u jeftinom trileru. Previse slucajnosti da ne bi bilo istina, a opet sve je moguce namjestiti ako se hoce. Sumnjam da su Nijemci toliko rizikovali, jer kad bi se otkrilo da je u pitanju neka sabotaza ili fusheraj, prvo sto bi se mogla ova kompanije poslelamiti sa poslom, onda cijela Lufthansa, a sigurno bi avioprijevoz na globalnom nivou dobio zestok udarac. Naravno, to ne znaci da bi se ljudi prestali voziti avionima, jer to je jednostavno nemoguce. Jedino pozitivno iz ovoga je sto ce se morati poraditi na pilotima i kopilotima, da ce sigurno sad biti provjeravani ko da idu u neki svemirski program.
-
VjecitiStudent
#2579 Re: Avionske nesrece
To je priča koje se moraju čvrsto držati, jer ako se ispostavi da su znali da imaju samoubicu na mjestu pilota, tužbe će ih tek onda odrati.Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
Meni je cudno da mu poslodavci tvrde da je sve ok s njim, a eto haman nije bio psihicki podoban.
-
Gabrielo
#2580 Re: Avionske nesrece
Daj nam svoju pricu desavanja?Ljakan wrote:Ja i dalje kontam da ovaj nije kriv a ovo sto pitam pitam da vidim "da nije slucajno"....VjecitiStudent wrote:Jer ti je svo blago interneta na dohvat ruke, kao i nama.Ljakan wrote:Vidis kako znate bit fini kad hocete.Treba nekad i pustit druge da misle drugacije a ne odma ko coban reagovat.To se odnosi na ove mudrace sto misle da svi moraju gledat pravo ko oni.
Vidjecemo sta ce istraga pokazat dalje.
Prvo guglaj, čitaj, razmišljaj, pa ako ima osnova, tek onda opleti o zavjerama.
sto bi guglo kad imam ovde vas sto znate sve bolje od gugla?
Ljudska glupost je stvarno beskonacna.
-
todd_smith
#2581 Re: Avionske nesrece
sjecas se onog pilota sto je SPASIO 155 osoba kada je sletio u Hudson rijeku prije par godina, kada je ispao heroj?jefferson wrote: Nije bas tako. Iako mnogi avioni nose oznake Uniteda, Delte ili Americana, to nisu te kompanije, to su nezavisne kompanije. Npr. Atlantic Southeast Airlines je bio jedan od najvecih kooperanata Delte ali i Uniteda. PSA nosi oznake Delte i Uniteda, ali su samo kooperant.
Oni su problem, te kompanije koje opsluzuju Atlantu i recimo Valdostu u Georgiji, ili Denver i Grand Junction u Koloradu.
Velike komapnije imaju direktne letove sa vecim gradovima i gradovima koji se ne mogu opsluziti sa regionalnim avonima (CRJ i slicno) nego samo sa avionima tipa A320 ili B737.
Piloti koji rade za Deltu, United ili AA su dobro placeni.
Taj lik dok je spasavao 150 zivota, bio je na plati oko 25.000USD koja se smanilja za 40% u prethodnim godinama, i nije imao pravo na penziju, tj izgubio je istu kao i njegove kolege.
Njegov kopilot je izjavio nakon nesrece u jednom intervjuu:
Ne trazim nikakav izgovor niti opravdavam, nego samo dajem kao primjer zasto bi jedan pilot mogao biti pod tolikim stresom"For the last six years, I have worked seven days a week between my two jobs just to maintain a middle class standard of living."
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2582 Re: Avionske nesrece
Dobro, a sta ce s cinjenicom da je pauzirao 6 mjeseci ili koliko vec zbog problema sa stresom? I s ovim da je iz Amerike dosao sa statusom da je nepogodan za letenje? Mogu oni obmanjivati javnost, ali ovo je propust i morace debelo platiti za to.VjecitiStudent wrote:To je priča koje se moraju čvrsto držati, jer ako se ispostavi da su znali da imaju samoubicu na mjestu pilota, tužbe će ih tek onda odrati.Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
Meni je cudno da mu poslodavci tvrde da je sve ok s njim, a eto haman nije bio psihicki podoban.
-
Gabrielo
#2583 Re: Avionske nesrece
Smijesno je poticati pricu o slabom placanju pilota. Daleko su oni ispred prosjecnog gradjana.
Ovaj Andreas je imao kucu vrijednu 400000 i pored toga jos jedan stan.
- Ljakan
#2584 Re: Avionske nesrece
Nemam ja nikakvu pricu svemocna inteligencijo samo ne mislim na prvu i kako drugi hoce.Gabrielo wrote: Daj nam svoju pricu desavanja?
Ljudska glupost je stvarno beskonacna.
- insomnia78
#2585 Re: Avionske nesrece
Kuca je roditeljskaGabrielo wrote:Smijesno je poticati pricu o slabom placanju pilota. Daleko su oni ispred prosjecnog gradjana.
- almirony
#2586 Re: Avionske nesrece
Meni je nekako sve ovo previše ishitreno. Objaviti odmah drugog dana, bez svih relevatnih podataka, bez podataka iz druge crne kutije, bez sprovedene kompletne istrage, izletiti sa ovakvom izjavom i optužbom malo mi je iffy. Po meni neprofesionalno i neozbiljno, ma koliko uvjerljivi bili podaci iz prve crne kutije, trebali su ipak pričekati.
Aviation consultant Gideon Ewers speaking on Sky, is questioning the French prosecutors “speculative” assertions in yesterday’s press conference. Any such information should only have been given after a complete technical investigation, he added.
I’m saying we have an incomplete picture. It ridiculous to make these accusations at this stage of an investigation.
The Independent reports that Vereinigung Cockpit, known in English as the German Airline Pilots Association, said it was too quick to draw conclusions before the recovery of the second black box.
The flight data recorder contains detailed information about the plane’s operations and altitude to accompany audio from the cockpit.
Ilja Schulz, President of the association, said:
We should not rush to conclusions based upon limited data.
The reasons that led to this tragic accident will only be determined after all data sources have been thoroughly examined.
Aviation consultant Gideon Ewers speaking on Sky, is questioning the French prosecutors “speculative” assertions in yesterday’s press conference. Any such information should only have been given after a complete technical investigation, he added.
I’m saying we have an incomplete picture. It ridiculous to make these accusations at this stage of an investigation.
The Independent reports that Vereinigung Cockpit, known in English as the German Airline Pilots Association, said it was too quick to draw conclusions before the recovery of the second black box.
The flight data recorder contains detailed information about the plane’s operations and altitude to accompany audio from the cockpit.
Ilja Schulz, President of the association, said:
We should not rush to conclusions based upon limited data.
The reasons that led to this tragic accident will only be determined after all data sources have been thoroughly examined.
- insomnia78
#2587 Re: Avionske nesrece
To je bilo 2009-e decko je letio sest godina poslije togaTomahawk11 wrote:Dobro, a sta ce s cinjenicom da je pauzirao 6 mjeseci ili koliko vec zbog problema sa stresom? I s ovim da je iz Amerike dosao sa statusom da je nepogodan za letenje? Mogu oni obmanjivati javnost, ali ovo je propust i morace debelo platiti za to.VjecitiStudent wrote:To je priča koje se moraju čvrsto držati, jer ako se ispostavi da su znali da imaju samoubicu na mjestu pilota, tužbe će ih tek onda odrati.Tomahawk11 wrote:Dakle, doslo se do teorija zavjere. Sto je tesko prihvatiti da je u pitanju samoubistvo?
- OldMayor
#2588 Re: Avionske nesrece
Toliko nesreca se desilo u proslosti gdje su i Boeing i Airbus direktno bili na udaru, pa su otkriveni ti nedostaci. Dakle, to je totalna glupost da ce se zbog nekakvog profita sakriti pravi razlog.graue_maus wrote:juce su rekli da su neke poruke prosle ...Ljakan wrote:ne postoji mogucnost da mu je bilo lose i da je pao u nesvjest te pritisno taj prekidac?ako si uzbuđen a on je moro bit sa obzirom da je namjerno to imao u cilju uradit promjena u disanju je trebala doci do izrazaja.mene i dalje zanima a vidim niko ne napisa jel se mogu iz aviona slat poruke sa mobitela?
ali se vise ne govori o tome , svi su se oborili na kopiota , on je za sve kriv .........
bivsi minister za promet je u jednoj diskusiji , rekao da bi se trebalo cekat na dalju istragu .......i ne unapred osudjivati ......
negdje sam vidjela komentar da se teorijom samoubistva , pomjera fokus od pravi razloga tragedije , da avion nije bio ok ..........i sa tim bi airbus pao u krizu, a vecinski vlasnik airbusa je francuska .........po meni nekako su prebrzo nasli razlodg zasto se sve desilo , tipicno zatskavanje necega .........
Da ne govorimo koliko stotina ljudi moras uvuci u tu 'zavjeru'.
Skontaj da ce 150 porodica traziti super ultra detaljne izvjestaje da vide sta se desilo sa njihovim najmilijima itd itd...Al tipicni zavjeras to ne moze vidjeti, djaba da mu sutra das oficijalni izvjestaj, on ce opet naci neko svoje objasnjenje.
Ja se slazem da treba jos malo sacekati, i ja s prva nisam mogao da vjerujem u ovako nesto, ali sumnjam da bi ljudi izlazili sa ovakvim optuzbama da nemaju dokaze za to. I skontaj da su oni sve preslusali, te da su donijeli te zakljucke. Mi dobijamo informacije iz desete ruke.
Inace slusam na radiju da su Kanada, Norveska i ostali sad krenuli sa promjenama procedura gdje uvijek mora jos neko biti u kabini, ako pilot ili kopilot izadje. I kontam pa jbt gdje im je pamet bila i zasto to nije bilo obavezno do sada. Previse je povjerenja dato pilotima. Ali ajd na stranu povjerenje, ali kako nikome nije palo na pamet, pa sta ako jedan izadje a drugi padne u nesvjest, pukne ga inarkt itd... ne znam, i dalje mi je takav propust nevjerovatan.
-
Gabrielo
#2589 Re: Avionske nesrece
Pa imao je i svoj stan. Ne bi se moglo reci da je imao novcanih problema.insomnia78 wrote:Kuca je roditeljskaGabrielo wrote:Smijesno je poticati pricu o slabom placanju pilota. Daleko su oni ispred prosjecnog gradjana.
Depresivan lik. Cura ga ostavila. To je to.
- ćiribiribela
#2590 Re: Avionske nesrece
Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,.. 
- insomnia78
#2591 Re: Avionske nesrece
Ne bih se ja zaljetao sa tim razlozimaGabrielo wrote:Pa imao je i svoj stan. Ne bi se moglo reci da je imao novcanih problema.insomnia78 wrote:Kuca je roditeljskaGabrielo wrote:Smijesno je poticati pricu o slabom placanju pilota. Daleko su oni ispred prosjecnog gradjana.
Vjerujem da je on namjerno oborio avion ali ovo sa curom je najvjerovatnije izmisljeno
-
todd_smith
#2592 Re: Avionske nesrece
eto neka dodje ona policija i vidi da je gabrielo zatvorio slucaj, to je to
-
todd_smith
#2593 Re: Avionske nesrece
airwaves.ćiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,..
lakse se dise.
Last edited by todd_smith on 27/03/2015 11:46, edited 1 time in total.
- OldMayor
#2594 Re: Avionske nesrece
Crna kutija, zatim podaci sa radara, ostalih cuda - sve to na hrpi je pokazalo da je lik zakljucao vrata, odbijao da otvori, pilot ga molio, plakao, ovaj sutio i pritisnuo dugme da se avion postepeno spusta i na kraju se zabio u planinu.almirony wrote:Meni je nekako sve ovo previše ishitreno. Objaviti odmah drugog dana, bez svih relevatnih podataka, bez podataka iz druge crne kutije, bez sprovedene kompletne istrage, izletiti sa ovakvom izjavom i optužbom malo mi je iffy. Po meni neprofesionalno i neozbiljno, ma koliko uvjerljivi bili podaci iz prve crne kutije, trebali su ipak pričekati. [/i]
Ne znam sta je tu ishitreno, pa valjda jbt strucnjaci znaju o cemu se radi kada vide sve te podatke i informacije koje su dobili.
I sumnjam da bi izlazili sa ovako ozbiljnim optuzbama da nemaju dobro uporiste za to. Pa zamisli jbt nekoga optuziti da je ubio 150 ljudi onako na prvu? Pa samo bi njegova porodica mogla uzeti milione za klevetu...
Dakle, ljudi su sigurno dobro culi sta se desavalo...mi jos nemamo punu sliku, imamo nekoliko informacija na kapaljku sto daju...Polako bice i zvanicni izvjestaj i znat ce se sve.
- insomnia78
#2595 Re: Avionske nesrece
Sinoc sam gled'o na tv-u bivseg pilota i covjek se kune da je nemoguce da se na snimku "crne kutije" cuje disanjećiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,..
-
vade_mecum
#2596 Re: Avionske nesrece
udruzenja/sindikati pilota uglavnom staju u odbranu pilota dok mediji idu od umjerenih komentara do razvlacenja uzduz i popijeko (Bild prednjaci u tome - Amok-Pilot
)
uglavnom, meni je jako cudna cinjenica da je njegovo disanje do zadnjeg trena ostalo ujedanceno...mislim, ides u sigurnu smrt, meni bi puls i srcani pritisak otisli u mp3.
uglavnom, meni je jako cudna cinjenica da je njegovo disanje do zadnjeg trena ostalo ujedanceno...mislim, ides u sigurnu smrt, meni bi puls i srcani pritisak otisli u mp3.
-
vade_mecum
#2597 Re: Avionske nesrece
ćiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#2598 Re: Avionske nesrece
@insomnia78,
Svejedno, zar nije rizik da imas uposlenika koji je oznacen kao nepodoban? Svakako je rigorizna procedura da se dodje do posla pilota. Cudno mi je obzirom da su u pitanju Nijemci da uposle covjeka koji je, ipak, imao mrlju u proslosti.To je bilo 2009-e decko je letio sest godina poslije toga
- uglavnomja
#2599 Re: Avionske nesrece
Gabrielo wrote:Pa imao je i svoj stan. Ne bi se moglo reci da je imao novcanih problema.insomnia78 wrote:Kuca je roditeljskaGabrielo wrote:Smijesno je poticati pricu o slabom placanju pilota. Daleko su oni ispred prosjecnog gradjana.
kuca je 400.000 FUNTI, ili preko milion markica.
- suncica24
#2600 Re: Avionske nesrece
"Normalno disanje" ne znaci da mu srce nije kucalo 220 na satćiribiribela wrote:Meni je jezivo ovo za kopilotovo mirno disanje. Znaci umires i ubijas jos 149 ljudi sa sobom i do kraja dises mirno,..