asurbanipal wrote:Ali ibn Ebu Talib, kojeg najčešće spominjemo kao Imama Alija, ili Hazreti Alija, rođen je 600. godine po kršćanskom računanju vremena, ili 22 godine prije preseljenja muslimana iz Mekke u Medinu. Njegovo tijelo prvi put dotače zemlju u svetom prostoru Ka'be. To se zbi u vrijeme kada su njegov otac, Ebu Talib, i rođak Muhammed s.a.w.a. bili izvan Mekke. Fatima, mati njegova, dade mu imena Esed (Asad) i Hajdar (oba u značenju - Lav), a otac kada stiže u grad, pridjenu mu ime Zejd. Muhammed a.s. nakon što dođe u Mekku, privi svojim grudima dijete i pozva ga Bogu Uzvišenom imenom Ali*. Toplina tih grudi i svjetlost poziva bijahu kolijevka djetetu, koje će ga odnjihati i uzdići do uzorite predanosti istini, pravdi i slobodi.
Brigu o djetetu preuze Muhammed. O tome je, poslije, Imam 'Ali kazivao: "Kada bijah dijete, uzeo me je u okrilje svoje. Običavao me je privijati uz grudi svoje i stavljati mi pored sebe u postelji svojoj, primicati tijelo svoje blizu moga, te mi omogućavati da mirišem miomiris njegov. Nikada nije našao laž u govorenju mome, niti slabost u bilo kojem postupku mome. A ja sam ga slijedio poput devčeta koje slijedi trag majke svoje. Svaki dan mi je pokazivao, u obliku znamenja, neke od osobina svojih i naređivao mi da ih slijedim. Svake godine odlazio je u osamu na Hiru, gdje sam ga gledao. a gdje ga niko drugi gledao nije. Gledao sam svjetlost Objave i Poruke i udisao sam miris vjerovjesništva."
Pitanje o vremenu Alijina prihvaćanja islama nestaje u onome stisku tek rođena djeteta na Muhammedovim grudima. Njegov život je posve odražavao život Muhammedov. On nikada ni u čemu drugom do u Muhammedu nije tražio izvor topline i prosvjetljaja. Kada je Poslaniku Božijem, poslije tri godine tajnog pozivanja u islam, naređeno da istupi u javnost i glasno pozove bliže srodnike Predavanju Bogu, naložio je Aliji da priredi gozbu i na nju pozove sve sinove i unuke zajedničkog im pradjeda Abdulmuttaliba. Na poziv se odazva četrdeset Abdulmuttalibovih potomaka, ali Ebu Leheb, taj prokleti potpaljivač vatre, prekide Muhammeda a.s. i onemogući mu smjeranu objavu. Sutradan se potomci Abdulmuttalibovi ponovo skupiše, pa im Muhammed a.s. objavi Poziv Božiji i svoju zadaću: "Nema Boga osim Allaha i Muhammed je rob Njegov i Poslanik Njegov !" Tada im reče: "Ko mi između vas želi pomoći u nošenju moga amaneta ? Ko želi biti moj izaslanik i namjesnik, kao što to Harun (Aron) bijaše Musau (Mojsiju) ?" Svi stajahu začuđeni i nijemi. I niko se ne odazva pozivu. Usta i uspravi se samo hazreti 'Ali i reče: "O Poslaniče, evo me, prihvaćam ! Iako sam najmlađi među nama, s najsuznijim očima i najslabijim nogama, o Poslaniče, želim biti namjesnik tvoj nad njima !" Poslanik onda reče: "Ovo je moj brat, moj izvršitelj (izaslanik) i namjesnik među vama. Pokorite mu se i budite mu poslušni."
Imam 'Ali je uzoriti svjedok i pomagač Pečatu vjerovjesnika i poslanika Božijih, koji za njeg kaže: "On je učitelj onima kojima sam ja učitelj. Neka Svemoćni Bog bude prijatelj njegovim prijateljima i neprijatelj njegovim neprijateljima. Pomozi Bože, onima koji mu pomažu, a razori nadu onima koji ga izdaju !" I nadalje Poslanik a.s. kaže: "Ja sam grad znanja a 'Ali kapija na tom gradu. Zato, ko god hoće znanje, treba ga učiti od Alije - mir neka je s njim !"
Poslije nekog osamljenja Poslanika a.s. i Alije, drugovi upitaše Aliju: "Kakav je dogovor napravio s tobom ?" On odgovori: "Poučio me hiljadu vrata znanja i otvorio iz svih njih još po hiljadu vrata."
* 'Ali (aliyyun): prvi stupanj pridjeva izveden iz korijena 'ala koji između ostalog znači biti visok, uzdizati se, biti uzvišen, odlikovati se, isticati se. Prema tome 'Ali znači Visok, Uzvišen, Prvoredan, Izvrstan, Odličan, Plemenit, Čuven...
Islam - pitanja i odgovori
- Diwan
#2576 Re: Islam - pitanja i odgovori
- asurbanipal
#2577 Re: Islam - pitanja i odgovori
U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
"Ja sam Znak Svemoćnog. Ja sam gnosa misterija. Ja sam Početak Početaka. Ja sam blizak sjaju Božjeg veličanstva. Ja sam Prvi i Posljednji, Očiti i Skriveni. Ja sam Lice Boga. Ja sam ogledalo Boga, svevišnji Kalam. Tabula secreta. Ja sam onaj koji se u Evanđelju zove Elija. Ja sam onaj koji čuva tajnu Božjeg Poslanika."

"Ja sam Znak Svemoćnog. Ja sam gnosa misterija. Ja sam Početak Početaka. Ja sam blizak sjaju Božjeg veličanstva. Ja sam Prvi i Posljednji, Očiti i Skriveni. Ja sam Lice Boga. Ja sam ogledalo Boga, svevišnji Kalam. Tabula secreta. Ja sam onaj koji se u Evanđelju zove Elija. Ja sam onaj koji čuva tajnu Božjeg Poslanika."

- zagortenej
#2578 Re: Islam - pitanja i odgovori
Aferimasurbanipal wrote:U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
- nasa
#2579 Re: Islam - pitanja i odgovori
Islam - pitanja i odgovori
A mogu ja i brisati!
A mogu ja i brisati!
- Towelie
#2580 Re: Islam - pitanja i odgovori
Da li je zeni dozvoljeno da sama bude moderator na forumu?
(ŠALJIVO)
- basicm
#2581 Re: Islam - pitanja i odgovori
A vidite, kod nas sunija se za ove rijeci ide u vatru!asurbanipal wrote:U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
- zagortenej
#2582 Re: Islam - pitanja i odgovori
neki očito misle da će biti ovako:

- kritichar
#2583 Re: Islam - pitanja i odgovori
drago mi je kad ovako javno istupate sa stavovima, a ne da se reklamirate kao normalni muslimaniasurbanipal wrote:U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
Reci: “Zovite one koje pretpostavljate mimo Allaha! Ne vladaju težinom atoma na nebesima niti na Zemlji, i nemaju oni u njima nikakva udjela, i nema On među njima nikakva pomagača.
I neće koristiti kod Njega posredovanje, izuzev onom kome dopusti. Dok, kad se otkloni strah iz srca njihovih, reći će: “Šta to reče Gospodar naš?” Reći će: “Istinu.” A On je Uzvišeni, Veliki.
- nasa
#2584 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ne kontam, ko ovo kaze i kakve veze to ima s Elijom, zar Elija nije kod nas jednako jedan od poslanikasurbanipal wrote:U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
- nasa
#2585 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ti mislis da je situcija povoljnija ako je u drustvu, da nije samaTowelie wrote:Da li je zeni dozvoljeno da sama bude moderator na forumu?(ŠALJIVO)
- zagortenej
#2586 Re: Islam - pitanja i odgovori
nasa wrote:Ne kontam, ko ovo kaze i kakve veze to ima s Elijom, zar Elija nije kod nas jednako jedan od poslanikasurbanipal wrote:U "Prodici velike Objave" (Hutbat al-Bayan), koja se pripisuje I.-om Imamu Aliju, izražava se jedan vječiti Imam:
helenejse, pripisacu tvom citiranju ...a lici na Isusa, na ovoj slici!

pa sad bas da lice...mozda zbog brade....
- nasa
#2587 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ma mislim u folu blazeno, sija lice, djeca okolo i tako...a sad znam da ima velikih varijacija u tim prikazima, toliko da ko zna kako su ljudi izgledali fakat...
Nego, sta ti kazes, i hazreti Aliju svasta pripisu da je pricao?Ozbiljno, ima i tu materijala kao i s nekim hadisima....
Nego, sta ti kazes, i hazreti Aliju svasta pripisu da je pricao?Ozbiljno, ima i tu materijala kao i s nekim hadisima....
- zagortenej
#2588 Re: Islam - pitanja i odgovori
Naravno da ima, nisu ni mainstream sije imune na razne manipulacije zarad širenja ideologije. Imaš neki konkretan primjer?nasa wrote:Ma mislim u folu blazeno, sija lice, djeca okolo i tako...a sad znam da ima velikih varijacija u tim prikazima, toliko da ko zna kako su ljudi izgledali fakat...
-
m_l
#2589 Re: Islam - pitanja i odgovori
Eh, posto si i na ovoj temi prije par dana istu pricu potencirao, mozes i ovdje odgovoriti i postaviti link, kad vec neces na onoj temi.zagortenej wrote:
kazu u bosni nema potpore dzihadistima, a portal akos.ba objavljuje klipove vodje jemenske al kaide anwara al awlakija, kojeg su ameri ubili, kao da je on neki ucenjak od koga treba uzimati znanje, ali sve mudro, da se bosnjaci radikaliziraju:
-
Dick Wanker
#2590 Re: Islam - pitanja i odgovori
Sta kaze Islam o nastanku svijeta? Big bang itd?
-
malocvijece
#2591 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dick Wanker wrote:Sta kaze Islam o nastanku svijeta? Big bang itd?
Kur'an navodi de je nebo sazdanoi da se neprestano siri, da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina i da su raskomadani i jos mnogo toga. Nisam citirala posto ne znam napamet. Arapska rijec sema ne znaci nuzno nebo (atmosferu) koje mi vidimo/osjecamo/lako osjetilima spoznajemo, nego sve sto je iznad/oko zemlje.
Ovo pitanje ti je lako istraziti i na googleu, a imas i par knjiga napisane na tematiku fizika, prirodni zakoni i ono sto je od toga spomenuto u vjerskim knkigama. Proguglaj autora Caner Taslaman.
- asurbanipal
#2592 Re: Islam - pitanja i odgovori
nasa wrote:Ma mislim u folu blazeno, sija lice, djeca okolo i tako...a sad znam da ima velikih varijacija u tim prikazima, toliko da ko zna kako su ljudi izgledali fakat...
Imaš slika i Muhammeda a.s. Trebam li ih stavljati ?
- asurbanipal
#2593 Re: Islam - pitanja i odgovori
nasa wrote:
Ne kontam, ko ovo kaze i kakve veze to ima s Elijom, zar Elija nije kod nas jednako jedan od poslanikhelenejse, pripisacu tvom citiranju ...a lici na Isusa, na ovoj slici!
Duhovnost je za neke ipak viša matematika.
@zagor, gledao sam nedavno dokumentarac na Nacionalnoj geografiji o životu Isusa, predstavama njegovog lika. I uglavnom, došlo se do zaključka da je Isus ipak bio malo tamnije puti, što je i logičnije. Ove predstave bijelog i evropeiziranog Isusa koje danas imamo mogu se protumačiti ideologijom eurocentrizma.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Eurocentrizam
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocentrism
- zagortenej
#2594 Re: Islam - pitanja i odgovori
gledao sam taj dokumentarac, ali zašto sad mijenjati nešto što je uvriježeno stotinama godina, ljudi ne vole promjeneasurbanipal wrote:nasa wrote:
Ne kontam, ko ovo kaze i kakve veze to ima s Elijom, zar Elija nije kod nas jednako jedan od poslanikhelenejse, pripisacu tvom citiranju ...a lici na Isusa, na ovoj slici!
Duhovnost je za neke ipak viša matematika.
@zagor, gledao sam nedavno dokumentarac na Nacionalnoj geografiji o životu Isusa, predstavama njegovog lika. I uglavnom, došlo se do zaključka da je Isus ipak bio malo tamnije puti, što je i logičnije. Ove predstave bijelog i evropeiziranog Isusa koje danas imamo mogu se protumačiti ideologijom eurocentrizma.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Eurocentrizam
https://en.wikipedia.org/wiki/Eurocentrism
- nasa
#2595 Re: Islam - pitanja i odgovori
Nije problem u duhovnosti vec u ambicioznosti, mislim prica sunije vs sije
ali dobro... znam da vi to volite gledati s romanticne strane.
- undefined007
-
m_l
-
m_l
#2598 Re: Islam - pitanja i odgovori
zagortenej wrote:
kazu u bosni nema potpore dzihadistima, a portal akos.ba objavljuje klipove vodje jemenske al kaide anwara al awlakija, kojeg su ameri ubili, kao da je on neki ucenjak od koga treba uzimati znanje, ali sve mudro, da se bosnjaci radikaliziraju:
Nema odgovora. Nema dokaza. Al' imaju tvoje lazi, manipulacije i smutnje. Dzevadovim stopama revolucije.zagortenej wrote:taj isti AKOS postavlja predavanje od al qaidinog sejha kao da je to sasvim normalno, niko ni da osudi to. ja mislim da je to zabrinjavajuce.
Fuj!
- kritichar
#2599 Re: Islam - pitanja i odgovori
I spit on you

- zagortenej
#2600 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesam li to uvrijedio tvog boga Akosa?m_l wrote:zagortenej wrote:
Nema odgovora. Nema dokaza. Al' imaju tvoje lazi, manipulacije i smutnje. Dzevadovim stopama revolucije.zagortenej wrote:taj isti AKOS postavlja predavanje od al qaidinog sejha kao da je to sasvim normalno, niko ni da osudi to. ja mislim da je to zabrinjavajuce.
Fuj!