Razocarenje za 3,2,1...

Post Reply
Mister Yes

#2576 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Pa genije, nece biti tuzba po istom osnovu.

Po tvom prijedlogu je narusen drugi princip, moje pravo da moj glas vrijedi jednako. Gdje je dovoljno da postoji neki scenario gdje covjek sa vise glasova nece proci.

Mentalni kapacitet zlatne ribice bi ovo dosad skontao, bez da mu tri puta objasnis kako to da nema veze kako se bira prvi, kako nema veze sto postoji mogucnost da osigurac ne igra ikakvu ulogu itd...
Hajmo ovako. Evo recimo da se slažem sa tobom (naravno da se ne slažem ali hipotetski). Šta nam onda ostaje?

Izborne jedinice? Ne može jer bi jedna imala 4 puta više glasača
Kontrolno područje? Ne može, reko madner.
Indirektni izbor? Ne može, reko Dodik.
Federacija indirektni a RS direktni? Ne može jer je asimetrija i članovi iz federacije ne bi imali isti legitimitet kao član iz RS-a
Elektorski sistem? Opet ne može jer bi jednih bilo 4 puta više.

Šta ostaje majstore? Treći entitet? Jel to poenta tvoje priče? Jer ako sve drugo ne može onda ostaje samo treći entitet ili totalni haos.
madner

#2577 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Izborne jedinice mogu, ako budu priblizno jednako gradjana.
Mogu i prva dva.

To sto ne postoji vecina da progura promjene je problem OHR-a, oni su tu za takve situacije.
Mister Yes

#2578 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Vidim ti si strucnjak. :D

Znaci, ti smatras da ako je sistem takav da postoji mogucnost da ne dodje do diskriminacije isti nije sam po sebi diskriminatoran, mada postoje mogucnosti da se diskriminacija desi? Stvarno, zaista, ozbiljno? :lol:
Da li je onda i čuveni 5+5 model diskriminacijski? Više je nego jasno da će i po tom modelu drugi član dobiti manje glasova nego neko ko je većinu svojih glasova dobio u prvih 5 kantona. Potpuno isti slučaj kao i ovaj prijedlog "kontrolnog područja". Desit će se sasvim sigurno da jedan ako ne i dva kandidata ne uđu u predsjedništvo iako su imali više glasova od kandidata koji je ušao.

Uostalom, to se dešavalo i prije Komšića. Znalo se desiti da Bošnjak ne uđe iako ima više glasova od Hrvata a isto izborno područje. :D

Ako je model 5+5 također diskriminirajući zašto Fule stoji iza njega? Sasvim je jasno da bi Fule i EU prihvatili 5+5. Ako bi prihvatili 5+5 onda bi prihvatili i "kontrolno područje". A ti tuži posije koga hoćeš.
Mister Yes

#2579 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Izborne jedinice mogu, ako budu priblizno jednako gradjana.
Mogu i prva dva.

To sto ne postoji vecina da progura promjene je problem OHR-a, oni su tu za takve situacije.
Još je ZAVNOBIH definisao ravnopravnost naša 3 naroda. Ova zemlja je nastala na toj osnovi. A i prije toga za vrijeme Turaka tri naroda su dijelila funkcije. Pa i u vrijeme Austrougarske. I u pripremama za Dayton (ustavna osnova) rečeno je da će biti "predstavnici" a ne pripadnici. Grešku definitivno treba ispraviti ako želimo suživot u ovoj zemlji. Ta tvoja militantna priča nigdje ne vodi.
madner

#2580 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Zato sto se Fule bavi problemom na stolu, sa presudom na stolu. Neko drugi ce za 5 godina imati drugi problem, tj. mi.
madner

#2581 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Izborne jedinice mogu, ako budu priblizno jednako gradjana.
Mogu i prva dva.

Još je ZAVNOBIH definisao ravnopravnost naša 3 naroda. Ova zemlja je nastala na toj osnovi. A i prije toga za vrijeme Turaka tri naroda su dijelila funkcije. Pa i u vrijeme Austrougarske. I u pripremama za Dayton (ustavna osnova) rečeno je da će biti "predstavnici" a ne pripadnici. Grešku definitivno treba ispraviti ako želimo suživot u ovoj zemlji. Ta tvoja militantna priča nigdje ne vodi.
Sve je to ljepo divno i krasno, ali ljudska prava su malo starija. Ravnopravnost naroda se moze traziti tamo gdje nisu ugrozena individualna. To je drustveno dostignuce i tekovina civilizacije kojoj pripadamo. Dakle, tek kada zakon u potpunosti uvazi gradjanska prava svakog, nece se morati mjenjati za par godina.

To sto ne mozete smisliti nacin da to uradite, nije moj problem. :D

Kakva militanta prica?
Mister Yes

#2582 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Zato sto se Fule bavi problemom na stolu, sa presudom na stolu. Neko drugi ce za 5 godina imati drugi problem, tj. mi.
Po tvom mišljenju hoćemo. Po mom nećemo. Nekako mi je draže kad znam da se i Fule slaže samnom :izet:
Mister Yes

#2583 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote: Sve je to ljepo divno i krasno, ali ljudska prava su malo starija. Ravnopravnost naroda se moze traziti tamo gdje nisu ugrozena individualna. To je drustveno dostignuce i tekovina civilizacije kojoj pripadamo.
Tačno. Ali ovi prijedlozi ne ugrožavaju ljudska prava. Da ugrožavaju ne bi Fule i EU stajali iza njih.
madner

#2584 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Naveo sam ti primjer sa tvojim osiguracem i platom. Ako ti je toliko tesko shvatiti analogiju, nije do mene.
seln

#2585 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by seln »

A da vi to privatnim porukama...?
Alfons Kauders

#2586 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

fakat :D
madner

#2587 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by madner »

Ovako je ljepse. :D
miki.ba

#2588 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by miki.ba »

Da li to znaci, da bi u tom slucaju, ta zamisljena izborna jedinica, sa 1/4 stanovnika kantona Sa, odredjivala validnost izbora i da li bi bojkotom mogli blokirati izbore u BiH...ako im se digne kurac?
Mister Yes

#2589 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

madner wrote:Naveo sam ti primjer sa tvojim osiguracem i platom. Ako ti je toliko tesko shvatiti analogiju, nije do mene.
Tvoj primjer je niđe veze. Glasač nema izbora za kojeg člana će glasati. Plata ga fiksno svrstava u jedan tabor. Kod mog modela to nije slučaj jer ja mogu izabrati da li ću učestvovati u izboru prvog ili drugog člana. Ako glasam za HDZ ili HDZ90 kandidata učestvujem svojom voljom u izboru drugog člana. A ako glasam za nekog SDA, SDP, SBB kandidata učestvujem svojom voljom u izboru prvog člana. U tvom primjeru glasač nema tu slobodu jer ga plata unaprijed određuje. Dakle primjer ti je niđe veze što se imalo dokazati.
Last edited by Mister Yes on 23/01/2014 12:27, edited 1 time in total.
Mister Yes

#2590 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Mister Yes »

miki.ba wrote:Da li to znaci, da bi u tom slucaju, ta zamisljena izborna jedinica, sa 1/4 stanovnika kantona Sa, odredjivala validnost izbora i da li bi bojkotom mogli blokirati izbore u BiH...ako im se digne kurac?
:-) Svašta u Božijoj bašći.

Eto ako se plašiš bojkota može se dodati dodatna klauzula da u slučaju bojkota u ZHK, u predsjedništvo idu prva dva iz Federacije tačka. :roll:
Alfons Kauders

#2591 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

miki.ba wrote:Da li to znaci, da bi u tom slucaju, ta zamisljena izborna jedinica, sa 1/4 stanovnika kantona Sa, odredjivala validnost izbora i da li bi bojkotom mogli blokirati izbore u BiH...ako im se digne kurac?
da
miki.ba

#2592 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by miki.ba »

Mister Yes wrote:

Eto ako se plašiš bojkota može se dodati dodatna klauzula da u slučaju bojkota u ZHK, u predsjedništvo idu prva dva iz Federacije tačka. :roll:
Ne primjetis da si izbore i rezulte izbora oslonio na par kradeze papcina sa nekog kamenjara.
Hafis

#2593 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

Ja, baš je tužno to što bi ovaj predloženi nacrt zakona mogao dovesti do povrede nečijih građanskih, tj glasačkih prava, a da ne govorimo o društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo. Pa zar vi stvarno mislite da tu priču još netko puši?
Teorijski gledano, postoji i takva mogućnost, ali to je sitnica u odnosu što se time rješava.
BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela, što bi rekli medicinari Salus aegroti suprema lex
Ili prihvatiti i takvu mogućnost da nečiji glas u određenoj kombinaciji KOD IZBORA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA i ne bude vrijedio kao nečiji drugi, ili se gurati k'o dva ovna na brnu i kroz već opjevanu rahat patnju čekati tu najavljenu ''demografsku pobjedu'' i the end.
Ne znam što običan narod misli, ali znam da bošnjački politički vrh teško došivljava neminovni gubitak te ''simbolične stolice'', (kako je vole nazvati kada treba umanjiti stvarni značaj te funkcije i nesposobnost onog populiste koji trenutno tu boravi) i zaklanja se iza skrbi o ''društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo''.
Alfons Kauders

#2594 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:Ja, baš je tužno to što bi ovaj predloženi nacrt zakona mogao dovesti do povrede nečijih građanskih, tj glasačkih prava, a da ne govorimo o društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo. Pa zar vi stvarno mislite da tu priču još netko puši?
Teorijski gledano, postoji i takva mogućnost, ali to je sitnica u odnosu što se time rješava.
BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela, što bi rekli medicinari Salus aegroti suprema lex
Ili prihvatiti i takvu mogućnost da nečiji glas u određenoj kombinaciji KOD IZBORA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA i ne bude vrijedio kao nečiji drugi, ili se gurati k'o dva ovna na brnu i kroz već opjevanu rahat patnju čekati tu najavljenu ''demografsku pobjedu'' i the end.
Ne znam što običan narod misli, ali znam da bošnjački politički vrh teško došivljava neminovni gubitak te ''simbolične stolice'', (kako je vole nazvati kada treba umanjiti stvarni značaj te funkcije i nesposobnost onog populiste koji trenutno tu boravi) i zaklanja se iza skrbi o ''društvenim dostignućima i tekovinama civilizacije kojoj pripadamo''.
ok, peti put onda da te pitam - da li podrzavas da se u sklopu reforme takodjer uvedu mehanizmi za otklanjanje blokada?

meni nimalo ne smeta da se napravi neko rjesenje po kojem ce vecinski hrvatski krajevi birati jednog clana predsjednistva... ali mi smeta ako cemo biti taoci jedne politicke stranke koja ce moci blokirati sve procese u drzavi tako sto npr. ne imenuje delegate za dom naroda iz kantona koji ima stanovnika koliko i jedno tuzlansko predgradje
bole1st

#2595 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by bole1st »

Bojkot ne moze da napravi neku stetu u slucaju kad ne postoji propisana minimalna izlaznost da bi izbori bili validni. Cak i da bojkot potpuno uspije, uvijek ce izaci bar 5% stanovnika, sto je dosta. Cak i 5 stanovnika je dovoljno.
Jedino da se nasilno sprijeci odrzavanje izbora i da se nigdje ne otvore izborna mjesta, sto je potpuno druga prica od bojkota.
Alfons Kauders

#2596 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

bole1st wrote:Bojkot ne moze da napravi neku stetu u slucaju kad ne postoji propisana minimalna izlaznost da bi izbori bili validni. Cak i da bojkot potpuno uspije, uvijek ce izaci bar 5% stanovnika, sto je dosta. Cak i 5 stanovnika je dovoljno.
Jedino da se nasilno sprijeci odrzavanje izbora i da se nigdje ne otvore izborna mjesta, sto je potpuno druga prica od bojkota.
ok, isto pitanje onda - imas li ti sta protiv da se to fino i regulise? tako da hdz bojkotom ili blokadom nekog procesa ne moze blokirati ostale nivoe vlasti? (ili sda, ili neka deseta stranka)
Hafis

#2597 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Hafis »

miki.ba wrote:
Mister Yes wrote:

Ne primjetis da si izbore i rezulte izbora oslonio na par kradeze papcina sa nekog kamenjara.
Šta fali, i to je BiH. i što ako su papci?
Ne može svatko biti frajer iz sarajevsko-zeničko-tuzlanskog bazena. To je posebna hava.
cyprus

#2598 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by cyprus »

madner wrote:Po tvom prijedlogu je narusen drugi princip, moje pravo da moj glas vrijedi jednako.
Tvoj glas ni dosad nije vrijedio kao nečiji tuđi glas... Generalno su rijetki izborni sistemi u svijetu gdje svačiji glas vrijedi jednako... Tako da sam prilično siguran da ''pravo na jednaku vrijednost glasa'' ne postoji :-D
Last edited by cyprus on 23/01/2014 13:19, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2599 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
miki.ba wrote: Ne primjetis da si izbore i rezulte izbora oslonio na par kradeze papcina sa nekog kamenjara.
Šta fali, i to je BiH. i što ako su papci?
Ne može svatko biti frajer iz sarajevsko-zeničko-tuzlanskog bazena. To je posebna hava.
tako je - mora se neko i baviti prirodom... :D mi smo ipak zaduzeni za privredu (viditi broj stanovnika i udjel u GDP-u navedenih islamisticko-komunisticko-ateistickih kantona) :D

elem dakle sta cemo s tim blokadama hafise moj? :D ne valja da multietnicari mogu izabrati clana predsjednistva, ali eto sasvim je ok da jedan kanton od 50,000 ljudi moze blokirati drzavu? :D i ucjenjivati :D
p206

#2600 Re: Razocarenje za 3,2,1...

Post by p206 »

Hafis wrote: BiH jednostavno nije država kao druge, i uza nju moraju vrijediti ponekad i neka druga načela
Slažem se. Predlažem da se pravno i zakonski usvoji načelo da oni koji očigledno rade protiv države budu uklonjeni iz vlasti.
Post Reply