Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dobar osjecaj

#2576 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dobar osjecaj »

bumerangss wrote:pa sta ja znam... mislim iz budjeta su plte :D
Ali evo sad cujem da je Vlada KS usvojila moratorij (jel se tako kaze) abranu zaposljavanja u svim ministarstvima i javnim firmama do 31.12. :-)
Nema ti tu apsolutnog znaka jednakosti izmedju finansiranja iz budzeta i drzavnih sluzbenika. Prilicno sam sigurna da niko od medicinskog osoblja u KCU ili domovima zdravlja nije drzavni sluzbenik.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2577 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

dobar osjecaj wrote:
Ali evo sad cujem da je Vlada KS usvojila moratorij (jel se tako kaze) abranu zaposljavanja u svim ministarstvima i javnim firmama do 31.12. :-)
Nema ti tu apsolutnog znaka jednakosti izmedju finansiranja iz budzeta i drzavnih sluzbenika. Prilicno sam sigurna da niko od medicinskog osoblja u KCU ili domovima zdravlja nije drzavni sluzbenik.
Tacno. Mada su oboje poseban rezim radnih odnosa.
mali_balon

#2578 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Glupo je trositi vrijeme na ovakve rasprave, amidzinom malom ili maloj se da ugovor na odredjeno, ili ugovor o djelu ili povremenim ili privremenim aktivnostima ili kako se vec zove (nemam pojma kako se zovu ali kontate o cemu govorim) i jope mali ima platu iz buzeta ali nema status drzavnog sluzbenika sve dok ne dobije "pravi" ugovor koje ce, naravno, dobiti prvi i zbog kojeg ce biti raspisan konkrus, zakona radi....dakleM ovo bacanje prasine je samo da narod zna
gilla

#2579 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by gilla »

Medicinski radnici ne primaju plate iz budzeta.
Mada ako su ovom odredbom obuhvacene sve javne ustanove onda se odnosi i na kcus.
SukiJr

#2580 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SukiJr »

Eto ljudi moji nakon 3g na birou, mnogih odbijenica i gledanja kako se drugi zapošljavaju i ja se napokon zaposli u jednoj velikoj firmi u Tuzli i to bez ikakve štele , koverti , ne pripadnosti ni jednoj stranci ali i nepoznavanja nikoga u toj firmi. :izet:

Izgleda da još uvijek ima ljudi koji cijene znanje jer kad sam rekao direktoru da sam znao dobiti 10 iz matematike na faksu kod jednog teskog profe gdje su svi redom padali i napustali faks covjek se zabazekno jer je neki njegov rodjak napustio faks zbog tog profe. :D

Meni prvi radni dan pocinje sljedece sedmice u ponedjeljak
Eto onda ne gubite nadu i zaposlit cete se nekad. Sretno. :run:
ExNihilo

#2581 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

SukiJr wrote:Eto ljudi moji nakon 3g na birou, mnogih odbijenica i gledanja kako se drugi zapošljavaju i ja se napokon zaposli u jednoj velikoj firmi u Tuzli i to bez ikakve štele , koverti , ne pripadnosti ni jednoj stranci ali i nepoznavanja nikoga u toj firmi. :izet:

Izgleda da još uvijek ima ljudi koji cijene znanje jer kad sam rekao direktoru da sam znao dobiti 10 iz matematike na faksu kod jednog teskog profe gdje su svi redom padali i napustali faks covjek se zabazekno jer je neki njegov rodjak napustio faks zbog tog profe. :D

Sretno drugar.
razonoda

#2582 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

SukiJr wrote:Eto ljudi moji nakon 3g na birou, mnogih odbijenica i gledanja kako se drugi zapošljavaju i ja se napokon zaposli u jednoj velikoj firmi u Tuzli i to bez ikakve štele , koverti , ne pripadnosti ni jednoj stranci ali i nepoznavanja nikoga u toj firmi. :izet:

:? NE mogu vjerovati , da si napustio fax zbog tog profe.

I, svi VI niste nasli nacina da ''''urazumite''' tu osobu. :stasreko:
SukiJr

#2583 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SukiJr »

razonoda wrote:

:? NE mogu vjerovati , da si napustio fax zbog tog profe.

I, svi VI niste nasli nacina da ''''urazumite''' tu osobu. :stasreko:
Nisam ja napustio faks nego poznanik od direktora :thumbup:
razonoda

#2584 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by razonoda »

ok
SRETNO SA POSLOM--- :-D pamet u glavu , guzicu uza zid :lol:
SukiJr

#2585 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SukiJr »

razonoda wrote:ok
SRETNO SA POSLOM--- :-D pamet u glavu , guzicu uza zid :lol:
:lol: :thumbup:
Muuky

#2586 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Muuky »

Igde ikakav posao?
Tacnije zavrsio Ekonomiju al sam radio svasta..
Od vozaca,skladistara.. Postavljao laminate,parkete,podove brusio,lakirao..krecio itd
mirsek

#2587 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Muuky wrote:Igde ikakav posao?
Od vozaca,skladistara.. Postavljao laminate,parkete,podove brusio,lakirao..krecio itd
Ako imalo znas o kompjuterima a solidan si sa matematikom uci programiranje .
A mozes i o mrezama uciti.
Cekajuci godinama posao iz ekonomske struke 90% stvari sa faxa ces zaboraviti a poslodavci vrlo rijetko primaju ljude koji ne mogu odmah da ulete u masinu i koje moraju uvoditi u posao 2 ili vise mjeseci.
Dzole_SSS

#2588 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

mirsek wrote:
Cekajuci godinama posao iz ekonomske struke 90% stvari sa faxa ces zaboraviti a poslodavci vrlo rijetko primaju ljude koji ne mogu odmah da ulete u masinu i koje moraju uvoditi u posao 2 ili vise mjeseci.
Ma joj, sta da ti kazem. Ja bi mu mozda predlozio slican savjet, ali nije to bas tako. Ljudi misle da je jednostavno sada to zavrsiti.
Ja sam licno zavrsio pravo, i naravno u toj struci bez adekvatne "veze" moze covjek samo cekati. Ali sam se iskreno zaletio i krenuo na IT, bas za programera.
Nije stvar u matematici, koliko je stvar sto covjek treba da odvoji jedno dobro vrijeme gdje bi se mogao apsolutno posvetiti programiranju, jer programiranje nije bubanje knjige napamet, vec stalna praksa i praksa...
Ja sam prosao slicna iskustva kao ti, a ti poslovi su mi se zgadili kad su me uzeli zajebavati u vezi placanja, a isao studirao da budem neko i nesto i zavrsim na montazama. Danas radim nesto drugacije, "bolje" u neku ruku, ali opet nedovoljno.

Tako iskreno, ako si voljan prakticno jedno 5h dnevno odvojiti, dakle cist mozak da imas, tj mozda je bolje formulisati, ako si to u mogucnosti, sto ja nisam jer dnevno ne stignem zbog drugih poslovnih obaveza jedva 1h uhvatiti, onda ti toplo savjetujem da krenes u tu avanturu, koja ti naravno sutra moze otvoriti mnoga vrata, samo nemoj nikad misliti da diploma kursa programiranja mozda pobijediti fakultetsku diplomu u struci IT-a.
Postoji nacin da moze, ali moras postati vrhunski programer, tako da u tom slucaju nema zime za tebe svakako... :-D
mirsek

#2589 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Dzole_SSS wrote:
mirsek wrote:
Ma joj, sta da ti kazem. Ja bi mu mozda predlozio slican savjet, ali nije to bas tako. Ljudi misle da je jednostavno sada to zavrsiti.
Ja sam licno zavrsio pravo, i naravno u toj struci bez adekvatne "veze" moze covjek samo cekati. Ali sam se iskreno zaletio i krenuo na IT, bas za programera.
Nije stvar u matematici, koliko je stvar sto covjek treba da odvoji jedno dobro vrijeme gdje bi se mogao apsolutno posvetiti programiranju, jer programiranje nije bubanje knjige napamet, vec stalna praksa i praksa...
Ja sam prosao slicna iskustva kao ti, a ti poslovi su mi se zgadili kad su me uzeli zajebavati u vezi placanja, a isao studirao da budem neko i nesto i zavrsim na montazama. Danas radim nesto drugacije, "bolje" u neku ruku, ali opet nedovoljno.

Tako iskreno, ako si voljan prakticno jedno 5h dnevno odvojiti, dakle cist mozak da imas, tj mozda je bolje formulisati, ako si to u mogucnosti, sto ja nisam jer dnevno ne stignem zbog drugih poslovnih obaveza jedva 1h uhvatiti, onda ti toplo savjetujem da krenes u tu avanturu, koja ti naravno sutra moze otvoriti mnoga vrata, samo nemoj nikad misliti da diploma kursa programiranja mozda pobijediti fakultetsku diplomu u struci IT-a.
Postoji nacin da moze, ali moras postati vrhunski programer, tako da u tom slucaju nema zime za tebe svakako... :-D
Ma ako zavrsis CISCO i dobijes njihov certifikat ili neki od MS-a a koji su medjunarodno priznati onda samo neko neuk moze da to ne cijeni ako apliciras za posao npr. admina mreza koji CISCO pokriva.
To bi ti bilo kao da dobijes certifikat za certificiranog racunovodju i neko ti kaze da ne mozes raditi kod njega u racunovodstvu jer nisi zavrsio ekonomski fakultet.
Ako mislis na certifikat bas iz programiranja onda tu nisam siguran sta se vise cijeni fax, certifikat ili iskustvo i kojim redoslijedom.
Fakultet te uci osnove svega sto ti moze ali i ne mora zatrebati za tvoj posao od mreza, raznog programiranja, baza podataka, servera, raznih operativnih sistema itd.
Na faksu steknes vrlo dobru osnovu za skoro sve oblasti (C++ , proceduralno i objektno orijentirano programiranje kao i algoritme obradis temeljito sto je super osnova za buduceg programera) a ti ces svakako morati da se za neku oblast opredjelis i da nju usavrsavas konstantno.
Vrlo rijetko neko moze biti ekspert u svim oblastima koje obradjuje na faksu jer jednostavno nemas vremena da se u svim oblasti usavrsavas.
Leia_Organa

#2590 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Leia_Organa »

mirsek wrote:
Koliko mi vremena treba da naučim programirati ako i izdvojim pomenutih pet sati dnevno za učenje? :zoka:
To mi se sve više čini kao dobra opcija za budućnost.
mirsek

#2591 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Leia_Organa wrote:
mirsek wrote:
Koliko mi vremena treba da naučim programirati ako i izdvojim pomenutih pet sati dnevno za učenje? :zoka:
To mi se sve više čini kao dobra opcija za budućnost.
Zavisi koliko imas prethodnog znanja iz IT oblasti i kako si dobra u matematici.
Ako si dobra u obje oblasti imas fine sanse da za pola godine naucis C++ KAO BAZU a kad njega naucis onda ucenje ostalih jezika nije problem.
Java ti je npr. puno laksa od C++ i kad njega naucis za Javu se mozes spremiti za maksimalno par mjeseci.
Radio Sarajevo

#2592 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Radio Sarajevo »

Ja sam krenuo na kurs programiranja i shvatio da mi je to odvratno i da ću radije biti bez posla nego to raditi cijeli život. Dobar sam s kompjuterima i imam dovoljno znanja da to mogu naučiti, ali sam ipak shvatio da to nije za mene.

A da ne pričam da su mi kolege bili totalno čudni likovi kojima se diže pri pomisli da su isprogramirali nešto... Užas...
Radio Sarajevo

#2593 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Radio Sarajevo »

Radio Sarajevo wrote:Ja sam krenuo na kurs programiranja i shvatio da mi je to odvratno i da ću radije biti bez posla nego to raditi cijeli život. Dobar sam s kompjuterima i imam dovoljno znanja da to mogu naučiti, ali sam ipak shvatio da to nije za mene.

A da ne pričam da su mi kolege bili totalno čudni likovi kojima se diže pri pomisli da su isprogramirali nešto... Užas...
Btw, našao sam super posao kasnije, tako da mi nije trebalo :).
Dzole_SSS

#2594 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Dzole_SSS »

Radio Sarajevo wrote:
Radio Sarajevo wrote:Ja sam krenuo na kurs programiranja i shvatio da mi je to odvratno i da ću radije biti bez posla nego to raditi cijeli život. Dobar sam s kompjuterima i imam dovoljno znanja da to mogu naučiti, ali sam ipak shvatio da to nije za mene.

Btw, našao sam super posao kasnije, tako da mi nije trebalo :).
A jbg, sta da ti kazem. Tako da obicno biva. Ja imam malo slican problem, gdje sam upisao ovo jer nisam imao vise sta cekati kako nisam uspijevao do posla. Medutim, kako sam uspio jedan posao izganjati ne mogu glave da dignem kako treba tako pored velike zelje za ovim ne mogu da stignem, a ulozio lovu u to... jbg

Opet kazem, covjek treba sve da proba jer se samo tako moze pronaci.
Ja imam jednog prijatelja koji je na cetvrtoj godini medicine odustao i presao na pravo koje je kasnije diplomirao. To je sve normalno...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2595 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

Image
LeonardoAC

#2596 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by LeonardoAC »

Zna li neko šta znači ovo Federalni zavod za zpošljavanje što je objavio javni poziv ?
hoće li biti kantonalni javni poziv ili je ovo to ?
dufa

#2597 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dufa »

Forumaši, slijedeće sedmice imam razgovor u opštinskom sudu za poziciju referent sudski dostavljač pa me interesuje da li neko ima iskustva sa ovim razgovorom u sudu da mi kaže šta obično pitaju.
Hvala :)
vješalica

#2598 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by vješalica »

rezervisano
dostavljac

#2599 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dostavljac »

.
dufa

#2600 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dufa »