Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2576 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by bitanga_sa_otesa »

Black swan wrote: blek en deker :D hiltovka
ma jok,ona smetljarska iz obi-ja CMI :-D
Grean

#2577 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Grean »

Nadam se da ce kruzni na Sipu imati i semafore za vrijeme spice inace ima d bude haos.

Sto se tice ovog kod SCC-a i Alte tu je pod moranje da se kombinuje sa semaforima.

U oba slucaja najbitniji su prije svega zbog pjesaka ali i zato sto u vrijeme spice sam kruzni tok bi doprinjeo pogorsanju protoka ukoliko ne bude signalizacije.
kakaljin

#2578 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Grean wrote:Nadam se da ce kruzni na Sipu imati i semafore za vrijeme spice inace ima d bude haos.

Sto se tice ovog kod SCC-a i Alte tu je pod moranje da se kombinuje sa semaforima.

U oba slucaja najbitniji su prije svega zbog pjesaka ali i zato sto u vrijeme spice sam kruzni tok bi doprinjeo pogorsanju protoka ukoliko ne bude signalizacije.
Kružni tok služi da se izbjegnu semafori i da se ubrza saobraćaj, a ti bi u kružne još dodavao semafore.
Logovan

#2579 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Čuj semafori u kružnom toku. :-)
P308

#2580 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

Kruzni tok kod Alte i SCC? Zanimljivo. Kako bi to izgledalo i kako bi se nas narod snasao u istom s obzirom na velicinu raskrsnice?
studiorum_tuzlaensis

#2581 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kad vidim kad upale desni žmigavac kad ulaze u kružni, momentalno bi se zabio u debila. Kao, pali žmigavac da mi kaže da ide desno... :twisted: A ima debila, upale i lijevi, kao idu oni skroz okolo. Nek slobodno malo podebljaju onu knjigu TESTOVI... ZoOBS je valjda relikvija sad, uskladit malo sa novim zakonima, praksama i normama ništa ne fali, ionako je sve ko slikovnica.

Da ne govorm o ponašanju i prestrojavanju, sve go debil na cesti. Nisu ni stariji vozači bolji, valjda kružni tok u Jugi nije haman ni postojao, ili su ga rijetki vidjeli po N. Sadu i Beogradu kad su kopali kanale na radnim akcijama.
supercali

#2582 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

studiorum_tuzlaensis wrote:Kad vidim kad upale desni žmigavac kad ulaze u kružni, momentalno bi se zabio u debila. Kao, pali žmigavac da mi kaže da ide desno... :twisted: A ima debila, upale i lijevi, kao idu oni skroz okolo. Nek slobodno malo podebljaju onu knjigu TESTOVI... ZoOBS je valjda relikvija sad, uskladit malo sa novim zakonima, praksama i normama ništa ne fali, ionako je sve ko slikovnica.

Da ne govorm o ponašanju i prestrojavanju, sve go debil na cesti. Nisu ni stariji vozači bolji, valjda kružni tok u Jugi nije haman ni postojao, ili su ga rijetki vidjeli po N. Sadu i Beogradu kad su kopali kanale na radnim akcijama.
Kad ulazis u kruzni sa desnim to je valjda znak da izlazis na prvom
Kad dajes lijevi izlazis na trecem cetvrtom desetom
Zmigavci za kruzni znace nesto ako nisi znao
drndalo

#2583 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by drndalo »

studiorum_tuzlaensis wrote:Kad vidim kad upale desni žmigavac kad ulaze u kružni, momentalno bi se zabio u debila. Kao, pali žmigavac da mi kaže da ide desno... :twisted: A ima debila, upale i lijevi, kao idu oni skroz okolo. Nek slobodno malo podebljaju onu knjigu TESTOVI... ZoOBS je valjda relikvija sad, uskladit malo sa novim zakonima, praksama i normama ništa ne fali, ionako je sve ko slikovnica.

A ti si od onih sto stedi na zmigavac sijalicama...? Aferim...
So What!

#2584 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Kružni tok na Marijin Dvoru je bespotreban.
So What!

#2585 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

studiorum_tuzlaensis

#2586 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by studiorum_tuzlaensis »

supercali wrote: Kad ulazis u kruzni sa desnim to je valjda znak da izlazis na prvom

To bi značilo nešto da se neko pridržava toga i da je nepisano pravilo i slično, već svi ih onako po ćejfu i kako su naučili.

Može se upaliti žmigavac, ali je besmisleno. :)
Grean

#2587 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Grean »

kakaljin wrote:
Grean wrote:Nadam se da ce kruzni na Sipu imati i semafore za vrijeme spice inace ima d bude haos.

Kružni tok služi da se izbjegnu semafori i da se ubrza saobraćaj, a ti bi u kružne još dodavao semafore.
Znao sam da ce se naci neki komentar poput neboluze onog Niksica u njegovom kritickom predizbornom videu kako eto samo mi izmisljamo kruzne tokove sa semaforima misleci na onaj na Ilidzi.

Svuda u svijetu, kruzni tokovi na frekventnim raskrsnicama i frekventnim pjesackim prelazima imaju semafore. Semafori obicno rade u spici ili stalno zavisno od frekventnosti. Za pjesake se aktiviraju pritiskom dugmeta u svako doba dana (znaci ugasen je ali kad dodje pjesak, pritisne dugme upali se crveno svjetlo za vozace).

Ako nema semafora na frekventnim raskrsnicama i u spici, pogotovo tamo gdje je saobracajna kultura kao kod nas, kruzni tok se zacepi i onda vlada pravilo jaceg. O pjesacima i njihovoj sansi da predju ulicu ne treba ni pricati.

Prednost kruznog toka nije samo propusnost vec i preduprjedjivanje teskih nesreca jer debili ne mogu profurati kroz raskrsnicu s tim da i sa semaforom ima vecu propusnost od klasicne raskrsnice jer NEMA LIJEVOG SKRETANJA i to je bitnija stvar u prici od semafora.
Grean

#2588 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Grean »

Logovan wrote:Čuj semafori u kružnom toku. :-)
I tebi je odgovoreno prethodnim postom :D

Evo malo primjera za nas Bosnjake posto mislimo kao i obicno da smo mi izmislili toplu vodu.
Image

Image

Image

Ali posto se bojim se da i ovi koji planiraju razmisljaju na ovaj nacin, koji ce nam semafor u kruznom nasa situacija oko 4 popodne radnim danom bit ce otprilike ovakva.

Image

A kome nije mrsko evo Poljak je napravio i studiju na temu kruzni tok sa semaforom u urbanim podrucjima. Njihov zakljucak je da je propusnost veca sa semaforom.

Performance and Safety of Roundabouts with Traffic Signals

The paper presents designs, advantages and some drawbacks of various layouts of roundabouts with traffic signals, used in
urban arterials on crossings with large traffic volumes. The authors analyze signal settings with alternative phasing used at
intersections that can provide the intersection capacity of about 6500 veh/h in 2x2 lanes arterials or even 8000 veh/h in 2x3
lanes arterials. Accident statistics for roundabouts with traffic signals in Krakow are also given and discussed. In addition,
presented are practical examples of changes of signalized roundabouts geometry; reconstruction into a form of turboroundabout
and its effects regarding traffic safety and good performance.

4. Analysis of operational performance of two-phase and multiphase traffic signaling

The comparisons show much higher capacities of the signalized roundabout in comparison with a two-lane
roundabout without traffic signals.

5. Traffic safety at signalized roundabouts

In Krakow from a few decades operate 11 roundabouts with traffic signals. Regarding safety (number of
accidents and collisions per one million vehicles a year ) the most important of these roundabouts located on main
urban arterials are situated among 25 most dangerous intersections with traffic signals (out of 230). Figures 8 and9 show the statistics of road collisions and accidents at roundabouts with traffic signals in Krakow in the period of 2000-2011.

On the basis of available statistics, the following conclusions can be drawn:

The traffic volumes at signalized roundabouts in urban areas are in the range of 4500 – 6500 veh/hour in peak
periods (7.00-9.00 and 14.00-17.00),
The number of accidents and collisions as well as the number of persons injured at signalized roundabouts in
Krakow show a decreasing trend, despite a significant increase in traffic volumes,

http://ac.els-cdn.com/S187704281204390X ... 9d4c907289
Last edited by Grean on 05/01/2017 12:18, edited 1 time in total.
Nepass

#2589 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Nepass »

P308 wrote:Kruzni tok kod Alte i SCC? Zanimljivo. Kako bi to izgledalo i kako bi se nas narod snasao u istom s obzirom na velicinu raskrsnice?
Samo pjesake skloniti, funkcioniralo bi. Sve se vremenom nauci.
supercali

#2590 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by supercali »

studiorum_tuzlaensis wrote:
supercali wrote: Kad ulazis u kruzni sa desnim to je valjda znak da izlazis na prvom

To bi značilo nešto da se neko pridržava toga i da je nepisano pravilo i slično, već svi ih onako po ćejfu i kako su naučili.

Može se upaliti žmigavac, ali je besmisleno. :)
Nije besmisleno ja u krznom ako vidim da dajes lijevi znam da ces uci u unutrasnju trako ako vidim desni znam da ces odmah izaci i tako znam kako da se postavim i ja i ostali
Kod oba zmigavca prvi u ukljucenju desno moze uci u kruzni bez da ceka gdje ces ti i sl
__Phoenix__

#2591 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by __Phoenix__ »

Žmigavci nisu obavezni pri ulasku u kružni.
ultima_palabra

#2592 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by ultima_palabra »

Daš desni pri izlasku iz kružnog... ako ćeš izaći na prvom izlazu onda ga možeš dati i na ulazu.
Seawolf

#2593 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Seawolf »

Nepass wrote:
P308 wrote:Kruzni tok kod Alte i SCC? Zanimljivo. Kako bi to izgledalo i kako bi se nas narod snasao u istom s obzirom na velicinu raskrsnice?
Samo pjesake skloniti, funkcioniralo bi. Sve se vremenom nauci.
A gdje sa tramvajima?

Je li i njih skloniti?
jao_situacije

#2594 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

ta raskrsnica treba da ima 2 nivoa, a tramvaj ne može pod zemlju zbog stanica znači da bi fra anđela zvizdovića trebala pod zemlju
kakav crni kružni tok u zg ima kružni tok kad se ide prema zagrebačkoj areni ima 4 trake u kružnom ako sam ja dobro izračunao, još kad uđe šleper vrtiš se po 5 puta da izađeš

najgora raskrsnica u zg
kakaljin

#2595 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

jao_situacije wrote:ta raskrsnica treba da ima 2 nivoa, a tramvaj ne može pod zemlju zbog stanica znači da bi fra anđela zvizdovića trebala pod zemlju
kakav crni kružni tok u zg ima kružni tok kad se ide prema zagrebačkoj areni ima 4 trake u kružnom ako sam ja dobro izračunao, još kad uđe šleper vrtiš se po 5 puta da izađeš

najgora raskrsnica u zg
Ja sam kroz tu raskrsnicu prosao mali milion puta i jedino prvi put sam imao problem, a kasnije iz koje god trake sam ulazio izlazio sam gdje trebam bez problema. Jer u krajnjoj desnoj imas cak zljeb da mozes izaci samo na prvi izlaz.

A za kruzni kod nas ima negdje prezentacija kruznog na pofalicima na dva nivoa, pa tako bi trebalo ga napraviti taj na Marijindvoru, na pofalicima i jos neki dalje a ostale zatvoriti za izlaz na glavnu vec preusmjeriti na te kruzne tokove. Time bi se ubrzao saobracaj na glavnoj cesti, i ukine se lijevo skretanje.
Grean

#2596 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Grean »

Kruzni tok je preci za raskrsnicu kod Marsalke da se rijesi lijevo skretanje za tunel kao kao sto je potreban i za raskrsnicu kod zeljeznicke na juznoj longtudinali. Isto tako na Otoci ne bi bilo lose.

Sve se da rijesiti, pa i tramvaj jer da je bio kruzni tok one djevojke vjerovatno ne bi poginule. Dva nivoa mi se cini over kill.
Seawolf

#2597 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Seawolf »

jao_situacije wrote:ta raskrsnica treba da ima 2 nivoa, a tramvaj ne može pod zemlju zbog stanica znači da bi fra anđela zvizdovića trebala pod zemlju

najgora raskrsnica u zg
U pravu si, tu raskrsnicu treba rješiti u dva nivoa, ali ne tako kako si ti rekao.

Pod zemlju ide saobraćajnica sa većim prometom (npr. Ljubljanska avenija u Zagrebu, Kriegsstraße u Karlsruhe-u), a to je u našem slučaju Zmaja od Bosne, kako bi se saobraćaj vozila smjerom istok-zapad i zapad-istok, odvijao bez prekida.

Na nivou zemlje ostaju tramvajske pruge, pješaci, automobili koji voze smjerovima sjever-jug i jug-sjever i automobili koji mijenjaju smjer kretanja, a njihovo međusobno propuštanje, treba regulisati semaforima.
Nepass

#2598 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Nepass »

Zar nece podzemnu praviti :))

Nema sanse ondje kruzni da funkcionira, svi bi vozili desnom trakom da udju u vanjsku u kruznom :D
Ne znam sta me prenese da bi bila dobra ideja.
jao_situacije

#2599 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by jao_situacije »

kakaljin wrote:

najgora raskrsnica u zg
Ja sam kroz tu raskrsnicu prosao mali milion puta i jedino prvi put sam imao problem, a kasnije iz koje god trake sam ulazio izlazio sam gdje trebam bez problema. Jer u krajnjoj desnoj imas cak zljeb da mozes izaci samo na prvi izlaz.

A za kruzni kod nas ima negdje prezentacija kruznog na pofalicima na dva nivoa, pa tako bi trebalo ga napraviti taj na Marijindvoru, na pofalicima i jos neki dalje a ostale zatvoriti za izlaz na glavnu vec preusmjeriti na te kruzne tokove. Time bi se ubrzao saobracaj na glavnoj cesti, i ukine se lijevo skretanje.
i šta sad ako si ti prošao i ako si se zajebao jednom
jesi li koristio tu raskrsnicu kad su proširivali lučko tj. jadransku aveniju ?
jesi li koristio u toku saobraćajne špice ?
jesi li koristio kad krenu šleperi ili autobusi prema areni ?
koliko puta u toku jednog dana kad si bio u zg si koristio taj kružni tok ?
evo uzmimo da si bio u zg 7 dana, koliko si koristio puta taj kružni tok u 7 dana ?
kakaljin

#2600 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Seawolf wrote:

najgora raskrsnica u zg
U pravu si, tu raskrsnicu treba rješiti u dva nivoa, ali ne tako kako si ti rekao.

Pod zemlju ide saobraćajnica sa većim prometom (npr. Ljubljanska avenija u Zagrebu, Kriegsstraße u Karlsruhe-u), a to je u našem slučaju Zmaja od Bosne, kako bi se saobraćaj vozila smjerom istok-zapad i zapad-istok, odvijao bez prekida.

Na nivou zemlje ostaju tramvajske pruge, pješaci, automobili koji voze smjerovima sjever-jug i jug-sjever i automobili koji mijenjaju smjer kretanja, a njihovo međusobno propuštanje, treba regulisati semaforima.

Nesto ovako treba napraviti
Post Reply