Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
milojicabrzi

#2576 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Frutek wrote: 30/10/2023 20:32
Evolution_IV wrote: 30/10/2023 20:24
Frutek wrote: 30/10/2023 20:14

Opel je ostao na 4 modela haman, a Peugeot digao cijene strašno. Ne može to proći. Citroen ista priča, da nije onog C3, ne bi ni njih bilo na mapi. Samo Skoda, pomalo VW (Golf i T-Roc izvlače), Huyndai, Kia, Dacia, to je to u BiH. Generalno, siromasna drzava i auta su toliko poskupila da su preko noci otisla van domašaja većine nas.
nisu ni ti jeftini sto se prodaju, nego su sigurica i povoljni ulsovi leasinga i finansiranja, inace ne bi ni njih bilo...

al zato ima glc na listi, odakle vise pare pleme vam jebem lopovsko...
Ne znam druze, meni isto nije ništa jasno. Ja sam se ljetos raspitivao za kupovinu auta, gdje god sam spomenuo leasing, gledaju te ko da si gubav. Sljedeći korak je kriminalna procjena mog auta koje je staro 8 godina, kupljeno novo kod nas i ja sam jedini vlasnik, auto kupljeno sa tadasnjom top opremom zaista, daju ti procjenu da za te pare ne mozes uzet ni pregazenog, isprevrtanog pasata lubeničara iz Njemacke. Jedino za sta su oni zainteresovani su prodaja za keš, a čak su mi to i predlozili u jednom salonu, nakon razmatranja staro za novo, pola dana ostao tamo, kao ne bi mi ipak uzeli staro za novo, ali evo dat cemo neki popust za keš. Pa sta cu reko s 2 auta, gledaju te nijemo. Pa tako moze bilo ko vodit salon. Evo auto na stanju, uzmi njega, istresi keš . Fali truda, poduzetničke volje da se proda, ovdje samo cekaju kupca da on njima ušeta sa torbom para, da jos puno ne gnjavi, istrese keš i to je to. Tako oni to zamisljaju.

Najbolje ti je da sam svoje auto prodaješ, mi smo isto uradili tako...

Uglavnom, koncesionari će još i nekako uzeti auto ako je dobro "prodajivo" i traženo na tržištu, eventualno ako je model iz njihove mreže, a rijetko se žele baviti "custom" autima, odnosno rijetkim modelima koje je neko uzeo kao sebi, imaju jaku opremu koja im podiže cijenu, a nije ih lako prodati ili nisu tražena...

Auto je nekad dosta teško prodati, ako je na tržištu "osjeka" para, auto dilera ima puno, sa ušminkanim grobovima koji obaraju cijenu i teško je prodati domaćinski auto koji vrijedi, vjeruj mi, lično sam se uvjerio. Ja sam kao i ti, imao auto kupljeno u BiH, relativno je tražen i prisutan model kod nas, bio sam jedan vlasnik, pa je opet auto bio u oglasu mjesec i po-do dva kad je konačno prodat, malo jer su nam dosadile mušterije koje peglaju, preprodavci i sl, a malo jer je istek registracije bio blizu (na 20-ak dana), pa smo dobili iznos otprilike 500 KM veći, nego što su nam nudili u zamjeni staro za novo.

Nije iznos za odbaciti...vrijedilo se malo peglati po oglasima, a najbolje je kad ti prodaješ svoje auto, jer najbolje znaš kako stoje stvari, sa kojom cijenom možeš ići itd.

U ovom poslu, nema emocija, samo su novci u pitanju i ako ideš na zamjenu staro za novo, moraš biti spreman na neki kolateral.

Ne govorim o bezobrazno niskim ponudama, to ne vrijedi komentarisati, ali realno, najbolje ćeš ti riješiti prodaju svog auta, osim ako ti se baš ne žuri i ne želiš se peglati radi nekih 500-1000 KM uštede.
Frutek

#2577 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Frutek »

Hvala ti na savjetu prijatelju, opisao si tačno moju situaciju, ja samo u opremi imam min 15.000 na autu a sad da ga prodajem za 25k, nema smisla. Auto posjeduje opremu koja se i dan danas mora doplatiti a 2016 godište. I onda da doplatim 50k za nešto iole bolje. Trebao sam doplatiti 44.000 i VW salon odustane, mozes mislit. Ovo auto kad sam kupovao, dao sam staro i 28k, a sad 44k nisu htjeli. Eto koliko su vremena zla i naopaka. Odlučio sam zadržati auto, do kad, vidjecemo, ogadili su mi kupovinu.
azdralovic

#2578 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by azdralovic »

Frutek wrote: 31/10/2023 10:02 Hvala ti na savjetu prijatelju, opisao si tačno moju situaciju, ja samo u opremi imam min 15.000 na autu a sad da ga prodajem za 25k, nema smisla. Auto posjeduje opremu koja se i dan danas mora doplatiti a 2016 godište. I onda da doplatim 50k za nešto iole bolje. Trebao sam doplatiti 44.000 i VW salon odustane, mozes mislit. Ovo auto kad sam kupovao, dao sam staro i 28k, a sad 44k nisu htjeli. Eto koliko su vremena zla i naopaka. Odlučio sam zadržati auto, do kad, vidjecemo, ogadili su mi kupovinu.
a realno i VW pun plac ima polovnih auta, a kupaca sa lovom ne fali da bi se peglali sa otkupom
Frutek

#2579 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Frutek »

azdralovic wrote: 31/10/2023 10:04
Frutek wrote: 31/10/2023 10:02 Hvala ti na savjetu prijatelju, opisao si tačno moju situaciju, ja samo u opremi imam min 15.000 na autu a sad da ga prodajem za 25k, nema smisla. Auto posjeduje opremu koja se i dan danas mora doplatiti a 2016 godište. I onda da doplatim 50k za nešto iole bolje. Trebao sam doplatiti 44.000 i VW salon odustane, mozes mislit. Ovo auto kad sam kupovao, dao sam staro i 28k, a sad 44k nisu htjeli. Eto koliko su vremena zla i naopaka. Odlučio sam zadržati auto, do kad, vidjecemo, ogadili su mi kupovinu.
a realno i VW pun plac ima polovnih auta, a kupaca sa lovom ne fali da bi se peglali sa otkupom

Pa upravo to druze. Otvori sajtove Porshe, Brcko Gas, Nipex, bilo kojeg Audi, VW salona i pogledaj njihove cijene rabljenih. Strahota. Ja nisam tražio ni približno takve cifre i opet neće. Fuj. Zato sam napisao u ranijem postu, oni bi samo Cash. Tako svako može radit u pm.
milojicabrzi

#2580 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Ne diraj ništa, ako ti je auto koje imaš, mlađe od 12 godina i ima manje od 120 000 km na satu :-D

Sada nije vrijeme za kupovinu novog auta, jer su cijene stvarno otišle u nebo.

Mi smo našeg odlučili prodati jer je bio prešao 12 godina starosti, imao na vidiku nekih 1500 KM ulaganja u narednih godinu-dvije, da se dovede u top stanje...ni sada nisam siguran jesmo li ga trebali ostaviti sebi, uložiti hiljadu-dvije KM i imati sigurno i dobro auto za minimum 5-6 narednih godina, ali opet kažem, neka smo, otišli smo na bolje i novo auto, sa 5-godišnjom garancijom po cijeloj Europi, što je valjda svakom vozaču cilj :run: :thumbup: :bih:
Frutek

#2581 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Frutek »

milojicabrzi wrote: 31/10/2023 10:11
Ne diraj ništa, ako ti je auto koje imaš, mlađe od 12 godina i ima manje od 120 000 km na satu :-D

Sada nije vrijeme za kupovinu novog auta, jer su cijene stvarno otišle u nebo.

Mi smo našeg odlučili prodati jer je bio prešao 12 godina starosti, imao na vidiku nekih 1500 KM ulaganja u narednih godinu-dvije, da se dovede u top stanje...ni sada nisam siguran jesmo li ga trebali ostaviti sebi, uložiti hiljadu-dvije KM i imati sigurno i dobro auto za minimum 5-6 narednih godina, ali opet kažem, neka smo, otišli smo na bolje i novo auto, sa 5-godišnjom garancijom po cijeloj Europi, što je valjda svakom vozaču cilj :run: :thumbup: :bih:
Hehe u pravu si sve, nema šta. Ja sam u ovo auto uložio par hiljada u zadnje 2,3 god da sve bude top zaista. Prešao je 121.000 km trenutno, 2016 god, motor 2.0 TCDI 170 ks. S druge strane, samo sam 1 godinu, prvu imao kasko, dakle 7 godine uštede na kasko samo, sto se ne može izbjeći ako kupim novo, pogotovo ako je leasing priča, mora biti na kasku do kad god leasing traje. Danas kasko rijetko ide ispod 1800, 2000 godisnje. Koliko god da sam uložio u ovo, daleko je jeftinije nego kupit novo i opet maltene nemoguća misija do novog i uz dobru volju s moje strane. Dalje, i novo auto valja registrirati, valja kupit zimski set itd itd. Mene samo brine da i auta nece ići putem nekretnina. Godinama se nesto očekuje da padnu cijene, a ono sve gore. Ako se to desi, moći ću možda Pola priuštiti za još jedno 3,4 god :lol:
Karikaturist

#2582 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Karikaturist »

Dosta je faktora zasto tebi ne treba bolje/novo vozilo.
Male kilometraze pravis, ti si prvi i jedini vlasnik trenutnog vozila, trziste je nestabilno a prodavci i kupci bezobrazni uglavnom.
Eh sad, osim ako ne patis od prestiza za moras mijenjati ali onda ne bi kalkulisao sta i kako..
milojicabrzi

#2583 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

ne znam na koje auto ciljaš, ali prati sada, pred kraj godine, zna biti dosta popusta, naročito za modelsku 2022. godinu, moći će se uzeti vjerovatno sa nekom uštedom.

Ali opet kažem, ako si auto kupio i prilagodio prema sebi, imaš sigurno auto za eksploataciju narednih 5-10 godina, nemoj ništa dirati dok se ne pojavi baš prava prilika.

Ja sam imao obični "konfekcijski" auto, pa mi ga nije bilo žao prodati dalje, a nakon 11 godina kod mene i nekih 125 hiljada, uspio sam dobiti skoro pa polovinu vrijednosti koliko je plaćen kad je bio nov, što i nije tako loše.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2584 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

milojicabrzi wrote: 31/10/2023 10:58 ne znam na koje auto ciljaš, ali prati sada, pred kraj godine, zna biti dosta popusta, naročito za modelsku 2022. godinu, moći će se uzeti vjerovatno sa nekom uštedom.

Ali opet kažem, ako si auto kupio i prilagodio prema sebi, imaš sigurno auto za eksploataciju narednih 5-10 godina, nemoj ništa dirati dok se ne pojavi baš prava prilika.

Ja sam imao obični "konfekcijski" auto, pa mi ga nije bilo žao prodati dalje, a nakon 11 godina kod mene i nekih 125 hiljada, uspio sam dobiti skoro pa polovinu vrijednosti koliko je plaćen kad je bio nov, što i nije tako loše.
Taj modelski 2022,..ulazi u drugu godinu starosti,..a oni ga cijene k'o da je tek izasao sa proizvodne trake :-)
milojicabrzi

#2585 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Mogu oni cijeniti, ali imaju "opasnost" da im za mjesec-dva uđe u treću godinu starosti, kad ga više niko neće ni htjeti, tako da vjerujem da bi sa pravim kupcem, ušli u ozbiljne pregovore da ga se riješe...

Međutim, treba znati da marže distribuitera i koncesionara, nisu velike, te da oni nemaju baš puno prostora za korekcije cijena, ukoliko centrala ne dadne "mig" da se ide u tom pravcu :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2586 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by izvrsni direktor »

ElRe wrote: 30/10/2023 08:23 Image
Zamislis das pare na yaris Cross. I to 19 puta. Znaci svaki radni dan je neko dao pare za yaris cross. Zabrinut sam za ovu naciju
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2587 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by sime_cipol »

Da kupujem auto od 100k, kupio bih Ioniq 5 :D
Staylezz

#2588 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Staylezz »

izvrsni direktor wrote: 31/10/2023 12:40
Zamislis das pare na yaris Cross. I to 19 puta. Znaci svaki radni dan je neko dao pare za yaris cross. Zabrinut sam za ovu naciju
Početna za Yaris Cross-a cca 37000, a za golfa npr. cca 50000. U firmi ponekad vozim ovog Yaris-a (hibridna verzija) i super je auto, bolje u svakom slučaju od 2.0 truhle, barem meni a vozio sam oba. :bih:
Karikaturist

#2589 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Karikaturist »

Zamisli zabrinut si na sta ljudi trose svoj novac. :mrgreen:
konektovan

#2590 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

Staylezz wrote: 31/10/2023 13:01
izvrsni direktor wrote: 31/10/2023 12:40
Početna za Yaris Cross-a cca 37000, a za golfa npr. cca 50000. U firmi ponekad vozim ovog Yaris-a (hibridna verzija) i super je auto, bolje u svakom slučaju od 2.0 truhle, barem meni a vozio sam oba. :bih:
1.5 hybrid u yarisu bolji od 2.0.tdi,..kako mislis?! Zar su uporedivi?
konektovan

#2591 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

Karikaturist wrote: 31/10/2023 13:04 Zamisli zabrinut si na sta ljudi trose svoj novac. :mrgreen:
Cudna smo mi sorta.. :mrgreen:
NediM17

#2592 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by NediM17 »

A zamisli tek za Sportagea i vikendom daju. :mrgreen:
Staylezz

#2593 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Staylezz »

konektovan wrote: 31/10/2023 13:21 1.5 hybrid u yarisu bolji od 2.0.tdi,..kako mislis?! Zar su uporedivi?
Sve je uporedivo po nekim kriterijima :mrgreen:
Ne ulazim uopste u njihove performanse vec samo iznosim licno misljenje jer sam imao priliku voziti oba - nema toliko veze sa motorom vec generalno.
Karikaturist

#2594 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Karikaturist »

Zar nema i Golfac sad neki 1.5 motor?
Staylezz

#2595 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Staylezz »

Karikaturist wrote: 31/10/2023 13:45 Zar nema i Golfac sad neki 1.5 motor?
Imaju 1.5 TSI i 1.5 eTSI. Ovaj drugi je vrerovatno neka vrsta hibrida.
ElRe

#2596 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by ElRe »

Image
Image
Image
Dalekoistočni Yaris Cross na nešto i liči.
milojicabrzi

#2597 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by milojicabrzi »

Dobar je Yaris Cross, po mom mišljenju, kao solidan auto za taj novac.

Ima dugogodišnju garanciju, pouzdan japanski kvalitet, jedino ne znam, malo mi je čudan ovaj 1,5 trocilindraš benzinac, ne znam koliko on troši u Yarisu, imam neke kolege koje voze Corolu sa tim motorom, kažu da ok ide i da nije nešto prevelika potrošnja, u normali za benzinca te zapremine...
skrbavi-admin

#2598 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by skrbavi-admin »

pranje kupaca na rende..... totalno koncepijski drugi auto nazvan jarisom na slavi starog koji je ubio kvalitetom..... al to su ljudi vidjeli od lazljivih švabosa kako se radi..... tako da i ne cudi.

no, konzumerski degenerici su za sve ovo krivi.... za ajfon sto je 4000, za snapdragon sto je par hiljada..... it ako dalje...... precijenjeni govnarski produkti.....
konektovan

#2599 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by konektovan »

ElRe wrote: 02/11/2023 08:29 Image
Image
Image
Dalekoistočni Yaris Cross na nešto i liči.
Nije los ni ovaj "nas" realno...izuzev motorizacije.
Dobro bi bilo da je pored hibrida dostupan i turbak...
Better Man

#2600 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 31/10/2023 10:58 ne znam na koje auto ciljaš, ali prati sada, pred kraj godine, zna biti dosta popusta, naročito za modelsku 2022. godinu, moći će se uzeti vjerovatno sa nekom uštedom.

Ja sam prije dvije godine promjenio auto. Bio dogovorio bez ikakvih problema staro za novo sa salonom, ali moj dobar drug kad sam mu spomenuo da mjenjam auto, odmah rekao da će on uzeti auto od mene. Tako da sam njemu prodao auto kad mi je novi bio stigao. strai jke bio star 9 godina i prešao sam s njim bio oko 177 hiljada km.
Post Reply