Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Skijaš

#25726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Nema konstituvnih stranaka ali ima nesto sto se u politoloskoj teoriji naziva politicka prava u visenacionalnim drzavama a ta prava su prekrsena jer nedoraceni postratni sustav to dopusta matematicki. Mozes ti sad teoretizirati ali i sam priznajes na drugim pdf-ovima problem a iskoristavanje tog problema banaliziras
Rješavanje tog problema je neophodno jer je sadašnji sistem nepravedan, ali se nepravdu nad Hrvatima ne može rješavati nepravdom nad Srbima ili Bošnjacima. A HDZ forsira upravo to nepravedno rješenje. Ako će ovo odbijanje ultimatuma HDZ-a malo "uljuditi" Čovića, spustiti ga na zemlju i privoliti na konstruktian dijalog sa Sarajevom, a nadam se da hoće, jedina šteta će biti u tom što ovo sve nije završeno i ranije.
volta dzontra

#25727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Nema konstituvnih stranaka ali ima nesto sto se u politoloskoj teoriji naziva politicka prava u visenacionalnim drzavama a ta prava su prekrsena jer nedoraceni postratni sustav to dopusta matematicki. Mozes ti sad teoretizirati ali i sam priznajes na drugim pdf-ovima problem a iskoristavanje tog problema banaliziras
Rješavanje tog problema je neophodno jer je sadašnji sistem nepravedan, ali se nepravdu nad Hrvatima ne može rješavati nepravdom nad Srbima ili Bošnjacima. A HDZ forsira upravo to nepravedno rješenje. Ako će ovo odbijanje ultimatuma HDZ-a malo "uljuditi" Čovića, spustiti ga na zemlju i privoliti na konstruktian dijalog sa Sarajevom, a nadam se da hoće, jedina šteta će biti u tom što ovo sve nije završeno i ranije.
Zato ja mislim da je Salkino cedo super. Ubrzao je mnoge procese. Suljo lukavac je stalno Draganu davao secera a lagano mu ga podvlacio.
Salkino cedo je zahvaljujuci svojoj emocionalnoj nestabilnosti zaboravilo na secer i gurnulo Dragana u nacelnu poziciju iz koje nema povratka iako mu njegov pragmaticno-takticni mozak ne fercera tako.
Skijaš

#25728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Sto se tice odnosa Sarajevo-Zapadna Hercegovina on je uvijek bio opterecen predrasudama. Koliko je danas drukciji? Nisam siguran da cvjeta neka ljubav ali moj je dojam da je nekako jasniji.
Nikad nije bilo dileme, guralo se i gura se etnoteritorijalizaciju sa ili bez SDP-a. Ovo odbijanje ultimatuma HDZ-a nije pojačalo želju za Trećim (jer ona nikad nije bila upitna) nego je samo plastično prikazano koliko je taj projekat stvaranja Trećeg nerelan. Racionalan čovjek će sada (konačno) prihvatiti dijalog sa Sarajevom oko rješenja koje je svima prihvatljivo, a iracionalan će (i pored vrlo jasne poruke da Sarajevo nije ona bezlična masa od prije 20 godina) nastaviti po starom.
Tu se ne slazemo u cijelosti. Ti smatras da je SDP nesto promijenio a ja smatram da je SDP samo pomogao da se hrvatska politicka pozicija izdiferencira do kraja na stranke koje traze ravnopravnost i stranke koje se mogu kupiti taman im predsjednik FBIH morao trpiti izivljavanje koalicijskog ministra.
Znaci dobrobiti ja gledam kroz cinjenicu da je i SDP priznao s kim se pregovara a na kome se od Hrvata mogu "istresati gace"....
Dalje je dug put pred nama. Pregovori, kompromisi, uvazavanja...ako se to bude dogadjalo u atmosferi europizacije BIH politickog sistema Hrvati u BiH nece izgubiti identitet, politicka prava i autonomiju...
Pa mislim da se ovo moralo uraditi kako bi se poslalo tu poruku da nema Trećeg, da ga neće biti, da treba prestati lagati narod i da se problem neravnopravnosti Hrvata ne može rješavati u Laktašima. Žao mi je ako je došlo do polarizacije, ali eto SDA je bila "konstruktivna" zadnjih 20 godina pa se ništa dobro nije izrodilo iz te "konstruktivnosti". I drago mi je da je pitanje neravnopravnosti Hrvata dobilo svu potrebnu pažnju jer će se sada brže i jasnije ukazati na to da za rješavanje tog problema nije potrebna dalja podjela među narodima. Mislim da je to ono čega se HDZ boji, mislim da zbog tog njima ne odgovara ovo sve jer se više neće moći lagati i petljati.
palermo

#25729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Salkino cedo je zahvaljujuci svojoj emocionalnoj nestabilnosti zaboravilo na secer i gurnulo Dragana u nacelnu poziciju iz koje nema povratka iako mu njegov pragmaticno-takticni mozak ne fercera tako.
Ne znam zašto, ali ima utisak da se oko ove rečenice slažemo i ti i ja...a pretpostavljam i Skijaš.

Samo iz različitih razloga. I sa različitim nadanjima.
Skijaš

#25730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Zato ja mislim da je Salkino cedo super. Ubrzao je mnoge procese.
Tu se slažemo. Ma koliko mi bio mrzak, zbog njegove dosljednosti tokom formiranja entitetske vlasti, proces ozdravljenja društva će ići puno brže.
volta dzontra

#25731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:Zato ja mislim da je Salkino cedo super. Ubrzao je mnoge procese.
Tu se slažemo. Ma koliko mi bio mrzak, zbog njegove dosljednosti tokom formiranja entitetske vlasti, proces ozdravljenja društva će ići puno brže.
U smjeru povecanja broja ili smanjenja broja "komsica" u politckom zivotu. Aj iskreno?

PS nista osobno nego mislim na broj politickih funkcionera Hrvata izabranih s listi bosnjackih stranaka...
vivaldi

#25732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

volta dzontra wrote:Ubrzao je mnoge procese.
Shvatam sta si htio reci, ali boga pitaj da li ce se, kada i kako rijesiti problemi u federaciji. Bez obzira na sve, uvijek je sve upitno.

Kada je rijec o brzini, sigurna je jedino sporost koja ce nas pratiti na drzavnom nivou. Svaki zakon, pa makar bio i o suhim smokvama, ce prolaziti kroz miletov service pack. Ako su prijedloge zakona do sada citali timove od 5 ili 10 pravnika, od sada ce ih citati bar 30 plus 20 u beogradu, sve dok se matematicki i teoretski amandanima i dorada ne ukloni mogucnost bilo kakvog preglasavanja.
volta dzontra

#25733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

palermo wrote:
volta dzontra wrote:
Ne znam zašto, ali ima utisak da se oko ove rečenice slažemo i ti i ja...a pretpostavljam i Skijaš.

Samo iz različitih razloga. I sa različitim nadanjima.
Nema veze. Ja odmah prihvacam na nevidjeno politicku praksu EU u rjesavanjima pitanja visenacionalnih drzava
Skijaš

#25734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
U smjeru povecanja broja ili smanjenja broja "komsica" u politckom zivotu. Aj iskreno?

PS nista osobno nego mislim na broj politickih funkcionera Hrvata izabranih s listi bosnjackih stranaka...
mislim da će pametni ljudi poput Martina Raguža zaključiti da dalje forsiranje rješavanja nepravde nad Hrvatima na račun Bošnjaka ne samo da nije pametno, nego i da šteti Hrvatima, te da će daleko od očiju javnosti imati jedan ozbiljan razgovor sa Čovićem. nakon kojeg će društvo evoluirati u toj mjeri da SDP i HDZ zajedno formiraju entitetsku vlast, u kojoj bi HDZ imao recimo 6 ili 7 ministara.
Corto Maltese

#25735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Corto Maltese »

volta dzontra wrote: smatram da je SDP samo pomogao da se hrvatska politicka pozicija izdiferencira do kraja na stranke koje traze ravnopravnost i stranke koje se mogu kupiti taman im predsjednik FBIH morao trpiti izivljavanje koalicijskog ministra.
Znaci dobrobiti ja gledam kroz cinjenicu da je i SDP priznao s kim se pregovara a na kome se od Hrvata mogu "istresati gace"....
Dalje je dug put pred nama. Pregovori, kompromisi, uvazavanja...ako se to bude dogadjalo u atmosferi europizacije BIH politickog sistema Hrvati u BiH nece izgubiti identitet, politicka prava i autonomiju...
Bez obzira na mnoge ružne izjave ja mislim da Dragan Čović iskreno voli Zlatka Lagumdžiju. Ne može ti čovjek toliko dobra učiniti, a da ti ne postane drag.
volta dzontra

#25736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

vivaldi wrote:
volta dzontra wrote:Ubrzao je mnoge procese.
Shvatam sta si htio reci, ali boga pitaj da li ce se, kada i kako rijesiti problemi u federaciji. Bez obzira na sve, uvijek je sve upitno.

Kada je rijec o brzini, sigurna je jedino sporost koja ce nas pratiti na drzavnom nivou. Svaki zakon, pa makar bio i o suhim smokvama, ce prolaziti kroz miletov service pack. Ako su prijedloge zakona do sada citali timove od 5 ili 10 pravnika, od sada ce ih citati bar 30 plus 20 u beogradu, sve dok se matematicki i teoretski amandanima i dorada ne ukloni mogucnost bilo kakvog preglasavanja.
Mile neumjereno sere i otezava zivot svima. Druga stvar bosnjacke politicke stranke se trebaju okanuti strategije da na mala vrata probaju gurati zakone koji su Srbima neprihvatljivi i u sukobu s postojecim Ustavom samo da bi skupili broj koristenja entitetskog veta pa s njim mahali u Briselu. I to je provaljeno....
volta dzontra

#25737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Corto Maltese wrote:
volta dzontra wrote: smatram da je SDP samo pomogao da se hrvatska politicka pozicija izdiferencira do kraja na stranke koje traze ravnopravnost i stranke koje se mogu kupiti taman im predsjednik FBIH morao trpiti izivljavanje koalicijskog ministra.
Bez obzira na mnoge ružne izjave ja mislim da Dragan Čović iskreno voli Zlatka Lagumdžiju. Ne može ti čovjek toliko dobra učiniti, a da ti ne postane drag.
Da Covic nije kruta i zatvorena osoba koja mora glumiti napacenost pred hrvatskim narodom mislim da bi ga izabrao za pocasnog predsjednika stranke :)
vivaldi

#25738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

volta dzontra wrote:Mile neumjereno sere i otezava zivot svima.
Yepp, vjerovatno najveci politicki primitivac u regionu, ali vjerovatno jedini koji je svjestan koliko ne zna.
volta dzontra wrote:Ustavom samo da bi skupili broj koristenja entitetskog veta pa s njim mahali u Briselu. I to je provaljeno....
Medju raznim vetima, postoje neka vrlo vazna, koja se doduse nekada gube zbog brojnosti.
Skijaš

#25739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

vivaldi wrote:
volta dzontra wrote:Ustavom samo da bi skupili broj koristenja entitetskog veta pa s njim mahali u Briselu. I to je provaljeno....
Medju raznim vetima, postoje neka vrlo vazna, koja se doduse nekada gube zbog brojnosti.
Pa neka se nađe neki sistem da raščlanimo šta je opravdana blokada a šta nije. Postoje dva prijedloga, jedan je da se entitetskim glasanjem ne može oboriti zakon čije donošenje traži Brisel, a drugi je da se svako pribjegavanje entitetskom glasanju može osporiti pred Ustavnim sudom BiH, pa da sud odredi šta jeste opravdano a šta nije. To su dva prijedloga ali vjerujem da se može naći bar još tri. Kako god, ovo sadašnje stanje je neodrživo.
volta dzontra

#25740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Ja se nadam da ce Hrvate zastupati stranka koja na izborima osvoji vecinu njihovih glasova a ako to kojim slucajem u sretnoj buducnosti ne bude HDZ onda je to slag na tortu.
Kad smo vec kod "zelja i pozdrava" volio bih da Zvonku Jurisica namlate nazi skinheads negdje na kakvoj parlamentarnoj turi po Berlinu a Jerko Lopov Lijanovic dobije kakvu bolescurinu od nitrata, emulgatora i stabilizatora kojima neumorno truje druge.
I volio bih da Skijas ziv i zdrav i u punoj snazi doceka vanredni kongres SDP....
Last edited by volta dzontra on 22/04/2012 20:39, edited 1 time in total.
Skijaš

#25741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
mislim da će pametni ljudi poput Martina Raguža zaključiti da dalje forsiranje rješavanja nepravde nad Hrvatima na račun Bošnjaka ne samo da nije pametno, nego i da šteti Hrvatima, te da će daleko od očiju javnosti imati jedan ozbiljan razgovor sa Čovićem. nakon kojeg će društvo evoluirati u toj mjeri da SDP i HDZ zajedno formiraju entitetsku vlast, u kojoj bi HDZ imao recimo 6 ili 7 ministara.

Kad smo vec kod "zelja i pozdrava"
Zašto misliš da je to nerealno ?
vivaldi

#25742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:
vivaldi wrote:
Pa neka se nađe neki sistem da raščlanimo šta je opravdana blokada a šta nije. Postoje dva prijedloga, jedan je da se entitetskim glasanjem ne može oboriti zakon čije donošenje traži Brisel, a drugi je da se svako pribjegavanje entitetskom glasanju može osporiti pred Ustavnim sudom BiH, pa da sud odredi šta jeste opravdano a šta nije. To su dva prijedloga ali vjerujem da se može naći bar još tri. Kako god, ovo sadašnje stanje je neodrživo.

To je posao politicara, i analiticara. Tesko je ocekivati od naroda ili foruma da bude toliko upucen. Npr. po mom misljenju tema o pravom miletu i njegovoj politici na ovom forumu trenutno ima samo dvije strane.
volta dzontra

#25743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
volta dzontra wrote:

Kad smo vec kod "zelja i pozdrava"
Martin je HDZ liberal. Medju Hrvatima mladje generacije je dominatna struja nekih nazovimo je "etno-liberala".
Znaci priznajemo BiH, nije problem ni prijenos nadleznosti ako je dio dogovora, jacanje institucija ako donose drustvenu korist....
Ostaje zahtjev da se o pitanjima koja se ticu Hrvata odlucuje samo unutar hrvatskog politickog korpusa a o pitanjima koja se ticu svih odlucuje s uvazavanjen stava Hrvata.

Kad sam mislio na zelje i pozdrave mislio sam na ono kako ces ti zdrav i u najboljim godinama docekati vanredni kongres i odlazak Zlatka...:):):):)
Skijaš

#25744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

vivaldi wrote: To je posao politicara, i analiticara. Tesko je ocekivati od naroda ili foruma da bude toliko upucen. Npr. po mom misljenju tema o pravom miletu i njegovoj politici na ovom forumu trenutno ima samo dvije strane.
Pravi Mile se ukazao negiranjem genocida, to bi svakom trebalo biti dovoljno.
volta dzontra

#25745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Skijaš wrote:
vivaldi wrote: To je posao politicara, i analiticara. Tesko je ocekivati od naroda ili foruma da bude toliko upucen. Npr. po mom misljenju tema o pravom miletu i njegovoj politici na ovom forumu trenutno ima samo dvije strane.
Poslije Mile dolazi Ognjen Tadic. Uzmite to u obzir....
Skijaš

#25746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
Martin je HDZ liberal. Medju Hrvatima mladje generacije je dominatna struja nekih nazovimo je "etno-liberala".
Znaci priznajemo BiH, nije problem ni prijenos nadleznosti ako je dio dogovora, jacanje institucija ako donose drustvenu korist....
Ostaje zahtjev da se o pitanjima koja se ticu Hrvata odlucuje samo unutar hrvatskog politickog korpusa a o pitanjima koja se ticu svih odlucuje s uvazavanjen stava Hrvata.
Dvadeset godina se HDZ tretiralo kao partnere (iako neki lijevo orijentisani krugovi u Sarajevu misle da ih je Izetbegović trebao proglasiti teroristima). Dakle SDA je već imala taj neki nastup u kojem iz vlastitog, uglavnom finansijskog interesa dijeli sa HDZ-om tal i teritoriju. I to ni za mrvu nije dovelo u pitanje mantranje o hrvatskoj federalnoj jedinici i daljim podjelama. Šta po tvom mišljenju Sarajevo treba uraditi da se ojača one koji bi odustali od tog projekta etnoteritorijalizacije a prihvatili dijalog o alternativnim rješenjima ?
Skijaš

#25747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:
Skijaš wrote:
Poslije Mile dolazi Ognjen Tadic. Uzmite to u obzir....
http://www.youtube.com/watch?v=5I6l-YliQes
volta dzontra

#25748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by volta dzontra »

Mantranje o teritorijalnoj jedinici je krenulo nakon promjena ustava i izbornog zakona koji je nametnuo OHR koji su prividno kao ucinili sve konstitutivnim a ustvari jedini rezultat je bio neravnoteza u FBIH bez ikakve koristi. Hrvati kao politicki nepismen narod su trebali dosta vremena da to primjete i da jasno iskomuniciraju. Elitama poput HDZ-a to nije bio prioritet jer se SDA pri formiranju vlasti suzdrzavala da se nahebe majke Hrvatima koliko je mogla.
Izmedju 1995 i 2000 treci entitet nije postojao kao politicki pojam....nemoj muljat mladju raju...
Treci entitet ce napraviti bosnjacke politicke elite ako budu inzistirale na statusu quo u FBIH. Hrvata Srednje Bosne ce politicki nestati Nece ostati nijedana mjesovita opcina. Etnoteritorijalizacija ce biti dovrsena. Samo ce netko to amenovat i gotovo
Skijaš

#25749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Skijaš »

volta dzontra wrote:Samo ce netko to amenovat i gotovo
Dobro, to je i @zavrzlamina strategija, samo sa drugačijim ishodom.
Last edited by Skijaš on 22/04/2012 21:42, edited 1 time in total.
vivaldi

#25750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by vivaldi »

Skijaš wrote:
Njegova retorika je drvo kojim sakriva sumu i cini mi se da ni ti to ne vidis. On punih 10 godina sistemski i detaljno razjebava drzavu, ali to rijetki primjecuju, a i kad primjete cini se da nista ne cine.
Locked