SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
- Better Man
#25726 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Sječali se ko onog luđaka što je kod u nekom mjestu ili selu Konjica napravio masakr, pa onog što su pustili iz umobolnice i što je u selu kod Visokog napravio masakr?
- kloniran
#25727 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Nemam koga da guram, davno su moje gurnuli pod zemlju takvi slicni tebi, mozda ni u jajima nisi bio tadRipicipi wrote:
Trolate li trolate, jel vam bradonja neko u familiji mozda pa ih gurate pod tepih?
Nit branim koga nit podrzavam, nit sam vjernik, nit mi drustvo moze definisati misljenje kao pojedinima, a posebno me ne doticu misljenja forumskih ratnika i pravednika. Što bi rekli jebe se meni, živim svoj život i za sada nit kome smetam nit mi ko smeta.
Od sinoc i ovdje i u medijima 95% pretpostavke, vecina se ispostavi pogresnima, al kad krene lavina onda se ona ne moze zaustaviti, al vazno je biti kul i imati slicno misljenje ko vecina raje.
Pustite sipiće nek istraže i nađu korijen problema pa nek ga onda sataru isto ko što se korov tare.
Al ovo ce nam se i dalje desavati dok se krivicni zakon drasticno ne promjeni i dok se pojedinim tuziocima i sudijama usi ne zavrnu.
Isto tako dok se forumska mahala ne digne i izađe nekad na izbore nece biti bolje, jer preko 50% glasaca ne glasa a tih preko 50 % je indirektno ucestvovalo i u ovom i u mnogim drugim ubistvima.
Kome se sviđa ovako il nek kupi pancir il nek ne izlazi iz kuće
- thekupus
#25728 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Moamer Topalovic?Better Man wrote:Sječali se ko onog luđaka što je kod u nekom mjestu ili selu Konjica napravio masakr, pa onog što su pustili iz umobolnice i što je u selu kod Visokog napravio masakr?
To ti je momak malo lud
- kloniran
#25729 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
i dugorocni stanovnik kpz Zenicathekupus wrote:Moamer Topalovic?Better Man wrote:Sječali se ko onog luđaka što je kod u nekom mjestu ili selu Konjica napravio masakr, pa onog što su pustili iz umobolnice i što je u selu kod Visokog napravio masakr?
To ti je momak malo lud
- insaneinthebrain
#25730 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
nema jadnije profesije od novinara eksluzivca
Piše: Benjamin Butković
Zgranut sam. Stid me je. Sinoć sam drugi put u životu pomislio da je krajnje vrijeme da napustim novinarstvo. Nije to više profesija o kojoj sam učio od starih vukova, svašta se u esnafu nakotilo. Izvještavanje novinarskih ekipa o terorističkom činu u Rajlovcu nadomak Sarajeva sramota je novinara, novinarskih udruženja, regulatora i u konačnici katedri na kojima su studirali novinari koji prave diletantske greške.
Od trenutka kad se saznalo da je Enes Omeragić pucao u posjetioce kladionice u blizini kasarne Oružanih snaga u Rajlovcu počelo je utrkivanje za senzacijom, a izgubila su se osnovna pravila profesije.
Prvo je u živom prenosu saopćeno da je Omeragić kao pripadnik vehabijskog pokreta pucao uzvikujući Allahu ekber. Svjedoci su kasnije rekli da toga nije bilo.
Omeragić je bio na sirijskom ratištu, sljedeća je tvrdnja izvještača. Gotovo naivno zvuči svjedočenje njegove nane da nije mogao biti u Siriji kad nije bilo dana da njoj nije navratio svake večeri u protekle tri godine. Omeragićev zet jeste bio u Siriji, ali novinarima nije palo na pamet da to provjere prije nego objave da ubica ima iskustvo „radikalnog islamističkog ratnika“.
Novinari, ili bar oni koji se tako zovu i takvima predstavljaju, netom po saznanju za zločin objavili su puni identitet počinitelja i adresu na kojoj živi. Ne smijem ni pomisliti šta bi se dogodilo da su ljudi, zgroženi počinjenim zlodjelom, počeli da se okupljaju pred kućom ubice. Svojim činjenjem izvještači su ugrozili i članove porodice Omeragić za koje se kasnije saznalo da ne podržavaju ono što je Enes učinio.
Stid me je porodica žrtava i solidariziram se s njihovom ljutnjom. Imena ubijenih objavljena su prije nego je iko kontaktirao sa njihovim najbližim. Ne vjerujem da bi kolege „novinari“ podržali takvo izvještavanje da se radilo o nekome njima bliskom. To je elementarna stvar u novinarskoj etici.
Kamera koja prati ožalošćenu osobu bez njenog pristanka, pri tome se snimatelj trudi da nam što detaljnije prikaže ucviljenost rodbine, a sve uz novinarsku instrukciju iz gomile okupljenih izvještača da osobu u kadru drži što duže, nešto je najsramnije što sam u novinarskom vijeku vidio i čuo.
Onda je nastavljen niz grešaka. Insistiralo se na kvalifikaciji djela kao terorističkog dok se još nisu znale ni osnovne informacije o zločinu. Uprkos ponavljanju predstavnika različitih institucija da je istraga u toku i da će tužitelj dati kvalifikaciju djela novinari su presudili. Išlo je to dotle da je zamjeniku ministra odbrane BiH postavljeno pitanje može li potvrditi da se radi o terorstičkom činu.
Onda je objavljeno da se ubicin otac zove Hasan, a ne Šahin, da mu je majka navodno zaposlena u kladionici u kojoj je počinio zločin, a žena već godinama nije više među živima.
Jedan od svjedoka koji se pojavljuje u gotovo svim medijima ispričao je da mu se neposredno prije nego će izvršiti samoubistvo Enes Omeragić obratio sa molbom da mu halali (da mu oprosti). Novinari u izvještajima nisu naveli da je taj svjedok na pitanje – je li Enes u tom trenutku nosio pušku, rekao – „nemam pojma, bio sam pijan“. Svjedočenje je uprkos tome objavljeno.
Ubica se, objavljeno je negdje pred ponoć, raznio eksplozivom. Činjenice govore da je Omeragić samoubistvo izvršio koristeći ručnu bombu. Oni koji su proveli rat u BiH ili bar nešto znaju o oružju lako će prepoznati razliku između onoga što su posljedice eksplozije ručne bombe i eksplozivne naprave.
Mogao bih još dugo nabrajati greške koje su novinari, ili bar oni koji se tako zovu i predstavljaju, počinili u izvještavanju o ovom terorističkom aktu. Ne znam ima li smisla!?
Redakcije bi morale napraviti ozbiljne analize ovih nekoliko sati svojih programa. Očigledno je da novinarski kodeks treba postaviti na vidno mjesto u medijskim prostorijama, a ne bi bilo zgoreg ni umnožiti ga i podijeliti onima koji se ovim poslom bave. Novinarska udruženja morala bi se konačno pozabaviti suštinom novinarskog djelanja. Regulatorna agencija bi, po službenoj dužnosti, morala provesti istragu i kazniti one koji su se oglušili o pravila i kodekse novinarskog izvještavanja. Profesori na katedrama novinarstva i komunikologije bi morali pooštriti kriterije na ispitima iz novinarske etike.
Javnost bi konačno trebala početi praviti razliku između onih rijetkih koji se ozbiljno bave novinarstvom i onih kojima je senzacija primarni cilj. Inače ćemo se pretvoriti u jednu veliku Farmu.
Parafrazirat ću na kraju izjavu jednog književnika o Sarajevu. On kaže – Sarajevo je ozbiljan grad.
Novinarstvo je ozbiljan posao. Posljedice iskazanog diletantizma mogu biti pogubnije od metaka koje je Omeragić ispalio te srijede uveče. Prije nešto više od dvadeset godina „novinarska meci“ ubili su mnogo ljudi. Jeza me prolazi od pomisli da se istorija ponavlja.
- uglavnomja
#25731 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
eto saznadoh da rucna bomba nije eksplozivna naprava ...
citav tekst je 'nako. tacno je za rodbinu i senzacionalziam. neprovjerene informacije imaju izvor, bar sto se tice tog halali mi, ... pijan ...
ali treba shvatiti da je ovo vrijeme interneta, a ne vrijeme "vukova" iz njegovog ucenja novinarskom zanatu. kada su mediji bili novine i tv. novinar je imao citavu noc da preda tekst da izadje sutra u printanom izdanju. oni na tv od dnevnika do dnevnika.
a danas svako ima mobitel sa kamerom, portala ima milijardu, od klikova se zivi ... sve informacije bi se pojavile na portalima i forumima.
a inece dobar novinar postaje onaj koji je u prvim redovima. i nije do novinara nego do urednika. nisu morali pustiti snimljeni materijal. mislim pravi novinar bi znao sta je snimanje uzivo itd ...
citav tekst je 'nako. tacno je za rodbinu i senzacionalziam. neprovjerene informacije imaju izvor, bar sto se tice tog halali mi, ... pijan ...
ali treba shvatiti da je ovo vrijeme interneta, a ne vrijeme "vukova" iz njegovog ucenja novinarskom zanatu. kada su mediji bili novine i tv. novinar je imao citavu noc da preda tekst da izadje sutra u printanom izdanju. oni na tv od dnevnika do dnevnika.
a danas svako ima mobitel sa kamerom, portala ima milijardu, od klikova se zivi ... sve informacije bi se pojavile na portalima i forumima.
a inece dobar novinar postaje onaj koji je u prvim redovima. i nije do novinara nego do urednika. nisu morali pustiti snimljeni materijal. mislim pravi novinar bi znao sta je snimanje uzivo itd ...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#25732 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Velika je razlika izmedzu raznio se eksplozivom i raznio se rucnom bombom.
Mogao se raznijeti i sa 100 gr eksploziva,a mogao je i sa 1t,pa da ode pola Sokolja u pm.
Mogao se raznijeti i sa 100 gr eksploziva,a mogao je i sa 1t,pa da ode pola Sokolja u pm.
- radiša
#25733 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
sinoc rekose novinari da niko nije cuo eksploziju a bili su 150-200 metara od kuce,kako se onda raznjeo bas me zanima,to neka necujna bomba
-
mirza_15
#25734 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Mozda je legao na nju pa je to prigusilo eksploziju. A prica o eksplozivu se bolje uklapa u pricu od rucne bombe.radiša wrote:sinoc rekose novinari da niko nije cuo eksploziju a bili su 150-200 metara od kuce,kako se onda raznjeo bas me zanima,to neka necujna bomba
Dobro je covjek sinoc napisao ovdje. Nemojte zuriti sa zakljuccima, mogli bi se sutra stidjeti napisanog. Kada se sada procita sta se sve pisalo sinoc neke bi fakat trebalo biti sramota. (ovaj dio komentara je opsti. Nije upucen tebi).
- O'zone
- Globalni moderator
#25735 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ja od sinoć kontam o tome a neću da naglabam po forumu jer su svi nakrivo nasadjeni.radiša wrote:sinoc rekose novinari da niko nije cuo eksploziju a bili su 150-200 metara od kuce,kako se onda raznjeo bas me zanima,to neka necujna bomba
Više puta je sinoć u toku javljanja voditelj iz studija N1 pitao onu plavušu na terenu da li se ista čulo iz pravca gdje je kuća a ona je uvijek negativno odgovarala čak i nakon potvrde da je osumnjičeni izvršio samoubojstvo (prvobitno je bilo skočio sa balkona).
Svi znamo koliko derne ručna bomba imali smo ih prilika slusat protekle sedmice par puta, pa pola Sarajeva završi na ovoj temi sa pitanjem "Gdje je sada roknula" pa kako je moguće da tip raznese sebe bombom čak i u podrumu kuće a da se ne čuje detonacija?
-
hali gali halid
#25736 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Zna li neko zasto je vec nekoliko noci preko puta Markala parkiran policijski kombi? A veceras stoji i policajac sa kalašnikovom.
- Hemera
#25737 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Valjda radi francuskog kulturnog centra andree malrauxhali gali halid wrote:Zna li neko zasto je vec nekoliko noci preko puta Markala parkiran policijski kombi? A veceras stoji i policajac sa kalašnikovom.
- radiša
#25738 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
tacno,to se i ja pitam kako je moguce.kaze mirza mozda je lego na nju, pa nema 50 tona da je tako prigusi.O'zone wrote:Ja od sinoć kontam o tome a neću da naglabam po forumu jer su svi nakrivo nasadjeni.radiša wrote:sinoc rekose novinari da niko nije cuo eksploziju a bili su 150-200 metara od kuce,kako se onda raznjeo bas me zanima,to neka necujna bomba
Više puta je sinoć u toku javljanja voditelj iz studija N1 pitao onu plavušu na terenu da li se ista čulo iz pravca gdje je kuća a ona je uvijek negativno odgovarala čak i nakon potvrde da je osumnjičeni izvršio samoubojstvo (prvobitno je bilo skočio sa balkona).
Svi znamo koliko derne ručna bomba imali smo ih prilika slusat protekle sedmice par puta, pa pola Sarajeva završi na ovoj temi sa pitanjem "Gdje je sada roknula" pa kako je moguće da tip raznese sebe bombom čak i u podrumu kuće a da se ne čuje detonacija?
- Hemera
#25739 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
ko zna...O'zone wrote:Ja od sinoć kontam o tome a neću da naglabam po forumu jer su svi nakrivo nasadjeni.radiša wrote:sinoc rekose novinari da niko nije cuo eksploziju a bili su 150-200 metara od kuce,kako se onda raznjeo bas me zanima,to neka necujna bomba
možda su ga i ubili,a možda se ubio sam iz npr. pištolja pa nije bilo toliko glasno
ima definitivno dosta nekih stvari koje nisu poznate
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25740 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
dan žalosti.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#25741 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» rumenige_brajtner, jao_situacije, un1ted , un1ted
hefta
» rumenige_brajtner, jao_situacije, un1ted , un1ted
hefta
- O'zone
- Globalni moderator
#25742 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
I dok teme nije bilo propustili smo jednu pljačku banke na Dobrnji
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /151120120
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /151120120
- Logovan
#25743 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ne možeš zaključati temu na par sati, a da se nešto ne dogodi. 
- Reglan
#25744 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kako je moguce da na dan zalosti u Atriumu ide muzika uzivo 
- Koshpa
#25745 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Pa zovi inspekciju nek ih zatvore momentalnoReglan wrote:Kako je moguce da na dan zalosti u Atriumu ide muzika uzivo
-
Mutivoda
#25746 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
"Eksplozivna naprava bacena ispred vozila generala OS BiH Ante Jeleca Niko nije povrijedjen"

- Hemera
#25747 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Ma nije to nikakav terorizam......jebem im majku dlakavuMutivoda wrote:"Eksplozivna naprava bacena ispred vozila generala OS BiH Ante Jeleca Niko nije povrijedjen"
- Bullet Tooth Tony
#25748 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
Kako komentarisati ovo sve ... Jel ovo neko zeli isprovocirati sukob nekih vecih razmjera ?
Sta je cilj svemu ovome ... Da dobijemo tiket teroristicke drzave pa da (zarad tudjih interesa , priliva izbjeglica , straha .. ) imamo unutrasnje nemire i teze sukobe ( namjerno ne zelim da kazem rat )

Sta je cilj svemu ovome ... Da dobijemo tiket teroristicke drzave pa da (zarad tudjih interesa , priliva izbjeglica , straha .. ) imamo unutrasnje nemire i teze sukobe ( namjerno ne zelim da kazem rat )
-
mario001
#25749 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
U naselju Dobrinja kod zgrade Dobrinjske i Pete gimnazije u večernjim satima uhapšen je muškarac koji je bio naoružan automatskom puškom, saznaje bh. novinska agencija Patria.
U isto vrijeme učenici su završavali sa nastavom te su svjedočili scenama hapšenja. Motivi ovog muškarca još uvijek nisu poznati, a uplašeni učenici zvali su u panici roditelje.
- Bloo
- Globalna šefica
#25750 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4
...patriamario001 wrote:U naselju Dobrinja kod zgrade Dobrinjske i Pete gimnazije u večernjim satima uhapšen je muškarac koji je bio naoružan automatskom puškom, saznaje bh. novinska agencija Patria.
U isto vrijeme učenici su završavali sa nastavom te su svjedočili scenama hapšenja. Motivi ovog muškarca još uvijek nisu poznati, a uplašeni učenici zvali su u panici roditelje.