Moderator: anex

Naravno i onda vozac pogine jer imao strah od tronozca a ne zbog toga sto divljo po cesti.Ateista wrote: ↑26/10/2022 10:01Ozimician wrote: ↑25/10/2022 00:32 Mobilni radari "tronošci" su napravili katastrofu u ZDK na M17 - usporili su saobraćaj i uglavnom se nalaze na mjestima gdje možeš preticati.
I tako ide raspali teretnjak 50 km/h - ljudi se boje da ga preteknu - jer ih čeka tronožac, kazna i gubitak vozačke. I tako se formira kolona, onda se u koloni nađe neko nervozan i belaj.
Primjetio sam da zbog tih tronožaca dobar dio vozača vozi 10-20 km/h ispod ograničenja (jer nisu sigurni u tom momentu koliko je zapravo ograničenje) + ja sam primjetio po sebi, mnogo sam napetiji u vožnji, jer umjesto na cestu, refleksno stalno gledam oko ceste "jesul ga gdje sakrili" - užas.![]()
![]()
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
Da li na ovom dijelu autoputa iznad Gladnog Polja stvarno postoje dva radara

Ne izvrci tudje rijeci nego probaj citati sa razumijevanjem.elcaliente wrote: ↑26/10/2022 22:17Naravno i onda vozac pogine jer imao strah od tronozca a ne zbog toga sto divljo po cesti.Ateista wrote: ↑26/10/2022 10:01
![]()
Potpisujem.
Kad god je neka nesreca gdje su izgubljeni zivoti, mozemo procitati razne komentare tips treba kamera svakih 100m i slicno. Ne kontaju ljudi koliko nenajavljene kamere i tronosci lose uticu na saobracaj, usporavaju ga, stvaraju nervozu i dovode do togs da glavni fokus vozaca bude na tome da gleda ima li gdje drotova ili tronosca umjesto da bude fokus na cesti.
Ljudi preticu kolone po 5 auta i izginu zbog tronzca a ne zbog preticanja.
A gdje su gledali kada nije bilo tronozsca pa su ginuli ko muhe?Ateista wrote: ↑27/10/2022 09:46Ne izvrci tudje rijeci nego probaj citati sa razumijevanjem.elcaliente wrote: ↑26/10/2022 22:17
Naravno i onda vozac pogine jer imao strah od tronozca a ne zbog toga sto divljo po cesti.
Ljudi preticu kolone po 5 auta i izginu zbog tronzca a ne zbog preticanja.
Ginu oni koji su smotani i ne znaju kontrolisati brzinu, precijene mogucnosti sebe, svog vozila, ne procijene dobro uslove na cesti i slicno.
Ne kazem da je tronozac kriv za neciju smrt, samo hocu da kazem da oni generalno lose uticu na sigurnost jer ce vecina vozaca previse paznje posvetiti gledanju gdje su tronozci umjesto da se paznja posveti cesti i saobracaju, i to kod vozaca koji imaju slabiju koncentraciju moze dovesti do toga da ne primijete ili kasnije primijete neku situaciju na cesti te time mogu samo povecati sane za nesrecu umjesto da iste preveniraju kako neki misle.
Osim toga, dosta vozaca iz straha vozi jos sporije nego sto bi inace vozili, ne znaju ogranicenja pa nastimaju limiter na 60 jer im je tako najsigurnije i peglaju, nece iz straha od tronozaca da preticu teretna vozila i sto bi inace pretekli tamo gdje se moze, sto jos dodatno stvara guzve, veca nervoza kod vozaca i samim tim oept veca sansa da dodje do nesrece u odnosu na situaciju gdje se saobracaj normalno odvija.
Opet izvrces moje rijeci, gdje sam rekao da su tronosci jedini ili glavni uzrok nesreca?elcaliente wrote: ↑27/10/2022 09:52A gdje su gledali kada nije bilo tronozsca pa su ginuli ko muhe?Ateista wrote: ↑27/10/2022 09:46
Ne izvrci tudje rijeci nego probaj citati sa razumijevanjem.
Ginu oni koji su smotani i ne znaju kontrolisati brzinu, precijene mogucnosti sebe, svog vozila, ne procijene dobro uslove na cesti i slicno.
Ne kazem da je tronozac kriv za neciju smrt, samo hocu da kazem da oni generalno lose uticu na sigurnost jer ce vecina vozaca previse paznje posvetiti gledanju gdje su tronozci umjesto da se paznja posveti cesti i saobracaju, i to kod vozaca koji imaju slabiju koncentraciju moze dovesti do toga da ne primijete ili kasnije primijete neku situaciju na cesti te time mogu samo povecati sane za nesrecu umjesto da iste preveniraju kako neki misle.
Osim toga, dosta vozaca iz straha vozi jos sporije nego sto bi inace vozili, ne znaju ogranicenja pa nastimaju limiter na 60 jer im je tako najsigurnije i peglaju, nece iz straha od tronozaca da preticu teretna vozila i sto bi inace pretekli tamo gdje se moze, sto jos dodatno stvara guzve, veca nervoza kod vozaca i samim tim oept veca sansa da dodje do nesrece u odnosu na situaciju gdje se saobracaj normalno odvija.
Imam utisak da ce se lakse dogovoriti da u FBiH i Srbiji bude uvezan sistem, nego da bude u FBiH i RS.drug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Znači ako stavimo politiku sa strane, ovo je odličan potez.
Ali...
Politika koja nešto implicira iz ovog mi se nikako ne sviđa. Nadam se da na jogurt pušem.
Mene malo buni, kako ce naplacivati autoput jedinstvenim sistemom naplate kad nismo spojeni sa Srbijom autoputemdrug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Ali...
Politika koja nešto implicira iz ovog mi se nikako ne sviđa. Nadam se da na jogurt pušem.
Slazem se da politika stoji iza ovoga, ali za utjehu - moglo je biti samo izmedju RS i Srbije, ovako je i FBIH ukljucena.drug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Ali...
Jako bitno i indikativno na to kakav je u stvari stav Srbije oko tih stvari.Ozimician wrote: ↑27/10/2022 14:21Slazem se da politika stoji iza ovoga, ali za utjehu - moglo je biti samo izmedju RS i Srbije, ovako je i FBIH ukljucena.drug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Ali...
Bas iz tog razloga se ovo i ne bi smjelo desiti. Jedan od rijetkih slucajeva kad "drugu stranu" mozes "ucijeniti" i izvuci korist vise - klasicna politicka igra. Hocete jedinstven sistem naplate izmedju BiH i Srbije - nema problema, ali prvo jedinstven sistem izmedju FBiH i RS. Ali eto, sta ocekivati od bosnjackih politicara...Ateista wrote: ↑27/10/2022 14:01Imam utisak da ce se lakse dogovoriti da u FBiH i Srbiji bude uvezan sistem, nego da bude u FBiH i RS.drug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Ali...
Politika koja nešto implicira iz ovog mi se nikako ne sviđa. Nadam se da na jogurt pušem.![]()
Iskreno mogli su oni ovo zaobici i napraviti sistem izmedju RS i Srbije i bez nas (kao sto su mnogo toga napravili), pa nas onda kasnije ucjenjivati za jedinstven sistem. Tako da, ne treba sve full crno gledati.Horcrux wrote: ↑27/10/2022 14:38Bas iz tog razloga se ovo i ne bi smjelo desiti. Jedan od rijetkih slucajeva kad "drugu stranu" mozes "ucijeniti" i izvuci korist vise - klasicna politicka igra. Hocete jedinstven sistem naplate izmedju BiH i Srbije - nema problema, ali prvo jedinstven sistem izmedju FBiH i RS. Ali eto, sta ocekivati od bosnjackih politicara...
Pa ne znam jeste li procitali vijest ili samo naslov?Horcrux wrote: ↑27/10/2022 14:38Bas iz tog razloga se ovo i ne bi smjelo desiti. Jedan od rijetkih slucajeva kad "drugu stranu" mozes "ucijeniti" i izvuci korist vise - klasicna politicka igra. Hocete jedinstven sistem naplate izmedju BiH i Srbije - nema problema, ali prvo jedinstven sistem izmedju FBiH i RS. Ali eto, sta ocekivati od bosnjackih politicara...
Nije mi bas jasno sta hoces da kazes, da nije dobro da imamo jedinstven sistem u fbih i rs?Horcrux wrote: ↑27/10/2022 14:38Bas iz tog razloga se ovo i ne bi smjelo desiti. Jedan od rijetkih slucajeva kad "drugu stranu" mozes "ucijeniti" i izvuci korist vise - klasicna politicka igra. Hocete jedinstven sistem naplate izmedju BiH i Srbije - nema problema, ali prvo jedinstven sistem izmedju FBiH i RS. Ali eto, sta ocekivati od bosnjackih politicara...
Pa spojeni smo autoputem. Preko Svilaja na Hrvatsku i u Srbiju.detroit-mercy wrote: ↑27/10/2022 14:07Mene malo buni, kako ce naplacivati autoput jedinstvenim sistemom naplate kad nismo spojeni sa Srbijom autoputemdrug_profi wrote: ↑27/10/2022 13:49 https://www.klix.ba/biznis/privreda/pla ... /221027058
Ali...
Politika koja nešto implicira iz ovog mi se nikako ne sviđa. Nadam se da na jogurt pušem.jedino da pocnu naplacivati one seoske ceste preko Race
.