SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
HM 2011

#25551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

hrasno38 wrote:
HM 2011 wrote:Pošto vidim da su počeli postovi koji glase stop selefizmu da razjasnim par stvari uz korištenje smajlija - znam ih i ja koristiti:

Kao prvo svjestan sam da su glave vruće, ugrijane, pa da ukažem na par stavki -

Prijevod riječi Selefizam nije Terorizam.

Selefizam je priznati pokret unutar Arabije, koji je koliko shvatam, regularni stav i način života muslimana u Saudijskoj Arabiji. Pošto je to mjesto koje je izvor Islama, i autentični tumač u komplet problematici, mjesta za prigovor - racionalni religijski prigovor takvom religijskom stavu - NEMA. :mrgreen:

Samim tim reakcije poput stop selefizmu trebaju i moraju biti okrakterizirane kao praktična Islamofobija, odnosno pokušaj sijanja razdora među muslimanima. :mrgreen:

Nalozi za brijanje brada, produžavanje pantalona, skidanje hidžaba, oblačenje mini suknji, ispijanje alkohola i slično nisu prispjeli kao lijek.

Nastavimo dalje sa raspravama u skladu sa globalnim svjetskim tendecijama ili ti ga globalizacijom, o presvjetli i premudri, te nadasve prosvjećeni narode, širokih pogleda, puni tolerancije.

Bitno je napomenuti za one koji nisu shvatili:

Akt terorizma, ubistva ili slično, koji počini idividua koj je član streljačkog kluba, udruženja pčelara ili pripadnik nekog vjerskog pokreta poput Selefija, nije akt svih članova streljačkog kluba, udruženja pčelara ili svih pripadnika nekog vjerskog pokreta poput Selefija.

Nadam se da je jasnije, te da ćete ove činjenice imati na umu prilikom rasprave na datu temu, a ako Vas boli briga za ovo što piše - slobodno ignorišite o presvjetli i premudri, te nadasve prosvjećeni narode, širokih pogleda, puni tolerancije.

Ovaj post sam napisao kao reakciju na jedan komentar sa zaključane teme a koji glasi:

"Sta je ba, ne treba se pisati o UBIJENIM VOJNICIMA, tj. teskom zlocinu??
Sve navodi da je bio pripadnik selefijskog pokreta, to je nesto o cemu se treba i MORA pisati.

To sto bi ti volio da se i ovo kao i Bugojno, Mevlid itd. gurne pod tepih, to je tvoj veliki problem.

Cuj sta sad? ono... koji qrac"
Selefizam je nacin zivota koji se nikako i nikada nije uklapao u zivot na ovim prostorima dakle ta tvoja objasnjenja i puhanje da se vatra ugasi ne pise vode. U BiH su selefije ekstremisti i sto je najgore taj ekstremizam ponajvise praktikuju na ostalim muslimanima BiH. Putin je lijepo rekao za ove ISILOVCE..."Prastanje teroristima je na bogu a na meni je da ih njemu saljem"!!!
Da ti nije stav malo previše ekstreman, da nije malo generalizirajući, da nije malo kontraproduktivan, da nije malo huškački ?
Šta si želio reći svojim odgovorom na ovaj post ?
Last edited by HM 2011 on 19/11/2015 01:12, edited 1 time in total.
almir_tz

#25552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

bull21 wrote:
almir_tz wrote:
bull21 wrote:
Ne znam, žao mi je tog čovjeka koji postane meta radi uniforme a nema čime da se brani. Važno je da hAmeričku ambasadu čuva onaj sa mašinkom, jebala ih ona, a to što bi nas sutra mog'o jedan Mevlid komotno raskokat, jeb'o to, neka se čuva hAmerička ambasada, bem ti apsurdistan.
A tako ti je, ti slijep pored očiju. Pa pogledaj samo, ona novinarka stoji u ulici u kojoj naganjaju osumnjičenog iza nje tri policajca stoje i pričaju. Maltene puše cigare, kofol obezbjeđuju. A ovaj ovamo, ko god on bio ubio dva pripadnika vojeske u kojoj su ovi policijski službenici. Treba ti dalje, samo gledaj i slušaj, rečenice ne znaju sastvaiti,a da nešto urade. Ma daaaaaaaaaaj!!! Sutra pojeo vuk magarca - narkić i vozdra!!!
Sumnjam da će tako tek biti, neki se baš nabrijavaju (Mektić npr) i govore da ako je ovo terorizam da se onda krene rješavati problem... čak i da nije to, imam osjećaj da će neki pokušati da ispinuju ovo da bi se krenulo sada sa čistkom.
Mektić, pa pogledaj čovjeka, kao da je sad došao s mužnje krava i on će nešto. Živi bili pa vidjeli.
It_is_a_Leclerc wrote:Za mene je svaki selefija potencijalni terorista, kao što je svaki četnik potencijalni ratni zločinac, ma koliko to kome smetalo. Ja znam te ljude, i znam da su njihova poimanja društva duboko militantna; da kod njih cilj aposlutno opravdava sredstvo i da, ma koliko se lijepi i mirni činili, oni nikako ne mogu prihvatiti život u slobodnoj, sekularnoj i multinacionalnoj državi.

Nažalost, Pariz i mnogi drugi napadi pokazuju da teroristi više ne napadaju "prvoklasne" objekte. Sada napadaju mjesta na kojima ih niko ne bi očekivao.
Da, osnovni je problem sekularizam. Kad u našem ustavu bude stajalo da je ovo vjerska država, treba biti legalist i tome se povinovati. Ovako, da meni uređuje jezik i sve ostalo neko drugi, mimo zakona. Ne ide. Fino dobij na izborima glasove, koji god pokret bio i opleti. A ovako, šta će nego oružjem bilo ko kad ne može legalno nametati.
Last edited by almir_tz on 19/11/2015 01:13, edited 3 times in total.
Ripicipi

#25553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ripicipi »

HM 2011 wrote:
hrasno38 wrote:
HM 2011 wrote:Pošto vidim da su počeli postovi koji glase stop selefizmu da razjasnim par stvari uz korištenje smajlija - znam ih i ja koristiti:

Kao prvo svjestan sam da su glave vruće, ugrijane, pa da ukažem na par stavki -

Prijevod riječi Selefizam nije Terorizam.

Selefizam je priznati pokret unutar Arabije, koji je koliko shvatam, regularni stav i način života muslimana u Saudijskoj Arabiji. Pošto je to mjesto koje je izvor Islama, i autentični tumač u komplet problematici, mjesta za prigovor - racionalni religijski prigovor takvom religijskom stavu - NEMA. :mrgreen:

Samim tim reakcije poput stop selefizmu trebaju i moraju biti okrakterizirane kao praktična Islamofobija, odnosno pokušaj sijanja razdora među muslimanima. :mrgreen:

Nalozi za brijanje brada, produžavanje pantalona, skidanje hidžaba, oblačenje mini suknji, ispijanje alkohola i slično nisu prispjeli kao lijek.

Nastavimo dalje sa raspravama u skladu sa globalnim svjetskim tendecijama ili ti ga globalizacijom, o presvjetli i premudri, te nadasve prosvjećeni narode, širokih pogleda, puni tolerancije.

Bitno je napomenuti za one koji nisu shvatili:

Akt terorizma, ubistva ili slično, koji počini idividua koj je član streljačkog kluba, udruženja pčelara ili pripadnik nekog vjerskog pokreta poput Selefija, nije akt svih članova streljačkog kluba, udruženja pčelara ili svih pripadnika nekog vjerskog pokreta poput Selefija.

Nadam se da je jasnije, te da ćete ove činjenice imati na umu prilikom rasprave na datu temu, a ako Vas boli briga za ovo što piše - slobodno ignorišite o presvjetli i premudri, te nadasve prosvjećeni narode, širokih pogleda, puni tolerancije.

Ovaj post sam napisao kao reakciju na jedan komentar sa zaključane teme a koji glasi:

"Sta je ba, ne treba se pisati o UBIJENIM VOJNICIMA, tj. teskom zlocinu??
Sve navodi da je bio pripadnik selefijskog pokreta, to je nesto o cemu se treba i MORA pisati.

To sto bi ti volio da se i ovo kao i Bugojno, Mevlid itd. gurne pod tepih, to je tvoj veliki problem.

Cuj sta sad? ono... koji qrac"
Selefizam je nacin zivota koji se nikako i nikada nije uklapao u zivot na ovim prostorima dakle ta tvoja objasnjenja i puhanje da se vatra ugasi ne pise vode. U BiH su selefije ekstremisti i sto je najgore taj ekstremizam ponajvise praktikuju na ostalim muslimanima BiH. Putin je lijepo rekao za ove ISILOVCE..."Prastanje teroristima je na bogu a na meni je da ih njemu saljem"!!!
Da ti nije stav malo previše ekstreman, da nije malo generalizirajući, da nije malo kontraproduktivan, da nije malo huškački ?
A da ti nisi malo previse indolentan da terorizam ovih...??
kloniran

#25554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kloniran »

animals wrote:
kloniran wrote:
animals wrote:Jedno mi nije jasno..
sta je da je u pitanju, zasto se odmah forumasi podjele na one za koje je ovo
teroristicki napad i na one koje to ne moze nikako biti..
ubijena su dva vojnika, a ubica nije Bosnjacki narod, niti Bosanski..
samo jedna suluda osoba..i mozda je vehabija a mozda i nije..
sacekajmo rezultate istrage..
a ako se ustvrdi da jeste, onda ih treba ocistiti ...
Kako ces dokazati da je neko vehabija?
Kad krene to ciscenje onda i ja mogu reci da si ti vehabija (u slucaju da si musliman), il komsija koji me ne voli moze reci da sam ja vehabija, ili bi svi trebali biti vehabije pa da se rahat pocistimo.

Nekako mi to vuce na onu cetnicku u ratu, bitno je da je osunecen.
Pa valjda obavjestajne sluzbe znaju nesto..
i nemoj molim te odmah ti fazona, cetnici..
Pa zar nije isto razmisljanje, ili ti je u genima takvo razmisljanje pa ne kontas, ili nisi iskusio isto?

A vidimo kakve su nam obavjestajne strukture, njihov sastav, posebno onaj sa ratnom prosloscu i kakvim informacijama raspolazu.
Sposobni su samo za pricu i prepucavanje po medijima, jah i dici drzavu na noge pa otici u Maocu sa par stotina policajaca i pojesti govno.
Da su na vrijeme i efikasno djelovali na njihove vođe, teško da bi do ovoga došlo, da djeca ostanu bez oca, a otac bez sina.
Kad se desi belaj onda je najlakse u medijima dici tenzije.
Vidjet cemo od sutra kakva ce reakcija biti u rs-u, mozda cetnici odnesu cvijece povratnicima kao i obicno. :wink:
HM 2011

#25555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

Ripicipi wrote:
HM 2011 wrote:
hrasno38 wrote: Selefizam je nacin zivota koji se nikako i nikada nije uklapao u zivot na ovim prostorima dakle ta tvoja objasnjenja i puhanje da se vatra ugasi ne pise vode. U BiH su selefije ekstremisti i sto je najgore taj ekstremizam ponajvise praktikuju na ostalim muslimanima BiH. Putin je lijepo rekao za ove ISILOVCE..."Prastanje teroristima je na bogu a na meni je da ih njemu saljem"!!!
A da ti nisi malo previse indolentan da terorizam ovih...??
Ovih ili ovog što se sam raznjeo bombom ?

Singular i plural - Bošnjak koji koristi latinski jezik ?

Šok za šokom, samo ne dopuštam podmetanja - ništa više.....

Hoćeš da ti olakšam, zajednički imenilac za sve njih je pripadnost Islamu, jel to imaš nešto prtv Islama kao religije ?
Last edited by HM 2011 on 19/11/2015 01:18, edited 1 time in total.
breba

#25556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by breba »

HM 2011 wrote:

Ma eto sam si tacno opisao selefizam: previše ekstreman, generalizirajući, kontraproduktivan, huškački.
almir_tz

#25557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

HM 2011 wrote:

Joj, koje filozofije.
HM 2011

#25558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

breba wrote:
HM 2011 wrote:

Ma eto sam si tacno opisao selefizam: previše ekstreman, generalizirajući, kontraproduktivan, huškački.
pojedinci a ne grupa. Grupa čak nema niti jednog predstavnika, nego masa glasova, svako govori i radi za sebe.
HM 2011

#25559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

almir_tz wrote:
HM 2011 wrote:

Joj, koje filozofije.
a jesam li mu olakšao raspravu ili nisam ?
animals

#25560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by animals »

[quote="kloniran"]

Pa zar nije isto razmisljanje, ili ti je u genima takvo razmisljanje pa ne kontas, ili nisi iskusio

Ja tebe ne kontam..stvarno...
almir_tz

#25561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

HM 2011 wrote:
almir_tz wrote:
HM 2011 wrote:

Joj, koje filozofije.
a jesam li mu olakšao raspravu ili nisam ?

Šta si olakšao? Smije li se po selafizmu otac zvati tatom?
sunceKOtepsija

#25562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sunceKOtepsija »

Bloo wrote:
sunceKOtepsija wrote:
plain vanilla wrote:Bio ovo ili ne bio teroristicki napad, valjda nam je svima jasno da se stvarno moze dogodiri sranje u svakom trenutku. I dok se zabavljamo svadjajuci se ciju zastavu da stavimo na profilnu i zvizdimo dok traje minuta sutnje, ipak bi bilo bolje da brinemo o nasoj sigurnosti.

Hebes vise parolu 'sranje u Ruandi', mensecini da je kod nas sranje
i jos kad razmislis kolkonje bosna mala sad pa sad si s kraja na kraj, hajd stisni pa zaspi bilo gjde a kamol u sarajvu :shock:
idemo svi u tuzlu :mrgreen:
do jutra smo tamo, tuzlaci na poso, mi u krevete
breba

#25563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by breba »

HM 2011 wrote:
breba wrote:
HM 2011 wrote:

pojedinci a ne grupa. Grupa čak nema niti jednog predstavnika, nego masa glasova, svako govori i radi za sebe.

Moze i tako, svaki pojedinacni sljedbenik tog izma je individualno previše ekstreman, generalizirajući, kontraproduktivan, huškački.
HM 2011

#25564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

It_is_a_Leclerc wrote:Za mene je svaki selefija potencijalni terorista, kao što je svaki četnik potencijalni ratni zločinac, ma koliko to kome smetalo. Ja znam te ljude, i znam da su njihova poimanja društva duboko militantna; da kod njih cilj aposlutno opravdava sredstvo i da, ma koliko se lijepi i mirni činili, oni nikako ne mogu prihvatiti život u slobodnoj, sekularnoj i multinacionalnoj državi.

Nažalost, Pariz i mnogi drugi napadi pokazuju da teroristi više ne napadaju "prvoklasne" objekte. Sada napadaju mjesta na kojima ih niko ne bi očekivao.
Šta ako odluče da se počnu maskirati u nas ?

Obuku regular fit jeans, obriju bradu i krenu da počine teroristički akt, hoće li nam simbolično identifikovanje grupe pomoći.
HM 2011

#25565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

breba wrote:
HM 2011 wrote:
breba wrote:

Moze i tako, svaki pojedinacni sljedbenik tog izma je individualno previše ekstreman, generalizirajući, kontraproduktivan, huškački.
Ne može, sa tim SVAKI dođeš na Svi ? MI protiv njih, oni protiv nas, i bum eksplodira šerpa kao posljedica kuhanja.
calculator

#25566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by calculator »

Insajderi - Ummetovci, šta se priča u centrali i kuloarima o večerašnjem Rajlovcu?
almir_tz

#25567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

HM 2011 wrote:

Obuku regular fit jeans, obriju bradu i krenu da počine teroristički akt, hoće li nam simbolično identifikovanje grupe pomoći.
Nisi meni odgovrio. Ali valjda imaju neke uzuse. Moraju se nositi kako im je rečeno, a kad to ne čine krše pravila i mogu biti nogirani iz ekipe. dakle, to neće učiniti ako drže do sebe i svojih uvjerenja.
HM 2011

#25568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

almir_tz wrote:
HM 2011 wrote:

Nisi meni odgovrio. Ali valjda imaju neke uzuse. Moraju se nositi kako im je rečeno, a kad to ne čine krše pravila i mogu biti nogirani iz ekipe. dakle, to neće učiniti ako drže do sebe i svojih uvjerenja.
Ali maskiraju se u nas Pučane, to je Takfir ? :D
Last edited by HM 2011 on 19/11/2015 01:29, edited 1 time in total.
almir_tz

#25569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

HM 2011 wrote:
Ne može, sa tim SVAKI dođeš na Svi ? MI protiv njih, oni protiv nas, i bum eksplodira šerpa kao posljedica kuhanja.
Koja šuplja, svi SVAKI, a sve ti vodi bumu. Super si.
HM 2011

#25570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

almir_tz wrote:
HM 2011 wrote:
Koja šuplja, svi SVAKI, a sve ti vodi bumu. Super si.
Nije šuplja, definiši kao pojedini pripadnici nema ni svi ni svaki....

U poređenju sa brojem pripadnika radi se o mikro promilima te priča kontra jedne grupe ljudi ispada besmislena.

U suštini objašnjavam banalne stvari - molim da mi Allah Dž.Š. ukabuli ?
Last edited by HM 2011 on 19/11/2015 01:35, edited 2 times in total.
almir_tz

#25571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by almir_tz »

HM 2011 wrote:
almir_tz wrote:
Malo džins, malo Pučani, malo Takfir, malo singular, plural, latinski i misliš nas nigdje nema? Nego otac-babo-tata? Ne odgovori. ili ćeš opet s nekom kontranebulozom. Evo ubaci šinjel, rukavicu i Ilire u odgovor ako nemaš već neku drugu inspiraciju. :D :D :D
Ripicipi

#25572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Ripicipi »

U kasarnama OS BiH dignut stepen sigurnosti, a vi i dalje naprdjujte o narkomanu :roll:
Capajebo

#25573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Capajebo »

almir_tz wrote:Smije li se po selafizmu otac zvati tatom?
O_o?
HM 2011

#25574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by HM 2011 »

almir_tz wrote:
HM 2011 wrote:
almir_tz wrote:
Malo džins, malo Pučani, malo Takfir, malo singular, plural, latinski i misliš nas nigdje nema? Nego otac-babo-tata? Ne odgovori. ili ćeš opet s nekom kontranebulozom. Evo ubaci šinjel, rukavicu i Ilire u odgovor ako nemaš već neku drugu inspiraciju. :D :D :D

Pitaj ponovno - pa ćeš dobiti detaljan odgovor ? Vidim trudiš se da predstaviš ovo što pišem kao nešto ružno ?
uglavnomja

#25575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

HM 2011 wrote:
breba wrote:
HM 2011 wrote:

da nije ova situacija, post bi bio za vica

cuj ono pa individua ... klonirano, sa propuhom izmedju usiju, rjecnik nakardnih arpskih molitvi, alah ovo alah ono ... isto obuceni, isto maniplisani, ko roboti ... i onda neko kaze "svako govori i radi za sebe"

sve ista proslost, krminila, alkohol, droga, iq oko broja cipela, skole 8 razreda, palfon, staza 0 dana ...

mislim, citav onaj dugi besmisleni odbrambeni post (svaka cast ko ga je citao) je samo relativiziranje i rasplinjavanje rasprave.
Locked